Sinua auttavat ja tukevat

Kun hätä on suuri, etkä tiedä, mistä saisit apua ja tukea juuri tässä ja nyt, nämä valtakunnalliset palvelut auttavat sinua. Huom. kesällä joillakin palveluilla voi olla muutoksia aukioloajoissa. Ajantasaisimmat aukioloajat pääset katsomaan palveluiden sivuille johtavien linkkien kautta.

Tuki- ja kriisipuhelimet

 • Naisten Linja

  Naisten Linja on neuvonta- ja tukipalvelu väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Naisten Linja kuuntelee, tukee ja antaa tietoa väkivallasta ja siitä selviytymisestä. Puhelimeen vastaavat Naisten Linjan kouluttamat vapaaehtoiset naiset. Puhelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.

  Linja päivystää ma–pe klo 16–20 p. 0800 02400.

  Naisten Linjan chat on auki tiistaisin ja torstaisin klo 17–19.

  Lisätietoa saat Naisten Linjan sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

 • Velkalinja

  Velkalinja tarjoaa ensiapua talouskriisiin. Voit kysyä neuvoa ja keskustella rahahuolistasi. Takuusäätiön työntekijät vastaavat kysymyksiisi ja ohjaavat sinua eteenpäin saamaan apua ja löytämään ratkaisuja.

  Voit soittaa kaikkialta Suomesta maksutta ja keskustella nimettömänä. Voit puhua omista tai läheisen rahahuolista. Vaikeudet voivat olla pieniä tai suuria.

  Maksuton Velkalinja palvelee arkisin klo 10–14 p. 0800 98009.

  .

 • Avoin linja - Apua naisen väkivaltaisuuteen

  Maria Akatemia ry:n Avoin linja (avautuu uuteen välilehteen) on valtakunnallinen puhelinpäivystys naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.

  Päivystys on avoinna tiistaisin klo 16–18, ja perjantaisin klo 12–14. Soita numeroon 09 7562 2260.

 • Urheilun Et ole yksin -palvelu

  Oletko kohdannut epäasiallista käytöstä tai häirintää urheilussa? Yhteyttä voivat ottaa urheilijat, urheilijan vanhemmat, valmentajat, sekä urheiluseurojen tai lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset. Väestöliiton Et ole yksin -palvelu tarjoaa ilmaista tukea chatissa ja puhelimessa. 

  Puhelin avoinna ma klo 12.00–14.00. Soita p. +358 503 025 942.

  Chat avoinna ti–ke klo 15.00–17.30 ja to klo 14.00–16.00. Lue lisää osoitteessa www.etoleyksin.fi (avautuu uuteen välilehteen)

 • Syömishäiriöliiton tukipuhelimet

  Syömishäiriöliiton tukipuhelimeen voit soittaa matalalla kynnyksellä, jos oma tai läheisesi ruoka- tai kehosuhde mietityttää, sairastat syömishäiriötä tai vaikka tunnistat itsessäsi syömishäiriöoireilua. Voit myös kysyä apua esimerkiksi tukipalveluista tai hoitoon hakeutumisesta.

  Sairastavien ja oireilevien läheisille on oma puhelinlinjansa Läheisten luuri. Läheinen voi olla esimerkiksi ystävä, sisarus, kumppani tai muu sairastuneelle tärkeä henkilö. Läheisten luurissa voidaan puhua esimerkiksi siitä, kuinka kertoa huolestaan, ajatuksista, joita läheisen sairastaminen tai oireilu herättää ja kuinka tilanne vaikuttaa omaan jaksamiseesi. Voit myös saada tukea avun hakemiseksi itsellesi läheisenä.

  Kysymyksiin lääkityksestä ja hoidon tai ravitsemussuunnitelman sisällöstä emme valitettavasti voi ottaa kantaa. Puhelimeen vastaavat Syömishäiriöliiton työntekijät. Voit halutessasi soittaa nimettömänä. Puhelusta veloitetaan vain paikallisverkkomaksu. Lisätietoa Syömishäiriöliiton sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

  Tukipuhelin: maanantaisin klo 9.00–15.00 numerossa 02 251 9207
  Läheisten luuri: tiistaisin klo 10.00–16.00 numerossa 02 251 9207

 • Lasten ja nuorten puhelin

  Lasten ja nuorten puhelimessa voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimen päivystävät aikuiset ovat vaitiolovelvollisia.

  p. 116 111
  Avoinna: ma–pe 14.00–20.00, la–su 17.00–20.00

  Lue lisää palvelusta Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta (avautuu uuteen välilehteen). 

 • Poikien Puhelin

  Väestöliiton Poikien Puhelin on puhelin- ja chatpalvelu pojille ja nuorille miehille. Tarjoamme kuuntelevaa korvaa, juttukaveria sekä hyödyllistä tietoa kaikissa elämään liittyvissä pulmissa ja tilanteissa. Voit soittaa nimettömänä, juuri sellaisena kuin olet! Puheluihin vastaa Väestöliiton miespuolinen asiantuntija.

  Vastaamme ilmaisnumerossa 0800 94884 arkisin klo 13.00–18.00.

  Lue lisää Poikien Puhelimesta (avautuu uuteen välilehteen).

 • Surunauhan vertaistukipuhelin

  Oletko menettänyt läheisesi itsemurhalle? Lähetä meille tekstiviesti ”Tukipuhelu” numeroon 045 130 8603, niin vertaistukijamme soittaa sinulle. Halutessasi voit kirjoittaa viestiin lisätietona kenet olet menettänyt. Voit pyytää puhelua vaihtoehtoisesti Surunauhan nettisivujen kautta.

  Sinulle soitetaan viikon kuluessa. Tekstiviestin hinta määräytyy puhelinliittymäsi mukaan. Palvelu on maksuton ja vertaistukipuhelin palvelee ympäri vuoden. Kaikki puhelut ovat ehdottoman luottamuksellisia. Puhelinpalvelusta vastaavat koulutetut vapaaehtoiset vertaiset. 

  Lisätietoa palvelusta löydät Surunauhan sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

   

 • Valtakunnallinen kriisipuhelin

  Oletko sinä tai onko läheisesi kokenut järkyttävän tapahtuman tai vaikean elämäntilanteen? Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt 27 päivystyspisteessä ympäri Suomea. Suomenkielinen Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä.

  Kriisipuhelimessa päivystetään 

  • suomeksi: 09 2525 0111
  • ruotsiksi ja englanniksi: 09 2525 0112
  • arabiaksi ja englanniksi: 09 2525 0113

  Puhelimien lisätiedot löydät MIELI Suomen Mielenterveys ry:n sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Chat- ja nettipalvelut

 • Peluuri.fi

  Peluurin maksuttomat ja luottamukselliset palvelut ovat saatavilla puhelimitse ja netissä. Palvelut ovat tarjolla ympäri Suomen niin pelaajille, läheisille kuin peliongelmia työssään kohtaaville.

  Käänny Peluurin puoleen, kun pelaaminen haittaa elämää ja etsit ammattitaitoista ja kannustavaa keskustelukumppania. Tarjolla on myös vertaistukea, oma-apuvälineitä sekä vinkkejä ja keinoja pelaamisen hallintaan. Peluurin chat on avoinna ma, ke ja pe klo 12–15.

  Tutustu chattiin ja muihin Peluurin palveluihin (avautuu uuteen välilehteen).

   

 • Tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi

  Pohditko seksuaalista suuntautumistasi, seksuaalisuuttasi, sukupuoli-identiteettiäsi tai sukupuolen ilmaisuasi? Käänny puolemme.

  Anonyymi kysymyspalsta:

  Kirjoita anonyymi kysymys Sinuiksi tuki- ja neuvontapalvelun verkkolomakkeen kautta.

  Puhelinpäivystys:

  Jos otat yhteyttä ensimmäistä kertaa, soita p. 044 300 2355. Puhelinpäivystys on avoinna maanantaisin klo 19-20 ja torstaisin klo 13-14.

  Jos et ole uusi asiakas, varaa itsellesi oman puhelin-, skype- tai vastaanottoaika numerosta 044 988 5090 arkisin klo 9-16 tai lähetä tekstiviesti.

  Voit myös lähettää sähköpostia: mikko.ala-kapee(at)sinuiksi.fi

  Lisätietoa saat Sinuiksi tuki- ja neuvontapalvelun sivuilta.

Muut kriisipalvelut

 • Erovirasto-sovellus

  Erovirasto-sovellus on suunniteltu nuorten ja nuorten aikuisten tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettamisen tukemiseksi. Sovellus on suomenkielinen ja maksuton. Sovelluksessa kuljet Erovirasto-rakennuksessa läpi 30 kerroksen, eli 30 päivän lopettamiskokeilun. Tällä matkalla sinua tukee eroviranomainen, joka antaa vinkkejä ja kannustusta. Erovirastossa saat päivittäistä tukea tietoiskujen, testien, videoiden sekä kuunneltavien sisältöjen avulla. Sovelluksen ovat toteuttaneet Suomen syöpäyhdistyksen asiantuntijat.

  Lataa Erovirasto mobiililaitteellesi Google Play -sovelluskaupasta tai App Storesta.