Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Munasarja syöpä

Moikka!

Osaisiko joku sanoa kuinka todennäköistä olisi sairastua 14-vuotiaana munasarja syöpään.
Munasarjassani oli muuten nesterakkula joskus huhtikuussa. Se meni itsestään ohi lääkäri kertoi.
Noh mutta nyt minulla on lähes kuukauden ollut ihmeellisiä vatsakipuja suht voimakkaita vähintään muutaman kerran viikossa. Turvotta ja vatsa on kova. Myös ummetusta on esiintynyt.. Toivon, että vastaatte suoran vastauksen. En mielelläni menisi lääkäriin/terveydenhoitajalle. Sillä minua ahdistaa ajatus siitä.

Ulosteessq mustaa

Moikka, olen nyt useampana päivänä vessassa käydessäni huomannut mustia pisteitä/viivoja ulosteessa. En ole varma mitä ne on. Voivatko ne olla verta.Voiko minulla olla jokin syöpä, vaikka olen vasta 14v

Kommentoi
Näytä vastaukset

Syöpä voi olla minkä ikäisellä tahansa, kannattaa sanoa sun mutsille tai jollekkin luotettavalle henkilölle


Mitä minun pitäisi tehdä jos haluan seurustella pojan Kaa joka on vanhempi?

Olen seurustellut jo melkein 4kk yhden ihmisen Kaa ja meillä on aika hyvät välit, me molemmat halutaan olla yhessä, mutta mun vanhemmat kieltää mua puhumasta hänelle ): he pakottavat pistää välit poikki ja väittää et se on vaan mulle parempi jos pistän välit poikki, mitä mun pitäis tehdä kun haluun olla sen Kaa ja se mun Kaa ?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Viestissäsi pohdit, että mitä tehdä, kun vanhemmat eivät salli seurusteluasi vanhemman pojan kanssa, mutta te haluaisitte olla pojan kanssa yhdessä.

Tilanne tuntuu varmasti hankalalta enkä valitettavasti voi antaa tähän yhtä selkeää vastausta. Joka tapauksessa luulen, että vanhempasi yrittävät suojella sinua, mutta he eivät välttämättä ole osanneet perustella sinulle huoltansa suhteestanne. Toisaalta sinulla on myös oikeus itse valita, kenen kanssa seurustelet, mikäli kyse on pienestä ikäerosta. Viestissäsi ei kuitenkaan käy ilmi, kuinka paljon sinua vanhempi tämä poika on, ja ikäero on monesti merkittävä asia. Kun seurustelusuhteen osapuolet ovat suunnilleen samanikäisiä nuoria, ei vanhemmilla ole oikeutta estää seurustelua. Sen sijaan, jos teidän ikäeronne on kovin suuri, on syytä keskustella siitä, mitä huolia ikäero herättää. Olisiko keskustelua vanhempien kanssa mahdollista jatkaa, ja mielellään niin, että poikaystäväsi olisi keskustelussa mukana? Sinulla on oikeus saada vanhemmiltasi perustelut sille, miksi suhde ei heidän mielestään ole järkevä.

Jos teillä on ikäeroa esimerkiksi kaksi vuotta, niin ikäero ei ole kovin suuri. Jos ikäeronne puolestaan on esimerkiksi neljä vuotta, voi se nuorena olla aika merkittävä asia, vaikka aikuisena neljä vuotta ei tuntuisi missään. Olet varmaankin kuullut suojaikärajasta, jonka tarkoitus on suojata alle 16-vuotiaita seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Suojaikäraja on merkityksellinen silloin, kun toinen on esimerkiksi 15-vuotias ja toinen täysi-ikäinen. Suojaikärajan tarkoitus on suojata nuoremman seksuaalista kehitystä. Suojaikärajan tarkoitus ei kuitenkaan ole haitata nuorten välisiä suhteita niin, että seurustelusuhteita tarpeettomasti pyritään estämään. Aina täytyy huomioida yksilöllinen tilanne seurustelun suhteen.

Koska viestissäsi ei käy ilmi sinun ja pojan välistä ikäeroa, niin toivoisin, että tulet seksuaalineuvontachattiimme keskustelemaan aiheesta lisää. Voimme samalla pohtia, että mitä juuri sinun tilanteessasi voisi tehdä, jotta sinun oikeuksiasi myös kunnioitetaan. Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että omia rajoja seurustelun ja seksuaalisuuden suhteen kannattaa pohtia. On tärkeää, että sinun ja pojan välinen suhde perustuu kunnioitukselle, luottamukselle ja suostumukselle.

Toivottavasti vastauksestani on apua pohdintoihisi!

 Terkuin,

Venni, seksuaalineuvoja/Väestöliitto

olenko bi

Moi. Olen jo pitkään miettinyt olenko bi. Kiihotun tuntemattomien naisen vartaloista netissä. En kuitenkaan koskaan kaveriedeni tai kadulla kävelevien ihmisten vartaloista. Miehistä en kiihotu ollenkaan. En kuintenkaa ikinä voisi olla yhdessä tytön kanssa tai edes suudella tyttöä. Ihastukseni ovat aina olleet miehiä ja mietin esim luokkalaisistani et ompa komee. mutta en ikinä mieti noin tytöistä tiedän että se ei ole mustavalkoista mutta voisitko kertoa luuletko että olen hetero bi vai mikä.

Mistä saa fantasioida?

En tiiä poistuko se kysymys ku kysyin eilen mutta kirjoitan sen nyt uudestaan. Eli onko se moraalisesti oikein jos fantasioi vaikka isän naisystavästä ja runkkaa? Mietin vaan.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kiitos viestistäsi. Kysymyksesi saapui kyllä onnistuneesti perille. :) Kysymykset eivät näy heti palstalla, vaan yleensä viimeistään seuraavana arkipäivänä. Tämä viive johtuu siitä, että ylläpito tarkistaa kaikki viestit ennen niiden julkaisua. 

Kysymyksesi on nyt julkaistu. Se on Väestöliiton seksuaalineuvojan vastattavana. Saat vastauksen häneltä tämän viikon kuluessa, viimeistään perjantaina. Vastaus julkaistaan palstalla kysymyksesi yhteydessä.

Mukavaa syksyä sinulle! 

Ystävällisin terveisin,

Riina Nuortenelämä.fi-palvelun ylläpidosta

Mistä saa fantasioida?

Mistä on lupa sillee moraalisesti fantasioida ja runkata vaikka samal? Esim jos fantasioi äitipuolesta ni onko se väärin tai jtn?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysyt fantasioista ja fantasiointiin liittyvistä moraalisista kysymyksistä.

Fantasiat ovat siitä kiva asia, että ne elävät irrallaan todellisuudesta. Fantasioissa on siis lupa seikkailla kaikenlaisten mielikuvien parissa, mikä tuottaa mielihyvää ja nautintoa. Usein fantasioita ei edes haluaisi toteuttaa millään tavalla ja toteuttamiseen voi liittyä isojakin eettisiä kysymyksiä.

On kuitenkin mahtavaa, että pohdit sitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Jos on kyse seksistä jonkun toisen kanssa, niin silloin tämä kysymys on hyvin merkityksellinen. Fantasioida kuitenkin voi kaikenlaisesta, ja fantasiat voi pitää yksityisenä asiana.

Jos sinua kovasti vaivaa äitipuoleesi liittyvä fantasiointi, niin tule rohkeasti juttelemaan seksuaalineuvontachattiimme. Äitipuoli kuten muutkin aikuiset voivat herättää seksuaalista kiinnostusta etenkin murrosiässä eikä tämä ole tavatonta. Niitä ajatuksia, tuntemuksia ja fantasioita ei tarvitse hävetä.

Vielä lopuksi laitan tähän linkin artikkeliimme fantasioista.

Terkuin,

Venni, seksuaalineuvoja/Väestöliitto

peniksen mittaaminen

Hei!
olen 19-vuotias kuinka penis ja kivekset mitataan oikeaoppisesti

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Hei!

Peniksen ja kivesten mittaamiseen on monia tapoja. Voit mitata niitävaikkapa viivoittimella tai vertaamalla niitä johonkin esineeseen ja mittaamalla sitten esineen. Kannattaa pestä mittausväline sekä ennen mittaamista että sen jälkeen. Peniksen voi mitata niin lepotilassa kuin erektiossakin. Lepotilassa oleva penis on yleensä 69 cm pitkä ja erektiossa 918cm, mutta näissäkin voi olla eroja. Vasen ja oikea kives ovat yleensä keskenään vähän eri kokoisia ja eri korkeudella. Kivekset kasvavat keskimäärin 3–5 sentin pituisiksi.

Jokaisen penis ja kivekset ovat erilaisia. Penis on hyvä ja normaali sellaisenaan, jos sillä voi virtsata, ja jos sillä saa erektion. Peniksen ja kivesten kasvuun ja kokoon ei itse voi vaikuttaa, vaan ne kasvavat sen mittaiseksi kuin kasvavat. Voit lukea lisää Hyvä kysymys -sivuilta.

Hyvä kysymys -sivulta voit myös lukea kivesten tutkimisesta.

Ystävällisin terveisin, Sini – Nuortenelämä.fi

kivesten ja peniksen mittaaminen

Hei!
olen 18-vuotias kuinka penis ja kivekset mitataan oikeaoppisesti

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi

Kysmys on sen verran haasteellinen, että parhaan vastauksen saat asiaan olemalla yhteydessä paikalliseen terveyskeskukseen tai teurveydenhoitajaan. Heillä on varmasti tietoa mutta myös täällä on ohjeita asiaasi.

https://apteekkisuomen.com/normaali-peniksen-koko-ja-paksuus-mittausohjeet-ja-keskimaarainen-koko/

Nostaako perunat ihmisarvoa

Nostaako perunat ihmisarvoa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi! Sini vastaa:

Heippa!

Perunat eivät sinällään liity ihmisarvoon millään tapaa, mutta niillä voi toki nostaa hyvinvointia syömällä niitä. Peruna on terveellistä ja siinä on muun muassa kaliumia ja C-vitamiinia.

Ihmisarvo tarkoittaa jokaisella ihmisellä olevaa pysyvää ja yhtäläistä arvoa, jokainen on arvokas omana itsenään. Ihmisarvoon ei vaikuta esimerkiksi ulkonäkö, kansallisuus, sukupuoli, ihonväri tai yhteiskunnallinen asema.

Ystävällisin terveisin, Sini – Nuortenelämä.fi

sosiaalinen, mutta yksinäinen

Mulla on paljon kavereita, tai ainakin paljon ihmisiä ympärillä. Musta tuntuu silti tosi yksinäiseltä ja joukkoon kuulumattomalta. Joskus mä tunnen niin silloin kun oon muiden kanssa, mutta useimmiten yksin ollessa. Mä nautin silti myös omasta rauhasta. Mä en kuulu minnekään, siltä se ainakin tuntuu. Mä en tiedä kuka mä oon ja miksi mä oon. Tuntuu kuin mä olisin vain tyhjä. Tyhjä ihminen, joka on silti iloinen ja pirteä päivisin muiden kanssa, mutta yksin saattaa tuntea kovaa yksinäisyyttä. Mä haluan tehdä asialle jotain, mut en vaan tiiä mitä. Miten mä ees sanoisin asiasta muille, kun musta tuntuu ettei kukaan tajuais? Mäkään en tajua omia tuntemuksiani kauhean hyvin. Joskus mä jopa itken ilman mitään tiettyä syytä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, ja kiitos paljon viestistäsi. Sini vastaa sinulle:

Hei nimimerkki yksinäinen!

Ikävä kuulla, että tunnet itsesi yksinäiseksi. Yksinäisyyden tunne on erittäin yleinen. Lähes jokainen kokee olevansa yksinäinen jossain vaiheessa elämäänsä. On myös täysin normaalia tuntea itsensä yksinäiseksi, vaikka kavereita olisi paljonkin. Tunne ulkopuolisuudesta on myös yleistä ja se voi johtua esimerkiksi erilaisista arvoista ja näkemyksistä kaveriporukassa.

On hyvä, että pystyt myös nauttimaan yksin olosta ja omasta rauhasta. Silloin on mahdollista rentoutua ja pohtia asioita.

Kerrot, että sinun on vaikea kertoa asiasta kenellekään. Ehkä voisit aloittaa kertomalla terveydenhoitajalle tai jos sinulla on joku läheinen ystävä, voit avautua aiheesta hänelle. Kannattaa olla rohkea ja pyytää apua.:) Voit halutessasi jutella tuntemuksistasi Kohdataan -somessa, joka on netissä oleva palvelu, missä voi tutustua uusiin ihmisiin. Siellä voi olla helpompi ottaa asia puheeksi.

Voit myös edetä tilanteessasi juttelemalla ajatuksistasi nimettömänä ja maksutta ammattilaisen kanssa nuorten chatissa. Nuorten chatteja löydät Netarista.

Halutessasi voit myös koettaa saada lisää kavereita esimerkiksi harrastusten tai tapahtumien kautta.

Nyytin sivuilta voit lukea lisää yksinäisyydestä.

Kiva kun laitoit viestiä, toivottavasti vastauksesta on apua!:)

Ystävällisin terveisin, Sini – Nuortenelämä.fi

Moi, oletko tyttö vai poika?


Sivut