Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Oma päätös, oma vastuu

Jokainen on vastuussa teoistaan, eikä ryhmän tai kavereiden painostuksesta kannata sortua harkitsemattomiin tekoihin. Hyvä kaveripiiri ohjaa tekemään oikeita valintoja myös liikenteessä. Muutama hyvä päätös etukäteen auttaa pääsemään jo pitkälle ja ehkäisemään onnettomuuksia: Jos otat, et aja, et koskaan lähde humaltuneen kuljettajan kyytiin, käytät aina turvavyötä ja mopoillessa kypärä on aina kunnolla kiinnitetty.

Mikäli kaverillasi on taipumus hurjastella tai ottaa tarpeettomia riskejä liikenteessä, kannattaa asiaan puuttua. Suistuminen tieltä liian kovassa vauhdissa on yksi yleisimmistä nuorten onnettomuuksien syistä. Älä siis epäröi pyytää kuljettajaa hiljentämään vauhtia tai pysähtymään.

Hyvä ja vastuullinen kaveri estää päihtynyttä ajamasta mopoa tai autoa. Alkoholin palamisajan laskeminen on vaikeaa, sillä aina ei tiedä tai muista, kuinka paljon on juonut ja kuinka nopeasti oma elimistö polttaa alkoholia. Jos kaverisi lähtee ajamaan päihtyneenä eikä välitä muiden estelyistä, ilmoita siitä poliisille.

Seuraamus ei poista vahinkoja, ja rangaistuksenkin saattaa saada.  Lisää tietoa

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.