Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

puhelinnumeroa vailla

Mistä voisi saada yksityishenkilön puhelinnumeron? Kaikenlaisia numeropalveluita on kai paljonkin, mutta olisiko mitään ilmaista palvelua. Jos ei täysin ilmaista ole, kunpa olisi edes joku suht halpa ja luotettava. .Haluaisin kovasti tietää yhden tapaamani henkilön puhelinnumeron.

Olenko bi

Moi! Mua häiritsee kun en tiedä olenko bi. Sen takia että lähiaikoina olen tykännyt pukeutua poikamaisemmin. Ja siis en halua yleistää mutta jotkut lesbot/bit pukeutuvat ns poikamaisesti.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka Huolestunut, 

Sinua mietityttää oletko bi tai lesbo. Tämä on iso kysymys nuoren elämässä ja ymmärrän, että sinua mietityttää oma seksuaalisuutesi. Saat kuitenkin pukeutua niin kuin haluat ja sellaisiin vaatteisiin, joissa viihdyt. Pukeutumistyylisi ei määritä seksuaalista suuntautumistasi. Seksuaalinen suuntautuminen on ominaisuus, joka kertoo siitä, kehen ihminen ihastuu, rakastuu, tuntee emotionaalista ja/tai eroottista vetovoimaa. Seksuaalinen suuntautuminen määritellään yleisimmin tunteiden kohteen ja oman sukupuolen perusteella 

Jokaisella on itsemäärittelyoikeus eli sinulla itselläsi on oikeus määritellä kuka sinä olet, millainen haluat olla ja miten haluat tulla nähdyksi. 

Jos sinua mietityttää seksuaalisuuteesi liittyvät asiat, kannattaa sinun ottaa yhteyttä Espoon Tyttöjen Talon pop-in seksuaalineuvontaan. 

Ystävällisin terveisin Nuorten Elämä Espoo

Monta parasta kaveria

Moii! Voiko olla monta parasta kaveria? Kun musta tuntuu että mulla on 5 parasta kaveria. Siis ei se muita haittaa vaan mua kun olin ihan pieni nii oli käytäntö että on yksi paras kaveri ja loput on vaan kavereita.

kyssäri pulmaani

kun keskustelen ihmisten kaa tuntuu että muut ei huomaa että käsitän asioita laajemmin ja oon perehtynyt toiset huomas ja eräs huomasi että osaan eri näkökulmista katsoa asioita toisista mulla on suppea ajattelua ja tuntuu että mut huomataan eri tavoin oon kiinnostunut yhteiskuntatieteissä ja politiikasta oon lukenut peruskoulussa sotahistoriaa ja luen tieteenkuvalehtiä sekä historian lehtiä mulla ois autistisia piirteitä ja voiko se myös liittyä persoonaan

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos viestistäsi. Pahoittelemme vastauksen viivästymistä. Vastaus tulossa ensi viikon lopulla. t. Riina

Hm

Onko hyväksyttävää toimintaa, jos nuoren huoltaja uhkaa tuhota jotakin tämän omaisuutta, esim kännykän??

Raha

Kuinka paljon rahaa Kelalta saa, jos on työtön ja asuu 18-vuotiaana yksin? Pitääkö olla opiskelemassa että saa rahaa, vai voiko olla työtön ja olla opiskelematta, ja silti saada rahallista tukea?

bensan hinta

Miksi ihmeessä bensa on yleensä aina keskiviikkona kallimpaa kuin muina päivinä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. Olet siis havainnut keskiviikkoina bensan olevan kalliimpaa kuin muina päivinä. Yleensä onkin niin, että keskellä viikkoa hinnat ovat korkeammillaan. Hinnan määräytyminen ei ole ihan yksinkertainen juttu.

Polttoaineiden hinnat määräytyvät suurelta osin maailmanmarkkinoiden mukaan. Hintaan vaikuttaa myös paikallinen kilpailutilanne eli kuinka paljon bensa maksaa viereisellä huoltoasemalla (huoltoasemat kilpailevat asiakkaista). Bensan hinta vaihtelee yleensä muutamia senttejä päivittäin. Bensan hinta nousee yleensä silloin, kun ihmiset autoilevat enemmän. Esimerkiksi viime vuonna autoiltiin koronan takia vähemmän, ja niin bensan hinta laski. Suomessa bensan hinnasta suurin osa on veroa. Myös siis verotuksen muutokset vaikuttavat bensan hintaan.

Bensan hintaan liittyviä uutisia voit lukea esimerkiksi Ylen sivuilla, ja saada lisää tietoa hintojen määräytymisestä ja muutoksista.

Mukavaa viikonloppua! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Seksuaalinen suuntautuninen

Hei! Oon kohta 18v tyttö ja pidemmän aikaa oon miettiny omaa seksuaalista suuntautumista ja oon kokenu, että en oo ehkä ihan 100% hetero. Oon seurustellu 2 jätkän kanssa aikasemmin ja sillon olin hetero. Ja eikä se tuntunut mitenkään ahdistavalta sillon.

Oikeastaan tässä vuoden ja 2 vuoden aikana oon tajunnu, että oon ehkä pan tai biseksuaali. Kaikki alko, kun olin ihastunut kerran transsukupuoliseen kaveriini. Silloin aloin pohtia ensimmäisen kerran vakavasti omaa seksuaalista suuntautumistani.

Se tuntuu hieman ihmeelliseltä, kun yhtäkkiä olin 2 jätkän kans ja sen jälkeen mua ei oo jätkät enää kiinnostanu. Nyt olen ensimmäistä kertaa ihastunut yhteen tyttöön ja voisin kuvitella seurustelevani hänen kanssaan. Nykyään voin kuvitella poikia kavereina, mutta en kauheesti seurustelukumppaneina.

Voisiko se olla mahdollista, että ihmisen seksuaalinen suuntautuminen muuttuu yhtäkkiä, kun aikaisemmin on ollut hetero?

Joskus ahistaa, kun koulussa kaverit juttelee pojista ja kyselee, että onko sulla ketään poikaa mielessä. Ja sit itteä ei oikeen jätkät kiinnosta sillai kauheesti. Kotonakin vanhemmat kyselee, että millon tuot jonkun pojan taas näytille. Jos tosta mun ihastuksesta tuleekin mun tyttöystävä, niin pelottaa koko ajatuskin kertoa hänestä kavereille ja vanhemmille.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Ihmisen seksuaalisuus on koko elämän ajan muuntuva, erilaisia puolia ja tasoja sisältävä kokonaisuus. Se ei ole niin sanotusti ”lukkoon lyöty” vaan voi muuttua ja saada erilaisia muotoja ajan myötä. Myös seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua elämän edetessä, sekin on normaalia. Ympäristö, jossa elämme vaikuttaa paljon meihin ja joskus erilaiset ulkoa tulevat paineet tai odotukset voivat vaikuttaa meihin ja tapaamme suhtautua itseemme. Voimme ajatella, ”että koska muut ajattelevat tai olettavat minun olevan tällainen, niin olenhan minä”. Tärkeää on kuunnella itseään ja sitä mikä minusta tuntuu hyvältä sekä oikealta.

Muutokset omassa itsessä saattavat aiheuttaa hämmennystä, kun hoksaa, että joku asia on muuttumassa. Olisi tärkeää, että voisi keskustella jonkun luotettavan ihmisen kanssa omista ajatuksistaan ja tunteistaan, joita muutos tuo mukanaan. Se voi olla esimerkiksi kaveri tai joku luotettava aikuinen, jolle puhuminen voisi tuntua luontevalta. Kerrot rohkeasti, että omasta suuntautumisesta puhuminen vanhemmille sekä kavereille pelottaa. Heitänkin sinulle kysymyksen, että mikä kertomisessa sinua eniten pelottaa? Pelottaako muiden reaktio asiaan vai voisiko pelko liittyä esimerkiksi johonkin aiempaan kokemukseen, josta on jäänyt itselle huono muisto. Tätä voi hieman pohtia. On myös hyvä muistaa, ettei esimerkiksi omille vanhemmille tarvitse välttämättä heti kertoa, vaan voi odottaa sopivaa hetkeä. Tärkeänä pidän sitä, että löytäisi yhden sellaisen ihmisen, kenelle uskaltaisi alussa puhua aiheesta. Sinä olet itseasiassa jo ensimmäisen askeleen ottanutkin, sillä olet uskaltanut lähestyä tätä kautta kysymykselläsi. Oulun alueella esimerkiksi Tyttöjen Talolla voi käydä juttelemassa luottamuksella ja turvallisesti, ja halutessaan anonyymisti. Myös Oulun Seta:lla on mahdollisuus kahdenkeskisiin keskusteluihin tukihenkilön kanssa.

Tyttöjen Talon yhteystiedot löydät täältä.
Setan tukihenkilötoiminnan yhteystiedot löydät täältä.

Näiden lisäksi voit keskustella anonyymisti useista mieltä askarruttavista asioista eri chat-kanavissa.
Byströmin chat
Nuortennetti
Mieli

Olitkin saanut viestiisi kannustavan vastauksen Tiksulta. Samanlaisia asioita pohtivia nuoria siis löytyy, et ole yksin! Omaa seksuaalisuuttaan saa tutkia kaikessa rauhassa. Ei tarvitse ajatella, että ”tämän asian täytyy ratketa heti, tässä ja nyt”. Asioiden on hyvä antaa prosessoitua omalla painollaan. Oman itsen ja sen eri puolien hyväksyminen on tärkeä juttu oman hyvinvoinnin näkökulmasta. Tsemppiä tutkimusmatkallesi.

Vastaus on laadittu yhdessä Oulun Poikien ja Tyttöjen Talojen seksuaalineuvojien kanssa.

Terveisin Tuula, Byströmin nuorten tieto- ja neuvontapalvelu

Oon ite ollu melko samanlaisessa tilanteessa. Uskon, että seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua. Voit aluksi uskoa olevasi hetero, sitten bi, sitten taas hetero ja sitten taas jotain muuta.


Oman seksuaalisuuden pohtiminen voi olla hankalaa, ja kannattaa pysyä tosi avoimena itsensä kanssa. Itseään ei tarvitse lajitella johonkin tiettyyn seksuaaliseen suuntautumiseen, voit vaan sanoa ettet ole hetero, mutta et tiedä mikä seksuaalisuudeltasi olet. Joitain voi tosin ruveta ahdistamaan jos ei täysin tiedä omaa seksuaalista suuntautumistaan.


Sun ei tarvii tulla vielä niin sanotusti kaapista ulos kenellekään jos et koe olevasi valmis siihen. Kannattaa ensin kertoa asiasta sellaisille joihin todella luotat. Jos joku sun ystävä tai perheenjäsen vaikuttaa sellaselta, ettei hän kannata seksuaalivähemmistöjä, sun ei tarvitse kertoa asiasta tälle. Ite kyllä uskon että nykyään etenkin nuoret on tosi ymmärtäväisiä ja hyväksyviä. Toivottavasti kaikki menee hyvin sun kannalta! :)


Onko aikuisuus tylsää

Moi! Haluan yksinkertaisesti tietää onko 25+ Ikäisillä ihmisillä tylsää maksaa laskuja. Olen itse 16 vuotias eli vielä ei tarvitse siitä huolehtia.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Teini!

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Jokaisella on asiaan varmasti oma mielipiteensä. Itse ajattelen, että aikuisuus ei ole tylsää – päinvastoin. Kerron muutamia näkökulmia ja esimerkkejä siihen liittyen. Lisää saat niitä varmasti, jos otat asian puheeksi jonkun aikuisen kanssa. :)

Aikuisena yleensä tehdään töitä, ja siitä saa rahaa. Rahaa pitää toki käyttää pakollisiin menoihin, kuten asumisen kustannuksiin (esim. vuokraan ja sähköön), ruokaan, vaatteisiin, hygieniatuotteisiin ja vakuutuksiin. Mainitsemasi laskujen maksaminen on kyllä minusta aika tylsää, mutta toisaalta se vie todella vähän aikaa – varsinkin kun ne voi hoitaa näppärästi tietokoneella tai vaikka puhelimella.

Rahaa voi sitten pakollisten maksujen jälkeen käyttää kaikenlaiseen muuhun. Sellaisiin mukaviin asioihin, joihin itse haluaa. Voi säästää vaikkapa unelmien taloa tai ihanaa lomareissua varten, voi käydä ulkona kavereiden tai perheen kanssa syömässä, käydä mieluisissa harrastuksissa, hankkia lemmikin tai jotain ihan muuta. Aikuisuus antaa vapauden päättää itse asioistaan vapaammin. Esimerkiksi asuinpaikka, arjen rytmi, rutiinit ja viikonlopun vietto määräytyy pitkälti sen mukaan, miten itse haluaa (esim. työt voi tietysti tähän vaikuttaa). Esimerkiksi tällaisia hyviä puolia aikuisuudessa on.

Aikuisenakaan ei aina ole silti helppoa – jokaisella on omat vastoinkäymisensä ja haasteensa. Aikuisuus tuo mukanaan paljon vastuuta, mutta myös vapauksia. Aikuisilla on itsellään paljon vaikutusvaltaa siihen, millaista oma elämä on – jos elämä tuntuu tylsältä, yleensä siihen on keinoja saada elämästä mielekkäämpää tai toiminnantäyteisempää. Aina kaikki ei kuitenkaan ole omassa päätäntävallassa. Jokaisen elämä on omanlaisensa.

Loppujen lopuksi ei ole olemassa yleispätevää vastausta siihen, onko aikuisuus tylsää vai ei. Voit tulla jatkamaan pohdintoja esimerkiksi Nuortenelämä.fi-chattiin. Se on avoinna tällä sivustolla aina maanantaisin ja tiistaisin klo 14-16. Tervetuloa! :)

Lämpimin terveisin, Riina

Viiltely

Hei,
Eilen illalla kun olin tekemässä perus iltatoimia vessassa aloin yhtäkkiä vain itkeä (varmaan koska oli jotenkin tosi ahdistunut olo ollut koko päivän ajan). Huomasin sheivaus jutskasen siinä plydällä ja viilsin sillä pari viiltoa omaan sääreeni.
En oikein itsekkään tiedä miksi tein sen. Olin pari vuotta sitten todella surullinen ja ajattelin muutaman kerran itsetuhoisesti mutten tehnyt kumminkaan mitään. Pääsin kumminkin surullisuudestani yli kunnes se tuli tänä vuonna aina välillä takaisin. Pari viikkoa sitten kun olin kävelyllä rannalla jäin seisomaan laiturille ja katsoin vettä ja melkein hyppäsin sinne jää kylmään veteen. En tiedä silloinkaan miksi edes ajattelin sillä tavalla.
Nyt tänä iltana otin sen sheivaus jutskasen taas ja viilsin pari viiltoa vanhojen viereen. En vieläkään ymmärrä miksi teen sitä vaikka se sattuu. Mä en haluis enään tehdä niin ja kadun nyt jälkeen päin et oon satuttanu itteeni.
Pejantaina mun kakd kaveria pitäis tulla yöks ja mä tiiän et me mennään suihkuun ja saunaan, jolloin mun viiltely jäljet näkyis tosi selvästi. Jos en suostu menemään nii ne alkaa kyselee ja oon surkee valehtelee nii ne sais selville.
Mä en enään koskaan aijjo viillellä, mut en vaan haluu et mun kaverit saa sen selville. Miten mä pystyisin peittää ne silleen ettei ne nää? Tai miten haavat saa nopeasti paranemaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Ykstyttö!

Kiitos viestistäsi. Viiltelyhaavoja on tärkeää hoitaa hyvin, jotta ne eivät tulehdu ja jotta ne paranisivat nopeammin. Lue Terveyskylän ohjeet haavojen hoitoon.

Viiltelyhaavojen paranemisen nopeus riippuu esimerkiksi haavan syvyydestä. Siihen, millainen jälki haavoista jää, vaikuttaa niiden koko, muoto, paikka ja henkilön ikä, ravitsemustila ja perintötekijät. Niin haavojen kuin arpienkin hoitamiseen on olemassa erilaisia apteekista saatavia hoitotuotteita. Voit halutessasi käydä tutkimassa niitä apteekissa ja kysyä työntekijältä neuvoja sopivien tuotteiden valitsemiseen.

Isompien viiltelyhaavojen paranemisessa kestää aikaa ja arven kehitys voi jatkua vuosia. Ajan kanssa jäljet kuitenkin vähintäänkin vaalenevat. Joillakin arvet jäävät pysyvästi näkyviin, joillakin ne muuttuvat lähes huomaamattomiksi. Jos viiltelyhaavat ovat pienempiä, paranevat ne nopeammin.

Niin kuin Tiksu on kommentoinut, viiltelyhaavoja ei oikein voi peittää huomaamattomasti suihkun ja saunan ajaksi. Tietysti voit peittää ne vedenkestävillä laastareilla tai siteellä, mutta nekin silti näkyisivät kavereillesi.

Viiltely yleensä kertoo pahasta olosta - siinä ei ole hävettävää. Viiltelyn avulla yleensä puretaan ahdistusta – viiltely on kuitenkin hyvin vahingollinen keino siihen. Mukava kuulla, että et aio enää viillellä. Viestisi perusteella sinun voisi kuitenkin olla hyvä jutella jonkun auttavan aikuisen kanssa olostasi ja hyvinvoinnistasi. Pahaan oloon ja erilaisiin mielenterveydellisiin haasteisiin on saatavilla apua – ihan niin kuin Tiksukin kommentoi. Apua voi lähteä hakemaan esimerkiksi juttelemalla vanhempien, opiskeluterveydenhoitajan, kuraattorin tai vaikka jossakin nuorten chatissa ohjaajan kanssa. Chatteja löytyy Netarista.

Mukavaa alkuvuotta sinulle. :)

Tsemppiterveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Niitä viiltelyn jälkiä ei oikein voi peittää millään, etenkään jos aiot käydä suihkussa. Saattaa myös olla, että sun ihoon jää ikuisesti sellaiset valkeat viivat. Sun ei pitäis hävetä sitä että teit sen, vois olla tosi hyvä että puhuisit sun kahden kaverin kanssa siitä että viiltelit. Tällöin saisit lievitettyä omia huoliasi ja ystäväsit saisivat tietää, että sinulla on hieman vaikeaa juuri nyt.


Olis tosiaan hyvä jos hakisit jostain apua, tai puhuisit vaan jollekin, esim perheenjäsenelle, ystävälle, koulun terveydenhoitajalle... Oot kuiteski sen verran ahdistunut tai stressaantunut että aloit viiltelemään, ja vaikka sanoit ettet aio enää tehdä niin, nii se voi alkaa jossain vaiheessa vaivaamaan sua paljon. Apua on aina saatavilla!


Sivut