Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Valtaosa suomalaisnuorista jatkaa opiskeluja oppivelvollisuuden päätyttyä. Peruskoulun jälkeiset opinnot antavat paitsi valmiuksia tulevaisuuteen, myös uusia kavereita ja kokemuksia sekä ihmissuhdeverkostoja. Opiskella voi lukuisissa eri oppilaitoksissa ja runsas koulutustarjonta takaa sen, että jokainen voi löytää niiden avulla oman paikkansa elämästä.

Opiskelun ei tarvitse olla pelkkää kirjojen lukemista ja tunneilla istumista. Erilaiset nuorten työpajat tai oppisopimuskoulutus antavat heti käytännön kokemusta ja ammattitaito karttuu työskentelyn lomassa. Päivittäiset rutiinit ja mielekäs tekeminen auttavat pysymään arjessa kiinni.

Opiskeluaikana on usein mahdollista lähteä ulkomaille osana opintoja. Opiskelu vieraassa kulttuurissa ennalta tuntemattomien ihmisten kanssa avartaa maailmankuvaa, parantaa kielitaitoa ja antaa kansainvälisiä yhteyksiä, joista voi myöhemmin olla hyötyä työelämässä. Oli kyse sitten vaihto-oppilasvuodesta tai vain parin viikon kielimatkasta, riittää kokemuksessa muisteltavaa varmasti pitkään.

Moniin koulutuksiin hakeminen tapahtuu yhteishaun kautta. Jos mieluisan koulutuspaikan ovet eivät aukene ensiyrittämällä, voi peruskoulun jälkeen yrittää nostaa arvosanojaan kymppiluokalla. Jos taas on vielä epäselvää, mikä ala olisi juuri itselle sopiva, auttaa ammatti- tai lukiostartti, joiden aikana tutustutaan siihen, millaista opiskelua ammattioppilaitoksessa tai lukiossa on tarjolla. Mahdollisuuksia on runsaasti: löydä itsellesi niistä sopivin.

Vuoden 2013 alussa voimaan astunut nuorisotakuu tarjoaa jokaiselle alle 25-vuotiaalle sekä alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle koulutus-, harjoittelu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuu takaa myös jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan. Tavoitteena on nuorten työllisyyden edistäminen.

Oletko opiskelija ja kaipaat tukea henkiseen hyvinvointiin tai elämänhallintaan liittyvissä asioissa? Opiskelijoiden tukikeskus Nyyti auttaa: www.nyyti.fi

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.