Täältä löydät Työ ja yrittäjyys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Työ 15 vuotiaalle

Hei, olen Namuri oon 15 vuotias ja ettisin töitä koulun ohella.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Namuri!

Kiitos kysymyksestäsi. Mukava kuulla, että etsit töitä koulun ohelle. Monissa paikoissa toivotaan/vaaditaan työntekijältä täysi-ikäisyyttä, joten kannattaa laittaa verkot vesille laajalti eli hakea monista eri paikoista töitä. Näin työn saaminen on todennäköisempää.

Millaiset työtehtävät sinua kiinnostaa? Voit katsoa Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueen sivuilta esimerkkejä sinunkin ikäisillesi sopivista työtehtävistä: Töitä 14-vuotiaalle. Tietoalueen muistakin työaiheisista sivuista voi olla sinulle apua työnhakuun.

Esimerkiksi 4H-yhdistys työllistää nuoria erilaisiin tehtäviin. Voit ryhtyä 4H-yrittäjäksi, 4H-dogsitteriksi tai työpalvelutyöntekijäksi. Lue lisää ja tutustu tarkemmin 4H-yhdistykseen googlettamalla 4H + paikkakuntasi.

Lisäksi voit hakea:

 • töihin lähialueesi yrityksiin, urheiluseuroihin tai muihin sinua kiinnostaviin paikkoihin olemalla yhteydessä niihin suoraan esimerkiksi käymällä paikan päällä, soittamalla, sähköpostitse tai somen kautta.

Ennen työnhakua kannustan valmistautumaan huolellisesti, jotta työnhaku sujuisi mahdollisimman hyvin ja mukavasti. Kun töiden hakuun ja mahdolliseen työhaastatteluun on valmistautunut, on yleensä myös itsevarmempi olo ja rauhallisempi mieli. Esimerkiksi Duunikoutsi-sovellus (maksuton) auttaa sinua valmistautumaan työnhakuun. Lue lisää Duunikoutsista Talous ja nuoret TATin sivuilta (avautuu uuteen välilehteen). Yleensä myös kotiväeltä saa tukea töiden hakemiseen.

Jos kaipaat lisää apua työnhakuun, voit olla yhteydessä paikkakuntasi nuoriso-ohjaajiin. Voit käydä vaikkapa jollakin nuorisotilalla kysymässä vinkkejä nuorille sopivista työpaikoista paikkakunnallasi ja saada tukea työnhakuun.

Onnea ja sinnikkyyttä töiden hakemiseen!

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Ruokakaupasta työ

Moi!

Miten voisin hakea 16 vuotiaana ruokakaupasta töitä, esimerkiksi viikomloppuvuoroja tai 2-3 päivän vuoroja viikossa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, pahoittelut kun vastauksessa on kestänyt. Hienoa, että olet kiinnostunut työelämästä jo 16-vuotiaana! Kauppaan on hyvinkin mahdollista päästä alaikäisenä töihin. Helpointa on päästä töihin esimerkiksi hyllyttäjäksi tai verkkokaupan keräilijäksi, mutta joissain paikoissa on mahdollista päästä työskentelemään myös kassalla. Työajan suhteen sinun on otettava huomioon laki nuorista työntekijöistä, jonka mukaan työvuorosi eivät saa mennä koulupäivien päälle. Saat siis työskennellä iltaisin ja viikonloppuisin, kunhan työvuorosi loppumisen ja seuraavan työvuoron tai koulupäivän alkamisen välissä on vähintään 12 tuntia.  

Kannattaa rohkeasti käydä vaikka lähikaupoissa kysymässä, olisiko heillä tarjota osa-aikaista tai keikkatyötä sinulle. Toinen vaihtoehto on etsiä esimerkiksi www.tyomarkkinatori.fi tai www.duunitori.fi -sivuilta esimerkiksi hyllyttäjän tai keräilijän töitä, ja hakea niitä. Suurin osa kaupan töistä on nykyään henkilöstövuokrausyritysten kautta, joten voit tehdä hakemuksia myös suoraan heille. Tällaisia yrityksiä ovat esimerkiksi Eezy, Barona ja Joblink 

Jos kaipaat apua CV:n tekemisessä tai työhakemusten kirjoittamisessa, voit tulla käymään täällä Espoon Ohjaamotalon Starttipisteellä Leppävaarassa. Me autamme niiden tekemisessä mielellämme. Sinun ei tarvitse varata erikseen aikaa, vaan voit tulla käymään ma-pe klo 12-16 välillä milloin vain.  

Tsemppiä työnhakuun! 

Terveisin, 

Joel / Ohjaamotalon Starttipiste 

Haluun 650€ puoles vuodes

Okei siis haluun 650€ puolessa vuodessa mutta äiti ja isä ei anna rahaa oon 12v

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Nisse!

Kiitos kysymyksestäsi! Koska alle 14-vuotias ei voi vielä tehdä palkallista työtä, niin tässä muutama muu idea, miten voisit kerätä rahaa:

Voit esimerkiksi kysyä olisiko vanhemmillasi, sukulaisillasi tai naapureillasi jotain kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin esim. lumityöt, nurmikonleikkuu, haravointi ja muut pihatyöt, marjanpoiminta, siivous, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja ja tölkkejä erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä ja viikonloppuisin.Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa.

Jos saat viikkorahaa niin ne kannattaa laittaa myös säästöön. Esimerkiksi joulu- ja synttärilahjaksi voit toivoa pientä summaa rahaa, jotta voit kerryttää säästöjäsi.

Nämä ei ole kovin nopeita tapoja kerryttää niin isoa summaa, mutta pikkuhiljaa ja sinnikkäästi keräämällä ja säästämällä voit saada sen 650€ kasaan. Näistä kaikista vinkeistä kannattaa jutella omien vanhempien kanssa ja pohtia yhdessä, mitkä keinot sopisi sulle parhaiten ja esimerkiksi kirpputori- ja nettihuutokauppamyyntiin tarvitset vanhemman apua alaikäisenä.

Tsemppiä rahankeruuseen ja säästämiseen!

Terveisin
Anniina, Porin kaupungin nuorisopalvelut

Töitä 15-vuotiaalle

Moi! Oon 15-vuotias ja käyn 9-luokkaa. Haluisin koulun ohelle töitä, mutta on ollut vaikeaa niitä saada. Olen käynyt lähikaupoissani kysymässä olisiko mahdollista päästä töihin, mutta vastaukseksi on tullut, että minun pitää olla 18-vuotta täyttänyt päästäkseni töihin kyseiseen kauppaan. Ajattelin päästäkseni kauppoihin hyllyttämään ja ehkä hieman siivoamaan. Ihanne työni olisi päästä hoitamaan eläimiä. En haluasi siltikään käydä kotikäynneillä jonkun asunnossa hoitamassa eläimiä vaan esim koirahotelliin tai sellaiseen. Kylmät kelit on kohta alkamassa ja ajattelin, että silloin olisi täydellinen paikka tienata rahaa. Toivottavasti osaatte antaa vinkkejä miten ja mihin voisin mennä töihin.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Lehikoinen!

Kiitos kysymyksestäsi. Ilahduttavaa kuulla, että olet ollut aktiivinen työnhaun suhteen ja käynyt kysymässä töitä lähikaupoistasi. Reippaasta asenteesta ja oma-aloitteisuudesta on etua työnhaussa.

Olet oikeassa, että monissa paikoissa toivotaan/vaaditaan työntekijältä täysi-ikäisyyttä. Hyllyttäminen ja siivoaminen ovat kuitenkin tehtäviä, joita ikäisesi on mahdollista päästä tekemään työkseen koulun ohella. Kannattaa siis jatkaa työnhakua vielä muiden kauppojen suhteen. Voit myös tutustua muihin lähialueesi yrityksiin ja kysyä töitä sinua kiinnostavista paikoista.

Kerroit, että eläintenhoito kiinnostaa. Voit googlettaa esimerkiksi hakusanoilla koirahotelli + paikkakuntasi ja lemmikkihoitola + paikkakuntasi ja tutustua hakutuloksiin. Sitten voit halutessasi olla yhteydessä sinua kiinnostaviin lemmikinhoitopalveluita tarjoaviin yrityksiin ja tiedustella työmahdollisuuksista.

Lisäksi esimerkiksi 4H-yhdistys työllistää nuoria erilaisiin tehtäviin. Voit ryhtyä vaikkapa 4H-yrittäjäksi tai 4H-Dogsitteriksi. (Dogsitterin työ ei aina ole vain ihmisten kodeissa tehtävää työtä). Voit olla suoraan yhteydessä 4H-yhdistykseen ja kertoa itsestäsi ja siitä, millaista työtä haet sekä tiedustella työmahdollisuuksista. Lue lisää ja tutustu tarkemmin 4H-yhdistyksen tarjontaan (avautuu uuteen välilehteen).

Jos sinua kiinnostaa, voit lisäksi hakea:

Katso lisää vinkkejä 9.-luokkalaiselle sopivista töistä Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueelta. Tietoalueen muistakin työaiheisista jutuista voi olla sinulle apua työnhakuun.

Ennen työnhakua kannustan valmistautumaan huolellisesti, jotta työnhaku sujuisi mahdollisimman hyvin ja mukavasti. Kun töiden hakuun ja mahdolliseen työhaastatteluun on valmistautunut, on yleensä myös itsevarmempi olo ja rauhallisempi mieli. Esimerkiksi Duunikoutsi-sovellus (maksuton) auttaa sinua valmistautumaan työnhakuun. Lue lisää Duunikoutsista Talous ja nuoret TATin sivuilta (avautuu uuteen välilehteen)

Jos kaipaat lisää apua työnhakuun, voit olla yhteydessä paikkakuntasi nuoriso-ohjaajiin. Voit käydä vaikkapa jollakin nuorisotilalla kysymässä vinkkejä nuorille sopivista työpaikoista paikkakunnallasi ja saada tukea työnhakuun.

Onnea ja sinnikkyyttä työnhakuun!

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Miten tienata rahaa?

Haluaisin tienata rahaa tulevaan mopooni, ja en saa kotona kotitöistä rahaa. Mitä teen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Mila!

Kiitos kysymyksestäsi. Tienaamiseen vaikuttaa jonkin verran ikäsi. Ilmoitit iäksesi 13–15 vuotta, joten tässä tietoa sekä 13-, 14- että 15-vuotiaalle mahdollisista tienaamisen tavoista.

Tienaaminen 13-vuotiaana

Jos olet alle 14-vuotias, sinua ei voida vielä ottaa tienaamaan varsinaisiin palkkatöihin. 13-vuotias vois silti tienata pienempiä summia rahaa ilman varsinaista työpaikkaa. Hyviä keinoja tähän ovat esimerkiksi pullojen kerääminen ja palauttaminen sekä nyt syksyllä marjojen ja sienien poiminta ja myynti. Voit myös kysyä esimerkiksi sukulaisiltasi tai naapureiltasi, olisiko heillä sinulle jotain pientä työtä, josta he maksaisivat hieman. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi siivoaminen, lastenhoito, kauppa-apuna oleminen, koiran ulkoiluttaminen tai muu lemmikinhoito, erilaiset pihatyöt kuten haravointi. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Nuortenelämä.fi-verkkopalvelun Elävää elämää –tietoalueen Miten saada taskurahaa -sivulta

Tienaaminen 14- ja 15-vuotiaana

Jos täytät tänä vuonna tai olet jo täyttänyt 14 vuotta, voit päästä palkkatöihin. 14–15-vuotiaalle sopivista töistä voit lukea Töitä 14-vuotiaalle -osiosta.

Töitä 15-vuotiaalle -osiosta voi olla sinulle hyötyä, jos olet 15-vuotias ja käynyt jo peruskoulun.

4H työllistää nuoria

Yksi mahdollisuus tienaamiseen on 13–28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys. Voit tutustua 4H-yrittäjyyteen 4H:n verkkosivuilla (avautuu uuteen välilehteen). 4H palkkaa nuoria paljon myös esimerkiksi kerhonohjaajiksi. Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät linkin takaa valitsemalla oman paikkakuntasi sivun alaosassa.

Lisää neuvoja

Voit kysyä lisää neuvoja tienaamiseen esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Chatteja löytyy Netarin sivulta (avautuu uuteen välilehteen). Voit myös kysyä läheisiltä aikuisiltasi ja paikkakuntasi nuorisotyöntekijöiltä tarkempaa apua tienaamiseen.

Mukavaa syksyä ja tsemppiä tienaamiseen!

terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Töiden etsintää

Moikka! Oon amiksessa käyvä kohta 17v tyttö. Haluisin alkaa käydä töissä opiskelun ohella. Oon hakenukki aika moneen paikkaan, mutta en oo saanu töitä. Olis kiva päästä johonki kauppaan töihin, mutta mun pitäis olla täysi-ikänen, että saisin olla kassalla, koska en saa myydä alaikäisenä tupakkaa tai alkoholia. Ois kuitenki kiva olla vaikka joissain hyllytys hommissa, mutta en tiiä onks sinne hakua, ku en oo ainakaan löytäny, yleensähän hyllytys sisältyy myyjän työhön. Monessa vaatekaupassa vaaditaan aiempaa kokemusta, eikä mulla löydy. En haluis jakaa lehtiä tai olla puhelinmyyjänä, mutta alan jo olla aika epätoivoinen kun en tiedä mihin menisin töihin. Anteeksi sekava teksti. Toivottavasti täältä saisin apua.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Olet selvästi nähnyt vaivaa työpaikan etsinnässä. Harmi ettei vielä ole onnistanut. Niin kuin mainitsitkin, ruokakauppoihin usein vaaditaan 18 vuoden ikää, mutta kauppiailta (esimerkiksi K-citymarketista) voisit käydä kysymässä suoraan olisiko mahdollista päästä töihin. Voit myös katsoa hakusanalla hyllyttäjä, esimerkiksi https://www.monster.fi/tyopaikat  sivuilta avoimia työpaikkoja. Keikkamuotoisia työpaikkoja voit hakea Workpilotsista, https://workpilots.fi/ . Jos sinua kiinnostaa kaupan töiden lisäksi muut työt, ainakin jotkut pikaruokaketjut myös palkkaavat alle 18-vuotiaita. Tässä sinulle esimerkiksi Subwayn ja Hesburgerin työhaun linkit: https://www.subway.fi/fi/info/toihin ja https://www.hesburger.fi/toihin-hesburgeriin. Voit myös mennä käymään ohjaamotalon starttipisteellä maanantaista perjantaihin klo 12-16, Lintuvaarantie 2, katutaso Espoo. Ohjaamotalossa saat apua hakemuksen teossa ja työpaikkojen etsinnässä.  

Ystävällisin terveisin 

Anu ja Marjo/Nuorten Elämä Espoo 

Yritys ideoita?

Moikka tääl on kaksi 15-vuotiasta tyttöö, joiden pitäisi perustaa yritys koulussa. Mistä ihmiset kiinnostuu tällähetkellä? Olisiko teillä erinlaisia yritys ideota meille? Kaikki ideat kehille:

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Halusitte insipiroitua erilaisia yritysideoista ja kysyitte myös mistä ihmiset ovat kiinnostuneita.

Parhaat yritysideat liittyvät yleensä jollakin tavalla yrittäjäksi aikovan omaan tietotaitoon ja osaamiseen, joka voi perustua aiempaan työhistoriaan, koulutukseen tai vapaa-ajan harrastuksiin. Yritykset lähtevät liikkeelle monesti itse yrittäjän intohimosta tai harrastuksesta. Mistä asioista itse pidätte? Voisiko siitä saada yritysideaa?

Kaupattavan asian ei tarvitse aina olla materiaalia, vaan esimerkiksi kokemukset, elämykset ja seura voivat myös olla yrityksen keskiössä.

Yrityksiä voi olla esimerkiksi

 • omien käsitöiden myyminen (esim. makrameetyöt, neulominen, korujen valmistaminen, puutyöt, taiteen / maalausten myynti, askartelu, leipominen)
 • omien välineiden vuokraaminen (esim. sup-laudat, soutuvene)
 • mediantuotanto (esim. videoiden kuvaaminen ja editointi, valokuvaus, podcastit, asmr, äänikirjojen "juontajana" oleminen, nettisivujen ylläpito)
 • koulutukset - osaatko itse jotain, mitä voisit opettaa muille? Voisitko tarjota esim. koulutusta TikTokin käyttöön tai ohjata liikuntahetkiä?
 • nurmikon leikkuu, lumityöt ja muut ylläpito ja korjaustoimet, kuten maalaus, halkojen hakkuu
 • siivouspalvelut (esim. auton ja ikkunoiden pesu, mattojen pesu)
 • lastenhoitopalvelu
 • lemmikinhoitopalvelu
 • kaveritoiminta (esim. ikääntyville, yksinäisille)

Se, mistä ihmiset ovat kiinnostuneita vaihtelee paljon, sillä jokainen ihminen on erilainen, mistä johtuen myös kiinnostuksen kohteet ovat vaihtelevia. Kiinnostuksen kohteisiin voi vaikuttaa myös ikä, kulttuuri, sukupuoli jne. Voitte etukäteen miettiä, mille kohderyhmälle haluatte tarjota yrityksen palveluita. Minkä ikäisiä asiakkaita haluatte tavoittaa? Tarjoatteko yrityksen palveluita fyysisesti jollain tietyllä alueella vai verkossa? Nämä voivat auttaa hahmottamaan tarkemmin kohderyhmän kiinnostuksen kohteita ja luomaan yritysideoita.

Poikkeusaikana ainakin Suomalaisten pienyrittäjien suosio on kasvanut aiemmasta. Pienyrityksiä voi olla erilaisia, kuten esim. korujen myynti, tarrojen myynti, vaatteiden valmistus ja myynti jne.

Voitte lukea lisää tietoa nuorena yrittämisestä Nuori Yrittäjyys ry:n sivuilta.

 

Inspiroivia hetkiä yrityksen kehittämiseen!

Po1nt.fi / Asta

Miten tienata 50 käteisellä 2 viikossa

Hei ole 16vuotias tyttö oulusta ja mun pitäs maksaa yhdelle ihmiselle 50 ennenkuin muutan pois mutta en tiedä miten kun mulla ei ole töitä eikä sukulaisia lähellä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Rahan säästämiseen ja ansaitsemiseen ei ole oikeastaan muita nopeita keinoja, kuin työn tekeminen. Joskus rahaa voi saada myös lahjaksi tai voittaa palkinnoksi. Et kerro viestissäsi tarkemmin, miksi sinun pitää maksaa 50 € ja juuri käteisellä tälle ihmisille. Jos olet hänelle velkaa kyseisen rahasumman, voisit pyytää lisää maksuaikaa ja mahdollisuutta maksaa pankkitilille.

Kerrot viestissäsi, että sukulaisesi asuvat kaukana, joten heidän kauttaan työn saaminen ei onnistu. Nopealla aikataululla työn löytäminen voi olla haastavaa. Jos löytäisitkin sinulle sopivan osa-aikatyön, voi palkan saamisessa kestää pitempään. Palkka maksetaan sovitusti tehdyn työn jälkeen, ja yleisemmin vasta sovittuna palkkapäivänä.

Voisit miettiä joitain lyhytkestoisia töitä, joilla voisit ansaita rahaa. Esimerkiksi jos pidät eläimistä ja osaat hoitaa niitä, voisit kokeilla saada ulkoilutus- tai muuta lemmikkien hoitotyötä vaikka Facebookin työtä tarjotaan -sivujen kautta. Nyt on myös loistava aika poimia marjoja ja ansaita rahaa niitä myymällä. Marjoja voi myydä esimerkiksi Facebookin myynti -sivujen kautta.

Lauantaina 27.8. vietetään myös siivouspäivää, jolloin voi näppärästi perustaa päiväksi oman kirpputorin ja myydä itselle tarpeettomia hyväkuntoisia tavaroita eteenpäin. Oman myyntipisteen voi ilmoittaa myös tapahtuman nettisivuilla. (Linkki aukeaa uudelle välilehdelle.)

Toivottavasti vinkeistä on sinulle hyötyä ja saat tilanteen selvitettyä.

Terveisin,

Hanna Byströmin nuorten tieto- ja neuvontapalvelu 

lääkäreiden oppiarvot

Kuinka suuri osuus Suomessa toimivista lääkäreistä on lääketieteen tohtoreita? Ja mikä on lääketieteen lisensiaattien ja lääketieteen kandidaattien osuus?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, tässä Tiinan vastaus kysymykseesi:

Hei,

kiitos kysymyksestäsi liittyen lääkäreihin. Kysymykseesi on haastava löytää tilastotietoa. Mutta kandit riippuen opinnoista voivat toimia tilapäisesti lääkäreinä tai ohjatusti riippuen, onko neljännen vai viidennen vuoden opiskelija.. Tästä voit lukea lisää Valviran sivuilta (avautuu uuteen välilehteen). Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto, joka valvoo sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen ja alkoholielinkeinon toimintaa.

Lääkäriliiton julkaiseman viimeisimmän tilastoinnin mukaan Suomessa asuvia lääkäreitä oli 27 264, joista työikäisiä (alle 65 v.) oli 21 148. Sieltä löytyy jäsenneltynä erikoislääkärit, jotka ovat lisensiaatteja tai tohtoreita. Heitä ei ole eritelty. Lähde: Lääkäriliiton tilastointi vuodelta 2019 (avautuu uuteen välilehteen).

Lääkäriliiton sivuilta löytyy myös jonkin verran tietoa lääkäreiden työvoimasta, mutta kysymykseesi suoraan vastaavaa tietoa ei löydy. Tästä pääset Lääkäriliiton lääkärityövoimasta kertovalle sivulle (avautuu uuteen välilehteen)

Toivottavasti Lääkäriliitto julkaisee uusia tilastoja, joista selviäisi helposti vastaukset kysymyksiisi.

TiinaP / Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Reimari #tietolöytö

Työpaikka

Miten vain englantia puhuva nuori 15 ja puolivuotta (Suomen kansalainen)voisi löytää töita Tampereelta. Juuri muuttanut Tampereelle.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Maria!

Kiitos kysymyksestäsi. Englanninkielinen 15,5-vuotias nuori voi löytää töitä periaatteessa samoin tavoin (eri kielellä viestimällä vain) kuin suomeakin puhuva sen ikäinen eli esimerkiksi näin:

 • etsimällä avoimia työpaikkoja erilaisten työnhakukoneiden ja vuokratyöfirmojen kautta
 • etsimällä avoimia työpaikkoja itseä kiinnostavien organisaatioiden verkkosivuilta ja somesta
 • olemalla yhteydessä suoraan itseä kiinnostavaan työpaikkaan ja tiedustelemalla työmahdollisuuksista ja lähettämällä avoimia hakemuksia
 • tekemällä työnhakuilmoituksia itsestään esimerkiksi sosiaalisen median ryhmiin ja/tai Hiljainenrekry.fi-sivustolle
 • hyödyntämällä työnhakusovelluksia (kuten Workpilots.fi)
 • käymällä 4H-yhdistyksen kursseja, jotka valmistavat työntekoon 4H:n kautta. Myös yrittäjyys onnistuu 4H:n kautta matalalla kynnyksellä. Tämä linkki avautuu uuteen välilehteen Tampereen 4H-yhdistyksen sivuille, joilta löytyy lisää tietoa eri mahdollisuuksista.

Jotkut nuorta kiinnostavat työpaikkailmoitukset saattavat olla pelkästään suomeksi, joten nuori voisi hyötyä netistä löytyvien kääntäjien lisäksi esimerkiksi Tampereen Ohjaamon palveluista. Joka tapauksessa nuori saa Ohjaamosta henkilökohtaista neuvontaa ja tukea työnhakuun maksuttomasti.

Vaikka joissakin työpaikoissa vaaditaan suomen kielen osaamista, voi toisaalta englannin osaamisesta olla paljon hyötyä työnhaussa – riippuen millaista työtä hakee ja mistä paikoista.

Lisää tietoa työnhausta ja edellä mainituista mahdollisuuksista löytyy Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueen Työ ja yrittäjyys -kategorian eri artikkeleista. Artikkeleista löytyy muun muassa listattuna erilaisia työhakukoneita ja nuorille sopivia työtehtäviä.

Toivottavasti vastauksesta on apua. Mukavaa kesän jatkoa! :)

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut