Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kävely ja pyöräily

Jalankulkijoiksi lasketaan esimerkiksi kävelijät, rullalautailijat, rullaluistelijat sekä potkulautailijat ja -kelkkailijat. Pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja, mutta pyörää taluttaessaan jalankulkija. Tasa-arvoisessa risteyksessä oikealta tulevaa ajoneuvoa tulee aina väistää.

Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta. Nykyisestä heijastinvalikoimasta löytyy varmasti jokaisen makuun ja tyyliin sopiva E-hyväksytty heijastin. Pelkkä heijastava koriste ei kuitenkaan välttämättä täytä heijastimen laatuvaatimuksia.

Kypärä on pyöräilijän perusvaruste. Tutkimusten mukaan pyöräilykypärän käyttö onnettomuustilanteessa suojaa tehokkaasti pään vakavilta vammoilta. Kauppojen kypärävalikoima on laaja, joten kannattaa etsiä juuri itselle parhaiten sopiva kypärä.

Kypärän tulee olla sopivan kokoinen ja kiinnitetty siten, ettei se mahdollisessa onnettomuudessa lennä pois päästä. Oikein kiinnitetty kypärä suojaa myös otsaa eikä roiku takaraivolla. Pyöräilykypärä on vaihdettava uuteen iskun jälkeen, jos se putoaa korkealta tai jos siihen tulee syviä viiltoja.

 Jalankulku- ja pyöräilysäännöt sekä Jalan ja pyörällä -sääntövisa

 Testaa, kuinka hyvin tai huonosti näyt pimeällä ilman heijastinta tai heijastimen kanssa

 Pyöräilykuntien verkosto

 Suomen pyöräilyunioni

 Pyöräily

 Osallistu Fillarimestarikilpailuun

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.