Arviota siitä, paljonko tuloja ja menoja kertyy, kutsutaan budjetiksi. Kotona asuvilla nuorilla voi olla sovittu viikko- tai kuukausiraha, jolla nuoren on maksettava omat menonsa. Omat menot kannattaa sopeuttaa saatuun rahaan. Joskus jostakin mieliteosta on luovuttava, jotta saa rahat riittämään. Tätä kutsutaan rahan budjetoinniksi: mihin tarvitsen rahaa oikeasti ja mikä ostos voi odottaa?
Omaa rahankäyttöä voi seurata yksinkertaisella kirjanpidolla. Säilyttämällä jokaisen ostoksen kuitin tai kirjaamalla kuluneen summan ylös, voi kuukauden päästä arvioida, millä tasolla oma kulutus on. Jos saadut rahat eivät millään riitä kattamaan kulutusta, on ostoksia joko vähennettävä tai keksittävä uusia keinoja saada lisää rahaa. Perheissä on erilaisia tapoja rahoittaa nuoren elämää. Toisinaan nuori voi tienata hieman lisää taskurahoja tekemällä pieniä kotitöitä tai muita sovittuja asioita. Suunniteltu rahankäyttö vaatii harjoittelua.
Viimeistään siinä vaiheessa, kun muuttaa kotoa omilleen, kannattaa opetella toimivan budjetin laadinta. Opiskelijan tai työssä käyvän nuoren rahat ovat usein tiukilla. Rahaa kuluu asumiseen, paikasta toiseen liikkumiseen, puhelimeen ja nettiin, ruokaan, harrastuksiin ja vaatteisiin. Myös iltariennot voivat syödä loven budjettiin. Pelkkien tukien varassa eläminen voi osoittautua haasteelliseksi, jolloin kysymykseen voi tulla esimerkiksi osa-aikaisen työn hankkiminen. Työn ja koulun yhdistäminen on toisinaan raskasta, mutta tällöin stressi rahojen niukkuudesta voi helpottaa.
Myös työttömyys voi viedä talouden tiukille. Kannattaa selvittää tarkasti, mihin kaikkiin tukiin on oikeutettu. Tässä asiassa auttaa esimerkiksi Kela tai työvoimatoimisto. Jos työttömyys tulee yllätyksenä, voi aluksi olla vaikeaa suhteuttaa kulutus alentuneisiin työttömän tuloihin. Monet palvelut ovat sekä opiskelijalle että työttömälle onneksi edullisempia. Esimerkiksi uimahalliin tai bussiin mennessä kannattaa selvittää, onko hinnastossa alennushintoja eri ryhmille.
Vaikka taloustilanne olisi hyvä ja rahat tuntuisivat riittävän kaikkeen tarpeelliseen, oman talouden hallinnasta on aina hyötyä. Oletko oman taloustilanteesi herra?
Testaa täällä
Erilaisia kirjanpito- ja taloussuunnitelmapohjia löydät täältä
Pennoon voit kirjata jokapäiväiset menosi ja tulosi
Kesytä sisäinen finanssimörkösi
Tietoa yhteiskunnan tukimuodoista opiskelijoille ja työttömille
Selkokielinen rahankäytön opas
Planago auttaa sinua näkemään helposti, mitkä hankinnat ja tavoitteet ovat sinulle taloudellisesti mahdollisia
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.