Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Haluan ympärileikkauksen

Moro, oon pitkään miettinyt että haluaisin ympärileikkauksen, minulla ei ole ahdas esinahka tai mitään. Ihan ulkonäkö syistä haluan. Onkohan tämä mahdollista missään?

Seksi

Jos tamponin laittaminen sattuu vaikka laittaisi oikeaan suuntaan, niin sattuuko ensimmäinenn seksikerta. Tamponi ei vaan mene syvemmälle niin meneekö seksissäkään sitten?

apua!?

Olen 14.v tyttö, joka varmaa. 2vko sitten erosi poikaystävästään. Mulla oli siihen omat syyt ja muutenkin tykkäsin ehkä yhdestä toisesta. Mut mun ongelma onkin se että kerroin sille toiselle että tykkään siitä (heti jätettyäni poikakaverini) ja nyt ikävöin mun exää ja haluaisin palata yhteen sen kanssa. Haluaisin kuitenkin olla sen toisen kaveri ja saada sen tietämään että en tykkää siitä enää ilman että se olisi kiusallista... Toivottavasti tästä sai yhtään selvää ::D

Laukkushoppailun lopetus

Moi! Kuinkahan monta laukkua on liikaa? Minulla oli ennestään kolme eriväristä, -tyylistä ja -kokoista olkalaukkua, ja äsken ostin neljännen josta olin haaveillut pitkään. Yksi pieni laukku sopii mihin vaan juhlaan, yksi keskikokoinen käy talviarkeen ja kaksi kesäarkeen(mini ja isohko). Lisäksi minulla on kaksi reppua, pienehkö joka sopii esim. lentokoneeseen ja suuri joka on hyvä ruokaostoksille ja kirjastoreissuille. Alkaakohan tämä keräily mennä liialliseksi, pitäisikö yrittää lopettaa tähän? Onhan näitä nyt viimein suunnilleen joka asuun ja tilanteeseen sopiva. Kokoelmani voisi olla täysi. Miten oppisin hillitsemään itseni jatkossa nähdessäni uuden entistäkin ihanamman laukku/reppumallin? Raha ei ole ongelma koska makuni ei ole superkallis enkä kuitenkaan kovin usein ostele, mutta minikämpässäni tulee kohta eteissäilytystilan puutetta plus ei shoppailu kauhean ekologistakaan ole. Olen jo pariin kertaan ostokseni jälkeen päättänyt että tämä on viimeinen, ja sitten lipsun kuitenkin kun ihastun taas johonkin uutuuteen. Miten oppisin olemaan haluamatta kaikkea kivaa?

Kesäsyömiset sekaisin

Minulle tuli semmoinen kesäsyömisongelma, että kun on kuuma, eli koko päivän ajan, ei tee mieli mitään ruokaa, ajatuskin ällöttää. Juon vaan reilusti etten pyörry, ja jätän syömisen tosi vähälle, esim. korvaan lounaan hedelmällä. Kun kämppä alkaa vähän viiletä eli joskus 20-21 aikaan, iskee hillitön ruuanhimo ja syön tunnin-parin aikana kuin robotti, jopa yli 1000kcal edestä kaikenlaista ruokaa(keittoa, pastaa, kiisseliä, jogurttia, vanukasta, hedelmiä, marjoja, herkkuja, ihan mitä vaan kaapeista löytyy). En pysty hallitsemaan sitä syömisvimmaa. Välillä ahmin tyyliin pelkkää makaronia ketsupilla, sillä kaupassa käyntikin on vaikeutunut. Kun menen kauppaan, on usein päällä se päivittäinen ruokainho-olo kuumuuden takia ja en saa ostettua juuri mitään ruokaa vaikka pitäisi, ostan vaan älyttömästi kivennäisvesiä ym juomisia. Ruokia harkitessa tulee aina olo että en halua tuota kun ei tee yhtään mieli... Vähän kuin vastakohta herkkuheräteostoksille. Miten saisin hommaan jotain järkeä ennen kuin terveys kärsii ja alan lihoa tai laihtua hallitsemattomasti?

Anonyymia juttelua netissä

Moi! Minulla on autismin kirjon häiriö/Asperger, se diagnosoitiin juuri. Minulla ei ole kavereita, enkä halua tavata ihmisiä livenä. Haluaisin kuitenkin välillä jutella esim. erityismielenkiinnonkohteestani jonkun kanssa. Mutta tämän pitäisi olla anonyymisti ja netin välityksellä, joko chatissa tai muilla viesteillä. Ikäni on jo 28v. eli kovin monet nuorten jutut tuskin enää minulle käyvät. Olisi kiva jos olisi joku vaitiolovelvollinen jolle voisi innota oudosta kiinnostuksenkohteestani ilman että tarvitsee pelätä reaktioita, ja sosiaaliset mokailutkaan eivät haittaisi kun olisin anonyymi, ja jos joskus haluaisin lopettaa yhteydenpidon se onnistuisi vain asiasta ilmoittamalla eikä tyyppiä tarvitsisi sen jälkeen ikinä ”kohdata” uudestaan. Tai voisi se olla semmoinenkin palvelu jossa olisi joka kerta eri tyyppi, ei se haittaisi. Haluan vaan tavallaan jakaa elämääni jonkun kanssa, kivat jutut tuntuisi kivemmalta jos joku muukin tietäisi niistä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei

Viestisi ohjattiin vastattavaksi Autismiliiton Neuvontapalveluun.

Joko olet tutustunut Autismikirjon aikuisten yhdistykseen www.asy.fi? Heillä on tosi monipulista vertaistoimintaa eripuolilla Suomea sekä verkossa. Joihinkin heidän ryhmiinsä voi osallistua pelkällä nimimerkillä ja esim. Discord alustalla heillä on oma kanava. Sieltä varmasti löytyy sopiva keskustelualusta myös mielenkiinnon kohteille.

Meille voi myös Autismiliiton Neuvontapalveluun soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti. Olemme vielä ennen kesätaukoa auki ke 29. ja to 30.6 ja seuraavan kerran sitten taas elokuussa.

Toivottavasti pääset näillä tiedoilla eteenpäin?

Autismiliiton neuvontapalvelun puolesta

Järjestösuunnittelija

Katriina Siiskonen

Nuorelle yritys (kesän ajaksi)

Kannattaako nuoren perustaa ennemmin kevytyritys (esim. Ukko.fi) vai 4H-yritys, jos haluaa kesän ajan työllistää itsensä? Yritystoiminta saattaa jatkua myöhemmin lukio opintojen ohella, jos kiinnostusta löytyy. Työ liittyy tietokoneella tehtäviin hommiin, joka löytyy jo valmiina. Kuluja ei siis tule lähes yhtään.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! Jennan vastaus sinulle:

Hei nimimerkki Kinuski!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että olet kiinnostunut yritystoiminnasta – voit saada siitä tärkeää kokemusta tulevaisuuttasi ajatellen. Molemmat mainitsemasi tavat itsensä työllistämiseen nuorena ovat hyviä vaihtoehtoja, eikä olekaan täysin suoraa vastausta siihen, kumpi on parempi. Oletkin ehkä jo ehtinyt vertailemaan näitä keskenään, mutta alla kerron ehkäpä tärkeimmistä seikoista, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon valintaa tehdessäsi.

Suoraan laskutuspalvelun (esimerkiksi mainitsemasi Ukko.fi) kautta kevytyrittäjäksi ryhtyminen on nopeaa: yleensä se vaatii vain rekisteröitymisen ja voit aloittaa toiminnan heti. Laskutuspalvelu hoitaa paperityöt, esimerkiksi asiakkaidesi laskutuksen, jota kautta saat palkkasi. Laskutuspalvelu ottaa itselleen aina tästä summasta palvelumaksun, jonka määrä vaihtelee laskutuspalvelusta riippuen. Suoraan laskutuspalvelun kautta toimit kevytyrittäjänä täysin itsenäisesti.

4H-yrittäjänä saat mahdollisuuden käydä heti alkuun suositellun 4H-yrityskoulutuksen, jossa saat kattavasti tietoa aiheesta. 4H-yrittäjänä saat myös opintopisteistä, joista voi olla hyötyä tulevaisuudessa, sekä eväitä yrittäjyyteen esimerkiksi sitäkin varten, jos tulevaisuudessa täysipäiväinen yrittäjyys alkaa kiinnostaa sinua. 4H-yrittäjänä hankit itsellesi yritysohjaajan, joka on tukenasi yrityksen pyörittämiseen liittyvissä asioissa, sekä teet muun muassa kirjallisen suunnitelman yrityksesi toiminnasta. 4H-yhdistys on apunasi, jos yrityksen kanssa tulee pulmia.

Tiivistetysti: suoraan laskutuspalvelun kautta kevytyrittäjäksi ryhtyminen on nopeaa, mutta itsenäistä. Laskutuspalvelun käyttäminen on maksullista, maksat palvelumaksua laskutuksista. Laskutuspalvelu hoitaa paperityöt puolestasi. 4H-yrittäjän polku koulutuksesta yritystoiminnan aloittamiseen on hitaampi, mutta saat koulutuksen, eväitä tulevaisuuteen sekä apua ja tukea aina tarvittaessa. Kesää on jäljellä tosiaan enää melko vähän, jos vielä tänä kesänä aiot työllistää itsesi.

Täältä löydät tietoa 4H-yrittäjyydestä. Kannustaisin sinua ottamaan yhteyttä alueesi 4H-yhdistykseen: siellä sinua osataan neuvoa yksityiskohtaisemmin 4H-yrittäjyyteen liittyen, esimerkiksi siinä, kuinka kauan 4H-yrityksen perustamisen menee aikaa. Alueesi toiminnanjohtajan yhteystiedot löydät täältä. Sivuilta löytyy myös ”ota yhteyttä” -osiosta yhteydenottolomake, jota voit käyttää.

Kevytyrittäjyydestä löydät paljon hyödyllistä tietoa, artikkeleita ja neuvoja tältä sivustolta: https://kevytyrittajaksi.com/ . Sivustolta löytyy myös eri laskutuspalveluiden vertailutaulukko, jossa voit vertailla palvelumaksuja ja tarjottuja palveluita.

Ohjaamo Lappeenranta neuvoo nuoria muun muassa työllistymiseen liittyvissä asioissa. Jos haluat neuvoja esimerkiksi kevytyrittäjyyteen liittyen, voit halutessasi ottaa Ohjaamoon yhteyttä tai mennä aukioloaikana käymään ilman ajanvarausta.

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin. Tsemppiä yritystoiminnan aloittamiseen!

Terveisin:

Jenna, Nuortenelämä.fi

Nivelrikkoko?

Olin ylipainoinen(pahimmillaan BMI 33), mutta olen laihtunut pikkuhiljaa BMI 26:een ja matka jatkuu alaspäin kohti tavoitetta BMI 20-22. Ylipainosta minulle ei tullut muuta oireilua kuin jaksamattomuus liikunnassa. Mutta nyt laihduttuani oikea nilkkani on välillä kipeytynyt kävelystä. Mietin voiko ylipaino tehdä jälkikäteen ilmenevän nivelrikon tai jotain? Millaista nivelrikkokipu on? Nilkkani kipeytyy kaupalta/kaupungilta kotiin kävellessä, jokainen askel alkaa jossain vaiheessa paluumatkaa tuntumaan jäykän kivuliaalta, yleensä tähän vaaditaan noin 3km kävely mutta joskus 1,5km riittää. Jalalle astuminen ja taivutus sattuu, ja se taipuu oudon jähmeästi, muttei varsinaisesti liikkumista rajoita kuitenkaan, pystyn kävelemään normaalinnäköisesti ja tavallisella vauhdilla vaikka se tuntuu aika epämukavalta. Kun lepään noin tunnin nilkka on taas normaali, tosin en uskalla rasittaa sitä enää sinä päivänä. Mutta joskus taas pystyn kävelemään yli 3km ilman oireita, en tajua mistä se riippuu. Olen testannut kaikki kenkäni, sekä jalkaystävälliset että halpikset, ja niillä ei ainakaan ole merkitystä lenkin lopputuloksen kannalta. Onkohan syytä kysyä ammattilaisen mielipidettä näin pikkuasian kanssa? Voiko nivelrikko edes tulla näin nuorelle(28v)? Mietin jo että kuvittelenko vaan koko jutun, kun se kipu aina kuitenkin häviää levolla ja sitten se taas ilmestyy ja joskus kun sen odottaa kaiken järjen mukaan iskevän se ei tulekkaan ollenkaan, tunnen itseni vähän hulluksi, pelkään että minun ajateltaisiin kuvitelleen koko kivun kun siinä ei ole oikein järkevää logiikkaa…

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa!

Kiitos kysymyksistäsi. Hyvä, että kysyt neuvoja tilanteeseesi. Koska sinulla on normaalia elämää haittaavia oireita, suosittelen kääntymään terveydenhuollon puoleen, niin kuin vähän pohdiskelitkin. Terveydenhuollossa nilkkaa pystytään tutkimaan tarkemmin ja sitä kautta alan ammattilainen osaa arvioida, mistä oireet voivat johtua ja mikä auttaisi.

Sinulla on oikeus terveydenhuollon palveluihin. Ansaitset tulla aidosti kohdatuksi ja autetuksi niin kuin kaikki muutkin, riippumatta aiemmista käynneistäsi ja taustoistasi. Muun muassa nämä kertomasi oireet ovat päteviä syitä terveydenhuoltoon hakeutumiseksi: Nilkkasi kipeytyy kävelystä, jalalle astuminen ja taivutus sattuu, nilkka taipuu oudon jähmeästi, nilkkasi tuntuu rutisevan ja naksahtelevan.

Eli kannustan ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon. Alla vielä tietoa nivelrikkoa koskeviin kysymyksiisi.

Nivelrikolle altistavia tekijöitä ja nivelrikon oireita

Nivelrikolle altistaa ikääntyminen, perimä ja alaraajojen nivelissä ylipaino. Nivelrikon taustalla voi olla useita altistavia geenejä. Nivelrusto saattaa vaurioitua myös nivelvammoissa ja niiden jälkeisestä nivelen epävakaudesta, virheasennoista sekä liian raskaasta liikunnasta ja työstä. Nivelrikko voi alkaa jo nuorena aikuisena.

Kipu nivelrikossa on jomottavaa. Kipu pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa. Kipu on paikallista, mutta se voi myös säteillä rajaa pitkin ylemmäs tai alemmas. Nivelessä on usein aamu- ja liikkeellelähtöjäykkyyttä. Alaraajan nivelrikossa kävely tasamaalla ja rapuissa vaikeutuu.

Lähde: Fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen, Terveyskirjasto Duodecim 2021 (avautuu uuteen välilehteen).

Toivottavasti vastauksesta on hyötyä ja pääset eteenpäin tilanteessasi.

Mukavaa kesän jatkoa sinulle!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Unohdin mainita että nilkkaa pyörittäessä on rutinan tunnetta ja naksahduksia. Reväytin nilkan pahasti 16 vuotta sitten, luulin että oudot äänet/tuntemukset on normaali juttu mutta nyt aloin miettiä että ehkä se onkin oire jostain vammasta lähtöisin olevasta nivelrikon alusta, kun vammathan voi altistaa sille. Ehjä nilkkani on ihan kunnossa ja tämä oikeakin oli oireeton yli 15 vuotta. Pelottaa vaan mennä ammattilaiselle, kun niin monesti olen valitellut vaikka mitä vaivoja ja aina sanotaan että ”mitään diagnoosia ei löydy, ei voida auttaa” ja todetaan että ehkä kaikki johtuu vaan psyyken sairauksista…


Koen ilmastoahdistusta - Mikä avuksi?

Hei, olen tilanteessa, jossa en näe minkäänlaisia positiivisia merkkejä siitä, että ilmastoasiat kehittyisivät parempaan suuntaan. Olen selvästi ahdistunut ja minusta tuntuu, että päättäjät maailmalla eivät välitä maapallostamme ja etenemme pikkuhiljaa kohti erilaisia katastrofeja, kuten laajoja tulvia tai muita luonnonilmiöihin liittyviä ongelmia. Omat vanhemmat eivät niinkään usko ilmastonmuutokseen, joten en heidän kanssaan voi asiasta keskustella oikeastaan millään tasolla... En tiedä mitä pitäisi tehdä, mikä auttaisi tähän tilanteeseen.

oman huoneen suunnittelu

en osaa oikein suunnitella mun huonetta. ja mun huone on pieni, ja haluisin että sielä on tilaa. haluisin päästä turhasta tavarasta eroon mutta sekin tuntuu vaikealta. miten pystyisin suunnitella mun huoneen niin että pystyisin myöhemmin toteuttaa sen sitten?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei tm!

Kiitos viestistäsi. Oman huoneen suunnittelu voi olla tosi mukavaa, luovaa puuhaa. Esimerkiksi huonekalujen järjestyksen muuttaminen ja verhojen vaihtaminen silloin tällöin tuo uutta ilmettä – ja vaihtelu tunnetusti virkistää.

Voi olla käytännöllisintä, että liikkeelle lähtee turhan tavaran karsimisesta, vaikka kerroitkin sen tuntuvan vaikealta. Monilla muillakin on vaikeuksia luopua ylimääräisestä tavarasta, se on ihan ymmärrettävää. Kun sen kuitenkin tekee, on huoneen suunnittelu helpompaa ja huone voi parhaimmillaan tuntua tilavammalta ja raikkaammalta. Bonuksena: Sinulle turha tavara voi olla jollekulle tarpeellinen eli voit laittaa tavaraa myyntiin ja tienata rahaa (tästä tietty täytyy keskustella huoltajan kanssa, että mitä voit myydä ja saatko pitää rahat). Luopumispäätöksissä voi auttaa, kun kysyt kunkin tavaran kohdalla itseltäsi, milloin olet tarvinnut sitä viimeksi, tarvitsetko sitä oikeasti edelleenkin ja tuoko tavara sinulle iloa.

Voit käydä tavarasi läpi yksitellen ja kerätä yhteen ne, mistä olisit mahdollisesti valmis luopumaan. Sen jälkeen voit vielä käydä nuo valitut tavarat yhdessä huoltajasi kanssa läpi ja saada siten hänenkin mielipiteensä. Samalla voitte keskustella, mitä ylimääräisille tavaroille kannattaisi tehdä. Tavaraa voi myydä esim. kirpparilla tai nettikirpparilla, antaa tai myydä eteenpäin tutuille tai antaa secondhand-myymälöihin eteenpäin myytäväksi. Voi myös miettiä, voisiko jotain tavaraa tuunata uusiokäyttöön.

Inspiraatiota huoneen suunnitteluun voi hakea somesta ja muualta netistä. Voi esim. googlettaa ”makuuhuoneen sisustus” tai katsoa eri somekanavien keskusteluryhmistä aiheesta aloitettuja keskusteluja, joissa on jaettu kuvia makkareista. Voit myös itse aloittaa sellaisen keskustelun ja kysyä kuvia esimerkiksi muiden ikäistesi huoneista tai vaikkapa jollakin itseä kiinnostavalla teemalla sisustetuista makkareista.

Voit suunnitella huoneesi piirtämällä sen käsin paperille tai digitaalisesti tietokoneella jollakin graafisella työkalulla (esim. maksuton Canva). Voit kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja järjestyksiä. Voit listata itsellesi ylös, jos unelmiesi huonetta varten tarvitsee tehdä jotain hankintoja. Suunnitelmasta on hyvä jutella myös huoltajan kanssa. Huoltajalta voi tulla uusia ideoita ja näkemyksiä. Hänen kanssaan voi myös neuvotella, mitä hankintaehdotuksista olisi mahdollista toteuttaa (huom. kirppareilta ja nettikirppareilta voi tehdä hyviä löytöjä halvalla).

Kavereiltakin voi kysyä mielipiteitä suunnittelun tueksi. Heiltä voi tulla sellaisia ajatuksia, mitä itse ei ole vielä hoksannutkaan.

Toivottavasti pääset tämän vastauksen avulla eteenpäin huoneen suunnittelussa.

Ihanaa kesää sinulle!

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut