Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Peniksessä näppylöitä

Vastatkaa pian. Eli mulla on murrosikä tullut ja peniksessä on ollut näppylöitä jo kauan kuin yhdestä kysymyksestä jo näistä nystermiä / helmipapuloita ja luulen että ne ovat muita mutta nyt viikon sisällä kaksi näppylät on paisunut isommaksi ja toinen katosi huomaamatta ja toinen ilmesty perään mutta siihen kävi kipeää vähän kun koski ja se purkautu ja sieltä tuli jotain nestettä ja valkoista ja vähän verta. Mitä pitäis tehdä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Mikset ottais yhteyttä sun terveydenhoitajaan tai käy ihan lääkärissä?


Mihin opiskelemaan, jos lukio ei nappaa?

Moikka! Löysin sattumalta tämän sivuston ja ajattelin vihdoinkin kysyä apua suurimpaan ongelmaani.

Opiskelen tällä hetkellä lukiossa, enkä tiedä, onko tämä se oikea paikka opiskella. Koulu ei suju, koska motivaatiota kouluun ja opiskeluun ei ole, enkä löydä sitä mistään. Olen miettinyt lukion keskeyttämistä, mutta en tiedä mihin minun kannattaisi sitten mennä opiskelemaan ja teenkö silloin oikean ratkaisun. Pelkään, että kadun päätöstäni. Oma ylioppilastutkinto on ollut joskus haaveena, mutta nyt se haave on pienentynyt ja motivaation puutteessa pienenee koko ajan. Mietin päivittäin, mitä haluaisin opiskella ja ennen kaikkea, mitä minä haluaisin tehdä isona, eikä päähäni mahdu enää mitään muita ajatuksia. Stressaan asiaa todella paljon. Haluan joskus oman hevosen ja tarvitsen ammatin, jolla voin ylläpitää hevostani. Oma hevonen on suurin haaveeni, enkä halua sen haaveen tippuvan roskikseen.
Mutta kysymykseni on. Mitä minun pitäisi tehdä? Keskeyttää lukio ja lähteä opiskelemaan jotain alaa? Mitä, jos mikään ala ei kiinnosta?!
Ensimmäinen vuosi lukiossa on pian ohi ja yhteishaussa en hakenut mihinkään, joten ongelmat kasvavat...

Raskauden pelko

Siitä on päivä kun olin yhdynnässä ensimmäistä kertaa, sen jälkeen on ollut ahdistunut, alakuloinen, surullinen ja itkuinen olo ja vaikka käytimme ehkäisyä pelkään että tulen raskaaksi. Miten voisin lievittää ahdistuneisuutta ja tajuta ettei ole syytä pelätä tulla raskaaksi kun käyttää ehkäisyä?

Seurustelu

Mitä teen kun tiedän 6 vuotta vanhemman pojan/miehen tykkäävän minusta ja minä hänestä. Mietityttää ikäero ja oma rohkeus. Olen 16 ja hän 22. Ihana ja välittävä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Emppa! 

Kiitos kysymyksestäsi. Mietit siis, mitä sinun pitäisi tilanteessasi tehdä. Pohdiskelet ikäeroanne ja omaa rohkeuttasi. 

Hienoa, että pohdit asiaa ja kysyt neuvoja. Ihmissuhteisiin liittyvät kysymykset eivät ole lainkaan yksinkertaisia. Asioita voi katsoa monesta näkökulmasta, eikä ihmissuhdekysymyksiin ole useinkaan yhtä oikeaa vastausta. 

Lain näkökulmasta 16-vuotiaan ja täysi-ikäisen tasavertaiselle seurustelusuhteelle ei ole estettä 

Tietyt asiat kannattaa kuitenkin huomioida. 16-vuotiaalla voi elämäntilanne olla hyvin erilainen kuin 22-vuotiaalla. 16-vuotiaan ja täysi-ikäisen vastuut ja vapaudet ovat vielä hiukan erilaisia. Jos toinen osapuoli asuu vielä kotona ja käy koulua ja toinen taas asuu jo omassa asunnossa, on työelämässä, ja saa töistä omaa rahaa, elämäntilanteet poikkeavat toisistaan suuresti. Sillä saattaa olla vaikutusta suhteeseen.  

Seurustelusuhteita on monenlaisia ja parhaimmillaan eri ikäiset kumppanukset oppivat toisiltaan paljon ja avartavat toisensa maailmaa. Toisaalta, jos kyseessä on iso ikäero, elämäntilanteiden lisäksi esimerkiksi mielenkiinnon kohteet voivat poiketa toisistaan suuresti, eikä välttämättä olla aina ’samalla aaltopituudella’Voi myös olla niin, että iällä ei juurikaan ole merkitystä.  

Seurustelua pohtiessa kannattaa miettiä muitakin asioita, kuin ikää. Voi miettiä ja keskustella, miten esimerkiksi arvomaailma ja tulevaisuudensuunnitelmat kohtaavat keskenään. Entäpä huumorintaju tai elämäntavat? 

Se, mitä sun kannattaa tehdä, riippuu sinusta itsestäsi. Haluatko ja oletko valmis suhteeseen kyseisen henkilön kanssa? Jos kyllä, ota asia rohkeesti puheeksi tämän henkilön kanssa. :) Tarvitsetko kenties vielä aikaa asian pohtimiseen ja toiseen tutustumiseen? On täysin ok, jos et ole valmis tai halukas seurustelemaan. Sitä paitsi, toiseenhan voi aluksi tutustua entistä paremmin ihan kaverimielessä ja vasta myöhemmin pohtia, haluaako seurustella – erityisesti, jos tilanteessa on tässä vaiheessa askarruttavia asioita ja epävarmuutta. Mihinkään sellaiseen ei pidä ryhtyä, mihin ei itse ole halukas.  

Tärkeää on, että kuuntelet itseäsi ja teet niin kuin sinusta itsestäsi tuntuu hyvältä ja oikealta.  

Tsemppiä ja kivaa kevättä! 
 
Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

pulma

Keskustelen politiikasta, mutta en väittele sillä olen huono väittelyssä, mikä käsite vastaa tyyliäni? oon kiinnostunut politiikasta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki youtubepolitikko,

Hienoa, että olet kiinnostunut politiikasta! Politiikka on yhteisiin asioihin vaikuttamista ja jokainen meistä voi vaikuttaa omalla tavallaan tärkeiksi katsomiinsa asioihin. Politiikka on siis paljon muutakin kuin väittelyä, eli voit osallistua politiikkaan muutenkin kuin väittelemällä. Toki väittelemisessäkin voi kehittyä paremmaksi harjoittelemalla. Yle.fi-sivuilta löytyi mielenkiintoinen artikkeli aiheeseen liittyen.

Ymmärsinkö oikein, että tarkoitat tyylillä poliittista ideologiaa? Poliittinen ideologia on näkemys siitä, millaiseksi yhteiskunnalliset olot tulisi järjestää ja kuinka tämä tulisi tehdä. Tavoitteet ja keinot vaihtelevat eri aatesuuntauksien kesken. Voit tutustua eri poliittisiin ideologioihin ja pohtia mihin aatteeseen omat mielipiteesi asettuvat. Poliittisia aatteita ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Konservatismi
  • Kristillisdemokratia
  • Liberalismi
  • Nationalismi
  • Sosiaalidemokratia
  • Kommunismi

Osallistu.fi-sivustolla on paljon hyödyllistä tietoa vaikuttamisesta ja osallistumisesta poliittiseen päätöksentekoon. Kannattaa käydä tutustumassa!

Toivottavasti tästä vastauksesta oli hyötyä!

Aurinkoisin terveisin, Pauliina / Nuortenelämä.fi

Miten hakeudun terapiaan?

Minulla oli pari vuotta sitten kontakti psyk. polilla, mutta saatuani B-lausunnon psykoterapiaa varten sen uuden kontaktin haku olikin liian suuri taakka. En jaksanut edes aloittaa hakua masennukseni takia. Nyt taas semmonen olo, että tarviin terapiaa mutten edes tiedä mistä aloittaa. Alaikäisenä opiskelijana sain kaiken koulun kautta, nyt kun olen työtön ja 19 en tiedä miten pitäisi toimia. Puoliksi en edes uskalla hakeutua terapiaan huonojen kokemuksien takia. B-lausunnossani oli monta ongelmaa ja monia asioita, joista puhuin, ei edes listattu vaikka tiedän niiden olevan tärkeitä.

asunnon hakeminen

Moi! Olen lukiolainen ja asun lukion asuntolassa nyt. Paikkakuntani ahdistaa minua, haluan muutta isompaan kaupunkiin kovasti. Mutta en löytänyt lukioita, joilla voisi olla asuntola opiskelijoille. Vuokraminen on kallista minulle, siksi haluaisin löytää halvan asuntolan tai ihmisiä, jotka myöskin etsivat vuokra-napureita. Onko jotkit internet-sivut tai - ryhmät, joista löydän informaatiota?
( Ja vielä, olen venäläinen, jos on tärkeää )

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Muutto toiselle paikkakunnalle on aika iso juttu, ja se kannatttaa suunnitella huolella. Esimerkiksi nyt on hyvä valmistella asioista niin, että voit seuraavan lukukauden alussa jatkaa koulua uudella paikkakunnalla.

Lukioilla on harvoin omia asuntoloita. Voit kuitenkin hakea opiskelija-asuntoa, jos opiskelet paikkakunnalla. Esimerkiksi Rovaniemellä niitä välittää DAS ja Oulussa PSOA. Huone soluasunnossa/kimppakämpässä on yleensä edullisempi kuin oma asunto. Yksityisten vuokranantajien asuntoja ilmoitetaan mm. vuokraovi.com ja oikotie.fi-sivustoilla sekä tori.fi:ssä ja Facebook-ryhmissä (esimerkiksi Vuokra-asunnot Rovaniemi).

Ennen asunnon etsimistä kannattaa kuitenkin varmistaa opinto-oikeuden siirtäminen uuteen oppilaitokseen. Siitä voit keskustella esimerkiksi lukiosi opon kanssa.

Mieti myös, kuka aikuinen voisi auttaa sinua muuttoon liittyvissä asioissa. Nuoren itsenäistyminen saattaa olla huoltajalle iso ja pelottavakin juttu, mikä voi aiheuttaa vastustusta. Jos et itse hermostu ja osoitat, että olet ottanut asioista selvää ja suhtaudut itsenäistymiseen realistisesti, on helpompi saada aikuinen uskomaan asiaasi. Voit myös kysyä neuvoja nuoriso-ohjaajalta tai ottaa yhteyttä oman paikkakunnan etsivään nuorisotyöntekijään ja keskustella suunnitelmista hänen kanssaan. Etsivän nuorisotyöntekijän yhteystiedot löydät kunnan verkkosivuilta tai goolettamalla.

Olet itsekin miettinyt raha-asioita ja vuokra-asumisen kalleutta. Sinun kannattaa laskea, miten paljon rahaa tarvitset, ja miettiä, mistä saat kasaan riittävän summan kuukaudessa. Kelan laskureilla pystyt ennakoimaan opintotuen ja asumistuen määriä. Mieti, pitääkö sinun nostaa opintoilainaa tai etsiä osa-aikaista työtä opintojen ohella.

Jos sinulla on oleskelupa Suomessa tai Suomen kansalaisuus, ei venäläisyydellä ole vaikutusta, vaan sinulla on samat oikeudet kuin täällä syntyneillä Suomen kansalaisilla. Työnhaussa venäjän kielen osaamisesta on varmasti hyötyä.

Tsemppiä kevääseen ja suunnitelmien toteuttamiseen!

Terveisin,
Nina / Nuorisotiedotuspiste Poppari

https://www.nalasunnot.fi

https://www.nuorisosaatio.fi

https://www.hoas.fi (opiskelijat)

https://www.facebook.com/groups/235368102105/?ref=br_rs (Vuokra-asunnot Helsingissä)

https://www.facebook.com/groups/651072355351265/ (Vuokra-asunnot Helsinki, Vantaa, Espoo) <- Etsi oman paikkakuntasi vuokra-asuntoryhmä Facebookista. Moni ihminen etsii itselleen myös kämppistä.


Perustietoa, neuvoja ja vinkkejä asumiseen: https://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/omaan-kotiin

sekä esim. https://www.kunkoululoppuu.fi/munelama/muutto-omaan-kotiin/ <-Täällä hyviä linkkejä eri sivuile.


Miten saada rahaa kerättyä hevoseen

Eli tosiaan olen 13v tyttö ja hankkimassa omaa hevosta. En tosin tiedä mistä saisin hankittua rahaa eläimeen. Sukulaiset eivät anna rahaa muuten kuin syntymäpäivälahjaksi. Pitäisi kerätä 1000€ näin aluksi ja myöhemmin 2000€. Miten saisin kerättyä tarpeeksi rahaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi nimimerkki Rahaa hevoseen! 

Kiitos kysymyksestäsi. Mietit, miten saisit kerättyä yhteensä 3000e rahaa hevoseen. 

Rahan tienaaminen ikäisenäsi ei yleensä ole kovin helppoa – ainakaan isojen summien tienaaminen. Lisäksi koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne tekee myös omat haasteensa työnhakuun ja rahan tienaamiseen, kun sosiaalisia kontakteja eli ihmisten tapaamista on vältettävä. Sinun on kuitenkin mahdollista tienata rahaa – on kuitenkin hyvä olla kärsivällinen. :)

Rahaa voi kerryttää synttärilahjarahojen säästämisen lisäksi töitä tekemällä. Jos täytät tänä vuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Töitä 14-vuotiaalle -sivulla on esitelty erilaisia töitä 14 vuotta täyttäville ja täyttäneille

Erityisesti nyt kesän lähestyessä voit yrittää etsiä itsellesi kesätyöpaikkaa. Jos täytät tänä vuonna 14, sinun on mahdollista päästä Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesätyöharjoitteluun. Tsekkaa lisätiedot Kun koulu loppuu –sivustolta 

Miten saada taskurahaa -sivulta puolestaan saat vinkkejä rahan tienaamiseen ilman varsinaista työpaikkaa.  

Työntekoon tarvitset vanhempiesi luvan, joten kannattaa keskustella työjutuista ja rahan tienaamisesta heidän kanssaan. 

Halutessasi voit myös yhdessä nuoriso-ohjaajan kanssa miettiä tarkan suunnitelman rahan tienaamiseen esimerkiksi vuodeksi eteenpäin. Paikkakuntasi nuoriso-ohjaajat löydät tältä sivulta. Hyvä suunnitelma on apunasi rahan tienaamisessa. 

Tsemppiä ja ihanaa kevättä! :)

Toivottelee Riina | Nuortenelämä.fi  

Seksi jännittää /pelottaa

Tota seksi pelottaa tai jotain sinne päin vaikka kai haluaisin tai siis tyttöystävä on halunnu ja mä myös mutta siinä tilanteessa rupee ahdistaan ja sitten se homma vähän niinku kusee, että mitä mun kannatais tehä? Kun en haluu mennä juttelee terkan tai porukoiden kaa aiheesta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Normaalitapaus!

Hienoa, että laitoit viestiä huolestasi ja kysyt neuvoa sinua askarruttavaan tilanteeseen.

On normaalia, että seksi jännittää. Seksiin voi liittyä suorituspaineita, joista usein selviää puhumalla, sekä kuuntelemalla omaa kehoa. Jännitys usein vähenee, kun suhteessa ja seksissä kokee olonsa turvalliseksi. Hyvä kysymys -palvelusta lainattua:

Turvallisuuden tunne seksissä syntyy usein siitä, kun keskusteluyhteys kumppanin kanssa toimii ja voi ilmaista puolin ja toisin ekaan kertaan liittyviä tunteita ja ajatuksia. Kun voi luottaa siihen, että tulee kuulluksi ja kunnioitetuksi, myös seksistä nauttiminen on helpompaa.

Kun seksiä opetellaan ja koetaan ensimmäisiä kertoja, oma toiminta tuntuu usein epävarmalta ja sähläämiseltä. Oma osaaminen saattaa jopa jännittää. Silloin voi auttaa, jos muistaa, että seksissä saa olla kokematon ja sitäkin täytyy harjoitella. Todennäköisesti kumppani ei myöskään odota sinulta osaamista, vaan huomaavaisuutta ja tilanteessa aidosti läsnä olemista.

Ehkäisy kannattaa hoitaa kuntoon jo ennen ensimmäistä kertaa. Ehkäisymenetelmän käyttäminen vapauttaa ajatukset paremmin seksistä nauttimiseen, kun ei tarvitse miettiä ja huolehtia suojaamattoman seksin seurauksista.

Jos seksi kuitenkin aiheuttaa negatiivisia ajatuksia ja ahdistusta, on hyvä pysähtyä miettimään tilannetta tarkemmin. Mistä nuo ajatukset johtuvat? Olenko sittenkään vielä valmis seksiin? Mitään sellaista ei pidä tehdä, mikä ei tunnu itsestä tai kumppanista hyvältä. Voit miettiä, millaiseen seksiin olet valmis, ja millaista et ainakaan vielä halua kokeilla. Voit käyttää apuna pohdinnoissasi tätä Hyvä kysymys -palvelun artikkelia. Näistä asioista on tärkeää keskustella kumppanin kanssa, jotta olette molemmat kartalla toistenne henkilökohtaisista rajoista ja toiveista. Kumppanin on tärkeää tietää, mikä toisesta tuntuu hyvältä ja mikä ei.

Just Wear It -palvelusta saatte tietoa siitä, mitä kaikkea seksi voi olla ja miten huolehtia ehkäisystä sekä vinkkejä seksistä kommunikointiin. Näistä asioista keskusteleminen kumppanin kanssa voi helpottaa jännitystä ja toisaalta lähentää teitä parisuhteessanne.  

Jos tahdot vielä pohdiskella asiaa yhdessä jonkun muun kuin terkkarin tai porukoiden kanssa, kannustan sua ottamaan asian puheeksi vaikkapa nuorille suunnatussa chatissa. Juttelu tapahtuu nimettömänä ja luottamuksellisesti turvallisen aikuisen kanssa. Chatteja löydät Netarin kalenterista.

Toivottavasti vastauksesta on sulle hyötyä! :)

Kivaa kevättä,

tsemppiterkuin Riina | Nuortenelämä.fi

tissit

oon tänä vuonna 15v tyttö ja mulla on jo varmaan nelosluokalta asti ollut semmoset "patit" tai muhkurat tisseissä. keskustellu oon monien oman ikästen ja nuorempien kavereiden kanssa ja kaikki he sanoneet että tuo muhkuravaihe tissien kasvussa meni ohi korkeintaan puolessa vuodessa mutta mulla ollut jo monta vuotta näin. kuuluuko tissien olla tollaiset patit?? ahistaa että on tässä nyt joku rintasyöpä vaikka onkin harvinaista mun ikäsellä. haluaisin myös aloittaa seksisuhteen pitkäaikasen poikakaverin kanssa, mutta hävettää ku mun rinnat on niin oksettavan tuntuset ku koko rinnat on vaan tollanen iso ja kipeä muhkura... kaikki muut murrosiän muutokset on jo koettu mutta musta tuntuu että tissien kehitys on vaan jämähtänyt sinne ala-asteelle... siis on tissit kooltaan ihan ok mutta kun ne on vaa tälläset kipeät patit mitkä tuntuu ihan selvästi jos vähänkään rintaan koskee :D

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki tissit!

Kiitos kysymyksestäsi, hienoa että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. Murrosikä tuo mukanaan erilaisia muutoksia kehoon, ja nuo muutokset voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Kysyt, kuuluuko tissien olla kertomasi kaltaiset kipeät patit/muhkurat. Pohdiskelet, että tissiesi kehitys olisi jämähtänyt ala-asteelle.

Tässä Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta poimittua tietoa rinnoista ja niiden kehityksestä:

Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta. Rintojen arkuus ja rinnoissa tuntuva kova kyhmy ovat usein ensimmäisiä merkkejä tyttökehossa siitä, että rinnat kasvavat ja murrosikä alkaa. Rinnat voivat myös olla arat tai pingottavat, tai ne voivat näyttää olevan eri korkeudella.

Rintojen kehitys kestää 3-5 vuotta. Rinnat eivät ole kuitenkaan koskaan täysin valmiit, sillä ne muuttuvat ja muotoutuvat koko elämän ajan.

Rinnoissa tuntuu aina erilaisia epätasaisuuksia, niissä voi olla muhkuroita, laattamaiselta tuntuvia kiinteitä kappaleita, riisinjyviä muistuttavaa rakeisuutta. Kaikki nämä ovat rintarauhaskudosta.

Jokaisen rinnat ovat omanlaisensa, ja jokaisen murrosikä etenee omassa aikataulussaan. Koska rintasi ja niiden kehitys huolestuttavat sinua, on sinun hyvä jutella asiasta koulusi terkkarin kanssa. Hän on terveydenhuollon ammattilainen ja osaa selvittää, onko kaikki ok sekä antaa sinulle luotettavaa tietoa murrosiästä ja rinnoista.

Lisää tietoa tilanteeseesi saat myös Hyvä kysymys -palvelusta:

Mitkä ovat rinnat?

Miksi on tärkeää tutkia omia rintojaan?

Artikkeleita pohdintojen tueksi, onko valmis seksiin.

Tsemppiä ja kivaa kevättä!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut