Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnhaku

Työtä hakiessa kannattaa miettiä omia tavoitteita, osaamistaan ja suunnitelmia tulevaisuudelle. Aina ensimmäinen hakemus ei tuota tulosta, joten ei kannata lannistua. Hakemuksia saattaa joutua lähettelemään runsaastikin, ennen kuin sopiva työ kohtaa hakijan. Aktiivisuus ja kärsivällisyys palkitaan.

Hyvä CV eli ansioluettelo auttaa hakijaa markkinoimaan itseään

CV on ytimekäs kuvaus kaikesta siitä, mitä hakija on ehtinyt tehdä, aina ensimmäisestä kesätyöpaikasta edelliseen työsuhteeseen. CV:ssä voi lisäksi kertoa luottamustehtävistä, koulutuksesta, kielitaidosta ja harrastuksista. CV liitetään hakemuksen liitteeksi sitä pyydettäessä.

Hyvä työhakemus on selkeä, ytimekäs ja joukosta erottuva

Hyvä työhakemus on yleensä noin yhden paperiarkin mittainen ja sisältää kaikki ne olennaiset asiat, jotka työnantaja haluaa tietää etsiessään sopivaa työntekijää. Hakemuksesta tulee ilmetä, miksi hakija on kiinnostunut juuri tästä työpaikasta ja millaiset hänen valmiutensa työhön ovat. Palkkatoive tulee esittää sitä pyydettäessä. Toisinaan liitteeksi pyydetään myös valokuva hakijasta. Voit myös käyttää luovuuttasi ja tehdä työhakemuksen esimerkiksi videon muodossa, ellei muotoa ole erikseen määritelty hakuilmoituksessa. Näin voit erottua paremmin hakijoiden joukosta.

Jos mielessäsi on jokin kiinnostava työpaikka, mutta heillä ei juuri sillä hetkellä ole paikkoja avoinna, voit lähettää avoimen hakemuksen. Avoimessa hakemuksessa esitellään oma osaaminen ja vahvuudet samalla lailla kuin tavallisessa työhakemuksessakin. Pyydä avoimen hakemuksen lopussa, että yhteystietosi pidetään tallessa ja sinut otetaan huomioon, kun tarvetta uusille työntekijöille ilmaantuu.

Työpaikan voi myös saada tekemällä itsestään työnhakuilmoituksen. Ilmoituksen voi laittaa erilaisiin ryhmiin somessa ja esimerkiksi Hiljainenrekry.fi-sivustolle. 

Työhaastattelu toteutetaan kasvokkain, puhelimitse tai verkossa

Työnantaja valitsee hakemusten perusteella sopivat henkilöt haastatteluun. Onnistunut työhaastattelu on vuorovaikutustilanne, jossa molemmat osapuolet saavat itseään kiinnostavaa tietoa. Kannattaakin miettiä jo etukäteen kysymyksiä, joita haluaa tulevasta työstä ja työpaikasta esittää. Lisäksi kannattaa varautua kertomaan itsestään sekä työntekijänä että ihmisenä. Haastattelijoita voi olla joko vain yksi tai useampia. Toisinaan haastattelussa on läsnä myös useita haastateltavia. Haastattelu on mahdollista tehdä myös verkkovälitteisesti tai puhelimitse, mikäli työnantaja näin haluaa.

Työhaastattelu voi olla moniportainen. Tällöin runsasta hakijamäärää karsitaan vähitellen pienemmäksi. Jatkoon pääsystä tulee aina ilmoitus. Yleensä myös karsiutumisesta ilmoitetaan. Moniportaisessa hakumenettelyssä haastatteluja voi olla useita ja hakijan tulee suorittaa soveltuvuustehtäviä.

Onnistunut työnhaku päättyy työnhakijan tullessa valituksi mieluisaan työtehtävään. Valittu hakija saa työtarjouksen ja kun molemmat osapuolet sen hyväksyvät, allekirjoitetaan työsopimus.

Lue lisää tietoa ja kehity työnhaussa

Neuvoja CV:n ja hakemuksen tekemiseen saat TE-palveluiden sivulta (linkki avautuu uuteen välilehteen).

NäytönPaikka-nettipalvelu (avautuu uuteen välilehteen) on henkilökohtainen työväline, jonka kautta käytössäsi on erilaisia työkaluja, kuten verkostokartta, aikajana ja valmis ansioluettelopohja.

Lue lisää nuorille suunnatuista TE-palveluista (avautuu uuteen välilehteen).

Duunikoutsi-sovellus auttaa sinua työnhaussa

Duunikoutsin CV-koneen avulla voit ladata itsellesi valmiiksi täytetyn osaamispohjaisen CV:n. Lataa sovellus Google Play-kaupasta (avautuu uuteen välilehteen) tai Apple Storesta (avautuu uuteen välilehteen) puhelimeesi. Lue lisää Duunikoutsista Talous ja nuoret TATin sivuilta (avautuu uuteen välilehteen). Katso alta video Duunikoutsista.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 22.2.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ke, 01/04/2023 - 03:20
Hei olen 14 vuotias poika ja olen kiinnostunut tekee töitä
To, 01/12/2023 - 09:35
Hei! Kiva kuulla, että sinulla on kiinnostusta työntekoon. Toivottavasti näistä Elävää elämää -tietoalueen työaiheisista jutuista on sinulle hyötyä työnhaussa. Nyt on myös sopiva aika etsiä itselle kesätöitä, sillä monissa työpaikoissa on kesätyöntekijöiden haku käynnissä.

Jos sinulla on jotain kysyttävää työnhausta tai töistä muutoin, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Kysymyksiin vastataan viidessä arkipäivässä.

Mukavaa vuoden alkua sinulle ja tsemppiä työnhakuun!
Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
To, 04/29/2021 - 12:33
Hei,
Haluaisin saada rahaa jotta voisin laittaa rahaa hyväntekeväisyyteen
Ke, 05/05/2021 - 15:54
Hei Aino! Kiva kuulla, että haluat tehdä hyvää lahjoittamalla rahaa hyväntekeväisyyteen.
Tavallisimmin rahaa saa palkkatöistä. Vinkkejä töiden saamiseen löytyy Elävää elämää -tietoalueen artikkeleista:
-https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle
-https://www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle
-https://www.nuortenelama.fi/tyonteko-alaikaisena

Pieniä summia rahaa voi tienata myös ilman palkkatöitä. Katso vinkit taskurahan tienaamiseen tältä sivulta: https://www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa

Jos sinulla on jotain kysyttävää rahan tienaamisesta, voit kirjoittaa kysmyksesi Kysyttävää-palstalle: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa/. Viesteihin vastataan 5 arkipäivän sisällä.

Mukavaa kevättä! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 02/14/2020 - 23:11
Hei, olen 14 vuotias ja täytän Huhtikuulla 15, olen kiinnostunut kesätöihin mutta en tiedä mistä saisin kesätyön...
Ma, 02/17/2020 - 14:11
Hei! Hienoa, että suunnittelet kesätöitä. Nyt onkin hyvä aika etsiä itselle työpaikkaa tulevalle kesälle. Toivottavasti yllä olevan artikkelin vinkeistä on sinulle hyötyä. Voit katsoa lisää tietoa ja neuvoja Töitä 14-vuotiaalle -osiosta (https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle) sekä Kesätyöt-osiosta (https://www.nuortenelama.fi/kesatyot).

Jos kaipaat neuvoja tai apua työnhakuun, voit kirjoittaa kysymyksen Kysyttävää-palstalle: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa. Voit pyytää apua myös paikkakuntasi nuorisotyöntekijöiltä.

Onnea kesätyönhakuun ja ihanaa kevättä! T. Riina
La, 07/13/2019 - 02:07
Hei olen 13 vuotias olen kiinos tunut kesä työhön ja täytän marraskuussa 14
Ma, 07/15/2019 - 15:53
Moi! Kiva, että olet innokas työnhakija. Lue mikä on Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesätyöharjoittelu: www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin. Sen kautta voit hakea erilaisiin sinua kiinnostaviin työpaikkoihin kesätöihin. (Voi olla, että tässä vaiheessa kesää suurin osa kesätyöharjoittelupaikoista on jo täytetty.)

Voit esimerkiksi hakea lehdenjakajaksi: www.jakajaksi.fi. Lisäksi voit tutustua Workpilots-sovellukseen, jonka kautta voi päästä keikkatöihin: www.workpilots.fi. Lisää vinkkejä löydät osoitteesta www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.
Vinkki seuraavan vuoden kesätöiden hakuun: Monet paikat hakevat kesätyöntekijöitä jo vuoden vaihteessa tai alkuvuodesta. Aloita kesätyönhaku jo silloin! :)

Kysy halutessasi lisää neuvoa Kysyttävää-palstan kautta: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.
Onnea työnhakuun ja ihanaa kesää! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 08/30/2017 - 17:51
Hei. Olen 14-vuotias tyttö ja etsin töitä viikonlopuksi ja iltaisin.
To, 08/31/2017 - 07:58
Hei. Tällä samalla sivulla on linkki sivulle "Töitä 14-vuotiaalle" (https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle). Sinun kannattaa tutustua kyseiseen sivuun ja sen sisälöihin. Sivulla löytyy paljon vinkkejä siihen millaisia töitä voit tehdä ja mistä niitä kannattaa hakea. Mukavaa syksyä, Nuortenelämä.fi - Mika

Sivut