Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Vaihto-oppilaaksi

Vuosi ulkomailla on monelle unelmien täyttymys. Usein vaihto-oppilaaksi lähdetään esimerkiksi lukion aikana. Yleisin ikäraja lähdölle on 14 vuotta.

Vaihto-oppilaana pääsee tutustumaan vieraaseen maahan ja sen kieleen ja kulttuuriin aivan erityisellä tavalla. Asuminen tapahtuu yleensä paikallisessa perheessä, jonka arkinen elämä iloineen ja suruineen perehdyttää vaihto-opiskelijan heti käytännön asioihin. Perheen lisäksi tutuksi tulevat uusi koulu, uudet luokkakaverit ja kokonaan uusi maailma.

Vaihtovuodesta on usein hyötyä paitsi kielen oppimisessa, myös itsenäisesti toimimisessa vieraassa ympäristössä sekä uusien tuttavuuksien luomisessa. Moni vuoden aikana solmittu ystävyys jatkuu, vaikka vaihto aikanaan päättyykin. Kokemukset ovat ainutlaatuisia ja usein niistä on hyötyä myös työelämässä. Kansainvälinen kokemus on harvoin haitaksi.

Vaihtoa järjestävät useat erilaiset palveluntarjoajat. Osa niistä on kaupallisia ja osa voittoa tavoittelemattomia järjestöjä. Sopivan järjestäjän löytämiseen kannattaa käyttää aikaa, sillä palveluntarjoajissa on eroja esimerkiksi ikärajojen ja hintojen sekä kohdemaiden suhteen. Lähtöä suunnittelevan kannattaakin selata nettiä ja kuulostella vaihto-oppilaana jo olleiden kokemuksia: minne kannattaa ehdottomasti mennä ja mikä kannattaa jättää välistä?

Mikäli vuoden mittainen vaihto tuntuu liian pitkältä, on mahdollista hakeutua kesävaihtoon. Kesävaihdossa asutaan yleensä noin kuukausi paikallisen perheen luona tutustuen alueen elämänmenoon ja opiskellen kieltä.

 Lisätietoa vaihto-opiskelusta

Katso CIMOn tuottama video vaihto-oppilasvuodesta:

 

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Kategoria: 
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.