Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ulkomaille töihin

Kansainväliset työkokemukset ovat usein hyödyksi. Kielitaito paranee, suhdeverkosto laajenee ja toimiminen toisessa kulttuurissa opettaa itsenäisyyttä. Suomen kansalainen voi työskennellä toisessa Euroopan talousalueen (ETA) maassa samoin oikeuksin ja velvollisuuksin kuin oman maan kansalaiset. ETA-maiden ulkopuolelle tarvitaan yleensä työlupa.

EURES on eurooppalainen työnvälitysverkosto, johon myös Suomen työ- ja elinkeinohallinto kuuluu. EURES auttaa työnhakijoiden liikkumista ETA-maissa. Alueen ulkopuolisia työpaikkoja työ- ja elinkeinotoimistot eivät välitä, mutta voivat tiedottaa näidenkin maiden harjoittelu- ja työskentelymahdollisuuksista. ETA-maiden ulkopuolelle lähtijöiden tulee itse selvittää vaadittavat työlupavaatimukset ja -menettelyt. Lisätietoja antavat eri maiden edustustot.

EU:lla on muun muassa Youth in Action -nuorisotoimintaohjelmaa, jonka kautta alle kolmikymppiset nuoret voivat saada kokemuksia ulkomailla työskentelystä vapaaehtoisena. Ohjelman puitteissa matkustettaessa saat tukea matkakuluihin, samoin asuminen, ruoka ja vakuutukset maksetaan puolestasi. Lisäksi osallistuja saa pientä taskurahaa. Vapaaehtoisjakson pituus on 2-12 kuukautta. Ohjelmasta vastaa CIMO, kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio.

Yksi mahdollisuus nuorelle on au pairiksi lähteminen. Yleensä au pair asuu perheessä, hoitaa lapsia ja tekee kotitöitä. Hän on oikeutettu taskurahaan ja aterioihin sekä majoitukseen. Au pair -paikkoja ei julkaista työvoima- ja elinkeinohallinnon sivuilla. Niitä välittävät useat organisaatiot kuten järjestöt ja yksityiset työnvälitysyritykset.

Ulkomaille lähtiessä kannattaa ottaa huomioon oma kielitaito ja oman alan työllisyystilanne kohdemaassa. Kyky sopeutua toisenlaiseen kulttuuriin ja uuteen maahan on tärkeää. Lisäksi tulee ottaa selvää kohdemaan verotus- ja sosiaaliturvajärjestelmistä. Huolellisella suunnittelulla ja tarpeeksi tietoa hankkimalla lähtö ulkomaille helpottuu.

 Maastamuuttajan muistilista

 Kysymyksiä ja vastauksia ulkomaille lähdöstä

 Veroasiat kuntoon ennen ulkomaille lähtöä

Au pairiksi? Lisätietoja  täältä

 Paljon tietoa ulkomailla työskentelystä

Vapaaehtoiseksi ulkomaille turvallisesti?  Lisätietoja

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.