Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

Sivu päivitetty viimeksi 6.7.2020.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 01/11/2021 - 14:33
Hei! Olen 16.v nuori ja tota koitan saada jotenkin elo-syyskuuhun mennessä 1000-2000, koska haluaisin muuttaa opiskelujen perässä omilleen. Omilla vamhemmilla tai sukulaisilla ei ole antaa rahaa, kun menee laskuihin jne. Töitä olen koittanut etsiä, mutta vähän hankala tehdä kylällä, kun ei ole mitää ajoneuvoa jolla kulkea. Säästämistä olen koittanut, mutta ei ole oikein onnistunut. Olisiko mitään vinkkejä?
Pe, 01/01/2021 - 20:27
Olen 10-vuotias ja haluaisin ansaita rahaa 649€. Vanhemmat eivät anna viikko/kuukausi rahaa vaikka olen siivpnnut paljon kotona, pulloissa kestää ikuisuus kerätä :) Olisiko vinkkejä?
Pe, 01/01/2021 - 18:51
Moikka! Mä oon 14-vuotias ja oon kokeillut vähän kaikkia keinoja miten vois saada rahaa.. Nyt tähän aikaan ei oikein pääse minnekään kauppaankaan töihin ja en saa myöskään viikkorahaa yms. Olis ihan kiva kuulla mitä ideoita teillä mahtais olla mulle:D Kiitoksia<33
Pe, 12/25/2020 - 23:47
Hei ole 11vuotias ja pitäisi säästä/tienata 1000€ miten voisin saada niin paljon rahaa jos teen koti töitä saisin joku 10€ viikossa mutta se ei ole kun joku 400€ vuodessa niin pitäisi saada lisää rahaa jotdnki sitten minulla on jo 50-60€
Ti, 12/15/2020 - 22:04
Hei. Olen 13vuotias ja haluaisin tienata rahaa noin 200-500€. Menen kesällä kavereideni kanssa matkalle ja haluan jonkin verran rahaa mukaan :) Miten saisin tienattua paljon rahaa puolessa vuodessa?
La, 12/05/2020 - 02:57
Hei olen 12v tarvitsen rahaa noin 250€ Tai 230€ mutta miten voin tienata sen vanhemmat ei suostu antaa viikkorahoja tai edes kuukausirahaa ja kokeilin jo myydä vanhaa tavaraa mutta ei löydy kauheasti ihmisiä jotka ostavat halusin laittaa vaikka kauppojen ilmoitustaululle jotain esim. Koirien kanssa lenkillä käyminen 5€ 30 Min tai jotain mutta se ei nyt käy oikein Koronan takia ja muuten äitini pelkää että minulle tapahtuu jotakin joten se ei käy ja kokeilin myös kotitöitä mutta saan siitä vain jotain 2€ ja sitten minulla vasta kestäisi jotain 40 vuotta säästää rahaa olisi tosi hauskaa jos auttaisit T: Jenna
Pe, 12/11/2020 - 14:00
Hei! Kiva kuulla, että suunnittelet erilaisia keinoja rahan tienaamiseen. Oletkin jo kokeillut vaikka mitä, hienoa!
On totta, että iässäsi rahan tienaaminen voi olla hankalaa. Iässäsi on mahdollista tienata yllä olevan artikkelin keinojen avulla, esimerkiksi pullojen ja tölkkien keräämisellä ja palauttamisella.

13 vuotta täytettyäsi voit perustaa oman 4h-yrityksen, jonka kautta voit tienata 50–7 000 euroa vuodessa. Lisää tietoa 4h-yrittäjyydestä saat tältä sivulta: https://4h.fi/toita/perusta-oma-yritys
Sinä vuonna, kun täytät 14 vuotta, voit jo päästä palkkatöihin, jolloin rahan tienaaminen helpottuu. Siitä voit lukea lisää tältä sivulta: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Jos haluut keskustella tilanteestasi ja saada vielä lisää vinkkejä, voit olla yhteydessä Nuortennettiin joko soittamalla tai chatissa: www.nuortennetti.fi

Tsemppiä rahan tienaamiseen! T. Riina
Pe, 12/04/2020 - 05:43
Moikka! Olen 16-vuotias tyttö haluaisin hakea töitä, mutta se on haastavaa. Olen rutiineja vailla sekä tekemistä arkisin, kun ei ole vielä koulupaikkaa mihinkään. Osaisitko auttaa? Laitatko vaikka sähköpostia?
Pe, 12/04/2020 - 12:44
Heippa Anni! Hienoa, että sinua kiinnostaa työnteko. Oot oikeassa, että työnhaku voi välillä tuntua haastavalta. Varsinkin nuorena, jos ei vielä ole juurikaan työkokemusta tai suoritettua tutkintoa. Mutta uskon, että osaamme auttaa sinua eteenpäin tilanteessasi ja tarjota tietoa ja neuvoja työnhakuun! Pyydän, että olet yhteydessä Kysyttävää-palstan kautta: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Voit kertoa viestissä tilanteestasi, ja mistä päin Suomea haet töitä ja millaiset hommat sinua mahdollisesti kiinnostaa. Jos valitset kysymyksen yksityiseksi ja ilmoitat sähköpostiosoitteesi, viestisi ei näy palstalla vaan vastaamme sinulle yksityisesti s-postilla.

Tsemppiterkkuja!
Riina
Ke, 11/25/2020 - 22:45
Hei! Haluaisin säästää rahaa ainakin 300-400€. Aikasemmin olen päässyt vähän vajaa 200 euroo vieden puoli vuotta. Minä saan viikkorahaa 10€ eli saan noin 480 euroa vuodessa, mutta en osaa säästää sitä kaikkea. Olen 12v

Sivut