Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Matkustajan muistilista

Mitä eksoottisempaan maahan matka suuntautuu, sen huolellisemmin reissuun tulee varautua. Myös matkan pituus ja tarkoitus vaikuttaa siihen, kuinka kauan ennen aiottua matkustuspäivää varautuminen tulee aloittaa. Joihinkin maihin tulee hakea viisumi jopa kuukausia ennen matkaa, kun taas joihinkin sitä ei tarvita lainkaan. Myös rokotusten ottamiseen voi tarvita pitkän ajan.

Aloita tarkistamalla passin voimassaoloaika. Joissakin maissa passin tulee olla voimassa vielä kolmen kuukauden kuluttua matkan päättymisen jälkeen. Maiden tullimääräykset löytyvät netistä. Jos matka on matkanjärjestäjän toteuttama, myös heiltä saa tietoja kohdemaan käytännöistä. Passin pääaukeamasta kannattaa ottaa kopio ja lähettää se itselleen sähköpostiin. Kotiin ja läheisille kannattaa jättää tarkka tieto siitä, minne matka suuntautuu ja esimerkiksi hotellin ja matkanjärjestäjän nimi sekä tieto lähtö- ja paluupäivästä.

Joihinkin maihin tarvitaan viisumi ja se haetaan yleensä matkakohteen maan edustustolta. Viisumilla tarkoitetaan lupaa, jonka perusteella ulkomaalaisen maahantulo ja lyhytaikainen oleskelu sallitaan muiden maahantuloedellytysten täyttyessä. Viisumin hakuprosessi voi kestää useita viikkoja, joten hakemus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkaa.

Hoida vakuutukset kuntoon. Onnettomuus tai sairastuminen ulkomailla voi tulla yllättävän kalliiksi, joten matkavakuutuksen on syytä olla kattava. Selvitä myös etukäteen kohdemaan yleinen hätänumero ja yleinen turvallisuustilanne sekä rokotusvaatimukset ja mahdollinen malarialääkityksen tarve. Onko maassa alueita, joita turistin kannattaa vältellä? Jos luottokortti joutuu varkaan kynsiin tai katoaa, kannattaa luottokortin sulkunumero olla tallennettuna kännykässä.

Mikäli tarvitset säännöllistä lääkitystä, varaa mukaasi riittävä määrä lääkkeitä. Resepti tai kopio siitä kannattaa ottaa mukaan sekä kirjallinen selvitys lääkkeen vaikuttavasta aineesta. Esimerkiksi rauhoittavien lääkkeiden maahantuonti saattaa olla kiellettyä.

Jos matkan aikana on tarkoitus ajaa autolla, kannattaa Autoliiton sivuilta tarkistaa, vaatiiko kohdemaa kansainvälistä ajokorttia vai riittääkö tavallinen suomalainen ajokortti. Autoiluun kannattaa varautua myös tallentamalla kohdemaan tiekartasto navigaattoriin. Myös muihin maan autoilukulttuurin erikoispiirteisiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin.

 Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat

 Suomen kansalaisen viisumi ja oleskelulupa

 Ajantasaiset matkustustiedot maittain

 Matkailijan rokoteopas

Nuorille matkailijoille suunnattuja infosivuja:
Infomobil
Use-it travel

 Tietoja kansainvälisestä ajokortista

 Maailmalle lähtijän muistilista

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Kategoria: 
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.