Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

apua

Voiko se olla jotain vakavaa jos on rinnassa semmonen isohko, haalea ns rengas? Menee nännin ympäri ja on halkaisijaltaan ainakin 5cm. En tiiä miten sitä kuvailisi, välillä se erottuu ihosta selkeästi punertavina jälkinä ja välillä ei. Ollut ehkä viimeset pari kuukautta? Yleensä en ala ees googlailemaan tällasia mutta just menetin läheisen rintasyövälle ja nyt on vähän vainoharhainen olo :p

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että tarkkailet kehoasi ja reagoit sen muutoksiin. Sopiva henkilö tutkimaan asiaa on terveydenhuollon ammattilainen. Kannustan sinua olemaan yhteydessä paikkakuntasi terveysasemalle, jotta saat asiaan varmimman vastauksen ja selvyyden, mistä on kyse. Jos olet opiskelija, voit varata ajan opiskelijaterveydenhoitoon.

Kerrottakoon, että rinnasta tuntuvista muutoksista 90 % on hyvänlaatuisia. Lue aiheesta halutessa lisää Tunne rintasi -sivustolta.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

kyssäri

lähetin 2 kyssäriä lomalla ei vastattu

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Politicsman! 

Kiitos viestistäsi. Nimimerkilläsi on tosiaan tullut kaksi kysymystä, joihin ei vielä ole vastattu. Vastaamme kaikkiin kysymyksiin viiden arkipäivän kuluessa, kuitenkin mahdollisimman pian.

Eli kysymyksiisi siis vastataan viimeistään huomenna. :) Lue lisää palvelusta täällä: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Terveisin, Riina

Erotilanne

Hei! Haluaisin tietää miten voisin unohtaa tunteet ja yhteydet eksääni kohtaan?

Palli

Joudun parivuotta sitten accidenttii jossa pallini otti osumaa ja kassit turpos ja oli violetti jonku aikaa. Sen jälkee huomasin et vasen kivi on pienempi ku oikee PALJON pienempi. Kysyin asiasta toisella vastaavalla nettisivulla ja sielä sanottiin vaa et on normaalia olla kokoeroo palleis nyt n. 2v myöhemmin vasen kivi on edelleen tosi pieni ajattelin vaa et onko mahollista et se ois murskavunu yms. Menny "rikki" siinä iskussa. Muuten kaikki toimii alapäässä spermaa tulee yms yms.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi! On totta, että kivesten koossa on tavallisestikin kokoeroa. Kerrot, että toinen kiveksesi on kuitenkin huomattavasti pienempi. Koska epäilet tapahtuneella vahingolla olevan jotain osuutta asiaan ja se painaa mieltäsi, kannustan sua käymään terveydenhuollossa tutkituttamassa kivekset, jotta saat asiaan selvyyden. Valitettavasti näin verkkoneuvonnan välityksellä siihen ei pystytä antamaan varmaa vastausta.

Kannustan sua ensin tutkimaan kiveksesi itse esimerkiksi tämän Katsasta kassis -videon ohjeistuksen mukaisesti. Kirjalliset ohjeet puolestaan löydät Hyvä kysymys -palvelusta.

Terveydenhuoltoa voit lähestyä esimerkiksi koulusi kautta, menemällä kouluterkkarin luo keskustelemaan asiasta. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Tarvittaessa hän ohjaa sinut eteenpäin lääkärin vastaanotolle. Toinen vaihtoehto on, että varaat suoraan ajan lääkärille terveysasemaltasi.

Kivaa viikonloppua!

Terkuin, Riina

Autismi?

Heippa. Mä olen tosi pitkään miettinyt, voisinko olla autismin kirjolla. En tiedä miksi asia vaivaa niin paljon, tai haluaisin jonkinlaisen vastauksen. Nämä ajatukset ovat vahvistuneet vasta ehkä viimeisen viiden vuoden aikana, olen nyt 19-vuotias. Olen siis täysin normaalisti henkisesti kehittynyt, ja mussa tuskin huomattiin pienenä/koskaan mitään merkkejä. Olen kanssa koittanut googlailla tätä hirveästi, mutta en sovi useimpaan "kriteeriin". Esim. olen sosiaalisesti melko taitava, olen hyvin oppinut esittämään itsevarmaa sosiaalisissa tilanteissa ja minulla on hyviä kavereita, vaikka olenkin hyvin introvertti ja nautin usein eniten yksin olemisesta (ja minua ahdistaa tekemäni suunnitelmat jopa parhaan kaverini kanssa). Sitten toisaalta minulla on joitain fyysisiä piirteitä, kuten raju käsien ravistelu aina kun tunnen voimakkaasti, ja luontainen "raptor hands", mitä olen saanut hävetä suunnattomasti varsinkin töissä. Olen joissain asioissa hyvinkin pakkomielteinen, enkä pysty keskittymään mihinkään jos joku pienikin asia on pielessä. Erityisesti kuulo- ja tuntoaistin suhteen olen todella herkkä, mikä johtaa usein ahdistukseen ja hyvin epämukavaan oloon. Teen välillä juttuja, joita muut pitävät järjettöminä, mutta minun täytyy laittaa asiat "järjestykseen". Minulla on tietty mielenkiinnon kohde, josta tiedän kaiken ja joka välillä hallitsee erityisesti vapaa-aikaani, vaikka yritän piilottaa sen muilta ihmisiltä. Tässä ekana mieleen tulevia. En tiedä mitä se edes auttaisi, jos saisin asian jotenkin selvitettyä, mutta tämä vaan häiritsee. Ehkä nämä ovat luonteenpiirteitä joita on yhtälailla ihan "tavallisilla" ihmisillä? Miten voisin saada enemmän tietoa? Kiitos paljon x

kyssäri

kansan ja maailman etu pitää olla tasapainossa tuen yhtenäistä europpaa yhteistä hyvää epäitsekkys työtä ihmiskunnan hyväksi
miten arvioit aatteittani

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei politicsman!

Kysyt, miten arvioin aatteitasi. Täällä Kysyttävää-palstalla tarjoamme tietoa ja neuvontaa nuorten elämään liittyvissä asioissa ja kysymyksissä.

Emme arvioi täällä toisten aatteita. Jokaisella on oikeus ja vapaus valita, millaisia aatteita he kannattavat ja millainen on heidän arvomaailmansa.

Kivaa viikonloppua!

Terkuin, Riina

vihapuhe kritikki

tiedättekö persujen kannan vihapuhe heistä se on polittinen lyömäase löysin aiheesta videon kato se ennen vastausta mitä te vasttaatte kritikkiin https://youtu.be/T7SGUv0TCCc?t=80

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kysyt, tiedämmekö persujen kannan vihapuheeseen. Täällä Perussuomalaisten sivuilla on luettavissa tietoa heidän arvomaailmastaan.

Vaikka videon henkilö on sitä mieltä, että vihapuhe on illuusio (havaintoharha), on se todellisuudessa olemassa oleva ongelma. Yhdenvertaisuus.fi-sivun mukaan vihapuhe tarkoittaa on viestintää, joka levittää tai lietsoo vihaa yhtä ihmistä tai ihmisryhmää vastaan. Viestintä voi olla puhetta, mutta se voi olla myös esimerkiksi kirjoituksia, kuvia, symboleja, musiikkia, piirroksia ja elokuvia.

Jokaisella on sananvapaus, mutta sananvapaudella on rajat. Sananvapauteen ei kuulu, että voit loukata muiden ihmisten oikeuksia. Esimerkiksi politiikan arvostelu on osa toimivaa demokratiaa. Sen sijaan ihmisten tai ihmisryhmien uhkaaminen tai solvaaminen ei ole poliittista keskustelua.

Lisää tietoa vihapuheesta yhdenvertaisuus.fi-sivulta.

T. Riina

Itsetuhoisuus

Mikä auttaa siihen että on usein itsetuhoisia ajatuksia en halua puhua tästä vanhemmilleni, mikä vois auttaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Hienoa, että laitoit viestiä tänne Kysyttävää-palstalle. Teet oikein, kun haet itsellesi apua. Itsetuhoisista ajatuksista on tärkeää kertoa mahdollisimman aikaisin jollekin auttavalle aikuiselle, jotta omaan tilanteeseen ja oloon saa helpotusta, eikä asiat pahene.

Vanhemmillesi sinun ei tarvitse puhua asiasta, mikäli et ole siihen vielä valmis. Luulenpa, että he kuitenkin haluaisivat olla tukenasi huoliesi kanssa. Toivon, että keskustelet ajatuksistasi kuitenkin jonkun kanssa:

Yksi vaihtoehto avun saamiseen on jutella itsetuhoisista ajatuksistasi koulusi terveydenhoitajan kanssa. Hän on alan ammattilainen ja osaa auttaa ja olla tukenasi. Voitte yhdessä jutella, mikä auttaisi just sua itsetuhoisten ajatusten kanssa. Ihmiset ovat erilaisia, ja kaikki keinot eivät sovi jokaiselle.

Vaihtoehtoisesti voit olla yhteydessä paikkakuntasi terveyspalveluihin. Voit ottaa yhteyttä verkossa, täyttämällä lyhyt yhteydenottolomake Palveluluukussa. Sinuun ollaan sitten pian yhteydessä. Löydät lisätiedot ja lomakkeen Sosterin sivulta.

Kannustan sua tutustumaan näihin Nuorten itsetuhoisuus -sivuihin. Sieltä saat tietoa, joka voi auttaa ymmärtämään tilannettasi paremmin. Katso erityisesti sivun osio ”Mistä apua?”, ja hyödynnä neuvoja.

Nuorille on myös olemassa erilaisia maksuttomia chatteja, joissa säkin voit halutessasi jutella huolistasi ja ajatuksistasi nimettömänä ja saada tukea. Chatteja löytyy Netarista.

Tsemppiä, ja rohkeutta avun hakemiseen. <3

Halein, Riina | Nuortenelämä.fi

uusi näkökulma

miksi ihminen ppelkää ymmärtää sarjamurhaajaa tuntuu väärältä likita heitä ikiajoiksi vankilaan eikö vois olla muuta keinoa löysin aiheesta videon kato se lppuun asti vastaa sen jälkeen https://youtu.be/5gTFW3mywtg?t=21

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi, en kuitenkaan usko, että siihen on olemassa yhtä selkeää vastausta. Videolla vastataan kysymykseesi seuraavaa: Ihminen pelkää ymmärtää sarjamurhaajaa, koska jokin siinä tiedossa pelottaa. Sarjamurhaaja on kuitenkin ihminen, niin kuin me kaikki. Sarjamurhaajan ymmärtäminen pelottaa, koska pelottaa, että samalla oppii ehkä jotain sellaista itsestään, jota ei halua tietää tai hyväksyä.

Vankilatuomio puolestaan annetaan voimassa olevaan rikoslakiin perustuen. Eli rikoslakiin olisi tehtävä muutos, jos haluttaisiin käyttää muuta keinoa, kuin vankeusrangaistusta.

T. Riina | Nuortenelämä.fi

Muutto omaan kotiin

Moikka, oon 15-vuotias tyttö ja oon tällä hetkellä 9. luokalla. Mun ois tarkotus lähtee ennestään tuttuun paikkaan opiskelemaan, jossa asuin koko elämäni ennen kuin täytin 14. Oon katteellu et mitä tukia voin saada, ja en saa opintotukea ollenkaan, joten onko mahdollista saada mitään vielä tässä iässä? Tosiaan porukat on valmiina maksamaan osan menoista, mutta pitäs keksiä miten saan sit sen lopun maksettua ite. Toimin myös lastenhoitajana, mutta se ei ole säännöllistä eikä siitä paljoa rahaa saa. Yritän päästä koko kesäksi töihin, jolloin saisin ekat vuokrat maksettua siitä tulevilla rahoilla? Onko minkäänlaisia vinkkejä näin nuorelle, joka on muuttamassa pois vanhempien nurkista?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle:

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi. Kerroit, että sinun olisi tarkoitus lähteä opiskelemaan ennestään tuttuun paikkaan ja mahdollisesti muuttaa myös omilleen samalla. Oletkin jo hienosti selvittänyt opintotuen mahdollisuutta ja ajatellut omaa talouttasi. Koska alaikäisenä vanhempasi ovat vielä elatusvelvollisia, on tukien saaminen hieman haastavampaa.

Vaikka et saisikaan opintotukea, niin oletko selvittänyt, saisitko mahdollisesti opintorahan oppimateriaalilisää? Oppimateriaalilisää voivat saada opintotukeen oikeuttavaa ammatillista koulutusta tai lukiokoulutusta suorittavat. Myös 15- ja 16-vuotiaat voivat saada sitä, vaikka he eivät voi saada muuta opintorahaa. Voit lukea lisää opintorahan oppimateriaalilisästä täältä: https://www.kela.fi/opintotuki-opintoraha#oppimlisa

Mikäli työskentelet enemmän opintojen aikana, voit olla oikeutettu myös yleiseen asumistukeen. Kelan mukaan alaikäiselle voidaan myöntää asumistuki, mikäli hän saa tarpeeksi tuloja kuukaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulisi saada sen verran tuloja kuukaudessa, että pystyt pääsääntöisesti elättämään itsesi ja vastaamaan asumismenoista itsenäisesti. Voit olla tukiasioissa yhteydessä suoraan Kelaan ja pyytää heitä auttamaan tilanteesi selvittämisessä (www.kela.fi).

Hienoa kuulla, että yrität päästä koko kesäksi töihin. Suosittelen säästämään rahaa muuttoa varten niin, että sinulla olisi ainakin vakuus, parin kuukauden vuokra sekä vähän ylimääräistä tililläsi muuttovaiheessa. Näin vuokranmaksun kanssa ei tule heti ongelmia, jos vaikka et saisikaan tukea tai töitä. Kannattaa miettiä myös, miten saat kesätöiden jälkeen maksettua asumisen kustannukset, jos rahat eivät riitäkään (esimerkiksi kevyttä viikonloppu/iltatyötä?).

Vinkkejä itsenäistyvälle nuorelle on paljon ja suosittelenkin sinua tutustumaan Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -materiaaleihin osoitteessa http://nal.fi/asumisen-abc/. Sieltä löytyy paljon tietoa omaan kotiin muuttavalle nuorelle (mm. budjettilaskuri). Kun muuttoa suunnittelee etukäteen, niin asuminen lähtee varmasti hyvin käyntiin. Tsemppiä! 

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Moikka yritä tsempata tosta jutusta.


Sivut