Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että perusopetuksen oppimäärä on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin (avautuu uuteen välilehteen). Sivuilla neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Lue lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään (avautuu uuteen välilehteen). Sivulta löydät tietoa siitä, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi hmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.10.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 01/26/2023 - 15:49
olen 15 vuotias täytän kohta 16 ja tarvitsisin koulun ohella työpaikkaa josta saisi taskurahaa
To, 01/26/2023 - 16:55
Moi! Mukava kuulla, että etsit töitä koulun ohelle. Toivottavasti näistä Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueen artikkeleista on sinulle hyötyä työnhaussa. Jos tarvitset neuvontaa tai sinulla on jotain kysyttävää työnhakuun tai töihin liittyen, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Kysymyksiin vastataan viidessä arkipäivässä.

Jos haluat henkilökohtaisempaa ohjausta työnhakuasioihin, kannustan olemaan yhteydessä lähimpään Ohjaamoon, palvelu on maksutonta. Löydät lähimmän Ohjaamosi yhteystiedot osoitteesta ohjaamot.fi.

Tsemppiä työnhakuun!
Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 10/04/2022 - 20:35
Haluaisin 200€ 3kuukaudessa
Ke, 10/05/2022 - 11:59
Hei! Kiva, että haluat tienata omaa rahaa. Toivottavasti näistä Elävää elämää -tietoalueen artikkeleista on sinulle apua tienaamisessa. Jos sinulla tulee jotain kysyttävää mieleen, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle. Kysymyksiin vastataan viidessä arkipäivässä. Kysyttävää-palsta on osoitteessa: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa

Mukavaa syksyä ja tsemppiä tienaamiseen! t. Riina | Nuortenelämä.fi
To, 09/15/2022 - 23:12
Moi! Olen 16 vuotias etsin työtä Paraisilla, Kaarinassa, Turussa ilta työ tai viikonloppu työtä. Olen ahkera tekemään töitä ja tykkään tehdä niin olisin kiitollinen jos löytäisi
Ti, 09/20/2022 - 13:09
Moikka!

Työpaikkoja voi etsiä työmarkkinatorilta https://tyomarkkinatori.fi/
Työpaikkailmoituksia voi rajata paikkakunnan ja työskentelyajan mukaan.

Yleisimpiä työpaikkoja alaikäisille ovat siivoustyöt, hyllytys ja lehtien jakaminen.
Jos kaipaat apua työnhaussa niin me Nuorten Turussa autamme mielellämme. Tule vaikka käymään niin katsotaan yhdessä, Olemme auki maanantaisin 12-18 ja perjantaisin 12-16 Kauppatorin Monitorissa ja meille voi tulla ilman ajanvarausta.

Onnea työnhakuun!
Heikki, Nuorten Turku nuortenturku@turku.fi
Ke, 06/22/2022 - 18:50
Olen 11-vuotias poika joka säästää rahaa vaihto-oppilaaksi olisiko mitään töitä mistä voisi tienata taskurahaa?
Ma, 06/27/2022 - 14:21
Moikka! Mukava kuulla, että säästät rahaa ja suunnittelet lähteväsi vaihto-oppilaaksi. Sinun on mahdollista tienata taskurahaa! Palkkatöitä voi alkaa tehdä sinä vuonna, kun täyttää 14 vuotta. Sitä ennen rahaa voi tienata ryhtymällä yrittäjäksi tai esimerkiksi tekemällä tutuille ja sukulaisille pieniä hommia, joista he sitten maksavat yhdessä sopimanne summan.

Suosittelen katsomaan vinkit taskurahan tienaamiseen tältä sivulta:
www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa

Toivottavasti löydät tuolta sivulta sinulle sopivia tienaamisen tapoja. Voit myös tehdä pidemmän aikavälin suunnitelman, johon kirjaat kaikki keinot, joilla aiot tienata, sekä aikataulun ja välitavoitteita. Suunnitelman tekemisessä ja rahan tienaamisessa sinua voisi auttaa esimerkiksi huoltajasi tai nuorisotyöntekijä (esimerkiksi nuorisotilalla). Kannattaa kysyä!

Tsemppiä tienaamiseen ja malttia säästämiseen! :)
toivottelee, Riina | Nuortenelämä.fi
La, 06/11/2022 - 21:36
Nurmikon leikkausSu, 10/03/2021 - 14:34
moi, onko millään mahdollista että 15vuotias pääsisi johonkin töihin. esim kahvilaan iltaisin tai jotain vastaavaa sivutyöksi. Tarkoituksena olisi muuttaa 2022 kesällä omaan kämppään ja täytän vasta 15 vuotta, tarkoituksena olis kans käydä 9lk uudessa kaupungissa johon menen sitten myös amikseen. en saa asuntotukea ellei mulla ole muuta rahatuloa.

Sivut