Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 15-vuotiaalle

Jos olet 15-vuotias ja suorittanut peruskoulun, sinulla on mahdollisuus hakea töitä itsenäisesti. Mikäli olet 15-vuotias, mutta et ole vielä käynyt peruskoulua loppuun, pätevät sinuun 14-vuotiaille tarkoitetut ohjeet.

Työsopimus

15-vuotiaana voit itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksesi. Huoltajallasi on kuitenkin oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.
Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

15-vuotiaan säännöllinen työaika saa olla enintään yhtä pitkä kuin 18 vuotta täyttäneiden työntekijöiden säännöllinen työaika samassa työssä. Työaikasi saa olla maksimissaan 9 tuntia päivässä ja 48 tuntia viikossa.
Työaikasi tulee sijoittua kello 6:n ja 22:n väliseen aikaan.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 12 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos työpäiväsi siis päättyy esimerkiksi klo 22, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.
Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö

Saat tehdä säännöllisen työaikasi lisäksi ylityötä enintään 80 tuntia kalenterivuodessa.

Hätätyö

15-vuotiaana voit tehdä hätätyötä vain, jos työn teettämiseen ei ole käytettävissä ketään yli 18-vuotiasta.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.


VINKKEJÄ 15-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

15-vuotiaana voit hakea töitä itsenäisesti. Voit kysyä töitä suoraan jostakin tuntemastasi liikkeestä tai etsiä vapaita paikkoja esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Myös henkilöstövuokrausfirmojen kautta voi päästä töihin. 

Lastenhoitotöitä voit etsiä esimerkiksi osoitteessa babysits.fi.

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja nopeasti keikkatöitä, vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Tiitus-sovelluksen kautta voit löytää esimerkiksi kesätyöpaikan, harjoittelupaikan tai töitä opintojen ohelle. Sovellus suosittelee sinulle parhaiten sopivia työpaikkoja oman osaamisesi perusteella.

Monet kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Monet 14-vuotiaalle sopivat työt ovat ajankohtaisia vielä 15-vuotiaana ja vanhempanakin. Katso siis läpi myös 14-vuotiaille annetut työvinkit Nuortenelämä.fi-sivustolta!

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Sivu päivitetty viimeksi 30.03.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
La, 02/13/2021 - 22:28
Hei Olne Alexandru Ja ma hallun tyopaikka koska ma hallun olen tyossa koska ma hallun mun oma raha
Ma, 02/15/2021 - 14:38
Moikka!

Hienoa, että haluat töitä. Yllä olevassa artikkelissa on ohjeita 15-vuotiaille työntekijöille. Voit hakea töitä erilaisien työnhakukoneiden kautta, esimerkiksi Duunitori.fi:stä tai TE-palveluiden sivulta. Kannattaa lukea myös muita Työ ja yrittäjyys -artikkeleita täältä Nuortenelämä.fi-sivulta, niistä löydät paljon vinkkejä ja neuvoja töihin liittyen.

T. Sini – Nuortenelämä.fi
Su, 01/17/2021 - 11:25
Haluan työn koska että voisin ostaa vaatteita ja muuta ja haluan tutustua työelämään että se voisi olla helpompaa kun olen vanhempi
Ti, 02/02/2021 - 11:16
Moi! Hieno juttu, että haluat töitä ja tutustua työelämään. Töihin pääsyä ja sinne sopeutumista vanhempana voi myös helpottaa se, että on tehnyt jo nuorena ahkerasti töitä. Voit katsoa, löydätkö sinulle sopivia töitä esimerkiksi seuraavilta sivuilta:
- jakajaksi.fi
- Oikotie.fi
- Tiitus.fi

Onnea töihin ja työn hakuun!:)

T. Sini – Nuortenelämä.fi
Ma, 01/04/2021 - 21:16
Olen opiskelija. Olen 15-vuotias. Etsin työtä ansaitakseni omat oivallukseni.
Ma, 02/01/2021 - 16:26
Hei!

Hienoa, että etsit töitä! Toivottavasti yllä olevasta artikkelista on apua.
Kannattaa kurkata löytyisikö töitä esimerkiksi seuraavilta sivuilta:
- Duunitori.fi
- Monster.fi
- Indeed.fi
Tsemppiä työn hakuun!:)

T. Sini – Nuortenelämä.fi
Su, 08/23/2020 - 20:29
Olen opiskelija. Olen 15-vuotias Aloitanut Tänä vuonna etsiä töitä.olisi kiva jos valitse mut
Ma, 08/24/2020 - 10:33
Hei!
Kiva kuulla, että etsit töitä. Toivottavasti yllä olevasta artikkelista on sinulle apua. :)
Jos tarvitset neuvontaa tai lisää tietoa työnhakuun liittyen, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa

Jos tarvitset apua työnhaussa, paikkakuntasi nuorten tieto- ja neuvontapalvelu tai Ohjaamo auttaa sinua. Etsi paikkakuntasi palveluja, jotka tarjoavat sinulle henkilökohtaista ohjausta: www.nuortenelama.fi/ihmiset-ja-osoitteet

Onnea työnhakuun! Terveisin, Riina
Su, 08/02/2020 - 20:23
Hei olen Espoosta. Etsin työpaikkaa ja minulla on vähän vaikeaa löytää.Haluan tutustua työ elämään onko se mahdollista enään
Pe, 08/07/2020 - 17:12
Moikka,

Tarkoitat varmaan tutustu työelämään ja tienaa kesätöitä? Niiden aika alkaa tältä kesältä olla ohi. Kesätöitä kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen kesää, olisi hyvä aloittaa jo tammi-helmikuussa.

Tästä yllä olevasta artikkelista löydät hyviä vinkkejä töiden tekemiseen 15-vuotiaana. Muistathan, että jos peruskoulusi jatkuu vielä, sinuun pätee 14-vuotiaiden ohjeet, jotka löydät siis täältä: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Koulun ohessa voit tehdä esimerkiksi lehden ja mainosten jakamista. Katso lisää www.jakajaksi.fi . Lyhyitä keikkatöitä voit hakea esimerkiksi www.workpilots.fi kautta.

Jos tarvitset apuja töihin hakemisessa, esimerkiksi hakemuksen kirjoittamisessa, kannattaa käydä Ohjaamotalossa: www.espoo.fi/ohjaamotalo. Onnea töiden hakuun!

Terveisin Nuorten Elämä Espoo

Sivut