Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Seksuaaliterveys

Seksuaalisuus koostuu monista asioista. Jotta seksielämän voi aloittaa turvallisesti ja siitä voi nauttia, olisi sekä henkisen että fyysisen puolen oltava kunnossa.

Henkisen puolen seksuaaliterveyteen kuuluvat oma vapaa tahto päättää siitä, milloin seksiä harrastaa ja kenen kanssa, turvallinen olo kumppanin kanssa sekä positiivinen ja kunnioittava asenne toista kohtaan. Peiton alle tulee mennä vain oikeista syistä, ei esimerkiksi näyttämisenhalusta tai siksi, ”kun kaikki muutkin jo ovat olleet”. Hyvä itsetunto auttaa tekemään oikeita päätöksiä.

Fyysisellä seksuaaliterveydellä tarkoitetaan esimerkiksi perhesuunnittelua ja raskauden ehkäisyä, turvaseksiä eli sukupuoliteitse tarttuvien tautien ehkäisyä ja säännöllisiä lääkärintarkastuksia.

Tietoa seksistä ja seksuaalisuudesta on tarjolla kaikkialla. Oikean tiedon erottaminen väärästä ja jopa haitallisesta ei ole aina helppoa. Jos kysymykset vaivaavat mieltä, voi apua pyytää esimerkiksi omilta vanhemmilta. Asioista voi puhua myös ulkopuolisen tahon kanssa. Kouluterveydenhoitaja osaa vastata kysymyksiisi, eikä kerro niistä muille.

Itsensä suojaaminen on tärkeää. Paitsi raskaudelta, kondomi suojaa oikein käytettynä myös sukupuolitaudeilta. Jokaisen tulisi kunnioittaa kumppaniaan ja hänen terveyttään, ja ehdottaa kondomia jo ennen kuin lakanoihin päädytään. Näin pelin henki on molemmille selvä eikä epätietoisuus pääse pujahtamaan kolmanneksi pyöräksi sänkyyn. Kun suhde on vakaalla pohjalla ja molemmat osapuolet on todettu terveeksi, voi kondomin käytön halutessaan vaihtaa esimerkiksi e-pillereihin.

E-pillerit ja muut hormonaaliset ehkäisymenetelmät suojaavat raskaudelta, mutta eivät sukupuolitaudeilta. Niiden käyttö aloitetaan aina lääkärin tapaamisen jälkeen ja joskus itselleen sopivaa merkkiä voi joutua etsimään jonkin aikaa. Hormonaalinen ehkäisy toimii oikein, kun ohjeita noudatetaan tarkasti eikä esimerkiksi pillerin ottamista unohdella.

Hyvässä suhteessa näistä asioista voi puhua avoimesti. Ne voivat aluksi tuntua vaikeilta, mutta ovat osa jokaisen ihmisen elämää. Et ole kysymystesi äärellä yksin: kaikki miettivät samoja asioita jossakin vaiheessa.

Satoja mieltä askarruttavia kysymyksiä seksuaalisuudesta ja asiantuntijoiden vastauksia niihin: Vastaamo

 Väestöliiton nuorten nettisivut toimivat alle 20-vuotiaiden nuorten tukena seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa

 Kypsyvä seksuaalisuus 

Oletko superori vai himohumma? Testaa seksitietosi Väestöliiton pelissä: Superori

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.