Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Miten saan kiinnitettyä huomion mua kolme vuotta vanhempaan poikaan joka asuu eri paikkakunnalla?

Mä alotin yleisurheilun noin kuukaus sitte ja oon jo nyt ihastunu yhteen poikaan siäl. Mä tiiän sen etu- ja sukunimen, ign, snäpin, iän ja asuinpaikkakunnan, mut miten mä saisin juteltuu sille, ku se ei oo lisänny mua takasi snäpissä.

Terska

Esinahka peittää vähän reilu puolet terskasta löysänä. Ja erektiossa esinahka ei pysy terskan päällä ollenkaan. Ennen esinahka pysyi ihan hyvin terskan päällä osittain. Mutta nyt jonkin aikaa esinahka on itsestään lipsahtanut terskan taakse vaikka penis on löysänä. Vedän esinahan aina takaisin terskan päälle kun mahdollista, mutta se lipsahtelee silti pois terskan päältä aika usein.

Onko tähän asiaan voinut vaikuttaa se, että masturboidessa olen venyttänyt esinahkaa reilusti taakse? Sekä seksiä harrastaessa esinahka on myös hyvinkin venyneenä taakse. (Kipuja ei ole)

Nyt tuntuu inhottavalle kun löysänä housuissa olevan peniksen terska paljastuu kokonaan ja paljas terska hankautuu. Kannataisiko vain totutella pitämään terskaa koko ajan paljaana? Vai olisiko joitain keinoja joilla saisi esinahan pysymään edes osittain terskan päällä?

Milloin

Minkä ikäisenä on hyvä aloittaa seksi kokemukset? Mua haluttaa ja jännittää samaan aikaan kun mietin aloitusta kun se on kohta edessä. Onko paras aloittaa tutustumaan vaikka suuseksillä eikä välttämättä heti yhdynnällä? Peniksessä on muuttunut erektiot kun se on kovempi ja siemensyöksyt kun ne on nyt paljon voimakkaampii kuin ennen. Mistä se johtuu?

Esinahka todella kireä

Pitäisikö huolestua, kun esinahan pää on niin kireä ja pään "reikä" pieni ettei terska pääse ollenkaan tulemaan esiin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Huolestunut!

Kiitos kysymyksestäsi. 

On ihan normaalia, että 13-15-vuotiaan esinahka ei ole vielä kunnolla irronnut terskan pinnasta siten, että esinahan saisi vedettyä kokonaan taakse terskan päältä.

Sexpon sivulta poimittua tietoa:

Esinahka on lapsen syntyessä kiinnittynyt penikseen kiinnikkeillä, jotka irtoavat itsestään ajan myötä. Joillakin kiinnikkeet irtoilevat vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä, toisilla aiemmin. Esinahkaa ei saa vetää väkisin terskan yli, sillä seurauksena voi olla kipua ja verenvuotoa sekä kudosvaurio.

On hyvin yleistä, että esinahka on ahdas. Tilanne on kuitenkin lähes aina hoidettavissa omin käsin. Esinahan tiukkuutta on mahdollista helpottaa varovaisilla venyttelyillä, joissa on hyvä käyttää apuna perusvoidetta, liukastetta tai hajusteetonta öljyä. Sitä voi venytellä myös suihkussa. Aika sekä säännöllinen ja kärsivällinen venyttely riittävät useimmiten tuomaan esinahkaan väljyyttä. Myös itsetyydytyksen yhteydessä tapahtuva esinahan liikuttelu on eduksi. Tärkeää on, ettei käsittele esinahkaa liian kovakouraisesti. Kannattaa pitää taukoa, jos tuntuu kipua.

Tilanteesi kuulostaa siis normaalilta. Olet vielä murrosiässä, joten esinahka voi hyvinkin vielä löystyä ja irrota terskan pinnasta.

HUOM. jos asiasta kuitenkin aiheutuu sinulle jotain haittaa kuten kipuja/vaikeuksia esimerkiksi virtsatessa tai itsetyydytyksessä, silloin kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä koulusi terveydenhoitajaan tai terveysaseman lääkäriin mahdollisimman pian.

Vinkki: Poikien Puhelimen Pakko kysyä –verkkojulkaisusta saat paljon tietoa esimerkiksi poikien murrosikään, kehoon ja kehitykseen liittyvistä jutuista. Kannattaa tsekata!

Kivaa joulun aikaa! :) 

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

runkkaaminen yöllä

Kuuluuko normaaliin seksuaalisuuteen jos yöllä herää, ja alkaa runkata? Vaikka olisi runkannut jo illalla. Olen tehnyt näin pari kertaa viikossa viime aikoina.

kyssäri

Kuinka voin tarkistaa, olenko antanut luvan tietojeni toimittamiseen viranomaisille, en muista olenko täyttänyt tilin luonnin aikana haluun antaa tietojani viranomaisille

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi!

Mistä palvelusta ja tilistä on kyse? Voit tarkastella omia tietojasi ja hallita niitä, kun kirjaudut kyseiselle tilillesi. Etsi sieltä osio 'asetukset' tai 'tietojen muuttaminen' tai muulla vastaavalla nimellä löytyvä osio. Voit pyytää joltakin aikuiselta apua. Lisäksi, yleensä palveluissa on asiakaspalvelu tai jonkinlainen Ota yhteyttä -kanava, jota kautta voit kysyä juuri kyseiseen tiliin liittyviä asioita. Voit halutessasi hyödyntää sitäkin. 

Hyvää talven jatkoa!

Marja-Leena & Riina

Seksitauti?

Oli virhe harrastaa kännissä suojaamatonta seksiä juuri tapaamani pojan kanssa (me olemme molemmat 17v) kanssa kuukausi sitten, (1.11). En ole hänen kanssaan enää tekemisissä ja nyt huolettaa, että mitä jos minulla on sukupuolitauti. Raskaana en onneksi ole, sillä menkat alkoivat normaalisti. Mitään oireita sukupuolitaudeista ei ole ollut, mutta eivätkö ne usein olekin oireettomia? Tämän jälkeen minulla ei ole ollut seksikumppaneita.
Olen harkinnut meneväni lukioni terveydenhoitajan avustuksella sukupuolitautitesteihin, jotka ovat kunnassani luultavasti minulle maksuttomia, mutta epäröin, koska en tiedä kuinka vaitiolovelvollinen koko prosessi on. En halua missään nimessä vanhempieni saavan tietää, sillä heidän reaktionsa alkoholinkäyttööni sekä seksin harrastamiseen alaikäisenä ei olisi hyvä ja masentaisi mieltäni entisestään. Kysymykseni siis on, että voiko testit ja mahdollisen hoidon hoitaa kokonaan niin, että vanhempani eivät saisi tietää? Jääkö käynnistäni merkintä johonkin? Haluaisin vain mielenrauhan ja lapsia tulevaisuudessa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! Hienoa, että lähdit selvittämään asiaa. Olet oikeassa, että seksitaudit ovat usein oireettomia. Ja kyllä vain, seksitautitestit ovat kunnallisissa hoitopaikoissa maksuttomia. Klamydia ja tippuri voidaan testata 1-2 viikkoa suojaamattoman seksikontaktin jälkeen. Hiv voidaan testata 1-3 kuukauden kuluttua suojaamattomasta seksistä. Kuppa-testiin voi hakeutua 3-8 viikkoa suojaamattoman seksikontaktin jälkeen. Lisää tietoa saat Just Wear It -palvelusta. Tässä Tiinan vastaus kysymykseesi: 

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! On hienoa, että kannat vastuuta terveydestäsi! Voit aloittaa hoidon ja lääkityksen siten, että siitä ei tule ilmoitusta huoltajallesi. Omakantaa he eivät pääse lukemaan, koska olet jo 17-vuotias, ja apteekissa voit myös asioida ilman, että huoltaja asiasta saa ilmoitusta! Eli nyt vain nopeasti testeihin ja jos on niin, että tarvitset hoitoa, niin aloita se. Useimmiten käypähoitona on antibioottikuuri.

Tiina P / Nuorisotiedottaja Reimari.info

Freelancer-kuvaaminen

Minkä ikäisenä voi aloittaa tekemään kuvauskeikkoja freelancerina, ja mitä freelancer-työ edellyttää?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä. Et kertonut viestissäsi omaa ikääsi mutta töitä voi tehdä ensimmäisen kerran samana vuonna kun täyttää 14 vuotta. Kuluvan kalenterivuoden aikana 13 vuotta täyttävä ja tätä nuorempi voi tehdä työtä vain työsuojeluviranomaisen myöntämällä poikkeusluvalla. Työaika saa olla 14- vuotiaana enintään seitsemän tuntia ja 15- vuotiaan työn kesto saa olla sama kuin täysi-ikäisillä. Iltatyö on kuitenkin rajoitettua ja yötyö kokonaan kiellettyä.

Suosittelen sinua juttelemaan kiinnostuksestasi yritystoimintaan vanhempiesi kanssa. He ovat vastuussa sinusta ja yritystoiminnastasi koska olet vielä alaikäinen. Lisäksi työn tekemiseen vaaditaan huoltajan lupa.

Hyvä vaihtoehto aloittavalle tekijälle on kevytyrittäjyys varsinkin jos toiminta pienimuotoista tai sivutoimista. Kevytyrittäjänä toimit laskutuspalvelun kautta ja riskit ovat pienet. Kun teet työilmoituksen, sinulla on myös vakuutukset voimassa. Jos valokuvauskeikkoja alkaa tulla enemmän voi olla järkevää alkaa yrittäjäksi.

Kevytyrittäjänä teet laskutuspalveluun tunnukset ja verokortti toimitetaan sähköisesti. Sitten voitkin jo aloittaa laskuttamisen. Yksi hyvin tärkeä asia on tehdä sopimukset tarkasti ja kirjallisena: mitä, milloin ja missä tehdään ja mitä se maksaa. Laskutuspalvelu hoitaa ainakin laskuttamisen, vakuutukset, verot ja sosiaalimaksut. Joka tapauksessa laskutuspalvelunkin kautta tekemällä pitää olla itse hyvin perillä yrittäjää koskevista asioista, kuten arvonlisäverosta, kulukorvauksista ja päivärahoista. Pitää olla tarkkana, että mihin kaikkiin asioihin työkeikassa menee rahaa, ja paljonko itse lopulta haluaa työstä jäävän palkaksi. Siksi olisikin hyvä että sinulla on vanhempien tuki asialle.

Mainostus esim. somessa tai omalla portfoliolla voi olla myös hyödyksi. Töitä kannattaa kysyä omilta sukulaisilta ja tuttavilta. Lisäksi voit halutessasi tehdä oman portfolion, jotta tulevat asiakkaat pääsevät näkemään valokuviasi. Kannattaa myös olla perillä muiden pyytämistä hinnoista, ettei polje markkinoita tai tee ihan liian halvalla. Aloittelevana ja harjoittelevana voi pyytää hiukan alempaa hintaa kuin ammattilaiset keskimäärin.

Laitan sinulle muutaman linkin, josta voit halutessasi etsiä lisää tietoa. Esimerkiksi Oulun Seudun Uuyrityskeskukselta saa apua. Tsemppiä sinulle tulevaan ja mukavaa joulun odotusta!

https://nuoriyrittajyys.fi/nuorelle/
https://www.oulunseudunuusyrityskeskus.fi/
http://www.valokuvaajaksi.fi/yritystoiminta/yrityksen-perustaminen/
https://nettinappi.fi/tietoalue/tyo-ja-yrittajyys/tyonteko-alaikaisena/

Ystävällisin terveisin:

Tietopalveluohjaaja Anni

kyssäri pulmaani

Miten voin tarkistaa, onko olen antanut suostumuksensa, että minun tiedot voidaan antaa viranomaisille en muista täytin google tilin luomisen yhteydessä antaa minun tietoja viranomaisille)

haluun antaa tietojani en muista olenko täyttänyt sen palkin asiasta tarviin apua tiedätteko kuka voi neuvvoa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi!

Voit tarkastella omia tietojasi ja hallita niitä, kun kirjaudut Google-tilillesi. Jatka sieltä sivulle muille näkyvien tietojen muuttaminen.
Tällä sivulla voit muuttaa tietojasi ja oikealla valikossa on muita osioita, joista voit muuttaa myös tietojasi. 

Hyvää talven jatkoa!

Marja-Leena 

irokeesi

Haluisin irokeesin, mutta vanhemmat ei tykkää ajatuksesta yhtään. Sanoivat, etten koskaan aikuisenakaan sitä saa ottaa. Aikuisena tosiaan ajattelisin leikkauttaa, siitä tulisi kova riita. Mitä teen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! 

Toisinaan voi omien vanhempien kanssa tulla riitaa, kun eriävät mielipiteet niin sanotusti kohtaavat. Vanhemmilla voi olla vaikea hyväksyä sitä, kun oma lapsi haluaakin eri asioita, kuin mitä he itse haluaisivat. Vanhemmilla voi myös olla ennakkoluuloja irokeesia kohtaan, jos heillä on itsellä jokin huono kokemus siitä. Omien vanhempien kanssa olisi hyvä yrittää säilyttää jutteluvälit. Jos tilanne kuitenkin johtaisi riitaan, kannattaa muistaa, että useimmiten ihmiset tottuvat uusiin asioihin.  

Olet jo siinä iässä, että sulla on oikeus päättää joistakin asioista ja se on esimerkiksi ulkonäkö. Sun kannattaa vaan nyt miettiä, että oletko valmis riitelemään vanhempiesi kanssa. Näiltä sivustoilta Mistä asioista nuori voi päättää itse? ja Lapsen oikeuksien sopimus voitte yhdessä vanhempiesi kanssa vaikka lukea lisätietoa. 

Usein omia toiveita voi saada eteenpäin, kun on valmis perustelemaan ne hyvin ja pysyy itse rauhallisena, vaikka se olisikin vaikeaa. Joskus riidellessä voi sanoa asioita, mitä ei tarkoita. Siinä vaiheessa, kun olet täyttänyt 18 vuotta, olet vastuussa omasta elämästäsi.  

Hyvää talven jatkoa sulle! 
Marja-Leena 

Sivut