Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työttömyys

Mikäli jäät työttömäksi, hakeudu välittömästi työ- ja elinkeinotoimiston asiakkaaksi. Työnhaku astuu voimaan siitä päivästä, kun ilmoittaudut. Mikäli tiedät työsuhteen vielä kestäessä jääväsi työttömäksi, voit ilmoittautua työttömäksi jo ennen työttömyyden alkua.

Ilmoittautua voi netissä, mutta työttömyysturva-asiat laitetaan vireille vasta henkilökohtaisen vierailun aikana. Mukaan kannattaa varata työtodistukset, mahdollinen lomautustodistus, koulu- ja opiskelutodistukset, mahdollinen todiste armeijan tai siviilipalveluksen suorittamisesta sekä, jos olet alle 25-vuotias, mahdolliset yhteishakujen tulokset.

Työttömälle maksetaan yleensä työttömyysturvaa: ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Ansiopäivärahaa haetaan omasta työttömyyskassasta ja peruspäivärahaa sekä työmarkkinatukea Kelasta. Työttömyyskassaan liittyvät maksavat kassalle jäsenmaksua.  Liittymällä työttömyyskassaan heti työsuhteen alussa varmistat ansiosidonnaisen työttömyysturvan kertymisen.  Sitä voi kerryttää jo opiskeluaikaisista työsuhteista.

Työnhaun voimassaolo on työttömyysetuuden saamisen edellytys. Työnhaku uusitaan määräajoin ja yhteystiedot tulee pitää ajantasaisina. Tukea saavan työnhakijan velvollisuus on hakea töitä aktiivisesti sekä parantaa osaamistaan sovitulla tavalla.

Työtön on oikeutettu työllistymissuunnitelmaan, joka laaditaan työ- ja elinkeinotoimistossa. Suunnitelmassa sovitaan keinoista, joilla työnhakija sijoittuu parhaiten työmarkkinoille. Työtön on oikeutettu myös saamaan työvoimapalveluja, kuten työvoimakoulutusta, ammatinvalinta- ja urasuunnittelua sekä tietoa koulutuksista. Näistä kannattaa tiedustella asioidessa työ- ja elinkeinotoimistossa. Hän voi päästä mukaan työnhakuvalmennukseen ja saada tukea työnhakuun liittyviin matkoihin.

Työttömyyden aikana on mahdollista opiskella sivutoimisesti ilman, että menettää työttömyysetuutta. Työttömyysturvajärjestelmän tarkoituksena ei ole tukea päätoimista opiskelua. Tämän vuoksi päätoimisella opiskelijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Opintojen päätoimisuuden tutkii työ- ja elinkeinotoimisto.  Vapaaehtoistyötä saa tehdä ja talkoisiin voi osallistua. Lisäksi voi harjoittaa yritystoimintaa sivutoimisena tai tehdä osa-aikatyötä. Niistä saatu tulo vaikuttaa kuitenkin työttömyysetuuden määrään.

On sekä yhteiskunnan että työttömän etu, että työtön työllistyy mahdollisimman nopeasti. Yli vuoden työttömänä ollutta kutsutaan pitkäaikaistyöttömäksi.

Suomessa astui 1.1.2013 voimaan nuorisotakuu, joka takaa jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikan kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Sama koskee alle 30-vuotiaita vastavalmistuneita.

Lue lisää Nuorisotakuu -nettisivuilta.  

Jos jäät työttömäksi, voit soittaa työ- ja elinkeinotoimistoon Työlinjan kautta.

Löydä lähin TE-toimistosi TE-palveluiden nettisivuilta.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

 

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.