Huoli omasta ulkonäöstä vaivaa toisinaan lähes jokaista ihmistä. Onko kiloja tullut lisää? Näyttääkö tämä pusero hyvältä? Pitäisikö laittaa lisää meikkiä ja mikä ihmeen näppy nenän viereen on noussut? Kehtaanko hymyillä hammasrautojen kanssa? Ulkonäöstä huolehtiminen on normaali osa arkea, kunhan ei anna sen hallita koko elämää.
Jokaisella on oma tyylinsä. Kun toinen viihtyy verkkareissa ja tennareissa reppu huolettomasti olalla, toinen valitsee hameen, paitapuseron ja salkun. Oman tyylin etsiminen on tärkeä osa nuoruutta ja siihen kuuluvat erilaiset kokeilut ja muotivirtausten seuraaminen. Tyyleillä on mukava leikitellä. Ajan myötä oma tyyli vakiintuu ja siihen vaikuttavat esimerkiksi työpaikan pukeutumisvaatimukset ja oma persoonallisuus. Kaikkien ei tarvitse näyttää samalta.
Monia kaveripiirejä yhdistävä tekijä on samankaltainen vaatetus. Tämä voi aiheuttaa ulkonäköpaineita, joita vielä vahvistavat mainosten ja tv-ohjelmien antamat esimerkit siitä, miltä naisen tai miehen tulisi näyttää. Sellaista määritelmää ei kuitenkaan ole olemassakaan. Jokainen saa näyttää sellaiselta kuin haluaa, ja persoonallisuus tai vaikkapa oma suosikkimusiikki saa näkyä myös vaatetuksessa ja koruissa. Erilaisuus on rikkautta.
Ulkonäköpaineiden ei pidä antaa kasvaa liian suuriksi. Jos kaverisi välittävät sinusta vain ulkoisten ominaisuuksiesi takia, he eivät ole oikeita kavereita. Tosiystävä ei jätä, vaikka kulkisit säkki päällä. Pakonomainen huolehtiminen ulkonäöstä ja esimerkiksi omasta painosta voi viitata vakavampiin ongelmiin. Niitä voi alkaa ratkoa miettimällä, mikä minussa on parasta? Mistä pidän, mitä harrastan, mikä tekee elämästäni mielekästä? Jos kaikki liittyy vain ulkonäköön, oma itsetunto ei ole hyvässä kunnossa. Se ei myöskään parane ulkoista olemusta kohentamalla kuin ehkä hetkellisesti.
Ihminen on paljon muutakin kuin ulkonäkönsä. Vaikka kuori olisi millainen, se tärkein osa löytyy vasta ihmisen sisältä. Se muodostuu kokemuksista, harrastuksista, ystävistä ja haaveista. Vaikka ulkonäöllä ja vaatteilla voi viestittää asioita, ne eivät saa olla se ainoa kriteeri, jolla toista ihmistä arvioi.
Jos koet ulkonäköpaineita, lue lisää neuvoja Nuortennetistä.
Kehonkuvasta ja sen muodostumisesta voit lukea lisää Väestöliiton nettisivuilta.
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.
Sivu päivitetty viimeksi 25.03.2021.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.