Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

paljon seksikumppaneita

Hei. Olen 17,5 vuotias tyttö. Minulla on ollut aika paljon seksikumppaneita. Olin ekan kerran pojan kanssa jo 13-vuotiaana, ja olen ollut jo lähes kahdenkymmenen pojan kanssa seksikontaktissa. Minusta se on jännittävää ja rentouttavaa. Onko siinä silti jotakin paheksuttavaa? Onko tytön sopimatonta käyttäytyä näin? Kyse on ollut aina vain pelkästä seksistä ja nautinnosta vailla tunteita. Pidän siitä, kun pojat hyväilevät minua ja ottavat vaatteeni pois. On kiihottavaa nähdä, kun heillä alkaa seisoa saman tien ja he haluavat minua. Olen ollut monelle pojalle ensimmäinen seksikumppani. Olen antanut suuseksiä ilman kondomia, mutta yhdynnässä sitä on totta kai käytetty. Usein pojat ovat myös nuolleet minua. Siinä ei ole suojia käytetty. Mitään seksitautien oireita ei ole ollut. Haluan jatkaa niin, että saan kokemusta aina uusista kumppaneista. Onko jotenkin erikoista, että ikäiseni tyttö ajattelee näin, ja kaipaa seksiä usein ja useiden eri poikien kanssa? Pitäisikö ottaa jotakin erityistä huomioon, kun aion lähiaikoina olla samaan aikaan kahden tai jopa kolmen pojan kanssa?

Shein ja tulliin jääminen

Moikka! Kysymykseni olisi, että mitä se oikeastaan edes tarkoittaa, että paketti jää tulliin? Siitä paljon puhutaan, mutta ei kerrota sen tarkemmin. Miksi se siis joskus jää sinne ja miksi tulli lähettäisi laskun?

Toinen kysymykseni liittyy Shein, nimiseen verkkokauppaan. Onko mahdollista, että kortin tiedot menevät johonkin, ja tili onkin yhtäkkiä tyhjä?

Toivottavasti saisin vastauksen tähän! Ei ole etsinnän jälkeen muualta tietoa löytynyt.

kyssäri

mistä johtuu että lapset puhuu pelottavia suustaan https://youtu.be/2bwO57hUXHY

nettiriippuvuus

Miten auttaa kaveria, jolla on vakava nettiriippuvuus ja hän ei itse huomaa sitä?
Kaverini ei halua tulla kouluun tai harrastaa mitään eikä pysty keskittymään mihinkään, tarvitsen apua!

Rahaa 12 v

Hei miten saisin nopeasti rahaa kerättyä 12v kun tarvitsisin lähes 60e yhteensä tarvitsen noin 10e kankaisiin ja noin 40e tähtiprojektoriin ja ei sukulaisilta tai vanhemmilta koska en saa rahaa niiltä ainoastaan minun enolta harvoin kesällä jos teen töitä ja haluan saada rahaa mahdollisimman nopeasti vinkkejä saa antaa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos viestistäsi. Sini vastaa:

Hei! 

Hienoa, että tiedät tarkan summan, paljonko tarvitset rahaa. Rahan tienaaminen nopeasti ei yleensä ole helppoa. Kun selvittää kaikki itselle sopivat keinot tienata ja tarttuu ahkeralla asenteella heti toimeen, nopeuttaa se halutun summan saamista kasaan.

Jos vanhemmiltasi ja sukulaisiltasi et voi saada rahaa, voit selvittää olisiko naapureillasi antaa sinulle tehtäviä, joista he voisivat hieman maksaa. Myös pulloja ja tölkkejä keräämällä voi tienata pieniä summia. Mikäli syntymäpäiväsi on tulossa pian voit pyytää lahjat rahana.

Lisää vinkkejä voit lukea tästä Nuortenelämä.fi:n artikkelista Miten saada taskurahaa. 

Onnea rahan keräämiseen!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

ylinopeus

Mistä johtuu, että ylinopeuden ajamista ei pidetä yhtä pahana kuin rattijuoppoutta? Päissään ajamaan lähteviähän käräytetään soittamalla poliisille. Kovankin ylinopeuden ajaminen on niin yleistä, ettei mikään määrä poliiseja riittäisi pysäyttämään kaikkia. Eivätkö nopeusrajoitukset olekaan tarkoitettu noudatettaviksi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Sini vastaa:

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi! 

Nopeusrajoituksien tarkoitus on turvata tieliikennettä ja ne on tehty noudatettaviksi. Silti kuvaamaasi tapahtuu paljon ja luulen, että siihen vaikuttaa moni tekijä.  

Liikenteessä pitäisi ottaa kaikki tekijät huomioon ja on tärkeää ajatella oman turvallisuuden lisäksi myös muita. Ylinopeuden ajajat ja myös muut, jotka ajaessaan vaarantavat sekä muiden, että oman turvallisuutensa, on hyvä ilmoittaa poliisille.  

Yksi syy, miksi ylinopeuden ajamista ei pidetä niin pahana kuin rattijuoppoutta, voi olla se, että niin moni ajaa ylinopeutta itsekin. Jotkut saattavat myös ajatella, että ylinopeuden ajaminen ei ole yhtä vaarallista kuin rattijuoppous. 

Toivotaan, että tiellä liikkujat ottavat kaikkien turvallisuuden huomioon. Nuortenelämä.fi-sivustolta voit halutessasi lukea lisää liikenteen pelisäännöistä

Aurinkoista kevättä sulle!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Olenko liian poikamainen

Minua ahdistaa että olen liian poikamainen. Pidän yleinsä huppareita. Pidän poikamaisista jutuista ja mulla on poikamainen huone onko se ok. Minua myös ahdistaa että tämän takia olisin lesbo/bi koska yleinsä he käyttävät poikamaisia juttuja. En yleistä tietenkään. Olen 07/14

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Sini vastaa:

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! 

Mietit kysymyksessäsi, onko ok, että huoneesi on poikamainen ja pidät poikamaisista jutuista. Se on täysin okei. Meistä jokainen on erilainen ja pidämme erilaisista asioista. Joku tyttö voi pitää poikamaisista asioista ja joku poika voi pitää tyttömäisistä asioista. Tämä ei myöskään välttämättä tarkoita, että olisit lesbo tai bi. Jotkut tytöt, jotka ovat samasta sukupuolesta kiinnostuneet, voivat pukeutua poikamaisesti, mutta aivan yhtä lailla he voivat pukeutua tyttömäisesti. Jokaisella on oikeus pukeutua juuri niin kuin haluaa. 

Täältä voit halutessasi lukea lisää seksuaalisesta suuntautumisesta

Kivaa kevättä sulle!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

e-pillerit

kuinka varma ehkäisymenetelmä e-pillerit on ilman kondomia? kyseessä ois vakituinen seurustelusuhde ja ollaan toistemme ensimmäiset kumppanit. mietin vaan pystyiskö vaan vetää ulos ennen kun tulee (tiedän että ennen orgasmia tulee miehellä sitä ”pre-cumia”), joten olisko e-pillerit tarpeeks hyvä menetelmä ehkäsyyn?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 
 
E-pillerin teho vaihtelee hiukan ja voi olla toimiva ehkäisy menetelmä, kuitenkaan se ei ole sata ja sen teho laskee heti jos pillerin unohtaa tai sen ottaa eri aikoihin. E-pilleri on kuitenkin monien suosima vaihtoehta. Kondomi on kuitenkin ainoa ehkäisy mikä suojaa seksitaudeilta.
Ulos vetäminen on todella huono, eikä takaa mitään, koska kuten sanoit esispermaa tulee jo yhdynnän aikana. Varmin tapa onkin yhdistelmä esim. pillerit ja kondoomi, mutta on myös muita ehkäisymenetelmiä kuten kierukka.   Eri ehkäisy välineistä voit lukea esimerkiksi ehkaisynetti.fi/ ja niistä voi jutella koulunterveydenhoitajan kanssa tai terveysasemalla sairaanhoitajan tai lääkärin kanssa.  

Jos haluaisit keskustella asiasta lisää v
oit keskustella esimerkiksi seksuaalineuvonta-chatissa, mikä on Väestöliiton ylläpitämä. Chattiin pääset täältä.
Chatin aukioloajat 4.1.2021 alkaen:

maanantaisin klo 14 - 16,
keskiviikkoisin klo 15 - 17,
torstaisin klo 13 - 15 ja
perjantaisin klo 12 - 14.

 

terveisin 
Sanni- Ohjamoo Kuopio

add/ahdisteneisuus ja koulun lopettaminen

hei, olen varmaan lopettamassa amiksen lähiaikoina. Vähän aikaa sitten aloin lukemaan adhd oireita ja löysin, että löydän itseståni paljon add/adhd oireita. Olen myös kärsinyt ahdistuksesta kauan. Kannattaisiko mun yrittää koulu terkalla/psykologilla käydä ennen kuin lopetan, jos saisin selvitettyä mikä mulla on. täytän tänä vuonna 19 ja pelkään miten diagnisointi, sun muut, toimii ilman koulun yhteyksiä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Tuuli ADHD-liitosta vastaa:

Hei,

kiitos viestistäsi! Kerroit asioita, jotka kuulostivat korviini tutuilta. On aika tavallista, että add-tyyppiset oireet jäävät huomaamatta ja usein tutkimuksiin hakeudutaan vasta täysi-ikäisinä. Aika usein ihmisillä on myös erilaisia psykiatrisia sairauksia adhd:n lisäksi, sillä hoitamaton adhd on saattanut kuormittaa ja heikentää ihmisen toimintakykyä. Kuulostaakin tosi hyvältä ajatukselta, että kävisit keskustelemassa koulun terveydenhoitajan ja/tai psykologin kanssa huolestasi ja toiveestasi päästä tutkimuksiin! Tutkimuksiin voi toki hakeutua myös terveyskeskuslääkärin kautta. Myös yksityiset psykiatrit tekevät diagnooseja. Koulun terveydenhuolto voisi kuitenkin olla tilanteessasi paras vaihtoehto, josta aloittaa.

Tästä pääset ADHD:n käypä hoito -suositukseen. Siitä saat luotettavaa tietoa adhd:n tutkimuksista ja myös hoidosta.

Tässä muutamia linkkejä tutustuttavaksesi halutessasi:

Kerroit myös ajatuksistasi koulun lopettamisesta. Jos lopettamisajatuksesi liittyvät koulun vaatimiin pinnistelyihin, niin tiesithän, että sinulla on oikeus tukeen koulussa myös ilman diagnoosia. Olemme kuulleet adhd-oireisten nuorten kehuvan Kelalta saatavaa Nuotti-valmennusta. Valmennusta voi saada esim. jos opinnot ovat vaarassa katketa. Lue lisää Nuotti-valmennuksesta.

Toivottavasti osasin vastata viestiisi. Voit olla myös yhteydessä ADHD-liittoon, meillä on neuvontaa puhelimitse ja chatissa. Autamme mielellämme! Siirry ADHD-liiton sivuille tästä.

t: Tuuli ADHD-liitosta

Itsetyydytyksen vähentäminen

Hei. Haluan vähentää itsetyydytystä pitämällä penislukkoa. Pyysin ystävääni pitämään penislukon avaimia ja hän saisi päättää milloin lukko avataan. Hän sanoi että 2-3 viikkoa voisi olla hyvä aika. Nyt on viikko melkein mennyt. Onko tämä terveydelle haitallista??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Moi! 

En ole aivan varma tarkoitatko, että onko terveydelle haitallista pitää penislukkoa 2–3 viikkoa vai onko terveydelle haitallista olla tyydyttämättä itseään.  

Jos tarkoitat ensimmäistä, kannattaa lukea lukon mukana tulleet ohjeet. Ehkä voit myös selvittää terveydenalan ammattilaiselta, mikäli lukon käyttöön liittyy terveyshaittoja. Uskon kuitenkin, että sinulla ei ole syytä huoleen, jos käytät lukkoa oikein ja noudatat käyttöohjeita. 

Jos mietit, onko terveydelle haitallista olla itsetyydyttämättä, vastaus on ei. Itsetyydytyksellä on myönteisiä vaikutuksia, mutta ei kuitenkaan ole haitallista olla tyydyttämättä itseään. Joskus tauko voi jopa lisätä nautintoa, kun seuraavan kerran tyydyttää itseään. Hyväkysymys-sivulta voit lukea lisää itsetyydytyksestä ja sen vaikutuksesta terveyteen

Kivaa kevättä sulle!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Sivut