Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Itsetyydytys

Itsetyydytys on hyvä tapa tutustua omaan kehoonsa ja sen eri reaktioihin. Itsetyydytys on luonnollinen askel ennen ensimmäistä yhdyntää. Näin oppii tuntemaan, millainen kosketus toisi nautintoa myös yhdynnässä. Itsetyydytys ei silti ole vain sinkuille, myös parisuhteessa olevat voivat sitä harrastaa.

Jokaisen keho on erilainen ja siksi ei ole yhtä oikeaa tapaa "sooloilla". Ihmisen kehossa on useita erogeenisiksi kutsuttuja alueita. Nämä alueet tuottavat seksuaalista mielihyvää. Näitä alueita ovat mm. huulet, kaula, niska, korvantaus, rinnat, nännit, emätin, klitoris, penis, kivekset, peräaukko ja sisäreidet, mutta vain kokeilemalla tietää, mistä itse kiihottuu.

Kiihottuessa syke ja verenkierto kiihtyvät. Peniksen paisuvaiskudos täyttyy verellä ja terskan päästä voi tulla esiliukastetta. Emättimen seinämistä taas erittyy liukasta nestettä, jonka tarkoitus on kostuttaa emätin ja helpottaa itsetyydytystä tai seksiä. Myös nännit ja klitoris kovettuvat. Kokeilemalla selviää, millainen kosketus missäkin kohtaa kehoa tuntuu mukavalta.

Itsetyydytykseen kannattaa varata rauhallinen paikka ja aika. Jotkut käyttävät kiihottuakseen mielikuvituksensa luomia fantasioita esimerkiksi omasta ihastuksestaan, toiset taas lukevat eroottisia tarinoita tai katselevat kiihottavia kuvia. Joillekin riittää pelkkä erogeenisten alueiden hyväily. Itsetyydytyksessä onkin vain mielikuvitus rajana ja tapoja on niin monta kuin on ihmisiä.

Itsetyydytyksessä, kuten yhdynnässäkään, ei ole pakko saada orgasmia. Usein saattaa kestää aikaakin, ennen kuin oppii tuottamaan itselleen orgasmin. Tärkeintä on, että nauttii omasta kehostaan ja tuntee olonsa hyväksi koko ajan.

Käsihygienia on hyvä muistaa etenkin emättimeen koskettaessa, jotta tulehduksia ei pääse syntymään. Sooloseksin jälkeen kannattaa käydä alapää- ja käsipesulla. Mikäli on kiinnostunut käyttämään itsetyydytykseen tarkoitettuja leluja käsien tai sormien lisäksi, on muistettava huolehtia myös lelujen puhtaudesta ennen sekä jälkeen käytön. Jotta hygieenisyys säilyisi, tulee lelujen olla aina vain omassa käytössä olleita. Lisäsuojana voi käyttää kondomia.

Mikäli päätyy lelun sijasta johonkin kotoa löytyvään välineeseen tai esineeseen, ei valittu väline/esine saa olla liian suuri, särkyvä tai terävä. Liukuvoidetta voi halutessaan testata sooloseksissäkin, etenkin jos ottaa mukaan jonkinlaisen välineen, jota ei ensisijaisesti ole tarkoitettu itsetyydytykseen.

Jos itsetyydytykseen ottaa mukaan jonkinlaisen lelun/välineen ja jos käyttää niiden kanssa kondomia, tulee varmistaa, ettei tuotteissa ole mitään materiaalia tai ainetta, joka voisi aiheuttaa allergisen reaktion. Myös tuotteiden puhdistus- ja huolto-ohjeet kannattaa aina tarkistaa etukäteen.

Niin kauan kuin itsetyydytys ei häiritse normaalia arjenkulkua, voi sitä harrastaa ihan vapaasti. Mikäli ilmenee jonkinlaisia huolia itsetyydytykseen liittyen, kannattaa jutella asiasta terveydenhoitajan kanssa.

Lisätietoa itsetyydytyksestä:

Väestöliiton sivuilta

Nuortennetistä

Yle Areenassa Säpinää XXX-ohjelmassa

Sexpon ohjeita erityisesti pojille

Sexpon ohjeita erityisesti tytöille

Demi-lehden itsetyydytyksen ABC

Linkit ruotsiksi:

RFSU

Yle Areena: Sex & Sånt

UMO.se

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.