Lisää uusi kommentti

Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Esinahka ei pysy terskan päällä

Esinahkani ei pysy terska päällä vaan valahtaa aina taakse. Aamuisin kun herään niin nahka on aina terskan takana eikä tahdo enää pysyä sen suojana päivälläkään. Peniksen tunto on heikentynyt ja terskan iho kuivempi ja vaalea (ennen oli pinkki ja tunto herkempi). Haluaisin pitää esinahkaa terskan päällä suojana mutta se ei pysy. Voinko enää saada nahkaa pysymään terkan päällä ja parantaa tuntoa? poika 17v

Neitsyys

Moi, olen 18v ja neitsyt ja mua nolottaa se tosi paljon, koska kukaan nainen ei halua mua ja himoitsen seksiä aina. Kaverini kutsuvat minua luuseriksi ja se saa mut huonolle fiilikselle. Olen 160 cm ja minulla on akne ja pieni muna. En tiedä mitä tekisin. Miten menetän neitsyyden?

Testit

Moikka! Onko hiv-testi milloin melkein 100% jos virallinen raja on 3kk.
Samoin jos klamydia-tippuritesti naiselle otetaan virtasta viikon ja vielä kuukausien päästä, mutta näyttää negaa ja joitain oireita onko se riittävä vai pitääkö vielä joku tikkunäyte ottaa.

kyssäri

miten voi päivittää palomuurin vaikuttaako virustorjunta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kybermaster! Kiitos kysymyksestäsi.

Esimerkiksi jos käyttöjärjestelmäsi on Windows, pääset tarkastelemaan Microsoft Defenderin palomuuria Microsoftin ohjeilla (avautuu uuteen välilehteen).

Voit tarkistaa Windows Defender -päivitykset näillä Microsoftin ohjeilla:

 • Käynnistä Windows Defender, jos se ei jo ole käynnissä. Voit käynnistää Windows Defenderin napsauttamalla Käynnistä-painiketta, valitsemalla Ohjelmat ja valitsemalla sitten Windows Defender.
 • Etsi uudet määritykset. Voit tarkistaa uudet määritykset valitsemalla ”Hae päivityksiä nyt”.

Useimmat tietoturvaohjelmat päivittyvät itsestään sitä mukaa, kun valmistaja tekee ohjelmiin päivityksiä. Pääset tarkastelemaan kaikkien laitteellesi asennettujen ohjelmien päivitysten tilaa niiden asetuksista.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

lääkäreiden oppiarvot

Kuinka suuri osuus Suomessa toimivista lääkäreistä on lääketieteen tohtoreita? Ja mikä on lääketieteen lisensiaattien ja lääketieteen kandidaattien osuus?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, tässä Tiinan vastaus kysymykseesi:

Hei,

kiitos kysymyksestäsi liittyen lääkäreihin. Kysymykseesi on haastava löytää tilastotietoa. Mutta kandit riippuen opinnoista voivat toimia tilapäisesti lääkäreinä tai ohjatusti riippuen, onko neljännen vai viidennen vuoden opiskelija.. Tästä voit lukea lisää Valviran sivuilta (avautuu uuteen välilehteen). Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto, joka valvoo sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen ja alkoholielinkeinon toimintaa.

Lääkäriliiton julkaiseman viimeisimmän tilastoinnin mukaan Suomessa asuvia lääkäreitä oli 27 264, joista työikäisiä (alle 65 v.) oli 21 148. Sieltä löytyy jäsenneltynä erikoislääkärit, jotka ovat lisensiaatteja tai tohtoreita. Heitä ei ole eritelty. Lähde: Lääkäriliiton tilastointi vuodelta 2019 (avautuu uuteen välilehteen).

Lääkäriliiton sivuilta löytyy myös jonkin verran tietoa lääkäreiden työvoimasta, mutta kysymykseesi suoraan vastaavaa tietoa ei löydy. Tästä pääset Lääkäriliiton lääkärityövoimasta kertovalle sivulle (avautuu uuteen välilehteen)

Toivottavasti Lääkäriliitto julkaisee uusia tilastoja, joista selviäisi helposti vastaukset kysymyksiisi.

TiinaP / Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Reimari #tietolöytö

Vaikeuksia kesän elämisessä

Olen ihmetellyt, kun varmaan kaikki muut pitävät kesää suosikkivuodenaikana. Tuntuu, kuin olisin ainut, joka on eri mieltä. Minusta kesällä on lähes aina liian kuuma, ja valoisaa aikaa on Suomessa liikaa. Ei saa nukuttua, kun on liian kuuma ja aurinko paistaa, kun yritän käydä nukkumaan. Kesäaika pahentaa vielä tilannetta. Ja kesällä on yleensä itikat kimpussa. Kaikki muut vuodenajat ovat helpompia elää ja ovat "ihmisystävällisempiä". Kesä on tietysti tärkeä ruuan tuotantoon. Ilman kesää kuolisimme nälkään. Mitähän varten kesä on muiden mielestä parasta aikaa?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Jokaisella on omat suosikkivuodenaikansa, mutta taidat olla oikeassa, että melko monella kesä lukeutuu yhdeksi lemppareista. Löytyy kuitenkin heitäkin, jotka pitävät enemmän esimerkiksi talvesta.

Jokaisella lienee omat perustelunsa sille, miksi tietty vuodenaika on oma suosikki. Joku saattaa tykätä kesästä siksi, että silloin voi viettää aikaa kesämökillä. Joku taas ei pidä mökkeilystä lainkaan, mutta tykkää loikoilla auringossa. Tässä listattuna lisää mahdollisia syitä, miksi kesä on joidenkin mielestä parasta aikaa:

 • Jäät ovat sulaneet vesistöistä, joten esim. uiminen, suppailu, melominen, veneily ja kalastaminen eri tavoin on mahdollista.
 • Kesällä voi harrastaa monia sellaisia urheilulajeja ulkona, mitä talvella ei voi yhtä helposti, kuten eri lajeja urheilukentällä, jalkapalloa, golfia, polkujuoksua, frisbeegolfia, skeittailua yms.
 • Luonto on vehreää ja täynnä erilaisia tuoksuja, puissa on lehtiä ja kukat kukkivat – upeaa katseltavaa riittää.
 • On valoisaa, mikä nostaa vireystilaa ja piristää mieltä.
 • On lämmintä, mistä monet nauttivat.
 • Voi pukeutua kevyemmin kuin talvella ja lähteä nopeammin ulos.
 • Voi hoitaa pihaa, puutarhaa ja kasvimaata.
 • Kesällä monilla on lomaa.
 • Kesä on festareiden aikaa.
 • Voi poimia marjoja, kuten hilloja ja mustikoita, sekä erilaisia villiyrttejä.

Kaikissa vuodenajoista löytyy varmasti omat hyvät ja huonot puolensa, vähän niin kuin viestissäsi nostatkin esiin. On kurjaa, jos ei saa nukuttua valoisuuden takia (joillakin pimennysverhot toimivat tähän ratkaisuna). Ja jos asuntoa ei saa helteillä viilennettyä sitten millään, on olo varmasti tukala. Kesästä piittaamattomien onneksi Suomessa kesä kestää suhteellisen lyhyen aikaa.

Voi hyvin olla, että saat lisää vastauksia ja mielenkiintoisia näkemyksiä pohdintoihisi, jos juttelet aiheesta vaikkapa lähipiirisi kanssa. :)

Mukavaa elokuun jatkoa sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Outo kiinnostus/fetissi

Onko normaalia että tykkää pitää vaippaa tuntee olonsa turvalliseksi ja jopa pissaa niihin? (Olen 13v)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi. On normaalia, että on jokin fetissi. Fetissejä on todella monenlaisia. Vaippoihin liittyvät fetissit ovat yleisimpiä fetissejä. Fetisseissä ei ole mitään pahaa, kunhan ne eivät loukkaa ketään tai riko lakia. Ihminen voi kiihottua ja saada mielihyvää monenlaisista asioista eikä siinä ole mitään väärää.

Voit vapaasti nauttia vaippojen käyttämisestä ja pissatakin niihin, jos se tuntuu sinusta itsestäsi hyvältä. Asiasta ei tarvitse olla huolissaan. Hyvästä hygieniasta on tärkeää huolehtia eli vaihda vaippa riittävän usein. Vaipan alle jäävä alue tarvitsee myös ”ilmakylpyjä”, eli ei kannata olla koko ajan vaipoissa.

Jos haluat jutella asiasta tarkemmin, voit tehdä sen nimettömänä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. Lue lisätietoja seksuaalineuvontachatista (avautuu uuteen välilehteen).

Lisää tietoa fetisseistä saat Sexpon sivulta (avautuu uuteen välilehteen).

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Ihanaa loppukesää!

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

isäntäperhe

Hei, Voinko saada isäntäperheen, jos olen vaarassa perheeni kanssa. Vihaan niitä todella paljon.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Ben!

Hyvä, että pyydät apua tilanteeseesi. Kenenkään ei tarvitse kokea olevansa vaarassa perheensä takia. Tukinet nimisellä sivustolla pystyy keskustelemaan anonyymisti chatissä esimerkiksi kriisityöntekijän kanssa perheeseen liittyvistä haasteista. Siellä on myös ryhmächatteja, jossa voi saada vertaistukea muilta mahdollisesti samankaltaisessa tilanteessa olevilta nuorilta.

Viestissäsi ei käy selville, että asutko tällä hetkellä ulkomailla, haaveiletko vaihtoon lähdöstä vai mietitkö ulkomaille muuttamista perheesi takia? Muista kuitenkin, että isäntäperhe ei ole perheen korvaaja vaan se on positiivinen lisä elämääsi.

Halutessasi voit tulla Espoon Ohjaamotalolle keskustelemaan tilanteestasi, niin mietitään yhdessä mitä voisimme tehdä ja miten tässä tilanteessa kannattaisi edetä.

Terkuin Malissa/ Nuorten Elämä Espoo

Omille muutto 15v

Hei olen 14v tyttö Turust ja haluisin muuttaa 9luokan jälkeen Tampereelle mutta kun pääsen 9 luokalta olen 15v joten onko se mahdollista ja mitä pitää tietää ennen muuttoa ja miten sen voi mahdollistaa helpoimmalla tavalla? Olisi kiva jos saisin joitain vinkkejä ja apua asiassa(:

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi! :) Asumisneuvoja Heidi vastaa:

Hei T.A!

Kerrot haluavasi itsenäistyä ja muuttaa Tampereelle 9. luokan jälkeen. Toivot omilleen muuttamiseen liittyen vinkkejä ja onkin todella hienoa, että pohdit näitä asioita etukäteen!

Alaikäinen ei vielä voi itse allekirjoittaa vuokrasopimusta, joten ihan ensimmäiseksi sinun tulisi saada lupa omilleen muuttamiseen huoltajiltasi. Tämä tarkoittaa sitä, että muuttaessasi vuokra-asuntoon huoltajasi allekirjoittavat vuokrasopimuksen ja ovat näin ollen vastuussa esimerkiksi siitä, että vuokra maksetaan ajallaan. Eli käytännössä tämä on kyllä mahdollista, kunhan sovitte asiasta ensin yhdessä.

Ennen muuttoa on hyvä miettiä ainakin seuraavia asioita:

 1. Miten pystyn maksamaan vuokran? Käynkö töissä vai saanko Kelalta tukea? Riittävätkö rahani vuokraan, ruokaan, vaatteisiin, sähköön, puhelinlaskuun ja äkillisiin menoihin?
 2. Haluanko muuttaa yksin vai jonkun toisen kanssa?
 3. Osaanko siivota, laittaa ruokaa, pestä pyykkiä? Omillaan asuessa näistä kaikista on vastuussa itse.
 4. Keneltä voin pyytää tarvittaessa apua, jos asumisen aikana tulee ongelmatilanteita?

Ennen muuttoa on paljon asioita, joita pitää hoitaa. Ensimmäiseksi on hyvä katsoa taloudellinen tilanne ja raha-asiat kuntoon. Kun löydät itsellesi sopivan asunnon, allekirjoitetaan vuokrasopimus. Tämän jälkeen sovitte avaimien hakemisesta yhdessä vuokranantajan kanssa. Uuteen asuntoon pitää yleensä ottaa myös sähkösopimus, joten se kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Myös muuttolaatikot ja muuttoapu on hyvä olla selvillä jo etukäteen, ettei muuttopäivänä tule paniikkia. Voit lukea lisää asunnon hakemisesta, muuttamisesta sekä itsenäistymisestä täältä: Asumisen ABC - Nuorisoasuntoliitto NAL ry (avautuu uuteen välilehteen)

Kun omilleen muuttoa suunnittelee hyvin etukäteen, on se silloin myös helpompaa. Tsemppiä itsenäistymiseen!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Seksitaudin leviäminen

Moro, jos oon harrastanu suojaamatonta suuseksiä tyttöystävän kanssa ja se on kummallekkin ensimmäinen kerta minkäänlaisessa seksi kontaktissa voiko seksitaudit tarttua?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Jonttu!

Hyvä, että laitoit viestiä. Jos sinulla eikä tyttöystävälläsi ole kummallakaan ollut koskaan seksiä, ei kummallakaan teistä ole seksitautia. Näin ollen kuvailemassasi tilanteessa, jossa sinulla ja tyttöystävälläsi on ollut suuseksiä, eivät seksitaudit ole voineet tarttua. Ei siis syytä huoleen.

Seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä ja suuseksissä henkilöiden välillä, joista yksi tai useampi osapuoli on harrastanut suojaamatonta seksiä jonkun muun kanssa aiemmin, eikä ole varmuutta siitä, onko seksin osapuoli tartuttanut seksitaudin vai ei.

Lue lisää seksitautien tarttumisesta Hyvä kysymys -palvelusta (avautuu uuteen välilehteen).

Mukavaa loppukesää sinulle!

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut