Kysytyimmät kysymykset

Tänne kerätään meille useimmin esitettyjä kysymyksiä eri aiheista.

Miten saada seksiä?

Hei, minulla on ehkä vähän epätavallisempi ongelma. Olen autismin kirjolla, tosin lievästi mutta silti koen vaikeuksia sosiaalisissa tilanteissa. Tästä johtuen hieman harmittaakin että olen jo hieman yli 20 enkä ole vieläkään päässyt harrastamaan seksiä. Haluaisin päästä kokemaan tämän edes joskus, ja kaverini jotka ovat harrastaneet paljon seksiä ovat välillä sanoneet että seksi ja etenkin paneminen tuntuu erittäin hyvältä. Siksi kiinnostaisikin onko se oikeasti niin ihana kokemus. Mutta ongelmakseni jää se että olen erittäin huono ns. "iskemään naisia" tai ymmärtämään milloin he saattaisivat olla kiinnostuneita tai milloin he eivät ole. Olen siis itse naisista kiinnostunut. Minulla on kavereita sekä miehistä että naisista mutta koskaan en ole päässyt mihinkään pidemmälle kenenkään kanssa. Kysynkin tässä että pystyykö joku täältä antamaan vinkkejä miten voisin kehittyä flirttailussa ja siinä että saa tilanteen etenemään pidemmälle, tai kertoa mistä voisin saada vinkkejä. Pidän suhteellisen hyvää huolta sekä ulkonäöstäni että hygieniastani, joten se ei ole tässä ongelmana. Haluaisin edes kerran päästä poikuudestani ja myös suuresta uteliaisuudestani sen suhteen että miltä nämä mystisen oloiset asiat kuten suuseksi ja yhdyntä tuntuvat, tai edes miltä nainen näyttää oikeassa elämässä alasti. En koe myöskään katkeruutta naisia tai muita miehiä kohtaan, olen vain hieman surullinen asiasta.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi ja lämmin kiitos kysymyksestäsi!

Pyydät viestissäsi vinkkejä flirttailuun, ja kerrot hieman tilanteestasi ja taustastasi.

Flirttailu on omanlaisensa taitolaji, joka voi tuntua hankalalta kenelle tahansa. On ymmärrettävää, että se tuo lisähaasteita, jos kokee vaikeaksi tulkita toista, mutta sosiaalisia taitoja voi aina harjoitella. Kerrot myös, että sinulla on ystäviä, ja ystävyyssuhteissa tarvitaan paljon ihan samoja taitoja kuin intiimeissä ihmissuhteissa. Uskon siis, että sinulla on paljon taitoa luoda ja ylläpitää ihmissuhteita.

Kun ihminen on kiinnostunut tai ihastunut, hän voi viestiä siitä monin tavoin. Livenä tämä voi näkyä esimerkiksi siten, että ihminen katselee sinua lempeästi tai hymyilee, hän hakeutuu seuraasi tai hän haluaa keskustella kanssasi. Eleissä tämä voi näkyä siinä, että hän ikään kuin tulee kohti sinua eikä ota etäisyyttä. Somessa tai viesteissä ihminen voi osoittaa kiinnostustaan tykkäämällä kuvista toistuvasti, kommentoimalla jotain mukavaa, lähettelemällä viestejä ja olemalla yhteydenotoissa myös aloitteellinen. Kun ihminen ei ole kiinnostunut, hän ei välttämättä vastaa viesteihin tai vastaa lyhyesti, hän ei hakeudu seuraan ja voi ottaa etäisyyttä. Näitä kaikkia viestejä voi opetella havainnoimaan.

Itse flirttailuun on vaikeaa antaa tarkkoja ohjeita, koska parhaimmillaan flirttailu on silloin, kun se lähtee luonnollisesti ihmisestä itsestään. Kuluneet iskulauseet harvoin toimivat eikä flirttailussa kannata yrittää toimia samoin kuin joku toinen toimii. Kiinnostusta toiseen ihmiseen voi osoittaa muillakin tavoin kuin flirttailemalla. Sitä voi osoittaa juttelemalla ihan tavallisista asioista, kuten kysymällä nimeä tai kuulumisia. Usein voi myös hakeutua seuraan, jossa on enemmänkin ihmisiä, jolloin ei tarvitse jutella kiinnostavalle henkilölle suoraan vaan voi jutella koko porukalle, ja tällä tavoin aloittaa tutustumisen.

Yksi tapa tavata ihmisiä, on nettisovellusten kautta. Tällöin kannattaa keskittyä siihen, että viestii niille ihmisille, jotka kiinnostavat, ja toisaalta havainnoi sitä, vastaako toinen viesteihin, ja millä tavoin vastaa. Jos toinen ei esimerkiksi koskaan kysy sinulta mitään tai laittaa aina hyvin lyhyitä vastauksia, voi se olla merkki siitä, ettei hän ole kiinnostunut. Kun vaikuttaa siltä, että molemmat ovat kiinnostuneita toisistaan ja olette viestitelleet vähän aikaa, niin voit ehdottaa tapaamista.

Kiinnostuksen osoittaminen vaatii rohkeutta laittaa itsensä likoon, mutta aina kannattaa pyrkiä siihen, että kunnioittaa toista. Toista ei esimerkiksi kannata koskettaa kysymättä, että onko se ok, ja siinä vaiheessa, kun jonkun kanssa tilanne menee sellaiseksi, että kosketusta tulee mukaan, niin kannattaa aina kysyä, minkälaisesta kosketuksesta toinen pitää. Seksi perustuu aina yhteiselle halulle harrastaa seksiä, ja tämän halun tulee säilyä läpi seksin. Kyse on siis suostumuksesta läpi seksin. Seksi toisen kanssa on aina yhteistä puuhaa, ja tärkeää on, että molemmat nauttivat siitä, mitä tehdään. Seksissä kannattaa rohkeasti kysyä, mistä toinen pitää.

Ihan lopuksi haluan sanoa, että kerrot olevasi hieman yli 20, ja ei ole tavatonta, että sinun ikäiselläsi ei vielä ole seksikokemuksia. Jokainen etenee näissä asioissa omaa tahtiaan eikä seksiin ole kiire. Anna itsellesi aikaa! Uskon, että jossain vaiheessa eteesi tulee ihminen, jonka kanssa on mukava tutustua seksin tekemiseen!

Olet tervetullut juttelemaan seksuaalineuvontachattiimme, mikäli haluat jatkaa keskustelua! Kannattaa tsekata Sexpon ja Kehitysvammaisten palvelusäätiön tuottama opas Ystävyyttä oppimassa-työkirja. 

Terkuin,

Venni, seksuaalineuvoja/Väestöliitto

Omman kotiin

Millon on oikea aika muuttaa omaan kotiin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Asumisneuvoja Heidin vastaus: 

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi. Kysyit, että milloin olisi oikea aika muuttaa omaan kotiin. Tähän ei valitettavasti ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, vaan se on todella yksilökohtaista. Toiset ovat valmiita muuttamaan jo todella nuorella iällä omaan kotiin (esim. opiskelujen perässä paikkakunnan vaihtaminen) ja toiset asuvat hyvinkin pitkään kotona. Alaikäisenä ei kuitenkaan voi vielä itse allekirjoittaa vuokrasopimusta, vaan vanhempien/huoltajan tulee tehdä se. Itse muutin 21-vuotiaana pitkään harkittuani asiaa.

Tärkeintä omilleen muuttaessa on kuitenkin se, että suunnittelee omaa asumistaan etukäteen tarkasti. Voit pohtia esimerkiksi sitä, mistä tulet saamaan rahaa vuokranmaksuun ja muihin kuluihin (esim. ruoka, puhelinlasku, sähkölasku, lääkkeet, vaatteet, harrastukset yms.) Oma rahatilanne riippuu paljon siitä, että opiskeletko, käytkö töissä vai teetkö mahdollisesti kumpaakin samaan aikaan.

Kannattaa miettiä myös sitä, selviydytkö jo itsenäisesti esimerkiksi ruuan laitosta, pyykkien pesemisestä, laskujen maksamisesta ja oman kodin siivoamisesta. Nämä asiat tulevat omassa kodissa vastaan lähes päivittäin. On hyvä tiedostaa ketkä ovat niitä läheisiä (perhe, kaverit ja muut tukihenkilöt), joilta voit tarvittaessa pyytää apua ja neuvoa ongelmatilanteissa. On tärkeää, että et jää yksin.

Oikea aika muuttaa omaan kotiin on todennäköisesti juuri silloin, kun tunnet itse olevasi siihen täysin valmis ja pystyt pitämään itsestäsi sekä taloudestasi huolta. Suosittelen, että käyt tutustumassa Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -materiaaleihin. Sieltä löytyy esimerkiksi testi ”Oletko valmis muuttamaan pois kotoa?”. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Tyttö ei ihastu helposti

Heippa! Olen nyt jo reilun vuoden ajan ollut ihastuneena erääseen kauniiseen ja iloiseen tyttöön. Oikeastaan rakastuneena. Hän on kuitenkin huvin vaikeasti ihastuva henkilö, ja siksi pyudän apua. Miten voisin saada tytön ihastumaan itseeni? Koulussa en voi olla ajattelematta häntä ja välillä päässä vain pimenee ja jään tuijottamaan. Hän tietää osittain, että olen ihastunut häneen, mutta tunne on paljon vahvempi kuin pelkkä tavallinen ihastus. Olen aivan hulluna häneen!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. 

Ihastumisen tunne voi yllättää koska vain ja kenet vain. Samaan aikaan voi tuntua ihanalta, jännittävältä, sydäntä riistävältä ja siltä kuin pomppisi pilvissä. Kehossa on joko levoton tai erityisen levollinen olo, vatsanpohjaa kutittelee, silmissä sumenee. Ihastuksen kohteesta haaveillaan, fantasoidaan ja nähdään ehkä päiväunia yhteisistä hetkistä tulevaisuudessa. Ihastumiseen kuuluu myös ikävä ja kaipuu, joka voi tuntua fyysisesti sisuksissa asti. Vatsa saattaa oireilla ja keskittyminen voi herpaantua. 

Kerroit, että tyttö ei helposti ihastu. Oletko jutellut hänen kanssaan? Tiedätkö vai ajatteletko, että hän ei ihastu helposti. Oletko kertonut suoraan omista tunteistasi? Ihastusta voi lähestyä monella eri tapaa; laittamalla viestin puhelimella tai netissä, menemällä juttelemaan. Ihastuksen kohteelta voi kysyä kuulumisia, antaa positiivisen kommentin, eli kehun, tai pyytää mukaan jonnekin. Yhtä oikeaa vastausta ja tapaa ei ole olemassa. Voit miettiä, miten haluaisit sinua itseäsi lähestyttävän, jos tilanne olisi toisin päin?

Monia pelottaa torjutuksi tuleminen, se ettei ihastus olekaan kiinnostunut, tai että hänen kiinnostuksen kohteensa on joku muu. Joitakin saattaa jännittää myös miten muut reagoivat tai tuleeko kiusatuksi, jos paljastaa tunteensa. Torjutuksi tulemisen pelossa ei kuitenkaan kannata jättää asioita tekemättä, sillä eihän muuten koskaan saisi tietää toisen tunteista. Siinä, että tunnustaa tunteensa ihastuksen kohteelle, ei voi menettää mitään. Voi ainoastaan saada, vähintäänkin uuden kokemuksen, ehkä ihanan romanssin ja uuden ihmissuhteen.

Usein ihastuessa ihminen miettii; mitä ihastuksen kohde mahtaa minusta ajatella? Olenko riittävä, olenko tarpeeksi hyvännäköinen tai hauska? Pitääköhän se minua ihan tyhmänä? Epävarmuuden ja epäilysten kannattaa antaa tulla ja mennä eikä jumittua niihin pitkäksi aikaa. On hyvä rohkaista mielensä ja muistaa, että on arvokas ja ihana juuri sellaisena kuin on.

Täytyy myös hyväksyä, että joskus vastaan tulee pettymyksiä, kun vastapuolen tunteet eivät kohtaa omia. Mustasukkaisuuden, kateuden ja epätoivon tunteita saattaa nousta. Silloin saa surra ja olla omissa oloissaan, mutta jonkin ajan kuluttua on myös hyvä jutella jonkun ystävän tai luotettavan ihmisen kanssa. Ikävien tunteiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Surun keskeltä voi nousta hiljalleen eteenpäin kohti uusia elämänkokemuksia. Kaikista kokemuksista oppii aina jotakin.​

Rohkeutta yhteydenottoon!

Terveydenhoitaja Leena

Jos haluat että hän ihastuu sinuun, niin kandee esittää vahvemmin hyvät puolesi, puhua hänelle facetoface eri tavalla kuin muille tytöille, että hän huomaa että käyttäydyt eri tavalla hänen kanssaan. Jos haluat että hän on 110% varma että olet ihastunut häneen niin kannattaa jäädä tuijottamaan häntä ja ehkä vähän hymyillä hänelle kun hän kävelee ohitsesi. Ole myös hänelle kiltti ja moikkaa aina välissä! Tytöt tykkää yleensä kun heille sanoo että hänestä tykätään. Toivottavasti oli apua!!!!


Voiko 16 vuotias seurustella 21 vuotiaan kanssa?

Hei! Oon 16v tyttö ja oon tosi rakastunut yhteen 21 vuotiaaseen herrasmieheen, jonka hyvä ystävä olen. Miten mun kannattais kertoa sille, että tykkään siitä? En oo ihan varma, mutta epäilen, että seki ehkä saattais tykätä musta. Mutta isoimpana ongelmana on siis, että onko meidän suhde laillinen, jos aletaan seurustella? Kiitos jo etukäteen vastauksesta:)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Love123! Kerrot viestissäsi, että olet rakastunut sinua 5 vuotta vanhempaan poikaan, jonka kanssa olette ystäviä. Pohdit, miten voisit asiasta hänelle kertoa ja samalla mietit, onko suhteenne lain mukaan oikein ikäerostanne johtuen.

Suomen lakiin on säädetty suojaikäraja, joka on 16- vuotta. Tuolla ikärajalla halutaan suojata nuoria aikuisten seksuaalisilta teoilta. Yli 16 –vuotias nuori voi siis laillisesti seurustella täysi-ikäisen kanssa. Jos tällaisessa seurustelusuhteessa aikuisella on nuoreen nähden valta-asema (täysi-ikäinen on esimerkiksi nuoren valmentaja, opettaja tai ohjaaja) niin myös nuoren on oltava täysi-ikäinen, jotta seurustelusuhde on laillinen. Aikuinen osapuoli on aina vastuussa suhteesta nuoren kanssa ja aikuisen vastuulla on huolehtia, että suojaikärajaa noudatetaan ja nuorta kunnioitetaan. On myös todella tärkeää, että seurustelusuhteeseen ei liity minkäänlaista pakottamista tai ahdistelua. Painostaminen ja pakottaminen ei kuulu ihmissuhteisiin, vaan molempien osapuolten tulee itse määritellä omat rajat ja pystyä tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Seurustelusuhdetta miettiessä on myös tärkeä pohtia yhdessä, onko seurustelun aloittaminen molempien mielestä hyvä idea. Vaikka seurustelu voi tuntua hyvältä, niin kannattaa miettiä, onko elämäntilanteenne kuinka erilaisia. Vastuut ja vapaudet teidän välillänne ovat vielä aika suuria ja se saattaa aiheuttaa epätasa-arvoa suhteeseen. Ajatukset esimerkiksi vapaa-ajanvieton sekä rahankäytön ja tienaamisen suhteen voivat olla täysin päinvastaiset. Myös se, että toisella osapuolella on ehtinyt olla jo useampi seurustelusuhde, saattaa luoda haasteita, jos toinen vasta harjoittelee seurustelua. Tästä voi helposti tulla sellainen olo, että kun toisella on enemmän kokemusta, pitää itsekin uskaltaa tehdä enemmän kuin onkaan oikeasti valmis. Kun molemmat ovat suhteessa tasavertaisia, on omista rajoista kiinnipitäminen helpompaa ja seurustelua voi harjoitella yhdessä.

Kerrot viestissäsi, että poika voisi olla kiinnostunut myös sinusta ja mietit, miten asian voisi ottaa puheeksi. Aloitteen tekeminen ja ihastuksesta kertominen voi olla tosi vaikeaa ja jännittävää, mutta onneksi sen voi tehdä monella tapaa. Joku tykkää sanoa asian kasvotusten ja toiselle helpompaa voi olla viestin laittaminen somessa. Joskus kuitenkin saattaa käydä niin, ettei ihastuksen kohde tunnekaan samoin. Tuolloin omista tunteista kertominen voi yhtäkkiä hävettää ja harmittaa ja tuolloin on täysin luonnollista, jos olo on haikea ja surullinen jonkin aikaa. Ihastumisesta kertominen on kuitenkin riskin arvoista, sillä jos ihastuminen on molemminpuolista, on tunne äärimmäisen ihana!

Tsemppiä!

Karoliina, tietopalveluohjaaja Oulusta

Itsetyydytystä kokeiluun

Moi! Miten kannattaa kokeilla itsetyydytystä ja mitä siinä kuuluu tapahtuu? Joskus mä mietin voiko pippeli kasvaa vielä tai onko tavallista kun siinä kiristää ja terska on leveämpi kuin varsi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Veeti!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. Et varmasti ole ainut, joka miettii tällaisia juttuja.

Koska olet 13-15-vuotias, pippelisi voi vielä kasvaa. Pippelin kasvu voi jatkua jopa 20-vuotiaaksi asti. 

Jokaisen pippeli on omanlaisensa, eikä yksinkään pippeli ole täysin samanlainen. On tavallista, että terska on leveämpi kuin varsi. Kiristyksen tunne pippelissä on myös tavallista, eikä sille tarvitse tehdä mitään. Kiristys kohdistuu usein ihopoimuun, joka kiinnittää esinahan terskaan. Ihopoimua kutsutaan frenulumiksi. Jos kiristyksen lisäksi siihen liittyy kipua tai muuta haittaa, kannattaa silloin varata aika ja käydä lääkärin vastaanotolla.

Itsetyydytys on hyvä ja turvallinen tapa tutustua omaan kehoon ja seksuaalisuuteen. Itsetyydytystä voi tehdä monin tavoin. Tutustumalla omaan kehoosi opit, millaisesta kosketuksesta juuri sinä pidät.

Tältä Sexpon sivulta kannattaa lukea tietoa siitä, mitä itsetyydytyksessä tapahtuu ja vinkkejä siihen, miten voit kokeilla itsetyydytystä.  

Lainaus Väestöliiton Nuorten sivuilta itsetyydytyksestä:

Kehosi on ainutlaatuinen. Siihen saa itse koskea ja siihen saa tutustua. Rakasta rohkeasti omaa kehoasi ja tutustu siihen omaan tahtiin. Seksuaalinen mielihyvä ja tyytyväisyys ovat sinun omissa käsissäsi, seurustelet tai et.

Itsesi hyvänä pitäminen ja itsetyydytys voivat olla elämän mittainen voimavara, josta voit nauttia halutessasi. Melkein kaikki tyydyttävät itseään jossain elämän vaiheessa. Mitä paremmin tunnet oman kehosi reaktiot, sitä helpompaa sinun on opetella seksiä toisen kanssa ja ilmaista, mistä kosketuksesta pidät erityisesti.

Jokainen voi päättää itse, haluaako tyydyttää itseään. Itsetyydytys ei vaikuta haitallisesti kehoon tai sukuelinten kehittymiseen.

Suosittelen myös lukemaan Hyväkysymys.fi-palvelusta jutun Millainen on penis?.

Jos jokin mietityttää sinua jatkossakin, jätä rohkeasti uusi viesti Kysyttävää-palstalle. :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Rahaa

Mitä eri tapoja on tienata rahaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kysyt viestissäsi, mitä eri tapoja rahan tienaamiselle on. Pääsääntöisesti rahaa voi tienata tekemällä töitä. Alaikäisiä työntekijöitä varten on olemassa tiettyjä ohjeita ja säännöksiä, jotka työn teossa tulee huomioida. Ensimmäisen kerran töitä voi hakea sinä vuonna, jonka aikana täyttää 14 vuotta. Vakituiseen työsuhteeseen voidaan palkata 15 vuotta täyttänyt, joka on suorittanut oppivelvollisuutensa. 15 vuotta täyttäneen työajankesto voi olla sama kuin täysi-ikäisten, mutta töiden tekemistä ilta-aikaan on rajoitettu ja yötyö on kokonaan kielletty.

Nuorille sopivia töitä ovat muun muassa:

 • virvokkeiden, lippujen ja tuotteiden myyntityö erilaisissa tapahtumissa
 • lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako
 • kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö
 • kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt (tavaroiden hyllyttäminen, hinnoittelu, purkaminen, yms.)
 • avustavat toimistotyöt
 • puutarhatyöt
 • majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt
 • puhtaanapito- ja siivoustyössä esimerkiksi toimistojen siivous


Erityisesti nyt kesän kynnyksellä voit yrittää vielä etsiä itsellesi kesätyöpaikkaa. Kesätöitä on tarjolla hyvin monenlaisiin tehtäviin, eikä niihin tarvitse aina aikaisempaa työkokemusta tai koulutusta. Avoimia kesätyöpaikkoja voi vielä etsiä mm. TE-palveluiden nettisivuilta. Oulussa 15 - 17 -vuotiaat oululaiset nuoret ovat myös oikeutettuja Oulun kaupungin kesätyöseteliin, joka helpottaa nuoren kesätyöpaikan saamista. Jos asut Oulussa tai lähialueilla, niin tule ihmeessä käymään meillä Byströmin Ohjaamossa, jossa voimme auttaa sinua kesätyöpaikan etsimisessä ja hakemusten teossa. Meillä voit asioida ilman ajanvarausta arkisin klo 9-16 välillä. Byströmin Ohjaamo sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 5a 90100 Oulu.


Jos sinulla ei ole mahdollisuutta hakea tai päästä töihin, niin rahaa voi hankkia myös muilla tavoilla. Listaan tähän muutamia mahdollisuuksia, joita voit hyödyntää:

 • Kotityöt kotona/sukulaisilla/naapurustossa. (Kysy kotoa tai naapurustossa voisitko mm. leikata nurmikkoa, pestä ikkunoita tai tehdä viikkosiivouksia korvausta vastaan.)
 • Pullojen kerääminen (erityisesti isot kesätapahtumat)
 • Tarpeettomaksi jääneiden vaatteiden myyminen kirppiksillä. (Kysy lupa vanhemmilta!)
 • Marjojen poimiminen ja myyminen sukulaisille/naapureille/tuttaville.
 • Viikko-/lahjarahojen säätäminen.


Toivottavasti näistä vaihtoehdoista oli sinulle hyötyä!
Aurinkoista kesän jatkoa.

 

//Tietopalveluohjaaja, Karoliina

poikien murrosikä

Mitkä piirteet ovat yleisimpiä poikien murrosiässä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Mikko!

Kiitos kysymyksestäsi. Monet muutkin ikäisesi miettivät samanlaisia asioita. Väestöliiton Nuorten sivuille on koottu kattavasti tietoa murrosiästä. Tästä pääset lukemaan murrosiän kasvusta ja kehityksestä.

Ja täältä löytyy tietoa poikien murrosikään liittyvistä kehon muutoksista.

Tässä sivulta poimittua tietoa murrosiästä ja sen yleisimmistä merkeistä pojilla:

 • Murrosikä alkaa nuorilla hyvin eri iässä. Hormonaaliset muutokset käynnistävät murrosiän. 
 • Murrosiän alkamisesta kertoo kivesten kasvaminen, 9 - 13-vuotiaana. Noin vuosi sen jälkeen, penis alkaa kasvaa.
 • Siemensyöksyt alkavat murrosiän alkupuolella, noin 12 - 14-vuotiaana. Yölliset siemensyöksyt ovat tavallisia. Karvoitus lisääntyy.
 • Poikien rinnat voivat turvota ja aristaa.
 • Poikien kasvupyrähdys tapahtuu murrosiän loppupuolella.
 • Murrosiässä kurkunpää ja sen myötä myös äänihuulet kasvavat. Sen seurauksena ääni madaltuu.
 • Oma seksuaalisuus ja seksi kiinnostavat nuoria murrosiässä eri tavalla kuin aiemmin.

Voit lukea lisää murrosiästä ja sen tuomista merkeistä/muutoksista myös tervekoululainen.fi-sivuston eri osioista.

Myös tässä Sexpon artikkelissa kuvaillaan selkeästi ja kattavasti murrosikää, joten tarkastele halutessasi sitäkin.

Jos murrosikä mietityttää sinua ja tahdot jutella siitä, se onnistuu esimerkiksi jossakin nuorille tarkoitetussa chatissa. Chateissa voit jutella nimettömänä ja luottamuksellisesti turvallisen aikuisen kanssa. Chatteja löytyy Netarista.

Ihanaa kesää sinulle! :)

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Milloin on sen aika?

Moi oon 14 vuotias tyttö. Mulla on seurustelukumppani, ja ollaan suudeltu jo monesti ja vähä hyväilty toisiimme. Meil kummalki on vähä halui, mut silti ei tiietä et ollaaks viel valmiita seksiin? Mitä tehään?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi, hienoa että kysyt neuvoa sinua mietityttävään asiaan! Sinulla ja seurustelukumppanillasi tuntuu siis olevan seksihaluja, mutta ette oikein tiedä, oletteko vielä valmiita seksiin. Kysyt, mitä tekisitte ja milloin on seksin aika.

Jokainen kehittyy seksuaalisesti ja fyysisesti omaan, yksilölliseen vauhtiin, joten ei voida yleistää jotain tiettyä aikaa tai ikää siihen, milloin on valmis seksiin. Kannattaakin pohtia ennen muuta sitä, miltä itsestä tuntuu ja millaisia ajatuksia seksi sinussa ja kumppanissasi herättää. Seksuaalisiin tekoihin ei kannata kiirehtiä. Sen sijaan omaan kehoon ja seksuaalisuuteen voi hyvillä mielin tutustua rauhassa vaikkapa sooloseksin avulla.

Seksi ja eka kerta mietityttävät monia nuoria, joten Nuorten Väestöliitto on kirjoittanut aiheesta lyhyen suuntaa antavan listan, milloin tietää olevansa valmis seksiin. Lue/lukekaa listaa yhdessä kumppanisi kanssa täältä. Voitte sitten keskustella avoimesti, mitä ajatuksia teillä tulee ja oletteko valmiita seksiin. Jos ajatus seksistä epäilyttää, voi se olla merkki siitä, ettei siihen ole vielä valmis.

Voitte pohtia, mihin olette tällä hetkellä valmiita ja halukkaita suhteessanne ja mihin ette – seksiäkin kun on olemassa hyvin monenlaista. Usein seksistä puhuttaessa ajatellaan automaattisesti yhdyntää, vaikka todellisuudessa seksi on paljon kaikkea muutakin! :) Hyviä vinkkejä ja kysymyksiä itselle pohdittavaksi löytyy Justwearit-sivustolta. Lukekaa sivustolta myös Seksiä on monenlaista –osio. Erityisen tärkeää on myös huolehtia ehkäisystä.

Jos päädytte jossakin vaiheessa siihen, että olette valmiita seksiin, voitte aluksi kokeilla hyväilyseksiä eli pettingiä. Mainitsitkin, että olette hieman hyväilleet toisianne. Se onkin turvallinen tapa aloittaa tutustuminen kumppanin kehoon. Petting on turvallista seksiä, jonka kautta kumppanukset aloittavat yhteisen seksuaalisen nautinnon jakamisen. Pettingin tarkoituksena on läheisyyden kokeminen ja kehojen tutustuminen, esileikin opettelu ja yhteiseen nautiskeluun tutustuminen. Lisää tietoa pettingistä Väestöliiton sivulta.

Voitte myös lukea Fressiksen sivulta artikkelin 10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä.

Jos kaipaat lisää neuvoa, voit jutella tilanteestanne esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissa luotettavan aikuisen kanssa kahden kesken.

Toivottavasti vastauksesta on teille hyötyä! :)

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Milloin on hyvä ikä?

Moi oon 14 poika. Minkä ikäisenä on hyvä aika aloittaa seksi ja miten sen saa maksimi nautinnolliseksi? Me ollaan vähän hyväilty ei paljon muuta vielä. Voiko mun tiukka esinahka tehdä yhdynnästä tosi vaikean ettei tunnu mitenkään hyvältä? Mitä jos oon silloin tosi nopea, ainakin hyväilyissä oon aina liian nopea? Voiko pippeli kasvaa vielä mun iässä? Onko ihan ok kun tykkään sheivata?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Mietit hyvää ikää seksin aloittamiseen. Sopiva aika seurustelun ja seksin aloittamiselle on silloin, kun ihastumisen tunteet ovat molemminpuolisia ja kumpikin osapuoli kokee olevansa valmis. Seksin aloittamisesta on hyvä puhua etukäteen. Kannattaa jutella siitä mistä kumpikin tykkää ja millaista seksiä haluaa tehdä tai kokeilla sekä myös siitä mistä ei pidä. Seksissä kannattaa edetä rauhallisesti, molempien toiveita kunnioittaen. Seksissä on tärkeä muistaa myös turvallisuus. Kondomi suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta. Kondomeja voi ostaa kaupoista, kioskeista, apteekeista ja niitä saa myös koulun terveydenhoitajalta.

Olit huolissasi siitä että jos olet yhdynnässä liian nopea. Tarkoititko nopeita simensyöksyjä? Nopea siemensyöksy on harmillinen, mutta hyvin yleinen, etenkin nuorten miesten haaste. Suurin osa miehistä oppii iän ja kokemuksen myötä viivästyttämään siemensyöksyä.

Kerroit huolesi tiukasta esinahasta. Esinahka voi olla kireä ja ahdas, joka tarkoittaa ettei sitä ei saa vedettyä taaksepäin. Kireälle esinahalle ei tarvitse tehdään mitään ellei siitä aiheudu jotain haittaa tai vaivoja, kuten toistuvia tulehduksia. Joskus ahdas esinahka voi aiheuttaa kipua peniksen jäykistyessä ja seksitilanteissa, kuten itsetyydytyksessä. Jos ahdas esinahka aiheuttaa huolta ja vaivoja, voit jutella asiasta oman koulusi terveydenhoitajalle ja hän voi varata ajan koululääkärin vastaanotolle.

Kyselit peniksen kasvusta. Pojilla murrosikä alkaa keskimäärin 13-14 -vuotiaana. Penis kasvaa yleensä lopulliseen mittaansa kahden kolmen ensimmäisen vuoden aikana murrosiän alkamisesta eli on todennäköistä että peniksesi vielä kasvaa. Penis on normaali, jos sillä saa erektion ja kykenee virtsaamaan. Se ei ole koosta kiinni.

Joidenkin mielestä karvattomuus näyttää paremmalta. Mikäli pitää itsestään vähemmän karvaisena niin sheivaaminen on täysin ok.

Halutessasi voit keskustella seksiin ja seurusteluun liittyvistä asioista soittamalla

Karviaisen (Vihti ja Karkkila) nuorten ehkäisyneuvolaan p.044 7674957

tai chattaamalla tai soittamalla Poikien puhelimeen: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/

puh. 0800 94884.

Ystävällisin terveisin:

Mia, terveydenhoitaja

Mikä auttaa?

Mikä auttaa vartalo ahdistukseen joka on johtanut laihduttamiseen? Mikä auttaa ahdistukseen ylipäätään?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kysyt viestissäsi, mikä voisi auttaa laihdutukseen johtanutta vartaloahdistusta ja ahdistusta ylipäänsä. Tietämättä tilanteestasi, elämästäsi tai aiemmista kokemuksistasi, vastaan sinulle mahdollisimman kattavasti ja lisään loppuun linkkivinkkejä verkkopalveluista ja -sivuista, joista sinulle voisi olla hyötyä.

Kerrot iäksesi 13-15 vuotta, joka tarkoittaa sitä, että olet murrosiän todennäköisesti kiihkeimmässä kehitys- ja muutosvaiheessa. Aivoissasi tapahtuu valtavasti muutoksia. Aivot valmistautuvat vastaamaan aikuisuuden vaatimuksiin ja siksi ne järjestäytyvät monin tavoin uudelleen. Aivojen isot muutostyöt kestävät yli 20-vuotiaaksi saakka. On siis ymmärrettävää, että koet monenlaista myrskyä ja tyrskyä mielessäsi juuri nyt. Se on aivan normaalia ja tapahtuu jokaisella murrosiässä olevalla omalla tavallaan.

Puhut viestissäsi laihdutukseen johtaneesta vartaloahdistuksesta ja siitä, mitä siihen voisi auttaa. En tiedä, mitä sinun elämäsi aikana on sattunut ja tapahtunut ja kuinka paljon ihastelua, kannustusta ja rohkaisua olet saanut perheeltäsi ja muulta lähipiiriltä. En myöskään tiedä, oletko mahdollisesti joutunut kiusatuksi tai onko sinulla muita ikäviä kokemuksia. Iloksesi voin kuitenkin kertoa, että me itse pystymme vaikuttamaan omaan sisäiseen puheeseemme ja ajatuksiimme valtavasti, kun vain ohjaamme niitä oikeaan suuntaan.

Sen sijaan, että moitimme itseämme, kun teemme töppäyksen tai virheen, voimmekin vaikkapa silittää itseä käsivarresta ja sanoa itsellemme, että ei se mitään haittaa, näitä sattuu kaikille. Se, mistä tässä esimerkissä kerron, on itsemyötätuntoa. Itsemyötätunto on lempeyttä ja armon kokemista itseä kohtaan. Mitä armollisempia ja lempeämpiä olemme itseämme kohtaan, sitä pienemmäksi armoton ja ankara puhe itseämme kohtaan kääntyy. Itsemyötätunto on siis taito, jota voi oppia ihan itse!

Voisitkohan kokeilla, miltä tuntuisi, jos vaikka kahden viikon ajan kertoisit joka kerta peilikuvasi nähdessäsi, että ”Minä olen ihana ja sopiva juuri tällaisena kuin olen juuri nyt.” Voit sanoa sen joko ääneen tai hiljaa mielessäsi. Harjoitus voi tuntua hassulta tai hölmöltä, mutta suosittelen kokeilemaan!

Toinen hyvä keino lisätä hyvää mieltä omasta itsestä ja omasta elämästä on miettiä hyviä asioita ja keskittyä niihin. Voisit miettiä, mistä sinä olet kiinnostunut? Mikä sinua ilahduttaa? Mistä tykkäät? Tunnistamalla itsellesi tärkeät asiat ja tekemiset ja lisäämällä niitä elämääsi, saat todennäköisesti mieltäsikin paremmaksi.

Yleiseen ahdistukseen voi auttaa se, että hyväksyy ahdistuksen tunteet. Tunteet ovat aina ohimeneviä, vaikka ne tuntuisi jämähtävän paikoilleen syvälle omaan mieleen eikä niistä juuri sillä hetkellä tunnu pääsevän irti. Normaalien arkirutiinien ylläpitäminen on myös tärkeää; terveellisen ruoan syöminen ja herkuttelukin, mukavalta tuntuva liikkuminen, mukavien ihmisten kanssa ajan viettäminen, itselle mieluisat harrastukset ja riittävä lepo ja uni. Ahdistukseen voi auttaa jo aiemmin viestissäni kirjoittama lempeämmän sisäisen puheen harjoitteleminen. Yhteys omiin ajatuksiin ja tunteisiin on myös oleellinen taito ahdistuksen sietämisessä. Sinä olet vielä tosi nuori ja sinulla on aikaa opetella sitä. Voit lähteä liikkeelle esimerkiksi noilla lempeän sisäisen puheen harjoituksilla ja hyvien asioiden miettimisellä ja vaikka niiden kirjoittamisella.

Murrosiässä tapahtuu suuri määrä muutoksia niin mielessä kuin kehossa, jotka aiheuttavat epätasapainoa. Ne voivat aiheuttaa myös ahdistuksen tunteita. Murrosikään kuuluu myös hämmennyksen, epävarmuuden, levottomuuden ja herkkyyden tunteita. Jokainen ”läpäisty” vaihe tuo lisää kypsyyttä, joten kartutat mielen ja kehon kypsymistä joka päivä.

Apua ja tukea ahdistukseen on saatavilla jo nuoruusiällä. Koulukuraattorit ja -terveydenhoitajat ovat tottuneet käsittelemään ahdistuksen kokemuksia ikäistesi kanssa. Onkohan sinun mahdollista päästä halutessasi kouluterkkarin tai kuraattorin juttusille? Heidän kanssaan voi jutella mistä tahansa asioista, mitkä mieltä painaa.

Olen itse töissä Byströmin Ohjaamossa Oulun keskustassa ja myös me autamme kaikkia alle 30-vuotiaita oululaisia nuoria, oli asia tai tilanne mikä hyvänsä. Meillä voi tulla käymään arkisin klo 9-16 välillä, soittaa tai ottaa yhteyttä somessa. Jatketaan siis juttelua, jos haluat!

Laitan sinulle tähän loppuun vielä muutaman linkkivinkin, kuten lupasin.

Tietoperustaisia verkkopalveluita:

Nuorten Väestöliiton sivut: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/mina-ja-muut/mielen-hyvinvointi/

Oulun Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Napin verkkopalvelu: http://nettinappi.fi/

MLL:n Nuortennetti: https://www.nuortennetti.fi/

Suomen Mielenterveysseuran sivut: https://www.mielenterveysseura.fi/fi/kehitt%C3%A4mistoiminta/lapset-ja-nuoret/yl%C3%A4koulu

Nuorten Mielenterveystalo: https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/Pages/default.aspx

 

Harjoituksia mielen hyvinvointiin:

Mielenterveysseuran harjoituksia: https://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/harjoitukset

Oivamieli, harjoituksia: https://oivamieli.fi/dashboard.php

 

Toivottavasti viestistäni on sinulle apua ja otat yhteyttä, mikäli haluat jatkaa juttelua, joko verkossa tai kasvotusten. Valoisaa viikonloppua sinulle!

 

Ystävällisin terkuin,

Liisa Kurtti
Byströmin Ohjaamo
Oulu