Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Mopoilu

Mopon suurin rakenteellinen nopeus on 45 kilometriä tunnissa, eikä mopolla saa ajaa sen kovempaa. Mopon virittäminen muuttaa mopon ajo-ominaisuuksia ja viritetyllä mopolla ajaminen liikenteessä on laitonta. Joka neljäs kuolemaan johtanut mopoiluonnettomuus on tapahtunut viritetyllä mopolla.

Mopon virittämisellä on seurauksia. Esimerkiksi nopeuden kasvaessa kaksinkertaiseksi jarrutusmatka nelinkertaistuu. Jos joutuisit vakavaan onnettomuuteen viritetyllä mopolla, olisitko valmis kantamaan seuraukset? Onnettomuudessa voi paitsi vammautua itse, myös aiheuttaa vammoja muille. Viritetyn mopon lainaaminen kaverille ei myöskään ole järkevää.

Moottoripyörällä ja mopolla ajaessa tai kyydissä ollessa käytetään aina malliltaan hyväksyttyä suojakypärää. Sen tehtävä on suojata päätä onnettomuustilanteessa. Lisäksi kypärä suojaa päätä ajossa sateelta, kuumalta, kylmältä, melulta ja kiven iskuilta.

Kypärältä vaaditaan hyviä iskunsuojausominaisuuksia. Onnettomuudessa kypärä vaimentaa iskuvoimaa ja levittää pistemäisen kuormituksen laajalle alueelle. Kypärä tulee kiinnittää oikein. Muutoin se lentää törmäyksessä pois päästä.

Mopoautojen määrä on vielä alhainen, mutta se kasvaa nopeasti. Yksi mopoauton turvallisuuteen liittyvä ongelma on nopeusero muun liikenteen kanssa taajaman ulkopuolella. Toinen turvallisuusongelma on mopoautoilijoiden huono sääntötuntemus etenkin risteyksissä. Mopoautoilijat tarvitsevat koulutusta erityisesti liikennetilanteiden hallinnasta.

Mikäli aiot ajaa mönkijällä tai moottorikelkalla, selvitä etukäteen, millä ajat ja minkälaisen ajokortin sen käyttöön tarvitset. Esimerkiksi mönkijöitä on useita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Niitä koskevat säännöt vaihtelevat, joten tarkkuus kannattaa. Moottorikelkalla ajaessa on myös tärkeää tietää, missä ajo on sallittua ja missä ei.

 Ohjeita moottorikelkkailuun

 Paljon tietoa mönkijöistä

 Tietoa ajoneuvoluokista

 Testaa täällä, kuinka nopeasti moposi pysähtyisi

 Lisätietoa kypäristä ja tyyppihyväksynnästä

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.