Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 15-vuotiaalle

Jos olet 15-vuotias ja suorittanut peruskoulun, sinulla on mahdollisuus hakea töitä itsenäisesti. Mikäli olet 15-vuotias, mutta et ole vielä käynyt peruskoulua loppuun, pätevät sinuun 14-vuotiaille tarkoitetut ohjeet.

Työsopimus

15-vuotiaana voit itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksesi. Huoltajallasi on kuitenkin oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.
Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

15-vuotiaan säännöllinen työaika saa olla enintään yhtä pitkä kuin 18 vuotta täyttäneiden työntekijöiden säännöllinen työaika samassa työssä. Työaikasi saa olla maksimissaan 9 tuntia päivässä ja 48 tuntia viikossa.
Työaikasi tulee sijoittua kello 6:n ja 22:n väliseen aikaan.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 12 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos työpäiväsi siis päättyy esimerkiksi klo 22, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.
Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö

Saat tehdä säännöllisen työaikasi lisäksi ylityötä enintään 80 tuntia kalenterivuodessa.

Hätätyö

15-vuotiaana voit tehdä hätätyötä vain, jos työn teettämiseen ei ole käytettävissä ketään yli 18-vuotiasta.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.


VINKKEJÄ 15-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

15-vuotiaana voit hakea töitä itsenäisesti. Voit kysyä töitä suoraan jostakin tuntemastasi liikkeestä tai etsiä vapaita paikkoja esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
Työmarkkinatori.fi
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Myös henkilöstövuokrausfirmojen kautta voi päästä töihin. 

Lastenhoitotöitä voit etsiä esimerkiksi osoitteessa babysits.fi.

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja nopeasti keikkatöitä, vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Tiitus-sovelluksen kautta voit löytää esimerkiksi kesätyöpaikan, harjoittelupaikan tai töitä opintojen ohelle. Sovellus suosittelee sinulle parhaiten sopivia työpaikkoja oman osaamisesi perusteella.

Monet kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Monet 14-vuotiaalle sopivat työt ovat ajankohtaisia vielä 15-vuotiaana ja vanhempanakin. Katso siis läpi myös 14-vuotiaille annetut työvinkit Nuortenelämä.fi-sivustolta!

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Sivu päivitetty viimeksi 30.03.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 03/13/2023 - 19:04
olen 15 vuotias nuori poika ja etsin turusta kesätöitä.enkä löydä mistään olen etsinyt monta päivää.kiitos
To, 03/16/2023 - 08:34
Heippa! Tässä Nuorten Turusta Hennan vastaus:

Hei! Kiva kuulla, että olet kiinnostunut kesätöistä! :)

Voit kysyä töitä suoraan jostakin tuntemastasi liikkeestä tai etsiä vapaita paikkoja esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta:
Avointyöpaikka.fi
Indeed.fi
Työmarkkinatori.fi
Oikotie.fi
Monster.fi
Duunitori.fi

Nuorten Turku päivittää viikoittain kesätyökansiota, josta löytyy nuorille sopivia kesätyöpaikkoja. Linkin löydät alta:

https://issuu.com/turunviestinta/docs/kesatyokansio

Lisäksi yksi vaihtoehto voisi olla tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelu, joka on kahden viikon harjoittelujakso. Se on tarkoitettu 15–17-vuotiaille peruskoululaisille, TUVA- ja TELMA-koulutuksiin osallistuville ja lukiolaisille.

Voit ottaa helposti yhteyttä Nuorten tieto- ja neuvontapalveluun, varata ajan kesätyökansion läpikäymiseen, cv:n tekemiseen ja kesätyöpaikkojen hakemiseen. Yhteystiedot löytyvät alla olevan linkin kautta:

https://www.turku.fi/nuortenturku

Tsemppiä kesätyönhakuun,
Henna/Nuorten Turku
La, 01/14/2023 - 15:24
Hei! Olen 15-vuotias nuori tyttö ja etsin Helsingistä kesätöitä. Mulla on vähän vaikeuksia työhakemuksen tekemisessä ja työpaikan etsimisessä. Onko sellaista chatia tai palvelua mistä voi hakea apua?
Ma, 01/16/2023 - 13:29
Hei! Hyvä, että haet apua asiaan, joka tuntuu vaikealta. Ohjaamo Helsinki on paikka, jossa saat maksuttomasti apua esimerkiksi juuri työnhakuun liittyen. Voit olla yhteydessä Ohjaamoon monin eri tavoin, kuten käymällä paikan päällä, soittamalla tai vaikkapa Discordissa. Ohjaamon verkkosivuilta löydät tarkemmat tiedot: ohjaamo.hel.fi

Tsemppiä kesätyönhakuun!
Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 01/16/2023 - 17:08
Hei! Voisitteko kertoa heidän Discord nimensä.
Ps. Kiitos todella paljon vastuksesta.
Ti, 01/17/2023 - 08:52
Heippa! :) Tästä linkistä pääset heidän Discord-serverillensä (kopioi linkki): https://discord.gg/KdGDfZaVtx
Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 01/06/2023 - 23:33
Moi!
Olen 15-vuotias ja mietin, että voinko lähteä Norjaan kesätöihin. Mukanani olisi täysi-ikäinen läheinen.
To, 01/12/2023 - 10:52
Hei!

Voit lähteä, jos saat huoltajiltasi luvan Norjaan lähdölle ja Norjasta kesätyöpaikan. Reissu kannattaa suunnitella hyvin, jotta isommilta mutkilta matkassa vältytään. Oletkin jo hyvissä ajoin suunnittelemassa lähtöä, hieno juttu!

Eli sitten vain keskustelemaan huoltajien kanssa asiasta. :)

Mukavaa vuoden alkua ja Norjan-reissun suunnittelua!
Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 01/03/2023 - 23:26
Hei! Olen Aleksi asun Kajaanissa ja olen 15-vuotias. Etsin koulun jälkeen tai viikonloppulle töitä. Ei haita jos se on pitkätyö.
To, 01/12/2023 - 10:34
Heippa! Kiva kuulla, että etsit töitä. Toivottavasti näistä Elävää elämää -tietoalueen työaiheisista jutuista on sinulle hyötyä työn saamisessa.

Työnhaku sinun ikäisenäsi voi olla joskus haasteellista, sillä moniin työpaikkoihin toivotaan tai vaaditaan täysi-ikäisyyttä. Kannattaa kysellä työmahdollisuuksista mahdollisimman monilta eri tahoilta, kuten sukulaisilta ja tuttavilta sekä mahdollisista aiemmista TET-harjoittelupaikoista. Voit käydä paikan päällä esimerkiksi oman asuinalueesi yrityksissä tai lähikaupoissa kysymässä työntekijätarpeesta tai lähestyä heitä sähköpostilla, soittamalla tai somen kautta. Voit myös lähettää avoimia työhakemuksia sinua kiinnostaviin työpaikkoihin, vaikka heillä ei tällä hetkellä avoimia työpaikkoja olisikaan.

Yksi vaihtoehto myös on tehdä töitä oman yrityksen kautta. Voit tutustua vaikkapa nuorille sopivaan 4h-yrittäjyyteen osoitteessa: 4h.fi/tyo-ja-yrittajyys/perusta-oma-4h-yritys/

Jos sinulla on jotain kysyttävää työn etsimiseen liittyen, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Kysymyksiin vastataan viiden arkipäivän kuluessa.

Tsemppiä töiden etsimiseen ja mukavaa vuoden alkua!
Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut