Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Mistä asunto?

Vuokra-asuntoa etsivän kannattaa seurata tiiviisti lehtien vuokrataan-palstoja, tai jättää oma halutaan vuokrata -ilmoitus. Vapailla markkinoilla on tarjolla runsaasti vuokra-asuntoja, mutta koulujen alkamisen aikoihin niistäkin on kilpailua, kun opiskelijat muuttavat opiskelupaikkakunnalleen. Mitä tarkemmat kriteerit asumiselle asettaa, sen hankalampaa sopivan asunnon löytäminen usein on.

Opiskelijan on mahdollista hakea opiskelija-asuntoa. Suurimmissa opiskelijakaupungeissa toimii opiskelija-asuntosäätiö, joka välittää niin soluja kuin isompia perheasuntojakin, usein hyviltä paikoilta opiskelupaikkojen läheltä. Kun tieto opiskelupaikasta tulee, kannattaa lähettää heti hakemus, mikäli tällaiseen asuntoon haluaa. Joka kolmas opiskelija asuu opiskelija-asunnossa.

Vuokra-asuntoja välittävät myös muut toimijat. Ne voivat olla kansallisia koko Suomen kattavia tai vain tietyn kunnan alueella toimivia yrityksiä, yhtiöitä tai säätiöitä. Niiden asunnoista löytyy parhaiten tietoa netistä joko toimijan omilta sivuilta tai sivustoilta, joihin on koottu yhteen kaikki vapaat vuokra-asunnot. Myös kunnilla on tarjolla vuokra-asuntoja.

Kiinteistövälittäjät paitsi myyvät asuntoja, ottavat toisinaan myös vuokra-asuntoja välitettäväksi. Heidänkin sivujaan kannattaa tutkia. Yksi mahdollisuus on myös ostaa asunto omaksi, mikäli pääomaa on tarpeeksi.

Mitä aikaisemmin on liikkeellä asunnon etsinnässä, sen paremmat mahdollisuudet sopivan asunnon löytymiselle ovat. Joskus on silti tyydyttävä sellaiseenkin vaihtoehtoon, joka ei ehkä ollut se mieluisin, sillä etenkin syksyllä opiskelijapaikkakunnilla kilpailu asunnoista on kovaa ja nuorilla on kiire päästä muuttamaan ja aloittamaan opintonsa. Opintojen lomassa on mahdollista etsiä uutta ja sopivampaa asuntoa.

Nuorisoasuntoliiton asuntoja voi hakea  täältä

Tietoa opiskelija-asuntojen tarjoajista Suomessa  täältä

Paljon tietoa asunnon vuokraamisesta ja asumisesta  täältä

 

Linkkejä:

LOAS

Lappeenrannan asuntopalvelu

Lumo

Avara

Oikotie

Vuokraovi

Asunnonvuokraus

Nettimarkkina - asunnot

Etuovi

Sato

OP- kiinteistönvälitys

Nuorisosäätiö

SKV

Kiinteistökulma

Reim välitys

Vuokraturva

Nuorisoasuntoliitto NAL

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Kategoria: 
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.