Haluisin lähteä amerikkaan lukioon pelaamaan jääkiekkoa. En ole vain varma että 1. Saako 16 vuotias muuttaa yksin ulkomaille 2. Saako 16 vuotias opintotukea ulkomaille.
Täältä löydät Ulkomaille -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.
Haluisin lähteä amerikkaan lukioon pelaamaan jääkiekkoa. En ole vain varma että 1. Saako 16 vuotias muuttaa yksin ulkomaille 2. Saako 16 vuotias opintotukea ulkomaille.
Hei nimimerkki Amerikkaan kouluun!
Kiitos kysymyksistäsi. Alaikäinen tarvitsee kotoa pois muuttamiseen huoltajien luvan. Jos huoltajat antavat luvan, voi sitten alkaa suunnitella asiaa tarkemmin vaikkapa yhdessä juuri huoltajien kanssa: Valikoi sopiva koulu, selvitä miten sinne haetaan, suunnittele miten asuminen sekä opintojen rahoitus järjestyisi. Opiskelijaelämää varten on hyvä säästää myös extrarahaa.
Suomessa oppivelvollisuus kestää siihen saakka, että nuori on suorittanut toisen asteen tutkinnon tai täyttää 18 vuotta. Oppivelvollisuutta voi suorittaa vastaavassa koulutuksessa myös ulkomailla, joten senkään puolesta ulkomaille lähdölle ei ole estettä.
Maailmalle.net-sivustolle on koostettu tietoa kouluun hakemisesta ulkomaille:
Opintotukea on lähtökohtaisesti mahdollista saada ulkomaille, jos opinnot ovat päätoimisia ja vastaavat Suomessa tuettavia opintoja. Lisäksi oppilaitoksen pitää olla julkisen valvonnan alainen. Se tarkoittaa, että oppilaitos on valtion tukema tai opetusviranomaisten valvoma (tai akkreditointiorganisaation akkreditoima). 16-vuotias voi saada tiettyjen ehtojen täyttyessä opintotukeen kuuluvan opintolainan valtiontakauksen, asumislisän ja oppimateriaalilisän, mutta ei muuta opintorahaa ennen kuin lapsilisän maksaminen huoltajalle päättyy (se päättyy, kun nuori täyttää 17 v, ellei huoltaja pyydä sen lakkauttamista jo aiemmin). Tarkempia tietoja opintotuesta ja sen myöntämisperusteista löydät Kelan sivuilta:
Kelan tukiin vaikuttaa moni seikka ja tukiasiat voivat tuntua aluksi hyvinkin monimutkaisilta. Jos huoltajasi antavat sinulle luvan ulkomaille muuttoon, voitte vaikkapa yhdessä käydä keskustelemassa tukiasioista Kelan asiantuntijan kanssa. Tilanteeseesi perehdyttyään hän osaa kertoa, mihin tukiin olisit oikeutettu. Palvelu on maksutonta.
Muutto pois kotoa on iso muutos, jota kannattaa suunnitella ajan kanssa ja huolellisesti, jotta isoimmilta mutkilta matkassa vältytään. Hieno juttu siis, että haet tietoa tilanteeseesi! Sitten vain huoltajien kanssa keskustelemaan ja perehtymään ulkomaille muuttoon liittyviin asioihin vielä tarkemmin. Kannattaa myös hyödyntää koulusi opinto-ohjaajaa. Opo osaa opastaa opintopolkusi suunnittelussa ja häneltä saat henkilökohtaisempaa ohjausta ulkomailla opiskelun suhteen.
Antoisia hetkiä tulevaisuuden suunnitteluun!
Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Jos pääsisin muuttamaan ulkomaille(lentokoneella) voisinko ottaa kissan mukaan ja olisiko se hirmuisen hidas/kallis/hankala prosessi? Mietin myös että kuolisikohan arka kissaseniori stressiin tai traumatisoituisiko se pysyvästi, ruumassa tuskin on kovin kivaa… Se on tavallinen maatiaiskissa, sillä ei ole papereita eikä sirua tms. mutta kaikki rokotukset on knnossa ja se on aina sisällä. Vai olisiko järkevämpää/kiltimpää jättää se tänne sitä fanittavien sukulaisten hoiviin?
Hei KissaKämppis!
Kiitos kysymyksestäsi. Kissan mukaan ottaminen ulkomaille muuttaessa on lähtökohtaisesti mahdollista yleensä. Se on myös melko tavallista. Lentoyhtiöllä ja lentoaseman viranomaisilla on omat määräyksensä matkustaville eläimille. Määräykset voivat vaikuttaa esimerkiksi siihen, matkustaako eläin ruumassa vai matkustamossa. Kissat voidaan yleensä kuljettaa matkustamossa. Jotkut lentoyhtiöt eivät kuljeta lemmikkejä ollenkaan.
Esimerkiksi kohdemaa ja lentoyhtiö vaikuttavat siihen, miten helppoa kissan mukaan ottaminen on. Eli pitää esimerkiksi selvittää, voiko kohdemaahan viedä eläimiä ja mitkä ovat määräykset karanteenin ja rokotusten suhteen. Kannattaa myös selvittää ja vertailla, millaiset käytännöt eri lentoyhtiöillä on lemmikin mukaan ottamisen suhteen. Helppouteen/hankaluuteen vaikuttaa myös se, miten hyvin kissa sietää matkustamista.
Kissan mukaan ottaminen väistämättä aiheuttaa kuluja:
Olet oikeassa, että lento voi stressata kissaa. Eri kissojen välillä on eroja siinä, miten hyvin ne sietävät lentomatkustamista. Koska et ole ihan varma, onko sinun järkevää ottaa kissaasi mukaan vai ei, suosittelen keskustelemaan asiasta eläinlääkärin kanssa, jos ulkomaille muutto on suunnitelmissa. Eläinlääkäri auttaa arvioimaan asiaa juuri sinun kissasi kannalta.
Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
miten voin yhdysvaltain julkisen sektorin firmoihin sekä usan ydinvoima firmoihin ja usan puolustusteollisuuteen päästä töihin suomalaisena
Hei kissafani!
Kiitos viestistäsi. Kun etsii töitä Euroopan ulkopuolelta, on hyvä selvittää kohdemaan lupakäytännöt maahanmuuttoviranomaisten verkkosivuilta.
Aluksi kannattaa kouluttautua alalle, jolla haluaa työskennellä. Jo opintojen aikana kannattaa katse suunnata Usaan ja hyödyntää esimerkiksi harjoittelut sen mukaan, missä haluaisi tulevaisuudessa työskennellä. Kouluttautumisen jälkeen/aikana on helpompi saada työpaikka. Työpaikan löydyttyä on mahdollista saada työviisumi, joka tarvitaan Usassa työskentelyyn.
Työnhaun etsinnän voi aloittaa esimerkiksi USAn työvoimaviranomaisten palveluista. Voit myös olla suoraan yhteydessä haluamiisi yrityksiin ja julkisen sektorin työpaikkoihin. Kannattaa myös katsoa niiden verkkosivuilta, löytyisikö tietoa avoimista työpaikoista. Myös somessa, kuten Facebook-ryhmissä ja LinkedInissä, voi löytää töitä USAsta.
Suosittelen käymään lähimmässä Ohjaamossa, jossa sinua autetaan tarkemmin työ- ja opiskeluasioissa. Lähimmän Ohjaamosi tiedot löydät osoitteesta Ohjaamot.fi (avautuu uuteen välilehteen).
Mukavaa talvea sinulle!
Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Hei, Voinko saada isäntäperheen, jos olen vaarassa perheeni kanssa. Vihaan niitä todella paljon.
Moi Ben!
Hyvä, että pyydät apua tilanteeseesi. Kenenkään ei tarvitse kokea olevansa vaarassa perheensä takia. Tukinet nimisellä sivustolla pystyy keskustelemaan anonyymisti chatissä esimerkiksi kriisityöntekijän kanssa perheeseen liittyvistä haasteista. Siellä on myös ryhmächatteja, jossa voi saada vertaistukea muilta mahdollisesti samankaltaisessa tilanteessa olevilta nuorilta.
Viestissäsi ei käy selville, että asutko tällä hetkellä ulkomailla, haaveiletko vaihtoon lähdöstä vai mietitkö ulkomaille muuttamista perheesi takia? Muista kuitenkin, että isäntäperhe ei ole perheen korvaaja vaan se on positiivinen lisä elämääsi.
Halutessasi voit tulla Espoon Ohjaamotalolle keskustelemaan tilanteestasi, niin mietitään yhdessä mitä voisimme tehdä ja miten tässä tilanteessa kannattaisi edetä.
Terkuin Malissa/ Nuorten Elämä Espoo
Moi! Haluaisin yliopistoon englantiin. En oikein tiedä moneenko yliopistoon siellä voi hake samaan aikaan kun esim oxfordiin ja joihinkin tiettyihin ei voi samaan aikaan. Niin jos haen oxfordiin voinko hakea mihinkään muuhun? Olen siis ysiluokalla 05/16
Hei!
Kiitos kysymyksestäsi. Melkein kaikkiin brittiläisiin kandidaattitason (bachelor) korkeakouluopintoihin haetaan sähköisen UCAS-yhteishaun kautta.
Yhteishaku on syyskuun alusta tammikuun puoliväliin. Haku lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen koulutusohjelmiin sekä Oxfordin ja Cambridgen yliopistoihin on syyskuun alusta lokakuun puoliväliin.
UCASin sivuilla sanotaan, että kerralla voi hakea viiteen eri kouluun. Rajoituksena on, että jos haet Oxfordiin, et voi siinä tapauksessa hakea Cambridgeen.
Intoa ja tsemppiä oman opintopolun suunnitteluun!
Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ollaan muuttamassa faijan töiden takii Tokioon. Kaikki mun kaverit jää tänne ni se vituttaa. Mitä täs vois oikee tehä?
Moi, tässä Piian vastaus viestiisi:
Hei Maketzu!
Kiitos kysymyksestäsi.
Ymmärrän hyvin, että uusi elämäntilanne ja kauas muuttaminen aiheuttaa huolta. Kavereista erossa oleminen tuntuu varmasti raskaalta ja voi jopa aiheuttaa ahdistusta.
Kehottaisin suhtautumaan tilanteeseen siten, että kaverit eivät katoa kokonaan, vaikka asuisittekin eri maissa. Erilaiset sovellukset mahdollistavat yhteydenpidon todella helposti. Tulette varmasti pitämään yhteyttä, kuten aiemmin - tai jopa aktiivisemmin - viesteillä, videopuheluilla ja muilla keinoilla.
Viestistäsi ei käy ilmi, kuinka pitkä isäsi työkomennus Tokiossa on. Oloasi voisi helpottaa ajatus siitä, että muutto ei ole lopullista ja pääset palaamaan Suomeen kavereidesi luo jossain vaiheessa. Voisit myös jutella vanhempiesi kanssa huolestasi. Voisitte yhdessä pohtia, voisiko kavereitasi tulla vierailemaan Japaniin tai olisiko suunnitelmissa mahdollisesti vierailuja Suomessa.
Sinun on varmasti tällä hetkellä vielä vaikeaa miettiä positiivisella tavalla elämäntilanteen muutosta, mutta tulet huomaamaan, että saat Tokiossa uusia kavereita ja ulkomailla asumisesta on paljon hyötyä tulevaisuudessa. Kun sopeudut uuteen maahan, tilanne tuskin tuntuu enää niin pahalta kuin nyt etukäteen.
Suosittelen tutustumaan Nuorten elämä –sivustolla erilaisiin puhelin- ja chatpalveluihin, joiden kautta voit halutessasi keskustella lisää asioista, jotka painavat mieltäsi.
Terveisin,
Piia
Nuorisotiedottaja
Decibel.fi
Hei!
Pidä yhteyttä kavereihisi aktiivisesti, tekstailkaa niin usein kuin voitte, pitäkää videopuheluita ym. Koittaa mahdd. Mukaan nähdä 1-2 kertaa vuodessa. Etsi uusia kavereita opiskelupaikastasi, ja etsi netistä muita kaltaisiasi nuoria joilla on tuosta kokemusta ja voisivat auttaa. Toivottavasti siellä menee hyvin, eikä se lannista täysin mieltäsi koko mesta! Se vaatii joka paikassa oman aikansa ennenkuin alat tottumaan, ja arki taas sujumaan.
miten pääsee yhdysvaltoihin maa talous alalle
Hei "työmies"!
Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!
Yhdysvaltoihin työskentelemään pääsy vaatii poikkeuksetta melkoista paperin pyörittelyä. Väliaikaistakin työskentelyä varten tarvitaan viisumi.
Usein työskentelyviisumia voi hakea vasta kun sinulla on jo työpaikka tiedossa ja työantajasi on tehnyt työlupa-anomuksen. Viisumin hankkimisesta löytyy lisätietoa mm. täältä:
https://www.ustraveldocs.com/fi_fi/fi-niv-visatypeinfo.asp
Ajankohtaisinta lisätietoa saat Yhdysvaltain suurlähetystöstä:
Suomen TE-palveluilla toimii EURES-verkosto, joka välittää töitä ympäri Eurooppaa. Vaikka kysymyksesi koskeekin nimenomaan Yhdysvaltoja, uskoisin heiltä löytyvän myös sinulle hyödyllistä tietoa.
Toivottavasti näillä vinkeillä pääset alkuun!
Teemu/ Nuorisotiedotuspiste Poppari, Rovaniemi
Eli siis onko mahollista muuttaa ulkomaille ihan minkä ikäisenä vain? Oon miettiny että voisin muuttaa pois Suomesta 16 tai 17 vuotiaana mutta en sitten tiiä että onko se iän puolesta mahdollista.
Hei!
Kiitos kysymyksestäsi. Kysyt, onko ulkomaille muuttaminen mahdollista minkä ikäisenä vain. Olet miettinyt, että muuttaisit pois Suomesta 16- tai 17-vuotiaana.
Alle 18-vuotias tarvitsee huoltajan suostumuksen kotoa pois muuttoon, koska huoltajat ovat vastuussa alaikäisestä lapsestaan. Eli jos saat huoltajiltasi luvan muuttaa pois kotoa ulkomaille, on se silloin periaatteessa mahdollista. Juttele siis asiasta huoltajiesi (tavallisimmin äiti ja isä) kanssa.
Kotoa pois muutto on aina iso itsenäistymisen askel. Muutto omilleen tuo mukanaan paljon vastuuta. Alla asioita, jotka sinun kannattaa huomioida kotoa ulkomaille muuttoa suunnitellessasi.
Voit halutessasi tehdä Oletko valmis muuttamaan pois kotoa? –testin. Testiin ei pidä kuitenkaan suhtautua liian vakavasti, mutta sen avulla saat ainakin vinkkejä omillaan asumiseen. Kyseisellä sivustolla on lisäksi muutakin hyödyllistä tietoa itsenäiseen asumiseen liittyen.
Hienoa, että suunnittelet hyvissä ajoin ulkomaille lähtöä.
Ihanaa kesää sinulle! :)
Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Eli siis oon 14v tyttö ja mulla ei oo paljoo kavereita joten mun paraskaveri on mulle tosi tärkee. Mut nyt oon alkanu miettii et ku se kaveri muuttaa ulkomaille ei kauas (viroon) nii ei nähtäis enää nii usein. Se on sanonu et voisin mennä sinne kylää ja se tänne mut se ei jotenki tunnu riittävän ku ei voida puhuu/nähä joka päivä. Ja pelkään että se löytää uuden paremman kaverin sieltä ku sillä on siellä jo valmiiks kavereita. Se on sanonu et se muuttaa 18v takas suomeen mutta sekään ei oo varmaa. Ja pelkään että jään yksin kun opiskelut alkaa ja mennään kaikki eri paikkoihin ja aika kauas toisistamme
Hei !
Kiitos viestistäsi! Pelkäät, että paras kaverisi löytää uuden paremman kaverin muutettuaan ulkomaille. Pelkäät myös, että jäät yksin, kun opiskelut alkavat ja kaverisi menevät kaikki eri paikkoihin.
Ihana kuulla, että sinulla on kavereita. <3 Ikävää kuitenkin, että paras kaverisi muuttaa niin kauas. On totta, että silloin väistämättä näette toisianne vähemmän. On varmasti iso muutos, kun ette voi nähdä enää päivittäin. On ymmärrettävää, että sinusta tuntuu kurjalta. Hienoa, että olette kuitenkin suunnitelleet vierailevanne toistenne luona. Yhteyttä voitte myös pitää vaikkapa viestien, puheluiden ja videopuheluiden välityksellä, vai mitä? Onhan sekin tosi hieno juttu, eikö? :) Ja olet varmasti parhaalle kaverillesi tosi tärkeä ja erityinen, vaikka hän löytäisikin uusia kavereita Virosta. Ja toisaalta, olisihan se ikävää, jos hän ei saisi kavereita uudesta asuinpaikastaan.
Opiskelemaan lähteminen on iso muutos elämässä. Etenkin, kun lähtee ihan uuteen paikkaan. Se tuo mukanaan myös mahdollisuuksia uusien kaverisuhteiden luomiseen. Kannattaa siis olla avoin uusille kaverisuhteille, ja samalla toki pitää kiinni senhetkisistä kavereista. On ymmärrettävää, että yksin jääminen pelottaa – yksinäisyys ei varmasti tunnu kenestäkään hyvältä. Peruskoulussa muodostetut kaverisuhteet voivat kuitenkin hyvin yhä kestää, eri paikkoihin opiskelemaan lähdettyäkin. Parhaat kaverisuhteet kestävät läpi koko elämän ja jatkuvat, vaikka tapaamisten välillä olisi pitkäkin aika.
Voit lukea ystävyydestä ja kaverisuhteista lisää vaikkapa Nyyti ry:n sivulta. Siellä on myös vinkkejä, kuinka tutustua uusiin ihmisiin ja saada kavereita sekä kuinka pitää huolta kaverisuhteista.
Voit halutessasi jutella tilanteestasi, ajatuksistasi ja yksin jäämisen pelosta vaikkapa jossakin nuorille suunnatussa chatissa ja saada siten lisää neuvoa ja tukea luotettavalta aikuiselta. Chatteja löydät Netarista.
Mukavaa viikonloppua! :)
Tsemppiterveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Eli siis niinkuin otsikosta huomaa, olisin kiinnostunut menemään vaihtoon ulkomaille. Huono puoli tässä on se, ettei meidän perhe ole mistään rikkaimmasta päästä joten vanhemmat eivät voi tarjota minulle tätä mahdollisuutta. Mietin sitten tässä muita vaihtoehtoja ja päädyin mm. Stipendin hankkimiseen/saamiseen.
Miten semmoisen melkein koko vaihdon aikaisen stipendin voisi saada (ei siis tarvitse olla ihan koko summaa, kuitenkin suurimmaks osaks)?
Jos stipendiä ei voisi saada niin voisinko saada jostain muualta rahallista tukea vaihto-oppilaaksi lähtemiseen?
Olen siis miettinyt vaihtoon lähtemistä hyvin monta vuotta ja nyt olisi hyvä aika saada se unelma toteutumaan, siitä olisi kuitenkin niin paljon hyötyä ja saisi kokemusta. Ja siis vielä lisäyksenä tuohon stipendijuttuun niin siis ei ole sinänsä väliä että onko semmoinen vuoden kestoinen vai sitten joku lyhyt kurssi.
Hei ja kiitos viestistäsi!
Hienoa, että pyrit toteuttamaan haaveitasi! Erityisesti opiskelijoille onkin runsaasti mahdollisuuksia lähteä ulkomaille. Usein vaihto-oppilaaksi lähdetään esimerkiksi lukion aikana.
Erilaisista apurahoista löydät tietoa Maailmalle.netin sivuilta. Suora lainaus sivulta:
”Suomessa on monia vaihto-oppilasjärjestöjä ja kaupallisia yrityksiä, joiden kautta voi hakea vaihto-oppilaaksi eri puolille maailmaa. Vaihtarivuonna opiskelet tyypillisesti yhden lukuvuoden ulkomaisessa koulussa, asut isäntäperheessä, osallistut perheen arkeen ja vietät vapaa-aikaa paikallisten nuorten kanssa. Vaihto-oppilasvuoden jälkeen jatkat lukiota Suomessa siitä, mihin lähtiessä jäit. Vaihtarivuoden opinnot eivät siis yleensä korvaa Suomessa suoritettavia opintoja. Lisätietoja saat suoraan järjestöiltä ja yrityksiltä, joita on listattu mm. Opetushallituksen verkkopalvelussa.
Vaihto-oppilasvuodesta aiheutuu kuluja, jotka pitää maksaa itse. Jotkin vaihto-oppilasjärjestöt tarjoavat mahdollisuuden hakea apurahaa, joka kattaa osan vaihto-oppilasvuoden kustannuksista. Opetushallituksesta ei voi hakea apurahaa vaihto-oppilasvuoden kustannuksiin.
Lukiovaihtoja järjestetään eniten Pohjoismaihin, Baltiaan ja muualle Eurooppaan, sillä koulut voivat saada rahoitusta niitä varten Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmista tai Pohjola Nordenin nuorisoliiton kautta. Koulusi henkilökunta hoitaa vaihtoihin liittyvät hallinnolliset asiat ja auttaa sinua hakuun liittyvissä kysymyksissä.”
Peruskoulun aikana vaihtoon lähteminen voi siis olla hiukan vaikeampaa, mutta lukio- tai ammattikouluaikaan se on huomattavasti helpompaa! Koulun henkilökunta (esim. opettaja tai opinto-ohjaaja) osaa sanoa, miten juuri teidän koulun opiskelijat ovat tavallisesti lähteneet vaihto-oppilaaksi.
Yksi vaihtoehto on, että haet vaihto-oppilaaksi YFU:n kautta. Sivulla on Stipendit-osio, josta löydät lisätietoa myöntämisehdoista. Sivulta löytyy myös selkeät ohjeet, kuinka hakeminen vaihto-oppilaaksi tapahtuu.
Myös Euroopan nuorisoportaalista saat tietoa erilaisista apurahoista, stipendeistä ja ulkomailla opiskelusta.
Kela myöntää opintotukea peruskoulun jälkeisiin opintoihin. Siitäkin on varmasti iso rahallinen apu, jos lähdet vaihto-oppilaaksi.
Esimerkiksi paikkakuntasi Ohjaamossa voit käydä keskustelemassa eri vaihtoehdoistasi lähteä vaihto-oppilaaksi ja siitä, miten rahoittaisit vaihto-opiskeluaikasi. Ota siis rohkeasti yhteyttä Ohjaamoon! Palvelu on maksutonta. Myös nuorisotyöntekijät esim. nuorisotiloilla auttavat sinua varmasti!
Hauskaa uutta vuotta sinulle!
Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi