Lisää uusi kommentti

Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Kieli ja murre

Ovatko karjalan kieli ja karjalan murre kaksi eri asiaa?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Silmälaseihin tottuminen

En näe juuri mitään kaukana olevaa ilman laseja(esim kirjan lukukaan ei suju ellei tuo ihan nenän eteen), lisäksi laseilla korjataan hajataittoa. Tein kasvohoitoa kotona ja olin ilman laseja varmaan tunnin, luin samalla lehtiä hyvin läheltä. Tuntui etteivät silmät meinanneet tarkentaa kunnolla. Kun laitoin lopulta lasit takaisin, kaikki näytti omituiselta, tavallaan samalla ylitarkalta ja sumean zoomailevan liikkuvaiselta, vähän sama tunne kuin saadessani ekat silmälasini. Tovin päästä se meni ohi ja näin taas hyvin. Voiko olla että silmät tottuvat silmälaseihin/lasittomuuteen noin nopeasti? Pidän laseja aina paitsi nukkuessa ja suihkussa joten kokemusta ilmanolosta ei juuri ole…

Miten saada tyttö kiinnostumaan minusta?

Hei, olen vaihtanut koulua ja päädyin samalle luokalle kuin yksi hyvän näköinen ja kiltti tyttö.
Nyt olen ihastunut häneen mutta en tiedä tykkääkö hän minusta, enkä uskalla sanoa hänelle mitään eikä hänkään koska on ujo. Mitä tehdä.

kyssäri

mikä on luotettava 2 vaiheiseen tunnistautumiseen liittyvä laajennys chromessa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei oikeudenpuolustaja!

Kiitos kysymyksestäsi. Voit katsoa saatavilla olevat laajennukset Chromen verkkokaupasta Chrome web store.

Suosittelemme kuitenkin tekemään 2-vaiheisen tunnistautumisen eri laitteella kuin pääkäyttölaite (esim. puhelin).

Ystävällisin terveisin, Marko & Riina | Nuortenelämä.fi

Haluun 650€ puoles vuodes

Okei siis haluun 650€ puolessa vuodessa mutta äiti ja isä ei anna rahaa oon 12v

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Nisse!

Kiitos kysymyksestäsi! Koska alle 14-vuotias ei voi vielä tehdä palkallista työtä, niin tässä muutama muu idea, miten voisit kerätä rahaa:

Voit esimerkiksi kysyä olisiko vanhemmillasi, sukulaisillasi tai naapureillasi jotain kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin esim. lumityöt, nurmikonleikkuu, haravointi ja muut pihatyöt, marjanpoiminta, siivous, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja ja tölkkejä erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä ja viikonloppuisin.Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa.

Jos saat viikkorahaa niin ne kannattaa laittaa myös säästöön. Esimerkiksi joulu- ja synttärilahjaksi voit toivoa pientä summaa rahaa, jotta voit kerryttää säästöjäsi.

Nämä ei ole kovin nopeita tapoja kerryttää niin isoa summaa, mutta pikkuhiljaa ja sinnikkäästi keräämällä ja säästämällä voit saada sen 650€ kasaan. Näistä kaikista vinkeistä kannattaa jutella omien vanhempien kanssa ja pohtia yhdessä, mitkä keinot sopisi sulle parhaiten ja esimerkiksi kirpputori- ja nettihuutokauppamyyntiin tarvitset vanhemman apua alaikäisenä.

Tsemppiä rahankeruuseen ja säästämiseen!

Terveisin
Anniina, Porin kaupungin nuorisopalvelut

(ei otsikkoa)

mulla on vuoden ollut virtsavaivoja tiheästi pitää käydä tässä lokakuun lopussa on ollut kovia kipuja pitää wc käydä 10-15 kertaa päivässä ennen oli wc 4-6 kertaa päivässä tilanne koko ajan muuttuu huomaksi kaikki testi tehty ei ole virtsatien tulehdusta koskaan eikä etu rauhasen tulehdusta eikä mitään vikaa löydy edelleen sama vaiva jatkuu hoidoista ole mitään apua virsatähystyksellä katsottu ei mitään löytynyt rakohuutelu ei auta vähän helpottaa erilaisia lääkeitä koitettu enkä saa riittävästi apua asun tukiasunnossa eikä ohjaajat edes ymmärrä minkälaisia kipuja on eikä ne edes tee mitään heidän mielestä on aika normaalia tämä tilanne missä vika virtsaputki punoitusta viime päivinä ollut voiko se vaikuttaa kipuihin

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Terveydenhoitaja Matleena vastaa sinulle:

Hei!

Oireilusi ei kuulosta normaalilta vaan vaatii lisää tutkimuksia. Kerroit, että olet käynyt jo monenlaisissa tutkimuksissa. Oletko käynyt sukupuolitautitesteissä? Jotkut sukupuolitaudit voivat aiheuttaa virtsavaivoja. Ymmärrän, että voi tuntua turhauttavalta hakeutua uudelleen tutkimuksiin, jos aikaisemmista tutkimuksista ei löytynyt selittävää syytä. Ja kurjaa, jos koet, ettei tukiasuntosi ohjaajat ota oireitasi todesta. Valitettavasti näin netin välityksellä ei tarkemmin pysty sanomaan, mistä oireilusi voi johtua, vaan sinun tulee hakeutua uudestaan tutkimuksiin, esimerkiksi omalle terveysasemalle tai opiskeluterveydenhuoltoon.

Tsemppiä sinulle! Toivottavasti syy oireiluusi löytyy ja saat sitä kautta avun.

Terveydenhoitaja Matleena | Nuortenelämä.fi

menkat

moi. Mulla on alkanut menkat noin puolivuotta sitten. Vähän yli. Ja aluksi oli todella paljon pahoinvointia ja kipuja, mutta vähän rauhoittui. minulla alkoi menkat normaalisti lokakuun alussa. Kesti 9pv ja loppui. Viikon päästä alkoi heti uudelleen. Ne kestivät 8pv ja loppui. Nyt siitä loppumisesta on 7pv ja alkoi taas. Todella runsasta ja en tiedä onko kovin normaalia. Olen kuullut että kova urheilu voi auheuttaa häiriöitä, ja minä urheilenkin luistelun parissa todella paljon. Mikä voisi olla syy ja täytyykö mennä lääkärille?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Emilia!

Kiitos kysymyksestäsi. Normaalisti menkat kestävät 2–7 päivää. On silti tavallista, että menkat ovat ensimmäiset 2–3 vuotta epäsäännölliset ja että vuodon kestokin heittelee. Menkkakierto yleensä säännöllistyy iän myötä. Menkkoihin voi myös vaikuttaa esimerkiksi stressi, kehonpainon lasku ja nousu, kilpirauhasen toiminnan muutokset ja mainitsemasi kova fyysinen rasitus. Menkat voivat olla runsaat myös ilman mitään erityistä syytä. Jokainen on omanlaisensa yksilö ja menkoissakin on paljon eroja yksilöiden välillä.

Jos menkat tulevat viikon välein ja kestävät kerrallaan yli viikon, voi se ymmärrettävästikin aiheuttaa harmitusta ja turhautumista. Pitkäkestoinen ja runsas vuoto voi myös aiheuttaa esimerkiksi hemoglobiinin laskua. Se puolestaan voi aiheuttaa raudanpuuteanemian (linkki avautuu uuteen välilehteen Terveyskirjaston sivulle) ja oirehtia esimerkiksi väsymyksellä, päänsäryllä, korvien huminalla, sydämen sykkeen nousulla sekä aiempaa herkemmällä hengästymisellä.

Kannustankin sinua käymään esimerkiksi kouluterveydenhoitajan luona juttelemassa asiasta. On nimittäin olemassa keinoja, jotka helpottavat menkkoihin liittyviä ikäviä oireita, kuten pitkittynyttä vuotoa, välivuotoja, runsasta vuotoa ja niin edelleen. Runsaita vuotoja voidaan niukentaa ja epäsäännöllisiä kuukautisia voidaan muuttaa säännöllisiksi. Kipuja voidaan lieventää ja poistaa. Terkkari osaa kertoa apukeinoista sinulle tarkemmin ja tarvittaessa ehdottaa sinulle mahdollisesti sopivia apukeinoja.

Keskustelut terkkarin kanssa ovat luottamuksellisia ja teidän kahden välisiä. Monet muutkin nuoret käyvät menkkoihin liittyviä keskusteluja terkkarin kanssa. Aihe on ihan arkipäivää terkkarin vastaanotolla.

Tsemppiä ja mukavaa talvea sinulle!  

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Onko opintojen keskeyttäminen järkevää?

Onko opinnoista mitään hyötyä, jos en aio valmistua?
Olen tällä hetkellä ekaa vuotta ammattikorkeakoulussa, eikä ala tunnukkaan sellaiselta, mitä haluan tehdä työkseni. En kuitenkaan halua vielä lopettaa opintojani, koska en usko saavani parempaa opiskelupaikkaa.
Jos lopetan opinnot esimerkiksi 3 vuoden jälkeen (opintoni kestävät 4 vuotta), olisiko siitä mitään hyötyä? Pystynkö lyhentämään opintojani toisen alan opinnoissa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Nimetön!

Kiitos viestistäsi. Monet pähkäilevät samankaltaisten opintoihin liittyvien pohdintojen kanssa, kuin sinä. Alan valinta ei tosiaan ole aina mikään helppo juttu.. 

Monesti sanotaan, että mikään opiskelu ei kuitenkaan ole turhaa. Opituista asioista voi olla hyötyä tulevaisuudessa, vaikka ei jäisikään kyseiselle alalle. Toki on järkevää ja rohkeaa vaihtaa opiskeltavaa alaa, jos kokee sen olevan itselle sopiva ratkaisu. Yleensä aiemmista opinnoista saa ainakin osan hyväksyttyä osaksi suoritettavaa tutkintoa. Nykyään on myös melko tavallista, että opiskellaan yhden ammatin sijasta useampi. Vaihtoehdot kannattaa joka tapauksessa ensin kartoittaa hyvin ja punnita niitä tarkoin.

Tilanteessa ei onneksi tarvitse pähkäillä yksin, vaan tukea ja ohjausta on saatavilla. Kannustankin sinua kääntymään koulusi opinto-ohjaajan puoleen, jolta saat henkilökohtaista ohjausta. Hän on ammattilainen, joka auttaa tilanteessasi olevien vaihtoehtojen selkeyttämisessä sekä tukee opinnoissa ja juuri sinulle sopivan opintopolun rakentamisessa.

Ole siis rohkeasti opoon yhteydessä. Tsemppiä opiskelujuttuihin ja kaikkea hyvää sinulle!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

miten voin yhdysvaltain julkisen sektorin firmoihin sekä usan ydinvoima firmoihin ja usan puolustusteollisuuteen päästä töihin suomalaisena

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kissafani!

Kiitos viestistäsi. Kun etsii töitä Euroopan ulkopuolelta, on hyvä selvittää kohdemaan lupakäytännöt maahanmuuttoviranomaisten verkkosivuilta.

Aluksi kannattaa kouluttautua alalle, jolla haluaa työskennellä. Jo opintojen aikana kannattaa katse suunnata Usaan ja hyödyntää esimerkiksi harjoittelut sen mukaan, missä haluaisi tulevaisuudessa työskennellä. Kouluttautumisen jälkeen/aikana on helpompi saada työpaikka. Työpaikan löydyttyä on mahdollista saada työviisumi, joka tarvitaan Usassa työskentelyyn.

Työnhaun etsinnän voi aloittaa esimerkiksi USAn työvoimaviranomaisten palveluista. Voit myös olla suoraan yhteydessä haluamiisi yrityksiin ja julkisen sektorin työpaikkoihin. Kannattaa myös katsoa niiden verkkosivuilta, löytyisikö tietoa avoimista työpaikoista. Myös somessa, kuten Facebook-ryhmissä ja LinkedInissä, voi löytää töitä USAsta.

Suosittelen käymään lähimmässä Ohjaamossa, jossa sinua autetaan tarkemmin työ- ja opiskeluasioissa. Lähimmän Ohjaamosi tiedot löydät osoitteesta Ohjaamot.fi (avautuu uuteen välilehteen).

Mukavaa talvea sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

ap storessa on authy sovellus 2 vaeiheihen tunnistautuminen onko tää luotettava

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kybermaster!

Kiitos kysymyksestäsi. Authy-sovellus vaikuttaisi olevan luotettava sovellus. Se onkin saanut paljon kehuja eri toimijoiden arvosteluissa.

Toki jokaisen sovelluksen kohdalla kannattaa muistaa, että varmimmatkin ja turvallisimmatkin sovellukset ovat välillä tietoturvahyökkäyksien kohteena.

Kuitenkin jos huolehdit yleisestä tietoturvastasi ja asennuksen yhteydessä varmistat, että vain sinun käytössäsi olevat laitteet saavat pääsyn sovellukseen, ei sovelluksen käytölle pitäisi olla mitään esteitä.

Ystävällisin terveisin, Marko ja Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut