Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Kommuuniasuminen

moi.
Voinko opiskeltuani muuttaa kommuuniin, eli kommuuniasua?

Esinahka ei pysy päällä

Hei,
Sellainen asia mietityttää kun esinahka ei enää nykyään pysy kunnolla terskan päällä, vaan vetäytyy vähäisestäkin itsekseen taakse ja jää sinne kunnes sen käsin siirtää takaisin eteen.
Aina yön aikana menee taakse ja etenkin aamuisin se on vaikea saada pysymään terskan päällä. Ei siihen satu eikä mitään sellaista. Aluksi tuntui vähän epämukavalta kun hankasi ja kuivui mutta ei enää kuivu ja hankaukseen on ehkä jo vähän tottunut.
Tällä hetkellä eniten häiritsee ja hävettää jos esinahka vaikkapa saunassa menee taakse muiden nähden. Ja tietenkin siitä on jollain tavalla itse kokoajan "tietoinen" kun terska on paljaana.

Onkohan asialle mitään tehtävissä vai onko järkevintä vaan yrittää totutella?
Siksi vähän epävarma tuon totuttelun suhteen kun muutamista paikoista olen lukenut että esinahkaa ei saisi jättää terskan taakse.

Esinahan terskan päällä pysymättömyys alkoi sen jälkeen kun lopetin tupakanpolton, kerkesin polttaa kolme vuotta ennenkuin lopetin. Ehkä vähän kaukaa haettua, mutta voiko tämä johtua tupakoinnista?

?

Tosiaan olen *kohta* 15vuotias tyttö.
Seurustelen yhden jätkän kanssa, ja olemme muutaman kerran harrastaneet seksiä.
Kumpikin on tykännyt ja juu..
Ei siinä mitään mutta no hän on 22vuotias.
En vaan pystyisi käsittämään, että hän tekisi minulle mitään pahaa.
Hän ei ikinä ole pakottanut, tai käyttäytynyt muutenkaan ilkeästi yms.

Mutta tiedän varsin hyvin että tämä ei ole sallittua. Olen mun muutamalle todella hyvälle kaverille tästä puhunut, ja niiden mielestä mun pitäis vaan unohtaa se jätkä.

Yleensä viikonloppuna menen hänen luokseen yöksi ja perus katsotaan jotain leffaa ja syödään herkkuja. Sit hän ostaa juomat täysiikäisenä.
En halua että kukaan saa tästä tietää, sillä rakastan sitä niin vitusti..

En toki tiedä jos olen vain liian sinisilmäinen tai jotain.
Mitä mun pitäis tehdä?

Mistä töitä?

Haluaisin töitä mutta en tiedä mistä. Tietäisittekö te mistä 13v saisi töitä/rahaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Enni!

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin, mutta saat kuitenkin tienata taskurahaa, esimerkiksi kotitöiden ja pienten askareiden avulla. Lisätietoja taskurahan keräämisestä saat osoitteesta: https://www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa-talous.

Kannattaa myös olla yhteydessä Kempeleen 4H-yhdistykseen, jonka kautta voit osallistua 4H-työelämäkursseille. Lisää tietoa saat osoitteesta: https://4h.fi/toita/ tai soittamalla 4H:n toiminnanohjaajalle numeroon: 040 513 0137.

14-vuotias tai samana kalenterivuonna 14 vuotta täyttävä saa tehdä kevyttä työtä, voit siis alkaa jo suunnitella millaista työtä haluaisit tehdä. Lisää tietoa sekä listan kevyistä töistä, löydät osoitteesta: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120189

Osoitteesta: https://www.palkkaus.fi/cms/article/alaikaisen_tyonteko_ja_palkkaaminen, löydät tärkeimmät ehdot nuoren tai lapsen palkkaamiseen.

Jos jokin jäi vielä askarruttamaan, voit olla yhteydessä Kempeleen nuorten tieto- ja neuvontapalveluun, soittamalla tai WhatsAppilla numeroon: 050 3169 694 tai sähköpostitse osoitteeseen: [email protected] Voidaan suunnitella yhdessä vaikka työhakemuksen tekemistä =)

Terveisin: Heidi / Kempeleen nuorisopalvelut

ehkäiay

voiko harrastaa seksiä ilman kondomia jos on ehkäisylaastari käytössä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos tärkeästä kysymyksestäsi!

Kondomi on ainut ehkäisyväline, joka suojaa sekä ei-toivotulta raskaudelta että seksitaudilta. Ehkäisylaastari ehkäisee vain raskaudelta, ei seksitaudilta. Kondomia ei siis kannata jättää pois, vaikka käyttäisi ehkäisylaastaria. 

Tuplaehkäisy onkin tehokkain ehkäisy. Tuplaehkäisy siis tarkoittaa, että käyttää kahta ehkäisyvälinettä samaan aikaan, eli tapauksessasi kondomi+ehkäisylaastari. 

Erityisesti uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa kannattaa käyttää kondomia, vaikka olisikin käytössä ehkäisylaastari.

Vakituisen kumppanin kanssa kannattaa jutella yhdessä, mikä ehkäisykeino olisi teille sopivin. Kumpikin seksin osapuoli on vastuussa ehkäisystä. Jos suunnittelette kondomista luopumista, kannattaa sitä ennen käydä seksitautitesteissä (jos teillä on aiempia seksikokemuksia ja seksitauti on mahdollinen). Jos kummallakaan ei ole seksitautia, voi kondomista luopua, jos käytössänne on muu ehkäisy (kuten mainitsemasi ehkäisylaastari) ei-toivotun raskauden ehkäisyyn. Ehkäisyvälineen käyttöohjeita tulee noudattaa, jotta ehkäisyteho olisi mahdollisimman hyvä. 

Oikein käytettynä ehkäisylaastarin teho on sama kuin muilla hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla.

Voit lukea lisää ehkäisystä täältä Ehkäisynetistä  ja erityisesti kondomin käytöstä ja seksistä täältä justwearit.fi-sivustolta

Huomioi myös, että seksi on muutakin kuin yhdyntää! Seksiä on monenlaista -sivulta voi lukea seksin eri tapoja, joissa kaikissa ei edes tarvita ehkäisyvälinettä! 

Mukavaa loppuvuotta! :)

Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi 

Miksi mua ärsyttää parhaanystävän seurustelu näin paljon?!

Mun parasystävä on nyt hetken ollut parisuhteessa erään pojan kanssa ja jostain syystä mä en voi sietää sitä niitten parisuhdetta.
Kyse ei ole siitä etten pitäisi siitä pojasta, mun mielestä se on ihan mukava, mutta mä en vaan haluaisi että mun parasystävä seurustelee hänen kanssaan.
Parasystäväni ei ole ollut parisuhteessa tätä ennen, mutta treffeillä on pari kertaa. Mutta koskaan silloin mulle ei tullut näin paskaa fiilistä kun mä kuulin parhaanystäväni treffeistä tai jos mä näin ne yhdessä jossain koulun käytävällä. Mä olin jopa onnellinen ystäväni puolesta. Mutta nykyään vaikka mä yritän niin mä en vaan pysty olla ilonen sen parisuhteesta.
Koko ajan mietin että onkohan ystäväni taas tänään poikaystävänsä kanssa, missähän ne on ja mitä ne tekee. Yritän kans välillä saada parhaanystäväni mustasukkaiseksi olemalla vapaa-ajallani paljon muiden kanssa.
En oo tietenkään sanonut sille vielä mitään, en haluu vaikuttaa liian mustasukkaselta tai itsekkäältä... mutta eihän tää nyt voi olla normaalia!

Miks mä käyttäydyn näin? Miks mua satuttaa ja ärsyttää tää parisuhde? Mitä mä voin tehdä että tää tunne loppuu?

Esinahka

Miten pitäisi toimia kun erektiossa esinahka ei mene terskan yli vaan siinä on sellain vähän niinkuin ihopoimu esinahan alla joka estää esinahan liikkumisen kunnolla.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Yeet ja kiitos viestistäsi!

En usko, että tilanteessasi tarvitsee tehdä mitään. Esinahka kiinnittyy terskaan ihopoimun eli frenulumin avulla. Jos frenulum kiristää, mutta siihen ei liity kipua tai muuta haittaa, sille ei tarvitse tehdä mitään. Kasvun myötä sekä penis että esinahka kasvavat ja usein esinahka alkaa liikkumaan helpommin iän myötä. 16-vuotiailla kertomasi kaltainen tilanne ei ole harvinainen.  

Sexpon sivuilta poimittua:

”Esinahka on lapsen syntyessä kiinnittynyt penikseen kiinnikkeillä, jotka irtoavat itsestään ajan myötä. Joillakin kiinnikkeet irtoilevat vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä, toisilla aiemmin. Esinahkaa ei saa vetää väkisin terskan yli, sillä seurauksena voi olla kipua ja verenvuotoa sekä kudosvaurio.”

Jos asia ei kuitenkaan ajan myötäkään helpotu tai asia muuten vaivaa sinua, voit lukea vinkkejä tilanteeseesi täältä Sexpon sivulta.

Mukavaa loppuvuotta sinulle!
Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Mul oli kans tolleen, ku olin joku joku 13 vuotias, mut sit se alko pikkuhiljaa se ihopoimu irtoamaan ja löystymään ja lopulta esinahka pääs liikkumaan kokonaan taakse. Mut en tiiä oisko sul pitäny jo kans löystyy se.


Rakastunut opettajaan

Hei! Olen lukion kakkosluokalla oleva 18 vuotias poika. Heti ensimmäisenä vuonna huomasin koulumme fysiikan opettajan olevan erittäin viehättävä. Katseemme ovat kohdanneet useasti ja luulen hänenkin olevan kiinnostunut minusta. Hän on vasta 23 vuotias, joten meillä on vain 5 vuoden ikäero. Tiedän, että hän ei seurustele kenenkään kanssa. Olen usein jäänyt tuntien jälkeen kysymään muka jotain tehtävää, mutta olen kumminkin jäänyt juttelemaan aivan muista asioista. Olemme keskustelleet melko paljon myös yksityisasioistamme. Haluaisin edetä hänen kanssaan pidemmälle, mitä minun pitäisi tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerrot sinun ja opettajasi väleistä ja haluaisit edetä hänen kanssaan pidemmälle. Nyt mietit, mitä sinun pitäisi tehdä.

Ihana kuulla, että olet ihastunut! Se tuntuu varmasti mukavalta. Itse teet ratkaisun, miten etenet, mutta toivottavasti vastauksestani on sinulle hyötyä valintoja tehdessäsi.

Et varmasti ole ainut, joka on joskus ihastunut opettajaansa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että opettajasi ei välttämättä voi muodostaa romanttista suhdetta oppilaaseen. Se ei toisaalta ole esim. lain vastaista, koska olet jo täysi-ikäinen. Koulun henkilökunnan keskuudessa voi kuitenkin olla hyvien tapojen ja ”käyttäytymissääntöjen” vastaista muodostaa romanttinen suhde oppilaaseen. Opettajat tahtovat yleensä pitää suhteensa oppilaisiin ammattimaisina. Opettaja-oppilas –suhde voi aiheuttaa paheksuntaa.

Edellä mainitut asiat eivät kuitenkaan estä sinua etenemästä opettajasi suhteen. Jos on ihastunut johonkuhun ja tahtoisi tutustua henkilöön paremmin, kannattaa se silloin tehdä, vai mitä? Ihmissuhteissa on aina riskinä pettymys, jos tunteet eivät kohtaakaan, mutta toisaalta mahdollisuutena on myös esimerkiksi ihanan parisuhteen muodostuminen!

Voit siis esimerkiksi tutustua häneen paremmin. Voit esim. ehdottaa hänelle, että tekisitte jotain mukavaa vapaa-ajallanne. Itse keksit, mitä se tekeminen on ja miten asiaa ehdotat, vai ehdotatko ollenkaan. Jos vastaus ehdotukseesi on myönteinen, on se jo selvä merkki siitä, että opettajasikin on halukas tutustumaan paremmin. Jos vastaus on kielteinen, tulitpahan ainakin yrittäneeksi ja voit olla itsestäsi ylpeä! Uusia ihastumisia kyllä varmasti tulee, vaikka opettajasi ei haluaisikaan edetä nykyistä tilannettanne pidemmälle.

Loppujen lopuksi itse päätät, miten toimit – Tee siis niin kuin sinusta tuntuu oikealta ja hyvältä!

Ihanaa loppuvuotta sinulle!

Tsemppiterkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Töitä nuorelle

Mistä saisi töitä 16v nuorelle joka opiskelee ammattikoulussa. Ei puhelinmyyjä hommia

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi! Työnhaku alaikäisenä on haastavampaa, sillä useisiin tehtäviin vaaditaan täysi-ikäisyyttä ajokorttien tai myyntityön takia. Et maininnut, mitä alaa opiskelet. Voisiko omalla alallasi löytyä kesätyöpaikkoja? Kesätöiden haku useisiin paikkoihin käynnistyy jo heti tammikuussa. Tällaisia on ainakin S-ryhmän hyllytys- ja myyntityöt.

Työpaikkoja voi etsiä esimerkiksi TE-toimistojen avoimet työpaikat -sivustolta. TE-toimistoissa ilmoitetaan myös sellaisista työpaikoista joita alaikäisillä on mahdollista hakea. Muista mainita alaikäisyytesi jo hakemuksessa. Voit kysellä esimerkiksi siivoushommia tai vaikkapa lehdenjakohommia paikallisten lehtien jakeluosastoilta. Jäätelökioskeille tai vaikkapa leirintäalueille tarvitaan kesäaikana työvoimaa. TE-toimistosta sinut voidaan ohjata erilaisiin nuorisotyömuotojen piiriin. TE-toimisto järjestää myös koulutusta. Kouvolan TE-toimiston tiedot löytyvät täältä.

Työpaikan hakuun saat apua myös Ohjaamosta. Kouvolan Ohjaamo on avoinna maanantaista torstaihin klo 13.00-16.30. Ohjaamosta löytyy myös TE-toimiston nuorten asiantuntijoiden palvelut.

 

Ohjaamo Kouvola

Kauppakeskus Valtari, Kouvolankatu 15

45100 Kouvola

[email protected]

p. 020 615 5446

Porno

Onko pornon katsominen kielletty jossain?Voiko siitä tulla seuraamuksia tai ongelmia, jos katsoo vaikka esimerkiksi pornhubista?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. Ikäraja pornossa on 18. Pornon katsominen on siis kielletty ikäisiltäsi. Ikärajat.fi-sivustolta poimittua: "Elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajat varoittavat lapsen kehitykselle haitallisista sisällöistä. Ne eivät ole suosituksia, eivätkä kerro mille ikäryhmälle ohjelma on suunnattu. Ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoitus on suojella lapsia."

Eli sinun ei ole hyvä katsoa pornoa, koska sen sisällöt voivat olla haitaksi normaalille kehityksellesi. Se siis voi muodostua sillä tavoin ongelmaksi. Se voi myös vääristää näkemystä siitä, mitä seksi on. On hyvä muistaa, että porno on näyteltyä ja viihteellistä, ja että normaalissa elämässä seksi on hyvinkin erilaista kuin pornossa.

Jos alaikäisenä katsoo K18-materiaaleja, ei katsoja kuitenkaan joudu siitä oikeudelliseen vastuuseen. Mutta esimerkiksi lapsipornon hallussapito ja hankkiminen on kielletty rikoslaissa.

Hyvää loppuvuotta sinulle!
Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Sivut