Täältä löydät Ulkomaille -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

kyssäri

miten voin yhdysvaltain julkisen sektorin firmoihin sekä usan ydinvoima firmoihin ja usan puolustusteollisuuteen päästä töihin suomalaisena

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei kissafani!

Kiitos viestistäsi. Kun etsii töitä Euroopan ulkopuolelta, on hyvä selvittää kohdemaan lupakäytännöt maahanmuuttoviranomaisten verkkosivuilta.

Aluksi kannattaa kouluttautua alalle, jolla haluaa työskennellä. Jo opintojen aikana kannattaa katse suunnata Usaan ja hyödyntää esimerkiksi harjoittelut sen mukaan, missä haluaisi tulevaisuudessa työskennellä. Kouluttautumisen jälkeen/aikana on helpompi saada työpaikka. Työpaikan löydyttyä on mahdollista saada työviisumi, joka tarvitaan Usassa työskentelyyn.

Työnhaun etsinnän voi aloittaa esimerkiksi USAn työvoimaviranomaisten palveluista. Voit myös olla suoraan yhteydessä haluamiisi yrityksiin ja julkisen sektorin työpaikkoihin. Kannattaa myös katsoa niiden verkkosivuilta, löytyisikö tietoa avoimista työpaikoista. Myös somessa, kuten Facebook-ryhmissä ja LinkedInissä, voi löytää töitä USAsta.

Suosittelen käymään lähimmässä Ohjaamossa, jossa sinua autetaan tarkemmin työ- ja opiskeluasioissa. Lähimmän Ohjaamosi tiedot löydät osoitteesta Ohjaamot.fi (avautuu uuteen välilehteen).

Mukavaa talvea sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

isäntäperhe

Hei, Voinko saada isäntäperheen, jos olen vaarassa perheeni kanssa. Vihaan niitä todella paljon.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Ben!

Hyvä, että pyydät apua tilanteeseesi. Kenenkään ei tarvitse kokea olevansa vaarassa perheensä takia. Tukinet nimisellä sivustolla pystyy keskustelemaan anonyymisti chatissä esimerkiksi kriisityöntekijän kanssa perheeseen liittyvistä haasteista. Siellä on myös ryhmächatteja, jossa voi saada vertaistukea muilta mahdollisesti samankaltaisessa tilanteessa olevilta nuorilta.

Viestissäsi ei käy selville, että asutko tällä hetkellä ulkomailla, haaveiletko vaihtoon lähdöstä vai mietitkö ulkomaille muuttamista perheesi takia? Muista kuitenkin, että isäntäperhe ei ole perheen korvaaja vaan se on positiivinen lisä elämääsi.

Halutessasi voit tulla Espoon Ohjaamotalolle keskustelemaan tilanteestasi, niin mietitään yhdessä mitä voisimme tehdä ja miten tässä tilanteessa kannattaisi edetä.

Terkuin Malissa/ Nuorten Elämä Espoo

Mihin yliopistoon?

Moi! Haluaisin yliopistoon englantiin. En oikein tiedä moneenko yliopistoon siellä voi hake samaan aikaan kun esim oxfordiin ja joihinkin tiettyihin ei voi samaan aikaan. Niin jos haen oxfordiin voinko hakea mihinkään muuhun? Olen siis ysiluokalla 05/16

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!  

Kiitos kysymyksestäsi. Melkein kaikkiin brittiläisiin kandidaattitason (bachelor) korkeakouluopintoihin haetaan sähköisen UCAS-yhteishaun kautta.  

Yhteishaku on syyskuun alusta tammikuun puoliväliin. Haku lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen koulutusohjelmiin sekä Oxfordin ja Cambridgen yliopistoihin on syyskuun alusta lokakuun puoliväliin. 

UCASin sivuilla sanotaan, että kerralla voi hakea viiteen eri kouluun. Rajoituksena on, että jos haet Oxfordiin, et voi siinä tapauksessa hakea Cambridgeen. 

Intoa ja tsemppiä oman opintopolun suunnitteluun! 

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Japaniin

Ollaan muuttamassa faijan töiden takii Tokioon. Kaikki mun kaverit jää tänne ni se vituttaa. Mitä täs vois oikee tehä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä Piian vastaus viestiisi:

Hei Maketzu!

Kiitos kysymyksestäsi.

Ymmärrän hyvin, että uusi elämäntilanne ja kauas muuttaminen aiheuttaa huolta. Kavereista erossa oleminen tuntuu varmasti raskaalta ja voi jopa aiheuttaa ahdistusta.

Kehottaisin suhtautumaan tilanteeseen siten, että kaverit eivät katoa kokonaan, vaikka asuisittekin eri maissa. Erilaiset sovellukset mahdollistavat yhteydenpidon todella helposti. Tulette varmasti pitämään yhteyttä, kuten aiemmin - tai jopa aktiivisemmin - viesteillä, videopuheluilla ja muilla keinoilla.

Viestistäsi ei käy ilmi, kuinka pitkä isäsi työkomennus Tokiossa on. Oloasi voisi helpottaa ajatus siitä, että muutto ei ole lopullista ja pääset palaamaan Suomeen kavereidesi luo jossain vaiheessa. Voisit myös jutella vanhempiesi kanssa huolestasi. Voisitte yhdessä pohtia, voisiko kavereitasi tulla vierailemaan Japaniin tai olisiko suunnitelmissa mahdollisesti vierailuja Suomessa.

Sinun on varmasti tällä hetkellä vielä vaikeaa miettiä positiivisella tavalla elämäntilanteen muutosta, mutta tulet huomaamaan, että saat Tokiossa uusia kavereita ja ulkomailla asumisesta on paljon hyötyä tulevaisuudessa. Kun sopeudut uuteen maahan, tilanne tuskin tuntuu enää niin pahalta kuin nyt etukäteen.

Suosittelen tutustumaan Nuorten elämä –sivustolla erilaisiin puhelin- ja chatpalveluihin, joiden kautta voit halutessasi keskustella lisää asioista, jotka painavat mieltäsi.

Terveisin,

Piia
Nuorisotiedottaja 
Decibel.fi

Hei!

Pidä yhteyttä kavereihisi aktiivisesti, tekstailkaa niin usein kuin voitte, pitäkää videopuheluita ym. Koittaa mahdd. Mukaan nähdä 1-2 kertaa vuodessa. Etsi uusia kavereita opiskelupaikastasi, ja etsi netistä muita kaltaisiasi nuoria joilla on tuosta kokemusta ja voisivat auttaa. Toivottavasti siellä menee hyvin, eikä se lannista täysin mieltäsi koko mesta! Se vaatii joka paikassa oman aikansa ennenkuin alat tottumaan, ja arki taas sujumaan.


muutto töihin

miten pääsee yhdysvaltoihin maa talous alalle

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei "työmies"!

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!

Yhdysvaltoihin työskentelemään pääsy vaatii poikkeuksetta melkoista paperin pyörittelyä. Väliaikaistakin työskentelyä varten tarvitaan viisumi.
Usein työskentelyviisumia voi hakea vasta kun sinulla on jo työpaikka tiedossa ja työantajasi on tehnyt työlupa-anomuksen. Viisumin hankkimisesta löytyy lisätietoa mm. täältä:

https://www.ustraveldocs.com/fi_fi/fi-niv-visatypeinfo.asp

Ajankohtaisinta lisätietoa saat Yhdysvaltain suurlähetystöstä:

https://fi.usembassy.gov/

Suomen TE-palveluilla toimii EURES-verkosto, joka välittää töitä ympäri Eurooppaa. Vaikka kysymyksesi koskeekin nimenomaan Yhdysvaltoja, uskoisin heiltä löytyvän myös sinulle hyödyllistä tietoa.

https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/loyda_toita/toihin_ulkomaille/eures_toihin_eurooppaan/index.html

 Toivottavasti näillä vinkeillä pääset alkuun!

Teemu/ Nuorisotiedotuspiste Poppari, Rovaniemi


Milloin voin muuttaa ulkomaille

Eli siis onko mahollista muuttaa ulkomaille ihan minkä ikäisenä vain? Oon miettiny että voisin muuttaa pois Suomesta 16 tai 17 vuotiaana mutta en sitten tiiä että onko se iän puolesta mahdollista.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kysyt, onko ulkomaille muuttaminen mahdollista minkä ikäisenä vain. Olet miettinyt, että muuttaisit pois Suomesta 16- tai 17-vuotiaana.

Alle 18-vuotias tarvitsee huoltajan suostumuksen kotoa pois muuttoon, koska huoltajat ovat vastuussa alaikäisestä lapsestaan. Eli jos saat huoltajiltasi luvan muuttaa pois kotoa ulkomaille, on se silloin periaatteessa mahdollista. Juttele siis asiasta huoltajiesi (tavallisimmin äiti ja isä) kanssa.

Kotoa pois muutto on aina iso itsenäistymisen askel. Muutto omilleen tuo mukanaan paljon vastuuta. Alla asioita, jotka sinun kannattaa huomioida kotoa ulkomaille muuttoa suunnitellessasi.

  • Mikä on suunnitelmasi? Lähdetkö kenties aluksi vaihto-oppilaaksi, joka on yleistä 16-17-vuotiaille toisen asteen opiskelijoille. Elävää elämää –tietoalueelta löydät tietoa eri vaihtoehdoista, joiden kautta lähteä ulkomaille. Myös TE-palveluiden sivulta kannattaa tsekata, mitä vaihtoehtoja nuorilla on ulkomaille lähtöön.
  • Missä aiot asua ja kauan? Vuokra-asunnossa? Isäntäperheessä? Muutatko pidemmäksi aikaa vai vain esimerkiksi työssäoppimisen ajaksi?
  • Huomioi kulut: Rahaa kuluu omaan vuokra-asuntoon muuttaessa esimerkiksi sähköön, vuokraan, vuokravakuuteen, vesimaksuihin, netti- ja puhelinlaskuihin, kotivakuutukseen, huonekaluihin, hygieniatarvikkeisiin, ruokaan ja vaatteisiin. Esimerkiksi isäntäperheessä asuessa kulut ovat huomattavasti pienemmät. Huomioi myös, että rahaa kuluu matkustamiseen.
  • Mistä saat rahaa, jotta voit maksaa kulut? Onko sinulla säästöjä tai pystytkö alkaa säästää nyt ulkomaille lähtöä varten? Teetkö töitä ulkomailla? Tukevatko huoltajasi itsenäistä asumistasi rahallisesti? Myöntääkö Kela sinulle tukia? Kelan sivuilta lisätietoa tuista. Voit myös varata maksuttoman ajan ja keskustella Kelan asiantuntijan kanssa mahdollisuuksistasi, kun muutto on ajankohtaisempi.
  • Lisää tietoa. Voit halutessasi lukea omaan kotiin muuttamisesta lisää Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta. Jos aloitat syksyllä toisen asteen opinnot tai jatkat peruskoulua, kannattaa sinun käydä juttelemassa koulusi opinto-ohjaajan kanssa ulkomaiden mahdollisuuksistasi osana opintojasi.

Voit halutessasi tehdä Oletko valmis muuttamaan pois kotoa? –testin. Testiin ei pidä kuitenkaan suhtautua liian vakavasti, mutta sen avulla saat ainakin vinkkejä omillaan asumiseen. Kyseisellä sivustolla on lisäksi muutakin hyödyllistä tietoa itsenäiseen asumiseen liittyen.

Hienoa, että suunnittelet hyvissä ajoin ulkomaille lähtöä.

Ihanaa kesää sinulle! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Paraskaveri muuttaa ulkomaille

Eli siis oon 14v tyttö ja mulla ei oo paljoo kavereita joten mun paraskaveri on mulle tosi tärkee. Mut nyt oon alkanu miettii et ku se kaveri muuttaa ulkomaille ei kauas (viroon) nii ei nähtäis enää nii usein. Se on sanonu et voisin mennä sinne kylää ja se tänne mut se ei jotenki tunnu riittävän ku ei voida puhuu/nähä joka päivä. Ja pelkään että se löytää uuden paremman kaverin sieltä ku sillä on siellä jo valmiiks kavereita. Se on sanonu et se muuttaa 18v takas suomeen mutta sekään ei oo varmaa. Ja pelkään että jään yksin kun opiskelut alkaa ja mennään kaikki eri paikkoihin ja aika kauas toisistamme

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei !

Kiitos viestistäsi! Pelkäät, että paras kaverisi löytää uuden paremman kaverin muutettuaan ulkomaille. Pelkäät myös, että jäät yksin, kun opiskelut alkavat ja kaverisi menevät kaikki eri paikkoihin.

Ihana kuulla, että sinulla on kavereita. <3 Ikävää kuitenkin, että paras kaverisi muuttaa niin kauas. On totta, että silloin väistämättä näette toisianne vähemmän. On varmasti iso muutos, kun ette voi nähdä enää päivittäin. On ymmärrettävää, että sinusta tuntuu kurjalta. Hienoa, että olette kuitenkin suunnitelleet vierailevanne toistenne luona. Yhteyttä voitte myös pitää vaikkapa viestien, puheluiden ja videopuheluiden välityksellä, vai mitä? Onhan sekin tosi hieno juttu, eikö? :) Ja olet varmasti parhaalle kaverillesi tosi tärkeä ja erityinen, vaikka hän löytäisikin uusia kavereita Virosta. Ja toisaalta, olisihan se ikävää, jos hän ei saisi kavereita uudesta asuinpaikastaan.

Opiskelemaan lähteminen on iso muutos elämässä. Etenkin, kun lähtee ihan uuteen paikkaan. Se tuo mukanaan myös mahdollisuuksia uusien kaverisuhteiden luomiseen. Kannattaa siis olla avoin uusille kaverisuhteille, ja samalla toki pitää kiinni senhetkisistä kavereista. On ymmärrettävää, että yksin jääminen pelottaa – yksinäisyys ei varmasti tunnu kenestäkään hyvältä. Peruskoulussa muodostetut kaverisuhteet voivat kuitenkin hyvin yhä kestää, eri paikkoihin opiskelemaan lähdettyäkin. Parhaat kaverisuhteet kestävät läpi koko elämän ja jatkuvat, vaikka tapaamisten välillä olisi pitkäkin aika.

Voit lukea ystävyydestä ja kaverisuhteista lisää vaikkapa Nyyti ry:n sivulta. Siellä on myös vinkkejä, kuinka tutustua uusiin ihmisiin ja saada kavereita sekä kuinka pitää huolta kaverisuhteista.

Voit halutessasi jutella tilanteestasi, ajatuksistasi ja yksin jäämisen pelosta vaikkapa jossakin nuorille suunnatussa chatissa ja saada siten lisää neuvoa ja tukea luotettavalta aikuiselta. Chatteja löydät Netarista.

Mukavaa viikonloppua! :)

Tsemppiterveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Miten voisin päästä vaihto-oppilaaksi

Eli siis niinkuin otsikosta huomaa, olisin kiinnostunut menemään vaihtoon ulkomaille. Huono puoli tässä on se, ettei meidän perhe ole mistään rikkaimmasta päästä joten vanhemmat eivät voi tarjota minulle tätä mahdollisuutta. Mietin sitten tässä muita vaihtoehtoja ja päädyin mm. Stipendin hankkimiseen/saamiseen.

Miten semmoisen melkein koko vaihdon aikaisen stipendin voisi saada (ei siis tarvitse olla ihan koko summaa, kuitenkin suurimmaks osaks)?
Jos stipendiä ei voisi saada niin voisinko saada jostain muualta rahallista tukea vaihto-oppilaaksi lähtemiseen?

Olen siis miettinyt vaihtoon lähtemistä hyvin monta vuotta ja nyt olisi hyvä aika saada se unelma toteutumaan, siitä olisi kuitenkin niin paljon hyötyä ja saisi kokemusta. Ja siis vielä lisäyksenä tuohon stipendijuttuun niin siis ei ole sinänsä väliä että onko semmoinen vuoden kestoinen vai sitten joku lyhyt kurssi.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että pyrit toteuttamaan haaveitasi! Erityisesti opiskelijoille onkin runsaasti mahdollisuuksia lähteä ulkomaille. Usein vaihto-oppilaaksi lähdetään esimerkiksi lukion aikana.

Erilaisista apurahoista löydät tietoa Maailmalle.netin sivuilta. Suora lainaus sivulta:

”Suomessa on monia vaihto-oppilasjärjestöjä ja kaupallisia yrityksiä, joiden kautta voi hakea vaihto-oppilaaksi eri puolille maailmaa. Vaihtarivuonna opiskelet tyypillisesti yhden lukuvuoden ulkomaisessa koulussa, asut isäntäperheessä, osallistut perheen arkeen ja vietät vapaa-aikaa paikallisten nuorten kanssa. Vaihto-oppilasvuoden jälkeen jatkat lukiota Suomessa siitä, mihin lähtiessä jäit. Vaihtarivuoden opinnot eivät siis yleensä korvaa Suomessa suoritettavia opintoja. Lisätietoja saat suoraan järjestöiltä ja yrityksiltä, joita on listattu mm. Opetushallituksen verkkopalvelussa.

Vaihto-oppilasvuodesta aiheutuu kuluja, jotka pitää maksaa itse. Jotkin vaihto-oppilasjärjestöt tarjoavat mahdollisuuden hakea apurahaa, joka kattaa osan vaihto-oppilasvuoden kustannuksista. Opetushallituksesta ei voi hakea apurahaa vaihto-oppilasvuoden kustannuksiin.

Lukiovaihtoja järjestetään eniten Pohjoismaihin, Baltiaan ja muualle Eurooppaan, sillä koulut voivat saada rahoitusta niitä varten Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmista tai Pohjola Nordenin nuorisoliiton kautta. Koulusi henkilökunta hoitaa vaihtoihin liittyvät hallinnolliset asiat ja auttaa sinua hakuun liittyvissä kysymyksissä.”

 

Peruskoulun aikana vaihtoon lähteminen voi siis olla hiukan vaikeampaa, mutta lukio- tai ammattikouluaikaan se on huomattavasti helpompaa! Koulun henkilökunta (esim. opettaja tai opinto-ohjaaja) osaa sanoa, miten juuri teidän koulun opiskelijat ovat tavallisesti lähteneet vaihto-oppilaaksi.

Yksi vaihtoehto on, että haet vaihto-oppilaaksi YFU:n kautta. Sivulla on Stipendit-osio, josta löydät lisätietoa myöntämisehdoista. Sivulta löytyy myös selkeät ohjeet, kuinka hakeminen vaihto-oppilaaksi tapahtuu.

Myös Euroopan nuorisoportaalista saat tietoa erilaisista apurahoista, stipendeistä ja ulkomailla opiskelusta.

Kela myöntää opintotukea peruskoulun jälkeisiin opintoihin. Siitäkin on varmasti iso rahallinen apu, jos lähdet vaihto-oppilaaksi.

Esimerkiksi paikkakuntasi Ohjaamossa voit käydä keskustelemassa eri vaihtoehdoistasi lähteä vaihto-oppilaaksi ja siitä, miten rahoittaisit vaihto-opiskeluaikasi. Ota siis rohkeasti yhteyttä Ohjaamoon! Palvelu on maksutonta. Myös nuorisotyöntekijät esim. nuorisotiloilla auttavat sinua varmasti!

Hauskaa uutta vuotta sinulle!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Töihin ulkomaille

Hei! Minulla on mahdollisesti välivuosi edessä, ja haluaisin lähteä töihin ulkomaille. Mistä ja miten voisin lähteä etsimään töitä? Kannattaako laittaa suoraan esim. joillekin hotelleille ja kahviloille/ravintoloille työhakemuksia? Minulla ei ole juurikaan työkokemusta, mutta onko silti mahdollista päästä esim. jonkinlaiseen hotellityöhön tai ravintolaan apulaiseksi? Kielitaitoa löytyy, mutta olen kuullut, että esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa pitää oikeasti ostata sitä kieltä, että saa töitä. Mietin siis, että pärjäisiköhän siis vaikka Espanjassa ihan espanjan kielen perusteilla? Kiitos jo etukäteen vastauksesta :-)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ”unelmoija”!

Kiitos viestistäsi. Suunnittelet lähteväsi töihin ulkomaille, sillä edessäsi on mahdollisesti välivuosi. Pohdit, mistä ja miten voisit lähteä etsimään töitä. Mietit myös, onko sinun mahdollista päästä vaikkapa jonkinlaiseen hotellityöhön tai ravintolaan apulaiseksi, vaikka sinulla ei ole juurikaan työkokemusta. Mietit lisäksi, pärjäisikö esim. Espanjassa espanjankielen perusteilla.

Hienoa, että suunnittelet jo etukäteen mahdollista välivuottasi. Voit hyvin lähettää hakemuksia suoraan työpaikkoihin, joihin haluaisit päästä töihin. Myös avoimia työpaikkoja kannattaa etsiä verkosta. Esim. TE-palveluiden hakukoneen avulla löytyy useita avoimia työpaikkoja, joissa tosin osassa vaaditaan työkokemusta, mutta osassa se ei ole välttämätöntä. Valitse hakukoneessa sijainniksi ulkomaat, niin näet avoimia työpaikkoja mm. Espanjasta.

Allianssin nuorisovaihdon kautta ikäisesi voi hakea töihin, vapaaehtoistöihin tai kielikurssille ulkomaille. Esimerkiksi Go Britain –ohjelman kautta voit lähteä Isoon-Britanniaan töihin eri hotelleihin erilaisiin tehtäviin. Voit työskennellä esim. ravintolassa, baarissa, kahvilassa, keittiössä, huonesiivouksessa, portieerina, kuljettajana, kiinteistöhuollossa tai vastaanotossa, riippuen omista toiveistasi ja taidoistasi. Joihinkin tehtäviin vaaditaan aiempaa työkokemusta, mutta ei kaikkiin. Halutessasi voit lukea lisää Go Britain –ohjelmasta Allianssin nuorisovaihdon sivuilta. Samoilta sivuilta löytyy myös tietoa muista ohjelmista, joiden kautta voisit lähteä ulkomaille välivuotenasi.

TE-palveluiden sivuilta löydät vinkkejä työnhakuun ulkomaille. Sivuilla on tietoa eurooppalaisesta työnvälitysverkostosta (EURES), joka palvelee työnhakijoita, jotka haluavat tehdä töitä EU- tai ETA-alueella tai Sveitsissä. Eka EURES-työpaikka –hanke  auttaa 18–35-vuotiaita nuoria löytämään työn toisesta EU-maasta. Hankkeen kautta on myös mahdollista saada rahallista tukea. Kannattaa siis tutustua hankkeeseen ja tuen hakemiseen paremmin, jos vain kiinnostuit. Paikkakuntasi TE-toimisto varmasti auttaa sinua työnhaun kanssa. Myös Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää-elämää –tietoalueelta voit lukea lisää ulkomailla työskentelystä.

Kerroit, että sinulta kyllä löytyy kielitaitoa. Hienoa, siitä on aivan varmasti paljon hyötyä tulevaisuudessa niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Useissa maissa pärjää melko hyvin englanninkielen taidolla ja kohdemaan kielen perusteilla. Joissakin maissa kuitenkin englanninkielen taitotaso on melko heikko, jolloin paikallisen kielen tunteminen on erityisen tärkeää. On myös aina eduksi, jos kohdemaan kieltä osaa hyvin, mutta kieltä kyllä oppii sitten käytännön tilanteissakin. Uskon siis, että pärjäisit Espanjassa arkielämässä ihan espanjankielen perusteilla. Puhetta voi tarvittaessa sitten tilanteesta riippuen täydentää englanninkielellä, kuvilla ja eleillä. Verkostakin löytyviä sanakirjoja kannattaa tietenkin myös hyödyntää. Riippuu ihan työnantajasta ja työnkuvasta, tarvitseeko sinun osata työssäsi kohdemaan kieltä, ja kuinka sujuvasti. Yleensä työpaikkailmoituksissa on kerrottu vaatimukset kielitaidon suhteen. Työpaikasta voi toki myös erikseen tiedustella asiaa.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Tsemppiä työnhakuun!

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Ulkomaille muutto??

moikka!

Elikkäs nyt mie haluaisin vähän neuvoja että ,itä kaikea pitää ottaa huomioon ja miten toimia jos meinaa ulkomaille muuttaa. Tarkoitus mulla olisi muuttaa Rovaniemeltä Joko Fairbanksiin tai Wilowiin, Alaskassa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi "wildandfreee"!

Kiitos kysymyksestäsi!

Olet tärkeiden ja samalla varmasti uusien asioiden äärellä. Ulkomaille muutossa on paljon asioita ja etukäteisjärjestelyjä kannattaa alkaa suunnitella jo aikaisessa vaiheessa.

Ulkomaille voi muuttaa monesta eri syystä, opiskelemaan, töihin, työharjoitteluun, vapaaehtoistyöhön tai vaikkapa vaan maailmaa näkemään ja kokemaan. Viestistäsi ei tule tarkkaan esille mitkä ovat juuri sinun suunnitelmasi, mutta olipa matkasi tarkoitus mikä tahansa edellä mainituista, käytännön järjestelyt voivat viedä aikaa ja lähdettäessä vaikkapa pidemmäksi aikaa ulkomaille, on hyvä huomioida mm. seuraavia asioita, kuten viranomaisluvat opiskeluun, oleskeluun ja työntekoon, rokotukset, vakuutukset, asunto, budjetti ja mistä saat apua ongelmatilanteissa maailmalla. Muutettaessa ulkomaille on myös asioita joita tulee hoitaa kuntoon kotimaassa, kuten muuttoilmoitukset maistraattiin, ilmoitus Kelaan sekä mahdolliset oman asunnon irtisanomiset ym.

Maailmalle lähtöön ja siihen liittyviin asioihin löydät tietoa netistä Rovaniemen nuorisopalveluiden verkkopalveluiden Tietoa sivuilta: ulkomaille osiosta http://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Nuti/Tietoa/Ulkomaille . Siellä kannattaa kurkata erityisesti Maailmalle lähtijän muistilista, jossa on mm. vinkkejä käytännön asioista joita kannattaa hoitaa jo ennen lähtöä, oleskelun aikana osiosta, löydät tietoa mitä asioita kannattaa selvittää, kun olet uudessa maassa. Paluun jälkeen- osiossa puolestaan muistutetaan asioista, joita kannattaa hoitaa kuntoon kotimaahan palatessa.

Ulkoasianministeriön sivuilta löytyy tietoa matkustusturvallisuuteen sekä maahantuloon liittyviä vinkkejä ja ohjeita: http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?nodeid=49153&contentlan=1&culture=fi-FI

Ulkoasiainministeriön sivuilta löydät myös maakohtaista tietoa muutosta Yhdysvaltoihin: http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?nodeid=42891&contentlan=1&culture=fi-FI

Ulkomaille muutto on iso askel ja muutos varmasti. Tämän lisäksi että netistä löydät paljon tietoa asiaasi liittyen, muistathan että sinulla myös mahdollisuus saada tukea henkilökohtaisesti. Rovaniemellä voit saada apua maailmalle lähtöön Rovaniemen Nuorten Ohjaamosta, https://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Nuoret/Nuorten-ohjaamo/Ohjaamon-yhteystiedot,

 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua sinulle, tsemppiä maailmalle ja hyvää loppuvuotta!

Terveisin: Hanne –Nuortenelämä Rovaniemi, www.rovaniemi.fi/nuti

Sivut