Täältä löydät Ympäristö ja kuluttaminen -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Sopiva ilmastoahdistuksen määrä?

Koen mielestäni kohtuutonta ilmastoahdistusta. Ahdistus tulee luultavsti siitä, etten koe pystyväni itse vaikuttamaan omiin kulutustottumuksiin. Esimerkiksi siitä johtuen että asun vielä vanhempieni luona. Lisäksi en koe omaavani tarpeeksi luotettavaa tietoa siitä, mitä yksilön pitäisi tehdä, jotta maapallo voisi mahdollisimman hyvin.

Haluaisin tietää mitä voisin tehdä, jotta tämä jatkuvasti mediassa oleva aihe saisi minut toimimaan oikein, eikä pelkästään ahdistumaan siitä kuinka voimaton olen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Sinua mietityttää maapallon saastuminen, ilmastonmuutos ja omat kulutustottumukset. Pyydät lisätietoa omien kulutustottumuksiesi muuttamiseksi. Olet tärkeiden asioiden äärellä!

Pienilläkin teoilla on merkitystä, muutos lähtee yksilöiden valinnoista! Esimerkiksi autolla kulkemisen vähentäminen, jätteiden lajitteleminen, muovipakkausten ostamisen vähentäminen, vedenkulutuksen tarkkailu ja lihansyönnin vähentäminen pienentävät hiilijalanjälkeä huomattavasti. Lähellä tuotettujen elintarvikkeiden ja vaatteiden suosiminen vaikuttaa myös, sillä niiden tuominen ulkomailta aiheuttaa paljon päästöjä. Kuluttamalla suosien kotimaisia tuotteita voit vaikuttaa markkinoihin omalta osaltasi. Keinoja on monia ja jo pienillä muutoksilla voit vaikuttaa! :)

Asut vanhempiesi luona, voit perehtyä ohessa oleviin oppaisiin ja opastaa myös vanhempiasi kulutustottumuksien muutokseen! Tässä on sivustoja, joita käytin vastauksessani lähteinä. Etenkin Suomen Kuluttajaliiton käsikirja on erittäin kattava paketti.

Nuortenelämä.fi - Arjen valinnat

Kuluttajaliitto - vastuullinen kuluttaminen

Mukavaa viikonloppua sinulle!

Terveisin, Kalle – Nuortenelämä.fi

Saunnaa

Paljonko saunominen 60+c° Kuluttaa puolelta tunnilta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei "69"!

Kiitos kysymyksestäsi! Hienoa, että haluat miettiä kuluttamiseen liittyviä asioita. Et maininnut sen enempää, onko kyseessä sähkösauna, mutta oletan, että on. Et myöskään kertonut, millainen teho kiukaassa on.

Ilman tietoa kiukaan tehosta on hankala laskea kulutusta. Ota selvää yhdessä aikuisen kanssa kiukaanne tiedoista ja sähkönkulutuksestanne.
Netistä löytyy esimerkiksi erilaisia laskureita tähän tarpeeseen, joten suosittelen sinua käymään vaikkapa Vattenfallin sivuilla. 

Mukavia saunomishetkiä, toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi.

Moi!

Miten voisi vaikuttaa ilmastonmuutokseen? :(( Mua surettaa tää asia ja haluaisin todellakin tehdä ympäristön eteen jotain.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi! Voit edistää ilmastonmuutoksen torjumista monilla arkisilla valinnoillasi. Esimerkiksi päästöjen vähentämisessä hyviä keinoja on se, että kulkee bussilla, junalla, kimppakyydillä ja tietysti pyörällä tai jalkaisin. Kotona voi valita sellaisia kodinkoneita, jotka ovat energiatehokkaita - ja pyrkiä muutenkin säästämään energiaa. Esimerkiksi se, että sulkee suihkussa hanan saippuoimisen ajaksi, muistaa sammuttaa valot huoneesta lähtiessään, säätää kodin lämpötilaa hieman viileämmäksi yms. on tärkeää. Kaikissa energialähteissä kannattaa suosia uusiutuvaa energiaa.

Kun ostaa tavaroita, kannattaa ensin selvittää, olisiko tavara saatavissa käytettynä esim. kirpparilta. Ja samoin ennen kuin itse heittää jotakin pois voi miettiä, voisiko sen myydä kirppiksellä tai antaa jollekin sitä tarvitsevalle. Kotona myös pakkausmateriaalien kierrättäminen eli roskien lajittelu on tärkeä arkinen teko - ja se, että ostaa kaupasta mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita. Kasviperäiset tuotteet ovat ekologisempia kuin liha.

Voit myös osallistua ilmastonmuutoksen torjumiseen tehtävään työhön liittymällä järjestöihin ja osallistumalla toimintaan. Voit esim. osallistua mielenosoituksiin ja allekirjoittaa vetoomuksia tai mielipidekirjoituksia. Tärkeää on myös se, että kun pääsee äänestämään vaaleissa, valitsee sellaisen ehdokkaan, jolle ilmastonmuutoksen torjuminen on tärkeää. Suuri osa ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvistä päätöksistä ja toimenpiteistä on nimittäin sellaisia, joihin päättäjät voivat vaikuttaa. Jos intoa riittää, voit myös itse lähteä joskus mukaan politiikkaan vaikuttamaan asioihin.

Täältä voit lukea lisää vaikutusmahdollisuuksistasi.

Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi