Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Peliriippuvuus

Pelimaailma vaatii pelisilmää. Suurimmalle osalle nuoria rahapelaaminen ei aiheuta ongelmia. Rahapelejä ovat muun muassa lotto, raha-automaatit, raaputusarvat, veikkauspelit, vedonlyönti, kasinopelit ja totopelit. Niiden pelaaminen on kielletty alle 18-vuotiailta.

Mitä rahapelit sinulle merkitsevät? Ovatko ne sinulle viihdettä ja ajanvietettä vai lievennätkö pelaamisella esimerkiksi yksinäisyyden tunnetta? Jos yrität salata pelaamisesi tai valehtelet läheisillesi, on syytä huolestua. Pelaaminen voi tulla hyvin kalliiksi. Jos sinulla on toistuvia ja epäonnistuneita yrityksiä vähentää tai lopettaa pelaaminen, on syytä katsoa peiliin.

Kannattaa muistaa, että jos häviät rahaa ja palaat pian takaisin pelaamaan menetyksiä takaisin, menetät yhä enemmän. Huomaat tarvitsevasi yhä suurempia rahasummia saadaksesi haluamaasi jännitystä. Ongelmasi voi ilmetä esimerkiksi siten, että lainailet toistuvasti rahaa läheisiltä tai otat pikavippejä. Jos olet kadottanut omaisuutta tai suhtautumisesi rahaan muuttuu, on pysähtymisen paikka. 

Peliriippuvuuden tunnustaminen vaatii rohkeutta, koska asiaan liittyy usein salailua. Pelaamiseen liittyvän mielihyvän vuoksi voi olla vaikea luopua pelaamisesta. Kannattaa ottaa asia kuitenkin puheeksi, koska se on tärkeä askel muutokseen.  

Jos tunnistat pelaamisen itsellesi ongelmaksi, aloita pelipäiväkirja, johon voit kirjoittaa pelaamiseen liittyviä mielialojasi ja tunteitasi. Kirjaa myös ylös, paljonko käytit aikaa pelaamiseen. Aseta etukäteen raja pelaamiseen käytettävälle rahasummalle ja tee päätös, ettet lainaa rahaa. Voit pitää taukoja, esimerkiksi viikkoja, ettet pelaa. Jos olet stressaantunut tai masentunut, älä pelaa ollenkaan tai vältä silloin sellaisia pelejä, jotka ovat nopeatempoisia ja riskipitoisia. 

Avun hakemisessa sinua auttaa Peluuri-puhelinpalvelu numerossa 0800 100 101. Linja on maksuton. 

Lisää tietoa peliriippuvuudesta: 
Peluuri
Päihdelinkki

 Onko pelaaminen hallussa?
 Tee pelaamisestasi numero

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.