Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Murrosikä

Kukaan ei ole lapsi ikuisesti. Keho muuttuu, samoin ajatukset, harrastukset ja kiinnostuksen kohteet. Muutos voi olla odotettu ja jännittävä, mutta toisaalta se voi tuoda tullessaan hämmentäviä asioita. Jokainen kehittyy omaan tahtiinsa, eikä kehitystä voi jarruttaa tai nopeuttaa.

Murrosikään kuuluu mielialojen nopea vaihtelu. Aina omia tuntemuksia ei ymmärrä itsekään: miksi minä nyt taas aloin rähjätä ihan ilman syytä? Murrosikäisenä voi olla yhtäaikaisesti rohkea ja epävarma, vahva ja haavoittuva, sosiaalinen ja ujo. Ei siis ihme, että tunnemyrsky ottaa joskus valtaansa. Jokainen joutuu kohtaamaan sen, mutta toisilla se on vahvempi kuin toisilla. Murrosiässä opetellaan asioita ja niihin suhtautumista koko elämää varten.

Epävarmuus omasta ulkonäöstä lisääntyy murrosiässä. Kannattaa kuitenkin katsella ympärilleen: jokainen on erilainen ja kaikilla on omat ongelmakohtansa. Niitä ei kannata jäädä murehtimaan eikä niistä varsinkaan saa huomautella toisille pilkkaamistarkoituksessa. Peilistä ei ehkä katso joka aamu se maailman upein ilmestys, mutta keksi silti aina jotakin mukavaa sanottavaa itsestäsi. Hyvä itsetunto on kaiken a ja o, ja se vahvistuu tekemällä asioita, joista pitää ja joissa onnistuu.

Tytöille murrosikä tarkoittaa rintojen kasvua, joka voi tapahtua epätasaiseenkin tahtiin. Takapuoli ja reidet levenevät ja saavat muotoja, kuukautiset alkavat ja karvoitus alkaa kasvaa. Toisilla muutokset tapahtuvat jo ala-asteen aikana, kun taas toisilla ne odotuttavat itseään ylemmille luokille. Yksilöllinen vaihtelu on suurta, joten itseään ei kannata vertailla muihin.

Pojilla murrosikä ajoittuu yleensä ikävuosiin 10-14 ja alkaa kivesten kasvamisella. Sitä seuraavat pian äänenmurros ja nopea pituuskasvu. Kivekset alkavat tuottaa testosteronia, mieshormonia, joka ohjaa miehistä käyttäytymistä, siittiöiden tuotantoa ja seksuaalista halukkuutta. Penis alkaa kasvaa noin vuotta myöhemmin kivesten kasvun jälkeen ja kasvunopeus vaihtelee. Toisilla penis on kasvanut täyteen mittaansa jo 13-vuotiaana, kun toisilla se kasvaa parikymppiseksi asti. Kuten naisten rinnoissa, myös penisten koossa ja muodoissa on eroja.

Lisää tietoa murrosiästä: 
Väestöliitto, murrosikä
Nuortennetti 

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.