Lisää uusi kommentti

Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Automaattisen sisäänkirjautumisen esto

Voiko iPadissa ja iPhonessa jotenkin estää automaattisen sisäänkirjautumisen eri sivustoille, esimerkiksi paypal, nettikaupat, erilaiset foorumit ym? Tosi monella sivulla kirjautuessa on automaattisesti valittuna kohta ”muista minut” tai vastaava, ja joskus sitä ei hoksaa klikata pois ja sitten joutuu etsimään sivuilta kohdan josta ominaisuuden saa pois päältä. Välillä on myös tullut sähköposteja kirjautumisen jälkeen että muistamme laitteen jatkossa, vaikkei semmoista valintaa edes ole ollut kirjautumisessa ollenkaan. Voiko laitteisiini tehdä jonkun eston, etteivät mitkään sivustot pysty muistamaan kirjautumistietojani vaikka ne miten yrittäisivät pakottaa minua siihen?

En kestä olla vanha

Apteekissa kysyin apua kasvorasvan ostossa, myyjä esitteli minulle sopivaa rasvaa sanoin ”tämä sopii hyvin aikuiselle iholle ja ehkäisee juonteita”. Seuraavalla viikolla ruokapaikan jonossa edellä oleva sanoi lapsilleen minusta ”annetaan rouvan mennä edelle niin voidaan miettiä rauhassa”. En ole tajunnut että näytän vanhalta, minua puhutellaan kuin ainakin 40-vuotiasta. Olen jotenkin muuttunut yllättäen nuoresta ja neidistä aikuiseksi ja rouvaksi… En käytä meikkiä, en ole koskaan käyttänyt päihteitä tms vanhennusaineita, olen normaalivartaloinen, vaatteeni ovat nykyaikaisia tavan vaatteita, laukkuni eivät ole mummomallia, ja hiustyylinikin on täysin tavallinen jota on kaiken ikäisillä. Jotenkin tulee oksettava ja itsetuhoinen olo, koska henkisesti olen nipinnapin teini-ikää lopetteleva. En koe edes olevani nuori aikuinen vielä, ja nyt olenkin jo vanha. Muutaman vuoden päästä en enää pääse edes nuorten harrastusryhmiin, eli sitten elämässä ei ole mieltä. Alkaa tuntua että elämä on ohitse ja paras aikani meni huomaamatta enkä tajunnut nauttia siitä, nyt on vain rappiota jäljellä ja kohta tututkin kuolee vanhuuteen koska olen kotimaassa olevan suvun nuorin eikä uusia sukulaisia ole tulossa... Ahdistaa, miten hyväksyisin tilanteen?

Ohjeet taksin käyttöön

Miten taksilla matkustetaan? Jos takseja on taksipysäkillä odottamassa kahdella vierekkäisellä ”kaistalla”, kysytäänkö kyytiä kaikista etummaisimpana olevalta riippumatta siitä millä ”kaistalla” se on, vai reunimmaisen ”kaistan” ensimmäiseltä taksilta, vai miten? Kuuluuko istua etu- vai takapenkillä jos matkustaa yksin? Jos istuisi takapenkillä, miten maksu onnistuisi kun laitteet kai on edessä? Pitääkö odottaa että kuski avaa auton oven, vai avaanko itse? Jos minulla olisi hankala iso kantamus jota ei voi laskea maahan, voiko kuskia pyytää auttamaan taloni ulko-oven avauksessa tai aukipitämisessä? Entä jos loukkaan itseni niin etten pysty kunnolla kävelemään(esim paha revähdys nilkassa eikä jalkaa kärsi laskea maahan) ja ambulanssia ei saa niin pieneen vaivaan, voiko silloin jotenkin tilata taksin niin että kuski tulisi soittamaan ovikelloani ja saattaisi minut autoon ja autosta sisälle ensiapuun? Tulisiko siitä lisämaksu? Voiko taksia tilatessa pyytää suomea puhuvaa kuskia, kun tutut kertoivat että varsinkin etelämmässä monet taksikuskit eivät ymmärrä suomea ollenkaan ja alkavat raivota jos asiakas ei osaa selittää reittiä esim. englanniksi? Voiko joka taksissa maksaa kortilla tai käteisellä?

Erilaiset nälät

Mistä tietää, milloin kroppa tarvitsee energiapitoisemman välipalan ja milloin riittää pelkkä kevyt mahantäyte? Onko esim. mahan ontto tunne ja murahtelu erilaista jos kyseessä on todellinen energiantarve, kuin jos kyse on vain ruuansulatuselimistön tyhjyydestä? Vai onko nälkä aina merkki siitä että tarvitsee kunnolla ruokaa ettei ala laihtua vahingossa? Puhtaan mielihalun ainakin osaan erottaa, jos näen sattumalta ruokaa jossakin mutta ei ole mitään ruumiillisia tuntemuksia eikä viime ruokailustakaan ole kulunut pitkää aikaa niin silloin se lienee vaan herkkuhimoa jota en tottele joka kerralla. Olen niin kateellinen pikkulapsille jotka automaattisesti osaavat syödä sopivasti, jotenkin se taito hävisi minulta kasvaessa… En osaa kuunnella/tulkita kehoani enää.

Silmänkääntötemppu

Mikä on silmänkääntötemppu?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi!

Halusit tietää, mikä on silmänkääntötemppu ja mitä se tarkoittaa.

Silmänkääntötemppu voi tarkoittaa ainakin kahta eri asiaa.

Silmänkääntötemppu voi tarkoittaa sitä, että ihminen kokee todellisena jonkin asian, joka on oikeasti harhavaikutelmaa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että ajatuksia johdattellaan tiettyyn suuntaan, käytetään erilaisista sorminäppäryyttä hämäämään toista ihmistä ja usein myös visuaalisia tai optisia tehosteita ja apuvälineitä käyttäen luodaan harhakuvitelma todellisuudesta toiselle henkilölle. Hyviä esimerkkejä tälläisistä silmänkääntötempuista ovat monet taikatemput. 

Silmänkääntötempulla voidaan tarkoittaa myös tietynlaista puhetekniikkaa, jolla kuulijan huomio käännetään poispäin varsinaisesta tarpeesta tai intressistä jotain muuta asiaa kohti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esitetään väitteitä siitä, kuinka asiat ovat, jotta oma vaatimus kuulostaa perustellulta samaan aikaan pitämällä omat varsinaisia intressit piilotettuina. Toista ihmistä yritetään siis tavallaan johtaa harhaan asioiden todellisista tilanteista.

Haasteena kummassakin silmänkääntötempussa onkin saada selville se, mikä on todellista ja mihin sillä pyritään.

Toivottavasti tämä avasi silmänkääntötemppua sinulle enemmän!

Tsemppiä silmänkääntötemppujen tunnistamiseen,

Po1nt / Asta

Miten aloitan omilleni muuton prosessin?

Hei! Olen tahtonut muuttaa omilleni jo vuosia, mutta täytän pian 17 ja ideana olisi päästä himasta pois tänä vuonna.

Kysymykseni käy: mistä aloittaisin? Olen tutkinut tukia ja asuntoja mutten tiedä mistä aloittaa, mitä kaikkea tarvitsen ja mitä kaikki tarkoittaa esim. kelan sivuilla tutkiessani. Tällä hetkellä käyn lukiota joten töissä käyminen hankaloituu suuresti, joten myöskään en voi muuttaa minnekkään kalliiseen paikkaan. Pääkaupunkiseutu olisi ideaali, koska käyn Helsingissä koulua. Otanko yhteyttä kelaan ja kyselen tuista? Haenko kaupungin asuntoa? Onko olemassa henkilö joka voisi avustaa minua?

yst. e

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi ja kiitos kysymyksestäsi e! Asumisneuvoja Heidi vastaa: 

Hei e!

Kerrot halunneesi muuttaa omillesi jo pitkään ja pohdit nyt, mistä aloittaisit prosessin. On tärkeää huomioida tässä vaiheessa, että alle 18-vuotias tarvitsee vanhemmiltaan/huoltajiltaan luvan omilleen muuttamiseen alaikäisenä. Aloittaisin koko prosessin siis siitä, että puhuisin itsenäistymisestä ja omaan kotiin muuttamisesta ensiksi kotona.

Omaan kotiin muuttaessa yksi tärkeimmistä asioista on tosiaan raha ja oma talous. Alaikäinen voi saada Kelalta yleistä asumistukea, mikäli hänellä katsotaan olevan tuloja (esim. opintotuki ja ansiotulot). Muuten vanhempasi/huoltajasi ovat pääsääntöisesti vielä elatusvelvollisia. Suosittelen kuitenkin selvittämään vielä yhdessä Kelan työntekijän kanssa, mihin kaikkiin tukiin olisit omassa tilanteessasi oikeutettu. Ennen Kelan työntekijän kanssa tapaamista kannattaa tehdä vähän listaa siitä, kuinka paljon arvelet rahaa menevän esim. vuokraan, sähköön, puhelimeen, HSL-lippuun, ruokaan ja vaatteisiin kuukaudessa. Voit vertailla vuokranantajien sivuilta, kuinka paljon vuokra on siellä alueella, mihin haluaisit muuttaa.

Jos näyttää siltä, että rahat riittävät elämiseen ja vanhempasi/huoltajasi suostuvat allekirjoittamaan vuokrasopimuksen, voit alkaa etsimään uutta asuntoa. Pääkaupunkiseudulla HOAS tarjoaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja opiskelijoille, joten kannattaa ihan ensimmäiseksi kurkata heidän sivunsa. Muita vuokra-asuntoja tarjoavat yleensä kaupungit, järjestöt, isommat vuokrafirmat sekä yksityiset ihmiset. Voit kirjoittaa esimerkiksi Googleen ”vuokra-asunnot (kaupunki)”. Vuokranantajien sivuilla kerrotaan, miten asuntoa voi hakea (yleensä sähköinen hakemus).

Helsingin Ohjaamossa Kampissa päivystää asumisneuvoja joka perjantai klo 12-16. Asumisneuvojalle ei tarvitse varata aikaa, vaan voit kävellä suoraan neuvonnan tiloihin. Olisi hienoa, jos pääsisit tapaamaan asumisneuvojaa – hänen kanssaan voit jutella lisää tilanteesta ja hän auttaa myös tarvittaessa esimerkiksi asuntohakemuksen tekemisessä. Ohjaamossa on tavattavissa myös muita asiantuntijoita, kuten Kelan työntekijää, sosiaalityöntekijää sekä koulutukseen ja työhön erikoistuneita asiantuntijoita.

Tutustuthan myös vielä Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -sivuihin (avautuu uuteen välilehteen). Sieltä löydät paljon tietoa itsenäistymisestä, muuttamisesta sekä käytännöllisen budjettilaskurin. Hyvin suunniteltuna ensimmäinen muutto omaan kotiin menee varmasti kyllä hyvin!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

onko kuusamossa epillerit nyt ilmaisia???

onoko ne

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kuusamon neuvolan hoitajan mukaan Kuusamossa on mahdollista saada mikä tahansa ehkäisy maksuttomasti ensimmäisen puolen vuoden ajan. Eli jos e-pillerit valikoituvat sinulle sopivaksi ehkäisymenetelmäksi, saat ne ilmaiseksi kuuden kuukauden ajaksi.

Jos harkitset ehkäisyä, ole yhteydessä neuvolaan: p. 040 860 8633. Sinulle varataan aika, jolloin pääset juttelemaan ehkäisystä ja e-pillereiden hankkimisesta tarkemmin ammattilaisen kanssa. Voit varata ajan ehkäisyneuvolaan myös sähköisen ajanvarauksen kautta (avautuu uuteen välilehteen).

Mukavaa vuoden alkua sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kaverin isosisko

Mun yhen kaverin isosisko on ihan sika hyvännäkönen (oon nähny sen alasti kerran vahingossa ku se vaihto vaatteita ku se oli just tullu suihkusta) ja mä haluun sitä aina ku oon niil käymässä. Mitä mun pitäs tehä ku en uskalla sanoo sille siitä ja jos sanoisin mun kaverille et "haluisin nussii sun isosiskoo" nii se tyyliin hakkais mut??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Kerrot että pidät kaverisi isosiskoa hyvännäköisenä ja koet hänet kiihottavana. Kiihottuminen on kehon tapa reagoida seksuaalisesti miellyttävään ja kiihottavaan asiaan. Se on tunne, joka menee ohi, eikä sen seurauksena tarvitse välttämättä tehdä mitään.

Nuorena tapahtuu seksuaalisen kiinnostuksen herääminen ja se on aivan normaalia. Murrosiässä lisääntyy hormonitoiminta, joka aiheuttaa erilaisia seksuaalisia impulsseja ja kiihottumista myös arjen tavanomaisissa tilanteissa. Omaa kiihottumista ja sen säätelyä voi opetella omassa rauhassa, kuten itsetyydyttäessä. On myös normaalia, että ihmisillä on erilaisia seksifantasioita. Ne mahdollistavat sellaisistakin asioista nauttimisen, jotka ovat muuten saavuttamattomissa ja itsetyydytyksessä on mahdollisuus käyttää niitä mielikuvia, joita itse haluaa.

Jos asia mietityttää sinua, suosittelen tutustumaan Väestöliiton Hyvä kysymys –palveluun.Sieltä löydät artikkeleita liittyen esimerkiksi seksuaalikehitykseen, kiihottumiseen ja seksifantasioihin.

Mukavaa lopputalvea sinulle!

Ystävällisin terveisin Marjo, Nuorten Elämä Espoo

Osastohoito ja Kelan päätöksenteko

Minulla menee hiukan huonosti, ja yksi hoitaja vihjasi ohimennen osastomahdollisuudesta. Minulla on kuitenkin Kelan käsittelyssä hakemus vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen jatkamista varten(psykoterapiana), ja ainakin kun hain sitä ekaa kertaa niin kriteerinä oli ettei muutamaan kuukauteen saa olla ollut sairaalahoidossa. Jos menisin osastolle, hylättäisiinkö terapiahakemukseni? Kannattaisiko odotella kunnes päätös tulee, ja vasta sitten harkita osastolle menoa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Pöh!

Kiitos viestistäsi. Kelan järjestämään vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen ei ole oikeutta, jos on julkisessa laitoshoidossa. Lisää tietoa kuntoutuksesta ja myöntämisperusteista saat Kelan sivulta (avautuu uuteen välilehteen). Kannustan keskustelemaan sinua hoitavan lääkärin kanssa juuri sinun tilanteeseesi parhaiten sopivista hoitoratkaisuista. Hän on terveydenhuollon ammattilainen ja tuntee tilanteesi sekä pystyy tarkastelemaan terveys- ja hoitotietojasi. Voit kysyä ja keskustella hänen kanssaan esimerkiksi siitä, miten hän arvioi osastomahdollisuuden sopivan sinulle.

Kaikkea hyvää sinulle!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Amerikkaan lukioon

Haluisin lähteä amerikkaan lukioon pelaamaan jääkiekkoa. En ole vain varma että 1. Saako 16 vuotias muuttaa yksin ulkomaille 2. Saako 16 vuotias opintotukea ulkomaille.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Amerikkaan kouluun!

Kiitos kysymyksistäsi. Alaikäinen tarvitsee kotoa pois muuttamiseen huoltajien luvan. Jos huoltajat antavat luvan, voi sitten alkaa suunnitella asiaa tarkemmin vaikkapa yhdessä juuri huoltajien kanssa: Valikoi sopiva koulu, selvitä miten sinne haetaan, suunnittele miten asuminen sekä opintojen rahoitus järjestyisi. Opiskelijaelämää varten on hyvä säästää myös extrarahaa.

Suomessa oppivelvollisuus kestää siihen saakka, että nuori on suorittanut toisen asteen tutkinnon tai täyttää 18 vuotta. Oppivelvollisuutta voi suorittaa vastaavassa koulutuksessa myös ulkomailla, joten senkään puolesta ulkomaille lähdölle ei ole estettä.

Maailmalle.net-sivustolle on koostettu tietoa kouluun hakemisesta ulkomaille: 

Opintotukea on lähtökohtaisesti mahdollista saada ulkomaille, jos opinnot ovat päätoimisia ja vastaavat Suomessa tuettavia opintoja. Lisäksi oppilaitoksen pitää olla julkisen valvonnan alainen. Se tarkoittaa, että oppilaitos on valtion tukema tai opetusviranomaisten valvoma (tai akkreditointiorganisaation akkreditoima). 16-vuotias voi saada tiettyjen ehtojen täyttyessä opintotukeen kuuluvan opintolainan valtiontakauksen, asumislisän ja oppimateriaalilisän, mutta ei muuta opintorahaa ennen kuin lapsilisän maksaminen huoltajalle päättyy (se päättyy, kun nuori täyttää 17 v, ellei huoltaja pyydä sen lakkauttamista jo aiemmin). Tarkempia tietoja opintotuesta ja sen myöntämisperusteista löydät Kelan sivuilta:

Kelan tukiin vaikuttaa moni seikka ja tukiasiat voivat tuntua aluksi hyvinkin monimutkaisilta. Jos huoltajasi antavat sinulle luvan ulkomaille muuttoon, voitte vaikkapa yhdessä käydä keskustelemassa tukiasioista Kelan asiantuntijan kanssa. Tilanteeseesi perehdyttyään hän osaa kertoa, mihin tukiin olisit oikeutettu. Palvelu on maksutonta.

Muutto pois kotoa on iso muutos, jota kannattaa suunnitella ajan kanssa ja huolellisesti, jotta isoimmilta mutkilta matkassa vältytään. Hieno juttu siis, että haet tietoa tilanteeseesi! Sitten vain huoltajien kanssa keskustelemaan ja perehtymään ulkomaille muuttoon liittyviin asioihin vielä tarkemmin. Kannattaa myös hyödyntää koulusi opinto-ohjaajaa. Opo osaa opastaa opintopolkusi suunnittelussa ja häneltä saat henkilökohtaisempaa ohjausta ulkomailla opiskelun suhteen.

Antoisia hetkiä tulevaisuuden suunnitteluun!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut