Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Onko vakavaa?

Hei. Huomasin, että mun vatsan alla noin 3cm mun vatsan alapuolesta alaspäin on joku sisäinen patti tai semmonen ja se ei oo muuten kipee ellei siihen kauheesti koske, eikä se oo mikään kauheen iso. Ja mikää finni se ei ainakaan oo ja ulkoapäin sitä ei muuten nää, paitsi että se kohta on vähän punertava, ihan niinkun näppylöissäki. Se ei varmaan voi olla mikään rasvapatti tai mikää semmonen ku se ei "liiku" ollenkaan, nii mikä se oikeen vois olla?

Sukupuolitautitesteihin?

Moi, minulla on syytä epäillä sukupuolitautia. Olen homo ja harrastanut seksiä toisen miehen kanssa ilman kondomia, mutta siitä on jo aikaa. Miten voin hakeutua testeihin? Onko se ilmaista? Saavatko vanhempani tietää? Tämä on mulle vähän vaikea tilanne, sillä vanhempani eivät vielä edes tiedä, että olen homo.

ehkäisymenetelmän valintaa tekevä

Hei! Kuinka hyvä ehkäisyteho hormoonikierukalla on? Kuinka yleisiä kierukkaraskaudet ovat? Mikä sen tehoon vaikuttaa / voi heikentää sitä? Millä muilla ehkäisymenetelmillä on sama tai parempi tehokkuus?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Tiedustelet kysymyksessäsi hormonikierukan tehoa ehkäisykeinona ja millainen ehkäisyteho sillä on verrattuna muihin menetelmiin. Hieno juttu, että olet lähtenyt selvittämään asiaa.

Koska en ole terveydenhuollon ammattilainen, perustuu vastaukseni netistä löytyviin tietoihin.
Suosittelenkin sinua olemaan tämän lisäksi yhteydessä Jyväskylän kaupungin terveyspalveluihin. Ehkäisyyn liittyvissä asioissa voit kääntyä suoraan keskitetyn ehkäisy- ja perhe-suunnitteluneuvolan puoleen. 
Mikäli olet alle 20-vuotias, olet oikeutettu maksuttomaan ehkäisyyn. Tästä löytyy lisätietoa tuon saman linkin kautta.

Vastaukseksi kysymyksiisi löysin seuraavaa tietoa:
Hormonikierukka yhdistää perinteisen kierukan toimintaperiaatteen hormonaaliseen eh-käisyyn, joten se on raskaudenehkäisymenetelmänä hyvinkin luotettava. Hormonikierukan erittämä keltarauhashormoni asettaa kohdun limakalvon niin sanotusti lepotilaan ja tämän myötä myös kuukautisvuodon määrä voi vähentyä.
Kierukkaraskaudet hormonikierukkaa käytettäessä ovat hyvin harvinaisia. Esimerkiksi www.kaypahoito.fi -sivustolla olevan ehkäisytehotaulukon mukaan vain 0,1 - 0,2 hormonikierukkaa käyttävää naista sadasta tulee vuoden aikana raskaaksi.
Taulukon mukaan teholtaan parempi menetelmä on vain miehen sterilisaatio lukemalla 0,1, joten hormonikierukka on naisille tehokkain menetelmä raskauden ehkäisyyn.

En löytänyt erillistä tietoa siitä, mikä voisi heikentää hormonikierukan tehoa. Kierukan kanssa ei voi käydä unohduksiakaan, mitä taas voi tapahtua esimerkiksi erilaisten ehkäisypillereiden kanssa.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että kierukka ehkäisee vain raskaaksi tulemista, mutta ei suojaa sukupuolitaudeilta. Siksi onkin tärkeää muistaa suojautua yhdynnässä ja suuseksiä harrastaessa kondomilla tai naisille tarkoitetulla suuseksisuojalla.

Lisätietoa erilaisista ehkäisymenetelmistä voit lukea Ehkäisynetti.fi -sivustolla.
Terveydenhuollon ammattilaiset osaavat kuitenkin parhaiten opastaa juuri sinulle sopivan ehkäisymenetelmän valitsemisessa, joten ole vain rohkeasti yhteydessä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan.

 

Aurinkoista ja lämmintä kesän jatkoa toivottaa,

Rita Suhonen / Nuorten Jyväskylä

Kotona on paha olla

Mä en tiedä onko tää oikea paikka missä avautua mutta avaudunpahan kuitenkin. Kotona on ihan kamalaa olla. Mun kaks vuotta nuorempi pikkuveli on koko ajan mun kimpussa. Se haukkuu mua vähän väliä läskiks vaikka terveydenhoitajan mukaan oon alipainonen, kun se itse on 13 kiloa ylipainonen. Riittää että mä kuljen ohi, niin se jo lyö mua, tai yrittää potkia tai purra mua. Sit jos ei muuta niin se vähintäänki nöyryyttää mua tahallaan jossain julkisilla alueilla. Pari kertaa se on vetäny mun housut nilkkoihin koulun käytävällä, ja useampaan otteeseen keksiny valheita siitä, että mun menkat on tullu läpi lakanoihin, vaikka näin ei oo koskaan käyny. Sitte mun äiti vähän väliä haukkuu mua ja huutaa mulle. Mun todistusten keskiarvo on aina ollu vähintään 9 ja se silti aina sanoo että mun pitäis olla parempi, mun veljen keskiarvot on aina alle 7 ja sitä kehutaan niin että koko suku tietää. Mun pitäis aina jaksaa tehä kotitöitä vapaaehtosesti ja mun pikkuveljelle maksetaan jo siitä että se menee kymmeneltä nukkumaan. Sitten mulla on vielä 5-vuotias pikkusisko ja mun äiti aina huutaa sillekki, jos se ei oo osannut kattaa pöytää oikein kun ei oo yltänyt ottamaan kaikkia astioita. Mun pikkusisko kutsuu mua sen äidiks, eikä se uskalla olla hetkeäkään erossa musta ja alkaa itkeä jos poistun sen näköetäisyydeltä. Mun vanhemmilla on yks ystäväperhe, jotka on jotain kasvatuksen ammattilaisia ja ois varmasti aivan ihania vanhempia. Sitte äiti kutsuu ne aina kylään ja mun pitäis aina sillon esittää jotain hyvin kasvatettua "äidin pikku apulaista", mulle aina valitetaan että oon laiska, mutta ku kukaan ei vaan ymmärrä että mä en jaksa kaikkien kouluhommien jälkeen, kun painan kauheeta työtä että oisin parempi koulussa. Mä en jaksa enää olla täällä, mitä mä voin tehdä?

Kofeiini ja pahoinvointi

Hei! Päätin että juon nyt yhden energiajuoman ja muutaman tunnin päästä alkoi heittää päässä ja tuntuu että pyörtyisin, hiki valui, kädet vapisi ja sydän tykytti todella nopeaa. Voiko nämä olla oireita kofeiinista? Olenko esim yliherkkä kofeiinille? Juomani juoma sisälsi 180mg kofeiinia per 100ml ja juomaa oli 330ml.

Onko normii?

Ainaku oon yksin, haluun nukkuu pois.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

 

ikävää, että haluat nukkua pois aina ku oot yksin. Se ei oo normii hyvinvoivalle ihmiselle. Kannustan sinua hakemaan apua. Voit soittaa paikkakuntasi terveyskeskukseen ja varata ajan lääkärille. Puh. 08 419 6500. Lääkärille kannattaa kertoa avoimesti ajatuksistasi ja omasta olostasi. Hän kyllä varmasti auttaa sinua. Erilaisia muita auttavia tahoja löydät täältä: https://www.nuortenelama.fi/tuki-ja-kriisipalvelut.

 

Halusi nukkua pois viittaa masennukseen, josta voit lukea esim. Masennusinfon sivuilta: http://masennusinfo.fi/

 

Voisit myös jutella jonkun luotettavan aikuisen (esim. äitisi/isäsi) kanssa ajatuksistasi ja olostasi. He varmasti pyrkivät auttamaan sinua ja olemaan tukenasi apua hakiessasi.

 

Oo rohkee ja hae apua! Sun ei tarvitse selvitä yksin.

 

Tsemppiä kovasti!

 

Terveisin, Riina - Nuortenelämä.fi

Tullimaksut

Hei! Aattelin tilata Shein nimisestä nettikaupasta vaatteita mutta koska kauppa on kuulema EU:n ulkopuolella niin tulli maksut mietityttää :/ Miten tulli maksut toimii ja kuinka paljon joutuisin niitä maksamaan?

Tissit

Miks mun tissit ei kasva vaikka oon jo 14

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Murrosikä ja sen tuomat muutokset alkavat kaikilla eri tahtiin, joten voit olla huoleti. Rintojen kehitys on hyvin yksilöllistä ja kestää 3-5 vuotta. Jos oma kehityksesi huolestuttaa, voit olla yhteydessä esimerkiksi terveydenhoitajaan tai hyvinvointikeskukseen.

Murrosiän kulkuun ei voi itse vaikuttaa, joten tarvitset hiukan kärsivällisyyttä. Terveelliset elämäntavat eli riittävä liikunta, syöminen ja nukkuminen auttavat kroppaa murrosiän kehityksessä.

Lisää aiheesta voit lukea Väestöliiton sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/murrosian-kasvu-ja-kehitys/

Mukavaa kesää sinulle!

Terkuin, Liisa / Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi

esinahka kiinnittynyt terskaan

Moi minulla on esinahka kiinnittynyt terskaan takaata ja sivusta. Ollut jo kauan, Esinahka ei ole kyllä melkein yhtään kireä kannattaisiko mennä näyttämään lääkärille? olen myös aika varma että minulla on valkojäkälä peniksessä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei

Jos esinahkasi kiinnikkeet häiritsevät ja estävät sen vetämisen taakse, niin on hyvä käydä näyttämässä sitä lääkärille. Hän pystyy arvioimaan asiaa tarkemmin ja sen onko tarvettta jollekin toimenpiteelle. Samalla lääkäri pystyy arvioimaan tuon valkojäkälän. Ota yhteyttä asuinalueesi terveysasemaan varataksesi lääkäriajan.

terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

Painonnousu

Hei, kävin tänään lääkärissä yhen jutun takia ja siellä mitattiin pituus ja paino. Kauhukseni painoni on noussut. Viime syksynä painoin 54,5kg ja olin 157cm pitkä. Nyt puntari näyttää 56,2 kiloa ja 2cm pituutta tullut lisää. Pääsin kotiin ja olen itkenyt yli puoli tuntia painon nousun takia. Lisäksi näen itseni läskinä ja rasvapallona. Haluan tehdä asialle jotain. Haluan painoa ja rasvaa pois. En tiedä mitä tulisi tehdä ja ahdistun painonnoususta. Lisäksi toivoin että vaaka olisi näyttäny enintään 53kiloa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi ”help”!

Painosi on normaali. Et ole ylipainoinen, et läski, etkä rasvapallo. Sinun ei tarvitse laihduttaa. Suuntaa antavan painoindeksinkin mukaan olet normaalipainoinen. Vajaan parin kilon painonnousu on normaalia, kun olet kasvanutkin pari senttiä. Se ei tarkoita, että olisit lihonut, vaan painonnousu johtuu normaalista kasvusta. Olet muutenkin vielä kasvavassa ja kehittyvässä iässä. Painosi pysyy normaalina, kun perusasiat ovat kunnossa: Saat riittävästi unta, harrastat sopivasti liikuntaa ja syöt terveellisesti, riittävästi ja monipuolisesti (välillä voi herkutellakin!). Voit lukea terveellisistä elintavoista esimerkiksi Tervekoululainen.fi-sivustolta: https://www.tervekoululainen.fi/ylakoulu/

Tervekoululainen.fi:stä poimittua:
”Muotojen pyöristyminen kuuluu murrosiän normaaliin kehitykseen. Terveellinen, monipuolinen ja riittävä ravitsemus ovat välttämättömiä murrosiän kasvun, kehityksen ja fyysisen kunnon kannalta. Se auttaa myös pitämään painon normaalina. Joidenkin tyttöjen on vaikea hyväksyä uudet naiselliset muotonsa ja ihonalaisen rasvan lisääntyminen. Painon tarkkailu saattaa johtaa yksipuoliseen ja riittämättömään ruokavalioon sekä syömishäiriöihin.”

Oma kehonkuvasi selvästi mietityttää sinua. (Niin kuin monia muitakin ikäisiäsi nuoria). Voisit jutella asiasta jonkun läheisen aikuisen kanssa. Voit myös jutella sinua huolestuttavista painoosi liittyvistä asioista terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Netarin sivuilta löydät myös avoimia nuorille suunnattuja chatteja, joissa voi puhua omista huolista avoimesti ja luottamuksellisesti aikuisen kanssa. Omasta kehonkuvasta voit lukea Väestöliiton nuorten sivuilta. Sivuilta löytyy myös chat, jossa voit halutessasi keskustella ammattilaisen kanssa.

Myös MLL:n Nuortennetin Sopivan kokoinen –artikkeli voi auttaa sinua käsittelemään omaan painoon liittyviä asioita. Samalta sivustolta löytyy muitakin terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä artikkeleita, joita voit halutessasi lukea.

Tsemppiä ja ihanaa kesää sinulle! Olet juuri hyvä ja sopivan kokoinen sellaisena kuin olet. <3

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi 

Halusin vaan sanoa, ettet tosiaan ole mikään ylipainoinen. Ite oon nyt 52/160 ja pyrin tuohon sinun painoosi, olen mielestäni ihan liian tikku. Älä laihuta, saatat katua vielä myöhemmin!


Sivut