Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Säästövinkkejä

Aina ei ole varaa ostaa haluamaansa. Jos työpaikkaa ei ole mahdollista saada ja sukulaisia/naapureita ei pysty auttamaan tienatakseen rahaa, voi tutustua säästövinkkeihin. Kaikkia ei aina voi soveltaa omaan elämäänsä, mutta ehkä joistain vinkeistä voi löytää innoitusta ja saada rahaa talteen.

Koulussa saa ilmaisen ruoan, joka kannattaa hyödyntää päivän aikana. Jos hiukoo ennen lounasta tai koulun jälkeen ennen treenejä, voi kotoa ottaa mukaan evästä. Esimerkiksi leipä, hedelmä(salaatti), jogurtti tai smoothie voivat säästää pidemmän päälle rahaa, sillä kioskeissa, automaateissa ja pikkukaupoissa hinnat ovat korkeammat kuin itse tehtynä. 

Kaupoissa ei aina pidä seurata tarjouksia, sillä joskus ne saattavat olla silti kalliimpia kuin kaupan oma tuotemerkki. Ratkaisu kannattaa tehdä alkuperämaan, kilohinnan ja hinta-laatusuhteen mukaan. Mene täydellä vatsalla kauppaan välttääksesi harhaostokset ja ota mukaan oma kauppakassi muovipussin ostamisen sijaan.

Vaatteita ei tule ostaa muodin vaihtumisen mukaan, edullisemmaksi tulee ostaa muutama ajaton vaate, jotka eivät mene pois muodista ja joita on helppo yhdistellä toisiin. Pyhien jälkeisiä alennusmyyntejä on hyvä hyödyntää. Kesän jälkeen voi ostaa ensi kesää varten vaatteita alennuksesta ja talvivaatteet päinvastoin. Jos ostat harvoin vaatteita, osta hieman kalliimmalla, jos taas kulutat rahaa usein vaatteisiin, osta halpoja vaatteita. Myy (netti)kirpputorilla vanhaa irtaimistoa, voit tienata hieman rahaa näinkin.

Vaatteiden, liittymien ja elektroniikkatuotteiden hintoja voi vertailla netissä. Monet elektroniikkaliikkeet myyvät edullisemmin myymälässä esittelyssä olleita tuotteita, jotka ovat aivan käyttökelpoisia.

Mikäli tulee käytettyä paljon musiikkia tai elokuvia tarjoavia palveluja, on halvempaa hankkia vain yksi käyttäjätili ja jakaa se muiden perheenjäsenten kesken. Aina ei kannata mennä elokuviin kavereiden kanssa, vaan leffaillan voi järjestää kotonakin nyyttärimeiningillä. Ahkeralle katsojalle tulee halvemmaksi maksaa kuukausimaksua suoratoistopalveluun tai vuokrata leffoja netistä verrattuna siihen, mitä useiden DVD- tai BlueRay –levyjen vuokraus maksaisi. Ilmaisia nettisovelluksia kannattaa käyttää puheluissa ja viestittämisessä.

Monet oppilaitokset tarjoavat palveluja edullisemmin, joten esimerkiksi kampaaja- tai parturipalveluissa voi säästää paljon rahaa hyödyntämällä oppilastöitä. Jos liikunta kiinnostaa, voi käyttää hyödyksi ilmaiset liikuntatarjoukset sekä tarkistaa, millaista liikuntaan liittyvää video-ohjausta netistä tai kirjastosta löytyy. Kirjastossa voi muuten käydä ilmaiseksi sekä lukemassa uusimmat lehdet ja kirjat, että lainata musiikkia ja elokuvia.

Rahaa voi laittaa aina pienen summan sivuun kuukausittain. Kymmenen euroa kuussa tekee jo 120 euroa vuodessa.

On muistettava, että varakkuus ei määrittele ihmisen arvoa. Siksi ei kannata hävetä, vaikka itsellä ei olisi varaa johonkin sellaiseen, mitä muut omistavat.

Lisää vinkkejä Martoilta, Taloussuomi.fi:n tai Kuluttajaliiton säästövinkeistä!

Voit myös kesytä sisäisen finanssimörkösi Zaldon nettisivuilla.

Planago auttaa sinua näkemään helposti, mitkä hankinnat ja tavoitteet ovat sinulle taloudellisesti mahdollisia. Lue lisää Planagon nettisivuilta.

Kategoria: 
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.