Täältä löydät Ulkomaille -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Töihin ulkomaille

Hei! Minulla on mahdollisesti välivuosi edessä, ja haluaisin lähteä töihin ulkomaille. Mistä ja miten voisin lähteä etsimään töitä? Kannattaako laittaa suoraan esim. joillekin hotelleille ja kahviloille/ravintoloille työhakemuksia? Minulla ei ole juurikaan työkokemusta, mutta onko silti mahdollista päästä esim. jonkinlaiseen hotellityöhön tai ravintolaan apulaiseksi? Kielitaitoa löytyy, mutta olen kuullut, että esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa pitää oikeasti ostata sitä kieltä, että saa töitä. Mietin siis, että pärjäisiköhän siis vaikka Espanjassa ihan espanjan kielen perusteilla? Kiitos jo etukäteen vastauksesta :-)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ”unelmoija”!

Kiitos viestistäsi. Suunnittelet lähteväsi töihin ulkomaille, sillä edessäsi on mahdollisesti välivuosi. Pohdit, mistä ja miten voisit lähteä etsimään töitä. Mietit myös, onko sinun mahdollista päästä vaikkapa jonkinlaiseen hotellityöhön tai ravintolaan apulaiseksi, vaikka sinulla ei ole juurikaan työkokemusta. Mietit lisäksi, pärjäisikö esim. Espanjassa espanjankielen perusteilla.

Hienoa, että suunnittelet jo etukäteen mahdollista välivuottasi. Voit hyvin lähettää hakemuksia suoraan työpaikkoihin, joihin haluaisit päästä töihin. Myös avoimia työpaikkoja kannattaa etsiä verkosta. Esim. TE-palveluiden hakukoneen avulla löytyy useita avoimia työpaikkoja, joissa tosin osassa vaaditaan työkokemusta, mutta osassa se ei ole välttämätöntä. Valitse hakukoneessa sijainniksi ulkomaat, niin näet avoimia työpaikkoja mm. Espanjasta.

Allianssin nuorisovaihdon kautta ikäisesi voi hakea töihin, vapaaehtoistöihin tai kielikurssille ulkomaille. Esimerkiksi Go Britain –ohjelman kautta voit lähteä Isoon-Britanniaan töihin eri hotelleihin erilaisiin tehtäviin. Voit työskennellä esim. ravintolassa, baarissa, kahvilassa, keittiössä, huonesiivouksessa, portieerina, kuljettajana, kiinteistöhuollossa tai vastaanotossa, riippuen omista toiveistasi ja taidoistasi. Joihinkin tehtäviin vaaditaan aiempaa työkokemusta, mutta ei kaikkiin. Halutessasi voit lukea lisää Go Britain –ohjelmasta Allianssin nuorisovaihdon sivuilta. Samoilta sivuilta löytyy myös tietoa muista ohjelmista, joiden kautta voisit lähteä ulkomaille välivuotenasi.

TE-palveluiden sivuilta löydät vinkkejä työnhakuun ulkomaille. Sivuilla on tietoa eurooppalaisesta työnvälitysverkostosta (EURES), joka palvelee työnhakijoita, jotka haluavat tehdä töitä EU- tai ETA-alueella tai Sveitsissä. Eka EURES-työpaikka –hanke  auttaa 18–35-vuotiaita nuoria löytämään työn toisesta EU-maasta. Hankkeen kautta on myös mahdollista saada rahallista tukea. Kannattaa siis tutustua hankkeeseen ja tuen hakemiseen paremmin, jos vain kiinnostuit. Paikkakuntasi TE-toimisto varmasti auttaa sinua työnhaun kanssa. Myös Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää-elämää –tietoalueelta voit lukea lisää ulkomailla työskentelystä.

Kerroit, että sinulta kyllä löytyy kielitaitoa. Hienoa, siitä on aivan varmasti paljon hyötyä tulevaisuudessa niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Useissa maissa pärjää melko hyvin englanninkielen taidolla ja kohdemaan kielen perusteilla. Joissakin maissa kuitenkin englanninkielen taitotaso on melko heikko, jolloin paikallisen kielen tunteminen on erityisen tärkeää. On myös aina eduksi, jos kohdemaan kieltä osaa hyvin, mutta kieltä kyllä oppii sitten käytännön tilanteissakin. Uskon siis, että pärjäisit Espanjassa arkielämässä ihan espanjankielen perusteilla. Puhetta voi tarvittaessa sitten tilanteesta riippuen täydentää englanninkielellä, kuvilla ja eleillä. Verkostakin löytyviä sanakirjoja kannattaa tietenkin myös hyödyntää. Riippuu ihan työnantajasta ja työnkuvasta, tarvitseeko sinun osata työssäsi kohdemaan kieltä, ja kuinka sujuvasti. Yleensä työpaikkailmoituksissa on kerrottu vaatimukset kielitaidon suhteen. Työpaikasta voi toki myös erikseen tiedustella asiaa.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Tsemppiä työnhakuun!

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Ulkomaille muutto??

moikka!

Elikkäs nyt mie haluaisin vähän neuvoja että ,itä kaikea pitää ottaa huomioon ja miten toimia jos meinaa ulkomaille muuttaa. Tarkoitus mulla olisi muuttaa Rovaniemeltä Joko Fairbanksiin tai Wilowiin, Alaskassa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi "wildandfreee"!

Kiitos kysymyksestäsi!

Olet tärkeiden ja samalla varmasti uusien asioiden äärellä. Ulkomaille muutossa on paljon asioita ja etukäteisjärjestelyjä kannattaa alkaa suunnitella jo aikaisessa vaiheessa.

Ulkomaille voi muuttaa monesta eri syystä, opiskelemaan, töihin, työharjoitteluun, vapaaehtoistyöhön tai vaikkapa vaan maailmaa näkemään ja kokemaan. Viestistäsi ei tule tarkkaan esille mitkä ovat juuri sinun suunnitelmasi, mutta olipa matkasi tarkoitus mikä tahansa edellä mainituista, käytännön järjestelyt voivat viedä aikaa ja lähdettäessä vaikkapa pidemmäksi aikaa ulkomaille, on hyvä huomioida mm. seuraavia asioita, kuten viranomaisluvat opiskeluun, oleskeluun ja työntekoon, rokotukset, vakuutukset, asunto, budjetti ja mistä saat apua ongelmatilanteissa maailmalla. Muutettaessa ulkomaille on myös asioita joita tulee hoitaa kuntoon kotimaassa, kuten muuttoilmoitukset maistraattiin, ilmoitus Kelaan sekä mahdolliset oman asunnon irtisanomiset ym.

Maailmalle lähtöön ja siihen liittyviin asioihin löydät tietoa netistä Rovaniemen nuorisopalveluiden verkkopalveluiden Tietoa sivuilta: ulkomaille osiosta http://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Nuti/Tietoa/Ulkomaille . Siellä kannattaa kurkata erityisesti Maailmalle lähtijän muistilista, jossa on mm. vinkkejä käytännön asioista joita kannattaa hoitaa jo ennen lähtöä, oleskelun aikana osiosta, löydät tietoa mitä asioita kannattaa selvittää, kun olet uudessa maassa. Paluun jälkeen- osiossa puolestaan muistutetaan asioista, joita kannattaa hoitaa kuntoon kotimaahan palatessa.

Ulkoasianministeriön sivuilta löytyy tietoa matkustusturvallisuuteen sekä maahantuloon liittyviä vinkkejä ja ohjeita: http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?nodeid=49153&contentlan=1&culture=fi-FI

Ulkoasiainministeriön sivuilta löydät myös maakohtaista tietoa muutosta Yhdysvaltoihin: http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?nodeid=42891&contentlan=1&culture=fi-FI

Ulkomaille muutto on iso askel ja muutos varmasti. Tämän lisäksi että netistä löydät paljon tietoa asiaasi liittyen, muistathan että sinulla myös mahdollisuus saada tukea henkilökohtaisesti. Rovaniemellä voit saada apua maailmalle lähtöön Rovaniemen Nuorten Ohjaamosta, https://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Nuoret/Nuorten-ohjaamo/Ohjaamon-yhteystiedot,

 

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua sinulle, tsemppiä maailmalle ja hyvää loppuvuotta!

Terveisin: Hanne –Nuortenelämä Rovaniemi, www.rovaniemi.fi/nuti

Rasismia

Löysin tänne Googlen avulla. Asun nykyään Venäjällä, Moskovassa. Mun isä on suomalainen ja äiti venäläinen. Oon asunut nuorena monta vuottaa suomessa ja sit venäjällä. Ollaan taas muttamassa suomeen. Mua mietityttää se, että onko suomessa paljon rasismia. Mun isä sanoo, että venäläisistä ei kauheasti tykätä suomessa. Mutta ku mä osaan hyvin suomea ja melkein näytän suomalaiselta.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Kiitos "Russia" viestistäsi ja kysymyksestäsi.

Kuten viestiäsi kommentoinut henkilö toteaa, niin Suomessakin törmää suvaitsemattomattomaan käytökseen. Sellaista ei pidä hyväksyä. Jos sellaista osuu kohdalle, niin siihen pitää puuttua, esimerkiksi kertomalla asiasta koulussa joissa löytyy yleensä toimintatapa sellaisiin tilanteisiin. Tärkeää on tietysti, että löydät itsellesi kavereita, joiden kanssa voit viettää aikaasi. Kaverit ovat myös tukenasi kotiutuessasi Suomeen. Kerroit, että osaat hyvin suomea, joka varmasti helpottaa kavereiden saamisessa. 

Nuortenelämä.fi palvelussa oli rasismiin liittyvä kysymys 8.10.2013, johon kokosimme alla olevaa tietoa rasismista. Nämä tiedot sopivat sinunkin kysymykseen. 

Kannisen ja Markkulan R-sana kirjassa (s.24) sanotaan rasismista seuraavaa: "Rasismia on ihmisen tai ihmisryhmän asettaminen muita alempiarvoiseen asemaan esimerkiksi hänen ihonvärinsä, kulttuurinsa, etnisen taustansa, äidinkielensä tai uskontonsa vuoksi. Rasismia on myös väite, että ihmiset, joilla on esimerkiksi eri ihonväri tai jotka ovat kotoisin eri maasta kuin puhuja itse, olisivat vähempiarvoisia, esimerkiksi siten, että heillä olisi vähemmän oikeuksia kuin valtaväestöllä".

Rasismin ilmenemisen taustalla voi olla ei vain tietoinen, mutta myös tarkoituksellinen toiminta. Joskus myös totutuissa tavoissa voi olla sellaista mitä emme huomaa. Yksi tottumus on esimerkiksi nimittely. Totuttujen sanojen käyttäminen nimittelynä ei ole puolustus rasismin jatkamiselle. Meillä jokaisella on oikeus sananvapauteen, mutta siihen liittyy rajoituksia. Esimerkkinä rajoituksesta on, että ihmisarvoa loukkaavien ilmaisujen käyttäminen ei kuulu sananvapauden piiriin. (Kanninen & Markkula, R-sana.)

Lisätietoa rasismiin liittyen löydät seuraavista nettiosoitteista:

http://www.pelastakaalapset.fi/toiminta/rasisminvastainen-tyo/

http://www.keks.fi/rasisminvastainennuorisotyo/mitarasismion

http://www.luovuennakkoluuloistasi.fi/sisalto/keskeiset-k%C3%A4sitteet

http://fi.wikipedia.org/wiki/Rasismi

jos kerran puhut hyvin suomea ja näytät melkein suomalaiselta niin ei mitään hätää, tottakai törmäät vihaajiin mutta kyllä löydät kavereitakin. Itse olen rasismia vastaan!


Aika myöhään tulee tää kommentti, mutta ajattelin sen kuitenkin tänne kirjoittaa:


Kyllä Suomessa ollaan aika suvaitsevaisia tästä kylmästä ja kolkosta paikasta tykkääviä ulkomaalaisia kohtaa, etenkin semmoisia joilla on suomalainen tausta ja hyvä kielitaito, joten tervetuloa vaan. On kuitenkin pakko mainita, että joillakin (etenkin vanhemmilla yksilöillä) on ongelmia tottua ajatukseen, että ruotsalaisten ja (etenkin) venäläisten kanssa voisi olla hyvää pataa, mutta minun puolestani uudemmat sukupolvet voisivät yhdessä korjata nämä välirikot.