Kysytyimmät kysymykset

Tänne kerätään meille useimmin esitettyjä kysymyksiä eri aiheista.

Milloin on sen aika?

Moi oon 14 vuotias tyttö. Mulla on seurustelukumppani, ja ollaan suudeltu jo monesti ja vähä hyväilty toisiimme. Meil kummalki on vähä halui, mut silti ei tiietä et ollaaks viel valmiita seksiin? Mitä tehään?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi, hienoa että kysyt neuvoa sinua mietityttävään asiaan! Sinulla ja seurustelukumppanillasi tuntuu siis olevan seksihaluja, mutta ette oikein tiedä, oletteko vielä valmiita seksiin. Kysyt, mitä tekisitte ja milloin on seksin aika.

Jokainen kehittyy seksuaalisesti ja fyysisesti omaan, yksilölliseen vauhtiin, joten ei voida yleistää jotain tiettyä aikaa tai ikää siihen, milloin on valmis seksiin. Kannattaakin pohtia ennen muuta sitä, miltä itsestä tuntuu ja millaisia ajatuksia seksi sinussa ja kumppanissasi herättää. Seksuaalisiin tekoihin ei kannata kiirehtiä. Sen sijaan omaan kehoon ja seksuaalisuuteen voi hyvillä mielin tutustua rauhassa vaikkapa sooloseksin avulla.

Seksi ja eka kerta mietityttävät monia nuoria, joten Nuorten Väestöliitto on kirjoittanut aiheesta lyhyen suuntaa antavan listan, milloin tietää olevansa valmis seksiin. Lue/lukekaa listaa yhdessä kumppanisi kanssa täältä. Voitte sitten keskustella avoimesti, mitä ajatuksia teillä tulee ja oletteko valmiita seksiin. Jos ajatus seksistä epäilyttää, voi se olla merkki siitä, ettei siihen ole vielä valmis.

Voitte pohtia, mihin olette tällä hetkellä valmiita ja halukkaita suhteessanne ja mihin ette – seksiäkin kun on olemassa hyvin monenlaista. Usein seksistä puhuttaessa ajatellaan automaattisesti yhdyntää, vaikka todellisuudessa seksi on paljon kaikkea muutakin! :) Hyviä vinkkejä ja kysymyksiä itselle pohdittavaksi löytyy Justwearit-sivustolta. Lukekaa sivustolta myös Seksiä on monenlaista –osio. Erityisen tärkeää on myös huolehtia ehkäisystä.

Jos päädytte jossakin vaiheessa siihen, että olette valmiita seksiin, voitte aluksi kokeilla hyväilyseksiä eli pettingiä. Mainitsitkin, että olette hieman hyväilleet toisianne. Se onkin turvallinen tapa aloittaa tutustuminen kumppanin kehoon. Petting on turvallista seksiä, jonka kautta kumppanukset aloittavat yhteisen seksuaalisen nautinnon jakamisen. Pettingin tarkoituksena on läheisyyden kokeminen ja kehojen tutustuminen, esileikin opettelu ja yhteiseen nautiskeluun tutustuminen. Lisää tietoa pettingistä Väestöliiton sivulta.

Voitte myös lukea Fressiksen sivulta artikkelin 10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä.

Jos kaipaat lisää neuvoa, voit jutella tilanteestanne esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissa luotettavan aikuisen kanssa kahden kesken.

Toivottavasti vastauksesta on teille hyötyä! :)

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Milloin on hyvä ikä?

Moi oon 14 poika. Minkä ikäisenä on hyvä aika aloittaa seksi ja miten sen saa maksimi nautinnolliseksi? Me ollaan vähän hyväilty ei paljon muuta vielä. Voiko mun tiukka esinahka tehdä yhdynnästä tosi vaikean ettei tunnu mitenkään hyvältä? Mitä jos oon silloin tosi nopea, ainakin hyväilyissä oon aina liian nopea? Voiko pippeli kasvaa vielä mun iässä? Onko ihan ok kun tykkään sheivata?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Mietit hyvää ikää seksin aloittamiseen. Sopiva aika seurustelun ja seksin aloittamiselle on silloin, kun ihastumisen tunteet ovat molemminpuolisia ja kumpikin osapuoli kokee olevansa valmis. Seksin aloittamisesta on hyvä puhua etukäteen. Kannattaa jutella siitä mistä kumpikin tykkää ja millaista seksiä haluaa tehdä tai kokeilla sekä myös siitä mistä ei pidä. Seksissä kannattaa edetä rauhallisesti, molempien toiveita kunnioittaen. Seksissä on tärkeä muistaa myös turvallisuus. Kondomi suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta. Kondomeja voi ostaa kaupoista, kioskeista, apteekeista ja niitä saa myös koulun terveydenhoitajalta.

Olit huolissasi siitä että jos olet yhdynnässä liian nopea. Tarkoititko nopeita simensyöksyjä? Nopea siemensyöksy on harmillinen, mutta hyvin yleinen, etenkin nuorten miesten haaste. Suurin osa miehistä oppii iän ja kokemuksen myötä viivästyttämään siemensyöksyä.

Kerroit huolesi tiukasta esinahasta. Esinahka voi olla kireä ja ahdas, joka tarkoittaa ettei sitä ei saa vedettyä taaksepäin. Kireälle esinahalle ei tarvitse tehdään mitään ellei siitä aiheudu jotain haittaa tai vaivoja, kuten toistuvia tulehduksia. Joskus ahdas esinahka voi aiheuttaa kipua peniksen jäykistyessä ja seksitilanteissa, kuten itsetyydytyksessä. Jos ahdas esinahka aiheuttaa huolta ja vaivoja, voit jutella asiasta oman koulusi terveydenhoitajalle ja hän voi varata ajan koululääkärin vastaanotolle.

Kyselit peniksen kasvusta. Pojilla murrosikä alkaa keskimäärin 13-14 -vuotiaana. Penis kasvaa yleensä lopulliseen mittaansa kahden kolmen ensimmäisen vuoden aikana murrosiän alkamisesta eli on todennäköistä että peniksesi vielä kasvaa. Penis on normaali, jos sillä saa erektion ja kykenee virtsaamaan. Se ei ole koosta kiinni.

Joidenkin mielestä karvattomuus näyttää paremmalta. Mikäli pitää itsestään vähemmän karvaisena niin sheivaaminen on täysin ok.

Halutessasi voit keskustella seksiin ja seurusteluun liittyvistä asioista soittamalla

Karviaisen (Vihti ja Karkkila) nuorten ehkäisyneuvolaan p.044 7674957

tai chattaamalla tai soittamalla Poikien puhelimeen: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/

puh. 0800 94884.

Ystävällisin terveisin:

Mia, terveydenhoitaja

Mikä auttaa?

Mikä auttaa vartalo ahdistukseen joka on johtanut laihduttamiseen? Mikä auttaa ahdistukseen ylipäätään?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kysyt viestissäsi, mikä voisi auttaa laihdutukseen johtanutta vartaloahdistusta ja ahdistusta ylipäänsä. Tietämättä tilanteestasi, elämästäsi tai aiemmista kokemuksistasi, vastaan sinulle mahdollisimman kattavasti ja lisään loppuun linkkivinkkejä verkkopalveluista ja -sivuista, joista sinulle voisi olla hyötyä.

Kerrot iäksesi 13-15 vuotta, joka tarkoittaa sitä, että olet murrosiän todennäköisesti kiihkeimmässä kehitys- ja muutosvaiheessa. Aivoissasi tapahtuu valtavasti muutoksia. Aivot valmistautuvat vastaamaan aikuisuuden vaatimuksiin ja siksi ne järjestäytyvät monin tavoin uudelleen. Aivojen isot muutostyöt kestävät yli 20-vuotiaaksi saakka. On siis ymmärrettävää, että koet monenlaista myrskyä ja tyrskyä mielessäsi juuri nyt. Se on aivan normaalia ja tapahtuu jokaisella murrosiässä olevalla omalla tavallaan.

Puhut viestissäsi laihdutukseen johtaneesta vartaloahdistuksesta ja siitä, mitä siihen voisi auttaa. En tiedä, mitä sinun elämäsi aikana on sattunut ja tapahtunut ja kuinka paljon ihastelua, kannustusta ja rohkaisua olet saanut perheeltäsi ja muulta lähipiiriltä. En myöskään tiedä, oletko mahdollisesti joutunut kiusatuksi tai onko sinulla muita ikäviä kokemuksia. Iloksesi voin kuitenkin kertoa, että me itse pystymme vaikuttamaan omaan sisäiseen puheeseemme ja ajatuksiimme valtavasti, kun vain ohjaamme niitä oikeaan suuntaan.

Sen sijaan, että moitimme itseämme, kun teemme töppäyksen tai virheen, voimmekin vaikkapa silittää itseä käsivarresta ja sanoa itsellemme, että ei se mitään haittaa, näitä sattuu kaikille. Se, mistä tässä esimerkissä kerron, on itsemyötätuntoa. Itsemyötätunto on lempeyttä ja armon kokemista itseä kohtaan. Mitä armollisempia ja lempeämpiä olemme itseämme kohtaan, sitä pienemmäksi armoton ja ankara puhe itseämme kohtaan kääntyy. Itsemyötätunto on siis taito, jota voi oppia ihan itse!

Voisitkohan kokeilla, miltä tuntuisi, jos vaikka kahden viikon ajan kertoisit joka kerta peilikuvasi nähdessäsi, että ”Minä olen ihana ja sopiva juuri tällaisena kuin olen juuri nyt.” Voit sanoa sen joko ääneen tai hiljaa mielessäsi. Harjoitus voi tuntua hassulta tai hölmöltä, mutta suosittelen kokeilemaan!

Toinen hyvä keino lisätä hyvää mieltä omasta itsestä ja omasta elämästä on miettiä hyviä asioita ja keskittyä niihin. Voisit miettiä, mistä sinä olet kiinnostunut? Mikä sinua ilahduttaa? Mistä tykkäät? Tunnistamalla itsellesi tärkeät asiat ja tekemiset ja lisäämällä niitä elämääsi, saat todennäköisesti mieltäsikin paremmaksi.

Yleiseen ahdistukseen voi auttaa se, että hyväksyy ahdistuksen tunteet. Tunteet ovat aina ohimeneviä, vaikka ne tuntuisi jämähtävän paikoilleen syvälle omaan mieleen eikä niistä juuri sillä hetkellä tunnu pääsevän irti. Normaalien arkirutiinien ylläpitäminen on myös tärkeää; terveellisen ruoan syöminen ja herkuttelukin, mukavalta tuntuva liikkuminen, mukavien ihmisten kanssa ajan viettäminen, itselle mieluisat harrastukset ja riittävä lepo ja uni. Ahdistukseen voi auttaa jo aiemmin viestissäni kirjoittama lempeämmän sisäisen puheen harjoitteleminen. Yhteys omiin ajatuksiin ja tunteisiin on myös oleellinen taito ahdistuksen sietämisessä. Sinä olet vielä tosi nuori ja sinulla on aikaa opetella sitä. Voit lähteä liikkeelle esimerkiksi noilla lempeän sisäisen puheen harjoituksilla ja hyvien asioiden miettimisellä ja vaikka niiden kirjoittamisella.

Murrosiässä tapahtuu suuri määrä muutoksia niin mielessä kuin kehossa, jotka aiheuttavat epätasapainoa. Ne voivat aiheuttaa myös ahdistuksen tunteita. Murrosikään kuuluu myös hämmennyksen, epävarmuuden, levottomuuden ja herkkyyden tunteita. Jokainen ”läpäisty” vaihe tuo lisää kypsyyttä, joten kartutat mielen ja kehon kypsymistä joka päivä.

Apua ja tukea ahdistukseen on saatavilla jo nuoruusiällä. Koulukuraattorit ja -terveydenhoitajat ovat tottuneet käsittelemään ahdistuksen kokemuksia ikäistesi kanssa. Onkohan sinun mahdollista päästä halutessasi kouluterkkarin tai kuraattorin juttusille? Heidän kanssaan voi jutella mistä tahansa asioista, mitkä mieltä painaa.

Olen itse töissä Byströmin Ohjaamossa Oulun keskustassa ja myös me autamme kaikkia alle 30-vuotiaita oululaisia nuoria, oli asia tai tilanne mikä hyvänsä. Meillä voi tulla käymään arkisin klo 9-16 välillä, soittaa tai ottaa yhteyttä somessa. Jatketaan siis juttelua, jos haluat!

Laitan sinulle tähän loppuun vielä muutaman linkkivinkin, kuten lupasin.

Tietoperustaisia verkkopalveluita:

Nuorten Väestöliiton sivut: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/mina-ja-muut/mielen-hyvinvointi/

Oulun Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Napin verkkopalvelu: http://nettinappi.fi/

MLL:n Nuortennetti: https://www.nuortennetti.fi/

Suomen Mielenterveysseuran sivut: https://www.mielenterveysseura.fi/fi/kehitt%C3%A4mistoiminta/lapset-ja-nuoret/yl%C3%A4koulu

Nuorten Mielenterveystalo: https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/Pages/default.aspx

 

Harjoituksia mielen hyvinvointiin:

Mielenterveysseuran harjoituksia: https://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/harjoitukset

Oivamieli, harjoituksia: https://oivamieli.fi/dashboard.php

 

Toivottavasti viestistäni on sinulle apua ja otat yhteyttä, mikäli haluat jatkaa juttelua, joko verkossa tai kasvotusten. Valoisaa viikonloppua sinulle!

 

Ystävällisin terkuin,

Liisa Kurtti
Byströmin Ohjaamo
Oulu

 

 

Onko ok

Olen siis 15 vuotias tyttö. Olen seurustellut nyt puoli vuotta 18 vuotiaan pojan kans. Kummatkin haluttais harrastaa toistemme kanssa seksiä, mutta laki ei antaisi. Minua pelottaa että hänelle tulisi siitä huonoja seurauksia. Mitä teen, pelottaa että hän pettää minua kun hänellä on kauheasti haluja ja Rakastan häntä :(

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Huolestunut!

Kiitos viestistäsi! Kerrot, että tahtoisitte harrastaa seksiä 18-vuotiaan poikaystäväsi kanssa. Sinua kuitenkin pelottaa, että hänelle tulisi siitä huonoja seurauksia, koska laki kieltää 18-vuotiaan ja alle 16-vuotiaan välisen seksin. Sinua myös pelottaa, että hän pettää sinua, koska hänellä on niin kauheasti seksihaluja.

On totta, että laki kieltää aikuisen ja alle 16-vuotiaan välisen seksin. Suora lainaus Sexpon sivuilta: ”Lakiin on kuitenkin kirjattu poikkeus, jonka mukaan rikoksena ei pidetä sellaisia seksisuhteita, joiden ”osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa”. Tällä pyritään suojaamaan nuoria turhilta viranomaisten puuttumisilta silloin, kun kyse on tasavertaisesta nuorten välisestä seurustelu- tai seksisuhteesta iästä riippumatta.

Vaikka suhteen toinen osapuoli olisi alle 16 ja toinen täysi-ikäinen (yli 18), seksiä ei pidetä rikoksena yllä mainituin perustein. Olennaista on se, että ikäero ei ole kovin suuri, ja että suhteen osapuolet ovat mukana täydessä ymmärryksessä sekä vapaasta tahdosta ilman painostusta tai pakottamista.

Eli jos yllä oleva teksti pitää kohdallanne paikkaansa, ei siinä silloin tapahdu rikosta.

Seksuaalisiin tekoihin ei siitä huolimatta kannata kiirehtiä. Mieti, oletko juuri sinä valmis seksiin. Seksiä ei kannata harrastaa sen takia, että pelkää toisen pettävän, jos ei itse suostu seksiin. Toista ei myöskään pidä painostaa seksiin, vaikka itsellä olisin kovasti haluja. Suhteessa tulee arvostaa toista ja kunnioittaa toisen rajoja. Jos toisesta todella välittää, silloin malttaa myös odottaa, että toinenkin on oikeasti valmis seksiin. Kaikki 15-vuotiaat kun eivät vielä ole valmiita seksiin. Itse tiedät parhaiten, oletko valmis vai et. Kuuntele siis itseäsi. Tänne Väestöliiton sivuille on koottu hyvä setti siitä, milloin on valmis seksiin. Kannustan sinua lukemaan sen ja miettimään listattuja asioita ajatuksen kanssa.

Täältä Sexpon sivuilta puolestaan voit lukea ekasta kerrasta hyödyllistä tietoa.

Sitten jos päätätte poikaystävänne kanssa harrastaa seksiä, on teidän hyvä keskustella ehkäisystä ja muista seksiin liittyvistä asioista. Täältä justwearit.fi-sivustolta voisitte yhdessä lukea ehkäisystä ja seksin eri tavoista. (Esim. mitä kaikkea muuta seksi voi olla kuin yhdyntää.)

Jos tahdot vielä miettiä asiaa ja jutella siitä, kannustan sinua ottamaan asian puheeksi esim. jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Juttelu tapahtuu nimettömänä ja luottamuksellisesti turvallisen aikuisen kanssa. Chatit löydät täältä Netarin sivulta.

Loppujen lopuksi sinä itse päätät, miten toimit, mutta toivottavasti vastauksestani on sinulle hyötyä valintojesi kanssa! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

yksityisyys

Hei. Äitini löysi huoneestani avatun kondomi paketin ja tuli heti kysymään olenko harrastanut seksiä. Vastaan rehellisesti että olen. Äitini heti alkaa kyselemään kenen kanssa, milloin, miksi yms. Eihän noihin kysymyksiin tarvitse vastata kun eikö se ole vain minun ja tämän pojan välinen asia eikä kuulu äidilleni?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kerrot viestissäsi, että äitisi löysi avatun kondomipaketin huoneestasi ja alkoi kysellä, oletko harrastanut seksiä; kenen kanssa, milloin ja miksi. Kysyt, tarvitseeko sinun vastata äitisi kysymyksiin vai onko seksiin liittyvät asiat vain sinun ja kertomasi pojan välisiä?

Meillä Suomessa on aika tarkkaan laissa säädetty, millainen seksuaalinen kanssakäyminen on sallittua alaikäisten ja vielä tarkemmin niin sanotun suojaikärajan eli 16 vuotta nuorempien kohdalla. Kerrot viestin taustatiedoissa iäksesi 13-15 vuotta, joten olet vielä seksuaalisessa mielessä suojattu ikäsi puolesta. Toisaalta Suomessa kunnioitetaan myös seksuaalioikeuksia, joissa ei ole ikärajoja.

Tärkeintä on se, onko poika, jonka kanssa olet seksiä harrastanut, suunnilleen samanikäinen kanssasi ja onko seksi tapahtunut molempien teidän tahdosta. Mikäli vastasit molempiin näistä asioista kyllä, niin seksi sinun ja kertomasi pojan välillä on lakipykälistä katsottuna sallittua.

Äitisi on ymmärrettävästi hämillään löytyneestä kondomipaketista; hänen on viimeistään nyt avattava silmänsä sille, ettet enää ole hänen pikkutyttönsä, vaan hiljalleen isommaksi ja aikuisemmaksi kasvamassa oleva nuori. Sinusta äitisi kyselyt voivat tuntua epämiellyttäviltä tai muuten tympeiltä, mutta pohjimmiltaan äitisi varmastikin haluaa sinun parasta ja toivoo ehkä puheyhteyttä teidän välillenne.

Vanhempiesi tehtävänä ja velvollisuutena on pitää huolta sinun turvallisuudesta ja terveydestä, johon lukeutuu mukaan myös seksuaaliterveys. Voisitkohan ottaa asian uudelleen puheeksi äitisi kanssa ja kysyä, mikä häntä mietityttää. Jos puhuminen tuntuu hankalalta, voisit kirjoittaa äidillesi kirjeen tai vaikka viestin puhelimella ja ehkä sitten jatkaa juttelua kasvotusten. 

Seksin harrastamisen aloittaminen vaatii vastuullisuutta ja huolellisuutta sekä kypsyyttä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Voisit omalla esimerkilläsi osoittaa äidillesi hänen kanssa keskustelemalla näyttää, että olet tarpeeksi kypsä juttelemaan seksiin liittyvistä asioista.

Toivon, että löydätte äitisi kanssa yhteyden tässä tärkeässä asiassa!

Oikein ihanaa uuden vuoden aloitusta. :)

Ystävällisin terveisin, Liisa

Terveys

Miksi on tärkeää huolehtia terveydestä nuorena.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Petra,

kiitos tärkeästä kysymyksestäsi. Mukavaa, että olet kiinnostunut terveyteen liittyvistä asioista.

Terveyteen kannattaa sijoittaa eli harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti. On myös monia muita keinoja harrastaa terveellistä elämää. Terveelliset elämäntavat nuorena vähentävät sairauksia vanhana.

Liikunta 

Kun liikkuu nuorena tarpeeksi ja pysyy normaalipainoisena, hyödyt näkyvät vielä vanhanakin. Liikunnalla saa ehkäistyä monia sairauksia. Sen avulla voi ehkäistä erilaisia kansansairauksia esimerkiksi sepelvaltimotautia, korkeaa verenpainetta, diabetesta ja osteoporoosia. Liikunnasta saa myös hyvän mielen ja se ehkäisee mielenterveysongelmia.

Muut elintavat

Kun syö terveellisesti ja pitää kiinni säännöllisistä ruoka-ajoista niin nekin vaikuttavat hyvin paljon terveyteen. Usein se näkyy vasta vuosien päästä, kun esimerkiksi kolesteroliarvot tai verenpaine ovat koholla huonojen rasvojen ja suolaisen ruuan syömisestä. Epäterveellisen ravinnon aiheuttamat haitat syntyvät hitaasti jopa vuosien ja vuosikymmenien kuluessa. Siksi on tärkeää huolehtia niistä jo nuorena.

Kaikki tietävät että tupakointi, alkoholi ja huumeet ovat terveydelle haitallisia. Ne myös vanhentavat ja kukapa haluaisi näyttää vanhana vieläkin vanhemmalta kuin on. Kannattaa muistaa että tupakointi on passiivisenakin vaarallista hengittää. 

Nukkuakin voi liikaa tai liian vähän. Kumpikin näistä ovat yhteydessä suurempaan sepelvaltimotautien ja aivohalvauksen riskiin tulevaisuudessa. Ne aiheuttavat myös aikuisiän diabetesta ja liika lihavuutta. Sydän- ja verisuonitaudit ovat myös yhteydessä riittämättömiin tai liian pitkiin yöuniin. Unenlaatua voi parantaa ostamalla hyvän patjan ja niskaa kunnolla tukevan tyynyn. Kun saa nukuttua hyvin, niin todennäköisesti tulee nukuttua juuri sopiva määrä.

Terve suu terveessä ruumiissa

Hampaiden oikeanlainen pesu ja suun terveydestä huolehtiminen on myös tärkeää terveyden kannalta. Hammaslääkärissä kannattaa käydä säännöllisesti. Tällä tavalla saa ehkäistyä tulevaisuudessa muuan muassa hampaiden reikiintymistä, ientulehduksia, hammaskipuja sekä suun limakalvo-ongelmia. Huonosti hoidettu suu on riski myös yleisterveydelle ja voi aiheuttaa jopa sydän- ja verisuonitauteja. Jos suu on tulehtunut, sen epäillään lisäävän jopa aivoinfarktin, aivoverenkiertohäiriöiden ja aivoverenvuodon riskiä.

Kouluista sekä Ohjaamosta löydät myös terveydenhoitajan palvelut, mikäli sinulla tulee muita kysymyksiä terveyteen liittyen.

T. Ohjaamo Kouvola

Kauppakeskus Valtari, Kouvolankatu 15

45100 Kouvola

[email protected]

p. 020 615 5446

Mitä on masennuksen oireet?

Mitkä ovat masennuksen oireita?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Aaro ja kiitos viestistäsi! :)

Masennus aiheuttaa varsin monenlaisia oireita. Tässä masennusinfo.fi:n sivuilta poimittuja masennuksen tyypillisimpiä oireita, joita sairastuneella saattaa esiintyä:

Masentunut mieliala: Tunnetila on suurimman osan aikaa syvästi alakuloinen, ja huomiota on vaikea kohdistaa muihin asioihin.

Mielihyvän menetys: Asiat, joista aiemmin on saanut mielihyvää, eivät enää tuota nautintoa. Oire jatkuu päivästä toiseen ja esiintyy suurimman osan aikaa.

Uupumus: Olotila on jatkuvasti väsynyt ja jaksamaton. Pienikin teko, kuten lievä fyysinen ponnistus, tuntuu raskaalta ja vaatii voimia.

Itseluottamuksen tai itsearvostuksen menetys: Luottamus omaan kykyyn selviytyä elämässä on selvästi heikentynyt, eikä masentunut arvosta itseään.

Kohtuuton itsekritiikki ja syyllisyydentunne: Ajatukset keskittyvät jatkuvasti omaan persoonaan. Omia tekemisiä väheksytään ilman erityisiä perusteita.

Toistuvat kuolemaan liittyvät ajatukset tai itsetuhoinen käytös: Ajatukset kohdistuvat vahvasti kuoleman ympärille, ja mielessä pyörii itsensä vahingoittaminen.

Päättämättömyyden ja keskittymiskyvyttömyyden tunne: Masentunut on epävarma tehdessään arkisia päätöksiä, joista hän on aikaisemmin selvinnyt helposti. Hänellä on vaikeuksia keskittyä esimerkiksi lukemiseen tai muuhun tarkkaavaisuutta vaativaan toimintaan.

Psykomotorinen hidastuminen tai kiihtyneisyys: Liikkeet voivat hidastua ja kasvot voivat vaikuttaa ilmeettömiltä. Toisaalta voi esiintyä kiihtyneisyyttä, joka ilmenee esimerkiksi raajojen tarkoituksettomina liikkeinä, pakonomaisena kävelynä tai tuskaisena huokailuna.

Unihäiriö: Unihäiriö voi ilmetä nukahtamisvaikeutena, unen pinnallisuutena ja katkonaisuutena sekä liian varhaisena heräämisenä. Joillakin masennus voi oireilla myös liiallisena nukkumisena.

Ruokahalun ja painon muutos: Masentunut voi menettää ruokahalunsa ja ruoka voi tuntua vastenmieliseltä. Tämä johtaa selvään painon laskuun. Joillakin paino voi nousta.

Masennus ei kuitenkaan aina aiheuta kaikkia edellä mainittuja oireita. Masennus alkaa yleensä lievistä oireista ja pahenee pikkuhiljaa. Avun hakeminen ja hoitoon pääseminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa edistävät huomattavasti masentuneen toipumista. Tavallisimpia masennuksen hoitomuotoja ovat lääkehoidot ja keskusteluun ja vuorovaikutukseen perustuva psykoterapia.

Jos epäilee, että itsellä voisi olla masennus tai on muuten huolissaan omasta terveydestä/hyvinvoinnista, kannattaa olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan tai oman paikkakunnan terveysasemaan. 

Voit halutessasi lukea lisää masennuksesta esimerkiksi näistä lähteistä:

Masennusinfo.fi

Mielenterveysseura.fi

Mukavaa loppukesää sinulle! :)

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Suuseksi

Miten voidaan kokeilla suuseksiä eli suihinottoa ja nuolemista kun kummallakaan ei ole kokemusta? Mitä kannattaa ottaa huomioon että siitä saa mukavimman tuntuisen? Mistä sen sitten tietää milloin poika saa siemensyöksyn?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Vilma!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. Mietit, miten voitte kokeilla suihinottoa ja nuolemista, kun kummallakaan ei ole kokemusta. Mietit, mitä kannattaa ottaa huomioon, että suuseksistä saa mukavimman tuntuisen. Pohdit myös, mistä tietää, milloin poika saa siemensyöksyn.

Sexpo-säätiön sivuilta poimittua:
Penikselle voi tuottaa mielihyvää suutelemalla peniksen vartta ja kärkeä sekä esimerkiksi liikuttelemalla kieltä terskan ympäri. Voit myös ottaa terskan varovasti suuhun ja imeä sitä. Peniksen vartta voi imeä suuhunsa sen verran kuin tuntuu hyvältä. Kannattaa hieman varoa, etteivät hampaat osu vahingossa liian rajusti penikseen ja vaurioita sen herkkää pintaa. Jotkut saavat myös paljon nautintoa kivesten suukottelusta tai nuolemisesta.

Nuolemalla klitorista ja häpyhuulia voi tuottaa paljon nautintoa: Liikuttelemalla kieltä klitoriksen ympäri ja ylitse edestakaisin tai työntelemällä kieltä emättimen suuaukon sisään. Häpyhuulia ja klitorista voi suudella hellästi sekä imeä varovaisesti. Kannattaa kokeilla erilaisia rytmityksiä sekä kysyä, millainen voimakkuus tuntuu vastaanottajasta parhaimmalta. Hampaita sekä liian kovaa imemistä on hyvä varoa suuseksiä annettaessa. Emättimen sisään ei tule puhaltaa ilmaa. Samalla kun nuolee tai imee klitorista, voi sormea työnnellä emättimen sisään, jos kumppani niin haluaa.

Kumppani ei välttämättä voi kovin hyvin ennakoida toisen siemensyöksyä. Henkilö itse voi kuitenkin halutessaan kertoa kumppanille, kun siemensyöksy on lähestymässä. Kun se sitten tapahtuu, tulee peniksestä siemennestettä eli spermaa.

Eri ihmiset nauttivat erilaisista asioista. Mieltymyksistä on hyvä keskustella avoimesti. Yhteinen ja avoin kommunikointi auttavat löytämään oikeat tavat miellyttää kumppania. Mukavuutta edistää myös esimerkiksi hyvä hygienia ja rauhallinen paikka. Kannattaa myös varata aikaa ja edetä molemmille sopivaan tahtiin. Joillekin liukuvoiteen käyttö suuseksissä tuo lisänautintoa. Liukuvoiteita saa myös erimakuisina. Suuseksin kokeileminen voi olla jännittävä, hauska ja kiihottava yhteinen kokemus.

Suojaamattomassa suuseksissä voi saada seksitaudin. Suuseksissä on tärkeää muistaa kondomin tai suuseksisuojan käyttö seksitautien ehkäisemiseksi. Jos kumpikaan suuseksin osapuolista ei ole aiemmin harrastanut seksiä, seksitaudin mahdollisuuttakaan ei tällöin ole. Kondomia tai suuseksisuojaa ei tällöin tarvitse käyttää. Jos ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta siitä, ettei kumppanilla ole seksitautia, kannattaa käyttää kondomia / suuseksisuojaa ja välttää siemennesteen ja emätineritteiden ottamista suuhunsa. Ohjeet kondomin ja suuseksisuojan käyttöön löydät Hivpointin justwearit.fi-sivustolta.

Mukavaa kesänjatkoa sinulle! :)

Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Sukupuolitautitesteihin?

Moi, minulla on syytä epäillä sukupuolitautia. Olen homo ja harrastanut seksiä toisen miehen kanssa ilman kondomia, mutta siitä on jo aikaa. Miten voin hakeutua testeihin? Onko se ilmaista? Saavatko vanhempani tietää? Tämä on mulle vähän vaikea tilanne, sillä vanhempani eivät vielä edes tiedä, että olen homo.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Pohdit, miten voit hakeutua sukupuolitautitesteihin, paljonko ne maksavat ja saavatko vanhempasi tietää, jos käyt testeissä.

Sinun kannattaakin hakeutua sukupuolitautitesteihin, koska sinulla on ollut suojaamatonta seksiä. Testeihin voi hakeutua sukupuolitautien poliklinikalle tai terveysasemalle. Jos sinulla on sukupuolitautiin viittaavia oireita, varaa aika sukupuolitautien poliklinikalta. Jos sinulla ei ole oireita, varaa aika terveysasemalta. (Kouluaikoina testeihin voi hakeutua koulu- tai opiskelijaterveydenhuollon kautta.)

Justwearit.fi-sivustolta poimittua:

”Seksitavasta riippuen otetaan virtsanäyte tai näyte virtsaputken suulta, emättimestä, nielusta tai peräaukosta. Emätinyhdynnän jälkeen otetaan virtsanäyte. Tämä näyte voidaan ottaa myös virtsaputken suulta tai emättimestä. Anaaliyhdynnän jälkeen vastaanottavalta osapuolelta näyte otetaan peräaukosta. Jos on antanut kumppanille suuseksiä eli imenyt tai nuollut toisen sukuelimiä, klamydia- ja tippurinäyte tulee ottaa nielusta. Hiv ja kuppa testataan aina verestä. Herpes ja kondylooma todetaan oireiden perusteella.”

Sinun siis kannattaa kertoa vastaanotolla, millaista seksiä sinulla on ollut, jotta näyte osataan ottaa oikeasta paikasta.

Testit ovat maksuttomia.

Terveydenhuollon ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus, eivätkä he kerro testeissä käynnistäsi ulkopuolisille – eivät edes vanhemmillesi.

Sukupuolitaudit voivat tarttua emätin- ja anaaliyhdynnässä ilman kondomia sekä suuseksissä ilman kondomia tai suuseksisuojaa, niin kuin ehkä tiesitkin. Oman seksuaaliterveytesi kannalta on siis järkevää, että jatkossa käytät kondomia seksissä, jos sukupuolitautien tarttumisen riski on olemassa.

Ihanaa kesää sinulle! :)

Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Kroppa

Heii! Oon aina ollu vähän pyöree, mut nyt murrosiän myötä vähä hoikistunu. Olen 15 vuotias tyttö, joka kärsii ongelmista kuten masennus, ahdistus jne.. lähiaikoina must on alkanu tuntuu vielä enemmän että näytän ihan kauheelta. Nykyää instagramista näkee sellasii bodygoals malleja, kaikil naisilla on hoikka vatsa jos näkyy ehkä vähän lihaksia, isot tissit ja treenattu peppu. No tiiän ettei moni näytä tolta paitsi ne fitness mallit, varsinkaan 15 vuotiaat, mut must tuntuu et kaikki o paremmannäkösiä kun minä. Oon ollu syömättä välil tosi paljon, vaik tiiän et se ei auta laihduttaa tai mitää, on alkanu vaa tuntuu pahalta ja ei oo ollu ruokahaluu. Nyt kesälomalla oon kuitenki välillä ahminu kaikkee kavereidenkaa, ja sit myöhemmin on oksettanu ja oon itkeny tyylii koko illan et miks taas menin syömää ku oon tällänen läski norsu. Ku katon peilii, tuntuu pahalta. En oo käyny uimassa 2 vuoteen, sen takii etten tykkää mun kropasta ollenkaan. En voi käyttää bikineitä vaikka just sain uudet, en vaan pysty. Ja uimapuku näyttää vielä pahemmalta. Haluisin vaan olla hoikempi ja kurvikkaampi, tai ees vaan hoikemman mahan.. oon n. 160cm ja painan 57kg, ja mun bmi on joku 23 vähän yli? En muista enää. Voiko vähän pyöreellä ihmisellä olla syömishäiriö tai anoreksia tms? Koska esim. Anorektikot on aina tosi alipainosii nii voisko vaikka lievästi ylipainoisella (ihan vähän) olla anoreksia?.. ei mulla välttämättä oo, ainakaan vielä, mutta kysyn vaan. Kaverit sanoo et en oo oikeesti yhtään lihava, yks on sanonu et oon vaan vähä curvy hyvällä tavalla ja muut että oon normi kokonen. Mut aina ku katon peiliin, tuntuu et oisim lihonnu vaan entisestään. Tuntuu niin pahalta mennä mihinkään kauppakeskuksiin tai muuta sellasta, ku siellä on suurin osa mun ikäsistä niin hoikkia ja mä oon sitte sellanen iso jota katotaan oudosti.. en tiedä mitä mun pitäis tehdä. Oon urheillu välillä, mut en oo hoikistun yhtään ees urheiluharrastuksien kautta. Tuntuu etten ikinä voi mennä rannalle tms koska en voi käyttää tiettyjä vaatteita/bikineitä näin! En pysty välillä syömään vaik oiski nälkä.. mut nyt ku oon alkanu syömää vähän normaalimmin niin tullu huonompi fiilis et taas tää läski syö.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Samassa tilanteessa kanssasi on moni nuori nainen. Miettivät omaa kehoaan ja vertaavat muihin. Olet varmasti hyvä juuri sellaisena kuin olet. Usko ihmisiä, kuten kavereitasi, jotka kertovat sinulle ettet ole lainkaan liian lihava. Ja se että olisi curvy hyvällä tavalla, ota kohteliaisuutena, olet siis muodokas ja siitä voi olla ylpeä. 

Instagramissa ja muissakin sosiaalisissa medioissa kuviaan julkaisevat julkkikset käsittelevät useinkin kuviaan kuvanmuokkausohjelmilla, mikä tietenkin vääristää vartaloihannetta entisestään. Älä vertaile itseäsi, arvosta kehoasi.

Yleensä anoreksiasta kärsivät ovat saattaneet olla aiemmin joko lihavia, hieman ylipainoisia tai normaalipainoisiakin, se että sairastavat anoreksiaa ei kerro heidän aikaisemmasta painostaan ja kehonmuodostaan juuri mitään ilman että näkee heidän anoreksiaa edeltäviä pituus- ja painotietojaan. Kuka tahansa voi sairastua syömishäiriöön.

Säännöllisillä noin 3-4 tunnin välein tapahtuvilla ruokailuilla, monipuolisella ruualla ja arkiliikunnalla esimerkiksi pyöräilyllä on suuri vaikutus kehoon. Kun ruokaa tulee säännöllisesti, keho saa viestin, ettei ole hätää, ruokaa on. Mikäli alkaa jättämään ruokailuja välistä, keho joutuu ikäänkuin "taiseleja pakene"- tilaan ja alkaa käymään säästöliekillä eikä mahdollisesti liikunnasta huolimatta luovutakaan ylimääräistä rasvaa pois vaan pitää rasvakerroksesta "kiinni" mahdollisimman pitkään, ikään kuin vararavintona. 

Kerrot olevasi ahdistunut ja masentunut, onko sinulla jokin kontakti esimerkiksi lasten psykiatriselle poliklinikalle tai mahdollisesti koulupsykologille? Jollei ole, suosittelisin hakeutumaan omalla paikkakunnallasi alkuun näin kesäaikana esim terveyskeskuspsykologin vastaanotolle tai lääkärin vastaanotolle. Ahdistus ja masennusoireet ovat kuitenkin asioita, joihin on hyvä saada apua, eikä niiden kanssa ole hyvä jäädä yksin.

 

Miia terveydenhoitaja, seksuaalineuvoa - Nuortenelämä.fi

Sivut