Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Vapaaehtoistyö ulkomailla

Joskus irtiotto ulkomaille on paljon enemmän kuin loma. Sen aikana on mahdollista tehdä jotakin hyödyllistä ja oppia samalla kieltä, kulttuuria ja paikallisia tapoja. Tällöin kannattaa harkita vapaaehtoistyötä ulkomailla.

Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu EVS (European Voluntary Service) on ohjelma, jossa työskennellään vapaaehtoistyöprojektissa jossakin Euroopan maassa 2-12 kuukautta. EVS kuuluu Euroopan unionin Youth in Action -ohjelmaan. Ohjelmaan voivat hakea 18-30-vuotiaat EU-maiden kansalaiset sekä nuoret, joilla on pysyvä oleskelulupa johonkin EU-maahan. Vapaaehtoistyöjaksolle myönnetään tuki, jolla katetaan valtaosa kuluista.

Vapaaehtoistyö on palkatonta työskentelyä jonkin yleishyödyllisen tahon hyväksi. Suosituinta on lähteä kansainväliselle vapaaehtoistyöleirille. Yleensä alaikäraja työleireille on 18, mutta toisinaan mukaan pääsee jo 16-vuotiaana. Yläikärajaa ei ole, ellei siitä ole erikseen mainittu. Toiset viihtyvät vapaaehtoistyön parissa vain pari viikkoa, mutta jotkut jäävät jopa vuodeksi.

Itselleen sopivaa vapaaehtoistyötä voi etsiä netistä. Se kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan. Tarjolla on esimerkiksi sosiaalialan työleirejä, leirejä lasten parissa, ympäristöleirejä tai erilaisia rakennusprojekteja. Työtä vastaan saa yleensä majoituksen ja ruoan, joskaan mitään ylellisyyksiä ei kannata odottaa.

Työleireillä puhuttu kieli on yleensä englanti ja osallistujia on useista maista. Tämä takaa kansainvälisen ilmapiirin. Leirit painottuvat kesäaikaan, mutta myös talvella on mahdollista osallistua. Leirien hinnat vaihtelevat ollen yleensä muutamia satoja euroja.

Työleirejä ja muita vapaaehtoistöitä ulkomailla kannattaa etsiä netistä. Matkaehtoisihin tutustuminen on tärkeää, samoin esimerkiksi kaikkien tarvittavien rokotusten hankkiminen ajoissa. Huolellinen etukäteissuunnittelu kannattaa.

Mikäli sinulla on tiedossasi paikka, jonne haluaisit auttamaan, eikä kukaan järjestä sinne erikseen työleirimatkoja, kannattaa ottaa suoraan yhteyttä kyseiseen paikkaan. Reipas ja avulias työntekijä toivotetaan usein lämpimästi tervetulleeksi. Itsenäisesti suunnitellussa vapaaehtoistyömatkassa on tärkeää selvittää etukäteen esimerkiksi kaikki asumiseen ja työaikaan liittyvät seikat. Jos haluaa vaikkapa auttaa löytökoiratarhalla Espanjassa, asuntoa ei välttämättä saa työtä vastaan, vaan se on hankittava itse yksityisiltä markkinoilta tai yövyttävä hotellissa.

Vapaaehtoistyö ulkomailla avartaa omia näkemyksiä ja antaa elämään uusia tuttavuuksia ja kielitaitoa.

Vapaaehtoiseksi ulkomaille Allianssin nuorisovaihdon kautta?  Lisätietoja täältä

Maailmanvaihto lähettää suomalaisia nuoria vapaaehtoistyöhön Aasiaan, Afrikkaan, Eurooppaan, Latinalaiseen Amerikkaan ja Oseaniaan: Maailmanvaihto

 Kansainvälinen vapaaehtoistyö KVT ry

 Vapaaehtoistyö ja työleirit

 EU:n vapaaehtoistyöt ja vaihto-ohjelmat

 Tietoa Eurooppalaisesta vapaaehtoispalvelusta (EVS) ja kansainvälisestä vapaaehtoistyöstä

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Kategoria: 
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.