Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 15-vuotiaalle

Jos olet 15-vuotias ja suorittanut oppivelvollisuutesi, sinulla on mahdollisuus hakea töitä itsenäisesti. Mikäli olet 15-vuotias, mutta et ole vielä suorittanut oppivelvollisuuttasi eli käynyt peruskoulua loppuun, pätevät sinuun 14-vuotiaille tarkoitetut ohjeet, jotka löydät täältä.

Työsopimus

15-vuotiaana voit itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksesi. Huoltajallasi on kuitenkin oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.
Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

15-vuotiaan säännöllinen työaika saa olla enintään yhtä pitkä kuin 18 vuotta täyttäneiden työntekijöiden säännöllinen työaika samassa työssä. Työaikasi saa olla maksimissaan 9 tuntia päivässä ja 48 tuntia viikossa.
Työaikasi tulee sijoittua kello 6:n ja 22:n väliseen aikaan.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 12 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos työpäiväsi siis päättyy esimerkiksi klo 22, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.
Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö

Saat tehdä säännöllisen työaikasi lisäksi ylityötä enintään 80 tuntia kalenterivuodessa.

Hätätyö

15-vuotiaana voit tehdä hätätyötä vain, jos työn teettämiseen ei ole käytettävissä ketään yli 18-vuotiasta.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.


VINKKEJÄ 15-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

15-vuotiaana voit hakea töitä itsenäisesti. Voit kysyä töitä suoraan jostakin tuntemastasi liikkeestä tai etsiä vapaita paikkoja esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Myös henkilöstövuokrausfirmojen kautta voi päästä töihin. 

Lastenhoitotöitä voit etsiä esimerkiksi osoitteessa babysits.fi.

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja nopeasti keikkatöitä, vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Tiitus-sovelluksen kautta voit löytää esimerkiksi kesätyöpaikan, harjoittelupaikan tai töitä opintojen ohelle. Sovellus suosittelee sinulle parhaiten sopivia työpaikkoja oman osaamisesi perusteella.

Monet kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Monet 14-vuotiaalle sopivat työt ovat ajankohtaisia vielä 15-vuotiaana ja vanhempanakin. Katso siis läpi myös 14-vuotiaille annetut työvinkit Nuortenelämä.fi-sivustolta!

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Sivu päivitetty viimeksi 11.9.2019.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Su, 10/13/2019 - 21:29
Olen 15 vuotias tyttö halusin työtä lauantaina ja sunnuntaina koska arkipäiväna mulla on koulu ei raskasta työtä enkä löydä Turusta jonkun työn
Ti, 10/15/2019 - 09:26
Hei! Kiva kuulla, että haluaisit tehdä viikonloppuisin töitä. Tsemppiä töiden hakuun, toivottavasti pääset johonkin sinulle sopivaan työhön! Kannattaa lukea vinkkejä työnhakuun muiltakin Elävää elämää -tietoalueen sivuilta, esimerkiksi tästä artikkelista: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle. Jos kaipaat neuvoja tarkemminkin, kannattaa jättää kysymys Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 09/25/2019 - 20:14
Hei! Olen 16.v haluan kaksi tuntia työpaikat koska minulla on koulu 8:00-16:00 ja minulla on futis treenit joskus
To, 09/26/2019 - 11:00
Hei! Mukava kuulla, että haluat hieman töitä koulun ohelle. :) Toivottavasti yllä olevasta jutusta on sinulle hyötyä tyonhaussa. Saat lisää vinkkejä tästä osiosta: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.
Jos kaipaat vielä lisää neuvoja työnhakuun, voit jättää kysymyksen Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.
Myös Suunta-palvelu auttaa työhön liittyvissä asioissa: www.netari.fi/suunta.
Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 09/03/2019 - 09:57
Hei! Asustelen Espoossa ja etsin töitä. Täytän 16 joulukuussa ja olen ykkönen lukiossa. Työ kokemusta on mutta en vain löydä kunnollista työpaikkaa. Voisitteko auttaa?
Su, 09/22/2019 - 23:53
Helppoa jos olet alle 18 vuotia saat lehti jakelua tervetulo
Ma, 09/09/2019 - 12:27
Heippa, saimme vastauksen kommenttiisi Espoon Ohjaamotalosta:

Moi.
Välillä voi olla nuoren ihmisen vaikea löytää töitä, koska suurin osa työpaikoista on tarkoitettu yli 18-vuotialle.
15-16-vuotiaille on joitain työpaikkoja kyllä olemassa ja voit myös itse kysellä niitä esim. kahviloista, kaupoista, myymälöistä jne. Myös pikaruoka ketjut ja mainostenjako on hyviä hommia nuorille.
Yksi hyvä vaihtoehto on workpilots, jossa voi tehdä keikkaa omaan tahtiin eli silloin kun itse pystyy. Käy kurkkaamassa www.workpilots.fi

terveisin,
Nuortenelämä.fi Espoo
Su, 06/30/2019 - 15:45
Moi! Olen 15 vuotta vanha mä olin työssä.
To, 07/04/2019 - 13:16
Hei! Mukava kuulla, että olet ollut töissä. :)
Jos kaipaat neuvoa työhön liittyen, voit jättää kysymyksen Kysyttävää-palstalle
-> www.nuortenelama.fi/kysyttavaa

Hyvää kesää! Terveisin, Riina - Nuortenelämä.fi
Pe, 05/31/2019 - 09:21
Olen 15 vuotias tyttö ja haluaisin kesätyötä että se ei olisi hirveästi raskas ja en tiiä mistä voisin sada Turusta kesätyötä

Sivut