Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Omaan kotiin muutto 15-vuotiaana

Hei!
Olen pitkään halunnut muuttaa omaan asuntoon useasta syystä.
Pärjääkö alaikäinen tuilla, vai tarvitseeko minulla olla työ? Ymmärrykseni mukaan 15-vuotias ei saa työtä jolla voi elättää itsensä. Täytyykö minun odottaa kesään jolloin täytän 16 vuotta saadakseni työpaikan ja muuttaa omilleni?
Kiitos kovasti!

Miten saa itsestään ”niskasta kiinni”?

Ei ole oikein koulujutut maistunut ja niiden teko yhtäkkiä on tuntunut hieman raskaalta... Olen hieman hämmentynyt, koska aiemmin olen tehnyt koulujutut parissa päivässä hyvillä arvosanoilla: nyt myöhässä tai juuri minuuttia ennen deadlinea (suurin osa) huonoilla arvosanoilla.

Tässä vain pohdin, että miten saisin itseäni taas niskasta kiinni? En oikein saa enää mitään aikaseksi.

Anoreksia ja punnitseminen

Onko ok antaa anoreksiaa sairastavan punnita itseään?? Mun kaverilla ei itellään ole vaakaa, joten aina kun se tulee mulle niin se punnitsee ittesä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki blue 

Hienoa, kun laitoit viestiä. Jokainen anoreksiaa sairastava kokee sairauden eri tavoin. Usein yhtenä oireena on painon tarkkailu ja itsensä punnitseminen tiheään. Oireilu on aina yksilöllistä. 

Anoreksia ja muut syömishäiriöt eivät kuitenkaan ole painokysymyksiä eikä liiallisuuksiin vietyä laihduttamista. Syömishäiriön oireilla on sairastuneelle jokin tarkoitus: syömisen kontrolli tai kontrolloimattomuus tuo hallinnan tunnetta tai pakokeinon esimerkiksi ahdistavien tunteiden tai elämän muutostilanteiden aiheuttaman mielen kaaokseen. (Lähde: SYLI ry)

Kysymykseesi ei ole yksiselitteistä vastausta. Jotkut saattavat ahdistua entisestään, kun näkevät puntarin luvun. Jokaisella on kuitenkin oikeus päättää itse siitä, käykö puntarilla vai ei. Toki puntari on sinun, ja voit puolestasi päättää, kuka sitä käyttää ja kuka ei. Kaverisi voisi todennäköisesti punnita itsensä myös muualla niin halutessaan. Voitkohan kysyä ja jutella asiasta kaverisi kanssa suoraan? Mitä hän itse on mieltä asiasta? Rakentava keskustelu yleensä tuo ratkaisuja.

Se, mitä sinä ainakin voit tehdä on, että olet sairastuneen kaverisi tukena: voit kertoa hänelle, että kuuntelet ja olet tukena. Sillä voi olla isokin merkitys kaverillesi. Lisäksi, jos hän ei vielä ole saanut apua ammattilaisilta, voit kannustaa häntä hakemaan apua ja olla siinä hänen tukenaan.

Lue lisää tietoa tilanteeseen Syömishäiriöliitto - SYLI ry:n sivuilta

SYLI tarjoaa tietoa ja neuvontaa syömishäiriöstä kärsiville ja heidän läheisilleen. Voit siis halutessasi olla heihin yhteydessä tarkemman neuvonnan saamiseksi. Tsekkaa yhteydenottotavat tältä sivulta 

Mukavaa viikonloppua ja tsemppiä sinne!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Miksi?

Miksi lukiossa kokeet arvostellaan ”rankemmin” kuin yläasteella? Yläasteella ope laittoi läpipääsy prosentiksi jonkun 20-30, nyt 40-50.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, 

Kiitos kysymyksestäsi. Lukiolaissa sanotaan, että arvioinnin toteuttamisesta ja siihen kuuluvasta palautteen antamisesta päätetään opetussuunnitelmassa. Opetushallitus määrittelee kaikkia kuntia koskevat oppimisen arvioinnin linjaukset opetussuunnitelman perusteissa. Arviointi sekä yläkouluissa että lukioissa perustuu tähän.  

Opiskelijalla on oikeus saada tietoa arvioinnissa käytettävistä arviointiperusteista. Kannustan sinua siis juttelemaan opettajan kanssa arvioinnista tarkemmin. Hän osaa perustella sinulle arviointia ja esimerkiksi kokeiden läpipääsyprosenttia tarkemmin.  

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Huonot arvosanat

Lukion aikana muutama hylätty ja nyt uusi varmaan tulossa. Ikinä aiemmin näin huonosti koulu ei ole mennyt, otan aina koulun ehkä liiankin vakavasti. Yleensä en ole luovuttaja vaan taistelen loppuun saakka. Nyt kuitenkin kävi niin, että olen epäonnistunut täysin enkä enää kehtaa mennä uusintoihin saati uusia kokonaista kurssia!

Niin monta alamäkeä on tullut eikä jarruja löydy. Onko tähän mitään lääkettä? Haluan tunteesta eroon, mutta en vain pysty...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa! 

 

Kysymyksessäsi mietit, kuinka pääsisi irti tunteesta, joka on vaikuttanut sinuun sekä koulunkäyntiisi negatiivisesti.  Kerrot myös, että otat koulun ehkä liiankin vakavasti. Oletko keskustellut asiasta lukiosi kuraattorin tai opinto-ohjaajan kanssa? Koulukuraattorit ovat yleensä helposti lähestyttäviä ja auttavat saamaan kouluasiat järjestykseen. Lisäksi kuraattorilta voit saada hyvää keskusteluapua sekä tukea opintoihin liittyen. 

Opinto-ohjaaja voisi varmasti auttaa sinua helpottamaan opintojasi ja miettimään yhdessä sinun kanssasi ratkaisuja opintojesi etenemisen suhteen 

Suosittelen myös ottamaan yhteyttä koulupsykologiin, jonka vastaanotolle voit hakeutua täysin luottamuksellisesti. Koulupsykologit ovat erikoistuneet nuorten psyykkiseen hyvinvointiin sekä oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyviin kysymyksiin. Koulupsykologin tiedot löydät oman lukiosi nettisivuilta. 

Voit ottaa koulusi opinto-ohjaajaan sekä kuraattoriin yhteyttä myös esimerkiksi Wilma -viestillä tai sähköpostilla. Mikäli yhteydenottaminen tuntuu vaikealta, voit pyytää myös huoltajaasi olemaan heihin yhteydessä. Näistä asioista on tärkeä puhua! 

Koulun lisäksi Espoosta löytyy matalan kynnyksen paikkoja, jotka tarjoavat apua mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä. Esimerkiksi Isossa Omenassa sijaitsevasta Palvelutorilta löytyy sairaanhoitajan vastaanotto ilman ajanvarausta ma-to klo 8-18 sekä pe klo 8-16.  Mikäli tahdot lisätietoa sekä apua näihin palveluihin liittyen, voit olla yhteydessä Espoon Ohjaamotaloon lähettämällä meille sähköpostia osoitteeseen ohjaamotalo@espoo.fi tai soittamalla numeroon 040 126 7513. 

Toivottavasti tästä oli sinulle apua. Tsemppiä kevääseen! 

 

Kysymykseen vastasi Ida, Nuorten Elämää Espoo 

Kokeesta hylätty

Moi, tosiaan kokeesta sain hylätyn mistä yllätyin, koska olen hyvä kyseisessä aineessa. Tuntiaktiivisuus ei voi nostaa numeroa, ehkä tuo lopputyö kun ope ne arvostelee. Kuitenkin etänä opiskelu on hyvin vaikeaa ja raskasta minulle.

Nyt tuntuu kuin millään ei olisi enää väliä ja koko koulu-ura on mennyt hukkaan... En tiedä miten osaan selvitä asiasta. Tiedän kuulostaa typerältä aiheelta... Äitini lohduttaa, että laitetaan se sairauteni piikkiin, kuitenkin näen äidin silmissä ison pettymyksen.

Miten tästä ikinä selviää? Otan koulun liian vakavasti varmaan.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi!  

Kiitos viestistäsi. Olen pahoillani, että hylätty arvosana ja etäopiskelu ovat lannistaneet sinua kovin. :/ Yksi hylätty arvosana ei kuitenkaan kumoa tähänastista koulu-uraasi. Ja niin kuin sanoit, olet hyvä kyseisessä aineessa. Et vain sattunut saamaan niin hyvää arvosanaa juuri tästä kokeesta. Se ei poista osaamistasi ja tietämystäsi kyseisessä aineessa.

Vertaistukea

Mainittakoon, että valitettavan moni muukin nuori kokee, ettei etäopiskelu ole itselle sopiva tapa oppia.. Et siis ole yksin. Olemme kaikki erilaisia oppijoita. Joillekin etäopiskelu sopii paremmin kuin toisille. Vertaistuesta voisi olla sinulle hyötyä. Voit osallistua esimerkiksi Nyytin ryhmächatteihin ja webinaariin: JAXUHALEISTA KONKRETIAAN – WEBINAARI KORONA-AJAN VÄSYTTÄMILLE OPISKELIJOILLE.

Tukea ammattilaisilta 

Koska huolesi liittyy vahvasti opintoihin ja etäopiskeluun, kannustan kääntymään koulusi opinto-ohjaajan puoleen. Hänen kanssaan voitte keskustella tarkemmin asiasta. Hänellä voi olla ideoita ja keinoja, miten opintojasi ja etänä opiskelua voisi helpottaa. Keskustelut hänen kanssaan ovat luottamuksellisia. Samoin myös koulusi kuraattorilta voit saada keskusteluapua ja tukea jaksamiseen etäopinnoissa.

Armollisuutta itseä kohtaan

Kannustan sinua myös olemaan armollinen itsellesi. Se riittää, että tekee parhaansa. Jokainen kokee elämässään epäonnistumisia - pieniä ja isompia. Ne kuuluvat elämään. Olet hyvä ja arvokas sellaisena kuin olet – et sen mukaisesti, miten esimerkiksi suoriudut koulussa. 

Tämä Itsemyötätunto-sivu voi auttaa sinua etenemään sen kanssa, miten olla itselle armollisempi 

Tsemppiä ja jaksamista opintoihin! :) 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

vaitiolo velvollisuus

hei! Minua kiinnostaisi tietää, että onko nuokkarilla olevat nuoriso-ohjaajat vaitiolovelvollisia ja mistä asioista he ovat vaitiolovelvollisia nuokkarilla?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki utelias! 

Kiitos kysymyksestäsi. Nuokkarin nuoriso-ohjaajat ovat vaitiolovelvollisia. Tämä tarkoittaa, että kaikki keskustelut, jotka käyt nuoriso-ohjaajan kanssa, ovat luottamuksellisia ja teidän kahden välisiä. Nuoriso-ohjaaja ei kerro asioitasi eteenpäin muille ilman sinun lupaasi.  

Vaitiolovelvollisuudesta poiketaan tilanteissa, joissa ohjaajalla on syytä epäillä jonkun olevan vaarassa joutua väkivallan kohteeksi. Ohjaajalla on oikeus ilmoittaa poliisille henkeen tai terveyteen kohdistuvan uhkan arviointia ja uhkaavan teon estämistä varten tarvittavat tiedot, jos hän on sellaisia saanut tietoonsa. 

Lisäksi, jos ohjaajalla herää alaikäisestä nuoresta lastensuojelullinen huoli, tai käy ilmi alaikäiseen kohdistunut seksuaalirikos tai muu henkeen tai terveyteekohdistuva rikos tai hätätilanne, on hänellä velvollisuus olla yhteydessä hätäkeskukseen, lastensuojeluviranomaisiin tai poliisiin, jotta nuori saisi tarvitsemansa avun. Ilmoitus tehdään aina niin, että siitä keskustellaan nuoren kanssa.

Nuokkarin nuoriso-ohjaajien kanssa on ihan luotettavaa ja turvallista jutella vaikkapa omista huolista, päivän tapahtumista, viikonloppusuunnitelmista, elämän haasteista tai ihan mistä vain. Ohjaaja kuuntelee ja on tukenasi. :)

Mukavaa kevättä sinulle!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

itsetyydytyksen vähentämisestä vielä...

Pidin melkein 2 viikkoa penislukkoa jotta itsetyydytys vähenisi. Nyt on tullut masturboitua paljon. Halusin pidentää masturbointitaukoa joten teimme ystäväni kanssa kirjallisen sopimuksen ja hän pitää avaimia vähintään 3 viikkoa.
Halusin itse että hän saa hallita masturbointiani. Kannattaako näin tehdä, ja voinko peruuttaa tätä koska meillä on kirjallinen sopimus??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Timo!

Kiitos kysymyksestäsi. Itsetyydytyksestä pidättäytymisestä ja penislukon käytöstä ei ole haittaa terveydelle. Penislukkoa voi myös käyttää seksifantasioiden toteuttamiseen. Joitakin kiehtoo ajatus siitä, että joku toinen hallitsee omaa masturbointia. Se on täysin ok, jos ajatus lähtee omasta itsestä ja sen toteuttaminen tuntuu molemmista hyvältä idealta.  

Jokaisella on myös oikeus kieltäytyä asioista, jotka eivät tunnu itsestä hyvältä. Vaikka olettekin tehneet sopimuksen, on joka tapauksessa kyse sinun kehostasi. Sinulla on oikeus päättää omaan kehoosi liittyvistä asioista. Kaikki seksuaaliset teot ja kokeilut on lupa keskeyttää missä kohtaa tahansa. Voit siis hyvin sanoa kaverillesi, jos haluatkin avaimet itsellesi.  

Itsetyydytyksestä saat halutessasi tietoa Hyvä kysymys –palvelusta.  

Mukavaa kevättä!  

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Lesbo?

Moikka! Kysyisin sellaista että jos kiihotun lesboseksistä tarkoittaako se että olen lesbo/bi. Olen aina kuvitellut olevani hetero pitäisikö minun tämän takia alkaa kyseenalaistamaan asiaa. Olen 05/16

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Jenni! 

Kiitos kysymyksestäsi. Pohdit viestissäsi, voisitko mahdollisesti olla lesbo/bi, jos kiihotut lesboseksistäTämä on iso kysymys, joka varmasti mietityttää ja voi jopa aiheuttaa hämmennyksen tunteita.  

Kiihottuminen on kehon tapa reagoida seksuaalisesti miellyttävään ja kiihottavaan asiaan. Kiihottumisen tunne voi tulla esimerkiksi ajatusten ja mielikuvien seurauksena. Se voi herätä ihmisestä, asiasta, puheesta, kuvasta, tekstistä, kosketuksesta tai vaikka tuoksusta. Ihmisen seksuaalinen kehitys muuttuu ja muuntautuu läpi elämän. Myös seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua elämän aikana ja se on täysin normaalia. Seksuaalinen suuntautuminen nähdään ominaisuutena, joka kertoo siitä, kehen ihminen ihastuu, rakastuu, tuntee emotionaalista ja/tai eroottista vetovoimaa. 

Jokaisella on itsemäärittelyoikeus omaan seksuaaliseen suuntautumiseen eli sinulla itselläsi on oikeus määritellä mitä haluat olla ja millaisena oman seksuaalisen suuntautumisesi koet. Voi olla, että koet lesboseksin kiihottavana, vaikka määrittelisit itsesi täysin heteroksi. Jokainen reagoi yksilöllisesti siihen, mitkä asiat tuntuvat kiihottavilta ja aiheuttavat mielihyvän tunteita.  

Jos sinua pohdituttaa seksuaalisuuteen liittyvät asiat ja tahdot jutella niistä enemmän, voit olla yhteydessä Espoon Tyttöjen Talon seksuaalineuvontaan.

Myös Seta on koonnut sivuilleen kattavasti tietoa seksuaalisuuteen liittyen

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua :) 

Terveisin,
Nuorten Elämä Espoo

Pakollisesta yo-kokeesta i, mitä haittaa?

Onko siitä jotain haittaa, jos saan i:n yhdestä pakollisesta ylioppilaskirjoituksesta? Pystyn luultavasti kompensoimaan sen, eli en kysy nyt valmistumisen kannalta, vaan onko mun vaikeempi päästä yliopistoihin jos mulla se yks pakollinen on i?? Ilmeisesti kompensoitu i myös näkyy sitte todistuksessa tai jossain, onko siitä jotain haittaa?? Tähän asti kolmesta kokeesta alustavaksi tullu E, ja yks koe on B, haittaako se paljon kun siellä seassa on vielä yksi i??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Huolestunut i:n kirjoittaja! 

Kiitos kysymyksestäsi. Suurin osa yliopistojen opiskelijoista valitaan ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. YO-kokeiden arvosanoilla on siis merkitystä. Loput opiskelupaikat täytetään valintakokeen tai todistuksen ja valintakokeen perusteella. Yliopistot päättävät itse valintaperusteista, ja ne saattavat vaihdella paljonkin eri yliopistojen ja koulutusten välillä. 

Voit tutustua eri ylioppilastutkintoihin Opintopolku.fi:ssä. Näet jokaisen kohteen valintaperusteet, joissa kerrotaan esimerkiksi mahdolliset todistusvalintaan liittyvät rajoitteet. 

Kannustan sinua käymään koulusi opinto-ohjaajan luona keskustelemassa kirjoituksiin ja jatko-opintoihin liittyvistä asioista. Hän osaa auttaa ja neuvoa sinua tilanteessasi tarkemmin.  

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Hei, se epäonnistuminen ei haittaa. Ehkä sinulle aine oli vaikea tai huono päivä? Kuitenkin käy tuo i uusimassa, niitä voi nykyään uusia niin monta kertaa kuin lystää! Älä huoli, monia muitakin samassa salissa kirjoittaneet varmasti saanut i:n.


Kysy kuitenkin lisätietoa opolta, hän varmasti auttaa sinua jatko-opintoihin.


Sivut