Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Asumisen kulut

Ensimmäinen oma vuokra-asunto on yleensä yksiö tai huone soluasunnossa. Solu on edullisin vaihtoehto, sillä siinä asumiskulut jakautuvat useiden asukkaiden kesken. Yksiö on usein neliöhinnaltaan kallein asumismuoto.

Asunnon vuokraan vaikuttavat monet seikat. Jos asunnon sijainti on keskeinen, se on uudehko tai vasta remontoitu ja neliöitäkin löytyy runsaasti, pitää asukkaan olla valmis maksamaan enemmän vuokraa kuin hieman syrjemmällä olevasta vanhemmasta asunnosta. Myös mukavuudet kuten sauna vaikuttavat vuokran suuruuteen. Lisäksi kaupungilla on väliä: toisissa kaupungeissa asuminen on kalliimpaa kuin toisissa.

Vuokralla asumiseen liittyy pelkän vuokran maksamisen lisäksi myös muita kuluja. Vesimaksu maksetaan joko suoraan vuokran mukana tai erikseen kulutuksen mukaan. Kulutusta seurataan vesimittarilla. Maksu voi olla myös kiinteä taloyhtiön määräämä summa, joka yleensä kerrotaan asunnon asukkaiden määrällä. Jos vesimaksu on esimerkiksi 15 euroa henkeä kohden ja asunnossa asuu kaksi, summa on 30 euroa.

Asunnon uusi asukas tekee sopimuksen sähköyhtiön kanssa. Tämän voi tehdä netissä tai puhelimitse. Sähkölasku koostuu kulutetun sähkön ja sen jakelun hinnasta. Sähkön siirrosta vastaa aina paikallinen verkonhaltija, mutta energiantuottajan voi halutessaan kilpailuttaa. Sähköstä maksetaan yleensä etukäteen ja summa perustuu arvioon. Summa tasataan vuosittaisessa tasauslaskussa, joka perustuu sähkömittarin mukaiseen todelliseen kulutukseen. Asunnon sähkösyöppöjä ovat sauna, lattialämmitys sekä vanhat ja mahdollisesti vialliset kodinkoneet.

Opiskelija-asunnoissa on usein ilmainen nettiyhteys. Jos nettietua ei ole, nettiyhteyden voi hankkia itse operaattorilta. Hintavertailu kannattaa.

Jokaisen tulee maksaa Yle-veroa (entinen televisiolupamaksu), joka kerätään automaattisesti riippumatta siitä, omistaako televisiota vai ei. Maksu menee jokaiselta taloudessa asuvalta ja sen suuruus riippuu tuloista.

Kuluja tulee muuton aikana myös uusista huonekaluista ja kodinkoneista, astioista, liinavaatteista ja muista tarpeellisista tavaroista. Monen ostoksen hinta pienenee, kun etsii käytettyä mutta toimivaa tavaraa kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta.

Moni vuokranantaja vaatii kotivakuutuksen ottamista. Vakuutusyhtiöitä kannattaa kilpailuttaa ja etsiä itselleen sopiva vakuutus. Jos jotakin hajoaa, vakuutuksen ottanut asukas maksaa vain omavastuun.

Tukea asumiskuluihin voi hakea Kelalta. Tukinimikkeet ovat yleinen asumistuki, eläkkeensaajan asumistuki, opintotuen asumislisä ja sotilasavustuksen asumisavustus.

 Tarkemmin tukimuodoista

 Onko sinulla varaa muuttaa omillesi

 Tietoa vuokrasopimuksen tekemisestä

 Tietoa asuntolainasta

 Tietoa ASP-säästämisestä

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Kategoria: 
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.