Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Ahdistaa parisuhde

Moi! Olen 16/06 tyttö. Kysymykseni on mitä teen jos parisuhde ahdistaa.

taustatietoa: olen ollut 3kk poikaystäväni kanssa joka on saman ikäinen. Olemme tunteneet 7kk. Alkuhuuma meni jo noin 3kk tuntemisen jälkeen. Tämä ahdistaa kun ei ole vuoristorataa vaan tasaista ja tylsää. Siksi olen alkanut ajattelemaan exää, tarkemmin sitä suhdetta. suhde oli hyvin riitaisa ja huono, ja vaikka tunteet olivat kielteisiä ne olivat vahvoja ja se oli vuoristorataa. (9kk erosta ennen en ole miettinyt häntä, ero on käsitelty ja ikävä tätä henkilöä ei ole)

Mitä ”vakavammaksi” (eli mitä enemmän luotan häneen, päästän hänet elämääni) sitä enemmän ahdistaa. Minua myös pelottaa sitoutuminen ja samaan aikaan jätetyksi tuleminen joten on ristiriitainen olo.
myös edellisessä suhteessa ahdisti menettäminen mutta nykyinen on niin ihana että en halua menettää niin ahdistaa vielä enemmän.

Onko normaalia yhtäkkiä miettiä edellistä suhdetta? Onko menettämisen ja sitoutumisen pelot normaaleja? Kannattaako suhdetta jatkaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi ja pahoittelen vastauksen viivästymistä. Kysyt viestissäsi parisuhteeseen liittyvistä ajatuksista ja tunteista: alkuhuuman loputtua suhde on tuntunut tasaiselta ja tylsältä, ja mieleesi on palannut edellinen parisuhde. Koet vakavamman parisuhteen myötä tulleen ahdistusta ja pelkoa sitoutumiseen sekä jätetyksi tulemiseen.

Tunteesi ovat täysin normaaleja ja on hienoa, että olet rohkeasti lähtenyt asiaa käsittelemään laittamalla viestiä. Meille jokaiselle parisuhde on uuden opettelua ja uuteen totuttelua: lähtökohtiamme pohjaa kokemuksemme, muista ihmissuhteista näkemämme mallit sekä opit. Tarvittaessa kannustan käymään keskustelemassa tuntemuksista esimerkiksi koulun terveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa. Tällöin saat käytyä vuorovaikutteista keskustelua aiheesta ja mahdollisesti vinkkejä ahdistuneisuuden tunteeseen.

On normaalia, että vanha parisuhde palaa mieleen ja tietynlaista vertailua ja ajatuksia vanhan sekä uuden suhteen välille muodostuu. Tämä ei tosiaan tarkoita, etteikö nykyinen suhde olisi hyvä. Se, oletko onnellinen nykyisessä suhteessasi määrittää sen kannattaako sitä jatkaa. Kerrot suhteen olevan hyvä, etkä toivoisi menettäväsi häntä. Voit pohtia suhdettanne kirjaamalla esimerkiksi ”plussat ja miinukset” listan, josta näet mitkä asiat ovat mieleisiä sinulle ja mahdollisesti asioita, joihin toivot muutosta.

Tasainen, vakaa parisuhde on omanlaisensa muutos arjessa. Muutoksiin tottuminen vie ihmisillä eri verran aikaa ja osalle se voi tuoda myös vaikeita tunteita, kuten ahdistusta sekä menetyksen pelkoa. Niitä on hyvä käsitellä esimerkiksi oman kumppanin, hyvän ystävän tai muun turvalliseksi kokemasi ihmisen kanssa – esimerkiksi sen terveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa. Keskustelu auttaa selkeyttämään omia ajatuksia ja myös ymmärtämään omaa arkea ja parisuhteen tuomia muutoksia siihen.

Ihanaa kevättä sinne!

Ympärileikattu

Moi olen ympärileikattu miten voisin runkata?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Kippo!

Kiitos kysymyksestäsi.

Seksuaaliset mieltymykset ovat yksilöllisiä ja jokainen tykkää vähän erilaisista jutuista myös runkkaamisessa. Kannattaakin tutkia ja kokeilla, mikä tuntuu just itsestä hyvältä. Seksuaalista nautintoa ja mielihyvää voi saada monin tavoin.

Erityisesti ympärileikatun peniksen kohdalla suositellaan liukasteen käyttöä. Liukaste parantaa luistoa, lisää peniksen tuntoherkkyyttä, vähentää hankausta ja kosteuttaa peniksen ihoa. Silikonipohjainen liukuvoide voi ärsyttää ympärileikatun peniksen arpea, joten kannattaa valita vesipohjainen liukaste. Näin suosittelee seksuaalisen hyvinvoinnin edistäjä, Sexpo-säätiö.

Lue lisää tietoa ja konkreettisia vinkkejä runkkaamiseen:

Sooloseksi tekee hyvää – Sexpo (avautuu uuteen välilehteen)

Mukavaa kevättä sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Nuorten ilkivalta ja jengiytyminen

Miksi nuoret tekevät nyt niin paljon kaikkia rikoksia? Viime syksynäkin ja nytkin uutisoidaan, että etenkin pääkaupunkiseudulla ja muuallakin nuoret pyörittävät huumekauppaa ja pahoinpitelevät muita. Tilastoissakin kerrotaan, että nuorten tekemät rikokset lisääntyvät.

Tuntuu jotenkin pahalta tommonen ja sitten kun niitä tekoja saatetaan kuvata someen. Ja sitten on vielä näitä jengejä jotka ovat siellä täällä tekemässä jotain pahaa.

Mikä ihmisiä oikeen vaivaa? Onko tää joku ihme purkautuminen jostain asiasta. Tiedän, että asiaan ei ole yhtä syytä, mutta asia mietityttää silti paljon.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi ja siitä, että nostat tärkeän asian esille. Pohdit, miksi nuoret tekevät nyt niin paljon kaikkia rikoksia ja nostat esille huumausainerikokset ja pahoinpitelyt. Olet myös löytänyt tilastoja, joiden mukaan nuorten tekemät rikokset lisääntyvät. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Tilastokeskuksen tilastojen mukaan nuorten tekemät rikokset kokonaisuudessaan ovat kuitenkin vähentyneet, mutta juurikin mainitsemiesi huumausaine- ja väkivaltarikosten osuudet näistä rikoksista ovat lisääntyneet. Rikollisuus myös kasaantuu, eli yhä harvempi nuori syyllistyy rikokseen, mutta ne jotka syyllistyvät, syyllistyvät usempaan.

THL:n nuorten hyvinvointia käsittelevälle sivulle pääset tästä linkistä.
Asiantuntija-artikkeli: Nuorten rikollisuus on laskussa – mutta pieni joukko nuorista tekee yhä enemmän ja vakavampia rikoksia (stat.fi)

Pohdit myös, mikä ihmisiä oikein vaivaa. Mikä saa nuoret tekemään rikoksia? Kuten itsekin toteat, mitään yhtä syytä tai selittävää tekijää tuskin löytyy. Poliisin nuorten väkivaltarikollisuutta käsittelevässä kirjoituksessa syyksi nuorten rikosepäilyjen kasvuun esitetään erilaisia ilmiöitä. Yksi syy voi olla esimerkiksi lastensuojelulain ilmoitusvelvollisuuden laajentaminen. Useammat ammattilaiset ovat velvollisia ilmoittamaan rikosepäilystä, joten ilmoituksia tulee enemmän. Nuorten väkivallan kasvun on arvioitu myös johtuvan osittain koronaepidemiasta ja sitä seuranneista olosuhteista. Yhtenä vaikuttavana tekijänä nähdään myös nuorten mielenterveysongelmien lisääntyminen ja hoitoonpääsyn vaikeutuminen, sekä lastensuojelujärjestelmän ongelmat.

Voit lukea koko kirjoituksen täältä: Nuorten väkivaltarikollisuus lisääntyy, mutta vain alaikäisten ikäryhmissä (poliisi.fi).

Viime vuosina tapahtuneista, vakavista nuorten tekemistä rikoksista on uutisoitu paljon. Kun esimerkiksi yksi vakava väkivaltarikos saa paljon julkisuutta ja siitä uutisoidaan joka päivä useassa eri mediassa syntyy helposti illuusio, että saman kaltaisia asioita tapahtuu yleisemminkin. Media luo väärää kuvaa myös erilaisilla klikkiotsikoilla, kuten "Karu tilasto julki: Nuorten rikollisuus lähes kaksinkertaistunut". Näinhän ei toki ole ja se selviää kyllä artikkelin lukemalla, mutta tarkkana täytyy olla. Onkin hyvä, että olet lähtenyt hakemaan tietoa asiasta. Tärkeää on myös itse omalla toiminnallaan olla osa ratkaisua. Esimerkiksi esille nostamassasi somessa voi ilmiantaa kohtaamaansa epäilyttävää sisältöä.

Aurinkoista kevään odotusta!
Terveisin, Tuula I Byströmin Ohjaamon nuorten tieto- ja neuvontapalvelu, Oulu

Vanhempani hoitaa puhelinlaskuni

Sain ekan kännykkäni lapsena siten että vanhempani hoiti liittymät, laskut, ym. Muutin omilleni täysi-ikäisenä, emmekä muuttaneet systeemiä, vanhempani sanoi että minulla on niin pikkuruiset tulot että hän voi ihan hyvin hoitaa puhelinlaskut jatkossakin, ja hän saa vissiin jotain alennustakin kun on monet perheen liittymät samalla henkilöllä. Vanhempani myös hankki minulle netin samasta firmasta. Nyt aloin miettiä, että mitä käy jos hän kuolee tai muuten ei olekaan kykenevä enää hoitamaan laskuja? Kuinka voin saada liittymät omiin nimiini ja laskut tulemaan minulle jos vanhempani ei pystykään hoitamaan siirtoa liikkeessä tms? Menettäisinkö puhelinnumeroni vai pystyisinkö jotenkin saamaan oman uuden liittymän samalle numerolle? Minulle nykyjärjestely sopii kyllä hyvin, mutta haluaisin varuilta tietää miten järjestän asiani jos tuleekin joku yllättävä katastrofi.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Kling!

Kiitos viestistäsi. Henkilön kuoleman jälkeen voimassa olevat sopimukset ovat yhä voimassa ja laskut juoksevat edelleen. Se henkilö, joka hoitaa kuoleman jälkeen kuolinpesää valtuutettuna huolehtii myös laskujen maksamisesta, kunnes kuolinpesä on selvitetty. Tietyssä vaiheessa myös sopimukset, kuten puhelinliittymät ja sähkösopimus irtisanotaan.

Eri puhelinoperaattoreilla on hiukan eri käytännöt. Yleensä omaisen tulee olla yhteydessä operaattoriin. Liittymä voidaan sulkea tai kuolinpesän päätöksellä siirtää toiselle henkilölle. Puhelinnumero voidaan säilyttää tai siirtää uuteen liittymään.

Tarkemmat tiedot löydät sen operaattorin nettisivuilta, josta puhelin- ja nettiliittymäsi on hankittu.

Mukavaa viikonloppua!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Peniksen koko ja kivesten ja peniksen mittaaminen

Hei!
Olen 19-vuotias onko penikseni normaalin kokoinen se on 2cm pitkä ja miten kivekset ja penis tutkitaan ja mitataan oikeaoppisesti

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki 18-vuotias ja kiitos kysymyksestäsi!

Peniksen ja kivesten koko ja mittaaminen

Peniksen koko mietityttää monia muitakin nuoria aikuisia. Kaikki penikset ovat yksilöllisiä ja myös erilaisia kooltaan ja ulkonäöltään. Peniksen normaalia kokoa on hankala määrittää ja se on usein myös tarpeetonta. 

Sukuelinten koko ei tavallisesti vaikuta niiden normaaliin toimintaan kuten virtsaamiseen ja lisääntymiseen. Voit olla tyytyväinen sukuelimiisi, mikäli virtsaaminen, erektiot ja siemensyöksyt onnistuvat normaalisti.

Penistä ja kiveksiä on mahdollista mitata monin eri tavoin. Ei siis ole olemassa yhtä tiettyä oikeaoppista mittaustapaa. Mittaustulokset vaihtelevat mittaustavan mukaan. Yleisimmin peniksen pituusmitta otetaan häpyluun alareunasta peniksen kärkeen. Ympärysmitta taas otetaan joko tyvestä tai keskivarresta. 

Kivesten mittaaminen on vaikeampaa ja niiden koko vaihtelee paljon yksilöittäin. (Aikuisen ihmisen kivekset ovat tavallisesti noin 3,5–5,5 senttimetrin pituiset, 2–3 senttimetrin levyiset.) 

Sexpon sivuilta saat lisää tietoa peniksestä ja sen koosta (avautuu uuteen välilehteen).

Peniksen ja kivesten tutkiminen

Alapää kannattaakin tutkia säännöllisesti. Mahdolliset muutokset peniksessä huomaa silmämääräisesti tarkastelemalla (esim. punoitus, hilseily, rakkulat, ihottuma). Myös itsetyydytyksen, virtsaamisen ja peniksen pesun aikana mahdolliset muutokset on yleensä helppo huomata (esim. kipu, kirvely).

Näin tutkit kivekset Syöpäjärjestöjen ohjeiden mukaan:

  1. Tutki molemmat kivekset kummallakin kädellä vuorotellen.
  2. Pidä kivestä peukalon ja muiden sormien välissä ja pyörittele sitä kädessäsi.
  3. Kiinnitä huomiota mahdollisiin kyhmyihin tai muutoksiin kiveksen pinnassa.

Ohjeet löytyvät myös videon muodossa Fressis.fistä (avautuu uuteen välilehteen).

Jos penikseen, kiveksiin tai muutoinkin omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyy pulmia tai huolta, ole rohkeasti yhteydessä koulun, työterveyden tai terveysaseman terveydenhoitajaan. Hän vastaa kysymyksiisi ja auttaa sinua varmasti mielellään eteenpäin asiasi kanssa. 

Mukavaa kevättä sinulle! 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kivesten ja peniksen koko

Olen 18-vuotias onko penikseni normaalin kokoinen se on 2cm pitkä ja miten kivekset ja penis tutkitaan ja mitataan oikeaoppisesti

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki 18-vuotias ja kiitos kysymyksestäsi!

Peniksen ja kivesten koko ja mittaaminen

Peniksen koko mietityttää monia muitakin nuoria aikuisia. Kaikki penikset ovat yksilöllisiä ja myös erilaisia kooltaan ja ulkonäöltään. Peniksen normaalia kokoa on hankala määrittää ja se on usein myös tarpeetonta. 

Sukuelinten koko ei tavallisesti vaikuta niiden normaaliin toimintaan kuten virtsaamiseen ja lisääntymiseen. Voit olla tyytyväinen sukuelimiisi, mikäli virtsaaminen, erektiot ja siemensyöksyt onnistuvat normaalisti.

Penistä ja kiveksiä on mahdollista mitata monin eri tavoin. Ei siis ole olemassa yhtä tiettyä oikeaoppista mittaustapaa. Mittaustulokset vaihtelevat mittaustavan mukaan. Yleisimmin peniksen pituusmitta otetaan häpyluun alareunasta peniksen kärkeen. Ympärysmitta taas otetaan joko tyvestä tai keskivarresta. 

Kivesten mittaaminen on vaikeampaa ja niiden koko vaihtelee paljon yksilöittäin. (Aikuisen ihmisen kivekset ovat tavallisesti noin 3,5–5,5 senttimetrin pituiset, 2–3 senttimetrin levyiset.) 

Sexpon sivuilta saat lisää tietoa peniksestä ja sen koosta (avautuu uuteen välilehteen).

Peniksen ja kivesten tutkiminen

Alapää kannattaakin tutkia säännöllisesti. Mahdolliset muutokset peniksessä huomaa silmämääräisesti tarkastelemalla (esim. punoitus, hilseily, rakkulat, ihottuma). Myös itsetyydytyksen, virtsaamisen ja peniksen pesun aikana mahdolliset muutokset on yleensä helppo huomata (esim. kipu, kirvely).

Näin tutkit kivekset Syöpäjärjestöjen ohjeiden mukaan:

  1. Tutki molemmat kivekset kummallakin kädellä vuorotellen.
  2. Pidä kivestä peukalon ja muiden sormien välissä ja pyörittele sitä kädessäsi.
  3. Kiinnitä huomiota mahdollisiin kyhmyihin tai muutoksiin kiveksen pinnassa.

Ohjeet löytyvät myös videon muodossa Fressis.fistä (avautuu uuteen välilehteen).

Jos penikseen, kiveksiin tai muutoinkin omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyy pulmia tai huolta, ole rohkeasti yhteydessä koulun, työterveyden tai terveysaseman terveydenhoitajaan. Hän vastaa kysymyksiisi ja auttaa sinua varmasti mielellään eteenpäin asiasi kanssa. 

Mukavaa kevättä sinulle! 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kilometrien ilmoitus

Hei.
Minun pitäisi ilmoittaa sosiaalittoimistoon yhdestä viennistä ja hausta kilmoterit. Nin ilmoitanko sinne menon niinkun yhteen suuntaa vain meno-paluu niikuin esim. Helsinki-Turku-helsinki. Vain pelkästään Helsinki-Turku ja tämän välisen kilometrit

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Sarppa!

Kiitos yhteydenotostasi. Parhaiten sinua osataan asiassa opastaa paikkakuntasi sosiaalitoimistossa, joten kannustan olemaan yhteydessä sinne. Toivottavasti saat pian vastauksen heiltä!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kantasoluluovutus ja verenluovutus kiinnostaa

Moi! Saattaisin olla kiinnostunut liittymään kantasolurekisteriin, olisi mahtavaa olla hyödyksi ja pelastaa jonkun henki. Onkohan täysi-ikäisen ja omista asioistaan itsenäisesti päättävän autismin kirjolla olevan(Aspergerin syndrooma) mahdollista olla luovuttajana, jos muut luovutusvaatimukset täyttyvät? Voikohan sukulaiseni saada luvan olla poissa töistä ilman lomien menetyksiä(ja saisiko hän korvauksen ansionmenetyksestä) toimiessaan saattajanani? Tai voiko järjestää niin että luovutuksen järjestäjältä saisi jonkun ilmaisen avustajan/tukihenkilön joka auttaisi oikeaan paikkaan löytämisessä? Pystyisin kyllä tulemaan kotikaupungistani itsenäisesti Helsingin päärautatieasemalle koska juna kulkee suoraan sinne, mutta pitäisi olla jotkut kuljetukset luovutussairaalaan oikeaan odotustilaan asti(ja mahdollisesti opastaja labraan ym paikkoihin sairaalassa liikkuessa). Minun ei kannattane liittyä rekisteriin jos luovutus on käytännön järjestelyjen takia mahdoton... Mietin myös, että siirtyykö DNA:ta tai vastaavaa ”henkilötietoa” minusta luovutuksen saajaan, voiko olla että saaja joskus jättäisi minun DNA:tani tms todisteita esim. rikospaikalle ja minua epäiltäisiin sen takia? Entäs tavallinen verenluovutus, siirtyykö siinä DNA:tani? Verenluovutukseen olisi ainakin helppo mennä, koska tilaisuuksia on kotikaupungissanikin :)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Kiitos viestistäsi. Tässä vastaus Autismiliitosta: 

Hei!

Valitettavasti meillä ei ole osaamista vastata itse kantasolurekisteriin liittyviin kysymyksiin, ne kannattaa osoittaa suoraan kantasolurekisteriin, s-posti: kantasolurekisteri@veripalvelu.fi tai puh. 029 300 1515. Autismikirjo ei sinällään pitäisi ymmärtääkseni olla este luovutukselle.

Aikuisen ihmisen kohdalla läheisillä ei lähtökohtaisesti ole oikeutta saada palkallista vapaata avustaakseen toista ihmistä kantasoluluovutukseen menemiseksi, mutta toki sitä voi aina kysyä työnantajalta tai käyttää muita palkallisia vapaita. Varmastikin kannattaa selvittää etukäteen, onko joku läheinen valmis ottamaan esimerkiksi lomaa lähteäkseen mukaasi. Kannattaa myös muistaa, että kantasolun luovuttaja saa noin viikon sairaslomaa luovutuksen jälkeen.

Toivottavasti pääset näillä tiedoilla eteenpäin.

Autismiliiton neuvontapalvelutiimi

vaihtoon

Haluisin lähteä 16-vuotiaana vaihtoon 9-luokan jälkeen, mutta kun se maksaa niin paljon. Onko mahdollista päästä vaihtoon noin 2000 budjetilla? Maana haluisin sen olevan missä pelattaisi jääkiekkoa. Haluisin matkan kestävän vähintään 5kk. Onko mahdollista päästä ilman järjestöä niinkun että ite hankkii perheen koulupaikan jne.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki vaihto!

Kiitos kysymyksestäsi. Mukava kuulla, että olet innokas lähtemään vaihtoon ulkomaille! Ikävä kyllä en usko, että 2000 euroa riittää viiden kuukauden tai pidemmän vaihtojakson kustannuksiin. Luonnollisesti mitä pidempi reissu, sitä isomman budjetin tarvitsee. Yleensä Kelan opintotuki on yksi keino rahoittaa osa opinnoista ulkomailla. Kannattaa myös säästää omaa rahaa sekä ottaa selvää erilaisista apuraha- ja stipendimahdollisuuksista.

Vaihto-opiskelun hintaan vaikuttaa myös se, mikä on kohdemaa ja koulu ja mitä kautta vaihtoon lähtee. Erilaisia vaihtoon lähtemisen mahdollisuuksia on monia. Vaihto-oppilasjärjestöjen kautta vaihtoon lähteminen voi olla huomattavasti helpompaa ja halvempaa kuin ilman järjestöä. Järjestöt myös tarjoavat tukea vaihdon aikana. Jotkut vaihto-oppilasjärjestöt tarjoavat mahdollisuuden hakea apurahaa tai stipendiä, joka kattaa osan kustannuksista.

Yksi esimerkki tällaisesta järjestöstä, jonka kautta voi lähteä vaihto-oppilaaksi ja saada stipendi, on YFU. YFU:n sivuilta löytyy tietoa ja ohjeita, kuinka hakeminen vaihto-oppilaaksi tapahtuu ja minkä hintaisia vaihto-ohjelmia on tarjolla:

Maailmalle.net-sivustolta löydät paljon tietoa ulkomaille lähdöstä. Katso esimerkiksi:

Euroopan nuorisoportaalista saat tietoa EU-maissa opiskelusta. Katso esimerkiksi:

Kannustan suunnittelemaan vaihtoon lähtöä esimerkiksi Ohjaamossa yhdessä työntekijän kanssa (ilmaista). Paikkakuntasi Ohjaamon tiedot löydät Ohjaamot.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen). Voit käydä keskustelemassa eri vaihtoehdoistasi lähteä vaihto-oppilaaksi ja siitä, miten rahoittaisit vaihto-opiskeluaikasi. Ota siis rohkeasti yhteyttä Ohjaamoon! Palvelu on maksutonta.

Myös koulusi opinto-ohjaaja voi auttaa sinut alkuun vaihtoon lähdön suunnittelussa.

Mukavaa kevättä ja innostavaa ulkomaille lähdön suunnittelua!

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kevytrittäjyydestä

Moi,
Olen 15-vuotias 9. luokkalainen. Haluaisin alkaa myymään piirustuksiani instagramin kautta. Mitä minun pitää ottaa huomioon ja miten voin laskuttaa tuotteet? Tarvitsenko verokorttia?

Terveisin, Yläkoululainen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka,
onpa hienoa, että haluat ansaita rahaa omilla töilläsi ja yrittäjyydellä.

Olet otsikoinut kysymyksesi otsikolla kevytyrittäjyydestä, joten vastaan ensi siihen. Kevytyrittäjyys tarkoittaa sitä, että teet yrittäjämäistä työtä mutta laskutat työsi laskutuspalvelun kautta. Tämä on usein mahdollista myös alle 18-vuotiaalle. Alaikäisenä tarvitset kuitenkin huoltajiltasi suostumuksen, että voit kevytyrittäjyyspalvelua käyttää. Verokortti sinun tulee toimittaa laskutuspalvelulle. Hankit itse asiakkaasi ja päätät hinnoistasi. Laskut lähetät valitsemasi laskutuspalveluyrityksen verkkopalvelussa.

Asiakkaasi maksaa lähettämäsi laskun laskutuspalvelulle, joka sen jälkeen maksaa sinulle rahat. Laskutuspalvelu ottaa oman prosenttiosuutensa laskun summasta palkkionaan. Samalla laskutuspalvelu huolehtii siitä, että summasta pidätetään veroa verokorttisi osoittama määrä. Täältä löydät lisätietoa: https://kevytyrittajaksi.com/kevytyrittajyys/alaikaisena-ikaraja/

 

Jos yrittäjänä toimiminen kiinnostaa sinua, voit myös ottaa yhteyttä YritysEspooseen, siellä osataan auttaa kaikessa yrittämiseen liittyvässä. Voit varata ajan tapaamiseen joko paikan päällä tai Teamsin kautta.

Yksi vaihtoehto sinulle voisi olla 4H-yrittäjyys. Espoossa järjestetään maaliskuussa Nuori Espoo -yrityskoulutus, johon voi hakea 22.2. asti. Kyseessä on maksuton koulutus, jonka suorittamalla voit tutustua yrittäjyyteen helposti ja ohjatusti. Tavoitteena on perustaa oma yritys ja kokeilla yrittäjyyttä harrastuksena. Lue täältä lisää, jos aihe 4H-yrittäjyys kiinnostaa.

4H:n kautta on mahdollista muutenkin opetella yrittäjyyttä. Perusta oma 4H-yritys -sivuilta löydät lisätietoa myös näistä.

Ystävällisin terveisin Marjo / Nuorten Elämä Espoo

Toivottavasti vastauksista on sinulle apua, ja onnea oman yrityksen perustamiseen!

 

Sivut