Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Esinahka ja terska

Hei, esinahkani valuu itsestään pois terskan päältä ja terska on kokonaan paljaana. Onko siitä haittaa? Välillä terska hankautuu kun liikkuu. Onko jotai alushousuja/boksereita missä penis pysyisi paikallaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Kertomasi kaltainen tilanne, sinulla toki esinahka on, on ympärileikatuilla pojilla/miehillä. Ympärileikatuilla, terska on jatkuvasti paljaana ja alttiina hankaukselle eikä siitä ole haittaa. Toisaalta hankautuessaan terskan pinta ikään kuin "kovettuu" joskaan ei sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta tästä saattaa olla, ei välttämättä kuitenkaan ole, se haitta, että terska ei ole niin kosketusherkkä kuin tilanteessa jolloin esinahka on terskan suojana. 

Alusvaatekysymys on kovin henkilökohtainen. Kullakin miehellä ja naisillakin on omat käsityksensä siitä, millaisista alusvaatteista pitää. Mikäli et ole varma mikä sinusta tuntuisi parhaimmalta alusvaatteelta, suosittelen kokeilemaan erilaisia ja eri materiaaleista valmistettuja, että löydät itsellesi sopivan. Miesten kohdalla on joitain tutkimuksia siitä, että kovin tiukkoja alushousuja ja farkkuja tai muita housuja käytettäessä, nousevat kivekset normaalia korkeammalle, jolloin ne myös lämpiävät kehon lämmön vaikutuksesta enemmän kuin olisi tarpeen. Tämä liika lämpö saattaa joissakin tilanteissa vaikuttaa siittiöiden hedelmöittämiskykyyn ja liikkuvuuteen. Siksi ainakin jotkut hedelmöityshoitoihin erikoistuneet lääkärit suosittelevat käytettävän boxereita jotka ovat väljiä ja muutoinkin housuja jotka eivät kiristä.

 

Miia terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja - Nuortenelämä.fi

Esinahka

Haittaako vaikka esinahka ei ole takana yhdynnässä jos käyttää kondomia?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Se miten esinahka on yhdynnässä ja kondomia käytettäessä riippuu täysin sinusta ja siitä miltä sinusta tuntuu. Mikäli se, ettei esinahka ole  kokonaan terskan takana yhdynnän aikana, ei tuota sinulle kipua, on kyseessä normaali asia. Kaikilla miehillä ei esinahka välttämättä mene lainkaan terskan taakse. Miten on sooloseksin eli itsetyydytyksen aikana, aiheutuuko esinahan liikuttamisesta kipua? Kivuttomana asia vaikuttaa täysin normaalilta. Mikäli esiintyy kipuja, suosittelen hakeutumaan lääkärin vastaanotolle, joka voi arvioida onko kyseessä esimerkiksi tiukka esinahka.

Miia terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja - Nuortenelämä.fi

Zarella pillerien lopetus ja yhdyntä

Hei, olen syönyt zarella merkkisiä pillereitä, mutta ne aiheuttavat hirveitä masennusoireita ja mielialavaihteluita. Kumppanin kanssa päätimme, että siirrymme takaisin kondomin käyttöön. Kysymykseni kuuluu jos edellisestä yhdynnässä on pari päivää voinko lopettaa pillerien ottamisen niin ettei raskauden mahdollisuutta tule? Mietin vain kuinka kauan naisen elimistössä olevat siittiöt voivat vielä hedelmöittää.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. 

Soveltaisin tilanteessasi Zarellan pakkausselosteessa olevaa ohjetta, kun on unohtanut ottaa tabletin: "Jos tabletin unohtamisesta on kulunut alle 12 tuntia, Zarelle -valmisteen ehkäisyvarmuus säilyy. Ota unohtunut tabletti heti kun muistat ja ota seuraava tabletti normaaliin aikaan. Jos tabletin unohtamisesta on kulunut yli 12 tuntia, Zarelle -valmisteen ehkäisyvarmuus saattaa heiketä. Mitä useampi perättäinen tabletti unohtuu, sitä enemmän ehkäisyteho heikkenee. Ota viimeisin unohtunut tabletti heti kun muistat ja ota seuraavat tabletit normaaliin aikaan. Käytä lisäehkäisyä (estemenetelmää) seuraavien 7 tablettipäivän ajan." Eli kun lopetat valmisteen käytön, on aina käytettävä kondomia, jotta raskauden mahdollisuus voidaan ehkäistä.

Arvioiden mukaan miehen siittiösolut voivat elää naisen elimistössä jopa muutamien päivien ajan. Raskaus alkaa, kun naisen munasolu hedelmöittyy tai hedelmöitetään miehen siittiösolulla. On vaikeaa määritellä tarkoin sitä hetkeä, jolloin mahdollinen ovulaatio tapahtuu. Erityisesti nuorella tytöllä ovulaatio voi tapahtua muulloin kuin kuukautiskierron puolivälissä. Tämän vuoksi raskauden alkaminen voi olla mahdollista missä tahansa vaiheessa kuukautiskiertoa. Munasolu pystyy hedelmöittymään noin vuorokauden ajan munarakkulasta irrotessaan. Sen sijaan miehen siittiöt pysyvät toimintakykyisenä naisen elimistössä useitakin päiviä. Kun nämä kaikki asiat otetaan huomioon, kuukautiskierrossa ei ole ”varmoja päiviä”, jolloin nainen ei voisi tulla raskaaksi ilman että käytetään jotain ehkäisyä.

Miia terveydenhoitaja,seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

 

 

Kysyttävää

Voiko olla mahdollista tulla raskaaksi ilman yhdyntää tai julkisilta paikoilta?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi! Raskaaksi voi tulla vain emätinyhdynnässä, eli silloin, kun miehen penis käy naisen vaginassa. Joissakin todella harvinaisissa tilanteissa voi käydä niin, että hyväilyseksissä sormien kautta pääsee tuoretta siemennestettä vaginaan ja raskaus alkaa. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä ja voidaan välttää sillä, että kädet pesee tuoreesta siemennesteestä ennen kuin emätintä kosketellaan. Raskaaksi ei siis voi tulla ilman jonkinlaista emätimen alueella tapahtuvaa toimintaa. Voit olla huoleti, julkisilta paikoiltakaan ei voi tulla raskaaksi. Lisää raskauteen liittyvistä asioista voit lukea täältä

Et maininnut, miksi nämä asiat huolettavat sinua, mutta aina kannattaa puhua omista murheistaan jollekin. Tarpeen mukaan on hyvä olla yhteydessä myös terveydenhoitajaan tai lääkäriin, etenkin, mikäli epäilee raskautta tai jos elämässä on paljon pelko- tai ahdistustiloja. 

Toivotaan, että olosi on nyt huojentuneempi ja voit hyvin. Aurinkoisin kesäpäiviä sinulle, toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi.

Kysyttävää

Voiko tulla raskaaksi tietämättään tai ilman yhdyntää?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi! Mukavaa, että lähdit selvittämään sinua mietityttävää asiaa.

Jotta nainen tulisi raskaaksi, tarvitsee hänen emättimensä sisälle päästä siittiöitä ja yleisimmin näin tapahtuu yhdynnässä. Joissakin harvoissa tapauksissa raskaus voi alkaa, jos tuoreita siittiöitä pääsee emättimeen esimerkiksi hyväilyseksissä sormien kautta. Tämä on siis kuitenkin hyvin harvinaista ja voidaan estää niin, että jos käsissä on tuoretta siemennestettä, käydään käsipesulla ennen kuin hyväillään naisen alapäätä. Jos ei siis oteta huomioon sitä, että ehkäisy pettäisi, ei voi tulla tietämättään raskaaksi. Raskauden alkaminen on kiinnostava asia ja jos haluat tietää siitä lisää, voit lukea asiasta Väestöliiton sivuilta. 

Mikäli haluaa ehkäistä raskauden, on kondomi hyvä vaihtoehto, sillä se estää myös seksitautien tarttumisen. Kondomin käyttöön löydät ohjeet Kondomiskioskin videolta.Väestöliiton sivuilta taas löydät tietoa muista ehkäisymenetelmistä

Et maininnut, että sinulla olisi pelkoa raskaudesta, mutta mikäli näin olisi, tai asia muuten mietityttäisi, ota ihmeessä yhteys terveydenhoitajaan tai lääkäriin. He neuvovat sinua mielellään ja heille voi puhua luottamuksellisesti. Tukeudu myös ehkäisyneuvonnan apuun, jos yhtään siltä tuntuu jossain vaiheessa. Raskauden pelosta voit lukea lisää Sexpon sivuilta. 

Toivottavasti sinua ei huoleta enää mikään ja asiasi ovat mallillaan! Hyvää kesää, toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi.

Ikärajat

Hei! Mietin vaan, ku oon ollu nyt kiinnostunu pidemmän aikaa yhestä jätkästä, joka on mua 3 vuotta vanhempi. Oon ite 2003 syntyny ja hän 2000. Ensivuonnahan se sit täyttääkin jo 18 kun mä 15v..nii onko se laitonta sit seurustella tai jotain? Ku en oikee tiiä näist ikäraja jutuista :/ ku 18vuotiashan on jo aikuinen kun mä olisin vasta 15.. mut henkisesti ollaan kehitytty aika samanlailla, vaikka se 3 vuotta saattaaki kuulostaa isolta. Haluisin vaan tietää et jos oikeesti meil menis hyvin ja satuttais alkaa seurusteleen, niin oisko se laitonta tms?

Tukala tilanne

Eli mul on 4 ihastusta. Kolme niist jätkist on mun kans samas koulussa, mut yks on samal riparil. Ongelma on täs riparityypis. Meil oli viime viikolla ripari (tultiin just eilen kotiin) ja aloin jo ikävöidä kaikkii riparityyppei. En tutustunu kunnolla ku huonekavereihin, mut ikävöin silti jo takas. En uskaltanu puhua tälle ihastukselle ollenkaan, enkä muutenkaan uskalla kertoo sille näistä tunteista, koska pelkään et se on yhessä yhen tytön kanssa. Se ihastus ja tää tyttö tanssi yhessä ysien tansseissa, vaikka tää ihastus on vuoden sitä tyttöö nuorempi ja eri koulussa. Siks pelkään et ne on yhessä. Pelkään myös ylipäätään tunteiden kertomista, koska kerroin ala-asteella mun ihan ekalle ihastukselle, ja sit tää tyyppi kerto koko luokalle. Ja koska olin nuori ni nolostuin tosi pahasti. Sen jälkeen en oo uskaltanu kertoo muille ku kavereille mun tunteista näit tyyppei kohtaan. Ja haluisin pääst täst riparityypistä yli koska ainoa kerta jollon tuun enää näkee sitä on konfirmaatio. Eli mitä mä voin tehä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! Kiva, että riparista jäi hyvät muistot, ne lämmittävät mieltä myöhemminkin. Mukavaa myös, että olet tavannut useitakin ihania ihmisiä, jotka saavat sydämesi sykkimään erityisellä tavalla.

Ikävää, että ensimmäinen ihastuksesi ei kohdellut sinua hyvin. Luultavasti tuo henkilö saattaa jo nyt tajuta, että olisi voinut hoitaa tilanteen paremminkin, tai ainakin tulee tämän jossain vaiheessa tajuamaan. Onneksi olette nyt jo vanhempia ja pojatkin ovat hieman kypsyneet, joten jos kertoisit ihastuksestasi tälle pojalle, saattaisi asian ottaminen tapahtua kohteliaammin kuin mitä aiemmin. Voihan sen ottaa imartelun kannalta, että toinen on ihastunut, vaikkei itse olisikaan. Joskus riittää sekin, että saa nauttia itse ihastumisen tunteesta, aina ei tarvitse kertoa asiasta eteenpäin, jos ei siltä tunnu. Mukavaa kuitenkin kuulla, että sinulla on kavereita, joille kertoa tunteistasi. Heille kannattaakin aina puhua, jos jokin painaa mieltä. Myös turvallinen aikuinen kuuntelee sinua mielellään, jos joskus kaipaat juttuseuraa.

Olisiko sinun mahdollista vaivihkaa kysyä joltakin tutulta, onko poika varattu vai ei? Kertomasi mukaan poika todennäköisesti on seurustelusuhteessa kertomasi tytön kanssa, joten ehkäpä tällaisessa tilanteessa on varmempi vain odotella, että ihastus menisi ohi. Voithan aina miettiä noita muita mainitsemiasi ihastuksia. Olisiko joku heistä yhtä kiinnostava kuin tämä poika? Jos kuitenkin tuntuu siltä, ettet vielä ole päässyt yli tästä ripari-ihastuksesta, ei kannata myöskään alkaa piirittää ketään muutakaan ajan kuluksi, tällöin voi jollekin tulla paha mieli, kun saa tietää, ettei toinen ollutkaan täysillä mukana. Mieluummin sitten odottelee vain jotakuta tiettyä ihmistä, joka vie jalat alta. Sinun tapauksessasi ei varmaan kuitenkaan ollut tällainen kyseessä ja keskityt vain yhteen suureen ihastukseen kerrallaan. 

Joskus tunteet menevät parhaiten ohi, mitä kauemmin aikaa kuluu ja toista ei näe. Hyvä siis, jos ei ole pelkoa siitä, että tulisitte enää konfirmaation jälkeen näkemään toisianne. Onko sinulla mitään mukavaa harrastusta, joka veisi ajatukset muualle? Myös toisten ihmisten seura ja kaikki kiva tekeminen voivat saada ajatukset toisille raiteille ja pojan pois mielestä. Jos haluat, voit yksin tai ystävien kanssa lähteä myös tutustumaan ihan uusiinkin ihmisiin paikkakuntanne nuorisotilalle. Ota kaikki irti kesästä ja vietä ikimuistoista aikaa! Eiköhän tuo poika jo kohta ole pois mielestäsi ja voit muistella riparia silti lämpimin mielin, olethan monta mukavaa kokemusta rikkaampi.

Mukavaa kesää sinulle ja onnea konfirmaation johdosta! Toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

Ja tän ripari-ihastuksen ja sen tytön instagram-tileillä on sama päivämäärä. Päättelin et ne on alkanu olee sillon yhessä


Hei! Ikävää, jos näyttää siltä, että he seurustelevat. Varmaankin parempi, että keskityt nyt kaikkiin kivoihin asioihin sekä ihmisiin elämässäsi ja yrität sitä kautta unohtaa tämän pojan. Tee tänään jotain sinulle mielekästä ja nauti elämästäsi. Kaikesta huolimatta, mukavaa päivää ja paljon tsemppiä! Toivoo Maija -Nuortenelämä.fi

Mistä saan varman tiedon etten ole raskaana?

Hei. Oon 15-vuotias ja harrastin poikaystäväni kanssa seksiä n.3 viikkoa sitten. Ehkäisynä käytimme kondomia, mutta pelkään olevani raskaana. 2 viikon jälkeen yhdynnästä vasen puoli alavatsastani oli todella kipeä ja kosketusarka. Nyt kipu on kuitenkin hävinnyt melkein kokonaan, mutta pelko on edelleen erittäin suuri. Testin olen tehnyt kahdesti ja molemmissa näkyy ns. haamuviiva.
Kuukautiseni ovat erittäin epäsäännölliset ja joskus jäävät kokonaankin pois kolmen kuukauden ajaksi ja joskus ei. Tästä syystä en ollenkaan tiedä koska tekisin testin, sillä mitään selkeää kiertoa ei minulla ole. Olen päättänyt tekeväni testin aina kerran viikossa kunnes tiedän, mutta haluaisin saada kuitenkin mahdollisimman nopeasti oikean tiedon, jotta keskeytys voitaisiin tehdä mahdollisimman ajoissa.
Olen miettinyt käyväni verikokeissa, mutta en tiedä mitä sanoa terveyskeskukseen soittaessani tai maksaako se jotain alaikäiseltä, sillä rahaa minulla ei ole.
Hain tänään 20.6 e-pillerit ja aion aloittaa ne hyvin pian lähinnä huonon ihoni takia. Voinko huoletta aloittaa ne, vaikka olisinkin raskaana?
Pelkoni suurenee joka päivä, kun en voi tehdä asialle mitään ennen varmaa tietoa ja pillereillä kuitenkin haluan keskeytyksen tehdä. Miten saan siis hyvin pian varman tiedon kun testeistä ei minulle ole ollut juurikaan apua??!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

 

Kiitos kysymyksestäsi.

Hienoa että huolehditte ehkäisystä yhdynnän aikana. Kondomi on varsin luotettava ehkäisyväline oikein käytettynä. Markkinoilla olevat raskaustestit ovat yleisesti hyvin tarkkoja, päivittäistavarakaupasta tai apteekista ostettuina. Kuitenkin aika yleistä on, että raskaustestit näyttävät raskauden tai senettei ole raskaana vasta viikon kahden kuluttua siitä kun kuulautisten olisi pitänyt alkaa, eli kun kuukautiset on myöhässä. Kerrot, että kuukautisesi ovat epäsäännölliset, näin saattaa ollakin kuukautisten alkuvaiheissa kunnes kuukautiset säännöllistyy. Raskaustestin saa ilmaiseksi terveyskeskuksesta, otat vain yhteyttä terveysasemaasi ja pyydät laboratorioon lähetteen raskaustestiä varten.

Missään tapauksessa e-pillereitä ei tule käyttää mikäli on raskaana, vaan raskaus on joko keskeytettävä ennen e-pillereiden käytön aloittamista, raskaudenkeskeytyksestä tulee aina keskustella lääkärin kanssa, tai aloitettava pilkereiden käyttö vasta lapsen syntymän jälkeen. On muistettava, että ehkäisypillerit eivät ole tarkoitettu raskauden keskeyttämiseen, eivätkä pillerit edes keskeytä jo mahdollisesti alkanutta raskautta. 

Miia terveydenhoitaja,seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

Apua

Hei olen 12 ja esinahkani ja terskani välissä on pieni ns reikä tai joku vastaava molemmilla puolin ja en tiedä miksi osaatteko kertoa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Jei!

Kiitos kysymyksestä.

Valitettavasti näkemättä on hyvin vaikea kertoa mistä mieltäsi askarruttavissa rei'issä voisi olla kyse. Aiheutuuko rei'istä jaittaa/vaivaa/kipua? Mikäli aiheutuu kipua, suosittelen hakeutumaan lääkärin vastaanotolle. Muutoinkin lääkäri tai mahdollisesti kouluterveydenhoitaja voisi antaa sinulle paremman vastauksen, mikli kävisit heidän vastaanotolla ja heillä olisi mahdollisuus nähdä mitä tarkoitat.

 

Miia terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

motivaatio hukassa.

just pääsin peruskoulusta enkä tiiä mihin suuntaan. mun todistuksen keskiarvo oli 6.8 ja vihaan opiskelua. ei oo motivaatiota tai halua opiskella. en haluu lukioon, sen oon jo päättäny. mut mites amis? tarviiko sinne paremman keskiarvon? kauppis ei mua kiinnosta joten en usko et sinnekkään haluun.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! Hienoa, että olet alkanut pohtia tulevaisuuttasi tarkemmin ja miettiä, mitä ainakaan et halua -sekin antaa jo suuntaa pitkälle. Millaisia kiinnostuksen kohteita tai harrastuksia sinulla on? Niiden avulla voisit miettiä myös, mikä ala olisi sinulle sopivin. Kaikille lukio ei ole parhain valinta, eli jos tiedät, että se ei  kiinnosta, voit ilman muuta hakea ammattikouluun. Ammattikouluun hakiessa hakija saa pisteitä eri seikoista, joista löydät lisää täältä. Yleensä sekä koulumenestyksellä että soveltuvuuskokeella on merkitystä, mutta painotukset vaihtelevat oppilaitoksittain. Eli keskiarvo merkitsee myös ammattikoulussa, mutta myös muut seikat huomioidaan ammattikouluun haettaessa.

Et maininnut, että olisit hakenut tänä keväänä opiskelupaikkaa. Onneksi syksyllä on uusi hakuaika monissa oppilaitoksissa. Oletko keskustellut huoltajasi kanssa, omasta tulevaisuudestasi tai haaveistasi? Voisitte yhdessä joko huoltajan tai jonkun turvallisen aikuisen kanssa etsiä sinulle suuntaa selaamalla vaikkapa sinua kiinnostavien tai lähellä olevien oppilaitosten sivuja. Myös peruskoulusi opinto-ohjaaja voi olla sinulle apuna ehkäpä vielä tällä viikolla tai uudestaan syksyllä.

Joskus voi myös miettiä, olisiko taloudellisesti mahdollista lähteä vähän kauemmas opiskelemaan jotakin tai onko itse ylipäätään valmis asumaan jossakin muualla kuin kotona. Opintopolku.fi -sivustolla on "Minne hakisin"- valintakone, joka voisi antaa osviittaa tässä tilanteessa. Opintopolku.fi -sivustolta löydät myös kohdan "Muita vaihtoehtoja peruskoulun jälkeen". Jotkut esimerkiksi valitsevat kymppiluokan, jonka aikana on mahdollisuus miettiä, mitä elämältään haluaa ja samalla korottaa arvosanojaan. Jos mielenkiintoa riittää, voit vilkaista näiden lisäksi Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän sivuja tai ammattistarttiin liittyviä tietoja. Ympäri Suomea löytyy lisäksi palvelualan opistoja, joihin voi hakea peruskoulun jälkeen, mikäli tällainen kiinnostaa sinua. 

Maailma on avoin sinulle, joten tutki rohkeasti kesällä, mihin suuntaan lähtisit. Tsemppiä valintojen tekemiseen ja oikein iloista kesää! Toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

Sivut