Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Seurustelu

Heippa. Mua vaivaa sellainen juttu, että tulenko ikinä seurustelemaan saati sitten perustamaan perhettä kenenkään kanssa. En oo siis koskaan seurustellut vaikka oon 20v ja oikeastaan en koe tarvettakaan sille. Silti häiritsee koska mitä jos en koskaan tule löytämään ketään jonka kanssa haluaisin viettää elämääni? Tuntuu että oon jotenkin "viallinen" kun en ole niinkään kiinnostunut eikä kukaan toisaalta ole ollut kiinnostunut minustakaan. Ja toisaalta tuntuu oudolta etten ole vielä harrastanut seksiä vaikka jostain syystä kaikki (myös esim. oma äitini!?) tuntuu olettavan että oon jotenkin kokenutkin tms. Muutaman kerran oon meinannut kokeilla mutta sitten jotenkin olen viime hetkellä jänistänyt, vaikka haluaisin kokeilla ihan että tietäisin millaista se on..
Ja toinen kans niin mulla on kaksi siskoa ja hekään ei ole koskaan seurustellut. Onko tää jotain perinnöllistä, tuntuu kummalliselta :D. Jotenkin mua hävettää ja häiritsee että ollaan kaikki sinkkuja (kuulostaa oudolta joo) koska pelottaa etten itse ole kykenevä löytämään ketään kumppania jos isosiskotkaan ei ole. En kuitenkaan haluaisi viettää loppuelämääni yksin, miten pääsisin tähän "seurustelukulttuuriin" mukaan..?

---

hei, mitä kaikkea töitä merkonomi voi tehdä. olen ajatellut alkaa opiskelemaan merkonomiksi siksi kysyn :)

kiinteistövälittäjäksi

hei miten voi päästä kiinteistövälittäjäksi, mitä kautta sinne siis pääsee oon netistä yrittäny ettiä mut en oo löytäny vastausta.

puhkeaako immenkalvo

Hei, mua on jo pitkään häirynny se et menettääkö neitsyyden tai oikeastaan puhkeaako immenkavlo sormituksessa jos tunkee yhen tai kaks sormee sisään tai tampoonista? Tiedän sen et neitsyyden menettää jos on yhdynnässä jonkun kanssa. tai jotkut tulkkaa sen sillain. :) häirinny vaan jotenki tosi pitkään

Kesätyö

Hei!
Olen 17v. Halvaisin saada kesätöita kemi, keminmaan alueelta.

huostaanotetun muutto pois kotoa

Hei! täytämme poikaystäväni kanssa molemmat tänävuonna 18. ollaan muuttamassa yhteen, mutta poikaystäväni synttäreihin on vielä muutama kuukausi aikaa, ja koska hän on huostaanotettu emme ilmeisesti voi muuttaa ennenkuin hän on 18? onko huostaanotetun mahdollista jollain tavalla päästä muuttamaan aikaisemmin, vai onko se välttämätöntä täyttää 18 vuotta ennen sitä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei mmmh ja kiitos viestistäsi! :)

Olette muuttamassa poikaystäväsi kanssa yhteen. Hän on otettu huostaan. Mietit, onko huostaanotosta mahdollista päästä muuttamaan pois aikaisemmin vai onko 18 vuotta täyttäminen edellytys pois muuttamiseen.

Huostaanotto on voimassa toistaiseksi. Jokaisen huostaan otetun lapsen kohdalla arvioidaan aina erikseen, kauan lasta on tarpeellista pitää huostassa. Huostassapito loppuu viimeistään silloin, kun hän täyttää 18, mutta se voi loppua myös aiemmin. Siihen vaikuttavat monet asiat.

Poikaystäväsi voi hakea huostassapidon lopettamista. Poikaystäväsi asioista vastaava sosiaalityöntekijä sitten arvioi, voiko poikaystäväsi muuttaa pois paikasta, jossa hän on huostassa. Sen jälkeen johtava viranhaltija tekee lopullisen päätöksen huostassapidon jatkamisesta/lopettamisesta. Arvioinnissa otetaan huomioon monenlaisia asioita ja ennen kaikkea poikaystäväsi etu. Myös hänen toiveensa asuinpaikasta huomioidaan. Huostassapidon lopettamista arvioidaan ja valmistellaan aina huolellisesti.

Täältä THL:n sivulta voit lukea asiasta lisää.

Ihanaa kevättä sinulle ja poikaystävällesi!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Tykkään yhestä tytöstä

Eli siis aika perus juttu mutta tykkään yhestä tytöstä joka on mun kaveri. Aika hyväkin kaveri omasta mielestäni. Ollaan samassa porukassa. Oltiin siis ylä asteella samalla luokalla eikä oltu silloin kunnolla vielä kavereita. Alettiin olla kunnolla vasta ennen lukiota viime kesänä. No siis uskon että se tietää et mä tykkään siitä. Koska ensinnäkin olen sanonut sen sille kolme kertaa. Kerran kasiluokalla jolloin kysyin häneltä tekstiviestillä tykkääkö hän myös minusta jolloin vastaus oli kielteinen. Toisen kerran viime kesänä kasvokkain jolloin hän yllättyi eikä sanonut mitään. Toki oletan että vastaus oli ei koska mikään ei muuttunut. Kolmannen kerran humalla loppusyksystä, josta en muista hyvin itse mitään, mutta hän ja kaverit kyllä muistaa. Uskon hänen tietävän että tykkään hänestä myös siksi että jokainen joka on nähnyt meidät juttelemassa on sanonut että sen näkee minusta läpi heti. Meillä on hyvät välit ja en kestä kuinka paljon tykkään hänestä ja elättelen aina toivoa siitä että hänkin pitäisi minusta. Tunnen itseni idiootiksi kun tiedän ettei hän tykkää mutta aina mietin että mitä jos sittenkin. Minusta tuntuu että hän käyttäytyy eri tavalla minulle kuin muille ja meillä on ollut tietynlaisia hetkiäkin, mutta olen ollut kyllä ennenkin väärässä. Kuulin kaveriltani että tämä tyttö oli kertonut ettei halua olla kenenkään kanssa yhdessä ja kun kuulin sen ensimmäiseksi ajattelin että mitä jos hän tykkääkin minusta mutta ei vain halua suhdetta. Tällaiset toiveet saavat minut sekaisin. Samaan aikaan ajattelen ettei hän pidä minusta sillä tavalla mutta seuraavaksi mietin että mitä jos. Kun olemme porukassa ja hän lähtee tulen surulliseksi. Ajattelen häntä kokoajan ja minulla on jatkuvasti ikävä häntä. Haluaisin olla hänen kanssaan kahdestaan esim. jossain ulkona mutta en uskalla pyytää häntä koska pelkään sen olevan liian läpinäkyvää kaiken muun lisäksi. En halua jatkaa näin koska tulen hulluksi, enkä halua menettää häntä kaverina. Mitä voisin tehdä? En voi pyytää häntä ulos kahdestaan, mutta en voi oikein tehdä minkäänlaista aloitetta ryhmässä, ehkä jotain voisin mutta olen hieman peloissani hänen reaktiostaan jos yrittäisin esimerkiksi halata häntä yms. Kaipaan mahdollisimman konkreettisia ohjeita.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka nimimerkki Sekasin!

Kiitos viestistäsi. Olet korviasi myöten ihastunut kaveriisi. Kaipaat konkreettisia ohjeita, mitä voisit tilanteessasi tehdä. Et halua menettää häntä, onhan hän sentään hyvä kaverisi. Et kuitenkaan tahtoisi olla vain kaveri, koska tykkäät hänestä paljon enemmän kuin vain kaverina. Tyttö on tietoinen tunteistasi. Epäilet, että hän ei ole ihastunut sinuun, mutta toisaalta ajattelet, että ehkä hän sittenkin pitää sinusta. Olet kuullut, että hän ei tahdo suhdetta kenenkään kanssa.

Joskus voi olla, että sitä ihastuu kaveriinsa, vaikka aiemmin ei olisi ollut lainkaan tunteita tätä kohtaan. Varmin keino toisen tunteiden selvittämiseksi on, että kysyy sitä henkilöltä itseltään suoraan. Oletkin aiemmin niin tehnyt, hienoa. Voit olla tyytyväinen itseesi, kun olet rohkeasti jutellut asiasta tytön kanssa. :) Huomaa myös, että useimmiten ihmiset kyllä pitävät siitä, kun heille kerrotaan, että heistä tykätään. Ihastuminen on ihana asia ja siitä tunteesta voi nauttia hyvillä mielin!

Vaikka et nyt tiedä varmuudella, tykkääkö tyttö sinusta, voit kuitenkin ehdottaa hänelle halutessasi, että tekisitte jotain yhdessä. Tekemisen lomassa toiseen myös tutustuu entistä paremmin. Tyttö voi oppia tuntemaan, kuinka ihana tyyppi sä oikein oletkaan, kun pääsee viettämään aikaa kanssasi. Myös omat ajatukset ja tunteet toista kohtaan voivat selkeytyä kummankin osalta paremmin, kun oppii tuntemaan kunnolla, millainen toinen on.

Kerroit, että et halua ehdottaa tytölle, että tekisitte jotain kahdestaan, koska se olisi mielestäsi liian läpinäkyvää. Kerroit kuitenkin, että tyttö on jo tietoinen tunteistasi. Mitä voisit menettää, jos ehdottaisit hänelle jotain yhteistä tekemistä? :) Jos tyttö on halukas tekemään kanssasi jotain, on se jo selvä merkki siitä, että seurasi kiinnostaa häntä. Voitte aluksi tutustua toisiinne paremmin ihan vain kaverina.

Voit ehdottaa tytölle jotain ihan tavallista tekemistä. Se voi olla vaikkapa jonkin pelin pelaamista, jotain liikuntaa, vaikkapa kävelyllä käymistä, opiskelua, kahvittelua tai jotain sellaista, mistä molemmat pidätte. Tekemisen yhteydessä myös keskustelu sujuu yleensä paremmin. Voit myös aluksi ehdottaa jotain porukalla tekemistä. Menisittekö vaikka nuorisotilalle esimerkiksi hengailemaan tai pelailemaan jotain. Tai osallistuisitte johonkin tapahtumaan? Itse varmasti keksit jotain sinua ja kavereitasi kiinnostavaa tekemistä. :)

Aina on se riski, että toinen ei olekaan kiinnostunut tai ei halua seurustella. Mahdollista on myös sekin, että osapuolten tunteet kohtaavat. Joka tapauksessa, sä voit olla tyytyväinen itseesi, että ainakin yrität! :)

Lisää vinkkejä tilanteeseesi saat:

Nuortennetistä Voisko se tykätä sekä Miten teen aloitteen? ja Decibelistä.

Jos tahdot puhua tilanteestasi tai kaipaat lisää neuvoa, voit jutella Nuortenelämä.fi-chatissa (avoinna ma ja ti klo 14-16) osoitteessa nuortenelämä.fi. Voit saada neuvoa myös muissa nuorille tarkoitetuissa chateissa. Chatteja löytyy Netarista.

Tsemppiä ja ihanaa kevättä! :)

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

voihan juku!

minkä ikäisille tippuri voi tulla ja mistä se tulee?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki voihan pylly!

Kiitos kysymyksestäsi. Ikä ei vaikuta tippurin tulemiseen. Se voi tulla vaikkapa ikäisellesi. Tippuri ei kuitenkaan tule ihan itsestään. Tippuri on seksitauti, joka tulee tarttumalla ihmisestä, jolla on tippuri. Se voi tarttua myös seksilelusta, jota on käyttänyt henkilö, jolla on tippuri. Tippuri tulee siis tarttumalla. Just Wear It –sivustolta poimittua tietoa tippurista:

Tippuri on bakteeriperäinen seksitauti. Tippuritartuntojen määrä on Suomessa kasvussa ja erityisesti miesten välisessä seksissä. Tippuri tarttuu klamydian tavoin suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä suuseksissä. Tippuri voi tarttua myös seksilelujen yhteiskäytössä.

Miten tarttuu? Emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia ja suuseksissä ilman kondomi tai suuseksisuojaa. Voi tarttua myös seksilelujen yhteiskäytössä.

Milloin testiin? Testiin voi hakeutua noin 2 viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen.

Miten todetaan? Tippuri testataan virtsanäytteestä tai viljelynäytteestä (tikkunäyte) virtsaputken suulta, emättimestä, nielusta tai peräaukosta. Seksitapa määrittää sen, miten testi otetaan.

Miten hoidetaan? Tippuri hoidetaan antibiooteilla. Kontrollinäyte otetaan n. 1 kk hoidon jälkeen. Myös seksikumppanin on tärkeää käydä testeissä.

Muita huomioita? Seksitaudit tarttuvat useimmiten henkilöiltä, jotka eivät tiedä tartunnastaan. Seksitaudit eivät näy päällepäin. Seksitaudit ovat usein oireettomia. Testeihin menemistä ei kannata odotuttaa sen vuoksi, ettei oireita ole. Se, että käy säännöllisesti seksitautitesteissä on hyvä asia. Se kertoo, että haluaa huolehtia omasta ja kumppaneiden seksuaalisesta hyvinvoinnista. Uuden kumppanin kanssa voi käydä seksitautitesteissä vaikka yhdessä.

Voit lukea halutessasi lisää seksitautitesteihin hakeutumisesta Just Wear It –sivustolta. Sivuston eri osioista löytyy kattavasti tietoa muun muassa seksistä, ehkäisystä ja eri seksitaudeista. Suosittelen lukemaan! :)

Ihanaa kevättä sinulle!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Vanha ihastus

Mun luokalla on yks poika joka on semmone luokanpelle ja oon huomannu et ku jouduin koulussa hänen kans samaan pöytäryhmään yritti koko ajan naurattaa ja kaikkee showta piti (joskus 2-4lk oli myös et varasti mun tavaroita?) Mut tää poika kattoo mua semi usein sen frendit välillä heittelee "oho menit oikeen (mun nimi) viereen" ja kaikkee tommosta jos esim tulee mun viereen tai lähelle. En oo ihastunut mut tää poika on tosi tosi hauska ja nautin hänen seurasta ei oo kyl mitenkää ihmeellisen näkönen ja on ollu luokan se poika kelle tytöt sanoo "hyi". En usko kuitenkaan hänen tykkäävän musta koska no snäppäilee muille tytöille mut ei mulle (ei oo mun snäppiä) heittelee mulle kyl usein vitsejä ja kerran uhkas sanoo meiä luokan ällöttävimmälle jätkälle et tykkäisin siitä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei !

Kiitos viestistäsi. Kerrot, että luokallasi oleva poika kattoo sua usein ja tulee sun lähelle. Poika heittelee sulle myös usein vitsejä. Et silti usko, että hän tykkää susta. Et ole itsekään ihastunut poikaan, mutta hän on mielestäsi hauska ja nautit hänen seurastaan. Pyydät apua tilanteeseesi.

Miten tahtoisit siis itse edetä pojan suhteen? Kerroit, että et ole ihastunut häneen. Tahdotko olla hänen ystävänsä kuitenkin, kun hän on mielestäsi hauska ja nautit hänen seurasta? Kerroit, että muut tytöt eivät tykkää pojasta. Se ei silti tarkoita, ettet sinä voisi ajatella hänestä jotain muuta. :) Mieti siis, mitä just sä oot pojasta mieltä ja millaiset välit toivot teillä olevan. Haluaisitko ehkä tutustua poikaan paremmin?

Kerroit, että poika snäppäilee muille tytöille. Voihan olla, että hän snäppäilisi sinulle, jos hänellä olis sun snäppi. Haluaisitko sä snäppäillä pojan kanssa? Voithan sä lisätä pojan kaveriksi snäpissä, vai mitä? Ja sitten halutessasi snäppäillä hänelle. :)

Et ole varma, tykkääkö poika susta vai ei. Decibel.fi-portaalista voit lukea jutun MITEN TIETÄÄ, ETTÄ JOKU ON IHASTUNUT. Siinä kerrotaan erilaisista asioista, joista voi mahdollisesti päätellä, että joku on ihastunut. Varmin keino asian selvittämiseksi kuitenkin on, että kysyy pojalta suoraan. Vaikka silloin voi toisaalta olla, että poika ei välttämättä uskalla/kehtaa/halua kertoa tunteistaan, vaikka hän olisikin ihastunut.

Jos poika on kuitenkin halukas tutustumaan sinuun paremmin, on se jo selvä merkki siitä, että seurasi kiinnostaa häntä. Jos siis itse haluat tutustua poikaan paremmin, voit ehdottaa pojalle vaikkapa jotain kivaa tekemistä. Se voi olla vaikkapa jonkin pelin pelaamista, jotain liikuntaa kuten lenkkeilyä, kokeeseen lukua, nuorisotilalla hengailua tai jotain sellaista, mistä molemmat pidätte. Tekemisen lomassa toiseen usein tutustuu sujuvasti. Samalla omat ajatukset ja tunteet toista kohtaan voi selkeytyä itsellekin paremmin, kun oppii tuntemaan, millainen toinen on.

Jos tahdot puhua tilanteestasi tai kaipaat lisää neuvoa, voit jutella Nuortenelämä.fi-chatissa (avoinna ma ja ti klo 14-16) osoitteessa nuortenelämä.fi. Voit saada neuvoa myös muissa nuorille tarkoitetuissa chateissa. Chatteja löytyy Netarista. Voit jutella myös vaikkapa paikkakuntasi nuorisotyöntekijän kanssa, esimerkiksi nuorisotilalla. Nuorisotyöntekijät juttelevat kanssasi varmasti mielellään!

Ihanaa kevättä sulle! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Mitä teen?

Olen ihastunut yhteen luokkalaiseeni poikaan. Paras ystäväni (tai en tiedä onko enään) on myös ihastunut häneen... Ja ystäväni tietää, että olen ihastunut samaan poikaan. Viime viikolla olin ihastukseni kanssa kaupassa ostamassa karkkia. Kun ystäväni sai tietää oli hänenkin pakko päästä kauppaan saman pojan kanssa. Mutta hän pyrkii aina asteen ylemmäs minua. Ystäväni oli päästävä pojan kotiin. Hän oli todennäköisesti kateellinen ja yritti siirtää kateuden minuun. Hän ärhenteli minulle ja oli tyly. Onneksi minulla on kolme kaveria (kaksi tyttöä yksi poika) he halusivat tarjota hesessä ranut ja bussimatkan kotiin. He huomasivat suruni. Olen silti vihainen ystävälleni joka tahallaan ärsytti minua. Olen kiitollinen ystävilleni ja luulen samalla, että menetin ihastukseni täysin vaikka ihastukseni myönsi pitävän minusta...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerrot olevasi ihastunut luokallasi olevaan poikaan. Myös ystäväsi on ihastunut häneen. Ystäväsi yrittää aina pyrkiä asteen ylemmäs sinua suhteessa poikaan. Kerrot myös tilanteesta, jossa ystäväsi ärhenteli ja oli tyly sinulle, todennäköisesti kateudesta. Olet vihainen ystävällesi, ja samalla luulet, että menetit ihastuksesi täysin. Ihastuksesi on kuitenkin kertonut pitävänsä sinusta. Kysyt, mitä tekisit.

Ihana kuulla, että olet ihastunut. Mukavaa myös, että poika pitää sinusta. Huippua myös, että sinulla on tuollaisia ystäviä, jotka pitävät puoliasi. Harmi kuitenkin, että paras ystäväsi on kohdellut sinua tylysti ja käyttäytynyt mustasukkaisesti. Ei varmasti ole mukavaa. Ystävän pitäisi kohdella toista hyvin ja kunnioittavasti. Voit ainakin omasta puolestasi käytökselläsi osoittaa olevasi hyvä ystävä ja että haluat sopia välinne. Ystävyys onkin yksi arvokkaimmista asioista maailmassa. Kannattaa miettiä, onko valmis uhraamaan ystävyyssuhteen yhteisen ihastuksen vuoksi. Jos ystäväsi ei tule ollenkaan vastaan eikä edes yritä sopia välejänne, on se silloin hänen tappionsa, jos luopuu hyvästä ystävästään.

Ystävien kesken tulee joskus riitoja ja erimielisyyksiä, se on normaalia. Ne voivat olla ahdistavia ja aiheuttaa mielipahaa. Riidat eivät tavallisesti ole silti vaarallisia ja niistä voi seurata jopa jotain hyvää – kuten välien syventymistä läheisemmäksi. Sillä, miten riidat sovitaan ja miten riidellään, on merkitystä. Erilaisissa ongelmatilanteissa paras apu on yleensä puhuminen. Sitten, jos/kun olet valmis ja tahdot, ota siis tilanne puheeksi ystäväsi kanssa ja pyri sopimaan riitanne. Haluan uskoa, että ystäväsikään ei tahtoisi olla riidoissa. Voit esimerkiksi avoimesti kertoa hänelle, että sinusta tuntui pahalta se, mitä hän teki. Voit halutessasi kertoa, että et tahdo kuitenkaan riidellä vaan olla jälleen parhaat ystävykset.

Kannustan siis ensisijaisesti sopimaan välinne ystäväsi kanssa. Miettikää yhdessä eri vaihtoehtoja ja molempia tyydyttäviä ratkaisuja tilanteeseenne. Voitte yhdessä jutella, mitä voisitte tehdä yhteisen ihastuksenne suhteen. Mikä olisi sellainen hyvä tapa toimia, mikä ei loukkaa sinua, ystävääsi eikä poikaa? Voitte miettiä, juttelisitteko asiasta pojan kanssa? Voitte myös sopia yhdessä siitä, miten toimitte tulevissa samankaltaisissa tilanteissa jatkossa, jotta välttyisitte riitelyltä ja loukkaantumisilta. Miltä tällainen kuulostaa?

Lisäksi, ihastuminen voi mennä joskus nopeastikin ohi. Joskus ihastumisen tunteet kestävät hieman pidemmän aikaa. Vaikka sinun ja ihastuksesi välille ei nyt jostain syystä muodostuisikaan romanttista suhdetta, olen varma, että tapaat vielä jonkun oikein ihanan tyypin, jonka kanssa tunteenne kohtaavat. Joskus sitä ihastuu johonkuhun, joka ei aiemmin ole vaikuttanut itsestä erityisen kiinnostavalta – Tai tapaa jonkun ihanan tyypin ihan yllättäen!

Toivottavasti saatte sovittua ystäväsi kanssa. Hyödynsin vastauksessa alla olevia sivuja, voit lukea niistä halutessasi lisää tietoa tilanteeseesi.

Väestöliiton nuorten sivut

Nuortennetti

Nuortenelämä.fin Elävää elämää -tietoalue

Tsemppiä keskusteluun ystäväsi kanssa. Toiveikasta ja ihanaa kevättä sinulle! <3

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut