Uusimmat kysymykset

Täältä löydät Kysyttävää-palstan viimeisimmät kysymykset sekä niihin tulleet kommentit ja vastaukset.

Sivut

Paras kaveri ei ole enään paras kaveri

Heli!! Mä tota oon 6 luokkaa käyvä tyttö. Huomasin piakkoin, että "paras" kaverini löysi uuden.. ja me emme ole niitä parhaita kavereita enään paitsi hän luulee, että olisimme. Hän ei kuuntele, vastaa ja hän ei huomaa minua. Jään yleensä yksin ruokalaan ja välkille. Koitan yrittää hengata hänen kanssa mutta juttu ei oikein luista ja hänen kaverinsa haluaa hänet varmaan omaksi eikä anna puhua minun kanssa. (Ainakin minä huomaan sen) olen kyllä muitten kanssa mutta en pysty keskittymään niitten kanssa. Olen surullinen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Yksinäinen!

Kiitos viestistäsi. Kerrot, että paras kaverisi on löytänyt uuden parhaan kaverin, eikä hän enää huomioi sinua samalla tavalla kuin ennen. Jäät yksin ruokalassa ja välitunneilla. Se tekee sinut surulliseksi.

Ikävä kuulla, että paras kaverisi ei enää kohtele sinua samalla tavalla kuin aiemmin. Ei varmasti tunnu mukavalta, että jää yksin. Voisitkohan jutella kaverisi kanssa tästä? Kerro, että tahtoisit, että olisitte samalla tavalla kavereita kuin ennenkin. Kerro, että sinusta tuntuu pahalta, koska joudut jäämään ruokalassa ja välitunneilla yksin. Voit myös halutessasi kysyä häneltä, miksi hän ei enää osoita sinulle huomiota samaan tapaan kuin ennen. Voihan olla, että hän ei ole itse kiinnittänyt asiaan niin paljon huomiota, mutta kun otat asian puheeksi, hän ymmärtää sinua paremmin.

Iässäsi kaverisuhteissa opetellaan ottamaan toinen huomioon. Kavereista on hurjasti iloa ja olisikin huippua, jos jokaisella olisi kaveri / kavereita. Joskus kaverisuhteet tuntuvat hankalalta. Välillä niissä kohtaa riitoja ja pettymyksiä. Ne eivät silti tarkoita, että ystävyys olisi ohi, vaan ne voidaan kyllä yleensä selvittää.

Voisitkohan koettaa tutustua tähän hänen uuteen kaveriinsa? Ehdottaisit hänelle vaikka, että tekisitte jotain yhdessä? Hänhän voi huomata, kuinka hyvä tyyppi sinä olet! Ja että et ole hänelle uhka vaan enemmänkin mahdollisuus saada hyvä kaveri. Onnistuisikohan sitten, että olisitte vaikkapa kolmestaan välitunneilla ja ruokalassa?

Voit myös yrittää tutustua ihan uusiin tyyppeihin. Mainitsit, että olet välillä muiden kanssa. Miksi et pysty keskittymään heidän kanssaan? Jos tutustuisit heihin entistä paremmin, auttaisikohan se asiaa yhtään? Näin heidän seurassaan voisi olla rennompi olo ja viihtyisit paremmin. Mitä olet itse mieltä? Tahtoisitko vaikka tehdä heidän kanssaan jotain, mistä itse pidätte?

Jos asia ei helpota, voit jutella vaikkapa opettajasi kanssa ja yhdessä miettiä, mitä teette asialle.

Voit myös jutella tilanteestasi nimettömänä luotettavan aikuisen kanssa nuorille tarkoitetussa chatissa. Erilaiset avoimet chatit löydät Netarin sivulta tästä linkistä.

Tsemppiä sinulle kovasti! Älä jää yksin! <3

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kysymys e-pillereistä ja taukoviikosta

Aloitin hiljattain e-pillerit. Kysymykseni kuuluu näin: Voinko jättää muun ehkäisyn pois nyt, kun käytän e-pillereitä? Pyrin ottamaan sen klo 16.30, mutta aina se ei ole mahdollista: Olen ottanut pari kertaa pillerin n. klo 17.30 ja kerran klo 17.15. Ymmärtääkseni ehkäisyteho ei silti ole kärsinyt?

Voinko em. syyn vuoksi tulla raskaaksi taukoviikolla?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Kysyt, voitko jättää muun ehkäisyn nyt pois, kun käytät e-pillereitä. Haluat myös varmistaa, että eihän ehkäisyteho ole heikentynyt, kun olet joskus ottanut e-pillerin n. tunnin myöhemmin kuin yleensä. Kysyt, voitko tulla raskaaksi taukoviikolla.

Muun ehkäisyn voi jättää siinä tapauksessa pois, jos olet varma siitä, että sinulla tai seksin toisella osapuolella ei ole seksitautia. Kondomi on ainut ehkäisymenetelmä, joka oikeinkäytettynä suojaa ei-toivotun raskauden lisäksi seksitaudeilta. Täältä Väestöliiton sivuilta voit vielä lukea kondomista luopumisesta: https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/ehkaisymenetelmat/kondomi/kondomin-kaytosta-luopuminen/.

Ehkäisytehoon ei vaikuta, jos olet joskus ottanut e-pillerin tunnin tavallista myöhemmin. Sen vuoksi et siis voi tulla raskaaksi taukoviikolla. Oikein käytettynä e-pillerit ehkäisevät raskautta normaalisti aina myös taukoviikkojen ajan.

Lue vielä omien pillereidesi pakkausselosteesta, kuinka toimia, jos tulevaisuudessa unohdat ottaa pillerin oikeaan aikaan. Älä kuitenkaan nyt murehdi, tunnin viivästymästä ei ole haittaa! Hienoa, että huolehdit ehkäisystä vastuullisesti.  

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Vuoto kuukautisten välillä

Viikon kuukautisten loppumisen ja uuden pillerilevyn aloittamisen jälkeen unohdin ottaa pillerin. Voiko tiputtelivuoto johtua siitä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kysyt, voiko tiputteluvuoto johtua siitä, että unohdit ottaa pillerin uuden pillerilevyn aloittamisen jälkeen.

E-pillerit voivat hyvinkin liittyä tiputteluvuotoon. Tiputteluvuotoa voi esiintyä, vaikka pilleriä ei olisi unohtanut ottaa. En pysty sanomaan varmuudella, mistä juuri sinun tiputteluvuotosi johtuu. YTHS:n sivulta poimitut ohjeet:

"Joskus, varsinkin ensimmäisten e-pillereiden käyttökuukausien aikana, saattaa esiintyä veristä ylimääräistä vuotoa (tiputtelua) silloinkin, kun käytät tabletteja säännöllisesti. Vähäinen vuoto ei ole huolestuttavaa, vaan voit jatkaa tablettien ottamista tavalliseen tapaan. Mikäli vuoto kuitenkin on kivulias, yhtä runsasta kuin kuukautisvuoto tai jatkuu yli viikon, ota yhteyttä lääkäriisi."

Jos tiputteluvuodot toistuvat jatkuvasti, voit silloinkin olla yhteydessä terveydenhuoltoon ja voit kokeilla, sopisiko jotkut toiset pillerit sinulle paremmin.

Täältä Väestöliiton sivulta voit lukea lisää tiputteluvuodoista, kuukautisista ja e-pillereistä.

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

tyttis jätti mut

Mitä minun kuuluisi tehdä toisella tavalla kun mun tyttis jätti minut eilen enkä löydä asiaan mitään järkevää syytä. Asun itse landella ja hän asuu pk seudulla. Näimme kolme kertaa vuodessa joka oli itselleni varsin riittoisa määrä nähdä. Nyt en tiedä mitä tehdä

opiskelijan taloudesta

pitääkö minun luopua harrastuksista kun siirryn omaan kotiin ja vuokra on maksettava?( mm. soitonopetus)

Paljonko lääkärikäynti maksaa?

Paljonko maksaa suunnilleen, jos käy omalääkärin vastaanotolla? Kun mut neuvottiin keskustelemaan omalääkärin kanssa mielenterveysongelmista. Entä maksaako mahdolliset käynnit psykologin tms. luona? Kun oon 18-vuotias ilman suuria tuloja..

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Jos olet opiskelija, kuulut opiskeluterveydenhuollon piiriin. Voit siis edetä asiasi kanssa koulusi terveydenhoitajan kautta. Se on sinulle maksutonta. Terveydenhoitajan käynneillä kartoitetaan tilannetta kokonaisvaltaisesti, tehdään yhdessä hoitosuunnitelmaa ja arvioidaan lääkäriajan tarve. Lue lisää kaupunkisi verkkosivulta.

Kerroit, ettei sinulla ole suuria tuloja - mutta jos kuulut työterveyshuollon piiriin, ole yhteydessä sinne ja varaa aika lääkärille. Se on maksutonta.

Jos olet alle 22-vuotias, etkä kuulu opiskelu- tai työterveyshuollon piiriin, voit varata ajan Nuorisoneuvolan psykologille. Käyntien yhteydessä psykologi ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin. Käynnit ovat maksuttomia.

Yksi vaihtoehto on soittaa Ensiohjaus Ensioon, jossa tilanteesi kartoitetaan ja sinut ohjataan tilanteeseesi sopivaan palveluun. Ension palvelut ovat maksuttomia.

Lääkärikäynti maksaa 20,60 euroa, jos varaat ajan lääkärille kaupunkisi terveysasemalta.

Omasta terveydestä kannattaa pitää hyvää huolta. Terveyteen sijoittaminen on hyvä teko sinulle itsellesi. Olet tärkeä. Jos rahat eivät tunnu riittävän, voit hakea Kelalta toimeentulotukea. Jos kaipaat neuvoa/tukea toimeentuloon, ole yhteydessä sosiaalipalvelujen neuvontaan. Palvelu on maksutonta.

Tsemppiä, hae rohkeasti apua! <3

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Raskaana?

Voiko hormoonikierukan kanssa tulla raskaaksi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi. :)

Terveyskirjaston mukaan hormonikierukka on ehkäisyteholtaan erittäin luotettava - sterilisaation luokkaa tai jopa parempi. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että kierukka työntyy pois paikoiltaan, jolloin ehkäisyteho laskee ja tällöin raskaus on mahdollinen.

Esimerkiksi Mirena-hormonikierukan lääketiedossa lukee näin: ”Kohdun lihasten supistelu kuukautisten aikana voi joskus työntää hormonikierukan pois paikaltaan tai kokonaan ulos kohdusta. Mahdollisia oireita ovat kipu ja epätavallinen verenvuoto. Jos hormonikierukka joutuu pois paikaltaan, sen teho saattaa heiketä. Jos hormonikierukka on tullut ulos kohdusta, se ei enää ehkäise raskautta. On suositeltavaa, että tarkistat sormella esimerkiksi suihkussa, että ehkäisimen langat ovat paikallaan. Jos sinulla on oireita, jotka viittaavat hormonikierukan poistumiseen tai et tunne lankoja, sinun pitäisi välttää yhdyntää tai käyttää muuta ehkäisyä sekä ottaa yhteyttä lääkäriin. Koska Mirena vähentää kuukautisvuotoa, kuukautisvuodon lisääntyminen voi olla merkki hormonikierukan poistumisesta.”

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Oon ihan hajalla

Nyt on tullut eteen sellainen tilanne, että olen löytänyt mukavalta tuntuvan miehen ja olen hieman ihastunut häneen. Ongelmana on se että en tunne tätä kyseistä miestä lainkaan(ei olla nähty kasvotusten yms). Olemme viestitelleet instagramin direct viesteillä. Olemme jutelleet vasta noin 2 päivää, joten kyseessä on aika tuore juttu.

Tein aloitteen ja lähetin itse ensimmäisen viestin, johon hän vastasi suht nopeasti, aikaa ei ollut välissä kun noin 10 minuuttia. Sen jälkeen hän on vastannut viesteihin viiveellä tai on nähnyt viestin mutta ei ole vastannut. Joskus hän on laittanut viestiä vasta ilta-aikaan. Mutta aina kun olen saanut häneltä viestin niin hän käyttää jotain hymynaamoja ja vastaavia

Kyseinen mies opiskelee ja hänellä on luultavasti oma yritys.

Olisinko paljon onnellisempi, jos en enää odottelisi hänen viestejään kun hän kerta vastaa viiveellä? Vai voisiko hän vähän niinkuin pelata minulla?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki ”entiiämitäteen” ja kiitos kysymyksestäsi.

Kiva kuulla, että olet löytänyt mukavan oloisen miehen Instagramista ja olette päässeet viestittelemään. Kerrot olevasi hieman ihastunut, mutta tunnet silti olevasi ihan hajalla, sillä sinua mietityttää miehen tapa vastata viesteihisi viiveellä tai vasta iltaisin.

Ihastuminen on yleensä ihana tunne ja sen aiheuttamista hyvänolon tuntemuksista kannattaa koittaa nauttia. On kuitenkin ymmärrettävää, että viestien odottaminen ihastuksesi kohteelta voi tuntua jopa raastavalta - en siis ihmettele, että tilanne myös hajottaa.
Mainitsit, että hän kuitenkin käyttää viesteissään hymynaamoja ja vastaavia, joten tämän perusteella hän vaikuttaa olevan ihan positiivisessa hengessä mukana viestittelyssänne.

Et tunne miestä vielä kovin hyvin, koska ette ole tavanneet ja olette viestitelleetkin vasta lyhyen aikaa. Tiedät hänen opiskelevan ja arvelet hänen pyörittävän myös omaa yritystä. Voi siis hyvinkin olla, että viive vastauksissa johtuu kiireestä. Hänellähän saattaa myös olla yleensäkin sellainen tapa, että hän haluaa vastata viesteihin rauhassa, mikä voi aiheuttaa viivettä.

Lisäksi pohdit vaihtoehtoa, että voisiko hän mahdollisesti sittenkin niin sanotusti vain pelata kanssasi. Valitettavasti sellaisiakin tyyppejä löytyy... Vaikutat kuitenkin fiksulta, kun olet jo itsekin tästä mahdollisuudesta tietoinen. Kun pidät tuon ajatuksen mielessä, niin uskon, että pystyt ihastumisestasi huolimatta arvioimaan viestittelyn jatkuessa hieman pidempään onko mies aidosti mukana jutussa vai onko kyseessä ”peluri”.

Nyt kun tuttavuus on tuore, niin voisitko kysyä tarkemmin hänen arjestaan ja mahdollisesta yrityksestään? Sen jälkeen tietäisit hänestä jo taas hieman lisää ja sinun voisi olla helpompi arvioida, liittyisikö vastausviive näihin asioihin.
Kirjoituksesi perusteella sinä kuitenkin jo tiedostat hänen vastaavan viiveellä. Voithan vaikka muistuttaa itseäsi viestien välillä, että tiedät vastausten tulevan viiveellä ja kokeilla helpottaako se odotuksesta nousevaa ikävää tunnetta. Entä unohtuisiko odotuksen ikävä tunne helpommin, jos puhelimen vilkuilun sijaan tarttuisit johonkin keskittymistä vaativaan hommaan?

Jos ihastumisesi voimistuu, mutta tämä epäilys ”pelaamisesta” hänen taholtaan ei poistu, on sinulla aina mahdollisuus kysyä häneltä suoraan, missä mennään.
Toivon, että mies osoittautuu ihastumisesi arvoiseksi ja pääsette tutustumaan toisiinne vielä paremmin.

 

Tsemppiä tilanteeseesi ja iloa alkaneeseen vuoteen!

Terveisin,
Rita / Nuorten Jyväskylä -palvelu

Pitkä kuukautiskierto

Onko normaalia, jos kuukautiskierto on n.60-80 päivää? Mulla on ollut menkat nyt 6 vuotta ja alussa kierto oli todella epätasaista, mutta nykyään se on vakiintunut todella pitkäksi. Voiko kyseessä olla jokin sairaus vai onko tuo vielä kohtuullisuuden rajoissa? Entä voiko näin pitkä kierto vaikuttaa esim. lapsettomuuteen?

Omaan asuntoon?

Hei!
Olen lukion toisella oleva tyttö ja täytän huhtikuussa 18 vuotta. Asun vanhempieni kanssa ja minulla on yksi yli 10 vuotta vanhempi isoveli, joka on muuttanut pois kotoa jo ollessaan alaikäinen ja siitäkin on jo aikaa, joten emme ole kovinkaan läheisissä väleissä. Vietän todella paljon aikaa yksin, sillä isälläni on matkustelua vaativa työ ja äitini on jatkuvasti töissä, joten heitä ei kotona paljoa näy. He myös matkustavat paljon tai viettävät aikaa mökillämme neljän tunnin ajomatkan päässä kotoamme. Aikana, jolloin he ovat poissa viestittelemme paljon ja koen tällöin, että olemme hyvissä väleissä keskenämme. Heidän kuitenkin saapuessaan takaisin kotiin minuun iskee ahdistus, sillä ehdin helposti muutaman päivän aikana aina tottumaan yksin olemiseen. Heidän saapuessaan kotiin saatan tulla ärtyneeksi, sillä minusta tuntuu, että tietyllä tapaa sotkevat sen mitä minä heidän poissa ollessaan olen itse saanut kotona aikaiseksi.
Tämä hiertää välejämme, enkä koskaan ole tullut äitini kanssa toimeen. Niin kuin aikaisemmin mainitsinkin, koen suhteemme olevan läheisempi silloin kun emme vietä paljoa aikaa saman katon alla. Käyn koulukuraattorilla säännöllisesti puhumassa kodin tilanteesta, sillä kotona on tapahtunut paljon asioita, jotka ovat vaikuttaneet mielialaani negatiivisesti. Olen jo monen vuoden ajan pohtinut omaan asuntoon muuttamista täytettyäni 18 vuotta. Tilanne on monella tapaa monimutkainen, sillä isäni ei tahdo minun asuvan yksin eikä kumpikaan tunnu kestävän ajatusta kahdestaan asumaan jäämisestä. Tiedän, että minun on turha mainita heille asiasta ennen kuin olen täysin varma saamistani tuista jne. Tämän virheen olen joskus aikaisemmin tehnyt ja sain osakseni vähättelyä "et sinä pärjää, kun et saisi tukia ja joutuisit töihin" jne. He eivät siis haluaisi minun muuttavan. Tiedän, että pärjään tietyllä tapaa käytännön elämän osalta varmasti, sen verran paljon olen joutunut kotiamme hoitamaan sekä huolehtimaan vanhempieni asioista heidän ollessaan poissa kotoa. Olen aina ollut rahoistani tarkka ja siitä olenkin saanut vanhemmiltani tunnustusta.
Toinen juttu onkin sitten toimeentulo. Asuinpaikkakunnallani minulle sopivien asuntojen vuokrat ovat n.350-500e/kk. Minulla on lukion ohella työpaikka, jossa olen töissä viikonloppuisin ja lomilla. Minulla on säästössä rahaa ja palkkaa tulee noin 100-200e kuukaudessa (kesälomalla toki enemmän) ja tiedän, etten pärjäisi pelkästään säästämilläni rahoilla ja tuolla palkalla, joka vaihtelee kuukausittain. Kelan sivuilla olevilta laskureilta olen selvittänyt, että asumistukea voisin yksinasuvana täysi-ikäisenä saada hieman yli 300e/kk. Toinen juttu onkin sitten opintotuki. Laskurin mukaan voisin saada opintotukea n. 250e/kk, mutta tuon lisäksi laskuri ilmoittaa opintolainan valtiontakauksen määrän/kk? Jos haen opintotukea, onko minun tällöin pakko ottaa opintolainaa?
En tiedä Kelan tukien saamisesta paljoakaan, vaikka isoveljeni eli niillä muutaman vuoden. Häneltä en voi kysyä tästä asiasta, sillä tieto voi olla jo vanhentunutta ja pelkään myös hänen kertovan ajatuksistani vanhemmillemme, jotka pistäisivät kapulat rattaisiin heti alkuunsa. Uskon vanhempieni luota pois muuttamisen parantavan välejämme sekä vaikuttavan positiivisesti mielialaani ja opintoihini.
Siksi toivonkin apua näihin kysymyksiin. Olen yrittänyt etsiä netistä tietoa huonoin tuloksin enkä tiedä mitään muutakaan paikkaa, josta näitä kysymyksiä kysellä. Onko siis opintorahan vastaanottajan pakko ottaa myös opintolainaa? Entä eiväthän vanhempani voi pakottaa minua asumaan kotona 18 vuotta täytettyäni? Mitä minun on tehtävä, jos he eivät suostu kotoani pois muuttamiseen? Mistä voisi saada lisää apua näiden kaltaisiin kysymyksiin? Juuri muuttoa ja raha-asioita kun mietin.
Kiitos jo etukäteen vastauksesta! Toivon, että kysymykseni olivat tarpeeksi selviä ymmärrettäviksi.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksistäsi! Kotoa muuttaminen on aina iso asia niin muuttajalle kuin vanhemmillekin, se on yhden aikakauden päätös, kun lapset muuttavat kotoa. Joskus se on jopa pelottavampaa äidille ja isälle kuin nuorelle, sekin on hyvä muistaa. Kun olet täyttänyt 18 vuotta, voit muuttaa pois kotoa, vaikka vanhempasi sitä vastustaisivatkin. Kysymykseesi onko pakko ottaa opintolainaa, jos nostaa opintotukea on vastaus ei, mutta toimeentulotukea et saa, ellet ole nostanut opintolainaa tai saanut päätöstä siitä, että et sitä saa (maksuhäiriömerkintä voi olla syy). Asumistukea olet oikeutettu saamaan, jos tulosi ovat alle heidän rajojensa. Voit käydä Kelassa keskustelemassa tukiasioista tai jos haluat enemmän apua ja tukea kannattaa olla yhteydessä etsivään nuorisotyöntekijään heidän kanssaan voi hyvin selvitellä näitä asumis- ja raha-asioita kuin myös omaan jaksamiseen liittyviä asioita. Linkistä yhteystiedot: https://www.reimari.info/nuorten-vaasa/etsiva-nuorisotyo-onigo/.

Nuorisoasema Klaara on myös paikka, johonka voit olla yhteyksissä omasta jaksamisestasi: https://klaara.vaasa.fi/etusivu.

Toivottavasti löydät ratkaisuja omaan tilanteeseesi ja asiat järjestyvät! Huomioithan, että niin etsivien kuin Klaarankin palvelut ovat luottamuksellisia ja ilmaisia!

Terv Nuorisotiedottaja Tiina P

Sivut