Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kun et tiedä, mihin suuntaudut

Peruskoulun jälkeen koittaa valinnan paikka. Toisille valinnat ovat selvillä, toisilla taas ei ole mitään käsitystä siitä, millaiseksi oma tulevaisuus muodostuu. Jos tilanne on epäselvä, kannattaa jutella oman opinto-ohjaajan kanssa jo ajoissa. Hän osaa kertoa erilaisista vaihtoehdoista ja voitte yhdessä kartoittaa vahvuuksiasi ja toiveitasi tulevaisuudelle. Juttele myös muiden läheistesi kanssa: voit saada hyviä vinkkejä.

Suurimmissa kaupungeissa on nuorille suunnattuja matalan kynnyksen palvelupisteitä, joissa työskentelee eri alojen ammattilaisia. Heidän kanssaan voi käydä keskustelua omaan tulevaisuuteen liittyvistä ajatuksista ja suunnitelmista.

Myös ammatinvalintapsykologi voi auttaa. Hänet löydät työ- ja elinkeinotoimiston urasuunnittelupalveluista ja palvelu on maksuton, mutta vaatii ajanvarauksen. Ammatinvalintapsykologin palveluja voivat käyttää niin nuoret kuin aikuisetkin. Tapaamisessa selvitetään asiakkaan edellytyksiä, tavoitteita ja vaihtoehtoja ja yritetään luoda sopiva urasuunnitelma. Palvelun tukena käytetään esimerkiksi soveltuvuustestejä, työ- ja koulutuskokeiluja ja terveydentilantutkimuksia.

Apua saa myös netistä. Esimerkiksi AVO ammatinvalintaohjelma antaa tietoja lähes 300 ammatista ja kertoo myös, millaista koulutusta kukin työ vaatii.

Ilman tekemistä ei koulun päätyttyä kannata jäädä vain siksi, ettei ole varma siitä, mitä tulevaisuudessa haluaa. Hakeutumalla koulutukseen, kymppiluokalle tai vaikka työpajaan, saa paitsi rytmitystä arkeen, myös ponnahduslaudan uusille opinnoille. Monille valkenee vasta opiskelujen lomassa, mitä todella haluaa isona tehdä.

Tietoa erilaisista ammateista Ammattinetistä 

Mitä tekisin peruskoulun jälkeen? Mitä haluaisin tehdä työkseni? Ammatinvalinta.fi auttaa pohtimaan näitä kysymyksiä

Mikä minusta tulee isona? Neuvoja saat täältä TE-palveluiden sivulta.

Opintopolku.

Kesätyö apuna oman uran etsimiseen? 

Tutustu eri alojen esittelyvideoihin Opintopolun avulla.

Virtuaaliopo

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.