Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 14-vuotiaalle

Jos olet 14-vuotias tai täytät samana kalenterivuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

1) enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
2) tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Työsopimus

14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Huoltajallasi on oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

Voit tehdä kouluvuoden aikana töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Jos siis teet koulupäivän jälkeen töitä 2 tuntia, koulupäiväsi pituus ei saa olla tuona päivänä yli 6 tuntia.

Koulujen loma-aikoina voit olla töissä enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.

Työaikasi tulee sijoittua kello 8:n ja 20:n väliseen aikaan. Työn järjestämisestä johtuvista painavista syistä voit kuitenkin tehdä töitä myös kello 6:n ja 20:n välisenä aikana.

Jos teet kotitaloustyötä työnantajasi kodissa, saat työskennellä klo 23:een asti, mikäli myöhään työskentelemiseen on jokin erityinen syy.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos siis työpäiväsi päättyy edellisenä iltana klo 20, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.

Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö- ja hätätyö

Alle 15-vuotiasta ei saa pitää ylityössä eikä hätätyössä.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.

VINKKEJÄ 14-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

Tässä listassa on muutamia esimerkkejä sellaisista töistä, joita voit 14-vuotiaana tehdä:

Virvokkeiden, lippujen ja vastaavanlaisten tuotteiden myyntityö kilpailuissa, näyttelytilaisuuksissa tai samankaltaisissa tilaisuuksissa.
Selvitä olisiko paikkakuntasi urheiluseuroilla tai muilla järjestöillä tapahtumia, joissa olisi tarvetta lipunmyyjille.

Lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako.
Mainostenjakotyötä voit etsiä vaikkapa jakajaksi.fi-sivustolta.

Esiintymiset ja muu työskentely taide-, kulttuuri- ja vastaavissa tilaisuuksissa.
Jos sinulla bändi, voit koittaa saada keikkoja vaikkapa paikallisiin tapahtumiin ottamalla yhteyttä tapahtumien järjestäjiin. Pikkujouluaikaan myös tiernapoika- ja tiernatyttöesityksille on kysyntää. Voit tarjota omaa esitystäsi erilaisiin tapahtumiin vaikkapa lehti-ilmoituksen avulla.
Jos omaat näyttelijänlahjoja, voit koittaa myös päästä esiintyjäksi elokuviin ja mainoskuviin esimerkiksi roolituspalvelujen kautta:

Roolituspalvelu Filmona.fi 
Roolituspalvelu.fi 
Klaffi Productionsin Facebook-sivut 
Ohjelma-avustajat ry:n Facebook-sivut 
Salkkareiden avustajahakusivusto Facebookissa 
Media-avustajat ry:n sivusto 

Kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö.
Ota selvää, olisiko esimerkiksi paikallisessa sanomalehdessä tarvetta nuorelle kolumnistille. Kirjoittamista, toimittamista ja mediatyötä voi harjoitella myös nuorten toimituksissa. Paikkakuntasi nuorisotyöntekijä osaa kertoa sinulle, onko paikkakunnallasi nuorten toimitusta.

Puutarha- ja maataloustöissä istutus-, poiminta- ja aputyöt sekä vaarattomien kotieläinten ruokinta.
Monilla paikkakunnilla avustavia tämän tyyppisiä töitä voi päästä tekemään 4H-yhdistyksen kautta. Saat lisätietoa 4h-yhdistyksen sivuilta.

Tarjoudu avuksi tuttaville ja sukulaisille esimerkiksi marjanpoimintaan, koiran ulkoilutukseen, lehtien haravointiin, lastenhoitoon yms. Voit etsiä lastenhoitotöitä myös osoitteessa babysits.fi.

Kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla.

Avustavat toimistotyöt

Majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten kattaukseen liittyvät työt sekä annostelu- ja myyntityö.

Teollisuudessa tehtävät pienehköt avustavat työt, joita tehtäessä tai joiden läheisyydessä ei käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Varastotyössä ja vastaavassa tavaroiden vastaanotto, lajittelu, käsittely ja lähetys sekä merkintä- ja laskentatyö.

Puhtaanapito- ja siivoustyössä huoneistojen, esimerkiksi toimistojen siivous siten, että työssä ei saa käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Muut kevyet työt, jotka työympäristö, työn vaatimukset, työn aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus huomioon ottaen vastaavat edellä mainittuja töitä.

Voit hakea kaikkia edellä mainittuja töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Muista myös katsoa oman paikkakuntasi nettisivuilta, minkälaisia kesätöitä heillä on tarjolla! Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Lähde: Finlex, Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille sopivien kevyiden töiden esimerkkiluettelosta 25.4.2012/189

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 09/30/2021 - 22:45
Olen 15-vuotias mutta vielä 9-luokalla onko mahdollista päästä mitenkään esim. johonkin ravintolaan/kahvilaan työskentelemään esim. viikonloppuina tai koulun jälkeen tai vaikka syyslomalla? Olen aikaisemmin ollut 8-luokalla TET-harjoittelussa Hesburgerissa ja nyt 9-luokalla oon menossa Pancho Villaan Tettiin.
Pe, 10/01/2021 - 08:13
Heippa! Ysiluokkalaisena, 15-vuotiaana, sinun on mahdollista tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Tällaisia töitä voi hyvinkin löytyä esimerkiksi juuri ravintoloista ja kahviloista.

Voit tehdä töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä.(Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää 8 tuntia.) Voit tehdä töitä myös syyslomalla.

TET-kokemuksistasi on varmasti etua sinulle työnhaussa. Kannattaa ilman muuta korostaa näitä kokemuksiasi, kun haet työpaikkoja. Ei sitten muuta kuin avoimia työpaikkoja katselemaan! Töitä voi myös hakea suoraan sinua kiinnostavasta paikasta, vaikka siellä ei olisikaan ilmoitettu avoimista työpaikoista. Kiireapulaisia, keikkatyöntekijöitä tai ilta- ja viikonlopputyöntekijöitä usein tarvitaan juuri kahviloissa ja ravintoloissa.

Onnea työnsaantiin! t. Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 08/30/2021 - 15:04
Täytän tänä vuonna 14 ja olisin kiinnostunut menemään töihin.
Ke, 09/01/2021 - 15:40
Hei. Hienoa kuulla, että olet kiinnostunut töihin menemisestä. Toivottavasti yllä olevista tiedoista ja vinkkauksista on sinulle hyötyä työnhaussa. Jos sinulla tulee jotain kysyttävää mieleen töihin tai työnhakuun liittyen, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Viesteihin vastataan viidessä arkipäivässä.

Mukavaa syksyä! Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 08/13/2021 - 20:09
Hei olen kiinostunut töihin ja olen 14 vuotias
To, 08/19/2021 - 10:54
Moi! Kiva kuulla, että olet kiinnostunut menemään töihin. Toivottavasti yllä olevan artikkelin tiedoista ja vinkeistä on sinulle hyötyä.

Jos sinulla on jotain kysyttävää töistä tai työnhausta, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Kysyttävää-palstan kysymyksiin vastataan viiden arkipäivän kuluessa.

Ihanaa loppukesää sinulle!
t. Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 06/27/2021 - 00:31
Hei olen kiinostunut töihin ja olen 14 vuotias vaasassa
Ma, 06/28/2021 - 09:34
Hei! Mukava kuulla, että olet kiinnostunut menemään töihin. Toivottavasti yllä olevista vinkeistä on sinulle apua.

Jos tarvitset neuvoja työnhakuun, kannattaa olla yhteydessä Vaasalaisten nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Reimariin: www.reimari.info. Reimarissa sinua autetaan löytämään sopiva työpaikka ja hakemaan sitä.

Mukavaa kesää sinulle! Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Su, 03/07/2021 - 22:03
Olen kiinnostunut menemään töihin ;)
Ma, 03/08/2021 - 13:51
Hei!
Kiva juttu, että haluat töihin. Töitä voi hakea erilaisten työnhakukoneiden kautta tai vaikkapa menemällä paikan päälle kysymään olisiko liikkeellä töitä tarjota. Yllä olevasta artikkelista löydät vinkkejä ja neuvoja 14-vuotiaille, jotka haluavat tehdä töitä.
Aurinkoista kevättä!

T. Sini - Nuortenelämä.fi

Sivut