Lisää uusi kommentti

Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Miten sitä saadaan huoltaja keskustelemaan omilleen muutosta?

Moi! Kotona tilanne on monta vuotta ollut sellainen, ettei yhdessä asuminen oikein enää onnistu huoltajani kanssa. Olen jonkin aikaa nyt yrittnyt kylvää ajatusta siitä, että muuttaisin lähemmäs kaupunkia, jotta oman tilan, itsenäistymisen ja lyhyempien koulu ja työmatkojen tarve täyttyisi. Silti hän tyrmää ajatuksen enkä tiedä miten asian kanssa etenisin. Pois muuttaminen helpottaisi oloani, elämääni ja varmasti lämmittäisi huoltajani ja minun välistä suhdetta...

kyssäri

mitä tuo liiketunnistin ja synkronointi selaimessa tarkottaa

Siivouskysymyksiä

Kuinka usein käsipyyhkeet pitäisi pestä jos niitä käyttää viitenä päivänä viikossa yli kymmenen kertaa päivässä? Kuinka usein kylpypyyhe pitäisi pestä jos sitä käyttää viisi kertaa viikossa? Kuinka usein lakanat pitäisi pestä jos niillä nukkuu viisi yötä viikossa? Miten usein sohvalla olevat tyynyt ja viltit pitäisi pestä jos niitä käytetään viitenä päivänä viikossa jopa 6h/pvä? Miten usein päiväpeitto pitäisi pestä jos sen päällä nukkuu päikkärit viidesti viikossa? Kuuluuko lasitettua parveketta imuroida vai miten se pidetään puhtaana?

velan ottamisen järjettömyys

Mitä varten ihmiset ottavat velkaa? En voi ymmärtää sitä, kun en itse missään olosuhteissa sellaista voisi tehdä. Kokevatko he jotenkin hienona asiana, jos on vaikka asuntolainaa? Olisikohan viisaampaa ostaa asunto vasta sitten kun omat rahat siihen riitävät?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi.

Monet ihmiset ottavat lainaa varsinkin isompia ostoksia varten. On helpompaa maksaa pienempiä kuukausieriä muiden menojen ohella kuin kerralla iso pompsi. Nykyään myös korot lainoilla ovat varsin kohtuullisia (paitsi pikavipeissä ja-lainoissa) ja on olemassa erilaisia korkokattoja, joiden ansiosta korotkaan eivät pääse kohoamaan älyttömiin mittasuhteisiin.

Toki monet pärjäävät vielä esim. opiskeluajan ilman opintolainaa ja lainan ottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta juurikin asuntoa tai autoa ostettaessa, kun hankitaan jotain isompaa tai tehdään kalliimpaa remonttia. Hyvin harvalla on kerralla niin suuria säästöjä, että kykenee niin suuria summia maksamaan kerralla, toki sekin on mahdollista.

Kuulostaa siltä, että sinulla on taloudellisesti vakaa ja hyvä tilanne, mikä on hyvä. Mikäli joskus tilanne muuttuu ja tarvitset apua, saat lainaneuvontaa esim. omasta pankistasi. Ja tännekin voit laittaa uutta kysymystä, jos joku asia mietityttää.

Aurinkoista kevättä!
Nuortenelämä Lappi / Jenni, nuoriso-ohjaaja

Depression takia osastolle

Millä perusteilla täysi-ikäinen masentunut hyväksytään psykiatrian osastolle? Kiinnostaisi tietää sekä vapaaehtoisen että pakkohoidon kriteerit. Kun viimeksi itsemurhaa yrittäessänikään en päässyt vaikka pyysin sitä, ihmetyttää vähän. Ehkä yrityksen täytyisi olla lähes täysin onnistunut?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Dead!

Kiitos kysymyksestäsi. Psykiatrista erikoissairaanhoitoa järjestetään sekä avohoitona että vuodeosastohoitona psykiatrian poliklinikoilla. Suurin osa hoidosta toteutuu avohoitona. Hoitomuotojen valinta perustuu hoitosuunnitelmaan, joka tehdään aina yksilöllisesti yhdessä potilaan kanssa.

Psykiatrian poliklinikalle tarvitaan lähete. Lähetteen voi kirjoittaa esimerkiksi terveyskeskuslääkäri, työterveyslääkäri, opiskeluterveydenhuollon lääkäri tai yksityinen psykiatri, joka tekee arvion potilaan hoidon tarpeesta. Depression Käypä hoito -suosituksen 2022 mukaan psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa on syytä hoitaa depressiopotilaat, jotka kärsivät

  • vaikeasta tai psykoottisesta depressiosta
  • vakavasti monihäiriöisestä depressiosta
  • tavanomaiseen hoitoon huonosti vastanneesta depressiosta tai
  • vakavaa itsetuhoisuutta aiheuttavasta depressiosta.

Itsemurhaa yrittäneen hoitoa koskevan Käypä hoito -suosituksen 2022 mukaan itsemurhaa yrittäneet tulee arvioida psykiatrian erikoislääkärin tai psykiatriaan perehtyneen lääkärin johdolla. Potilaalle on suunniteltava tarpeen mukainen jatkohoito. Psykiatrisen sairaalahoidon tarve on arvioitava ja siinä huomioidaan aina

  • psykiatrisen häiriön vaikeusaste, erityisesti mahdollinen psykoottisuus, syvä toivottomuus tai tilan hallitsematon epävakaus
  • välitön itsemurhavaara ja
  • mielenterveyslain mukaisen tahdosta riippumattoman hoidon tarve.

Mielenterveyslain mukaan henkilö voidaan määrätä tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon:

 1. jos hänen todetaan olevan mielisairas*;
 2. jos hän mielisairautensa vuoksi on hoidon tarpeessa siten, että hoitoon toimittamatta jättäminen olennaisesti pahentaisi hänen mielisairauttaan tai vakavasti vaarantaisi hänen terveyttään tai turvallisuuttaan taikka muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta; ja
 3. jos mitkään muut mielenterveyspalvelut eivät sovellu käytettäviksi tai ovat riittämättömiä.

Kaikkien edellä esitettyjen edellytysten on täytyttävä samanaikaisesti.

*Mielisairaudella tarkoitetaan sellaista vakavaa mielenterveyden häiriötä, johon liittyy selvä todellisuudentajun häiriintyminen ja jota voidaan pitää psykoosina. Psykooseja ovat esimerkiksi skitsofreeniset psykoosit, harhaluuloisuushäiriöt, psykoottisia oireita sisältävät mielialahäiriöt ja vakavat sekavuustilat.

Potilaalla on oikeus olla tietoinen hoitoonsa liittyvistä asioista. Eli potilaalla on esimerkiksi oikeus kuulla perustelut, miksi jokin hoitomuoto on tai ei ole hänen tilanteeseensa terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan sopiva.

Toivottavasti sinulla menee elämässäsi tällä hetkellä jo paremmin. Olet arvokas ja sinulla on aina oikeus saada apua, jos sitä vähänkään tarvitset. Terveydenhuolto on tarvittaessa apunasi ja Nuortenelämä.fi-palvelun Tuki- ja kriisipalvelut -sivulta löydät lisää auttavia tahoja.

Lämpimin terveisin,

Riina | Nuortenelämä.fi

Lähteet:

Depressio. Käypä hoito -suositus 2022. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä (avautuu uuteen välilehteen).

Itsemurhien ehkäisy ja itsemurhaa yrittäneen hoito. Käypä hoito -suositus 2022. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, MIELI Suomen Mielenterveys ry:n, Suomen Psykiatriyhdistyksen, Suomen Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä (avautuu uuteen välilehteen).

Valvira: Tahdosta riippumaton hoito (avautuu uuteen välilehteen).

Mielenterveyslaki: 2 luku, 8 § Hoitoon määräämisen edellytykset (avautuu uuteen välilehteen).

Valtio kuuntelee

Irroitin jääkaapista ja kahvinkeittimestä töpselit koska epäilen että valtio kuuntelee niiden kautta. Käärin puhelimeni myös alumiinifolioon ettei siihen voida kohdistaa telepaattisia hyökkäyksiä. Kirjoitan tätä kirjastoni koneelta. Mikä neuvoksi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Foliohattu!

Kiitos viestistäsi. Kannustan sinua keskusteleman epäilyksistäsi ja ajatuksistasi jonkun kanssa.

Voit jutella esimerkiksi Mielenterveyden keskusliiton (MTKL) neuvontapuhelimessa tai Valoa-chatissa. Kummassakin kanssasi juttelee ammattilainen, joka osaa tarvittaessa neuvoa sinua eteenpäin tilanteessasi.

Verkkonuorisotalo Netarista löydät lisää vaihtoehtoja erilaisista chateista, joissa saat keskusteluapua.

Kasvokkain voit keskustella esimerkiksi lähimmässä Ohjaamossasi.

Keskustelu jonkun kanssa voi helpottaa huolta ja auttaa saamaan tukea.  

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

SOS

Terveydenhoitajani sanoi joskus 2005, että onanoinnin jälkeen siitin kannattaa puhdistaa kauttaaltaan hammastikulla. Epäilen, että tämä oli vain vitsi, mutta koska lääkäri on lääkäri, niin tein työtä käskettyä. Nykyään esinahkani on hieman punainen ja terska turvoksissa. Mitä pitäisi tehdä? Apua.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Jokke! 

Hyvä että laitoit viestiä. Mietit sitä, että kannattaako penis puhdistaa onanoinnin jälkeen kauttaaltaan hammastikulla ja olet nyt huomannut, että terska on turvonnut ja esinahka punainen. 

Kun sinua asia nyt mietityttää niin kannattaisi ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen uudelleen ja käydä terveysasemalla näyttämässä ja puhumassa asiasta. Penis voi olla tulehtunut, kun esinahka on punainen ja terska turvoksissa, joten ammattilainen osaa antaa neuvoja ja hoitoa, jos sitä vaaditaan. 

Olethan pessyt peniksen kunnolla onanoinnin jälkeen? On tärkeää pitää huolta hyvästä hygieniasta.  Täältä löydät tietoa, miten pesu kannattaa tehdä ja milloin kannattaa hakeutua hoitoon, jos jokin asia mietityttää tai huolestuttaa.  

Halutessasi voit ottaa myös yhteyttä Poikien taloon, jos tahdot jutella aiheesta jonkun muun kuin lääkärin kanssa. Poikien Talo tarjoaa myös Pop-in seksuaalineuvontaa. Vastaanotolla käyminen on luottamuksellista, maksutonta ja halutessasi voit asioida nimettömästi. ältä löydät tarkemmat yhteystiedot ja tietoa Poikien Talosta.   

 

Terveisin 

Kirsi, Nuorten Elämä Espoo 

gestinyl pillerin unohtaminen

Hei,
Huomasin tänään arkirutiinin muututtua unohtaneeni ottaa maanantain pillerin kokonaan ja tiistai (tämä päivä) pillerin otin 9h normaalia myöhemmin. Otin siis pillerit yhtä aikaa ja aloin nyt pohtimaan onko ehkäisy teho laskenut liikaa. Kyseessä oli 2. viikon kaksi ensimmäistä päivää ja siellä ohjeessa lukee että 2. viikolla yksi unohdettu pilleri ei heikennä ehkäisy tehoa, mutta nyt kun otin tämän päivän pillerin myöhässä ja siihen vielä se eilen unohdettu niin onko se voinut heikentää sitä ehkäisytehoa?^^
Näin uutena e pillereiden käyttäjänä olen vielä aika pihalla ja ajattelin kysäistä varmuuden vuoksi..
Kiitos!

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, Emilia vastaa:

Kiitos kysymyksestä.
Olin yhteydessä paikkakuntasi ehkäisyneuvolaan ja heiltä saadun tiedon mukaan ehkäisyteho on hieman laskenut. He sanoivat, että syö ehkäisypillerilaatta normaalisti loppuun ja mikäli olet harrastanut seksiä tämän ehkäisypillerilaatan aikana, sinun kannattaa tehdä raskaustesti ennen, kuin aloitat seuraavan pillerilaatan. Olisi myös hyvä käyttää kondomia, mikäli harrastaa seksiä pillerin unohduksesta seuraavien 7 vuorokauden aikana.

Paikkakunnallasi on ehkäisyneuvola, johon kannattaa olla yhteydessä ehkäisyyn liittyvissä asioissa. Palvelu on suunnattu alle 25-vuotialle paikkakuntalaisille ja on maksutonta. Ajan voi varata puhelimitse numerosta 02-2662623 (ma-to 8-15 ja pe 8-14) tai eTerveyspalvelun kautta. Ehkäisyneuvolan tarkemmat tiedot löydät esimerkiksi googlettamalla paikkakuntasi + ehkäisyneuvola

/ Emilia NuortenTurku

Itsetuhokiinnostus

Onko ok jos ajattelen paljon viiltelyä yms ja etsin tietoa itsetuhoisuudesta ja itsemurhista ja eri tavoista ja niiden ehkäisystä&hoidosta jne, mutta en kuitenkaan ole yrittänyt mitään pariin vuoteen? Onkohan kyseessä joku varoitusmerkki voinnin huononemisesta vai joku normaali ”vaihe”? En oikein ota selkoa haluanko tosissani tehdä jotain vai onko se vaan joku randomkiinnostus.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Hmm!

Kiitos kysymyksestäsi. Itsetuhoisuuteen liittyvät ajatukset ovat tyypillisiä oireita mielenterveyden häiriöille, kuten masennukselle. Jos toistuvat viiltelyajatukset kohdistuvat omaan itseen, on se yleensä merkki siitä, että on syytä hakea apua. Sen perusteella, että henkilö hakee tietoa itsetuhoisuudesta ja itsemurhista, ei kuitenkaan voida arvioida hänen vointiaan. Joku voi olla kiinnostunut aiheesta esimerkiksi opiskelumielessä tai vain siksi, että aihe on hänestä kiinnostava, vaikka hänen oma vointinsa olisi hyvä. Jonkun kohdalla asia voi olla toisin ja taustalla saattaa olla esimerkiksi vaikea masennus. Asiaa voidaan tutkia terveydenhuollossa.

Omaa vointia voi olla joskus vaikea arvioida itsekseen. Siksi pienistäkin huolista omaan vointiin liittyen kannattaa jutella esimerkiksi jonkun läheisen kanssa. Voit myös tehdä itsearvioinnin omasta voinnistasi Zekki-kyselyn avulla. Se auttaa sinua hahmottamaan, miten sinulla menee ja se suosittelee sinulle tarvittaessa palveluja, joista sinulle voisi olla hyötyä. Tästä pääset tutustumaan Zekkiin (avautuu uuteen välilehteen).  

Netistä löytyy myös muita oman voinnin itsearviointityökaluja. Esimerkiksi Mielenterveystalon oirenavigaattori on käytettävissäsi. Se on psykiatrian ammattilaisten kehittämä työkalu, jonka avulla voit arvioida henkistä vointiasi. Oirenavigaattorin avulla saat tietoa psyykkisistä oireista ja ongelmista, apua oireiden vakavuuden arviointiin ja suosituksia sopivista palveluista. Tutustu oirenavigaattoriin tästä (avautuu uuteen välilehteen).

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin pohdinnoissasi!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Diagnosointi

Miten voisin saada diagnoosin masennukseen tai ahdistukseen? En ole ihan varma onko mulla edes mitään mielenterveyshäiriötä, mutta siihenkin haluaisin sen varmistuksen joltakin. En vaan tiedä että keneltä. Pitääkö vaan tilata ihan normaali aika terveyskeskukseen, ja sitten siellä kysyä että miten etenen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Lara<3!

Kiitos kysymyksestäsi. Hyvä, että otat selvää asiasta. Jos omaan mielenterveyteen liittyy huolia, on huolet tärkeää ottaa puheeksi jonkun kanssa. Apua hakeaksesi sinun ei tarvitse tietää, onko kyse jostakin mielenterveyshäiriöstä.

Voit edetä juuri noin kuin pohdit, eli varata ensin ajan terveyskeskuksesta. Paikkakuntasi terveyskeskuksen ajanvarausohjeet löydät esimerkiksi googlettamalla ”terveyskeskus” + ”paikkakuntasi”. Ohjeet löytyvät sivulta, jonka otsikko on ”Lääkäri- ja hoitajavastaanotot”.

Vaihtoehtoisesti ajan voi varata työterveyshuollosta, jos on työssäkäyvä tai opiskeluterveydenhuollosta, jos on opiskelija.

Terveydenhuollossa sinua ohjataan sitten tarvittaessa eteenpäin esimerkiksi tarkempiin tutkimuksiin.

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut