Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilman opiskelupaikkaa

Kaikki eivät pääse toivomiinsa opiskelupaikkoihin ja joka vuosi nuoria jää myös kokonaan ilman opiskelupaikkaa. Mitä suositumpiin opiskelupaikkoihin hakee, sen kovempaa kilpailu paikoista on.

Jos opiskelupaikka jäi saamatta ysiluokan todistuksen keskiarvon takia, on numeroita mahdollista korottaa kymppiluokalla. Kymppiluokalla pohditaan opiskelu- ja uravalintoja ja laaditaan jokaiselle yksilöllinen opiskelusuunnitelma. Kymppiluokan jälkeen on taas uusi mahdollisuus hakea haluamaansa paikkaan paremmilla numeroilla ja lisäkokemuksella varustettuna.

Peruskoulun päättyessä voi käydä niinkin, ettei vielä tiedä lainkaan, minne haluaisi opiskelemaan tai millainen ura tulevaisuudessa kiinnostaa. Peruskoulun jälkeen voi hakea myös peruskoulun jälkeiseen valmistavaan koulutukseen kuten:
- kymppiluokalle
- ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA)
- maahanmuuttajille tarkoitettuun lukioon valmistavaan koulutukseen (LUVA)
Peruskoulun jälkeiseen valmistavaan koulutukseen haetaan touko-heinäkuun yhteisessä valmistavien koulutuksen haussa. Keväällä ja kesällä voi hakea myös kansanopistojen pitkille linjoille.
VALMA-koulutus kestää noin lukuvuoden. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan yksilöllinen opiskelusuunnitelma, jossa tarkennetaan, mitä opintoja kukin suorittaa ja miten. Mahdollisia tavoitteita ovat kielitaidon kehittäminen, tiedonhankintataitojen parantaminen, eri aloihin tutustuminen, opiskelutaitojen kehittäminen, työelämään tutustuminen ja jatko-opintomahdollisuuksiin tutustuminen. Maahanmuuttajien lukioon valmistavassa koulutuksessa on mahdollista kerrata peruskoulussa opittua, parantaa ysiluokan päättötodistuksen arvosanoja ja tutustua lukio-opintoihin. Aikuislukioissa voi myös parantaa peruskoulun päättöarvosanoja ja tutustua lukio-opintoihin.

Hyvä vaihtoehto on myös nuorten työpajatoiminta. Työpajoissa hankitaan työelämässä ja opiskeluissa tarvittavia valmiuksia. Tekemällä oppiminen ohjaajan valvonnassa on turvallinen tapa päästä käsiksi kiinnostavaan alaan ja tuo arkeen rutiinia ja säännöllisyyttä. Suomessa on noin 250 erilaista työpajaa ja niiden toimintaan osallistuu vuosittain noin 20 000 henkilöä. Työpajoja ylläpitävät esimerkiksi kunnat, yhdistykset ja järjestöt. Lisätietoja voi kysellä opinto-ohjaajalta tai työ- ja elinkeinotoimistosta.

Toisille tieto ilman opiskelupaikkaa jäämisestä tulee yllätyksenä, kun taas toiset olettivat niin käyvänkin. Ilman jatkosuunnitelmia ei kuitenkaan kannata jäädä, sillä vaihtoehtoja on ja niihin kannattaa tutustua.

Lukion jälkeen ilman opiskelupaikkaa jääneet työttömät voivat hakeutua maksuttomiin työvoimakoulutuksiin. Koulutuksen tavoitteena on parantaa sijoittusmisedellytyksiä työmarkkinoille. Siksi se on räätälöity käytännönläheiseksi ja siihen voi sisältyä työssä oppimista. Koulutukseen hakeudutaan työ- ja elinkeinotoimiston kautta ja paikan koulutuksissa saa noin puolet niihin hakeneista.

Kiinnostavatko työpajat?  Katso, mitä alueeltasi löytyy

 Nuortenelämä.fi / Nuorisotakuu

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.