Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 03/09/2023 - 17:29
Hei! Olen lähdössä ulkomaille ja minun pitää itse kerätä rahat jos haluan sinne ja tarvitsisin rahaa ainankin 1000 euroa ja olen vasta 13 vuotias. Olisiko jotain vinkkejä? En pääse myöskään kesätöihin koska en täutä tänä vuonna 14. Mietin vain onko se mahdotonta mutta olen koko elämäni haaveillut pääseväni ulkomaille. Olen siis menossa thaimaaseen jos saan rahat kerättyä.
Ma, 03/13/2023 - 12:02
Hei Rosanna! Ihana kuulla, että haaveilet ulkomaan reissusta. Kannustan tekemään itsellesi selkeän suunnitelman tienaamiseen esimerkiksi askarrellen tai vaikka tietokoneella. Se auttaa sinua hahmottamaan, paljonko tarvitset rahaa ja kauan sinulla menee summan tienaamiseen. Olitkin jo miettinyt, että ainakin 1000e - se pitää varmasti paikkaansa. Ja on hyvä säästää myös vähän yli tarpeen, jotta olet varautunut mahdollisiin yllätyskuluihin. Suunnitelmaan on hyvä kirjata ainakin tavoitesumma, aikataulu, tienaamistavat ja välitavoitteita.

Kannustan sinua juttelemaan kotona erilaisista tienaamisvaihtoehdoista. Voitte yhdessä kotiväen kanssa esimerkiksi käydä läpi tällä sivulla esiteltyjä vinkkejä ja miettiä, mitkä tienaamisen tavat olisivat juuri sinulle sopivia.

Lisäksi: vaikka ikäisesi ei voi päästä palkkatöihin, sinun on kuitenkin mahdollista alkaa yrittäjäksi, jos sellainen tapa tienata kiinnostaa. Esimerkiksi 4H-yrittäjyys on yksi vaihtoehto: www.4h.fi/tyo-ja-yrittajyys/perusta-oma-4h-yritys

Tsemppiä säästämiseen ja haaveesi toteuttamiseen!
Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 03/08/2023 - 08:08
Olen 12-vuotias ja haluaisin kysyä olisiko omien käsitöiden myyminen hyvä idea, jos ei niin olisiko muita ideoita?
Ma, 03/13/2023 - 12:28
Heippa! Jos tykkää tehdä käsitöitä ja haluaa tienata omaa rahaa, on omien käsitöiden myyminen siinä tapauksessa erityisen hyvä idea! Jos omia käsitöitä haluaa myydä enemmänkin, voi siinä tapauksessa perustaa oman yrityksenkin, jonka kautta käsitöitä myy (koulunkäynnin ohessa).

Myös muita ideoita löytyy - voit esimerkiksi tutustua yllä olevassa artikkelissa esiteltyihin vinkkeihin, josko niistä löytyisi muitakin sinua kiinnostavia tapoja taskurahan tienaamiseen!

Mukavaa kevättä sinulle!
Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 03/08/2023 - 22:12
Olisi jos ne ovat jotain puutöitä vaikka niin olisi todella hyvä idea itse olen miettinyt samaa asiaa
Ti, 03/07/2023 - 19:42
Moikka! Yritän kerätä rahaa puhelimeen, joka maksaa 600euroa saan kuukausittan 20euroa, mutta on vaikeaa hankkia rahaa nopeasti. Tarvitsisin ja haluaisin saada puhelimen nopeasti, joten olisiko vinkkejä saada rahaa kerättyä nopeammin?
Ma, 03/13/2023 - 11:51
Heippa! Kiva kuulla, että haluat tienata omaa rahaa puhelinta varten. Rahaa on yleensä hankala saada isoja summia nopeasti (monet muutkin siis jakavat kokemuksesi siitä, että rahan hankkiminen nopeasti on vaikeaa). Se myös hiukan vaihtelee, mitkä keinot ovat kenellekin nopeita. Olemmekin koonneet yllä olevaan artikkeliin erilaisia tapoja, joilla voi tienata. Mitkä niistä kuulostavat sinun mielestäsi parhailta tavoilta saada rahaa?

Pystyisitkö esimerkiksi kysymään kotiväeltäsi, sukulaisiltasi tai naapureiltasi, olisiko heillä sinulle jotain pientä työtä, josta he maksaisivat sinulle jonkin verran? Esimerkiksi lemmikin hoitaminen tai ulkoiluttaminen, lumen kolaaminen, jokin isompi siivoustyö tai kauppa-apuna toimiminen voisivat olla näitä töitä. Lisää vinkkejä ylempänä.

Lisäksi, jos olet jo täyttänyt tai täytät tänä vuonna 14 vuotta, voit tienata palkkatöitä tekemällä. Lisää tietoa saat tästä artikkelista "Töitä 14-vuotiaalle": www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Tsemppiä tienaamiseen ja mukavaa kevättä!
Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 02/22/2023 - 22:32
Moi mun pitäs saada rahaa kesävaatteisiin ja mul ei oo kotitöitä mulla on pikkuyritys mutta ei ole ostajia joten jos ois jotain muuta kun noita kahta
Pe, 03/03/2023 - 09:17
Moikka! Kiitos kommentistasi. Satuit juuri oikeaan paikkaan! :) Yllä olevassa jutussa olemme nimittäin esitelleet erilaisia tapoja, joilla voi tienata rahaa. Mitkä niistä kuulostaisi sinusta hyviltä tavoilta tienata?

Jos olet jo täyttänyt tai täytät tänä vuonna 14, myös tältä sivulta löydät paljon lisää vinkkejä tienaamiseen: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Kannattaa myös selata tämän taskurahaa käsittelevän sivun kommenttikenttää, saatat löytää silläkin tavoin itsellesi sopivia tienaamisen tapoja.

Voit myös jutella kotona erilaisista tienaamisvaihtoehdoista: Voitte yhdessä kotiväen kanssa käydä läpi näillä sivuilla esiteltyjä vinkkejä ja miettiä, mitkä tienaamisen tavat olisivat juuri sinulle sopivia. Voitte tehdä suunnitelman, joka auttaa sinua tienaamaan. Suunnitelmaan on hyvä kirjata ainakin tavoitesumma, aikataulu, tienaamistavat ja välitavoitteita. Voit vaikkapa askarrella suunnitelman tai tehdä sen tietokoneella tai puhelimella!

Tsemppiä tienaamiseen ja mukavaa kevättä!
Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 02/19/2023 - 13:52
Minä olen palkannut nuoria kaikenlaisiin töihin. Meillä osallistui, silloin 15-vuotias lapsenlapseni, keittiöremonttiin. Hän piikkasi vanhat laatat seinistä, asensi vinyylilankut lattiaan. Hän on myös maalannut meilllä ja siivonnut myös. Viikko sitten palkkasin kaksi 13-vuotiasta tyttö ulkoiluttamaan koiranpentuamme vuoropäivinä kun joudumme nyt molemmat olemaan poissa kotoa. Maksan tästä 5 € per kerta (min 45 minuuttia). Jollei mies olisi innokas ikkunanpesijä, palkkaisin ilman muuta jonkun pesemään ne. Siinä olisi näin keväällä oikein hyvä mahdollisuus tienata omaa rahaa. Ilmoitus FB-kaupunginosaryhmään, kaupan ilmoitustaululle jne. Ihan varmasti löytyy esim vanhoja ihmisiä, jotka eivät enää pysty/halua pestä ikkunoita.

Sivut