Vinkkejä kesätyöhön

“Julkaisemme Nuortenelämä.fi-palvelussa Suomi 100 -juhlavuoden aikana 100 vinkkiä elämään. Vinkkejä kokoavat nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset, eri nuorten elämään liittyvistä aiheista ja asioista.’
08.03.2017

Ensimmäiset 10 vinkkiä kesätyöhön liittyen on koonnut Nuortenelämä.fi-palvelusta Maija, joka ohjaa sekä neuvoo nuoria Kysyttävää-palstalla sekä chatissa.

KESÄTYÖ

  1. Tutki eri työmahdollisuuksia. Katso kaupungin nettisivuilta sekä TE-palveluiden sivuilta, millaisia kesätyöpaikkoja on avoimina. Kysele myös tutuilta tai ota yhteyttä suoraan johonkin kiinnostavaan paikkaan.
  2. Panosta hakemukseen. Työpaikkailmoituksessa on määritelty, millainen hakemuksen tulee olla. Usein hakeminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella. Netistä löytyy työhakemusmalleja tarvittaessa. Tarkista aina oikeakielisyys! Voit halutessasi liittää hakemukseen kuvan itsestäsi. Mieti, miten voisit erottua muiden hakijoiden joukosta. Hakemuksen voi tehdä myös videon muodossa.
  3. Työhaastattelussa kannattaa huomioida siisti olemus ja hyvät käytöstavat. Katso haastattelijaa silmiin, ja kättele jämäkästi haastattelun alussa ja lopussa.
  4. Tiedä oikeutesi työsopimusta tehtäessä. Esimerkiksi työajoissa on rajoitteita, mikäli olet alle 15-vuotias. Myös työtehtävät on tärkeä selvittää. Muista aina tehdä kirjallinen työsopimus!
  5. Ole ajoissa töissä. Kannattaa tarkistaa työmatkareitti ennen ensimmäistä työpäivää ja valita valmiiksi työhön sopivat vaatteet sekä kengät.
  6. Tutustu työpaikan sääntöihin ja tapoihin. Voit kysyä, onko sinun mahdollista nähdä sääntöjä tai ohjeita kirjallisena. Parhaiten työhön oppii kuitenkin, kun joku opastaa. Tarvittaessa kysy jo työhaastattelussa, voisiko joku toimia ohjaajanasi ensimmäisenä päivänä.
  7. Kysy, jos et osaa. Kaikkea ei voi oppia heti, joten kysy rohkeasti, jos et ymmärtänyt jotain tai et osaa tehdä jotain.
  8. Oman puhelimen näpertäminen työajalla ei ole hyvä tapa. Voit tarkistaa puhelimesi taukojen aikana. Kannattaa myös testata omaa sosiaalisuuttaan ja käyttää tauot juttelemalla muiden työntekijöiden kanssa ja tutustua heihin.
  9. Pyydä työtodistus. Sinulla on oikeus saada työtodistus, vaikka kyseessä olisi vain lyhyt työpätkä. Työtodistuksesta on hyötyä sinulle tulevaisuudessa.
  10. Tarkista palkanmaksu. Palkka maksetaan yleensä joko kuukauden puolessavälissä tai lopussa. Muista tarkistaa tiliotteesi, että saat oikean palkan ja oikeaan aikaan.

Linkkejä kesätyötä hakevalle:
Kesätyöstä Nuortenelämä.fi-palvelussa. | Kesätyöstä TE-palveluiden verkkosivuilla.
TE-palveluiden avoimet työpaikat. | Työstä ja palkkauksesta.
Kesätyöstä Demi.fi-sivuilla. | Kesätyöpaikkoja kuntien sivuilla.
Seurakuntien kesätyöpaikkoja. | Kesätöihin Pohjoismaissa.
Työnhakupalvelut Duunitori.fi ja Oikotie.fi.

Kaikki 100 vinkkiä keräämme Nuortenelämä.fi-palvelussa sivulle: www.nuortenelämä.fi/100vinkkiaelamaan