Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Matkustelu on mukavaa ja irtiotto Suomen vaihtelevasta säästä voi olla paitsi rentouttavaa, myös jännittävää ja opettavaista. Toisiin kulttuureihin voi tutustua monin eri tavoin, aina valmismatkasta pysyvään muuttoon ulkomaille.

Lähtö ulkomaille vaatii aina etukäteisjärjestelyjä. Mitä eksoottisempi kohde ja pidempi matka, sen tarkemmin siihen tulee valmistautua. Tarvitsenko viisumia? Entä rokotuksia? Onko kohdemaahan matkustaminen turvallista? Millainen sää siellä vallitsee? Esimerkiksi näiden kysymysten vastaukset olisi hyvä tiedostaa ennen koneeseen astumista.

Erityisesti opiskelijoille on runsaasti mahdollisuuksia lähteä ulkomaille. Oli kyse sitten lyhyestä kielikurssista tai kokonaisesta vaihto-oppilasvuodesta, on kokemus varmasti mieleenpainuva. Myös työelämässä kokemuksia ulkomailta ja hyvää kielitaitoa yleensä arvostetaan.

Ulkomaille voi lähteä myös töihin. EU-alueella työskentely on vaivatonta ja avoimista työpaikoista saa tietoa työ- ja elinkeinotoimistosta. Myös vapaaehtoistyö ulkomailla on mahdollista: miltä kuulostaisi esimerkiksi kesä kilpikonnien suojelukeskuksessa työskennellen?

Ulkomaille kannattaa lähteä rohkeasti ja avoimin mielin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikkialla asiat eivät toimi kuten Suomessa on tottunut ja käytännöt vaihtelevat runsaasti. Mikäli joutuu ulkomailla vaikeuksiin, voi apua hakea Suomen edustustolta.

 Matkalla

 Maat A-Z

Millainen kansainvälinen osaaja olet?  Tee CIMO:n testi

Oletko valmis lähtemään maailmalle?  Tee leikkimielinen testi

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.