Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ikärajat

Ikärajat on asetettu muun muassa rajaamaan tuotteen tai palvelun käyttöä joko lainsäädännön tai suosituksen kautta. Esimerkiksi alkoholin ostoon ja moottoriajoneuvon kuljettamiseen on säädetty ikärajat. Myös moni elokuva on rajattu vain tietyn ikäiselle yleisölle.

7-vuotiaana alkaa oppivelvollisuus. Se päättyy 17-vuotiaana, mikäli oppivelvollisuutta ei ole siihen mennessä suoritettu. Oppivelvollisuus tarkoittaa velvollisuutta suorittaa peruskoulun oppimäärä.

12-vuotiaan lapsen etu- ja sukunimeä ei voida muuttaa ilman hänen suostumustaan ja hänellä on itsenäinen puhevalta häntä koskevissa viranomaisasioissa. 

Sinä vuonna, kun nuori täyttää 14, on hänellä mahdollisuus tehdä kevyttä työtä, josta ei ole haittaa hänen terveydelleen, kehitykselleen tai koulunkäynnille. Loma-aikana tehty työ saa olla enintään puolet loman kestosta.

15-vuotias voidaan tuomita rikoksesta lievennetyllä asteikolla. Mikäli oppivelvollisuus on suoritettu, voi 15-vuotias ottaa vastaan kokopäivätöitä, solmia työsopimuksen ja hallita itse tienattuja rahojaan sekä tehdä testamentin. Tässä iässä on laillista ajaa moottorivenettä sekä mopo- ja traktorikortti. Mikäli vanhemmat antavat luvan, voi 15-vuotias liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erota sellaisesta, sekä vaihtaa nimensä.  Rippikoulu voidaan aloittaa tässä iässä, samoin on mahdollista ryhtyä kummiksi.

16 vuotta on Suomessa seksuaalista kanssakäymistä koskeva suojaikäraja. Tämä tarkoittaa sitä, että kaksi 16 vuotta täyttänyttä saavat harrastaa seksiä keskenään. 16 vuotta täyttänyt ei saa harrastaa seksiä alle 16-vuotiaan kanssa. 16-vuotias saa ajaa kevytmoottoripyöräkortin ja äänestää seurakuntavaaleissa.

Kelan maksama lapsilisä päättyy, kun nuori täyttää 17, ja opintotukioikeus alkaa. Asevelvollisuus alkaa sen vuoden alusta, jolloin mies täyttää 18. Naisille asevelvollisuuden suorittaminen on vapaaehtoista. Autokoulun voi aloittaa kuusi kuukautta ennen 18-vuotissyntymäpäivää.

18-vuotias on Suomessa täysi-ikäinen. Tällöin hänen huoltajansa ei ole enää vastuussa hänen tekemisistään. 18-vuotias saa äänestää ja asettua ehdolle valtiollisissa vaaleissa ja hän voi alkaa ASP-asuntosäästäjäksi, joka tarkoittaa sitä, että asunnon hankkija sopii pankin kanssa säästävänsä 10 % asunnon hinnasta, ja kun säästötavoite on saavutettu, pankki antaa edullisin ehdoin lainaa. 18-vuotias voi mennä naimisiin tai rekisteröidä parisuhteensa sekä pelata rahapelejä.

Täysi-ikäisyys mahdollistaa myös perheen sisäisen adoption, jossa äidin tai isän uusi puoliso adoptoi puolisonsa jo olemassa olevan lapsen. Ajokortin kuljettajantutkinnon saa suorittaa 18 vuotta täytettyään, samoin liittyä uskontokuntaan tai erota sellaisesta. Tässä iässä on myös mahdollista hankkia mietoja alkoholijuomia sekä tupakkaa, saada passi ilman huoltajan lupaa ja toimia yhdistyksen puheenjohtajana. Rangaistukset rikoksista toteutetaan täyden asteikon mukaisesti. Mikäli on syntynyt sukusolujen luovutuksen seurauksena, on täysi-ikäisenä oikeus saada tieto luovuttajan henkilöllisyydestä. Mikäli anniskeluravintola ei vaadi korkeampaa ikää, pääsee sinne sisälle 18-vuotiaana. Ilma-aseen ostoikäraja on 18.

 Tärkeät ikärajat

 Kuvaohjelmien ikärajat Suomessa 

 Alkoholijuomien myynnin ikärajat

 Tietoa pelien ikärajoista

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. 

Kategoria: 
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.