Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
14.10.2018, 11:00
moi! oon 13 vuotias tyttö ja täytän ens vuonna 14. meidän perheellä on 3 koiraa,kissa,2 marsua ja hamsteri . muitakin lemmikkejä ollu. haluisit tosi paljon ens vuonna johonkin ”työhön ” jossa voisin toimia eläinten kanssa. esim joku eläinkauppa jossa voi hoitaa eläimia. olisko teillä antaa jotain linkkejä tai muuta josta voisin etsiä :)
02.09.2018, 22:30
Moi olen Aapo ja olen kerännyt pulloja jo kauan eikä sillä tienaa kun pienet taskurahat joten miten voisin tienata enemmän kenties muilla töilläkin? Ps olen 11v
11.09.2018, 15:55
Hei Aapo! Sinun ikäisiäsi ei voida palkata töihin, mutta voit tienata taskurahaa muilla keinoilla. Oletkin jo ollut reipas ja kerännyt pulloja ja saanut niistä hieman rahaa. Voit hankkia taskurahaa myös esim. poimimalla marjoja tai säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat. Voit pyytää vanhempia ja muita läheisiä antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana.

Voisit myös kysyä vanhemmillasi, naapureiltasi tai sukulaisillasi, olisiko heillä jotain sellaista isompaa kotityötä tai muuta hommaa, johon he tarvitsisivat apua ja josta he voisivat maksaa sinulle. Työt voisivat olla talvella esim. lumityöt ja syksyllä haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen ja hoitaminen/vahtiminen, lastenhoitotyöt tai jokin muu työ, mikä sopii kaikille osapuolille.

Voisit myös keskustella esimerkiksi huoltajiesi kanssa, miten juuri sinä voisit tienata ja säästää rahaa. Heiltä voi tulla hyviä vinkkejä ja ehdotuksia.

Mukavaa syksyä!
Terkuin, Riina
21.08.2018, 20:33
Moi, olen 14v ja haluaisin saada myös taskurahaa mutta vanhempani ei anna ja en löydä mitään työpaikkaakaan netistä koska kaikki on "kesätöitä". :(
ja en tiedä mitä tehä, en niin kun uskalla mennä myymäänkää mitään ':)
28.08.2018, 10:28
Hei Ella!

Tämä Miten saada taskurahaa? -osio antaa hyviä vinkkejä taskurahan tienaamiseen. Koska vanhempasi eivät anna sinulle rahaa, voisitkohan kysyä vaikkapa sukulaisiltasi tai naapureilta, onko heillä tarvetta vaikkapa ruohonleikkuulle, haravoinnille tai koiran ulkoiluttamiselle? Voit myös kysyä, voisitko auttaa heitä lasten tai lemmikkien hoidossa tai siivoamisessa/muissa kotitöissä sekä talvella lumitöissä - pientä rahasummaa vastaan.

Voit hankkia taskurahaa myös esim. poimimalla marjoja ja keräämällä pulloja. Lisäksi voit tutustua ja halutessasi hakea lehdenjakajan työhön osoitteessa lisäduuni.fi.

Lisää vinkkejä ikäisillesi sopivista töistä saat Nuortenelämä.fi-palvelumme Elävää elämää -tietoalueen Töitä 14-vuotiaalle -osiosta.

Tsemppiä ja mukavaa syksyä! :)

-Riina
13.01.2018, 17:37
Hei olen 15v. ja en tiedä mistä hakisin töitä olen etsinyt mutta kaikissa haluttaisiin 18 vuoden ikää onko mitään linkkejä tai muita ideoita mistä voisin hakea kesätöitä tai ihan töitä?
14.01.2018, 13:18
Hei Sara. On totta, että monissa työtehtävissä vaaditaan 18 vuoden ikä. 15-vuotiaiden työn tekemistä on rajattu lailla, ja se asettaa työnantajille rajoitteita millaisia töitä sinun ikäiset nuoret voivat tehdä.
Ei kannata kuitenkaan lannistua, vaan jatkaa etsimistä. Tällä tietoalueella on mm artikkelit Töitä 15-vuotiaalle ja Kesätyö. tutustu niiden sisältöön ja pohdi löysitkö artikkelista jotakin uutta tietoa itsellesi, jonka mukaan kannattaa kokeilla työnhakua jatkossa. Kannattaa myös tutustua Nuortenelämän 100 vinkkiä elämään -sisältöön, siellä on vinkkejä kesätyöhön liittyen. Tuon sisällön löydät osoitteesta: www.nuortenelama.fi/100vinkkiaelamaan.
terveisin, Mika - Nuortenelama
21.12.2017, 23:51
Hei!
Olen 12-vuotias poika ja kerään rahaa kesää varten. En vain tiedä miten pääsen alkuun, koska esim. pulloista on herunut vain pikkurahoja. Ajattelin myös jotain pikkuhommija joista saisi jonkinlaisen palkan mutta mistään en nyt oikein löydä.
28.12.2017, 12:18
Hei! Mukavaa, että jaksat ahkeroida saavuttaaksesi tavoitteesi! Alle 14-vuotiaana voi olla hankalaa saada töitä, sillä vasta 14-vuotiaan saa palkata töihin. Aina voi tosiaan yrittää kartuttaa kassaan rahaa erilaisilla pienillä työsuorituksilla. Pullojen kerääminen on hyvä alku ja keräämistä kannattaa jatkaa, jos vain mahdollista. Muita keinoja tienata on esimerkiksi sukulaisten tai tuttavien luona lumien luominen/nurmikon ajaminen, tukiopetuksen antaminen nuoremmille, lasten hoitaminen, kauppa-apuna oleminen, koiran ulkoiluttaminen ja erilaisten käsi- tai puutöiden tekeminen. Myös monia muita töitä, joissa voi olla apupoikana, voi miettiä ja kysellä rohkeasti tutuilta. Meidän Työ ja yrittäjyys-sivuillamme on koottuna lisää vinkkejä sekä neuvoja töiden saamiseen ja työelämään noin ylipäätään. Tsemppiä sinulle töihin ja hyvää uutta vuotta! Toivoo Maija -Nuortenelämä.fi
21.08.2017, 20:59
Olen 12v kuinka saisin taskurahaa koulun jälkeisellä ajalla tai viikonloppuisin

Sivut