Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Säästövinkkejä

Aina ei ole varaa ostaa haluamaansa. Jos työpaikkaa ei ole mahdollista saada ja sukulaisia/naapureita ei pysty auttamaan tienatakseen rahaa, voi tutustua säästövinkkeihin. Kaikkia ei aina voi soveltaa omaan elämäänsä, mutta ehkä joistain vinkeistä voi löytää innoitusta ja saada rahaa talteen.

Peruskoulussa, lukiossa ja ammattikoulussa saa ilmaisen ruoan, joka kannattaa hyödyntää päivän aikana. Korkeakouluopiskelijat ovat oikeutettuja edulliseen opiskelijalounaaseen, joka kannattaa hyödyntää. Jos hiukoo ennen lounasta tai koulun jälkeen vaikka ennen treenejä, voi kotoa ottaa mukaan evästä. Esimerkiksi leipä, hedelmä(salaatti), jogurtti tai smoothie voivat säästää pidemmän päälle rahaa, sillä kioskeissa, automaateissa ja pikkukaupoissa hinnat ovat korkeammat kuin itse tehtynä. 

Kaupoissa ei aina kannata seurata tarjouksia, sillä joskus ne saattavat olla silti kalliimpia kuin esimerkiksi kaupan oma tuotemerkki. Ratkaisu kannattaa tehdä alkuperämaan, kilohinnan ja hinta-laatusuhteen mukaan. Mene täydellä vatsalla kauppaan välttääksesi harhaostokset ja ota mukaan oma kestokassi tai reppu muovipussin ostamisen sijaan. Tuotteet, joissa parasta ennen -päivämäärä on lähellä, merkataan useissa kaupoissa alennustarralla. Tällöin vielä käyttökelpoisen tuotteen voi saada jopa yli puolet halvemmalla. Yksi keino säästää ruokaostoksissa on tilata käyttökelpoista hävikkiruokaa sitä myyvistä verkkokaupoista. Säästät rahaa ja vähennät samalla hävikkiä ja pienennät hiilijalanjälkeä. 

Kirpputoreja ja nettikirpputoreja kannattaa hyödyntää esimerkiksi käyttötavaroiden, huonekalujen ja vaatteiden ostamiseen edullisesti. Jos ostaa vaatteet uutena kaupasta, niitä ei välttämättä kannata ostaa muodin vaihtumisen mukaan - edullisemmaksi tulee ostaa muutama ajaton vaate, jotka eivät mene pois muodista ja joita on helppo yhdistellä toisiin. Pyhien jälkeisiä alennusmyyntejä on hyvä hyödyntää. Kesän jälkeen voi ostaa ensi kesää varten vaatteita alennuksesta ja talvivaatteet päinvastoin. Jos ostat harvoin vaatteita, osta hieman kalliimmalla, jos taas kulutat rahaa usein vaatteisiin, osta halpoja vaatteita. Myy (netti)kirpputorilla vanhaa irtaimistoa, voit tienata hieman rahaa näinkin.

Vaatteiden, liittymien ja elektroniikkatuotteiden hintoja voi vertailla netissä. Monet elektroniikkaliikkeet myyvät edullisemmin myymälässä esittelyssä olleita tuotteita, jotka ovat aivan käyttökelpoisia.

Mikäli tulee käytettyä paljon musiikkia tai elokuvia tarjoavia palveluja, on halvempaa hankkia vain yksi käyttäjätili ja jakaa se muiden perheenjäsenten kesken. Aina ei kannata mennä elokuviin kavereiden kanssa, vaan leffaillan voi järjestää kotonakin nyyttärimeiningillä. Ahkeralle katsojalle tulee halvemmaksi maksaa kuukausimaksua suoratoistopalveluun tai vuokrata leffoja netistä verrattuna siihen, mitä useiden DVD- tai BlueRay –levyjen vuokraus maksaisi.

Jos liikunta kiinnostaa, voi käyttää hyödyksi ilmaiset liikuntatarjoukset sekä tarkistaa, millaista liikuntaan liittyvää video-ohjausta netistä tai kirjastosta löytyy.

Kirjastossa voi käydä ilmaiseksi sekä lukemassa uusimmat lehdet ja kirjat, että lainaamassa musiikkia, kirjoja ja elokuvia. Elokuvien lainaamisen lisäksi niitä voi katsoa ilmaiseksi Viddlasta, jolloin voit laittaa elokuvan ostamisen tai vuokraamisen sijasta rahasi säästöön. Tutustu Viddlaan (avautuu uuteen välilehteen).

Monet oppilaitokset tarjoavat palveluja edullisemmin, joten esimerkiksi kampaaja- tai parturipalveluissa voi säästää paljon rahaa hyödyntämällä oppilastöitä. 

Rahaa voi laittaa aina pienen summan sivuun kuukausittain. Kymmenen euroa kuussa tekee jo 120 euroa vuodessa.

On muistettava, että varakkuus ei määrittele ihmisen arvoa. Siksi ei kannata hävetä, vaikka itsellä ei olisi varaa johonkin sellaiseen, mitä muut omistavat.

Lisää säästövinkkejä tarjoaa: 

Voit kesyttää sisäisen finanssimörkösi Zaldon nettisivuilla (avautuu uuteen välilehteen).

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 29.9.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.