Lisää uusi kommentti

Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

lääkäreiden oppiarvot

Kuinka suuri osuus Suomessa toimivista lääkäreistä on lääketieteen tohtoreita? Ja mikä on lääketieteen lisensiaattien ja lääketieteen kandidaattien osuus?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Vaikeuksia kesän elämisessä

Olen ihmetellyt, kun varmaan kaikki muut pitävät kesää suosikkivuodenaikana. Tuntuu, kuin olisin ainut, joka on eri mieltä. Minusta kesällä on lähes aina liian kuuma, ja valoisaa aikaa on Suomessa liikaa. Ei saa nukuttua, kun on liian kuuma ja aurinko paistaa, kun yritän käydä nukkumaan. Kesäaika pahentaa vielä tilannetta. Ja kesällä on yleensä itikat kimpussa. Kaikki muut vuodenajat ovat helpompia elää ja ovat "ihmisystävällisempiä". Kesä on tietysti tärkeä ruuan tuotantoon. Ilman kesää kuolisimme nälkään. Mitähän varten kesä on muiden mielestä parasta aikaa?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Outo kiinnostus/fetissi

Onko normaalia että tykkää pitää vaippaa tuntee olonsa turvalliseksi ja jopa pissaa niihin? (Olen 13v)

isäntäperhe

Hei, Voinko saada isäntäperheen, jos olen vaarassa perheeni kanssa. Vihaan niitä todella paljon.

Omille muutto 15v

Hei olen 14v tyttö Turust ja haluisin muuttaa 9luokan jälkeen Tampereelle mutta kun pääsen 9 luokalta olen 15v joten onko se mahdollista ja mitä pitää tietää ennen muuttoa ja miten sen voi mahdollistaa helpoimmalla tavalla? Olisi kiva jos saisin joitain vinkkejä ja apua asiassa(:

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi! :) Asumisneuvoja Heidi vastaa:

Hei T.A!

Kerrot haluavasi itsenäistyä ja muuttaa Tampereelle 9. luokan jälkeen. Toivot omilleen muuttamiseen liittyen vinkkejä ja onkin todella hienoa, että pohdit näitä asioita etukäteen!

Alaikäinen ei vielä voi itse allekirjoittaa vuokrasopimusta, joten ihan ensimmäiseksi sinun tulisi saada lupa omilleen muuttamiseen huoltajiltasi. Tämä tarkoittaa sitä, että muuttaessasi vuokra-asuntoon huoltajasi allekirjoittavat vuokrasopimuksen ja ovat näin ollen vastuussa esimerkiksi siitä, että vuokra maksetaan ajallaan. Eli käytännössä tämä on kyllä mahdollista, kunhan sovitte asiasta ensin yhdessä.

Ennen muuttoa on hyvä miettiä ainakin seuraavia asioita:

  1. Miten pystyn maksamaan vuokran? Käynkö töissä vai saanko Kelalta tukea? Riittävätkö rahani vuokraan, ruokaan, vaatteisiin, sähköön, puhelinlaskuun ja äkillisiin menoihin?
  2. Haluanko muuttaa yksin vai jonkun toisen kanssa?
  3. Osaanko siivota, laittaa ruokaa, pestä pyykkiä? Omillaan asuessa näistä kaikista on vastuussa itse.
  4. Keneltä voin pyytää tarvittaessa apua, jos asumisen aikana tulee ongelmatilanteita?

Ennen muuttoa on paljon asioita, joita pitää hoitaa. Ensimmäiseksi on hyvä katsoa taloudellinen tilanne ja raha-asiat kuntoon. Kun löydät itsellesi sopivan asunnon, allekirjoitetaan vuokrasopimus. Tämän jälkeen sovitte avaimien hakemisesta yhdessä vuokranantajan kanssa. Uuteen asuntoon pitää yleensä ottaa myös sähkösopimus, joten se kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Myös muuttolaatikot ja muuttoapu on hyvä olla selvillä jo etukäteen, ettei muuttopäivänä tule paniikkia. Voit lukea lisää asunnon hakemisesta, muuttamisesta sekä itsenäistymisestä täältä: Asumisen ABC - Nuorisoasuntoliitto NAL ry (avautuu uuteen välilehteen)

Kun omilleen muuttoa suunnittelee hyvin etukäteen, on se silloin myös helpompaa. Tsemppiä itsenäistymiseen!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Seksitaudin leviäminen

Moro, jos oon harrastanu suojaamatonta suuseksiä tyttöystävän kanssa ja se on kummallekkin ensimmäinen kerta minkäänlaisessa seksi kontaktissa voiko seksitaudit tarttua?

Mitä laki sanoo?

Täytän syksyllä 17 ja käyn koulua riihimäellä. mulla ei mee kotona hirveen hyvin ja faija asuu hesas ja oon miettiny omille muuttoa jos saan töitä koulun ohelle, mutta vaikka kotona ei mee hyvin nii mutsi ei meinaa antaa suostumusta siihen. Mitä tehdä?

Minipillereistä enemmän haittaa kuin hyötyä

Hei! Mulla on nyt ollut Desirett nimiset minipillerit käytössä kohta kaksi kuukautta. Aloitin minipillerit, jotta kuukautiset loppuisivat nopeammin/helpommin.
Aluksi kaikki vaikutti menevän hyvin, eikä ollut mitään valitettavaa. Ongelmat alkoivat kun sain ensimmäiset kuukautiset pillerien aikana...
En ole ennen pillereitä kärsinyt kuukautiskivuista, kiertoni oli 30-45 päivää, vuoto kesti 6-7 päivää ja se oli runsasta.
Mutta nyt pillerien aloittamisem jälkeen kärsin ensimmäisien kuukautisieni aikana 4 ensimmäistä päivää suurista kivuista, kiertoni on muuttunut 20-28 päivään, vuoto kesti 8-9 päivää ja se on edelleen melkein yhtä runsasta kuin ennen. Tämän kaiken lisäksi en ole täysin varma alkoiko mulla kuukautiset torstaina vai onko se välivuotoa. Ihan sama mitä se on, mutta se saa iloisuuteni latistumaan.
Pillerit eivät ole auttaneet tähän mennessä sen kanssa mihin halusin niiden auttavan. Tiedän että pillerien kanssa saattaa kestää pidemmän aikaa kunnes ne alkavat toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta jos asiat jatkuvat tällä tavalla niin en oikeasti kestä.
Pitäisikö varata lääkärille aika ja pyytää valmisteen tai ehkäisytavan muutosta? Vai pitäisikö odottaa vielä jonkin aikaa jos tämä tilanne tästä muuttuisi?

Työpaikka

Miten vain englantia puhuva nuori 15 ja puolivuotta (Suomen kansalainen)voisi löytää töita Tampereelta. Juuri muuttanut Tampereelle.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Maria!

Kiitos kysymyksestäsi. Englanninkielinen 15,5-vuotias nuori voi löytää töitä periaatteessa samoin tavoin (eri kielellä viestimällä vain) kuin suomeakin puhuva sen ikäinen eli esimerkiksi näin:

  • etsimällä avoimia työpaikkoja erilaisten työnhakukoneiden ja vuokratyöfirmojen kautta
  • etsimällä avoimia työpaikkoja itseä kiinnostavien organisaatioiden verkkosivuilta ja somesta
  • olemalla yhteydessä suoraan itseä kiinnostavaan työpaikkaan ja tiedustelemalla työmahdollisuuksista ja lähettämällä avoimia hakemuksia
  • tekemällä työnhakuilmoituksia itsestään esimerkiksi sosiaalisen median ryhmiin ja/tai Hiljainenrekry.fi-sivustolle
  • hyödyntämällä työnhakusovelluksia (kuten Workpilots.fi)
  • käymällä 4H-yhdistyksen kursseja, jotka valmistavat työntekoon 4H:n kautta. Myös yrittäjyys onnistuu 4H:n kautta matalalla kynnyksellä. Tämä linkki avautuu uuteen välilehteen Tampereen 4H-yhdistyksen sivuille, joilta löytyy lisää tietoa eri mahdollisuuksista.

Jotkut nuorta kiinnostavat työpaikkailmoitukset saattavat olla pelkästään suomeksi, joten nuori voisi hyötyä netistä löytyvien kääntäjien lisäksi esimerkiksi Tampereen Ohjaamon palveluista. Joka tapauksessa nuori saa Ohjaamosta henkilökohtaista neuvontaa ja tukea työnhakuun maksuttomasti.

Vaikka joissakin työpaikoissa vaaditaan suomen kielen osaamista, voi toisaalta englannin osaamisesta olla paljon hyötyä työnhaussa – riippuen millaista työtä hakee ja mistä paikoista.

Lisää tietoa työnhausta ja edellä mainituista mahdollisuuksista löytyy Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueen Työ ja yrittäjyys -kategorian eri artikkeleista. Artikkeleista löytyy muun muassa listattuna erilaisia työhakukoneita ja nuorille sopivia työtehtäviä.

Toivottavasti vastauksesta on apua. Mukavaa kesän jatkoa! :)

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Haluan ympärileikkauksen

Moro, oon pitkään miettinyt että haluaisin ympärileikkauksen, minulla ei ole ahdas esinahka tai mitään. Ihan ulkonäkö syistä haluan. Onkohan tämä mahdollista missään?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Mies19!

Kiitos kysymyksestäsi. Suomessa julkisessa terveydenhuollossa (terveyskeskuksissa tai julkisissa sairaaloissa) ei tehdä ympärileikkausta ilman lääketieteellistä syytä. Jotkut yksityiset lääkäriasemat kuitenkin tekevät. Eli kannattaa tutustua eri lääkäriasemien palvelutarjontaan. Operaatio maksaa satoja euroja, joissakin paikoissa yli tuhat euroa.

Jos haluat jutella ympärileikkaukseen liittyvistä pohdinnoista kahden kesken ammattilaisen kanssa, voit tehdä sen nimettömänä esimerkiksi Poikien Puhelimen eri kanavissa. Palvelu on maksutonta. PoikienPuhelimen ammattilaisilta voi saada erilaisia näkökulmia ja lisää tietoa ympärileikkauksesta. Siirry tästä Poikien Puhelimen sivuille (avautuu uuteen välilehteen).

Ympärileikkaus on iso päätös ja pysyvä muutos. Ennen päätöksen tekemistä on hyvä käydä kirurgin kanssa läpi, mitä operaatiossa tehdään ja jutella ympärileikkauksen riskeistä ja jälkihaitoista.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Kaikkea hyvää sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut