Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Peruskoulun jälkeen

Oppivelvollisuus päättyy ysiluokan päättötodistuksen saamiseen. Viimeistään siinä vaiheessa kannattaa miettiä, mitä haluaa tulevaisuudelta. Mitkä ovat vahvuuksiani, entä mitä en ainakaan haluaisi tehdä? Toisille on jo pitkään ollut selvää, mihin aikoo hakeutua, kun taas toisille maailma on vielä täynnä kysymysmerkkejä. Valinnanmahdollisuuksia on tarjolla runsaasti.

Lukion kesto on yleensä kolme vuotta ja sen aikana suoritetaan vähintään 75 kurssia. Opinnot koostuvat pakollisista, syventävistä ja soveltavista kursseista. Omaan kurssitarjottimeen voi vaikuttaa ja painottaa niitä oppiaineita, jotka itseä eniten kiinnostavat. Valittavana on myös erityislukioita, joita ei kuitenkaan ole kaikilla paikkakunnilla. Erityislukio voi olla esimerkiksi urheilu- tai musiikkipainotteinen ja suosituimpiin lukioihin saattaa olla korkeat keskiarvorajat. Lukiosta valmistutaan ylioppilaaksi.

Toinen vaihtoehto on ammatillinen peruskoulutus. Sitä tarjoavat esimerkiksi ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja ammatilliset erityisoppilaitokset. Koulutus johtaa perustutkintoon, joka on 180 osaamispisteen laajuinen, ja josta vähintään 30 osaamispistettä on työssäoppimista. Suoritusaika vaihtelee oman etenemistahdin, aiempien opintojen ja mahdollisen aiemman työkokemuksen mukaan. Perustutkinnon jälkeen on mahdollista hakeutua työelämään tai suorittaa jatko-opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Oppilaitokset tekevät usein yhteistyötä keskenään. Tämä mahdollistaa esimerkiksi ammatillisen koulutuksen ja lukion oppimäärän suorittamisen yhtäaikaisesti. Vaihtoehdoista kannattaa kysellä opinto-ohjaajalta.

15-vuotias saa solmia oppisopimuksen. Tällöin opiskelija hankkii itse oppisopimuspaikan ja suorittaa määrätyssä oppilaitoksessa tietopuoliset opinnot laaditun aikataulun mukaisesti. Oppisopimuskoulutus voidaan järjestää ammatillisena peruskoulutuksena kaikkiin perustutkintoihin. Paikallinen oppisopimuskeskus tai -toimisto auttaa oppisopimuksen tekemisessä ja neuvoo käytännön asioissa.

Mikäli peruskoulun jälkeen ei vielä tiedä, mitä haluaisi opiskella, tai päättötodistuksen numerot eivät tyydytä, on mahdollista suorittaa kymppiluokka. Sen aikana opiskelijan suunnitelmia pyritään selkeyttämään ja numeroita korottamaan. Mahdollista on myös osallistua ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA), jossa tutustutaan monipuolisesti eri aloihin ja niiden vaatimuksiin. Ammattistartin aikana on yleensä myös mahdollista korottaa päättötodistuksen arvosanoja.

Mahdollista on hakea myös kansanopistoihin. Niissä on laaja kurssitarjonta ja niissä on mahdollista suorittaa myös lukion tai ammatillisen peruskoulutuksen oppimäärä.

 

 Valintojen tueksi

Mitä tekisin peruskoulun jälkeen? Mitä haluaisin tehdä työkseni?  Ammatinvalinta.fi auttaa pohtimaan näitä kysymyksiä

 AVO Ammatinvalintaohjelma

 Työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelu, joka tarjoaa tietoa ammateista ja aloista:

 Lisää kansanopistoista

Mitä tehdä, kun koulu loppuu? Tsekkaa ainakin  opon kyselypalsta

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.