Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 15-vuotiaalle

Jos olet 15-vuotias ja suorittanut oppivelvollisuutesi, sinulla on mahdollisuus hakea töitä itsenäisesti. Mikäli olet 15-vuotias, mutta et ole vielä suorittanut oppivelvollisuuttasi eli käynyt peruskoulua loppuun, pätevät sinuun 14-vuotiaille tarkoitetut ohjeet, jotka löydät täältä.

Työsopimus

15-vuotiaana voit itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksesi. Huoltajallasi on kuitenkin oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.
Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

15-vuotiaan säännöllinen työaika saa olla enintään yhtä pitkä kuin 18 vuotta täyttäneiden työntekijöiden säännöllinen työaika samassa työssä. Työaikasi saa olla maksimissaan 9 tuntia päivässä ja 48 tuntia viikossa.
Työaikasi tulee sijoittua kello 6:n ja 22:n väliseen aikaan.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 12 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos työpäiväsi siis päättyy esimerkiksi klo 22, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.
Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö

Saat tehdä säännöllisen työaikasi lisäksi ylityötä enintään 80 tuntia kalenterivuodessa.

Hätätyö

15-vuotiaana voit tehdä hätätyötä vain, jos työn teettämiseen ei ole käytettävissä ketään yli 18-vuotiasta.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.


VINKKEJÄ 15-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

15-vuotiaana voit hakea töitä itsenäisesti. Voit kysyä töitä suoraan jostakin tuntemastasi liikkeestä tai etsiä vapaita paikkoja esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Myös henkilöstövuokrausfirmojen kautta voi päästä töihin. 

Lastenhoitotöitä voit etsiä esimerkiksi osoitteessa babysits.fi.

Monet kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Monet 14-vuotiaalle sopivat työt ovat ajankohtaisia vielä 15-vuotiaana ja vanhempanakin. Katso siis läpi myös 14-vuotiaille annetut työvinkit Nuortenelämä.fi-sivustolta!

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Weight: 
0
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
La, 04/14/2018 - 11:39
hei minun nimi on feysa haluasin työ ja olen rohkea ihminen

Ma, 04/23/2018 - 11:10
Hei Feysa!

Mukava kuulla, että olet kiinnostunut töistä. Rohkeudesta on hyötyä niin työnhaussa kuin työnteossakin. Täältä Elävää elämää -tietoalueelta saat vinkkejä ja tietoa töihin liittyen. Voit myös kysyä neuvoa sinulle tutuilta aikuisilta, sillä he varmasti auttavat sinua työnhaussa. Jos paikkakunnallasi on Ohjaamo, voit halutessasi kysyä sieltäkin apua työnhakuun (ohjaamot.fi/etusivu). Osoitteesta kesaduuni.org löydät avoimien kesätyöpaikkojen lisäksi hyviä vinkkejä töiden hakemiseen.

Tsemppiä työnhakuun! :)

Terveisin, Riina - Nuortenelämä.fi
Ke, 05/23/2018 - 20:25
Hei! Nimeni on Aleksandr ja olen kiinnostunut saada töitä, koska tarvitsen rahaa jotta saisin kevytmoottoripyörän. Tiedättekö mistä voisi löytää töitä alaikäiselle?
Ystävällisin Aleksandr
Ti, 05/29/2018 - 11:11
Hei Aleksandr!

Mukavaa, että sinua kiinnostaa työnteko. Se onkin hyvä tapa tienata rahaa kevytmoottoripyörää varten. Töitä voi löytää tällä sivulla listattujen hakukoneiden avulla. Niiden sivuilla on myös hyviä vinkkejä työnhakuun, samoin kuin täällä Elävää elämää -tietoalueella. Kannattaa myös kysyä joltakin sinulle tutulta aikuiselta apua ja vinkkejä. Jos paikkakunnallasi on Ohjaamo, voit halutessasi kysyä sieltäkin apua työnhakuun (ohjaamot.fi/etusivu). Kesätöitä etsiessä voit käyttää apuna kesäduuni.org-sivustoa. Voit myös käydä paikan päällä sinua kiinnostavissa työpaikoissa kysymässä, olisiko heillä tarjota sinulle töitä.

Tsemppiä työnhakuun!

Terkuin, Riina
Ke, 05/30/2018 - 21:35
Hei olen congolainen poika. etsin kesätyöpaikat.asun Oulu Pohjois-Pohjanmaa.kiitos
Ke, 06/06/2018 - 12:40
Hei!

Emme tarjoa töitä tällä sivustolla, mutta mukava kuulla, että kesätyöt kiinnostavat sinua. Useimmissa paikoissa kesätyöntekijöiden haku on jo kuitenkin päättynyt. Ensi vuonna sinun kannattaa etsiä kesätöitä jo alkuvuodesta ja kevään aikana.

Voit kuitenkin vielä saada töitä täksi kesäksi. Saat vinkkejä työnhakuun esimerkiksi näiden Nuortenelämä.fi-palvelumme Elävää elämää -tietoalueiden avulla. Lisäksi, apua työnhakuun saat halutessasi Byströmin nuorten palveluista Oulusta: www.ouka.fi/oulu/nuoret/bystromin-nuorten-palvelut.

Vaikka et varsinaisia palkkatöitä lopulta saisikaan, voit tienata hieman taskurahaa esimerkiksi Elävää elämää -tietoalueemme vinkkien avulla: https://www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa

Tsemppiä ja hauskaa kesää sinulle! :)

Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi
Pe, 11/30/2018 - 12:20
Oon 10iq toxic dwarf yliviestistä! Haluisin olla supermies ja lentää täysiä mun lemppari limsa on kokis ja tykkään myös pleikkarista lempi peli on slycooper1
To, 01/03/2019 - 13:19
Hei Jesse, hauska kuulla! Unelmissa kaikki on mahdollista!
Ihanaa uutta vuotta sinulle!
Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
To, 01/03/2019 - 11:59
Hei. Olen Faisal Shuaib ja aikoon hakea työpaikan, koska pitäisi hoitaa harrastukseni.
.
To, 01/03/2019 - 13:22
Hei Faisal! Tosi hienoa, että haet työpaikkaa! Saat hyviä vinkkejä työn etsimiseen täältä Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueelta! :)

Tsemppiä ja intoa työnhakuun ja antoisaa uutta vuotta sinulle!
Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut