Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Asumaan itsenäisesti

Muutto ensimmäistä kertaa yksin asumaan on monen nuoren elämässä suurin harppaus itsenäisyyteen. Muutti sitten kilometrin tai tuhannen kilometrin päähän, on oma koti silti oma ja muutos tuntuva. Itsenäinen elämä voi alkaa. Tämä tuo mukanaan paitsi vapautta, myös vastuuta.

Ensimmäinen asia on asunnon hankinta ja vuokrasopimuksen solmiminen. Vuokrasopimuksessa määritellään esimerkiksi vuokran määrä, vuokrasuhteen kesto ja vuokran korottamisen ehdot. Vuokrasopimus voi olla kestoltaan määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikaista vuokrasopimusta tehdessä vuokrasuhteen päättymispäivä on tiedossa, kun taas toistaiseksi jatkuva sopimus päättyy vasta kun vuokralainen tai vuokranantaja irtisanoo sen. Määräaikaisen sopimuksen saa päättää ennen sovittua päivämäärää vain vuokranantajan suostumuksella tai tuomioistuimen päätöksellä.

Yleensä asuntoa vuokrattaessa maksetaan takuuvuokra, jonka saa takaisin poismuuton yhteydessä, mikäli asunto on moitteettomassa kunnossa. Jos asukas on aiheuttanut toimillaan remontoinnin tarvetta asuntoon, remontin summa vähennetään takuuvuokrasta. Asunnon normaali kuluminen kuitenkin sallitaan. Takuuvuokra ei saa olla yli kolmen kuukauden vuokraa suurempi.

Asumismuotoja on erilaisia ja ihmiset tarvitsevat omaan elämäntilanteeseen sopivan asunnon. Mikäli vietät muutenkin sosiaalista elämää, saattaa kommuuni olla sinulle sopiva vaihtoehto. Kommuunissa esimerkiksi samanhenkinen kaveriporukka jakaa asunnon yhdessä. Yhteisön tiiviydestä ja henkilökemioista riippuu, millaiseksi asuminen kommuunissa muodostuu. Asumisen sujuvuutta helpottaa, kun arkipäivän juoksevista asioista sovitaan pelisäännöt asujien kesken.

Mikäli kommuuni ei kiinnosta mutta seura muuten kelpaa, voi hankkia kimppakämpän kaverin kanssa. Mikäli kaveri on eri sukupuolta, voi Kela vaatia todistuksen siitä, ettei kyseessä ole parisuhde, sillä tällä seikalla on vaikutusta asumistukeen.

Soluasumisessa yleensä toisille tuntemattomat jakavat saman asunnon, mutta jokaiselle on varattu oma lukittava huone, jonne muilla asukkailla ei ole asiaa. Solu on edullinen asumismuoto, mutta niissä asukkaiden vaihtuvuus on nopeaa ja koskaan ei voi tietää, kuka seinän takana seuraavaksi asuu. Soluasuminen on suosituinta opiskelijoiden keskuudessa.

Jos mukanasi muuttaa lemmikkejä, on asunnon löytäminen haastavampaa, sillä lemmikit eivät ole tervetulleita jokaiseen asuntoon. Lauma koiria ei mahdu soluun, joten yleensä parhaaksi vaihtoehdoksi jää oman koirat sallivan vuokra-asunnon etsiminen.

Oletko valmis itsenäiseen asumiseen?  Tee testi

Tietoa ja vinkkejä omaan kotiin muuttoon liittyen tarjoaa myös  Marttojen Aikuispakkaus

 

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Kategoria: 
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.