Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Nettiriippuvuus

Netti voi olla hyödyksi monella tapaa: löydät nopeasti tietoa ja voit tuoda omia ajatuksiasi julki. Kun netin käytöstä tulee pakonomaista ja hallitsematonta, se voi tarkoittaa riippuvuutta. Asiaan voi liittyä myös syyllisyyden tunteita: onko netissä vietetty aika pois opiskeluilta, kavereilta tai liikkumiselta? Jos kärsit esimerkiksi päänsärystä ja tunnetilasi on ärtynyt, pysähdy miettimään, voivatko nämä tuntemukset johtua siitä, että istut liian pitkään tietokoneen äärellä. 

Erilaiset keskusteluryhmät, chatit, IRC, roolipelit ja sähköpostit voivat viedä huomaamatta useita tunteja päivästä niin, että jopa syöminen jää väliin. Silloin on hyvä pysähtyä. Se, mikä aiheuttaa riippuvuutta, on netin sisältö, esimerkiksi pornosivut, videot ja nettipelit. Jos nettiystävistä tulee niin tärkeitä, että he korvaavat todelliset ystäväsi, ala rajoittaa netissä viettämääsi aikaa.

Merkittävä seikka, johon nettiriippuvuus voi vaikuttaa nopeasti, on yöuni. Tee päätös, että esimerkiksi klo 23 jälkeen et vietä aikaa nettimaailmassa, vaan sukellat peiton alle. Aivosi tarvitsevat riittävästi lepoa, jotta pysyt toimintakykyisenä ja opit uutta. 

Nettiriippuvuudesta on mahdollista irrottautua. Se vaatii päättäväisyyttä ja rutiinien muuttamista. Joskus se ei onnistu yksin ja tällöin kannattaa hakea apua.

Lisätietoa:
Linkki 1
Linkki 2

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.