Kysytyimmät kysymykset

Tänne kerätään meille useimmin esitettyjä kysymyksiä eri aiheista.

Apua seksuaalisen suuntautumisen kanssa

Olen siis 14-vuotias tyttö ja mua on siis jo pitkään mietityttänyt seksuaalinen suuntautumiseni. Mulla on ollut noin päälle kymmenen ihastusta elämän aikana, ja heistä kaksi on ollut tyttöjä, loput poikia (osa pojista ennemminkin kiinnostuksia).Ja lisäksi monia julkkisihastuksia, poikia. Katson vain poikia romanttisessa mielessä, mutta en koskaan puhu pojille. Olen aina sanonut itseäni heteroksi, koska se on tuntunut helpommalla ja sopivammalta, mutta en voi lakata ajattelemasta, että entä jos olenkin bi. Ihastun pojissa yleensä vain ulkonäköön ja välillä luonteeseen, mutta en ole kiinnostunut pojista seksuaalisesti. En ole kiinnostunut myöskään tytöistä sillä tavalla, mutta tyttöjen keho kiinnostaa kuitenkin enemmän, miesten kehoja en halua katsella. Ongelmani on siis se, että en halua olla hetero. Melkein kaikki kaverini ovat biseksuaaleja tai homoja ja pelkään, että he pitävät minua jotenkin huonompana, koska en kuulu lqbtg+ - yhteisöön. Rakastan lgbtq:ta ja haluaisin todella, että minut nähtäisiin osana sitä. Mutta pelkään, että tunteeni tyttöihin ovat olleet feikkejä, ja ne ovat johtuneet siitä, etten halua olla hetero. Tunsin toisen kohdalla kateutta, kun hänellä oli toinen ihastus ja olin aina viivana avaamassa hänen viestiään. Toinen käy samoissa treeneissä ja yritän päästä hänen parikseen, saada katsekontaktin ja olen tosi kateellinen, kun joku puhuu hänelle. Ovatko nuo todellisia tunteita? Ja voinko olla biseksuaali, vaikka pidän pojista enemmän? Tiedän, että olen itsekäs kun haluan olla biseksuaali tuosta syystä. Ja tiedän, että jokaisella on itsemäärittelyoikeus, mutta mä todella haluan apua ja tarkan määritelmän sille, mikä mä olen. Kiitos jos autat!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi. Seksuaaliterapeutti Outi vastaa:

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Pohdit siinä mahdollista biseksuaalisuuttasi, ja erilaisia tunteitasi tyttöjä ja poika kohtaan.

Ensiksi haluan sanoa, että rakkaus, seksuaalisuus ja kiintymys ovat yhtä arvokkaita riippumatta siitä, kohdistuvatko ne samaa vai jotain muuta sukupuolta olevaa ihmistä kohtaan. Monelle voi olla tärkeää löytää itseä kuvaava sana, jolla voi itselleen ja muille avata kokemiaan tuntemuksia. Omasta seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä käyttämäsi termi on kuitenkin itsemäärittelyasia, eli vain sinä voit kuvata itseäsi jollain sanalla – halutessasi – mutta muut eivät voi tehdä sitä puolestasi. Määrittelemättömyyskin voi muodostaa oman identiteetin sisällön: jotkut kutsuvat itseään vain termillä queer, ei-hetero tai sateenkaareva, mikä ei kerro identiteetistä muuta kuin sen, että heterous/cissukupuolisuus ei tunnu omalta jutulta. (Cissukupuolinen tarkoittaa henkilöä, joka on samaa mieltä syntymässä annetusta sukupuolimäärittelystä eli siitä, onko hän tyttö tai poika. Suomessa ei valitettavasti ole vielä muita virallisia sukupuolimäärityksiä.)

Kaikki seksuaaliset suuntautumiset (mm. aseksuaali, hetero, homo, lesbo, bi/pan) ja sukupuoli-identiteetit (esim. cisnainen, transnainen, muunsukupuolinen, intersukupuolinen, joustava, sukupuoleton) ovat yhtä hyviä ja aivan tavallisia. Voit lukea määritelmistä enemmän Turvallisen kaapista ulostulon oppaasta, johon löydät linkin tämän tekstin loppupuolelta. Kannattaa myös muistaa, että Suomessa on voimassa Yhdenvertaisuuslaki, joka takaa, että ketään ei saa syrjiä seksuaalisen suuntautumisen perusteella ja Tasa-arvolaki, joka taas puuttuu sukupuoli-identiteetteihin liittyvään syrjintään.

Ehkä vähemmän tunnettua on, että suuri osa meistä tekee seksuaalisen suuntautumisen lisäksi selvän rajan sen osalta, kehen tuntee romanttisia tunteita tai parisuhdekiinnostusta. Niistä muodostuu henkilön oma romanttinen suuntautuminen (mm. a-, hetero-, homo-, bi/panromanttinen). Tällaiset tunteet tai kiinnostus eivät välttämättä johda seksiin, vaan seksuaalinen suuntautuminen voi olla sen sijaan erikin. Monille meistä romanttinen ja seksuaalinen suuntautuminen saattavat mennä samaan suuntaan, mutta osa tunnistaa näiden tasojen erot selkeästi - siten että tuntee vahvoja ihastumisen ja rakastumisen tunteita jotakuta kohtaan ilman seksuaalista mielenkiintoa, ja toisaalta joku taas saattaa olla seksuaalisesti hyvin kiinnostava, mutta romanttinen tunneside ei ole niin läsnä. On siis täysin mahdollista olla esim. heteroromanttinen biseksuaali, mikä tarkoittaisi henkilöä, joka viihtyy pari/monisuhteessa (tai muussa romanttiseksi luokitellussa suhteessa) eri sukupuolta olevian kanssa, mutta seksuaalisesti miehet ja naiset kiinnostavat yhtä lailla. Voi olla myös vaikkapa biromanttinen homoseksuaali eli henkilö, joka ihastuu naisiin ja miehiin, mutta jolle vain oma sukupuoli on seksuaalisesti kiinnostava. Nämä siis vain esimerkkeinä - kaikki yhdistelmät ovat mahdollisia ja voit jäädä pohtimaan niitä omalla kohdallasi, jos se tuntuu tarpeelliselta.

Seksuaalinen ja romanttinen suuntautuminen eivät ole ”tuomioita”, joita voimme itsellemme ja toisillemme jakaa. Erilaisia identiteettejä on lupa pohdiskella ja kokeilla - se kuuluu elämään. Sopiva ja oikea löytyy kyllä jossain vaiheessa tai sitten määrittelemättömyys voi sopia itselle parhaiten. On ihan OK olla tietämätön ja kannattaa pysyä avoimena uusille ajatuksille ja kokemuksille. Tärkeintä on, että ei suostu painostukseen seksuaalisuuden herkällä alueella vaan kuuntele itseäsi ja mene halutessasi turvallisesti, omassa tahdissa ja toisten suostumusta kunnioittaen kohti itseä kiinnostavia ihmisiä ja tilanteita. Osa tietää pienestä saakka, että he ovat jotenkin "erilaisia" ja myöhemmin ymmärtävät, että tunne johtui vaikkapa homoseksuaalisuudesta. Monet havahtuvat suuntautumiseensa murrosikäisenä tai aikuisuuden kynnyksellä, mutta osa pohtii asiaa vielä eläkeiässä. Mihinkään ei siis ole kiire.  Monelle oman määritelmän, identiteetin tai lokeron selviäminen on kuin löytäisi kotiin, mutta matkallakin voi olla ihan mukavaa :-)

Romanttinen ja seksuaalinen suuntautuminen eivät myöskään ole asioita, joita voisi ”lyödä lukkoon” tietyn ikäisenä vaan ihminen saattaa löytää itsensä myös odottamattomista tilanteista epätodennäköisten ihmisten kanssa, jos muut palaset jostain syystä loksahtavat kohdalleen. Monella seksuaalisuuteen liittyy tällaista joustavuutta – ei toki kaikilla. Kiinnostus, identiteetti ja toiminta ovat erillisiä asioita, joten omaa identiteettiä ei tarvitse lähteä rakentelemaan uudestaan, jos se ei tunnu tarpeelliselta, vaikka itsestään löytäisikin jotain uutta. On tärkeä tiedostaa, että seksuaalista suuntautumista ei kuitenkaan pysty tietoisesti ja tarkoitushakuisesti muuttamaan tai päättämään kenestä kiinnostuu tai ei kiinnostu. Tästä syystä ns. eheyttäminen eli toisen identiteetin muuttamiseen pyrkivä toiminta on henkistä väkivaltaa. Biseksuaalisuudessa on hyvin tavallista, että jokin sukupuoli kiinnostaa enemmän tai eri tavalla kuin toinen – tämä saattaa myös vaihdella läpi elämän. Riittää, että oma identiteettimääritelmä tuntuu itselle kotoisalta. Mikä muuttuisi, jos osaisit määritellä suuntautumisesi tarkalleen? Voisiko tämä nykyinenkin tilanne olla ihan hyvä?

LGBTIQA+-yhteisöön kuulumiselle ei olekaan näin mitään kriteereitä (edellytyksiä). Tuo viimeinen A-kirjain viittaa sekä aseksuaaleihin että sanaa ”allies” eli liittolaiset. Sinulla ei siis tarvitse olla varmuutta omasta identiteetistäsi voidaksesi olla kotonasi sateenkaaren alla. Sinulla ei myöskään ole mitään velvollisuutta kuvat identiteettiäsi kenellekään, jos et halua. Esimerkiksi Setan (Suomen valtakunnallinen sateenkaarijärjestö) tapahtumissa ja vertaistukiryhmissä kukaan ei tule kysymään, miksi olet täällä tai mikä identiteettisi on. Kuten sanottua, itsemäärittelyoikeuteen kuuluu myös oikeus olla määrittelemättä. Kasvamisesi ja seksuaalinen kehittymisesi ovat vielä ikäsikin puolesta kesken, joten moni muukaan ei osaa tuossa iässä määritellä itseään edes itselleen – eikä tarvitsekaan.

Monille asiakkaalleni tutustuminen assertiivisiin oikeuksiin eli lupaan olla jämäkkä on ollut silmiä avaava kokemus. Et ole kenellekään mitään selityksiä velkaa. Tutustu assertiivisuuteen enemmän täällä: https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/sinulla-on-itsetuntoa/jamakkyys-omien-oikeuksien-puolustamista/ . Kannattaa lukea myös Turvallisen kaapista ulostulon oppaamme, jossa on paljon perustietoa sateenkaariteemoista: https://www.pirkanmaanseta.fi/wp-content/uploads/2014/05/Sinuiksi_tuleminen_ulostulo-opas-2017.pdf

Toivon, että osaat iloita itsestäsi ja olla sinut itsesi kanssa, ja että saat elää ymmärtävässä ja hyväksyvässä ympäristössä, joka kannusta sinua olemaan aidosti oma itsesi - mitä sen sitten huomaatkaan olevan. Muista, että olet paras itsesi juuri sellaisena kuin olet. Tsemppiä ja kaikkea hyvää! :-)

Jos jokin asia jäi mietityttämään, niin olethan yhteydessä päivystykseemme ma klo 19-20 tai to klo 13-14 puh. 044 988 5090 tai lähetä sähköposti neuvontapalvelu@sinuiksi.fi. Palvelemme asiakkaita nimettömiä ja apumme on asiakkaalle ilmaista (puhelinsoitosta toki menee normaali operaattorin maksu).

Yst. terv.

seksuaaliterapeutti Outi Santavuori

Sinuiksi-palvelu

Hei, itse olen 12 ja ainakin aikuisten silmissä kehittyneempi kuin oma ikäluokkani, myös minä olen miettinyt jo seksuaalista suuntautumistani vaikka olenkin näin nuori.

Omaa Seksuaalista suuntautumista tulisi miettiä omassa rauhassa ilman muiden omista välittämistä, se voi olla hankala asia tai sitä

vastapäätä, koska muut ovat isossa osassa ajattelemista.


Miten saada seksiä?

Hei, minulla on ehkä vähän epätavallisempi ongelma. Olen autismin kirjolla, tosin lievästi mutta silti koen vaikeuksia sosiaalisissa tilanteissa. Tästä johtuen hieman harmittaakin että olen jo hieman yli 20 enkä ole vieläkään päässyt harrastamaan seksiä. Haluaisin päästä kokemaan tämän edes joskus, ja kaverini jotka ovat harrastaneet paljon seksiä ovat välillä sanoneet että seksi ja etenkin paneminen tuntuu erittäin hyvältä. Siksi kiinnostaisikin onko se oikeasti niin ihana kokemus. Mutta ongelmakseni jää se että olen erittäin huono ns. "iskemään naisia" tai ymmärtämään milloin he saattaisivat olla kiinnostuneita tai milloin he eivät ole. Olen siis itse naisista kiinnostunut. Minulla on kavereita sekä miehistä että naisista mutta koskaan en ole päässyt mihinkään pidemmälle kenenkään kanssa. Kysynkin tässä että pystyykö joku täältä antamaan vinkkejä miten voisin kehittyä flirttailussa ja siinä että saa tilanteen etenemään pidemmälle, tai kertoa mistä voisin saada vinkkejä. Pidän suhteellisen hyvää huolta sekä ulkonäöstäni että hygieniastani, joten se ei ole tässä ongelmana. Haluaisin edes kerran päästä poikuudestani ja myös suuresta uteliaisuudestani sen suhteen että miltä nämä mystisen oloiset asiat kuten suuseksi ja yhdyntä tuntuvat, tai edes miltä nainen näyttää oikeassa elämässä alasti. En koe myöskään katkeruutta naisia tai muita miehiä kohtaan, olen vain hieman surullinen asiasta.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi ja lämmin kiitos kysymyksestäsi!

Pyydät viestissäsi vinkkejä flirttailuun, ja kerrot hieman tilanteestasi ja taustastasi.

Flirttailu on omanlaisensa taitolaji, joka voi tuntua hankalalta kenelle tahansa. On ymmärrettävää, että se tuo lisähaasteita, jos kokee vaikeaksi tulkita toista, mutta sosiaalisia taitoja voi aina harjoitella. Kerrot myös, että sinulla on ystäviä, ja ystävyyssuhteissa tarvitaan paljon ihan samoja taitoja kuin intiimeissä ihmissuhteissa. Uskon siis, että sinulla on paljon taitoa luoda ja ylläpitää ihmissuhteita.

Kun ihminen on kiinnostunut tai ihastunut, hän voi viestiä siitä monin tavoin. Livenä tämä voi näkyä esimerkiksi siten, että ihminen katselee sinua lempeästi tai hymyilee, hän hakeutuu seuraasi tai hän haluaa keskustella kanssasi. Eleissä tämä voi näkyä siinä, että hän ikään kuin tulee kohti sinua eikä ota etäisyyttä. Somessa tai viesteissä ihminen voi osoittaa kiinnostustaan tykkäämällä kuvista toistuvasti, kommentoimalla jotain mukavaa, lähettelemällä viestejä ja olemalla yhteydenotoissa myös aloitteellinen. Kun ihminen ei ole kiinnostunut, hän ei välttämättä vastaa viesteihin tai vastaa lyhyesti, hän ei hakeudu seuraan ja voi ottaa etäisyyttä. Näitä kaikkia viestejä voi opetella havainnoimaan.

Itse flirttailuun on vaikeaa antaa tarkkoja ohjeita, koska parhaimmillaan flirttailu on silloin, kun se lähtee luonnollisesti ihmisestä itsestään. Kuluneet iskulauseet harvoin toimivat eikä flirttailussa kannata yrittää toimia samoin kuin joku toinen toimii. Kiinnostusta toiseen ihmiseen voi osoittaa muillakin tavoin kuin flirttailemalla. Sitä voi osoittaa juttelemalla ihan tavallisista asioista, kuten kysymällä nimeä tai kuulumisia. Usein voi myös hakeutua seuraan, jossa on enemmänkin ihmisiä, jolloin ei tarvitse jutella kiinnostavalle henkilölle suoraan vaan voi jutella koko porukalle, ja tällä tavoin aloittaa tutustumisen.

Yksi tapa tavata ihmisiä, on nettisovellusten kautta. Tällöin kannattaa keskittyä siihen, että viestii niille ihmisille, jotka kiinnostavat, ja toisaalta havainnoi sitä, vastaako toinen viesteihin, ja millä tavoin vastaa. Jos toinen ei esimerkiksi koskaan kysy sinulta mitään tai laittaa aina hyvin lyhyitä vastauksia, voi se olla merkki siitä, ettei hän ole kiinnostunut. Kun vaikuttaa siltä, että molemmat ovat kiinnostuneita toisistaan ja olette viestitelleet vähän aikaa, niin voit ehdottaa tapaamista.

Kiinnostuksen osoittaminen vaatii rohkeutta laittaa itsensä likoon, mutta aina kannattaa pyrkiä siihen, että kunnioittaa toista. Toista ei esimerkiksi kannata koskettaa kysymättä, että onko se ok, ja siinä vaiheessa, kun jonkun kanssa tilanne menee sellaiseksi, että kosketusta tulee mukaan, niin kannattaa aina kysyä, minkälaisesta kosketuksesta toinen pitää. Seksi perustuu aina yhteiselle halulle harrastaa seksiä, ja tämän halun tulee säilyä läpi seksin. Kyse on siis suostumuksesta läpi seksin. Seksi toisen kanssa on aina yhteistä puuhaa, ja tärkeää on, että molemmat nauttivat siitä, mitä tehdään. Seksissä kannattaa rohkeasti kysyä, mistä toinen pitää.

Ihan lopuksi haluan sanoa, että kerrot olevasi hieman yli 20, ja ei ole tavatonta, että sinun ikäiselläsi ei vielä ole seksikokemuksia. Jokainen etenee näissä asioissa omaa tahtiaan eikä seksiin ole kiire. Anna itsellesi aikaa! Uskon, että jossain vaiheessa eteesi tulee ihminen, jonka kanssa on mukava tutustua seksin tekemiseen!

Olet tervetullut juttelemaan seksuaalineuvontachattiimme, mikäli haluat jatkaa keskustelua! Kannattaa tsekata Sexpon ja Kehitysvammaisten palvelusäätiön tuottama opas Ystävyyttä oppimassa-työkirja. 

Terkuin,

Venni, seksuaalineuvoja/Väestöliitto

Omman kotiin

Millon on oikea aika muuttaa omaan kotiin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Asumisneuvoja Heidin vastaus: 

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi. Kysyit, että milloin olisi oikea aika muuttaa omaan kotiin. Tähän ei valitettavasti ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, vaan se on todella yksilökohtaista. Toiset ovat valmiita muuttamaan jo todella nuorella iällä omaan kotiin (esim. opiskelujen perässä paikkakunnan vaihtaminen) ja toiset asuvat hyvinkin pitkään kotona. Alaikäisenä ei kuitenkaan voi vielä itse allekirjoittaa vuokrasopimusta, vaan vanhempien/huoltajan tulee tehdä se. Itse muutin 21-vuotiaana pitkään harkittuani asiaa.

Tärkeintä omilleen muuttaessa on kuitenkin se, että suunnittelee omaa asumistaan etukäteen tarkasti. Voit pohtia esimerkiksi sitä, mistä tulet saamaan rahaa vuokranmaksuun ja muihin kuluihin (esim. ruoka, puhelinlasku, sähkölasku, lääkkeet, vaatteet, harrastukset yms.) Oma rahatilanne riippuu paljon siitä, että opiskeletko, käytkö töissä vai teetkö mahdollisesti kumpaakin samaan aikaan.

Kannattaa miettiä myös sitä, selviydytkö jo itsenäisesti esimerkiksi ruuan laitosta, pyykkien pesemisestä, laskujen maksamisesta ja oman kodin siivoamisesta. Nämä asiat tulevat omassa kodissa vastaan lähes päivittäin. On hyvä tiedostaa ketkä ovat niitä läheisiä (perhe, kaverit ja muut tukihenkilöt), joilta voit tarvittaessa pyytää apua ja neuvoa ongelmatilanteissa. On tärkeää, että et jää yksin.

Oikea aika muuttaa omaan kotiin on todennäköisesti juuri silloin, kun tunnet itse olevasi siihen täysin valmis ja pystyt pitämään itsestäsi sekä taloudestasi huolta. Suosittelen, että käyt tutustumassa Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -materiaaleihin. Sieltä löytyy esimerkiksi testi ”Oletko valmis muuttamaan pois kotoa?”. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Tyttö ei ihastu helposti

Heippa! Olen nyt jo reilun vuoden ajan ollut ihastuneena erääseen kauniiseen ja iloiseen tyttöön. Oikeastaan rakastuneena. Hän on kuitenkin huvin vaikeasti ihastuva henkilö, ja siksi pyudän apua. Miten voisin saada tytön ihastumaan itseeni? Koulussa en voi olla ajattelematta häntä ja välillä päässä vain pimenee ja jään tuijottamaan. Hän tietää osittain, että olen ihastunut häneen, mutta tunne on paljon vahvempi kuin pelkkä tavallinen ihastus. Olen aivan hulluna häneen!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi. 

Ihastumisen tunne voi yllättää koska vain ja kenet vain. Samaan aikaan voi tuntua ihanalta, jännittävältä, sydäntä riistävältä ja siltä kuin pomppisi pilvissä. Kehossa on joko levoton tai erityisen levollinen olo, vatsanpohjaa kutittelee, silmissä sumenee. Ihastuksen kohteesta haaveillaan, fantasoidaan ja nähdään ehkä päiväunia yhteisistä hetkistä tulevaisuudessa. Ihastumiseen kuuluu myös ikävä ja kaipuu, joka voi tuntua fyysisesti sisuksissa asti. Vatsa saattaa oireilla ja keskittyminen voi herpaantua. 

Kerroit, että tyttö ei helposti ihastu. Oletko jutellut hänen kanssaan? Tiedätkö vai ajatteletko, että hän ei ihastu helposti. Oletko kertonut suoraan omista tunteistasi? Ihastusta voi lähestyä monella eri tapaa; laittamalla viestin puhelimella tai netissä, menemällä juttelemaan. Ihastuksen kohteelta voi kysyä kuulumisia, antaa positiivisen kommentin, eli kehun, tai pyytää mukaan jonnekin. Yhtä oikeaa vastausta ja tapaa ei ole olemassa. Voit miettiä, miten haluaisit sinua itseäsi lähestyttävän, jos tilanne olisi toisin päin?

Monia pelottaa torjutuksi tuleminen, se ettei ihastus olekaan kiinnostunut, tai että hänen kiinnostuksen kohteensa on joku muu. Joitakin saattaa jännittää myös miten muut reagoivat tai tuleeko kiusatuksi, jos paljastaa tunteensa. Torjutuksi tulemisen pelossa ei kuitenkaan kannata jättää asioita tekemättä, sillä eihän muuten koskaan saisi tietää toisen tunteista. Siinä, että tunnustaa tunteensa ihastuksen kohteelle, ei voi menettää mitään. Voi ainoastaan saada, vähintäänkin uuden kokemuksen, ehkä ihanan romanssin ja uuden ihmissuhteen.

Usein ihastuessa ihminen miettii; mitä ihastuksen kohde mahtaa minusta ajatella? Olenko riittävä, olenko tarpeeksi hyvännäköinen tai hauska? Pitääköhän se minua ihan tyhmänä? Epävarmuuden ja epäilysten kannattaa antaa tulla ja mennä eikä jumittua niihin pitkäksi aikaa. On hyvä rohkaista mielensä ja muistaa, että on arvokas ja ihana juuri sellaisena kuin on.

Täytyy myös hyväksyä, että joskus vastaan tulee pettymyksiä, kun vastapuolen tunteet eivät kohtaa omia. Mustasukkaisuuden, kateuden ja epätoivon tunteita saattaa nousta. Silloin saa surra ja olla omissa oloissaan, mutta jonkin ajan kuluttua on myös hyvä jutella jonkun ystävän tai luotettavan ihmisen kanssa. Ikävien tunteiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Surun keskeltä voi nousta hiljalleen eteenpäin kohti uusia elämänkokemuksia. Kaikista kokemuksista oppii aina jotakin.​

Rohkeutta yhteydenottoon!

Terveydenhoitaja Leena

Jos haluat että hän ihastuu sinuun, niin kandee esittää vahvemmin hyvät puolesi, puhua hänelle facetoface eri tavalla kuin muille tytöille, että hän huomaa että käyttäydyt eri tavalla hänen kanssaan. Jos haluat että hän on 110% varma että olet ihastunut häneen niin kannattaa jäädä tuijottamaan häntä ja ehkä vähän hymyillä hänelle kun hän kävelee ohitsesi. Ole myös hänelle kiltti ja moikkaa aina välissä! Tytöt tykkää yleensä kun heille sanoo että hänestä tykätään. Toivottavasti oli apua!!!!


Mulla on ihan sama, ainoa ero on vain että hän on mun Exä Hänen Äitinsä veti meidän välit poikki, ja hän pitää minua ärsyttävänä nykyään. Seki on melkein koulun kaunein ja aika iloinen!


Voiko 16 vuotias seurustella 21 vuotiaan kanssa?

Hei! Oon 16v tyttö ja oon tosi rakastunut yhteen 21 vuotiaaseen herrasmieheen, jonka hyvä ystävä olen. Miten mun kannattais kertoa sille, että tykkään siitä? En oo ihan varma, mutta epäilen, että seki ehkä saattais tykätä musta. Mutta isoimpana ongelmana on siis, että onko meidän suhde laillinen, jos aletaan seurustella? Kiitos jo etukäteen vastauksesta:)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Love123! Kerrot viestissäsi, että olet rakastunut sinua 5 vuotta vanhempaan poikaan, jonka kanssa olette ystäviä. Pohdit, miten voisit asiasta hänelle kertoa ja samalla mietit, onko suhteenne lain mukaan oikein ikäerostanne johtuen.

Suomen lakiin on säädetty suojaikäraja, joka on 16- vuotta. Tuolla ikärajalla halutaan suojata nuoria aikuisten seksuaalisilta teoilta. Yli 16 –vuotias nuori voi siis laillisesti seurustella täysi-ikäisen kanssa. Jos tällaisessa seurustelusuhteessa aikuisella on nuoreen nähden valta-asema (täysi-ikäinen on esimerkiksi nuoren valmentaja, opettaja tai ohjaaja) niin myös nuoren on oltava täysi-ikäinen, jotta seurustelusuhde on laillinen. Aikuinen osapuoli on aina vastuussa suhteesta nuoren kanssa ja aikuisen vastuulla on huolehtia, että suojaikärajaa noudatetaan ja nuorta kunnioitetaan. On myös todella tärkeää, että seurustelusuhteeseen ei liity minkäänlaista pakottamista tai ahdistelua. Painostaminen ja pakottaminen ei kuulu ihmissuhteisiin, vaan molempien osapuolten tulee itse määritellä omat rajat ja pystyä tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Seurustelusuhdetta miettiessä on myös tärkeä pohtia yhdessä, onko seurustelun aloittaminen molempien mielestä hyvä idea. Vaikka seurustelu voi tuntua hyvältä, niin kannattaa miettiä, onko elämäntilanteenne kuinka erilaisia. Vastuut ja vapaudet teidän välillänne ovat vielä aika suuria ja se saattaa aiheuttaa epätasa-arvoa suhteeseen. Ajatukset esimerkiksi vapaa-ajanvieton sekä rahankäytön ja tienaamisen suhteen voivat olla täysin päinvastaiset. Myös se, että toisella osapuolella on ehtinyt olla jo useampi seurustelusuhde, saattaa luoda haasteita, jos toinen vasta harjoittelee seurustelua. Tästä voi helposti tulla sellainen olo, että kun toisella on enemmän kokemusta, pitää itsekin uskaltaa tehdä enemmän kuin onkaan oikeasti valmis. Kun molemmat ovat suhteessa tasavertaisia, on omista rajoista kiinnipitäminen helpompaa ja seurustelua voi harjoitella yhdessä.

Kerrot viestissäsi, että poika voisi olla kiinnostunut myös sinusta ja mietit, miten asian voisi ottaa puheeksi. Aloitteen tekeminen ja ihastuksesta kertominen voi olla tosi vaikeaa ja jännittävää, mutta onneksi sen voi tehdä monella tapaa. Joku tykkää sanoa asian kasvotusten ja toiselle helpompaa voi olla viestin laittaminen somessa. Joskus kuitenkin saattaa käydä niin, ettei ihastuksen kohde tunnekaan samoin. Tuolloin omista tunteista kertominen voi yhtäkkiä hävettää ja harmittaa ja tuolloin on täysin luonnollista, jos olo on haikea ja surullinen jonkin aikaa. Ihastumisesta kertominen on kuitenkin riskin arvoista, sillä jos ihastuminen on molemminpuolista, on tunne äärimmäisen ihana!

Tsemppiä!

Karoliina, tietopalveluohjaaja Oulusta

entä onko ok, jos 17w seurustelee 23.w kanssa?? tämmönen kyssäri olis mulla...


Hei! On ok, jos seurustelusuhteessa aikuisella ei ole 17-vuotiaaseen nähden valta-asemaa (esim. nuoren valmentaja, opettaja tai ohjaaja) ja suhde on tasavertainen. Kaikissa seurustelusuhteissa tärkeää on, että sen osapuolet ovat siinä mukana omasta halustaan. Hyvässä seurustelusuhteessa sen osapuolet ovat tasa-arvoisia, kohtelevat toisiaan hyvin ja kunnioittavat toisiaan ja toistensa rajoja, iästä riippumatta. Lisää tietoa seurustelusta saat Elävää elämää -tietoalueelta

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Tarkoittaako tässä seurustelu sukupuoliyhteyttä ?


Hei! Suomen laissa on kaksi suojaikärajaa: 16 ja 18 vuotta. 16 vuoden suojaikärajalla tarkoitetaan sitä, ettei alle 16-vuotiaan kanssa saa olla yhdynnässä, eikä hänelle saa tehdä minkäänlaisia seksuaalisia tekoja. 18 vuoden suojaikäraja taas suojaa alle 18-vuotiasta perheensisäiseltä ja luottamussuhteessa tai auktoriteettiasemassa tapahtuvalta seksuaaliselta hyväksikäytöltä.

Suojaikärajat kieltävät mainitsemasi sukupuoliyhteyden ja muut seksuaaliset teot edellä kuvatuissa tilanteissa. Seksuaalisiin tekoihin kuuluu esimerkiksi sukuelinten koskettelu, seksiin tai yhdyntään liittyvät ehdotukset tai kysymykset, epäasialliset seksuaaliset puheet, itsetyydytystä kuvaavien eleiden esittäminen, seksuaalisväritteisten viestien ja videoiden lähettäminen, alastoman lapsen/nuoren kuvaaminen sekä esimerkiksi houkutteleminen katsomaan itsetyydytystä, yhdyntää tai pornoelokuvia. 

Laissa on myös seurustelusuhteita koskeva rajoitussäännös. Säännöksen tarkoituksena on olla rankaisematta siitä, että nuoret ovat yhteisymmärryksessä tehneet toisilleen seksuaalisia tekoja, kun seurustelusuhteen nuorempi osapuoli on alle 16-vuotias.

Laki ei siis estä seurustelusuhteita, vaan ottaa kantaa seksuaalisiin tekoihin. Seurustelu ei automaattisesti tarkoita sukupuoliyhteyttä, tai muutakaan seksiä. Läheskään kaikkiin seurustelusuhteisiin ei kuulu seksuaalisia tekoja.

Lisää tietoa aiheesta löytyy Hyvä kysymys -palvelusta (avautuu uuteen välilehteen)

t. Riina | Nuortenelämä.fi 

Itsetyydytystä kokeiluun

Moi! Miten kannattaa kokeilla itsetyydytystä ja mitä siinä kuuluu tapahtuu? Joskus mä mietin voiko pippeli kasvaa vielä tai onko tavallista kun siinä kiristää ja terska on leveämpi kuin varsi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Veeti!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. Et varmasti ole ainut, joka miettii tällaisia juttuja.

Koska olet 13-15-vuotias, pippelisi voi vielä kasvaa. Pippelin kasvu voi jatkua jopa 20-vuotiaaksi asti. 

Jokaisen pippeli on omanlaisensa, eikä yksinkään pippeli ole täysin samanlainen. On tavallista, että terska on leveämpi kuin varsi. Kiristyksen tunne pippelissä on myös tavallista, eikä sille tarvitse tehdä mitään. Kiristys kohdistuu usein ihopoimuun, joka kiinnittää esinahan terskaan. Ihopoimua kutsutaan frenulumiksi. Jos kiristyksen lisäksi siihen liittyy kipua tai muuta haittaa, kannattaa silloin varata aika ja käydä lääkärin vastaanotolla.

Itsetyydytys on hyvä ja turvallinen tapa tutustua omaan kehoon ja seksuaalisuuteen. Itsetyydytystä voi tehdä monin tavoin. Tutustumalla omaan kehoosi opit, millaisesta kosketuksesta juuri sinä pidät.

Tältä Sexpon sivulta kannattaa lukea tietoa siitä, mitä itsetyydytyksessä tapahtuu ja vinkkejä siihen, miten voit kokeilla itsetyydytystä.  

Lainaus Väestöliiton Nuorten sivuilta itsetyydytyksestä:

Kehosi on ainutlaatuinen. Siihen saa itse koskea ja siihen saa tutustua. Rakasta rohkeasti omaa kehoasi ja tutustu siihen omaan tahtiin. Seksuaalinen mielihyvä ja tyytyväisyys ovat sinun omissa käsissäsi, seurustelet tai et.

Itsesi hyvänä pitäminen ja itsetyydytys voivat olla elämän mittainen voimavara, josta voit nauttia halutessasi. Melkein kaikki tyydyttävät itseään jossain elämän vaiheessa. Mitä paremmin tunnet oman kehosi reaktiot, sitä helpompaa sinun on opetella seksiä toisen kanssa ja ilmaista, mistä kosketuksesta pidät erityisesti.

Jokainen voi päättää itse, haluaako tyydyttää itseään. Itsetyydytys ei vaikuta haitallisesti kehoon tai sukuelinten kehittymiseen.

Suosittelen myös lukemaan Hyväkysymys.fi-palvelusta jutun Millainen on penis?.

Jos jokin mietityttää sinua jatkossakin, jätä rohkeasti uusi viesti Kysyttävää-palstalle. :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Rahaa

Mitä eri tapoja on tienata rahaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kysyt viestissäsi, mitä eri tapoja rahan tienaamiselle on. Pääsääntöisesti rahaa voi tienata tekemällä töitä. Alaikäisiä työntekijöitä varten on olemassa tiettyjä ohjeita ja säännöksiä, jotka työn teossa tulee huomioida. Ensimmäisen kerran töitä voi hakea sinä vuonna, jonka aikana täyttää 14 vuotta. Vakituiseen työsuhteeseen voidaan palkata 15 vuotta täyttänyt, joka on suorittanut oppivelvollisuutensa. 15 vuotta täyttäneen työajankesto voi olla sama kuin täysi-ikäisten, mutta töiden tekemistä ilta-aikaan on rajoitettu ja yötyö on kokonaan kielletty.

Nuorille sopivia töitä ovat muun muassa:

  • virvokkeiden, lippujen ja tuotteiden myyntityö erilaisissa tapahtumissa
  • lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako
  • kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö
  • kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt (tavaroiden hyllyttäminen, hinnoittelu, purkaminen, yms.)
  • avustavat toimistotyöt
  • puutarhatyöt
  • majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt
  • puhtaanapito- ja siivoustyössä esimerkiksi toimistojen siivous


Erityisesti nyt kesän kynnyksellä voit yrittää vielä etsiä itsellesi kesätyöpaikkaa. Kesätöitä on tarjolla hyvin monenlaisiin tehtäviin, eikä niihin tarvitse aina aikaisempaa työkokemusta tai koulutusta. Avoimia kesätyöpaikkoja voi vielä etsiä mm. TE-palveluiden nettisivuilta. Oulussa 15 - 17 -vuotiaat oululaiset nuoret ovat myös oikeutettuja Oulun kaupungin kesätyöseteliin, joka helpottaa nuoren kesätyöpaikan saamista. Jos asut Oulussa tai lähialueilla, niin tule ihmeessä käymään meillä Byströmin Ohjaamossa, jossa voimme auttaa sinua kesätyöpaikan etsimisessä ja hakemusten teossa. Meillä voit asioida ilman ajanvarausta arkisin klo 9-16 välillä. Byströmin Ohjaamo sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 5a 90100 Oulu.


Jos sinulla ei ole mahdollisuutta hakea tai päästä töihin, niin rahaa voi hankkia myös muilla tavoilla. Listaan tähän muutamia mahdollisuuksia, joita voit hyödyntää:

  • Kotityöt kotona/sukulaisilla/naapurustossa. (Kysy kotoa tai naapurustossa voisitko mm. leikata nurmikkoa, pestä ikkunoita tai tehdä viikkosiivouksia korvausta vastaan.)
  • Pullojen kerääminen (erityisesti isot kesätapahtumat)
  • Tarpeettomaksi jääneiden vaatteiden myyminen kirppiksillä. (Kysy lupa vanhemmilta!)
  • Marjojen poimiminen ja myyminen sukulaisille/naapureille/tuttaville.
  • Viikko-/lahjarahojen säätäminen.


Toivottavasti näistä vaihtoehdoista oli sinulle hyötyä!
Aurinkoista kesän jatkoa.

 

//Tietopalveluohjaaja, Karoliina

poikien murrosikä

Mitkä piirteet ovat yleisimpiä poikien murrosiässä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Mikko!

Kiitos kysymyksestäsi. Monet muutkin ikäisesi miettivät samanlaisia asioita. Väestöliiton Nuorten sivuille on koottu kattavasti tietoa murrosiästä. Tästä pääset lukemaan murrosiän kasvusta ja kehityksestä.

Ja täältä löytyy tietoa poikien murrosikään liittyvistä kehon muutoksista.

Tässä sivulta poimittua tietoa murrosiästä ja sen yleisimmistä merkeistä pojilla:

  • Murrosikä alkaa nuorilla hyvin eri iässä. Hormonaaliset muutokset käynnistävät murrosiän. 
  • Murrosiän alkamisesta kertoo kivesten kasvaminen, 9 - 13-vuotiaana. Noin vuosi sen jälkeen, penis alkaa kasvaa.
  • Siemensyöksyt alkavat murrosiän alkupuolella, noin 12 - 14-vuotiaana. Yölliset siemensyöksyt ovat tavallisia. Karvoitus lisääntyy.
  • Poikien rinnat voivat turvota ja aristaa.
  • Poikien kasvupyrähdys tapahtuu murrosiän loppupuolella.
  • Murrosiässä kurkunpää ja sen myötä myös äänihuulet kasvavat. Sen seurauksena ääni madaltuu.
  • Oma seksuaalisuus ja seksi kiinnostavat nuoria murrosiässä eri tavalla kuin aiemmin.

Voit lukea lisää murrosiästä ja sen tuomista merkeistä/muutoksista myös tervekoululainen.fi-sivuston eri osioista.

Myös tässä Sexpon artikkelissa kuvaillaan selkeästi ja kattavasti murrosikää, joten tarkastele halutessasi sitäkin.

Jos murrosikä mietityttää sinua ja tahdot jutella siitä, se onnistuu esimerkiksi jossakin nuorille tarkoitetussa chatissa. Chateissa voit jutella nimettömänä ja luottamuksellisesti turvallisen aikuisen kanssa. Chatteja löytyy Netarista.

Ihanaa kesää sinulle! :)

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Milloin on sen aika?

Moi oon 14 vuotias tyttö. Mulla on seurustelukumppani, ja ollaan suudeltu jo monesti ja vähä hyväilty toisiimme. Meil kummalki on vähä halui, mut silti ei tiietä et ollaaks viel valmiita seksiin? Mitä tehään?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi, hienoa että kysyt neuvoa sinua mietityttävään asiaan! Sinulla ja seurustelukumppanillasi tuntuu siis olevan seksihaluja, mutta ette oikein tiedä, oletteko vielä valmiita seksiin. Kysyt, mitä tekisitte ja milloin on seksin aika.

Jokainen kehittyy seksuaalisesti ja fyysisesti omaan, yksilölliseen vauhtiin, joten ei voida yleistää jotain tiettyä aikaa tai ikää siihen, milloin on valmis seksiin. Kannattaakin pohtia ennen muuta sitä, miltä itsestä tuntuu ja millaisia ajatuksia seksi sinussa ja kumppanissasi herättää. Seksuaalisiin tekoihin ei kannata kiirehtiä. Sen sijaan omaan kehoon ja seksuaalisuuteen voi hyvillä mielin tutustua rauhassa vaikkapa sooloseksin avulla.

Seksi ja eka kerta mietityttävät monia nuoria, joten Nuorten Väestöliitto on kirjoittanut aiheesta lyhyen suuntaa antavan listan, milloin tietää olevansa valmis seksiin. Lue/lukekaa listaa yhdessä kumppanisi kanssa täältä. Voitte sitten keskustella avoimesti, mitä ajatuksia teillä tulee ja oletteko valmiita seksiin. Jos ajatus seksistä epäilyttää, voi se olla merkki siitä, ettei siihen ole vielä valmis.

Voitte pohtia, mihin olette tällä hetkellä valmiita ja halukkaita suhteessanne ja mihin ette – seksiäkin kun on olemassa hyvin monenlaista. Usein seksistä puhuttaessa ajatellaan automaattisesti yhdyntää, vaikka todellisuudessa seksi on paljon kaikkea muutakin! :) Hyviä vinkkejä ja kysymyksiä itselle pohdittavaksi löytyy Justwearit-sivustolta. Lukekaa sivustolta myös Seksiä on monenlaista –osio. Erityisen tärkeää on myös huolehtia ehkäisystä.

Jos päädytte jossakin vaiheessa siihen, että olette valmiita seksiin, voitte aluksi kokeilla hyväilyseksiä eli pettingiä. Mainitsitkin, että olette hieman hyväilleet toisianne. Se onkin turvallinen tapa aloittaa tutustuminen kumppanin kehoon. Petting on turvallista seksiä, jonka kautta kumppanukset aloittavat yhteisen seksuaalisen nautinnon jakamisen. Pettingin tarkoituksena on läheisyyden kokeminen ja kehojen tutustuminen, esileikin opettelu ja yhteiseen nautiskeluun tutustuminen. Lisää tietoa pettingistä Väestöliiton sivulta.

Voitte myös lukea Fressiksen sivulta artikkelin 10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä.

Jos kaipaat lisää neuvoa, voit jutella tilanteestanne esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissa luotettavan aikuisen kanssa kahden kesken.

Toivottavasti vastauksesta on teille hyötyä! :)

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Milloin on hyvä ikä?

Moi oon 14 poika. Minkä ikäisenä on hyvä aika aloittaa seksi ja miten sen saa maksimi nautinnolliseksi? Me ollaan vähän hyväilty ei paljon muuta vielä. Voiko mun tiukka esinahka tehdä yhdynnästä tosi vaikean ettei tunnu mitenkään hyvältä? Mitä jos oon silloin tosi nopea, ainakin hyväilyissä oon aina liian nopea? Voiko pippeli kasvaa vielä mun iässä? Onko ihan ok kun tykkään sheivata?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Mietit hyvää ikää seksin aloittamiseen. Sopiva aika seurustelun ja seksin aloittamiselle on silloin, kun ihastumisen tunteet ovat molemminpuolisia ja kumpikin osapuoli kokee olevansa valmis. Seksin aloittamisesta on hyvä puhua etukäteen. Kannattaa jutella siitä mistä kumpikin tykkää ja millaista seksiä haluaa tehdä tai kokeilla sekä myös siitä mistä ei pidä. Seksissä kannattaa edetä rauhallisesti, molempien toiveita kunnioittaen. Seksissä on tärkeä muistaa myös turvallisuus. Kondomi suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta. Kondomeja voi ostaa kaupoista, kioskeista, apteekeista ja niitä saa myös koulun terveydenhoitajalta.

Olit huolissasi siitä että jos olet yhdynnässä liian nopea. Tarkoititko nopeita simensyöksyjä? Nopea siemensyöksy on harmillinen, mutta hyvin yleinen, etenkin nuorten miesten haaste. Suurin osa miehistä oppii iän ja kokemuksen myötä viivästyttämään siemensyöksyä.

Kerroit huolesi tiukasta esinahasta. Esinahka voi olla kireä ja ahdas, joka tarkoittaa ettei sitä ei saa vedettyä taaksepäin. Kireälle esinahalle ei tarvitse tehdään mitään ellei siitä aiheudu jotain haittaa tai vaivoja, kuten toistuvia tulehduksia. Joskus ahdas esinahka voi aiheuttaa kipua peniksen jäykistyessä ja seksitilanteissa, kuten itsetyydytyksessä. Jos ahdas esinahka aiheuttaa huolta ja vaivoja, voit jutella asiasta oman koulusi terveydenhoitajalle ja hän voi varata ajan koululääkärin vastaanotolle.

Kyselit peniksen kasvusta. Pojilla murrosikä alkaa keskimäärin 13-14 -vuotiaana. Penis kasvaa yleensä lopulliseen mittaansa kahden kolmen ensimmäisen vuoden aikana murrosiän alkamisesta eli on todennäköistä että peniksesi vielä kasvaa. Penis on normaali, jos sillä saa erektion ja kykenee virtsaamaan. Se ei ole koosta kiinni.

Joidenkin mielestä karvattomuus näyttää paremmalta. Mikäli pitää itsestään vähemmän karvaisena niin sheivaaminen on täysin ok.

Halutessasi voit keskustella seksiin ja seurusteluun liittyvistä asioista soittamalla

Karviaisen (Vihti ja Karkkila) nuorten ehkäisyneuvolaan p.044 7674957

tai chattaamalla tai soittamalla Poikien puhelimeen: http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/

puh. 0800 94884.

Ystävällisin terveisin:

Mia, terveydenhoitaja