Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Päihteet voivat nostaa hetkellisesti tunnelmaa ja tuottaa mielihyvää, mutta niillä on myös kääntöpuolensa. Ne ovat riippuvuutta aiheuttavia, ja mikäli käyttäjä ei kykene pitämään tilannetta hallinnassaan, ottavat päihteet ylivallan hänestä. Tällöin käyttäjä tarvitsee tukea ja apua.

Päihteet voidaan jaotella laittomiin, kuten huumeisiin, ja laillisiin, kuten alkoholiin ja nikotiiniin. Laillisuus ei tee päihteestä vaaratonta, sillä myös tupakkatuotteisiin ja alkoholiin voi kehittyä vakava riippuvuus. Paras keino välttää riippuvuuden aiheuttamat terveydelliset ongelmat ja siihen kuluva raha on välttää päihteitä kokonaan.

Ensimmäiset päihdekokeilut tehdään usein alaikäisenä kaveripiirin kanssa. Moni kokee tilanteen painostavana ja lähtee mukaan kokeiluun vain siksi, että muutkin kokeilevat. On kuitenkin merkki kypsyydestä osata sanoa ”ei kiitos”. Hyvät kaverit ymmärtävät kyllä päätöksesi.

Riippuvuus voi syntyä myös pelaamiseen, joka on nykyään tehty helpoksi netin kautta. Pelaamiseen voi liittyä myös uhkapelausta, jolloin raha vaihtaa omistajaa ja jännitys saa pelaajan valtaansa. Jos pelisilmä pettää ja rahaa ja aikaa kuluu pelien maailmaan liikaa, on mietittävä hetki, voiko pelaamista vähentää omin voimin. Jos vastaus on ei, kannattaa hakea apua.

Päihteet ja riippuvuudet vaikuttavat paitsi omaan elämään, myös läheisiin. Moni riita voisi jäädä riitelemättä, jos osapuolet olisivat selvin päin. Kohtuukäyttö tai päihteiden välttäminen kokonaan on turvallinen ja terveellinen elämäntapa, joka säästää rahaa ja pitää mielen ja kehon virkeänä. 

 Tutustu Nuortenlinkkiin

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.