Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 15-vuotiaalle

Jos olet 15-vuotias ja suorittanut oppivelvollisuutesi, sinulla on mahdollisuus hakea töitä itsenäisesti. Mikäli olet 15-vuotias, mutta et ole vielä suorittanut oppivelvollisuuttasi eli käynyt peruskoulua loppuun, pätevät sinuun 14-vuotiaille tarkoitetut ohjeet, jotka löydät täältä.

Työsopimus

15-vuotiaana voit itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksesi. Huoltajallasi on kuitenkin oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.
Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

15-vuotiaan säännöllinen työaika saa olla enintään yhtä pitkä kuin 18 vuotta täyttäneiden työntekijöiden säännöllinen työaika samassa työssä. Työaikasi saa olla maksimissaan 9 tuntia päivässä ja 48 tuntia viikossa.
Työaikasi tulee sijoittua kello 6:n ja 22:n väliseen aikaan.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 12 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos työpäiväsi siis päättyy esimerkiksi klo 22, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.
Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö

Saat tehdä säännöllisen työaikasi lisäksi ylityötä enintään 80 tuntia kalenterivuodessa.

Hätätyö

15-vuotiaana voit tehdä hätätyötä vain, jos työn teettämiseen ei ole käytettävissä ketään yli 18-vuotiasta.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.


VINKKEJÄ 15-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

15-vuotiaana voit hakea töitä itsenäisesti. Voit kysyä töitä suoraan jostakin tuntemastasi liikkeestä tai etsiä vapaita paikkoja esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Myös henkilöstövuokrausfirmojen kautta voi päästä töihin. 

Lastenhoitotöitä voit etsiä esimerkiksi osoitteessa babysits.fi.

Monet kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Monet 14-vuotiaalle sopivat työt ovat ajankohtaisia vielä 15-vuotiaana ja vanhempanakin. Katso siis läpi myös 14-vuotiaille annetut työvinkit Nuortenelämä.fi-sivustolta!

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Weight: 
0
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
La, 05/11/2019 - 19:38
Hei!
Tarvitsen töitä olen 15v nuori poika
Asun keravalla päi rento ja kiva töitä kaipailen
Ma, 03/25/2019 - 00:22
Hei etsin kesä töitä heslingistä tälle vuodelle tarvitsen apua ettimiseen toivottavasti teistä on apua minulle.
To, 04/04/2019 - 09:09
Hei! Kiva, että etsit kesätöitä! Esimerkiksi ikäsi vaikuttaa siihen, millaisia töitä sinun kannattaa hakea. En tiedä ikääsi, joten annan nyt yleisiä vinkkejä ja neuvoa.
-Kesätöitä kannattaa etsiä yllä olevasta artikkelista löytyvien eri hakukoneiden kautta.
-Hae kesätöitä osoitteessa kesaduuni.org. Valitse alueeksi pääkaupunkiseutu. Avoimia kesätyöpaikkoja tulee pitkä lista! :)
-Hae lehdenjakotöitä osoitteessa www.jakajaksi.fi.
-Lue mikä on Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesätyöharjoittelu: www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin. Sen kautta voit hakea erilaisiin sinua kiinnostaviin työpaikkoihin kesätöihin, jos et opiskele ammattiin eikä sinulla ole tutkintoa.
-Siivoustöitä, pihatöitä, lastenhoitotöitä, toimistotöitä, pieniä remonttitöitä sekä matkailu- ja ravintola-alan töitä kesäksi voit hakea osoitteessa pikaduuni.fi. Valitse ensin alueeksi Helsinki.
-Ennen kuin lähetät hakemuksia, kannattaa ensin valmistautua hyvin. Ota selvää, millainen on hyvä työhakemus ja CV. Tähän löydät tietoa ja vinkkejä esimerkiksi osoitteessa kesaduuni.org.
-Kysy halutessasi lisää neuvoa työnhakuun Ohjaamossa (Fredrikinkatu 48). Ohjaamo on avoinna ma-pe klo 12-17. Voit käydä paikan päällä juttelemassa ja osallistua esimerkiksi hakuapuun, joka löytyy Ohjaamon kalenterista: ohjaamo.hel.fi.

Tsemppiä kesätyönhakuun! Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
La, 03/23/2019 - 14:29
Hei!
Olen 17v ja halvaisin saada kesätöitä kemi, keminmaan aluelta.
Ti, 03/26/2019 - 12:51
Moikka! Viestiisi on vastattu Kysyttävää-palstalla. Pääset lukemaan vastauksen osoitteessa www.nuortenelama.fi/kysyttavaa/uusimmat.
Tsemppiä kesätyönhakuun! :) Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
To, 03/14/2019 - 18:14
Hei! Ole 16-vutias poika ja etsin töitä Turun. Etsin koko aja, mutta jokainen vaati 18-vuotiasta nuorta
Pe, 03/15/2019 - 08:24
Hei, hienoa että etsit itsellesi kesätöitä! Turun kaupunki jakaa vuosina 2001–2004 syntyneille turkulaisille kesätyöseteleitä, jotka helpottavat työllistymistä. Lisäksi nuorten tieto- ja neuvontapiste Nuorten Turussa on kesätyöseinä, jolta kannattaa käydä tsekkaamassa avoimia kesätyöpaikkoja. Turun nuorten palvelut tarjoaa apua ja neuvoa työnhakuun. Mistä tahansa kesätöihin liittyvästä voi kysyä apua/neuvoa numerosta 040 7494 899 ja sähköpostilla osoitteesta [email protected]

Saat apua CV:n tekoon ja muuhun kesätyönhakuun myös käymällä paikan päällä Ohjaamossa. Voit varata ajan etukäteen tai käydä ilman ajan varausta Ohjaamossa sen aukioloaikoina. Lue lisää näissä osoitteissa:
-www.turku.fi/ohjaamo
-www.turku.fi/kesatyosetelit-15-18-vuotiaille

Tsemppiä kesätyönhakuun ja mukavaa kevättä sinulle! :) T. Riina
Pe, 03/01/2019 - 13:44
Hei olen 15 vuotias tyttö. Täytän syyskuussa 16. Olen Espoosta. Haluaisin kesätöitä kesäksi.
Pe, 03/01/2019 - 16:13
Hei, mukavaa, että haet kesätöitä! Espoolaiset vuonna 2000 - 2004 syntyneet nuoret ovat oikeutettuja Espoon kaupungin kesäseteliin. Muista siis mainita töitä hakiessasi, jos olet oikeutettu kesäseteliin! Lue lisää kesäsetelistä täältä: www.espoo.fi/kesaseteli.
Voit kysyä töitä suoraan haluamistasi työpaikoista tai etsiä avoimia työpaikkoja eri hakukoneiden avulla, esimerkiksi www.duunitori.fi tai www.te-palvelut.fi. Haku moniin kesätyöpaikkoihin on käynnissä juuri nyt, mutta joissakin se on jo päättynyt.
Suosittelen sinua lukemaan Kesätyö-osion, josta saat tietoa ja vinkkejä kesätöihin liittyen: www.nuortenelama.fi/kesatyot. Saat paljon vinkkejä kesätyönhakuun myös esimerkiksi www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo -sivustolla.

Halutessasi ota yhteyttä Espoon Ohjaamotaloon (www.espoo.fi/ohjaamotalo), jos tahdot tietoa ja neuvoa työnhakuun. Ohjaamotalossa sinua autetaan varmasti mielellään! :) Tsemppiä kesätyönhakuun! T. Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 02/11/2019 - 22:08
hei olen sajjad 15 vuotias hyvä kunto! harrastanu nyrkkeily 3v Jä vieläkin! etsin kesätöitä espoosta mut en löydä!

Sivut