Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 15-vuotiaalle

Jos olet 15-vuotias ja suorittanut oppivelvollisuutesi, sinulla on mahdollisuus hakea töitä itsenäisesti. Mikäli olet 15-vuotias, mutta et ole vielä suorittanut oppivelvollisuuttasi eli käynyt peruskoulua loppuun, pätevät sinuun 14-vuotiaille tarkoitetut ohjeet.

Työsopimus

15-vuotiaana voit itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksesi. Huoltajallasi on kuitenkin oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.
Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

15-vuotiaan säännöllinen työaika saa olla enintään yhtä pitkä kuin 18 vuotta täyttäneiden työntekijöiden säännöllinen työaika samassa työssä. Työaikasi saa olla maksimissaan 9 tuntia päivässä ja 48 tuntia viikossa.
Työaikasi tulee sijoittua kello 6:n ja 22:n väliseen aikaan.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 12 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos työpäiväsi siis päättyy esimerkiksi klo 22, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.
Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö

Saat tehdä säännöllisen työaikasi lisäksi ylityötä enintään 80 tuntia kalenterivuodessa.

Hätätyö

15-vuotiaana voit tehdä hätätyötä vain, jos työn teettämiseen ei ole käytettävissä ketään yli 18-vuotiasta.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.


VINKKEJÄ 15-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

15-vuotiaana voit hakea töitä itsenäisesti. Voit kysyä töitä suoraan jostakin tuntemastasi liikkeestä tai etsiä vapaita paikkoja esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Myös henkilöstövuokrausfirmojen kautta voi päästä töihin. 

Lastenhoitotöitä voit etsiä esimerkiksi osoitteessa babysits.fi.

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja nopeasti keikkatöitä, vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Tiitus-sovelluksen kautta voit löytää esimerkiksi kesätyöpaikan, harjoittelupaikan tai töitä opintojen ohelle. Sovellus suosittelee sinulle parhaiten sopivia työpaikkoja oman osaamisesi perusteella.

Monet kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Monet 14-vuotiaalle sopivat työt ovat ajankohtaisia vielä 15-vuotiaana ja vanhempanakin. Katso siis läpi myös 14-vuotiaille annetut työvinkit Nuortenelämä.fi-sivustolta!

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Sivu päivitetty viimeksi 19.5.2020.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 07/02/2020 - 16:24
Mä oon aktiivinen ja osaan muita kieliä
To, 07/02/2020 - 16:34
Hei, kiva kuulla! Aktiivisuudesta ja kielitaidosta on sinulle varmasti hyötyä työelämässä. :)
Mukavaa kesää!
T. Riina
Pe, 05/22/2020 - 00:05
Hei. Olen hasne ja haluan töitä kesällä.
Ti, 05/26/2020 - 09:02
Hei! Kiva kuulla, että haluat töitä kesällä. :) Jos kaipaat vinkkejä, löydät niitä esimerkiksi tältä Kesätyöt-sivulta: www.nuortenelama.fi/kesatyot

Avoimia kesätyöpaikkoja voit etsiä esimerkiksi kesaduuni.org-sivulta: https://kesaduuni.org

Jos tahdot neuvoja työnhakuun, voit tulla juttelemaan esimerkiksi Työelämä ja koulutus -chattiin, joka on avoinna tiistaina klo 14-16 tämän sivuston alalaidassa.

Tsemppiä kesätyönhakuun! T. Riina
Pe, 04/24/2020 - 15:34
Moi! Oon 15 vuotias joka päättää peruskoulun tänä vuonna, tarvisin ehkä hieman apua kesätyön hakemiseen tai no siihen että mistä löytäisin sopivan kesä työn tämän poikkeus tilanteen vuoksi. Minya kiinnostaa asiakaspalvelu ja hoito alat, minulla ei ole hygieniapassia. Olen suorittanut tukioppilas todistuksen. Toivottavasti osaisitte auttaa minua :)
Ma, 04/20/2020 - 23:36
Hei, etsin kesätyötä ja valitettavasti pari paikkaa jäi nyt saamatta tämän tilanteen takia. Minua kiinnostaa asiakaspalvelutyö, lastenhoito, hoitoala, kauppa ja hotelliala. Olen avoin monelle tekemiselle. Työtä voin tehdä milloin vain kesän aikana. Olen 17 vuotta ja minulla on hygieniapassi sekä asiakaspalvelupassi. Työkokemusta puhelinmyynnistä ja hotellista TET:stä. Otan mielelläni vinkkejä vastaan!
Pe, 04/24/2020 - 15:24
Hei! Mahtavaa, että olet jo miettinyt, millaiset työt sinua kiinnostaa ja että olet avoin monelle tekemiselle. Työkokemuksestasi sekä hygieniapassista ja asiakaspalvelupassista on sinulle varmasti etua työnhaussa.
Kannattaa poimia vinkit yllä olevasta artikkelista sekä tästä www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle -artikkelista. Monet artikkelin vinkit sopivat myös yli 14-vuotiaille. Vinkkejä kesätöihin löydät myös täältä: www.nuortenelama.fi/kesatyot.

Töitä kannattaa etsiä eri hakukoneiden avulla, esimerkiksi:
Avointyöpaikka.fi
Indeed.fi
TE-palvelut
Oikotie.fi
Monster.fi
Duunitori.fi
Tällä hetkellä paljon avoimia työpaikkoja löytyy maa- ja puutarhatiloilta: töitä on esimerkiksi mansikanpoimijana ja kasvihuonetyöntekijänä.
Avoimia kesätyöpaikkoja vinkataan monipuolisesti Vastuullinen Kesäduuni -kamppiksen Instagramissa, kannattaa ottaa seurantaan: @vastuullinen_kesaduuni
Tsemppiä kesätyönhakuun! T. Riina
To, 03/12/2020 - 21:57
Voinko hakea 15-vuotiaille suunnattuja töitä vasta silloin kun saan todistuksen?
Ti, 04/21/2020 - 11:04
Hei!
Voit hakea töitä myös ennen todistuksen saamista. Esimerkiksi kesätöitä kannattaakin hakea jo kevään aikana, jolloin haut ovat monessa paikassa käynnissä.
Terkuin, Riina
Ma, 02/03/2020 - 20:37
Asun Lahdessa, ja katselisin missä vois löytyy kesätöitä, kun ei vaan löydy

Sivut