Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ulkomaille töihin

Kansainväliset työkokemukset ovat usein hyödyksi. Kielitaito paranee, suhdeverkosto laajenee ja toimiminen toisessa kulttuurissa opettaa itsenäisyyttä. Suomen kansalainen voi työskennellä toisessa Euroopan talousalueen (ETA) maassa samoin oikeuksin ja velvollisuuksin kuin oman maan kansalaiset. ETA-maiden ulkopuolelle tarvitaan yleensä työlupa.

EURES on eurooppalainen työnvälitysverkosto, johon myös Suomen työ- ja elinkeinohallinto kuuluu. EURES auttaa työnhakijoiden liikkumista ETA-maissa. Alueen ulkopuolisia työpaikkoja työ- ja elinkeinotoimistot eivät välitä, mutta voivat tiedottaa näidenkin maiden harjoittelu- ja työskentelymahdollisuuksista. ETA-maiden ulkopuolelle lähtijöiden tulee itse selvittää vaadittavat työlupavaatimukset ja -menettelyt. Lisätietoja antavat eri maiden edustustot. Lisätietoja saat myös Opetushallituksen maailmalle.net-sivustolta

EU:lla on muun muassa Youth in Action -nuorisotoimintaohjelmaa, jonka kautta alle kolmikymppiset nuoret voivat saada kokemuksia ulkomailla työskentelystä vapaaehtoisena. Ohjelman puitteissa matkustettaessa saat tukea matkakuluihin, samoin asuminen, ruoka ja vakuutukset maksetaan puolestasi. Lisäksi osallistuja saa pientä taskurahaa. Vapaaehtoisjakson pituus on 2-12 kuukautta. Ohjelmasta vastaa CIMO, kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.

Yksi mahdollisuus nuorelle on au pairiksi lähteminen. Yleensä au pair asuu perheessä, hoitaa lapsia ja tekee kotitöitä. Hän on oikeutettu taskurahaan ja aterioihin sekä majoitukseen. Au pair -paikkoja ei julkaista työvoima- ja elinkeinohallinnon sivuilla. Niitä välittävät useat organisaatiot kuten järjestöt ja yksityiset työnvälitysyritykset. Lisätietoja löydät Nuortenelämä.fi:n Au pair -osiosta.

Ulkomaille lähtiessä kannattaa ottaa huomioon oma kielitaito ja oman alan työllisyystilanne kohdemaassa. Kyky sopeutua toisenlaiseen kulttuuriin ja uuteen maahan on tärkeää. Lisäksi tulee ottaa selvää kohdemaan verotus- ja sosiaaliturvajärjestelmistä. Huolellisella suunnittelulla ja tarpeeksi tietoa hankkimalla lähtö ulkomaille helpottuu.

Muuttamassa ulkomaille? Maastamuuttajan muistilistan voit löytää TE-palveluiden Töihin, harjoitteluun tai opiskelemaan ulkomaille -osiosta. Tsekkaa myös aiheeseen liittyvät yleiset kysymykset ja vastaukset TE-palveluiden nettisivuilta!

Voit etsiä töitä helposti ja nopeasti eri maista Jooble-työnhakusivuston kautta. 

Veroasiat kuntoon ennen ulkomaille lähtöä, tarkista neuvot Verohallinnon nettisivuilta.

Vapaaehtoiseksi ulkomaille turvallisesti? Opetushallituksen sivuilta löydät lisää tietoa muun muassa EU:n Erasmus+ ohjelmasta.  

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

 

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 03/21/2019 - 21:50
Hei
Olen asunut suomessa 2 vuotta ja Minä haluaisin tehdä kesätyö josta voisin parantaa minun suomenkielen taito. Löytykö sellaisi paikka jossa voin tehdä töitä?
Ti, 03/26/2019 - 09:21
Hei! Kiva kuulla, että etsit kesätöitä! :) Löytyy ihan varmasti sellaisia paikkoja, joissa voit tehdä töitä. :) En tiedä minkä ikäinen olet tai miltä alueelta etsit töitä, joten kerron nyt yleisiä vinkkejä kesätyönhakuun.
-Kannustan sinua hakemaan töitä esimerkiksi 4H-yhdistykseltä. Voit myös perustaa oman 4H-yrityksen! Lue lisää osoitteessa: 4h.fi/toita/hanki-toita. Valitse sieltä sinua lähin 4H-yhdistys ja ota yhteyttä.
-Hae lehdenjakajaksi! Lue lisää ja hae osoitteessa: www.jakajaksi.fi.
-Etsi kesätöitä osoitteessa: kesaduuni.org sekä www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo. Sivuilta löytyy myös vinkkejä työnhakuun.
-Hae töitä osoitteessa pikaduuni.fi.
-Lisää vinkkejä työnhakuun saat esimerkiksi osoitteessa: www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle. (Hyviä vinkkejä, vaikka et olisikaan juuri 15-vuotias).
-Käy paikkuntasi nuorten tieto- ja neuvontapalvelussa (esimerkiksi Ohjaamossa, jos paikkakunnallasi sellainen on) ja kysy rohkeasti neuvoa työnhakuun! :) Voit kysyä neuvoa myös Nuortenelämä.fi-chatissa osoitteessa Nuortenelämä.fi (chat avoinna ma ja ti klo 14-16.) Myös Suunta-palvelu auttaa sinua: www.netari.fi/suunta. Lisäksi saat apua työnhakuun paikkakuntasi TE-palvelusta. Katso netistä alueesi TE-palveluiden yhteystiedot: toimistot.te-palvelut.fi ja ota yhteyttä.

Tsemppiä kesätyönhakuun! :) Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi