Kysytyimmät kysymykset

Tänne kerätään meille useimmin esitettyjä kysymyksiä eri aiheista.

Onko ok

Olen siis 15 vuotias tyttö. Olen seurustellut nyt puoli vuotta 18 vuotiaan pojan kans. Kummatkin haluttais harrastaa toistemme kanssa seksiä, mutta laki ei antaisi. Minua pelottaa että hänelle tulisi siitä huonoja seurauksia. Mitä teen, pelottaa että hän pettää minua kun hänellä on kauheasti haluja ja Rakastan häntä :(

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Huolestunut!

Kiitos viestistäsi! Kerrot, että tahtoisitte harrastaa seksiä 18-vuotiaan poikaystäväsi kanssa. Sinua kuitenkin pelottaa, että hänelle tulisi siitä huonoja seurauksia, koska laki kieltää 18-vuotiaan ja alle 16-vuotiaan välisen seksin. Sinua myös pelottaa, että hän pettää sinua, koska hänellä on niin kauheasti seksihaluja.

On totta, että laki kieltää aikuisen ja alle 16-vuotiaan välisen seksin. Suora lainaus Sexpon sivuilta: ”Lakiin on kuitenkin kirjattu poikkeus, jonka mukaan rikoksena ei pidetä sellaisia seksisuhteita, joiden ”osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa”. Tällä pyritään suojaamaan nuoria turhilta viranomaisten puuttumisilta silloin, kun kyse on tasavertaisesta nuorten välisestä seurustelu- tai seksisuhteesta iästä riippumatta.

Vaikka suhteen toinen osapuoli olisi alle 16 ja toinen täysi-ikäinen (yli 18), seksiä ei pidetä rikoksena yllä mainituin perustein. Olennaista on se, että ikäero ei ole kovin suuri, ja että suhteen osapuolet ovat mukana täydessä ymmärryksessä sekä vapaasta tahdosta ilman painostusta tai pakottamista.

Eli jos yllä oleva teksti pitää kohdallanne paikkaansa, ei siinä silloin tapahdu rikosta.

Seksuaalisiin tekoihin ei siitä huolimatta kannata kiirehtiä. Mieti, oletko juuri sinä valmis seksiin. Seksiä ei kannata harrastaa sen takia, että pelkää toisen pettävän, jos ei itse suostu seksiin. Toista ei myöskään pidä painostaa seksiin, vaikka itsellä olisin kovasti haluja. Suhteessa tulee arvostaa toista ja kunnioittaa toisen rajoja. Jos toisesta todella välittää, silloin malttaa myös odottaa, että toinenkin on oikeasti valmis seksiin. Kaikki 15-vuotiaat kun eivät vielä ole valmiita seksiin. Itse tiedät parhaiten, oletko valmis vai et. Kuuntele siis itseäsi. Tänne Väestöliiton sivuille on koottu hyvä setti siitä, milloin on valmis seksiin. Kannustan sinua lukemaan sen ja miettimään listattuja asioita ajatuksen kanssa.

Täältä Sexpon sivuilta puolestaan voit lukea ekasta kerrasta hyödyllistä tietoa.

Sitten jos päätätte poikaystävänne kanssa harrastaa seksiä, on teidän hyvä keskustella ehkäisystä ja muista seksiin liittyvistä asioista. Täältä justwearit.fi-sivustolta voisitte yhdessä lukea ehkäisystä ja seksin eri tavoista. (Esim. mitä kaikkea muuta seksi voi olla kuin yhdyntää.)

Jos tahdot vielä miettiä asiaa ja jutella siitä, kannustan sinua ottamaan asian puheeksi esim. jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Juttelu tapahtuu nimettömänä ja luottamuksellisesti turvallisen aikuisen kanssa. Chatit löydät täältä Netarin sivulta.

Loppujen lopuksi sinä itse päätät, miten toimit, mutta toivottavasti vastauksestani on sinulle hyötyä valintojesi kanssa! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

yksityisyys

Hei. Äitini löysi huoneestani avatun kondomi paketin ja tuli heti kysymään olenko harrastanut seksiä. Vastaan rehellisesti että olen. Äitini heti alkaa kyselemään kenen kanssa, milloin, miksi yms. Eihän noihin kysymyksiin tarvitse vastata kun eikö se ole vain minun ja tämän pojan välinen asia eikä kuulu äidilleni?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kerrot viestissäsi, että äitisi löysi avatun kondomipaketin huoneestasi ja alkoi kysellä, oletko harrastanut seksiä; kenen kanssa, milloin ja miksi. Kysyt, tarvitseeko sinun vastata äitisi kysymyksiin vai onko seksiin liittyvät asiat vain sinun ja kertomasi pojan välisiä?

Meillä Suomessa on aika tarkkaan laissa säädetty, millainen seksuaalinen kanssakäyminen on sallittua alaikäisten ja vielä tarkemmin niin sanotun suojaikärajan eli 16 vuotta nuorempien kohdalla. Kerrot viestin taustatiedoissa iäksesi 13-15 vuotta, joten olet vielä seksuaalisessa mielessä suojattu ikäsi puolesta. Toisaalta Suomessa kunnioitetaan myös seksuaalioikeuksia, joissa ei ole ikärajoja.

Tärkeintä on se, onko poika, jonka kanssa olet seksiä harrastanut, suunnilleen samanikäinen kanssasi ja onko seksi tapahtunut molempien teidän tahdosta. Mikäli vastasit molempiin näistä asioista kyllä, niin seksi sinun ja kertomasi pojan välillä on lakipykälistä katsottuna sallittua.

Äitisi on ymmärrettävästi hämillään löytyneestä kondomipaketista; hänen on viimeistään nyt avattava silmänsä sille, ettet enää ole hänen pikkutyttönsä, vaan hiljalleen isommaksi ja aikuisemmaksi kasvamassa oleva nuori. Sinusta äitisi kyselyt voivat tuntua epämiellyttäviltä tai muuten tympeiltä, mutta pohjimmiltaan äitisi varmastikin haluaa sinun parasta ja toivoo ehkä puheyhteyttä teidän välillenne.

Vanhempiesi tehtävänä ja velvollisuutena on pitää huolta sinun turvallisuudesta ja terveydestä, johon lukeutuu mukaan myös seksuaaliterveys. Voisitkohan ottaa asian uudelleen puheeksi äitisi kanssa ja kysyä, mikä häntä mietityttää. Jos puhuminen tuntuu hankalalta, voisit kirjoittaa äidillesi kirjeen tai vaikka viestin puhelimella ja ehkä sitten jatkaa juttelua kasvotusten. 

Seksin harrastamisen aloittaminen vaatii vastuullisuutta ja huolellisuutta sekä kypsyyttä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Voisit omalla esimerkilläsi osoittaa äidillesi hänen kanssa keskustelemalla näyttää, että olet tarpeeksi kypsä juttelemaan seksiin liittyvistä asioista.

Toivon, että löydätte äitisi kanssa yhteyden tässä tärkeässä asiassa!

Oikein ihanaa uuden vuoden aloitusta. :)

Ystävällisin terveisin, Liisa

Terveys

Miksi on tärkeää huolehtia terveydestä nuorena.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Petra,

kiitos tärkeästä kysymyksestäsi. Mukavaa, että olet kiinnostunut terveyteen liittyvistä asioista.

Terveyteen kannattaa sijoittaa eli harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti. On myös monia muita keinoja harrastaa terveellistä elämää. Terveelliset elämäntavat nuorena vähentävät sairauksia vanhana.

Liikunta 

Kun liikkuu nuorena tarpeeksi ja pysyy normaalipainoisena, hyödyt näkyvät vielä vanhanakin. Liikunnalla saa ehkäistyä monia sairauksia. Sen avulla voi ehkäistä erilaisia kansansairauksia esimerkiksi sepelvaltimotautia, korkeaa verenpainetta, diabetesta ja osteoporoosia. Liikunnasta saa myös hyvän mielen ja se ehkäisee mielenterveysongelmia.

Muut elintavat

Kun syö terveellisesti ja pitää kiinni säännöllisistä ruoka-ajoista niin nekin vaikuttavat hyvin paljon terveyteen. Usein se näkyy vasta vuosien päästä, kun esimerkiksi kolesteroliarvot tai verenpaine ovat koholla huonojen rasvojen ja suolaisen ruuan syömisestä. Epäterveellisen ravinnon aiheuttamat haitat syntyvät hitaasti jopa vuosien ja vuosikymmenien kuluessa. Siksi on tärkeää huolehtia niistä jo nuorena.

Kaikki tietävät että tupakointi, alkoholi ja huumeet ovat terveydelle haitallisia. Ne myös vanhentavat ja kukapa haluaisi näyttää vanhana vieläkin vanhemmalta kuin on. Kannattaa muistaa että tupakointi on passiivisenakin vaarallista hengittää. 

Nukkuakin voi liikaa tai liian vähän. Kumpikin näistä ovat yhteydessä suurempaan sepelvaltimotautien ja aivohalvauksen riskiin tulevaisuudessa. Ne aiheuttavat myös aikuisiän diabetesta ja liika lihavuutta. Sydän- ja verisuonitaudit ovat myös yhteydessä riittämättömiin tai liian pitkiin yöuniin. Unenlaatua voi parantaa ostamalla hyvän patjan ja niskaa kunnolla tukevan tyynyn. Kun saa nukuttua hyvin, niin todennäköisesti tulee nukuttua juuri sopiva määrä.

Terve suu terveessä ruumiissa

Hampaiden oikeanlainen pesu ja suun terveydestä huolehtiminen on myös tärkeää terveyden kannalta. Hammaslääkärissä kannattaa käydä säännöllisesti. Tällä tavalla saa ehkäistyä tulevaisuudessa muuan muassa hampaiden reikiintymistä, ientulehduksia, hammaskipuja sekä suun limakalvo-ongelmia. Huonosti hoidettu suu on riski myös yleisterveydelle ja voi aiheuttaa jopa sydän- ja verisuonitauteja. Jos suu on tulehtunut, sen epäillään lisäävän jopa aivoinfarktin, aivoverenkiertohäiriöiden ja aivoverenvuodon riskiä.

Kouluista sekä Ohjaamosta löydät myös terveydenhoitajan palvelut, mikäli sinulla tulee muita kysymyksiä terveyteen liittyen.

T. Ohjaamo Kouvola

Kauppakeskus Valtari, Kouvolankatu 15

45100 Kouvola

[email protected]

p. 020 615 5446

Mitä on masennuksen oireet?

Mitkä ovat masennuksen oireita?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Aaro ja kiitos viestistäsi! :)

Masennus aiheuttaa varsin monenlaisia oireita. Tässä masennusinfo.fi:n sivuilta poimittuja masennuksen tyypillisimpiä oireita, joita sairastuneella saattaa esiintyä:

Masentunut mieliala: Tunnetila on suurimman osan aikaa syvästi alakuloinen, ja huomiota on vaikea kohdistaa muihin asioihin.

Mielihyvän menetys: Asiat, joista aiemmin on saanut mielihyvää, eivät enää tuota nautintoa. Oire jatkuu päivästä toiseen ja esiintyy suurimman osan aikaa.

Uupumus: Olotila on jatkuvasti väsynyt ja jaksamaton. Pienikin teko, kuten lievä fyysinen ponnistus, tuntuu raskaalta ja vaatii voimia.

Itseluottamuksen tai itsearvostuksen menetys: Luottamus omaan kykyyn selviytyä elämässä on selvästi heikentynyt, eikä masentunut arvosta itseään.

Kohtuuton itsekritiikki ja syyllisyydentunne: Ajatukset keskittyvät jatkuvasti omaan persoonaan. Omia tekemisiä väheksytään ilman erityisiä perusteita.

Toistuvat kuolemaan liittyvät ajatukset tai itsetuhoinen käytös: Ajatukset kohdistuvat vahvasti kuoleman ympärille, ja mielessä pyörii itsensä vahingoittaminen.

Päättämättömyyden ja keskittymiskyvyttömyyden tunne: Masentunut on epävarma tehdessään arkisia päätöksiä, joista hän on aikaisemmin selvinnyt helposti. Hänellä on vaikeuksia keskittyä esimerkiksi lukemiseen tai muuhun tarkkaavaisuutta vaativaan toimintaan.

Psykomotorinen hidastuminen tai kiihtyneisyys: Liikkeet voivat hidastua ja kasvot voivat vaikuttaa ilmeettömiltä. Toisaalta voi esiintyä kiihtyneisyyttä, joka ilmenee esimerkiksi raajojen tarkoituksettomina liikkeinä, pakonomaisena kävelynä tai tuskaisena huokailuna.

Unihäiriö: Unihäiriö voi ilmetä nukahtamisvaikeutena, unen pinnallisuutena ja katkonaisuutena sekä liian varhaisena heräämisenä. Joillakin masennus voi oireilla myös liiallisena nukkumisena.

Ruokahalun ja painon muutos: Masentunut voi menettää ruokahalunsa ja ruoka voi tuntua vastenmieliseltä. Tämä johtaa selvään painon laskuun. Joillakin paino voi nousta.

Masennus ei kuitenkaan aina aiheuta kaikkia edellä mainittuja oireita. Masennus alkaa yleensä lievistä oireista ja pahenee pikkuhiljaa. Avun hakeminen ja hoitoon pääseminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa edistävät huomattavasti masentuneen toipumista. Tavallisimpia masennuksen hoitomuotoja ovat lääkehoidot ja keskusteluun ja vuorovaikutukseen perustuva psykoterapia.

Jos epäilee, että itsellä voisi olla masennus tai on muuten huolissaan omasta terveydestä/hyvinvoinnista, kannattaa olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan tai oman paikkakunnan terveysasemaan. 

Voit halutessasi lukea lisää masennuksesta esimerkiksi näistä lähteistä:

Masennusinfo.fi

Mielenterveysseura.fi

Mukavaa loppukesää sinulle! :)

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Suuseksi

Miten voidaan kokeilla suuseksiä eli suihinottoa ja nuolemista kun kummallakaan ei ole kokemusta? Mitä kannattaa ottaa huomioon että siitä saa mukavimman tuntuisen? Mistä sen sitten tietää milloin poika saa siemensyöksyn?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Vilma!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. Mietit, miten voitte kokeilla suihinottoa ja nuolemista, kun kummallakaan ei ole kokemusta. Mietit, mitä kannattaa ottaa huomioon, että suuseksistä saa mukavimman tuntuisen. Pohdit myös, mistä tietää, milloin poika saa siemensyöksyn.

Sexpo-säätiön sivuilta poimittua:
Penikselle voi tuottaa mielihyvää suutelemalla peniksen vartta ja kärkeä sekä esimerkiksi liikuttelemalla kieltä terskan ympäri. Voit myös ottaa terskan varovasti suuhun ja imeä sitä. Peniksen vartta voi imeä suuhunsa sen verran kuin tuntuu hyvältä. Kannattaa hieman varoa, etteivät hampaat osu vahingossa liian rajusti penikseen ja vaurioita sen herkkää pintaa. Jotkut saavat myös paljon nautintoa kivesten suukottelusta tai nuolemisesta.

Nuolemalla klitorista ja häpyhuulia voi tuottaa paljon nautintoa: Liikuttelemalla kieltä klitoriksen ympäri ja ylitse edestakaisin tai työntelemällä kieltä emättimen suuaukon sisään. Häpyhuulia ja klitorista voi suudella hellästi sekä imeä varovaisesti. Kannattaa kokeilla erilaisia rytmityksiä sekä kysyä, millainen voimakkuus tuntuu vastaanottajasta parhaimmalta. Hampaita sekä liian kovaa imemistä on hyvä varoa suuseksiä annettaessa. Emättimen sisään ei tule puhaltaa ilmaa. Samalla kun nuolee tai imee klitorista, voi sormea työnnellä emättimen sisään, jos kumppani niin haluaa.

Kumppani ei välttämättä voi kovin hyvin ennakoida toisen siemensyöksyä. Henkilö itse voi kuitenkin halutessaan kertoa kumppanille, kun siemensyöksy on lähestymässä. Kun se sitten tapahtuu, tulee peniksestä siemennestettä eli spermaa.

Eri ihmiset nauttivat erilaisista asioista. Mieltymyksistä on hyvä keskustella avoimesti. Yhteinen ja avoin kommunikointi auttavat löytämään oikeat tavat miellyttää kumppania. Mukavuutta edistää myös esimerkiksi hyvä hygienia ja rauhallinen paikka. Kannattaa myös varata aikaa ja edetä molemmille sopivaan tahtiin. Joillekin liukuvoiteen käyttö suuseksissä tuo lisänautintoa. Liukuvoiteita saa myös erimakuisina. Suuseksin kokeileminen voi olla jännittävä, hauska ja kiihottava yhteinen kokemus.

Suojaamattomassa suuseksissä voi saada seksitaudin. Suuseksissä on tärkeää muistaa kondomin tai suuseksisuojan käyttö seksitautien ehkäisemiseksi. Jos kumpikaan suuseksin osapuolista ei ole aiemmin harrastanut seksiä, seksitaudin mahdollisuuttakaan ei tällöin ole. Kondomia tai suuseksisuojaa ei tällöin tarvitse käyttää. Jos ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta siitä, ettei kumppanilla ole seksitautia, kannattaa käyttää kondomia / suuseksisuojaa ja välttää siemennesteen ja emätineritteiden ottamista suuhunsa. Ohjeet kondomin ja suuseksisuojan käyttöön löydät Hivpointin justwearit.fi-sivustolta.

Mukavaa kesänjatkoa sinulle! :)

Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Sukupuolitautitesteihin?

Moi, minulla on syytä epäillä sukupuolitautia. Olen homo ja harrastanut seksiä toisen miehen kanssa ilman kondomia, mutta siitä on jo aikaa. Miten voin hakeutua testeihin? Onko se ilmaista? Saavatko vanhempani tietää? Tämä on mulle vähän vaikea tilanne, sillä vanhempani eivät vielä edes tiedä, että olen homo.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Pohdit, miten voit hakeutua sukupuolitautitesteihin, paljonko ne maksavat ja saavatko vanhempasi tietää, jos käyt testeissä.

Sinun kannattaakin hakeutua sukupuolitautitesteihin, koska sinulla on ollut suojaamatonta seksiä. Testeihin voi hakeutua sukupuolitautien poliklinikalle tai terveysasemalle. Jos sinulla on sukupuolitautiin viittaavia oireita, varaa aika sukupuolitautien poliklinikalta. Jos sinulla ei ole oireita, varaa aika terveysasemalta. (Kouluaikoina testeihin voi hakeutua koulu- tai opiskelijaterveydenhuollon kautta.)

Justwearit.fi-sivustolta poimittua:

”Seksitavasta riippuen otetaan virtsanäyte tai näyte virtsaputken suulta, emättimestä, nielusta tai peräaukosta. Emätinyhdynnän jälkeen otetaan virtsanäyte. Tämä näyte voidaan ottaa myös virtsaputken suulta tai emättimestä. Anaaliyhdynnän jälkeen vastaanottavalta osapuolelta näyte otetaan peräaukosta. Jos on antanut kumppanille suuseksiä eli imenyt tai nuollut toisen sukuelimiä, klamydia- ja tippurinäyte tulee ottaa nielusta. Hiv ja kuppa testataan aina verestä. Herpes ja kondylooma todetaan oireiden perusteella.”

Sinun siis kannattaa kertoa vastaanotolla, millaista seksiä sinulla on ollut, jotta näyte osataan ottaa oikeasta paikasta.

Testit ovat maksuttomia.

Terveydenhuollon ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus, eivätkä he kerro testeissä käynnistäsi ulkopuolisille – eivät edes vanhemmillesi.

Sukupuolitaudit voivat tarttua emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia sekä suuseksissä ilman kondomia tai suuseksisuojaa, niin kuin ehkä tiesitkin. Oman seksuaaliterveytesi kannalta on siis järkevää, että jatkossa käytät kondomia seksissä, jos sukupuolitautien tarttumisen riski on olemassa.

Ihanaa kesää sinulle! :)

Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Kroppa

Heii! Oon aina ollu vähän pyöree, mut nyt murrosiän myötä vähä hoikistunu. Olen 15 vuotias tyttö, joka kärsii ongelmista kuten masennus, ahdistus jne.. lähiaikoina must on alkanu tuntuu vielä enemmän että näytän ihan kauheelta. Nykyää instagramista näkee sellasii bodygoals malleja, kaikil naisilla on hoikka vatsa jos näkyy ehkä vähän lihaksia, isot tissit ja treenattu peppu. No tiiän ettei moni näytä tolta paitsi ne fitness mallit, varsinkaan 15 vuotiaat, mut must tuntuu et kaikki o paremmannäkösiä kun minä. Oon ollu syömättä välil tosi paljon, vaik tiiän et se ei auta laihduttaa tai mitää, on alkanu vaa tuntuu pahalta ja ei oo ollu ruokahaluu. Nyt kesälomalla oon kuitenki välillä ahminu kaikkee kavereidenkaa, ja sit myöhemmin on oksettanu ja oon itkeny tyylii koko illan et miks taas menin syömää ku oon tällänen läski norsu. Ku katon peilii, tuntuu pahalta. En oo käyny uimassa 2 vuoteen, sen takii etten tykkää mun kropasta ollenkaan. En voi käyttää bikineitä vaikka just sain uudet, en vaan pysty. Ja uimapuku näyttää vielä pahemmalta. Haluisin vaan olla hoikempi ja kurvikkaampi, tai ees vaan hoikemman mahan.. oon n. 160cm ja painan 57kg, ja mun bmi on joku 23 vähän yli? En muista enää. Voiko vähän pyöreellä ihmisellä olla syömishäiriö tai anoreksia tms? Koska esim. Anorektikot on aina tosi alipainosii nii voisko vaikka lievästi ylipainoisella (ihan vähän) olla anoreksia?.. ei mulla välttämättä oo, ainakaan vielä, mutta kysyn vaan. Kaverit sanoo et en oo oikeesti yhtään lihava, yks on sanonu et oon vaan vähä curvy hyvällä tavalla ja muut että oon normi kokonen. Mut aina ku katon peiliin, tuntuu et oisim lihonnu vaan entisestään. Tuntuu niin pahalta mennä mihinkään kauppakeskuksiin tai muuta sellasta, ku siellä on suurin osa mun ikäsistä niin hoikkia ja mä oon sitte sellanen iso jota katotaan oudosti.. en tiedä mitä mun pitäis tehdä. Oon urheillu välillä, mut en oo hoikistun yhtään ees urheiluharrastuksien kautta. Tuntuu etten ikinä voi mennä rannalle tms koska en voi käyttää tiettyjä vaatteita/bikineitä näin! En pysty välillä syömään vaik oiski nälkä.. mut nyt ku oon alkanu syömää vähän normaalimmin niin tullu huonompi fiilis et taas tää läski syö.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Samassa tilanteessa kanssasi on moni nuori nainen. Miettivät omaa kehoaan ja vertaavat muihin. Olet varmasti hyvä juuri sellaisena kuin olet. Usko ihmisiä, kuten kavereitasi, jotka kertovat sinulle ettet ole lainkaan liian lihava. Ja se että olisi curvy hyvällä tavalla, ota kohteliaisuutena, olet siis muodokas ja siitä voi olla ylpeä. 

Instagramissa ja muissakin sosiaalisissa medioissa kuviaan julkaisevat julkkikset käsittelevät useinkin kuviaan kuvanmuokkausohjelmilla, mikä tietenkin vääristää vartaloihannetta entisestään. Älä vertaile itseäsi, arvosta kehoasi.

Yleensä anoreksiasta kärsivät ovat saattaneet olla aiemmin joko lihavia, hieman ylipainoisia tai normaalipainoisiakin, se että sairastavat anoreksiaa ei kerro heidän aikaisemmasta painostaan ja kehonmuodostaan juuri mitään ilman että näkee heidän anoreksiaa edeltäviä pituus- ja painotietojaan. Kuka tahansa voi sairastua syömishäiriöön.

Säännöllisillä noin 3-4 tunnin välein tapahtuvilla ruokailuilla, monipuolisella ruualla ja arkiliikunnalla esimerkiksi pyöräilyllä on suuri vaikutus kehoon. Kun ruokaa tulee säännöllisesti, keho saa viestin, ettei ole hätää, ruokaa on. Mikäli alkaa jättämään ruokailuja välistä, keho joutuu ikäänkuin "taiseleja pakene"- tilaan ja alkaa käymään säästöliekillä eikä mahdollisesti liikunnasta huolimatta luovutakaan ylimääräistä rasvaa pois vaan pitää rasvakerroksesta "kiinni" mahdollisimman pitkään, ikään kuin vararavintona. 

Kerrot olevasi ahdistunut ja masentunut, onko sinulla jokin kontakti esimerkiksi lasten psykiatriselle poliklinikalle tai mahdollisesti koulupsykologille? Jollei ole, suosittelisin hakeutumaan omalla paikkakunnallasi alkuun näin kesäaikana esim terveyskeskuspsykologin vastaanotolle tai lääkärin vastaanotolle. Ahdistus ja masennusoireet ovat kuitenkin asioita, joihin on hyvä saada apua, eikä niiden kanssa ole hyvä jäädä yksin.

 

Miia terveydenhoitaja, seksuaalineuvoa - Nuortenelämä.fi

E pillerien aloitus

Moikka! Haluisin e-pillerit, koska mun kuukautiset on tosi runsaat ja muutenkin se ois tarvittaessa ehkäisytapana hyvä varmistus etten tulis raskaaksi kun joskus harrastan seksiä. Tiiän et kaikki naiset joutuu jossainvaihees elämäänsä käymää gynekologilla, ja vaik ne onki nähny kaiken ja tottunu, nii must tuntuu tosi epämukavalta mennä haarat auki johonki tutkimuksiin.. niin mietin vaan, joutuuko siitä gynekologisiin tutkimuksiin jos alottaa e pillerit? Silloin ennen kun saisi ne, tai esim vuoden päästä? En tiiä vaikuttaako se että oon vasta 14 vuotias, ja oon neitsyt. Koska mun kaveri sanoi ettei neitsyille ainakaa tarvis tehä sellast tutkimust. Mun menkat on ihan kauheet, en viitti lähtee välil ees kouluu vaik on tosi imukykyinen side tai jotai, vaihan usein, mut jotenki must tuntuu että vaa saattaa tulla läpi tai jotain. Niin mun oikeesti ois tarve saada pillerit, mut en haluisi vielä 14 vuotiaana gynelle koska se on vähän ahdistavaa! Enkä tiiä e pillereistä melkein mitään, entä jos unohtuu vaikka yhen päivän pilleri nii mitäs sitten? Toivottavasti vastaatte pian ja kiitos jo etukäteen!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Hienoa että mietit ehkäisypillereitä myös ei toivottujen raskauksien ehkäisynä. Itselläni ei ole ehkäisypillereistä riittävästi kokemusta siinä suhteessa, että toimivatko niin, että toimisivat apuna runsaisiin kuukautisvuotoihin, iho ongelmiin kylläkin. Synnyttäneillä naisilla toki hormonikierukkaa käytetään runsaisiin kuukautisvuotoihin, mutta sitä laitetaan äärimmäisen harvoin, toki lääkäristä ja kotipaikasta riippuen, synnyttämättömille naisille.

Suosittelisin sinua olemaan yhteydessä oman alueesi perhesuunnitteluneuvolaan, josta osaavat vastata sinulle tarkasti oman kotipaikkakuntasi käytänteen siitä, että tehdäänkö pillereiden aloittamista varten aina sisätutkimus eli gynekologinen tutkimus. Joillakin paikkakunnilla perhesuunnitteluneuvolan terveydenhoitajat aloittavat ehkäisypillereitä nuorille ilman, että on tarve käydä lääkärintutkimuksessa, mutta tässä on paikkakuntakohtaisia vaihteluita. Pillerikontrollit toteutuvat pitkälti terveydenhoitajien toimesta, mahdollisesti erityisestä syystä lääkärin toimesta. Neitsyys luonnollisesti otetaan huomioon harkittaessa sisätutkimuksen tekemistä sekä mahdollisesti tutkimuksen onnistumista. Naisen elämään luontevana ja säännöllisenä osana viimeistään ehkäisyä aloittaessa tai raskauden aikana kuuluu sisätutkimukset, eikä niissä ole mitään hävettävää. Luonnollinen tapahtuma, joskin ajatuksena saattaakin tuntua luonnottomalta. Kuitenkin lääkärit ovat asiantuntijoita ja osaavat ohjata potilastakin tilanteissa, jolloin ylimääräinen jännitys yleensä katoaa. Sinun ikäsi ei niinkään ole este pillereille, mahdolliset sairaudet tai lähisuvun sairaudet saattavat aiheuttaa esteitä sille, että voiko pillereitä saada käyttöön tai ei, jollet sukusi sairauksista tiedä, olisi hyvä niistä tiedustella äidiltä/huoltajalta. Raskauden ehkäisynä e-pillerit ovat varsin luotettavia ohjeiden mukaan käytettynä. Valmisteesta riippuen, käyttöohjeissa on toimintaohjeita miten toimia unohtaessaan ottaa pillerin. Pillereitä käytettäessä pääsääntöisesti olisi kuitenkin hyvä muistaa ottaa pillerit säännöllisesti ja mahdollisuuksien mukaan aina samaan aikaan vuorokaudesta.  Nykyään puhelimiin itse asetetut muistutukset ovat varsin käteviä apuvälineitä pillereiden ottamisen muistamista helpottamaan. On kuitenkin muistettava, että ainoastaan kondomi oikein käytettynä suojaa niin ei toivotuilta raskauksilta kuin sukupuolitaudeiltakin, pillerit eivät anna suojaa sukupuolitauteja vastaan.

Suosittelisin rohkeasti ottamaan asiaa puheeksi äitisi kanssa. Hän varmasti ymmärtää. Eikä ehkäisypillereiden käytössä ole mitään hävettävää, eikä pillereiden käytön aloittaminen automattisesti tarkoita seksielämän aloittamista. Se, että äitisi/huoltajasi olisi tietoinen asiasta helpottaisi myös mahdollisesti siinä, että jos saisit pillereitä, ne kuitenkin maksavat ja monestikaan, riippuen toki tilanteesta, ei ikäisilläsi nuorilla ole määrättömästi rahaa käytettävissään, jolloin rahaa pillereiden ostamiseen voisi pyytää suoraan äidiltä/huoltajalta.

 

Miia terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

 

 

 

Esinahka ja terska

Hei, esinahkani valuu itsestään pois terskan päältä ja terska on kokonaan paljaana. Onko siitä haittaa? Välillä terska hankautuu kun liikkuu. Onko jotai alushousuja/boksereita missä penis pysyisi paikallaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Kertomasi kaltainen tilanne, sinulla toki esinahka on, on ympärileikatuilla pojilla/miehillä. Ympärileikatuilla, terska on jatkuvasti paljaana ja alttiina hankaukselle eikä siitä ole haittaa. Toisaalta hankautuessaan terskan pinta ikään kuin "kovettuu" joskaan ei sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta tästä saattaa olla, ei välttämättä kuitenkaan ole, se haitta, että terska ei ole niin kosketusherkkä kuin tilanteessa jolloin esinahka on terskan suojana. 

Alusvaatekysymys on kovin henkilökohtainen. Kullakin miehellä ja naisillakin on omat käsityksensä siitä, millaisista alusvaatteista pitää. Mikäli et ole varma mikä sinusta tuntuisi parhaimmalta alusvaatteelta, suosittelen kokeilemaan erilaisia ja eri materiaaleista valmistettuja, että löydät itsellesi sopivan. Miesten kohdalla on joitain tutkimuksia siitä, että kovin tiukkoja alushousuja ja farkkuja tai muita housuja käytettäessä, nousevat kivekset normaalia korkeammalle, jolloin ne myös lämpiävät kehon lämmön vaikutuksesta enemmän kuin olisi tarpeen. Tämä liika lämpö saattaa joissakin tilanteissa vaikuttaa siittiöiden hedelmöittämiskykyyn ja liikkuvuuteen. Siksi ainakin jotkut hedelmöityshoitoihin erikoistuneet lääkärit suosittelevat käytettävän boxereita jotka ovat väljiä ja muutoinkin housuja jotka eivät kiristä.

 

Miia terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja - Nuortenelämä.fi

Mulla on vähä samanlainen tilanne, mutta mun esinahka jää rullalle terskan taakse. Saan esinahan pysymään välillä terskan päällä, mutta aika useesti terska pullahtaa esille vaikka olisi ihan löysä penis. Silloin esinahka jää aika lailla rullalle. Erektiossa esinahka menee sileeks terskan taakse. Onko jotain konstia millä sais lepotilassa esinahan pysymään terskan päällä?


Harmittaa

Moi! Mua on viime aikoina alkanut ahdistaa, koska Mun poikaystävä on päällekäyvä ja painostava. En oo vielä menettänyt neitsyyttäni, ja haluisin odottaa viel pari vuotta! Oon vasta 14 :( Tuntuu pahalta että yritetään painostaa.. Välillä se yrittää riisuu mua. Ku sanon etten haluu ja et lopeta, niin se kyllä lopettaa mut hetken päästä se tekee saman uudestaan. Yrittäny myös manipuloida, kiristää ja suostutella seksiin, vaikka oon sanonu etten oo viel valmis. Mitä teen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi!
 
Kiitos kysymyksestäsi! Onpa ikävää kuulla, että poikaystäväsi ei kunnioita sinun itsemääräämisoikeuttasi kehosi suhteen. Näin ei pitäisi olla, eihän hänkään varmaan innostuisi siitä, että sinä koskettelisit häntä sellaisista paikoista, joihin hänen mielestään ei saisi sillä hetkellä koskea tai painostaisit jonkin asian suhteen koko ajan. Kiristäminen tai manipuloiminen eivät kuulu rakastavaan parisuhteeseen. Onko hän muissa asioissa yhtä vaativa tai painostava vai onko ainoastaan seksin suhteen näin? Joskus tuollainen käytös ei aina edes lopu siihen ensimmäiseen seksikertaan, ihan hyvin painostaa voi myöhemminkin, jos toista juuri sillä hetkellä ei haluta. Toki voihan olla niin, että hän muuttuu säyseämmäksi, jos tajuaa, miten ikävästi kohtelee sinua nyt. Olisiko muuten hänelle kyse ekasta seksikerrasta vai onko hänellä jo aiempaa kokemusta? Oletko koskaan kysynyt tai tiedätkö noin muuten, miten hän aiemmassa suhteessaan käyttäytyi, jos halusi seksiä, mikäli siis hän on sitä harrastanut aiemmin?
 
Olisi hyvä, että pystyisitte puhumaan asiasta avoimesti. Ilmeisesti oletkin jo yrittänyt hienosti ottaa asiaa puheeksi lähentelytilanteissa. Voisiko keskustelun aloittaa vielä sellaisessa tilanteessa, jossa olisi neutraalimpi lataus, eli seksi ei olisi mielessä? Hän saattaisi kuunnella silloin paljon paremmin. Käykää läpi, millaisissa tilanteissa kosketus on sallittua ja mihin kohtaan sinua tai häntä saa koskea sekä millä tavalla. Jos sinua jännittää ottaa asia puheeksi, olisiko jostakusta kaverista apua ja tukea sinulle keskustelutilanteessa? Tietysti ihan kaikille ei halua kertoa omasta seksielämästään, mutta olisi tärkeää, ettet jäisi asian kanssa yksin, sillä tuollaiset teot ja manipuloinnit voivat loukata omaa seksuaalisuutta ja satuttaa henkisesti. Myös tutulle aikuiselle tai vaikkapa terveydenhoitajalle kannattaa aina kertoa, jos jokin painaa mieltä. Asiassa ei ole mitään noloa, sillä sinä et ole tehnyt mitään väärää. Aina voi tulla juttelemaan myös Nuortenelämän chattiin maanantaisin ja tiistaisin klo 13-15 tai Lasten ja nuorten chattiin.
 
Mikäli poika ei usko sinun puheitasi ja toiminta jatkuu tai jopa menee pidemmälle, kerro hänelle suorasanaisesti, että sinulla on oikeus kehosi koskemattomuuteen ja ilmoitat asiasta poliisille, mikäli hän loukkaa sinun rajojasi. Niin pelottavalta kuin tilanne kuulostaa, voidaan esimerkiksi väkisin riisuminen katsoa mahdollisesti seksuaaliseksi ahdisteluksi tai joissakin tilanteissa jopa seksuaaliseksi hyväksikäytöksi, jotka ovat rangaistavia tekoja. Järkevä ja sinun parastasi haluava ihminen tajuaa tässä vaiheessa virheensä ja pyytää anteeksi eikä toista enää tekojaan.
 
Olisi sinulle eduksi, jos saisit viettää ekan kerran sellaisen henkilön kanssa, joka arvostaa sinun kehoasi, sinun halujasi ja sinun nautintoasi. Jos poikaystäväsi jatkaa tuolla linjalla, voi olla, että eka kerta hänen kanssaan ei tulisi olemaan niin miellyttävä kuin jonkun sinua kunnioittavan kanssa. Tietenkin eka kerta voi olla ihana poikaystäväsi kanssa, jos hän on valmis miettimään, miksi käyttäytyy, kuten käyttäytyy ja jos hän on valmis muuttamaan toimintaansa. Erityisesti häntä, mutta myös sinua voisi hyödyttää Sexpon tarjoama ilmainen puhelinneuvonta, jossa voisi pohtia, mikä olisi avuksi juuri teidän tilanteessanne. Myös maksuton neuvontatapaaminen on mahdollinen joko Helsingissä Sexpon tiloissa tai sitten Skypen välityksellä. Väestöliittokin tarjoaa ilmaista nettineuvontaa, joten voitte joko yksin tai yhdessä testata, olisiko tästä apua teille.
 
Hienoa, ettet ole tehnyt mitään sellaista, mikä ei tunnu sinusta hyvältä. Keho kyllä kertoo, milloin olet valmis seksiin. Voitte lukea yhdessä lisää vinkkejä siitä, milloin on valmis seksiin sekä asiaa ekasta kerrasta Väestöliiton sivuilta.

Toivottavasti kaikki sujuu hyvin ja jatkossakin uskallat kertoa, missä rajasi menevät. Olet ainutlaatuinen ja fiksu nuori naisenalku ja ansaitset paljon hyviä asioita ja ihania ihmisiä elämääsi. Huoletonta kesää sinulle, toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi.