Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

eroon seksuaalisista ajatuksista

Hei. En oikein tiedä, voiko minua auttaa kukaan, mutta kerron silti tilanteestani. Olen 37v mies, eikä minulla ole vieläkään kokemusta seksistä. Haluaisin päästä kokonaan eroon kiinnostuksestani seksiin, mutta en ole onnistunut siinäkään. Olen täysin varma, etten koskaan tapaa naista, jonka kanssa pääsisin seksiä harrastamaan. En ole koskaan edes yrittänyt löytää naista, joten olen täysin avuton siinä mielessä. Ainut keino päästä tilanteessa eteenpäin olisi siis saada kaikki seksiin liittyvä pois mielestä. Se olisi suuri helpotus minulle. Tähän juuri kaipaisin apua. Miten pystyisin työntämään kaiken mieltäni vaivaavan pois ajatuksistani? Pitäisi siis saada loppumaan pornon katselu ja itsetyydytys. Lukemattomista yrityksistä huolimatta se ei ole onnistunut. Olen liian heikkoluonteinen. Kun minulla on paljon aikaa, sorrun aina uudestaan ja uudestaan. Haluaisin myös, että osaisin olla vilkuilematta naisia. Katselen usein naisten takapuolia kaupungilla liikkuessani. Sekin pitäisi saada loppumaan. Tunnen, ettei elämälläni ole mitään merkitystä. Jos pääsisin eroon noista ikävistä asioista ja ajatuksista, voisi loppuelämäni muuttua paljon paremmaksi. Omin avuin en tule tässä onnistumaan, ja siksi olisi kiva, jos saisin apua asiantuntijalta.

Japaniin

Ollaan muuttamassa faijan töiden takii Tokioon. Kaikki mun kaverit jää tänne ni se vituttaa. Mitä täs vois oikee tehä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä Piian vastaus viestiisi:

Hei Maketzu!

Kiitos kysymyksestäsi.

Ymmärrän hyvin, että uusi elämäntilanne ja kauas muuttaminen aiheuttaa huolta. Kavereista erossa oleminen tuntuu varmasti raskaalta ja voi jopa aiheuttaa ahdistusta.

Kehottaisin suhtautumaan tilanteeseen siten, että kaverit eivät katoa kokonaan, vaikka asuisittekin eri maissa. Erilaiset sovellukset mahdollistavat yhteydenpidon todella helposti. Tulette varmasti pitämään yhteyttä, kuten aiemmin - tai jopa aktiivisemmin - viesteillä, videopuheluilla ja muilla keinoilla.

Viestistäsi ei käy ilmi, kuinka pitkä isäsi työkomennus Tokiossa on. Oloasi voisi helpottaa ajatus siitä, että muutto ei ole lopullista ja pääset palaamaan Suomeen kavereidesi luo jossain vaiheessa. Voisit myös jutella vanhempiesi kanssa huolestasi. Voisitte yhdessä pohtia, voisiko kavereitasi tulla vierailemaan Japaniin tai olisiko suunnitelmissa mahdollisesti vierailuja Suomessa.

Sinun on varmasti tällä hetkellä vielä vaikeaa miettiä positiivisella tavalla elämäntilanteen muutosta, mutta tulet huomaamaan, että saat Tokiossa uusia kavereita ja ulkomailla asumisesta on paljon hyötyä tulevaisuudessa. Kun sopeudut uuteen maahan, tilanne tuskin tuntuu enää niin pahalta kuin nyt etukäteen.

Suosittelen tutustumaan Nuorten elämä –sivustolla erilaisiin puhelin- ja chatpalveluihin, joiden kautta voit halutessasi keskustella lisää asioista, jotka painavat mieltäsi.

Terveisin,

Piia
Nuorisotiedottaja 
Decibel.fi

Hei!

Pidä yhteyttä kavereihisi aktiivisesti, tekstailkaa niin usein kuin voitte, pitäkää videopuheluita ym. Koittaa mahdd. Mukaan nähdä 1-2 kertaa vuodessa. Etsi uusia kavereita opiskelupaikastasi, ja etsi netistä muita kaltaisiasi nuoria joilla on tuosta kokemusta ja voisivat auttaa. Toivottavasti siellä menee hyvin, eikä se lannista täysin mieltäsi koko mesta! Se vaatii joka paikassa oman aikansa ennenkuin alat tottumaan, ja arki taas sujumaan.


Saako ketipinorista yliannostuksen

Saako ketipinorista yliannistuksen ja kuinka paljon ottaa jos saisi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Älä etsi ainakaan täältä itsemurhaan neuvoja.


Omilleen muuttaminen ja rahatilanne

Hei.
Olen 18v ja olen löytänyt juuri sopivan vuokra asunnon läheltä kouluani. Asunto on juuri sopivan kokoinen minulle ja koiralleni (asunnossa lemmikit sallittu), vuokra sopiva eikä minun tarvitsisi tehdä isoja hankkeita muuttaessani. Vanhempieni luo on n. 20km joten esim viikonloppuisin saisin käydä kylässä jne mutta rahallisesti he eivät voi auttaa enkä sitä viitsi pyytääkkään. Olen laskenut että kelan tuet riittäisivät elämiseen ja vuokraan, mutta oma rahatilanne on erittäin huono sillä tili on melko tyhjä. Pärjäisin erinomaisesti omillani muuten, mutta mietinkin kuinka paljon rahaa pitäisi olla omasta takaa esim. muuttaessa ja onko mahdollista elää vuoden pelkillä tuilla viimeisen lukiovuoteni?

uusi näkökulma

miksi niitä ihmisiä leimataan jotka uskoo noihin salalittoteorioihin toki joillakin on mielenterveys ongelmia mutta on tärkeä ymmärtää eri mieltä asioista tai poikkee valtavirrasta ps kato video https://youtu.be/OWm389ohTHI?t=1058

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei avarakatseinen! 

Kiitos kysymyksestäsi. Kysyt, miksi niitä ihmisiä leimataan, jotka uskovat salaliittoteorioihin. 

Millä tavoin tarkoitat salaliittoteorioihin uskovia ihmisiä leimattavan? Ketkä heitä leimaavat? 

Yleisesti ottaen leimaamisen taustalla on tavallisesti kielteisiä ennakkoluuloja jotain tiettyä asiaa kohtaan. Usein tällaiset ennakkoluulot johtuvat luotettavan ja oikean tiedon puutteesta kyseessä olevasta asiasta.  

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

tolla videolla selvennetään asiaa


Milloin

Minkä ikäisenä penis on kasvanut kokonaan? Oon mitannut 14 cm onko se tarpeeksi? Siinä sattuu kun yritän vetää esinahan taakse, se on erektiossa ei levossa niin paljon. Ei kai sattuminen ole silloin hyvä? Pallukka pää ei näy koskaan kunnolla. Siemensyöksyjä tulee silti mutta ne tulee erilaisesti kuin ennen. Ennen tuli kerran laukeamisessa kaikki ulos nyt monta kertaa yhdessä orgasmissa. Mikähän sen tekee sellaiseksi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Oukkii! 

Kiitos viestistäsi ja kysymyksistäsi.

Peniksen kasvun aikataulu ja peniksen koko

Jokaisen penis on omanlaisensa ja kasvaa omaan tahtiinsa. Penis on normaali, jos sillä saa erektion ja kykenee virtsaamaan. Kun penis ei ole erektiossa, suurimmalla osalla aikuisista miehistä peniksen pituus on 6 – 9 cm. Erektiossa olevan peniksen pituus vaihtelee eri miehillä, tavallisimmin se on 9 – 17 cm. Koko vaihtelee myös näistä mitoista ja sekin on ok.  

Pojilla kivekset kasvavat yleensä 9 – 13 vuotiaana. Penis alkaa kasvaa noin vuosi sen jälkeen. Penis kasvaa 0,5 – 2 vuotta saavuttaen lopullisen mittansa.  

Tiedon poimin Hyvä kysymys –palvelusta sekä Poikien Puhelimen Pakko kysyä -opasta, joista voit lukea halutessasi lisää. 

Esinahka

Esinahkaa ei ole hyvä vetää taakse siten, että sattuu. Sitä voi koettaa vetää taakse hellästi. Esinahka on kiinni terskan pinnassa kiinnikkeillä, jotka irtoilevat murrosiän edetessä, peniksen kasvaessa. Sitten esinahka on vedettävissä taaksepäin niin, että pallukka pää eli terska paljastuu. Jos esinahka ei liu’u taakse sinulla vielä 16-vuotiaana, on syytä keskustella asiasta lääkärin kanssa. Lääkäriin tai kouluterkkarin juttusille on hyvä hakeutua jo aiemmin, mikäli murrosiän kehitys ja penikseen liittyvät muutokset huolestuttavat sinua.  

Siemensyöksyn voi kokea ilman orgasmia ja orgasmin ilman siemensyöksyä. Niiden kokeminen on yksilöllistä. Joskus siemenneste tulee suurella voimalla ulos, joskus se valuu ja joskus pulppuaa ulos. Erilaisten siemensyöksyjen kokeminen on siis normaalia. Ennen varsinaista siemensyöksyä peniksestä erittyy kirkasta eritettä, jota kutsutaan usein touhutipoiksi.  

Mukavaa kesää! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

vuokravakuus ym. Viralliset asiat

Mistä saisi apua kun olen muuttamassa uuteen paikkakuntaan opintojen perässä. En tiedä kuinka hakea vuokravakuutta ja asumistukea, olisi ihana jos näistä voisi soittaa jollekkin joka osaa auttaa, mutta en tiedä mihin? Kiitos avusta!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Pohdit, mitä kautta voisit saada apua vuokravakuus- ja asumistukiasioihin muuttaessasi uudelle paikkakunnalle opintojen perässä.

Kysymyksessäsi ei mainita tätä uutta paikkakuntaa, mutta mikäli siellä toimii Ohjaamo, niin sitä kautta voi kysellä muuttoon, vakuuteen ja tukiin liittyviä asioita. Osoitteessa www.ohjaamot.fi voit hakea paikkakunnan perusteella lähimmän Ohjaamo -palvelun tiedot ja soittaa heille aukioloaikoina.
Jos uudella paikkakunnalla ei ole Ohjaamon palveluita saatavilla, voithan toki aloittaa asioiden selvittämisen Ohjaamo Jyväskylän kautta, puhelinnumero: 050 311 8877 (palveluaika ma-pe klo 8-16).

Myös etsivä nuorisotyö voi olla apuna tällaisissa kysymyksissä ja asioiden selvittelyssä. Etsivää nuorisotyötä toteutetaan laajasti ympäri Suomen. Kannattaa siis tutustua uuden paikkakunnan nuorisolle suunnattuihin palveluihin kaupungin/kunnan nettisivuilla. Sieltä selviää yleensä parhaiten, toimiiko paikkakunnalla etsiviä nuorisotyöntekijöitä ja mistä numerosta heidät tavoittaa.
Sekä etsivän nuorisotyön että Ohjaamon palvelut ovat maksuttomia ja alle 30-vuotiaille suunnattuja.

Onnittelut vielä opiskelupaikasta ja tsemppiä muuttoasian selvittelyyn!

Kesäterveisin,
Rita, Nuorten Jyväskylä

Niukat menkat

Moi, mulla on ollut nyt 2 viime kuukauden ajan tosi niukat menkat. Olen tarvinnut vain pikkuhousunsuojaa. Menkat myös ovat alkaneet viikon etuajassa molemmilla kerroilla. Itsellä menkat on ollu jo 3,5 vuotta ja ennen ollu aika runsaat ja nyt yhtäkkiä näin iso muutos. Ei ole mitään muita oireita, eikä ole raskauden tai sukupuolitaudin mahdollisuutta. Paino täysin normaali, eikä ole ollut mitään elämäntapamuutosta. Stressiä ehkä hieman. Miksi menkkani ovat yhtäkkiä niukemmat, ja mitä minun täytyy tehdä asialle?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Huolestunut. Sinua huolettaa koska kahdet edelliset menkkasi ovat olleet tosi niukat. Aiemmin ne ovat olleet runsaat. Kuukautiskiertosi on myös aikaistunut. Kerroit, että sinulla on hieman stressiä. Stressi on yleinen syy kuukautiskierron häiriöihin. Muita syitä on muassa sairastelu, runsas liikunta tai elämänmuutokset. Sinun kohdallasi syynä voi siis olla stressi. Se voi aikaistaa kuukautiskiertoa kuten sinulla on käynyt. 

Voisit jutella asiasta äitisi kanssa ja jos asia huolettaa sinua voitte varata ajan gynekologille. Joskus vuodon määrä voi vaihdella runsaastikin kiertojen välillä, joskus jopa päivien sisällä. On kuitenkin hyvä selvittää syy muutokseen. Mukavaa kesää sinulle!

Moviestarplanet

Moi oon 12v tyttö joka säästää vippiin Moviestarplanet pelissä ja sen vipin hinta on 75€ ja nyt mulla on kasassa 20€ ja haluisin kerätä nopeasti rahaa siihen, ja en saa yleensä mitään viikko rahaa :( Mä saan aika yleensä jouluna ja syntymäpäivänä rahaa ja synttärit meni keväällä ja jouluun on vielä niin pitkä aika niin oisko kellään mitään vinkkejä miten voisi kerätä rahaa nopeasti? Ite ajattelin myydä marjoja ja vanhoja tavaroita esim vaatteita ja sellasta. Mut antakaa vinkkejä. (en mee mihikää sit töihi)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Tässä Annin vastaus kysymykseesi:

Moi! Olet selvästi kysymyksesi perusteella motivoitunut säästämään, hienoa! Marjoja keräämällä ja myymällä, sekä vaatteiden myynnillä voit hyvinkin tienata tarvitsemasi summan. Ja sehän on myös omanlaistaan työtä! Mitäs jos työllistäisit itse itsesi? Esimerkiksi tarjoaisit lastenhoitoapua mahdollisille tuttavaperheille, tai nurmikon leikkausta tms. pihanhoitoa, josta sinulle maksettaisiin palkkaa.

Mukavaa kesää! :)

Alavatsakivut- ja näppylät

Hei.
Minulla on viime päivinä ollut lievää alavatsakipua. Saman tyylistä on varmaankin joskus ollut. Minulla ei ole alkanut menkat, joten voisi kai viitata niihin.
Huomasin myös, että minulla on alapäässä (suurimmaksi osaksi häpykarvoitus alueella) näppylöitä. Ne eivät ole koholla ja ovat väriltään punertavia ja näyttävät ehkä vähän luomilta. Ne ovat kuitenkin ilmestyneet lyhyessä ajassa pienelle alueelle paljon, joten ei varmaan ole luomia.

Kysymys: Pitääkö alavatsakivuista tai -näppylöistä huolestua? Mistä ne voisivat johtua?

PS. Sillä tuskin on vaikutusta asiaan, mutta olen nukkunut muutaman kuukauden ilman alushousuja, mutta nyt olen joutunut käyttämään niitä, koska yöllä on kuuma, enkä halua nukkua ihan alasti.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Lievät, ohimenevät alavatsakivut eivät ole vaarallisia. Melkeinpä kaikilla naisilla on joskus alavatsakipuja. Suurin osa kivuista on yleensä lieviä ja harmittomia vaivoja, jotka menevät ohi itsestään.  

Jos kipu voimistuu tai se jatkuu vielä useamman päivän tai jos sinulla ilmenee muita oireita (kuten kuumeilua, pahoinvointia tai oksentelua) on syytä hakeutua lääkäriin. Alavatsakivuille voi olla monenlaisia syitä, ja varmimmin syy selviää terveydenhuollossa.  

Näppylöitä voi tulla alapäähän monesta syystä. Murrosikäiselle on normaalia, että esimerkiksi finnejä ilmaantuu alapään iholle. Kuvailet näppylöitä kuitenkin punertaviksi ja kerrot, etteivät ne ole koholla. Näppylöitä saattaa aiheuttaa esimerkiksi karvoituksen sheivaus, joka ärsyttää ihoa. Syynä saattaa olla myös esimerkiksi jokin ihottuma. Syy näppylöille selviää terveydenhuollossa, lääkärin vastaanotolla. Voit halutessasi lukea tästä Sexpon seksuaalisen hyvinvoinnin ammattilaisten vastauksen samankaltaiseen kysymykseen alapään näppylöistä. 

Alapään hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta ja tarvittaessa hakeutua lääkäriin. Alushousujen vaihtaminen päivittäin ylläpitää alapään hyvinvointia. Alapäätä ei suositella pestävän pesuaineilla vaan vesipesu päivittäin yleensä riittää. Saippua voi ärsyttää ja kuivattaa ihoa. “Ilmakylvyt” tekevät alapäälle hyvää, joten ilman alushousuja nukkuminen on tosi ok. Lisää neuvoja alapään hyvinvoinnista huolehtimiseen saat Hyvä kysymys –palvelusta 

Jos oireesi jatkuvat, on hyvä varata aika paikkakuntasi terveysasemalle lääkärin vastaanotolle, jotta syy oireille selviää ja tarvittaessa saat niihin sopivat hoito-ohjeet. Kouluaikoina voit vaihtoehtoisesti ottaa yhteyttä kouluterkkariin 

Kivaa kesän jatkoa! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Sivut