Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Miksi muo pelottaa?

Olen siis 15 vuotias poika, ulkosin puolin omasta mielestä hyvässä kunnossa, eikä mun ulkonäkö oikeestaan pelota muo. Mulla on hyviä kavereita, mukava perhe ja harrastuksia, koripallo ja partio. Vaikka pärjäänkin hyvin koulussa, musta tuntuu että jotain puuttuu mun elämästä. Mä en osaa luoda suhteita ihmisiin kunnolla, siltä musta ainakin tuntuu. Mulle tuottaa suuriakin vaikeuksia nykyään edes pyytää kaveria ulos tai jonnekkin (tytöistä nyt vielä puhumattakaan). Tuntuu siltä että kaikki on koulussa välituntisin nauramassa kaveriporukoissa ja viettää aikaa koulun jälkeen. Aina kun mä itse olen mukana, musta tuntuu vaan, että olisin tiellä, ja siksi tykkään viettää aikaa mielummin yksin. Mä toivoisin, että mun itse ei tarvitsis tehdä aloitetta, esim. keskustelussa tai ulos menemisessä. Pelkään vaan että jään yksin. Mulla ei ole koskaan ole ollut seurustelusuhdetta, ja sekin vaivaa muo suunnattomasti, kun näytää siltä, että niin monella on suhde, joka päättyy johonkin typerään pettämiseen. Muo alko pelottaa ihmiset sen jälkeen kun ala-asteella kuudennella luokalla muo kiusattiin. Se satutti muo oikeesti syvältä, enkä pystynyt sen jälkeen olemaan oma itseni keskustellessa. Muo jännittää sosiaaliset tilanteet ihan hirveesti. Onko tukea?

Saako 15vuotiaana muuttaa omaan kotiin?

Saako 15vuotias muuttaa omaan kotiin?
Haluaisin muuttaa lähemmäs tulevaa koulua, julkisilla pääsee huonosti ja matkat ovat pitkät. Isä ei voi kuljettaa minua, koska joutuisin aamulla lähtemään todella aikaisin. Asuntolaakin olen miettinyt, mutta myös omaa asuntoa. Kysymys kuuluukin voinko muuttaa omaan kotiin 15v ja mistä saan tukirahoja?

penikseni

moi olen 18-vuotias onko penikseni normaalin kokoinen se on 1cm pitkä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! Meille on tullut jo muutamia kertoja täysin samanlainen kysymys, joten aihe on muitakin mietityttävä. Vastaan sinulle nyt samalla tavalla kuin vastasin edelliselle kysyjälle.

Montaa muutakin poikaa huolestuttaa oman peniksen koko. Peniksiä on eri näköisiä ja eri kokoisia. Kaikki ne ovat kuitenkin hyviä sellaisenaan eikä mitään syytä vertailuun ole. 

Kasvaako peniksesi erektiossa tai toimiiko peniksesi noin muutoinkin ihan toivotunlaisesti, esimerkiksi virtsaamisen suhteen? Jos kaikki sujuu hyvin, voit olla huoleti. Koko kun ei esimerkiksi vaikuta siihen, pystyykö mies tyydyttämään kumppaninsa seksin aikana -vain mielikuvitus on rajana ja käyttöön voi ottaa esimerkiksi kädet tai suun. 

Koska asia huolettaa sinua, voit käydä juttelemassa asiasta lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa. He voivat tutkia, onko kasvussasi ja kehityksessäsi jotakin poikkeavuutta vai oletko jo täysin kehittynyt. He antavat tietoa peniksen toimintaan liittyen, jos jotakin erityistä huomattaisiin. Aina kannattaa jutella myös jollekin läheiselle, jos asia painaa mieltä. Näin saa kevennettyä sydäntään ja huomaa, että maailma ei onneksi pyöri peniksen koon ympärillä. Lisää peniksistä voit lukea täältä

Olet arvokas juuri tuollaisenaan. Huoletonta loppukesää sinulle, toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi.

Miten saada lisää painoa?

Moi, oon 15v tyttö ja oon n. 178cm pitkä ja painan n. 57kg. Oon tosi hoikka ja mun paino ei oo pysyny perässä kun kasvoin nii nopeesti. Mua ahdistaa kuulla ihmisiltä kuinka laiha oon ja tiiän sen itekkin ja nää ylimääräset huomautukset tekee mun olon epävarmaks. On tosi inhottava kattoo itteeni vaikka bikineissä kun kylkiluut näkyy. Syön aika paljon, tosin en säännöllisesti mut silti ja urheilukin on jääny vähemmälle. Mun paino ei vaan nouse vaikka yrittäisinkin syödä enemmän. Mulla on aika nopee aineenvaihdunta, vaikuttaako se? Oisko jotain vinkkejä millä sais nopeesti painoa lisää terveellisesti?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi! Onpa ikävää, että olet saanut huomautuksia omaan painoosi liittyen. Ei varmastikaan tunnu kivalta, jos joku kritisoi, vaikka yrittäisi koko ajan tehdä parhaansa painon lisäämisen suhteen.

Monilla painon ja pituuden suhde voi aluksi olla hieman ristiriidassa, mutta useimmiten tilanne tasaantuu ajan myötä. Yleensä taustalla on tuo mainitsemasi nopea aineenvaihdunta, etenkin nuoremmalla iällä, aineenvaihdunta kun hidastuu ikääntyessä. Koska olet vielä kehittyvässä iässä, ohjaisin sinut juttelemaan ruokavalioon liittyvistä asioista terveydenhoitajan kanssa. Hän osaa katsoa juuri sinulle sopivan ruokavalion ja häneltä saa myös neuvoja liikuntaan liittyen, mikäli siihen seikkaan kaipaat tietoa. Joka tapauksessa sanoisin, ettei ainakaan kannata lähteä syömään epäterveellisesti ja nostaa painoa näin ollen väärällä tavalla. Myöskin sopiva määrä liikuntaa on hyväksi keholle, eli liikuntaa ei kannata vähentää ainakaan siksi, että lihoisi. Kerroitkin jo suunnittelevasi terveellistä ruokavaliota, joten vaikutat vastuulliselta nuorelta ihmiseltä. Ehkäpä voisitte huoltajasi kanssa suunnitella, miten saisit syötyä terveellisesti ja tasaisin väliajoin. 

Me ihmiset olemme erilaisia ulkonäöltämme, mutta silti kaikki ovat yhtä arvokkaita ja kauniita. Monesti perintötekijöillä on merkittävä vaikutus myös ruumiinrakenteeseemme, eli jos suvussasi on paljon pitkiä ja hoikkia ihmisiä, on todennäköistä, että olet perinyt samantyyppiset geenit ruumiinrakenteesi suhteen. 

Juttele saamistasi kommenteista aikuisen kanssa ja jos kuulet samanlaista kommentointia heiltä, pyydä heitä mieluummin neuvomaan sinua painon lisäämisessä eikä kritisoimaan sinua. Mukavaa kuulla, että kehosi on noin muutoin toiminut ilmeisesti ihan mallikkaasti ja olet voinut hyvin painostasi huolimatta -tämä on tärkeintä. 

Sinä olet kaunis juuri tuollaisenaan! Kaikkea hyvää sinulle elämäsi varrelle ja iloista loppukesää! Toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

Mistä apua

Heippa, kaipaisin neuvoa mitä tehdä pienen terveysongelman suhteen. Elikkä olen 16-vuotias ja olen kärsinyt about 3 vuoden ajan kauheista mahakipukohtauksista. Niitä tulee todella harvoin, mutta ne on niin pahoja ja aina yhden päivän kestäviä että silloin toivon vaikka kuolevani että pääsisin siitä kivusta pois. Äiti osaa vain kysyä, että liittyykö kipu kuukautisiin, mutta ne alkoi ennen kuin kuukautiset edes alkoi eivätkä liity millään kiertooni. Viimeksi jouduin lähtemään koulusta ekan tunnin jälkeen enkä kestänyt bussilla kotiin asti vaan jäin yhdelle pysäkille hiestä litimärkänä itkemään ja makaamaan kunnes vieras ihminen vei minut taksilla kotiin. Kohtaukset on pahentunut iän myötä ja niihin on alkanut liittyä rajua oksentamista. Vain kerran olen kohtauksen aikana pystynyt lähtemään sairaalaan kipuni kanssa, jossa minua ei otettu tosissaan, koska kivut oli jo monen tunnin odottelun jälkeen alkaneet alkuyöstä helpottua. Terveyskeskuksessa olen käynyt tästä sanomassa, mutta mitään ei tehdä. Mihin pitäisi mennä että voisi selvittää tämän syyn? Vanhemmillani ei ole varaa kalliisiin tutkimuksiin, mutta en jaksaisi yhtäkään tällaista päivää.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Olet oikeassa, pitkään jatkuneiden vatsakipujen syyt tulee selvittää. Syitä voi tietenkin olla useita ja lääkäri on oikea alan ammattilainen tutkimustulosten perusteella tekemään diagnoosin. Suosittelisin sinua varaamaan aikaa lähimmälle, omalle terveyskeskuslääkärillesi, jotta vatsakipujen syitä voidaan lähteä selvittelemään, tämä saattaa kestää mutta tutkimusten johdosta vatsakipujesi syy selviää. Vatsakipukohtausten yhteydessä suosittelen hakeutumaan päivystykseen, sillä "kohtauksen" ollessa päällä vaivaasaattaa olla helpompi paikantaa. Terveyskeskuslääkäriltä saattaa tulla käyntiaksu, itse tutkimukset ovat yleensä ilmaiset. Aika yleisesti alaikäisten terveydenhuolto on maksutonta, mutta kuitenkin saattaa olla että peruuttamattomista ajanvarauksista tulee käymtimaksu. Näissä tosin saattaa olla paikkakuntakohtaisiakin eroja.

Miia terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

Tulevaisuus

Mulla on hirveä ahdistus tulevaisuudesta ja tarvisin jotain selkeyttä ajatuksiini. Oon menossa lukion kakkoselle ja opiskelen ns huippulukiossa todella hyvällä keskiarvolla ja aina on ollut selvää mitkä tietyt aineet kirjotan jatkaakseni siitä luonnollisesti lääkikseen tai muuhun vastaavaan. Oon aina pitänyt tavoitteenani sitä huippupalkkaista työtä ja sitä mun kaltaiselta tyypiltä odotetaankin. Kukaan ei vaan tiedä, kuinka paljon harkitsin ysiluokan jälkeen ravintolakouluun menemistä tai sitä, miten käytän viikottain tuntikaupalla aikaa tekemässä netissä typeriä uratestejä. Kuulostaa ehkä täysin typerältä, mutta tosi iso osa musta haluaisi vaan muuttaa maailmalle johonkin suurkaupunkiin tekemään surkealla palkalla duunia tyyliin baristana tai baarimikkona. Sitten toisaalta tää fiksu puoli mussa muistuttaa koko ajan että ei tässä oikeasti ole mitään muuta realistista vaihtoehtoa kuin seurata kavereita sinne yliopistolle, koska eihän muuten ole mitään tulevaisuutta. Mitä jos en koskaan keksi mitä oikeasti voisin tehdä? Nämä ajatukset vaivaa mielessä ihan koko ajan.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! Vaikuttaa siltä, että sinulla on isoja asioita pohdittavanasi ja on mukavaa, että halusit jakaa ajatuksesi meidän kanssamme.

On hienoa kuulla, että opiskelu on maittanut ja lukio on sujunut hyvin. On ihan luonnollista, että pohtii erilaisia uravaihtoehtoja, nykyään kun on aika yleistä, että opiskellaan muutamakin ammatti. Mainitsit kysymyksessäsi, että sinulta odotetaan yliopistoon menemistä. Onko joku ihan sanonut näin vai onko tämä kaikki vain sinun luomaasi mielikuvaa? Ihan ammattitaitoisia ihmisiä tulee myös ammatti- ja ammattikorkeakouluista ja aivan samalla tavalla hekin elävät tavallista elämää.

Yleensä huippupalkkan kääntöpuolena on suuri vastuu työstä ja jos otetaan lääkärin ammatti esimerkiksi tarkasteluun, on lääkäreillä valtava vastuu joka päivä ihmisen hengestä. Pelkän palkan tms. sijaan onkin hyvä miettiä omia luonteenpiirteitään ja sitä, millaiselle alalle voisi soveltua oman persoonallisuutensa mukaan. Loppujen lopuksi on vain sinun tehtäväsi valita, mitä polkua kuljet, eikä siihen ole muilla mitään sanottavaa sitten, kun olet täysi-ikäinen. 

Jos siis sinua kiinnostaa esimerkiksi baristan tai baarimikon työ, voit kokeilla sitä rohkeasti esimerkiksi lukion jälkeen pitämällä välivuoden. Samalla voit halutessasi lukea (yliopiston) pääsykokeisiin, jos siltä vielä silloin tuntuu. Koko maailma on sinulle avoin, joten kannattaa hyödyntää sitä. Joka päivä opit itsestäsi ja elämästä jotakin uutta ja siksi kannattaakin miettiä, ketä tai mitä varten elää ja mikä tekee sinut onnelliseksi. Jokainen ammatti on tärkeä ja työnteon kannalta on erityisen tärkeää, että omasta työstään pitäisi edes jollakin tasolla, olipa kyse sitten baristan tai lääkärin työstä. 

Ihan varmasti jossain vaiheessa sinulle selviää, mitä haluat tehdä. Yleensä "ahaa"-elämykset eivät tule kirkkaalta taivaalta, pikemminkin elämä ja kokemukset muokkaavat ihmistä johonkin suuntaan. Voit tehdä itsellesi listaa niistä ammateista tai niihin kuuluvista tehtävistä, jotka eivät ainakaan kiinnosta tai innosta sinua. Tällöin saat hieman osviittaa, mitä ei ainakaan kannata tehdä tai kokeilla. Unohda listaa tehdessäsi oma taustasi tai omat ja muiden odotukset ja mieti rehellisesti, mitkä seikat tekevät työstä mielekkään ja mitkä eivät. 

Kerroit, että olet jo testaillut runsaasti erilaisia uratestejä. Millaisia tuloksia olet saanut? Onko sinulla lähipiirissäsi ihmisiä, joita voisit haastatella heidän uravalintoihinsa liittyen? Kaikkein parasta, että löytyisi ihmisiä eri ammattikunnista ja mieluiten eri koulutusasteilta. Jos tämä ei ole mahdollista, voit tutkia netistä kaikenlaisia haastatteluja, niitä varmasti löytyy monilta eri alan edustajilta. Olisi tärkeää oman jaksamisesi kannalta, että juttelisit tilanteesta myös jonkun aikuisen kanssa. Henkilö voi olla ihan ulkopuolinenkin, sillä tällöin on helpompaa puhua rehellisesti omista lähtökohdistaan. Myös koulun opinto-ohjaaja voi auttaa sinua tutkimaan eri vaihtoehtoja. Halutessasi voit tutkia myös vielä meidän Koulutus ja opiskelu -osiotamme sekä Ulkomaille -osiotamme, joiden kautta voit vertailla eri vaihtoehtoja.

Toivottavasti olet nauttinut myös kesästä ja olet osannut ottaa rennosti. Tulevaisuus tulee eteesi päivä kerrallaan, joten onneksi sinulla ei ole mikään kiire. Paljon rohkeutta ja tsemppiä valintoihisi, elämää on vielä lukion jälkeenkin, joten miettimistä voi jatkaa ylioppilaslakki päässäkin. Onnea elämäsi varrelle ja kaikkea hyvää, toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi.

omaan kotiin muuttaminen alaikäisenä

hei! olen miettimässä muuttavani pois kotoa kun täytän 16, koska minulla on epämukava olo kotona eikä kauhean hyvä suhde äitiini. onko 16-vuotiaana pois muuttaminen järkevää, vai kannattaisiko odottaa vielä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi! Hienoa, että haluat miettiä ensin eri vaihtoehtoja ennen kuin toimit, se on vastuullisesti tehty. 

On ikävää kuulla, ettet tunne oloasi mukavaksi kotonasi ja äitiinkään ei ole kovin hyvää suhdetta. Aina olisi hyvä jutella omista mietteistään huoltajalleen ja pyrkiä mahdollisimman hyvin ratkaisemaan ongelmat kotona asuessaan, mukaan voi ottaa vaikka jonkun toisen aikuisen juttelemaan äitisi kanssa. Huoltajan kanssa jutteleminen on siinäkin mielessä tärkeää, että alaikäisen nuoren tulee saada huoltajan kirjallinen suostumus kotoa pois muuttamiseen.

Muuttaminen tuo varmasti erilaisia haasteita mukanaan, joista merkittävin on yleensä taloudellinen pärjääminen. Voit tutkia sinua kiinnostavia asuntoja ihan vain huvin vuoksi ja miettiä, millainen oma maksukykysi olisi tässä tilanteessa. Et maininnut, käytkö töissä, mutta säännöllinen palkka helpottaa vuokran ja muiden menojen, kuten ruoan, vakuutusten, vesi- ja sähkömaksujen, maksamista. Useat tukeutuvat kotoa muuttaessaan Kelan maksamiin eri tukiin, joihin kylläkin vaikuttavat huoltajan tulot ja esimerkiksi saajan ikä. Parempaa kuvaa omasta tilanteestaan voi saada Kelan palvelunumeroiden kautta tai Kysy Kelasta -sivuilta. 

Kotoa muuttaminen mietityttää monia muitakin alaikäisiä nuoria. Meidän sivuillamme on Omaan kotiin -kategoria, jossa on nuorten lähettämiä kysymyksiä sekä vastauksia. Niiden silmäileminen voisi olla sinulle hyödyllistä ja saisit vielä enemmän tietoa siihen, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen muuttopäätöksen tekemistä. Tilannetta voi pähkäillä huoltajan lisäksi myös jonkun kaverin kanssa. Jos plussia oman asunnon ja talousasioiden hoitamiseen on enemmän kuin miinuksia ja huoltajasi antaa luvan kotoa muuttamiseen, voit toki kokeilla itsenäistä asumista. Mitään kiirettä ei ole, joten mieti kaikessa rauhassa ja ota huomioon eritoten taloudellinen puoli. Lisää tietoa itsenäisestä asumisesta löydät Elävää elämää "Omaan kotiin"-osiostamme sekä "Oma talous" -osiostamme. Myös "Työ ja yrittäjyys" -osiosta saat vinkkejä tienaamiseen. Tärkeintä on kuitenkin, että koulunkäynti sujuu ja ei häiriinny, mikäli aloittaisit työt tai muuttaisit omaan kotiin.

Onnea tulevaisuuteesi ja asian ratkaisemiseen! Hyvää kesää, toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi.

Pääsekö järvenpään nuorisotalolle

Pääseekö järvenpään nuorisotalolle alle 11v tai 11 v

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Järvenpään nuorisotalolla on toimintaa 11-12-vuotiaille (5.-6.luokkalaisille) kaksi kertaa viikossa. Toimintamme on avointa kaikille Järvenpääläisille 5. ja 6. luokkalaisille.

Eli jos olet 5. luokalla, niin olet tervetullut talolle, vaikka et olisikaan vielä täyttänyt 11 vuotta.

Varnutoiminta tapahtuu Nuorisotalo Temalin tiloissa kesäaikaan 11.8. saakka keskiviikkoisin ja perjantaisin klo. 15-17.

Syksyllä toiminnan alkaessa varnutoiminta on auki keskiviikkoisin 15-17, sekä perjantaisin 15.30-18

Terveisin Nuorten Järvenpää

Rinnat

Hei! Oon 14 vuotias tyttö, ja mua on alkanu mietityttää et kuinka kauan rintojen kasvu jatkuu? Mulla alko menkat joskus 6luokalla, ja menen nyt siis kahdeksannelle. Käytän yleensä rintaliivejä joissa on vähän push uppia, niin silloin mun koko on 75C ja ilman push uppia mun koko on varmaan 75B. Haluaisin vähän isommat ja kiinteämmät rinnat, ja pelkään että nää jää tälläsiks. Mun rinnat on vähän kolmiomaiset sivusta, sellaset töröttävät ja ei kovin kiinteät tai isot. Ahdistaa kun tän ikäsenäkään ei voi mennä mihinkään suurennusleikkaukseen enkä kyllä haluaiskaan tavallaan.. lähinnä mietin kun en itse oo tyytyväinen että voiko rintoja jotenkin kasvattaa ja mistä tietää ettei ne kasva enää? Ja jos esim. olisin harrastamassa seksiä niin tiedän että minä tai kukaan poika ei pitäis siitä näystä oikeesti.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! Rintojen koko ja muoto mietityttää monia muitakin tyttöjä. Jokaisen rinnat ovat yksilölliset ja hyvät sellaisenaan, vaikka aina ei siltä tuntuisikaan. 

Rintojen kehitys kestää noin 3-5 vuotta, mutta toki rinnat muuttuvat koko ihmisen elämän ajan, sillä esimerkiksi ikääntyminen, painon vaihteleminen sekä mahdolliset raskaudet muuttavat kehoa ja rintoja. On siis hyvin todennäköistä, että rintasi eivät tule olemaan samannäköiset tai -kokoiset saadessasi vähän enemmän ikää, toki muutokset eivät aina ole sellaisia, mitä nuorempana toivoisi. 

Rinnat ovat pääosin rasvakudosta, joten esimerkiksi isokokoisemmilla tytöillä voi myös rintojen koko olla hieman suurempi nuorena ja sama pätee myös päinvastoin. Kokoa voi siis saada esimerkiksi lisäämällä painoaan, mutta toki tämä vaikuttaa taas muuhun terveyteen, eli sinänsä painon lisääminen ei ole hyvä vaihtoehto. Rintojen kasvuun ja kehitykseen vaikuttavat lisäksi paljon omat perintötekijät. Osviittaa rintojesi lopullisesta koosta saat vilkuilemalla sukusi naisia tai kysymällä heiltä suoraan heidän murrosiän kehityksestään. Varmimman tiedon rintojesi kasvuennusteesta saat terveydenhoitajalta, joka voi tutkia, miten murrosikäsi on edennyt ja onko joitakin muutoksia vielä odotettavissa vai onko murrosiän (ja rintojen) kehityksesi jo loppusuoralla. Terveydenhoitajan kanssa sinun on mahdollista myös jutella rintojesi mallista, jos asia vielä huolettaa.

Monesti voisi luulla, että oman ulkonäön muuttaminen "paremmaksi" on ratkaisu kaikkiin ongelmiin. Loppujen lopuksi voi huomata, että esimerkiksi rintojen koko ei vaikuta siihen, onko elämä mielekästä vai ei. Rintojen koko kun ei saa koenumeroita paremmaksi, eivätkä isot rinnat kuuntele ja lohduta, jos on murheita. Itse asiassa isommat ja raskaammat rinnat voivat saada olon huonommaksi, sillä ne aiheuttavat joskus selkä- tai niskakipuja ja rintojen alla oleva iho voi hikoilla ja hautua. Myös esimerkiksi sopivia paitoja tai liivejä ei välttämättä ole helppoa löytää, jos rinnat ovat kovin isot. Mikäli rintojesi koko tai muoto häiritsee, voit käyttää juurikin mainitsemiasi push up -liivejä, topattuja liivejä tai vaikkapa silikonisia liiveihin tarkoitettuja täytteitä, eli kanafileitä. Voit myös erilaisilla vaatevalinnoilla korostaa tai häivyttää omia parhaita/"huonoina" pitämiäsi puolia. Nämä ovat suurennusleikkausta halvempia ja taatusti terveellisempiä vaihtoehtoja.

Jos joskus seksin aika tulee, on ihan varmaa, että poika pitää juuri sinusta ja hurmaavasta olemuksestasi juuri tuollaisenaan. Kaikille rinnat eivät ole "se juttu", monia voi viehättää esimerkiksi peppu, silmät, hymy tai mikä vain osa kehossa. Ihmisessä tärkeintä on viime kädessä kuitenkin luonne. Näkeehän kaupungilla niin iso- kuin pienirintaisiakin naisia, joilla on kumppani, sillä makuja on niin monia kuin on miehiäkin.

Seksiin kannattaa edetä omaan tahtiin ja kun oppii luottamaan toiseen, uskaltaa paljastaa itsestään kaikki puolensa, myös ne, joita itse on joskus kainostellut. Eipä yleensä sellaista tilannetta tule vastaan, missä poika olisi kieltäytynyt harrastamasta seksiä nähdessään rakastamansa tytön rinnat. Yhtä lailla pojalla voi olla jokin kohta kehossaan, joka ei niin miellytä häntä itseään, mutta on sinulle ihan mieleinen. Onneksi näistä asioista voi aina keskustella toisen kanssa ja kertoa omista huolistaan, jolloin seksin harrastamistakaan ei tarvitse omien rintojen takia niin paljon jännittää.

Toivottavasti sinulla on jo parempi mieli ja opit jatkossa pitämään jokaisesta kehosi kohdasta. Nauti kehostasi ja iloitse, että se on työskennellyt hyvin yhteistyössä kanssasi. Voit joka päivä sanoa peilin edessä itsellesi, mistä kohdista tykkäät kehossasi, niin että oikeasti tarkoitat sitä. Halutessasi voit myös kirjoittaa ne kohdat/seikat ylös, joista pidät itsessäsi ja lukea niitä silloin, jos jokin harmittaa. Lisää rinnoista ja niiden terveydestä voit lukea Demin kattavasta tietopaketista. Jos asia painaa kovasti mieltä, juttele jonkun turvallisen aikuisen kanssa, sillä hänelläkin voi olla omakohtaista kokemusta siitä, miltä tuntuu, kun ei ole tyytyväinen kehoonsa. 

Usko pois, olet kaunis juuri tuollaisenaan! Iloista kesää, toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi.

en ymmärrä

olen seksuaalisessa suhteessa serkkuni kanssa eikä ihmiset hyväksy sitä. Onko minussa jokin vialla

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! Serkun kanssa avioituminen on lain mukaan sallittua Suomessa, joten eiköhän seksikin ole sallittua. Yleisesti ottaen kuitenkin monissa kulttuureissa, kuten Suomessa, ei seksin harrastamista serkusten kesken silti katsota hyvällä. Lähinnä taustalla on ajatus samasta geeniperimästä ja siitä, että lapsista näin ollen voisi tulla vaikeasti sairaita, mikäli yhdyntä saisi aikaan raskauden. Perimmäisenä ajatuksena on yleensä siis mielikuva insestistä. 

Olette kovin nuoria harrastamaan seksiä, onko teillä paljonkin ikäeroa? Olisi tärkeää, että henkisessä ja fyysisessä kehitystasossa ei olisi paljon eroja ja että molemmat antavat täyden suostumuksensa seksin harrastamisen suhteen. Ehkäpä olisi hyvä vielä miettiä, voisiko toisen seurasta iloita muuten kuin harrastamalla seksiä. Voitte tutustua Väestöliiton tietopakettiin seksiin liittyen ja miettiä, oletteko valmiita kantamaan vastuun mahdollisesta raskaudesta tai seksitaudeista.

Ihmisiä ja mielihaluja seksin suhteen on erilaisia. Jos seksuaalisuutesi hämmentää sinua/teitä, on hyvä jutella asiasta turvallisen aikuisen tai terveydenhoitajan kanssa.

Hyvää kesää! Toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

Sivut