Täältä löydät Ympäristö ja kuluttaminen -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Laukkushoppailun lopetus

Moi! Kuinkahan monta laukkua on liikaa? Minulla oli ennestään kolme eriväristä, -tyylistä ja -kokoista olkalaukkua, ja äsken ostin neljännen josta olin haaveillut pitkään. Yksi pieni laukku sopii mihin vaan juhlaan, yksi keskikokoinen käy talviarkeen ja kaksi kesäarkeen(mini ja isohko). Lisäksi minulla on kaksi reppua, pienehkö joka sopii esim. lentokoneeseen ja suuri joka on hyvä ruokaostoksille ja kirjastoreissuille. Alkaakohan tämä keräily mennä liialliseksi, pitäisikö yrittää lopettaa tähän? Onhan näitä nyt viimein suunnilleen joka asuun ja tilanteeseen sopiva. Kokoelmani voisi olla täysi. Miten oppisin hillitsemään itseni jatkossa nähdessäni uuden entistäkin ihanamman laukku/reppumallin? Raha ei ole ongelma koska makuni ei ole superkallis enkä kuitenkaan kovin usein ostele, mutta minikämpässäni tulee kohta eteissäilytystilan puutetta plus ei shoppailu kauhean ekologistakaan ole. Olen jo pariin kertaan ostokseni jälkeen päättänyt että tämä on viimeinen, ja sitten lipsun kuitenkin kun ihastun taas johonkin uutuuteen. Miten oppisin olemaan haluamatta kaikkea kivaa?

Vaatteiden määrä

Onko ekologisempaa ostaa vain muutamaksi päiväksi vaatteet ja pestä niitä usein vajaissa koneellisissa, vai ostaa esim. pariksi viikoksi vaatteita ja pestä täysiä koneellisia tosi harvoin? Mietin että onko jatkuva veden&sähkön tuhlaus vai kankaan tuottaminen/vaatteiden valmistus pahempi ympäristön kannalta? Kuinka moneksi päiväksi ihmisillä yleensä on vaatteita?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Vaateostoksilla!

Kiitos kysymyksistä. Mukava kuulla, että pohdiskelet vaatteiden hankintaa ja niiden ylläpitoa ekologisesta näkökulmasta.

Vajaiden koneellisten peseminen jatkuvasti ei ole ekologisesti järkevää. Olet myös oikeassa, että vaatteiden valmistus on ympäristölle haitallista. Itseasiassa vaatteiden elinkaaren jokaisessa vaiheessa syntyy ilmastonmuutosta kiihdyttäviä kasvihuonekaasuja: Raaka-aineiden valmistus, materiaalien käsittelyt, vaatteen ompeleminen, logistiikka sekä vaatteen ylläpitäminen (esim. peseminen) ja lopulta hävittäminen aiheuttavat kaikki ilmastojalanjäljen. Lähde: Eetti ry (avautuu uuteen välilehteen).

Vaatteita ostaessa voi tehdä ekologisia valintoja hankkimalla sellaisia vaatteita, joiden tuottamiseen on käytetty mahdollisimman vähän luonnon resursseja. Ekologisuuden näkökulmasta on järkevää valita mieluummin laadukkaita ja kestäviä vaatteita, joiden käyttöikä on pitkä, kuin pikamuotia, joka ei kestä käytössä pitkään, ja jota pitäisi olla pian jo ostamassa lisää. Ekologisempaa myös on, kun hankkii vaatteen käytettynä sen sijaan, että ostaisi uutena. Eli esimerkiksi kirppiksiltä tai tutuilta. Jos kuitenkin haluaa ostaa vaatteen uutena, kannattaa silloin suosia vastuullisia toimijoita, kun valitsee yritystä, josta vaatteensa ostaa.

Ihmisten vaatemäärä yleisesti ottaen vaihtelee suuresti. Ekologisinta on, kun hankkii vain sen verran vaatteita, kuin tarvitsee. Tähän ei ole yleispätevää lukua, sillä se vaihtelee esim. ihmisten elämäntilanteen ja harrastustenkin mukaan. Määrään vaikuttaa myös se, kuinka monen hengen talous on ja kuinka iso pyykkikone on (kodinkoneitakin hankkiessa on mahdollista valita se ekologisempi vaihtoehto). Voit esimerkiksi laskeskella, miten paljon vaatteita tarvitset, jotta pystyt pesemään täysiä pesukoneellisia ja silti pärjäämään. Huomioon kannattaa ottaa myös muut pyykättävät asiat, kuten lakanat.

Kuluttajaliitto kannustaa ekologisiin vaatehankintoihin ja vinkkaa suosimaan eettisen sertifikaatin tai ympäristömerkin omaavia vaatteita, tuunaamaan ja lainaamaan vaatteita uusien ostamisen sijaan, sekä kierrättämään turhaksi jääneet vaatteet. Katso kuluttajaliiton vastuullisen kuluttamisen vinkkilista, jonka avulla voit tehdä ekologisia vaatevalintoja (avautuu uuteen välilehteen).

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Pehmolelujen ostelu

Kuinka monta pehmolelua on liikaa? Rakastan niitä, niitä on useita kymmeniä, ja tykkään kartuttaa kokoelmaani muutamilla uusilla pehmoilla joka vuosi(esim. jouluna ja synttärinä ostan itselleni lahjat ja joskus muutenkin jos täydellinen sattuu kohdalle) ja tästä tulee välillä negatiivista palautetta vanhemmilta. Saan suunnatonta mielihyvää löytäessäni entisiä halittavamman uuden pehmon. Rahaa minulla riittää hyvin, en käytä sitä oikeastaan mihinkään muuhun ei-pakolliseen ja joka kuukausi osa tuloistani menee säästötilille, joten se ei ainakaan ole ongelmana. Missä vaiheessa pitäisi rueta laittamaan vähiten tykkäämiäni pehmoja pois? Voisin periaatteessa antaa Konttiin sellaisia virheostoksia joita en ole halunnut halia yli vuoteen, ne eivät ole niin täydellisiä ja vievät lähinnä tilaa, ja olisi kiva saada uudempia väljemmin esille. Mutta miten selittäisin vanhemmille että annan leluja pois ja sitten ostan kuitenkin kivempia tilalle? Arvelen että tulisi sanomista esim. tyyliin ”sinulla on jo miljoona, vanhat on ihan hyviä, kadut kuitenkin, ne maksoi paljon ja nyt sitten heität ne menemään, menee raha hukkaan, kohta teet saman uudemmillekin, jos annat niitä pois tarkoittaa se ettet tarvitse enää pehmoja, lopeta siis jo se hullu lapsellinen ostelu ja rahantuhlaus ja aikuistu!” Mutta kun tämä pehmokokoelman muokkaus on harrastukseni!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Pehmokaveri!

Kiitos viestistäsi. Jokaisella aikuisella ihmisellä on oikeus tehdä itsenäisesti omaa elämäänsä koskevia valintoja, kuten päättää kuinka monta pehmolelua hankkii ja omistaa. Nykyään monet aikuiset ovat lelukeräilijöitä/leluharrastajia. Esimerkiksi lelututkija Kati Heljakka kertoo muutaman vuoden takaisessa Ylen jutussa, että lelut voivat toimia aikuisille esimerkiksi kumppaneina, lohduttajina sekä väylinä luovuuteen. Heljakka on aikuisten leluharrastusten puolestapuhuja.

Samassa jutussa kerrotaan, että erään keräilijäpariskunnan kokoelmaan kuuluu yli 500 erilaista pehmonallea. Heille pehmonallekeräilijöinä sellainen määrä ei taatusti ole liikaa. Toisaalta on myös ihmisiä, jotka ajattelevat muutamankin lelun olevan liikaa. Ei siis ole olemassa tiettyä määrää, mikä olisi liikaa, vaan asia on enemmänkin mielipidekysymys. Kukaan ulkopuolinen ei voi määritellä, kuinka monta pehmolelua on juuri sinulle liikaa tai sopivasti. Toisaalta voi myös pohtia, onko lelujen määrä edes oleellinen asia pehmoharrastuksessa. Mitä itse ajattelet?

Tästä voit halutessasi lukea Ylen jutun (avautuu uuteen välilehteen).

Pohdit myös, miten selittäisit vanhemmille harrastustasi. Voisiko tuo linkkaamani juttu toimia tukenasi? Voisivatko he sen avulla ymmärtää harrastustasi paremmin? Voit myös valaista, että monella aikuisella on jokin keräilyharrastus. Keräilyn kohteena voi olla vaikka mitä, esimerkiksi juuri leluja. Sellainen ei ole väärin, eikä se satuta ketään. Lisäksi sinulla on itselläsi kaikki päätäntävalta siihen, mitä kaupasta ostat ja mistä tavaroista puolestaan luovut. Voit myös halutessasi kertoa vanhemmillesi viestissäsi mainitsemia asioita, eli esimerkiksi, että annat leluja pois ja hankit uusia tilalle, koska jotkut pehmot ovat olleet puhtaasti virheostoksia, eivätkä ne ole täydellisiä ja sovi siksi kokoelmiisi. Kannustan myös mainitsemaan, että saat mielihyvää siitä, kun löydät entistä halittavamman uuden pehmon. Voit myös selittää, että pehmokokoelman muokkaaminen kuuluu osaksi harrastustasi.

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin pohdinnoissasi. Ihanaa kesää ja kaikkea hyvää sinulle!

Lämpimin terveisin, Riina

Mikä ihmeen kevätaurinko

Miksi sanotaan aina, että kevätaurinko paistaa? Sehän on aina sama aurinko, olipa mikä vuodenaika vaan. Ei keväällä ole mitään erillistä aurinkoa.

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

todella hyvä kysymys kevätauringosta.
Ja tottahan se on, että aurinko on kesät talvet aina sama.
Sanonta kevätauringosta tulee varmaankin siitä, että pitkä pimeän talven jälkeen aurinko näkyy pitkästä aikaa useammin. Varsinkin pohjoisemmassa, jossa aurinko on voinut laskea horisontin alapuolelle marraskuun loppupuolella ja tulee esiin jälleen horisontin yläpuolelle tammikuun puolessa välissä.
Kevätaurinko tuntuu paistavan kirkkaammin juuri tästä syystä.

Mutta nyt on hyvä aika nauttia (kevät)auringosta ulkona, joten nyt vain mukavia ulkoiluhetkiä.

Anu/Ohjaamo Keski-Pohjanmaa

Tavaroiden ostelu

Onko ok myydä tai antaa vanhoja tavaroita(joista ei tykkää enää) niitä tarvitseville ja niistä pitäville, ja ostaa sitten miltei samanlaista mutta kivempaa kamaa tilalle(esim. joku vaate tai sisustusesine)? Kun käyttöönhän ne vanhat jutut menevät, ja ne ilahduttavat jotakuta toista, mutta toisaalta jos en möisi niitä enkä ostaisi uutta olisi se ympäristöystävällisempää. Mutta kun välillä on niin kiva hankkia uusia tavaroita esim. synttärilahjaksi itselleni! Saako välillä tehdä itselleen mieliksi vaikka tietää ettei se olisi ihan 100% fiksua?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Stuff!

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että pohdiskelet kuluttamistasi myös ympäristön näkökulmasta. Ympäristöstä huolehtiminen on jokapäiväisiä pieniä tekoja, lainsäädäntöä ja oikeanlaisia valintoja. Yhteinen ympäristö ja sen tulevaisuus on kaikkien yhteinen asia. On hienoa, jos omat vanhat tavarat tulevat jollekulle niitä tarvitsevalle käyttöön. Kierrätys kannattaa, eikä käyttökelpoista tavaraa olekaan järkevää heittää pois.

Itseä on myös hyvä välillä hemmotella. Siinäkin on mahdollista tehdä halutessaan ympäristön kannalta fiksuja valintoja. On silti ihan inhimillistä, että aina ei tule tehtyä kaikista järkevimpiä valintoja. Kaikilla ei myöskään ole samanlaiset edellytykset tehdä järkeviä ostopäätöksiä.

Ympäristön kannalta ihanteellista tietysti olisi, että käyttötavara tai vaate olisi käytössä mahdollisimman pitkään, jolloin uusia tavaroita ei tarvitsisi hankkia niin usein. Hankintoja tehdessä voi myös miettiä, tarvitseeko tavaran olla upouusi vai kelpaisiko sama tuote käytettynä. Jokaisella kuluttajalla on kuitenkin vapaus valita, millaisia henkilökohtaisia ostopäätöksiä tekee.

Jokainen tekee päivittäin valintoja (tietoisia ja tiedostamattomia), joilla on vaikutusta ympäristöön. Valinnat perustuvat usein moneen asiaan ja arvoon. Näitä ovat esimerkiksi hinta, laatu, eettisyys, ekologisuus sekä ulkonäkö ja merkki. Eri ihmisillä painottuu valintoja tehdessä eri näkökulmat ja arvot. Mitkä asiat sinä koet tärkeäksi? Kun kirkastaa itselle tärkeitä arvoja, on kulutusvalintojen tekeminen helpompaa.

Vastuullisesta kuluttamisesta voit lukea lisää Eetti ry:n Vastuullisen kuluttajan oppaasta (avautuu uuteen välilehteen).

Lisää tietoa ympäristöstä ja kuluttamisesta saat Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueen Ympäristö ja kuluttaminen -tietoartikkeleista.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä pohdinnoissasi.

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Hiukset: mihin roskikseen?

Ovatko hiusharjasta nyppäistyt hiukset bio- vai sekajätettä? Kun aika huonostihan hiukset maatuvat, kun monilla muumioillakin on omia hiuksia tallella?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Pitkätukka! 

Kiitos kysymyksestäsi. Olet oikeassa pohdinnoissasi - hiukset maatuvat hitaasti.  

Hiukset tulee lajitella sekajätteeseen.  

Mukavaa viikonloppua! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Kannataako paypalia käyttää?

Onko paypal luotettava?

Haluaisin tehdä turvallisempia verkko ostoksia ja siihen se vissiin käy. Onko se kuitenkaan luotettava kun sinne tilille vissiin rahaa siirretään.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi. Kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Hei! 

Paypal on luotettava palvelu. Paypal-tilille ei välttämättä tarvitse erikseen siirtää rahaa, vaan raha vain välitetään palvelun kautta.

Netistä ostettaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, mistä tavaroita ostaa, ja lukea muiden kokemuksia ja arvioita tuotteesta ja kaupasta. 

Kivaa kevättä sulle!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Vaikuttaminen

Instagramissa näkee paljon eläinsuojelu videoita esimerkiksi kiinasta missä eläimille tehdään todella kurjia asioita. Näissä on tietysti varoitus, että sisältää voi jotakin haitallista.
Mutta haluaisin vain tietää miten voi vaikuttaa tälläisiin asioihin ja miten tähän saisi enemmän julkisuutta, että tälläinen eläinten kohtelu on väärin.
Toinen kysymys onkin että onko jotain tiettyjä ammatteja mihin voi valmistua ja auttaa tälläisiä eläimiä ja saada eläimille parempia olosuhteita?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos viestistäsi. Sini vastaa:

Moi! 

On todella surullista, että eläimiä kohdellaan niin huonosti ympäri maailmaa. Yksi keino vaikuttaa on esimerkiksi välttää ostamasta meikkejä ja muita tuotteita, joita on testattu eläimillä. Myös erilaisille eläintensuojelujärjestöille, kuten SEYlle (Suomen eläinsuojelu) tai WWFlle lahjoittamalla voi edistää eläinten hyvinvointia. Kannattaa myös puhua asiasta kavereille ja sukulaisille. Esimerkiksi somen kautta voi saada asialle paljon näkyvyyttä. 

Esimerkiksi eläinlääkäri on yksi monista ammateista, joissa voi auttaa eläimiä. Myös esimerkiksi biologi voi auttaa eläimiä, kun keskittyy luonnon hyvinvointiin ja ympäristön suojeluun.

Monien järjestöjen kautta on mahdollista tehdä erilaisia vapaaehtoistöitä ja näin auttaa kaltoin kohdeltuja eläimiä. Vapaaehtoiseksi pääsemiseen ei yleensä ole mitään ammattivaatimuksia. 

Kannattaa lukea vielä täältä Nuortenelämä.fi-sivuilta artikkeli Ympäristönsuojelu

Toivotaan, että ihmiset ymmärtäisivät kuinka tärkeitä eri eläimet ovat esimerkiksi luonnon hyvinvoinnille ja, että eläimiä kohdeltaisiin paremmin!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

aiheesta voi tehä eu vetoomuksen


Sopiva ilmastoahdistuksen määrä?

Koen mielestäni kohtuutonta ilmastoahdistusta. Ahdistus tulee luultavsti siitä, etten koe pystyväni itse vaikuttamaan omiin kulutustottumuksiin. Esimerkiksi siitä johtuen että asun vielä vanhempieni luona. Lisäksi en koe omaavani tarpeeksi luotettavaa tietoa siitä, mitä yksilön pitäisi tehdä, jotta maapallo voisi mahdollisimman hyvin.

Haluaisin tietää mitä voisin tehdä, jotta tämä jatkuvasti mediassa oleva aihe saisi minut toimimaan oikein, eikä pelkästään ahdistumaan siitä kuinka voimaton olen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Sinua mietityttää maapallon saastuminen, ilmastonmuutos ja omat kulutustottumukset. Pyydät lisätietoa omien kulutustottumuksiesi muuttamiseksi. Olet tärkeiden asioiden äärellä!

Pienilläkin teoilla on merkitystä, muutos lähtee yksilöiden valinnoista! Esimerkiksi autolla kulkemisen vähentäminen, jätteiden lajitteleminen, muovipakkausten ostamisen vähentäminen, vedenkulutuksen tarkkailu ja lihansyönnin vähentäminen pienentävät hiilijalanjälkeä huomattavasti. Lähellä tuotettujen elintarvikkeiden ja vaatteiden suosiminen vaikuttaa myös, sillä niiden tuominen ulkomailta aiheuttaa paljon päästöjä. Kuluttamalla suosien kotimaisia tuotteita voit vaikuttaa markkinoihin omalta osaltasi. Keinoja on monia ja jo pienillä muutoksilla voit vaikuttaa! :)

Asut vanhempiesi luona, voit perehtyä ohessa oleviin oppaisiin ja opastaa myös vanhempiasi kulutustottumuksien muutokseen! Tässä on sivustoja, joita käytin vastauksessani lähteinä. Etenkin Suomen Kuluttajaliiton käsikirja on erittäin kattava paketti.

Nuortenelämä.fi - Arjen valinnat

Kuluttajaliitto - vastuullinen kuluttaminen

Mukavaa viikonloppua sinulle!

Terveisin, Kalle – Nuortenelämä.fi

Saunnaa

Paljonko saunominen 60+c° Kuluttaa puolelta tunnilta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei "69"!

Kiitos kysymyksestäsi! Hienoa, että haluat miettiä kuluttamiseen liittyviä asioita. Et maininnut sen enempää, onko kyseessä sähkösauna, mutta oletan, että on. Et myöskään kertonut, millainen teho kiukaassa on.

Ilman tietoa kiukaan tehosta on hankala laskea kulutusta. Ota selvää yhdessä aikuisen kanssa kiukaanne tiedoista ja sähkönkulutuksestanne.
Netistä löytyy esimerkiksi erilaisia laskureita tähän tarpeeseen, joten suosittelen sinua käymään vaikkapa Vattenfallin sivuilla. 

Mukavia saunomishetkiä, toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi.

Sivut