Lisää uusi kommentti

Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Menkat myöhässä

Moi eli siis musta tuntuu että mun menkat on myöhässä ku mun menkat alkaa täs loppu kuukaudesta ja musta tuntuu et menkat on myöhässä ja sit valko vuoto on lisääntynyt mutta menkat ei ole alkaneet en oo ollu missään mistä voisi tulla raskaaksi en todellakaan esim missään yhdynnässä mutta joo mitä siis tapahtuu

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Huolestunut!

Menkat voivat olla epäsäännölliset 2-3 vuoden ajan niiden alkamisesta ja näin ollen siis menkat voivat tulla joskus hieman aiemmin tai myöhemmin kuin odottaisi.

Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään, vaikka normaalisti olisikin säännölliset menkat. Se ei ole vaarallista. Menkkojen myöhästymiseen voi olla syynä esimerkiksi stressi tai jännittäminen taikka erilaiset huolet, surut ja murheet. Muita mahdollisia syitä ovat painon nopea nousu tai lasku sekä liiallinen liikunta ja laihduttaminen. Menkat voivat myös jäädä pois, jos on sairastellut.

Koulusi terveydenhoitaja osaa auttaa ja neuvoa sinua menkkoihin liittyvissä asioissa, joten ole rohkeasti häneen yhteydessä, mikäli menkkasi eivät tule vielä seuraavaan kuukauteen tai vaikka ne tulisivat, mutta asia kuitenkin mietityttää sinua. Keskustelut hänen kanssaan ovat luottamuksellisia. :)

Lisää tietoa menkkojen myöhästymisestä saat Hyvä kysymys -palvelusta.

Hyvää viikonloppua!

Terkuin, Riina | Nuortenlämä.fi

Salibandy

Kannattaako vaihtaa joukkuetta vaikka tykkää omastaan

Penikseni koko

Onko normaalia jos siittimeni koko on erekstiossa 2,6cm?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Peniksen koko mietityttää monia muitakin nuoria. Kaikki penikset ovat yksilöllisiä ja myös erilaisia kooltaan ja ulkonäöltään. Peniksen normaalia kokoa on hankala määrittää ja se on usein myös tarpeetonta. Koko ei tavallisesti vaikuta peniksen toimintaan kuten virtsaamiseen, lisääntymiseen, seksissä onnistumiseen tai nautinnollisuuteen. Niin sanotusta mikropeniksestä puhutaan, kun peniksen lepopituus on alle 5 cm ja erektiopituus on alle 8,5 cm. 

Jos peniksesi koko tai sen toiminta kuitenkin häiritsevät sinua, kannattaa asiasta mennä juttelemaan esimerkiksi terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa paikkakuntasi terveysasemalle, tai jos käyt jotakin koulua, niin opiskeluterveydenhuoltoon. Voit myös lukea lisää peniksestä ja sen koosta Hyvä kysymys -palvelusta.

Vastauksessa hyödynnetty Hyvä kysymys -palvelun tietosivuja. 

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

pulma

miten voin vaikuttaa ei oo olemmassa puoluetta mikä vastaisi arvojani enkä pääsis ehokkasi koska kehitysvammani enkä ymmärrä asioista mitäänenkä pääse yliopistoon tuntuu että politikka on elitistinen vain eksovertit menestyy oon enemmän introvertti mut osittain eksovertti

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi politicsman!

Kysyt, miten voit vaikuttaa, kun ei ole olemassa puoluetta, mikä vastaisi arvojasi. 

Vaikuttaa voi onneksi monilla tavoilla ja teoilla. Teot voivat olla pieniäkin, kuten yksittäisen kuluttajavalinnan tekeminen. Teot voivat myös olla suurempia näkyvyydeltään ja vaikuttavuudeltaan. Tällainen voi olla esimerkiksi kuntalaisaloitteen tai kansalaisaloitteen tekeminen. Voit vaikuttaa myös ottamalla kantaa muiden aloitteisiin. Voit vaikuttaa esimerkiksi näiden palveluiden kautta (lisää tietoa saat kyseisiltä sivuilta):

kansalaisaloite.fi

kuntalaisaloite.fi

nuortenideat.fi

otakantaa.fi

Sinulle tärkeisiin asioihin voit vaikuttaa myös sosiaalisessa mediassa tai yhdistysten kautta. Vaikuttaa voi myös äänestämällä vaaleissa.

Kaikilla on oikeus osallistua vapaaehtoistyöhön ja vaikuttaa sitä kautta itselle tärkeisiin asioihin.

Lisää tietoa ja vinkkejä vaikuttamiseen saat osoitteesta osallistu.fi.

Voit jutella esimerkiksi paikkakuntasi Ohjaamon työntekijän kanssa siitä, mitkä vaikuttamisen tavat vois sopia juuri sinulle. Yhteystiedot löydät Ohjaamon verkkosivulta. Siellä osataan kertoa sinulle muun muassa paikallisen vaikuttamisen tavoista lisää.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Tamppooni

Voiko tamppooni aiheuttaa kuukautisten tukkeutumisen? Tarkoitan että jos se veri onnistuu vaikka hyytymään sinne sisälle niin voiko tukkeutua tjsp?
Käytin eilen yöllä tamppoonia ja vaihdoin keskellä yötä uuteen, huomasin että siinä ei ollut paljoakaan verta vaikka on tosi runsaat kuukautiset ja vasta aluillaan, eikä pönttöönkään tullut yhtään verta. Pistin uuden tamppoonin ja aamulla ei taaskaan ollut paljoakaan verta, eikä sitä tule pöntöllä ollessa yhtään ja alavatsaan sattuu. Onko kaikki hyvin? Homma kerkeää selvitä ennenkuin tähän vastataan mutta olisi kiva tietää tulevaisuutta varten:)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi.

Tamponi ei voi aiheuttaa kuukautisten "tukkeutumista".

Tamponi on ohjeiden mukaan käytettynä yleisesti ottaen hyvä ja turvallinen kuukautissuoja. Kuukautisten aikaan on hyvä huolehtia tarkoin hygieniasta eli esimerkiksi vaihtaa riittävän usein tamponia.

Hyvä kysymys -palvelusta poimittua tietoa:

”Tamponin vaihtoväli riippuu kuukautisvuodon määrästä. Usein ensimmäisten päivien aikana vuoto on runsaampaa, jolloin vaihtoväli voi olla 2-5 tunnin välein. Yhtä tamponia ei suositella käytettävän 8 tuntia pidempään. Jos kokeilet nykäistä tamponia ja se liikkuu kevyesti, voit vaihtaa sen. Jos tamponi ei liiku, tamponin vaihtamista ei todennäköisesti tarvitse tehdä.”

Alavatsakivut voivat olla normaaleja kuukautiskipuja, jolloin syytä huoleen ei ole. Jos kivut ovat epätavallisen voimakkaita tai jatkuvat vielä kuukautisten jälkeen, on hyvä käydä terveydenhuollossa (esim. kouluterkkarilla tai omalla terveysasemalla) selvittämässä, mistä on kyse.

Lisää tietoa saat Hyvä kysymys -palvelun sivulta.

Ihanaa kevättä!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Taidelukiossa opiskelu

Moi! Olen miettinyt hakemista Kallion lukioon ja Torkkeliin. Yksi kyssäri kuitenkin on pyörinyt jo kauan päässä: onko taidelukiossa opiskelu kallista? Lukio on siis ilmainen, jos kirjoja ei lasketa, mutta täytyykö kaikki taidevälineet ostaa itse? Taidevälineet ovat aina kalliita, enkä halua, että vanhempani joutuvat maksamaan niin paljon siitäkin, asuinpaikan ja kirjojen lisäksi. Luulen, että tunneilla käytetään koulun omia välineitä, mutta entä työt ja projektit, jotka tehdään kotona?
~ Ystävällisin terveisin, J :)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei J!

Kiitos kysymyksestäsi. Pohdiskelet siis, onko taidelukiossa opiskelu kallista. Mietit, täytyykö taidevälineet ostaa itse.

Tässä opetus- ja kulttuuriministeriön sivulta yleistä tietoa lukio-opintojen hinnasta:

”Opetus on opiskelijalle maksutonta. Aineopinnoista ja ylioppilastutkinnosta kokeista voidaan kuitenkin periä maksuja. Oppikirjat ja -materiaalit eivät sisälly ilmaiseen opetukseen vaan ne ovat opiskelijalle omakustanteisia. ”

Torkkelin osalta löysin tiedon, että esimerkiksi lukuvuonna 2019-2020 ensimmäisen vuoden opiskelijat saivat maksutta käyttöönsä osan oppimateriaaleista.

Kallion lukion usein kysytyistä kysymyksistä löytyi tällainen kyssäri vastauksineen:

”Maksaako Kalliossa opiskeleminen?
Ei sen enempää kuin tavallisessa lukiossa. Joudut kustantamaan kirjasi ja koulutarvikkeesi itse, mutta ilmaisutaitoaineista ei peritä mitään lisämaksua ja ruoka on maksutonta kuten muissakin lukioissa.”

Aloittaessasi lukion, sinulla voi olla mahdollisuus saada opintorahan oppimateriaalilisää, jolla voit kustantaa ainakin osan oppimateriaaleista. Kun täytät 17 vuotta, voit saada myös muuta opintorahaa.

Tsemppiä opiskelupaikan valintaan!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Onko mun penis normaali?

Kun runkkailin tossa yks ilta ja mun muna nytkähti sillee oudosti ja vetäyty sisään eikä suostu tuleen ulos. oon kokeillu houkutella herkkupaloilla ja laulaa sille, ja kun se ei toiminut yritin putkipihdeillä vetää mutta siinä repes vaan esinahka. onko kellekkään käynyt samaa? jos on mitä teitte?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Herkkupalat ja laulaminen eivät auta, niin kuin olet huomannut. Putkipihdit on tarkoitettu muunlaiseen käyttöön, ja niiden käyttö tilanteessasi on turvallisuusriski. 

Suosittelen sinua varaamaan ajan paikkakuntasi terveysasemalta, jotta saat terveydenhuollon ammattilaisen avun. 

Terkuin, Riina 

Koulukaverini

Minun lukiokaverini on välillä ihan ok, mutta se on niin tyhmä. Se asuu samalla paikkakunnalla, missä minäkin, mutta ns. huonommalla alueella, johon ei ole edes sähköjä vielä tehty. Mitä mun pitäis tehä, että se vähän sivistyis?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa!

Haluat tietää, mitä voit tehdä koulukaverisi sivistämiseksi. Käytte molemmat yleissivistävää koulutusta, jonka tavoitteena on opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan ”tukea opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi ja yhteiskunnan jäseniksi sekä antaa opiskelijoille jatko-opintojen, työelämän, harrastusten sekä persoonallisuuden monipuolisen kehittämisen kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja. Lisäksi koulutuksen tulee tukea opiskelijoiden edellytyksiä elinikäiseen oppimiseen ja itsensä kehittämiseen elämänsä aikana.”

Kannustan sinua olemaan kaverillesi hyvä ystävä ja olemaan hänen tukenaan opinnoissa, jotka sivistävät teitä kaikkia opiskelijoita. Voit vaikkapa tarjoutua hänen avukseen/tuekseen tehtävien tekemisessä, jos tarvetta.

Lisäksi hoksautus, että toisen haukkuminen tyhmäksi voi olla loukkaavaa, eikä sellainen myöskään kuulu hyviin käytöstapoihin. Kenestäkään ei varmasti tunnu mukavalta, jos ystävä tai kuka vain nimittelee tyhmäksi – tapahtui se sitten netissä tai kasvotusten. 

Kivaa kevättä!

Terkuin, Riina

Vaarat itsensä työllistämisessä. Mitä vaihtoehtoja?

Olen siis työskennellyt erilaisissa paikoissa paljon heti kun ikää riitti hakea minkäänlaista työtä. Olen kuitenkin halunnut työllistää itseäni enemmän ja olen tehnyt töitä myös freelancerina työtä netissä. Haluaisin kuitenkin lopettaa sen, koska nautin enemmän fyysisestä työstä (pihatyöt, korjaus/kunnostustyöt ym). Ajattelin sitten suunnitella itelleni käyntikortteja, hankkia niitä jotain 200 kappaletta ja jaella ympäriinsä. Kaikki tähän asti kuullostaa hyvältä, mut nyt tulee ongelmia eteen.

Elän siis melko huonomaineisella alueella ja niillä "hyvillä" alueillakaan ei kauheasti tyypit uskalla itsekseen työskennellä. Perheen aikuisista osa on töissä psykiatrian alalla ja oon kuullu paljo kauheitakin tarinoita miten nuoret menee tekemään muille töitä ja sitte raiskataan. Vanhemmat ei halua eikä tietenkään anna mun tehdä muille töitä. Mun haluan silti työllistää itseni netin ulkopuolella tehden fyysisiä pihatöitä. Sovin myös vanhempien kanssa että lukuvuoden aikana en mene työnantajalle töihin, mutta voisin tiettyjen aikarajojen sisällä (asetettiin maksimi työmäärä per viikko). Lomilla mua kuitenkin ahdistaa todella paljon jos ei oo esimerkiksi töitä koulusta tai sen ulkopuolelta, tarviin siis jatkuvasti tekemistä (rahastettavan työn muodossa mieluiten).

Miten sitten voin työllistää itseni netin ulkopuolella ilman työnantajaa, kun asuinalue on huonomaineinen? En kuitenkaan haluais mennä riskillä tarjoamaan esim pihatyö palveluita jos päädyn jälkeenpäin psykiatriselle.

Kiitos jo etukäteen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olette vanhempiesi kanssa keskustelleet työntekoon liittyvistä riskeistä alueellasi sekä suunnitelleet, mikä on maksimi työmäärä sinulle.

Tahtoisit siis tehdä ilman työnantajaa jotain fyysistä työtä, esimerkiksi pihatöitä. Pelkäät, että huonomaisella asuinalueellasi sinulle sattuu jotain ikävää, jos teet töitä tuntemattomille. Mietit, mitkä ovat vaihtoehtojasi.

Jos tuntemattomille työskentely alueellasi tuntuu liian riskialttiilta, on vaihtoehtonasi työskennellä tutuillesi. Voit kartoittaa kaikki tutut aikuisesi ja suunnitella hyvin, millaista työtä voisit heille tarjota, josta he sitten voisivat maksaa sovitun summan rahaa. Tällöin asiakaskuntasi ei tietenkään olisi yhtä laaja, mutta työ voi kuitenkin olla tuottoisaa ja turvallista. Työ voi olla säännöllistä esimerkiksi talon siivous ja pyykkien pyykkäys taikka pihatöiden osalta nurmikonleikkuu/puutarhanhoito/lumityöt, tai työt voivat olla jotain kertaluontoisia isompia projekteja.

Toinen vaihtoehto on, että teet töitä asuinalueesi ulkopuolella – sellaisella alueella, jossa on turvallisempaa. Onko tällainen sinulle mahdollista matkustamisen/kyydin puolesta? Voisit vielä jutella vanhempiesi kanssa, millä alueella sinun voisi olla turvallista työskennellä.

Tietoa erilaisista vaihtoehdoista ja tukea yrittäjyyteen saat Elävää elämää -tietoalueelta.

Lisää henkilökohtaista neuvontaa työhön ja yrittäjyyteen saat paikan päällä Ohjaamossa.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Töitä

En oikein tiedä minne menisin kesätöihin, elektroniikka ja mopot kyllä kiinnostaa mutta mopoista en kummemmin tiedä.
Mistä voisin etsiä sopivaa työpaikkaa?
Olen siis 13

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Samppa!

Kiitos kysymyksestäsi. Alle 14-vuotiasta ei valitettavasti voi palkata töihin.

Jos kuitenkin täytät tänä vuonna 14 vuotta, on sinun mahdollista päästä töihin. Tässäpä vaihtoehtoja esiteltynä:

13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys

Voit tutustua siihen paremmin 4H:n verkkosivuilla.

4H-yhdistyksen kautta kesätöihin

Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät 4h:n sivuilta valitsemalla oman paikkakuntasi.

Tutustu työelämään ja tienaa –kesätyöharjoittelu

Se on kahden viikon mittainen palkallinen kesätyökokemus nuorille. Palkka oli kesällä 2019 kahdesta viikosta yhteensä 350 euroa (kesän 2020 neuvottelut ovat vielä käynnissä, ja palkkaa ei vielä tiedetä). Lue lisää TTT:stä täältä.

Keikkatöitä työnhakusovellusten kautta

Voit tutustua työnhakusovelluksiin Tiitus sekä WorkPilots, joiden kautta 14-vuotiaat ja vanhemmat nuoret voivat hakea töitä oman mielenkiinnon mukaan.

Työnteko ilman varsinaista palkkatyöpaikkaa

Hyviä keinoja tähän ovat pullojen kerääminen ja palauttaminen, sekä kesäisin/syksyisin marjojen ja sienien poiminta ja myynti.

Voit myös kysyä vanhemmiltasi ja muulta lähipiiriltä, olisiko heillä kesäksi sinulle tarjolla jotain työtä, josta he maksaisivat sovitun summan rahaa. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta

Lisää neuvoa

saat esimerkiksi nuorille suunnatussa chatissa. Chattien aukioloajat löytyvät Netarin sivulta. Myös vanhempasi tai muut sinulle läheiset aikuiset ja paikkakuntasi nuorisotyöntekijät auttavat sinua työasioissa.

Mukavaa kevättä ja tsemppiä töiden löytämiseen!

Terkuin, Riina

Sivut