Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ulkomaille töihin

Kansainväliset työkokemukset ovat usein hyödyksi. Kielitaito paranee, suhdeverkosto laajenee ja toimiminen toisessa kulttuurissa opettaa itsenäisyyttä. Suomen kansalainen voi työskennellä toisessa Euroopan talousalueen (ETA) maassa samoin oikeuksin ja velvollisuuksin kuin oman maan kansalaiset. ETA-maiden ulkopuolelle tarvitaan yleensä työlupa.

EURES on eurooppalainen työnvälitysverkosto, johon myös Suomen työ- ja elinkeinohallinto kuuluu. EURES auttaa työnhakijoiden liikkumista ETA-maissa. Alueen ulkopuolisia työpaikkoja työ- ja elinkeinotoimistot eivät välitä, mutta voivat tiedottaa näidenkin maiden harjoittelu- ja työskentelymahdollisuuksista. ETA-maiden ulkopuolelle lähtijöiden tulee itse selvittää vaadittavat työlupavaatimukset ja -menettelyt. Lisätietoja antavat eri maiden edustustot.

EU:lla on muun muassa Youth in Action -nuorisotoimintaohjelmaa, jonka kautta alle kolmikymppiset nuoret voivat saada kokemuksia ulkomailla työskentelystä vapaaehtoisena. Ohjelman puitteissa matkustettaessa saat tukea matkakuluihin, samoin asuminen, ruoka ja vakuutukset maksetaan puolestasi. Lisäksi osallistuja saa pientä taskurahaa. Vapaaehtoisjakson pituus on 2-12 kuukautta. Ohjelmasta vastaa CIMO, kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.

Yksi mahdollisuus nuorelle on au pairiksi lähteminen. Yleensä au pair asuu perheessä, hoitaa lapsia ja tekee kotitöitä. Hän on oikeutettu taskurahaan ja aterioihin sekä majoitukseen. Au pair -paikkoja ei julkaista työvoima- ja elinkeinohallinnon sivuilla. Niitä välittävät useat organisaatiot kuten järjestöt ja yksityiset työnvälitysyritykset.

Ulkomaille lähtiessä kannattaa ottaa huomioon oma kielitaito ja oman alan työllisyystilanne kohdemaassa. Kyky sopeutua toisenlaiseen kulttuuriin ja uuteen maahan on tärkeää. Lisäksi tulee ottaa selvää kohdemaan verotus- ja sosiaaliturvajärjestelmistä. Huolellisella suunnittelulla ja tarpeeksi tietoa hankkimalla lähtö ulkomaille helpottuu.

Muuttamassa ulkomaille? Maastamuuttajan muistilistan voit löytää TE-palveluiden Töihin, harjoitteluun tai opiskelemaan ulkomaille -osiosta. Tsekkaa myös aiheeseen liittyvät yleiset kysymykset ja vastaukset TE-palveluiden nettisivuilta!

Veroasiat kuntoon ennen ulkomaille lähtöä, tarkista neuvot Verohallinnon nettisivuilta.

Au pairiksi? Lisätietoja löydät Nuortenelämä.fi:n Au pair -osiosta.

Vapaaehtoiseksi ulkomaille turvallisesti? CIMOn nettisivuilta löydät lisää tietoa mm. EU:n Erasmus+ ohjelmasta.  

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.