Täältä löydät Työ ja yrittäjyys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Lasten kanssa työskentely

Saako 15 vuotias pitää ykdin kerhoa ala-aste ikäisille lapsia vai pitääkö mukana olla aikuinen?

Töitä nuorelle

Mistä saisi töitä 16v nuorelle joka opiskelee ammattikoulussa. Ei puhelinmyyjä hommia

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi! Työnhaku alaikäisenä on haastavampaa, sillä useisiin tehtäviin vaaditaan täysi-ikäisyyttä ajokorttien tai myyntityön takia. Et maininnut, mitä alaa opiskelet. Voisiko omalla alallasi löytyä kesätyöpaikkoja? Kesätöiden haku useisiin paikkoihin käynnistyy jo heti tammikuussa. Tällaisia on ainakin S-ryhmän hyllytys- ja myyntityöt.

Työpaikkoja voi etsiä esimerkiksi TE-toimistojen avoimet työpaikat -sivustolta. TE-toimistoissa ilmoitetaan myös sellaisista työpaikoista joita alaikäisillä on mahdollista hakea. Muista mainita alaikäisyytesi jo hakemuksessa. Voit kysellä esimerkiksi siivoushommia tai vaikkapa lehdenjakohommia paikallisten lehtien jakeluosastoilta. Jäätelökioskeille tai vaikkapa leirintäalueille tarvitaan kesäaikana työvoimaa. TE-toimistosta sinut voidaan ohjata erilaisiin nuorisotyömuotojen piiriin. TE-toimisto järjestää myös koulutusta. Kouvolan TE-toimiston tiedot löytyvät täältä.

Työpaikan hakuun saat apua myös Ohjaamosta. Kouvolan Ohjaamo on avoinna maanantaista torstaihin klo 13.00-16.30. Ohjaamosta löytyy myös TE-toimiston nuorten asiantuntijoiden palvelut.

 

Ohjaamo Kouvola

Kauppakeskus Valtari, Kouvolankatu 15

45100 Kouvola

[email protected]

p. 020 615 5446

Mistä saa töitä?

Mietin tässä että miten ja mistä voin saada viisitoista vuotiaana töitä jotka soveltuu juuri minulle?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi!

työpaikkoja voi etsiä esimerkiksi TE-toimistojen avoimet työpaikat -sivustolta. TE-toimistoissa ilmoitetaan myös sellaisista työpaikoista joita alaikäisillä on mahdollista hakea. Muista mainita alaikäisyytesi jo hakemuksessa. Voit kysellä esimerkiksi siivoushommia tai vaikkapa lehdenjakohommia paikallisten lehtien jakeluosastoilta. Jäätelökioskeille tai vaikkapa leirintäalueille tarvitaan kesäaikana työvoimaa. TE-toimistosta sinut voidaan ohjata erilaisiin nuorisotyömuotojen piiriin. TE-toimisto järjestää myös koulutusta. Kouvolan TE-toimiston tiedot löytyvät täältä.

Työpaikan hakuun saat apua myös Ohjaamosta. Kouvolan Ohjaamo on avoinna maanantaista torstaihin klo 13.00-16.30. Ohjaamosta löytyy myös TE-toimiston nuorten asiantuntijoiden palvelut.

Ohjaamo Kouvola

Kauppakeskus Valtari, Kouvolankatu 15

45100 Kouvola

[email protected]

p. 020 615 5446

T. Ohjaamo Kouvola

Kesätyö ruotsista

Mitä hyviä kesätyönhaku nettisivuja löytyy Ruotsista?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Ruotsissa asuva ja kiitos viestistäsi!

Esimerkiksi Nordjobb-ohjelma on hyvä, jos haluaa tehdä töitä Ruotsissa. Ohjelmaan voi hakea mukaan kuitenkin vasta 18-vuotiaana. 

Toinen palvelu, josta löydät tietoa työnhausta ja kesätöistä Ruotsissa on Haloo Pohjola –palvelu. 

Eurooppalainen työnvälitysverkosto Eures on myös yksi kanava, jonka kautta voi etsiä itselleen töitä ruotsista. 

Myös TE-palveluiden sivuilla on ajoittain erityisiä Pohjoismaisia kesätyönhakuun liittyviä kampanjoita ja tilaisuuksia, joten voit pitää silmällä myös sitä kanavaa. Lisäksi Ruotsin työvoimapalveluiden sivuilla ilmoitetaan avoimista työpaikoista. 

Mukavaa syksyä sinulle! :)
Lämpimin terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Voiko alaikäinen saada Jussi/Venla-palkinnon?

Voiko alaikäinen saada Jussi- tai Venla-patsaan??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Näyttelijätär ja kiitos kysymyksestäsi!

Kyllä, alaikäinen voi saada Jussi-palkinnon tai Kultainen Venla –palkinnon.

Voit lukea lisää kilpailuista niiden nettisivuilla:
http://www.kultainenvenla.fi/
http://www.jussit.fi/

Ihanaa loppukesää sinulle! :)

Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Kesätyöt

Hei! Oilisiko mitenkää mahdollista saada 12-vuotias töitä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Carlos!

Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti 12-vuotiasta ei voida vielä palkata töihin. Voit lukea lisää työnteosta alaikäisenä Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta.

Mukava kuulla, että sinulta kuitenkin löytyy kiinnostusta töitä kohtaan. 12-vuotiaana voit tienata taskurahaa esimerkiksi kysymällä perheeltäsi ja tutuiltasi, olisiko heillä mitään avun tarvetta. Voit vaikkapa leikata kesällä nurmikkoa, siivota tai ulkoiluttaa koiraa, josta sitten saat sovitun summan rahaa palkkioksi. Jutelkaa ja sopikaa yhdessä perheesi/tuttujesi kanssa, millaista työtä voisit tehdä ja paljonko he siitä sinulle maksaisivat.

Pulloja keräämällä voi myös tienata jonkin verran rahaa. Erityisesti tapahtumien yhteydessä pulloja voi löytää paljonkin. Voit siis vaikkapa yhdessä kaverin kanssa lähteä keräämään pulloja, se voi olla hauskaakin. Lisäksi marjoja poimimalla ja myymällä voi tienata hyvin taskurahaa.

Mukavaa loppuviikkoa sinulle! :)

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Ongelma työllistymisessä

Hei!
Ongelma ei ole oikeasti omani, mutta olen tänne ennenkin kirjoittanut ja toivon, että joku pystyisi auttaa samalla tavalla kuin olen omiin kysymyksiini saanut apua. Puhun siis nyt äidistäni. Hän on ollut yrittäjä jo 10 vuotta, mutta toiminta on hiipunut jo todella pieneksi. Äiti haluaisi saada toisen työn tai opiskella, mutta se on osoittautunut vaikeammaksi kuin luulimme. Hän on iältään 50 lähettyvillä.
Onko siis jotain kautta mahdollista löytää töitä yritystoiminnan sivulla tai opiskella järkevästi, kun tulot riittävät juuri ja juuri elättämiseen? Tietoa löytyy todella vähän, joten toivon että pystytte vastata kysymykseeni. Kiitos jo etukäteen!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos sinulle kysymyksestäsi! Tosi mukavaa, että olet saanut täältä apua ja halusit osoittaa uudenkin kysymyksen meille!

Onpa ikävää kuulla, että äitisi yritystoiminta on hiipunut viime vuosien aikana. Ajat ovat kovat ja moni muukin etsii äitisi tavoin töitä, valitettavasti useimmat tuloksetta. Äidilläsi on kaikki mahdollisuudet silti edessään, mutta nyt olisi päätettävä, mitä polkua hän haluaa kulkea. Mikä äitiäsi itseään kiinnostaisi eniten? Mainitsemasi opiskelu on ihan varteenotettava vaihtoehto ja äitisi voisi hankkia esimerkiksi lyhyempien koulutusten avulla lisää pätevyyttä tukemaan jo olemassa olevaa ammattitaitoaan. Yksi mahdollisuus voisi olla myös koulutusten tarjoaminen tai oman alansa opettajaksi opiskeleminen.

Toinen polku on opiskella aivan uutta alaa esimerkiksi aikuiskoulutuksen kautta. Tarkistakaa vaikkapa Tavastian tai HAMKin sivut tai halutessanne lukekaa, mitä koulutuksia muiden lähialueiden oppilaitoksissa olisi tarjolla. Ennen opiskelujen aloittamista kannattaa tarkistaa Kelasta, mitä tukia juuri sinun äidilläsi olisi mahdollista saada. Jo nyt voitte katsoa, olisitteko oikeutettuja toimeentulotukeen tai jonkinlaiseen työttömyystukeen, mikäli äidillesi kertyy päiviä työttömänä jo nyt. Opintopolun sivuille on koottu tietoa vielä tuista työssä käyvälle. Opintopolun sivuja voitte tutkia noin muutenkin saadaksenne lisää vinkkiä, mitä tulevaisuudessa voisi tehdä. Jos äitisi aloittaisi opiskelun, voisi hän mahdollisesti hakea yrittäjän aikuiskoulutustukea.

Lisää tietoa ja neuvoja äitisi voi saada TE-toimistosta tai vaikkapa omasta ammattiliitostaan. Toisen työpaikan löytämisessä TE-toimiston lisäksi voi auttaa myös omien tuttujen kautta saadut vinkit sekä neuvot.

Joskus oma työtilanne voi aiheuttaa voimattomuuden tai arvottomuuden tunteita. Tällaisia tunteita voi käsitellä ystävän kanssa tai ihan terveyskeskuksen psykologin kanssa. On hienoa, että sinäkin olet äiti tukena -olette toisillenne varmasti rakkaita. Vaikutat sydämelliseltä ihmiseltä, kun haluat huolehtia äitisikin asioista. Muistathan kuitenkin huolehtia myös omasta jaksamisestasi. Näin jaksatte molemmat paremmin eteenpäin tämän tilanteen yli.

Paljon tsemppiä työn hakemiseen tai opintojen aloittamiseen! Terveisiä äidillesi ja viettäkää kiva loppukesä! Toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

 

Ahvenanmaall kesätöihin

Löysin kiinnostavan kesätyöilmoituksen Maarianhaminasta. Olisiko Ahvenanmaalta vaikea saada kesäksi asuinpaikkaa, ja onko sinne muuten hankala lähteä töihin? Mitä tulisi ottaa huomioon?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Mukavaa, kun olet löytänyt sinua kiinnostavan kesätyöpaikkailmoituksen Maarianhaminasta. Jos päädyt kyseiseen kesätyöpaikkaan, niin kannattaa tutustua seuraaviin sivuihin liittyen kesätöihin. Kyseisiltä sivuilta löydät yleistä tietoa kesätöistä ja työsuhteesta. Lue täältä siis lisää: Nuortenelämä.fi kesätyöt -sivu ja Nuortenelämä.fi työsuhde -sivu

Mietit asuinpaikan saamista Maarianhaminasta. Tässä on sinulle linkki Haloo Pohjola -neuvontapalvelun verkkosivulle. Kyseisellä verkkosivulla löytyy tarkempaa tietoa Ahvenanmaalle muutosta, siellä asumisesta, vuokra-asunnon hankkimisesta jne. Haloo Pohjola -neuvontapalvelu on sinulle varmasti muutenkin hyödylinen verkkopalvelu tutustua, koska löydät sieltä juuri tietoa eri Pohjoismaista ja niiden välillä liikkumisesta, muuttamisesta ja työskentelystä. 

Tsemppiä kesätyön hakuun. Toivottavasti pääset sinua kiinnostavaan kesätyöhön Maarianhaminaan.

Terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

kesätyö

Saako 14 vuotias tehdä kesätöitä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ”kilpikonna” ja kiitos kysymyksestäsi!

 

Kysyt saako 14-vuotias tehdä kesätöitä. Samana kalenterivuonna 14 vuotta täyttävä nuori voi tehdä enintään puolet loma-ajastaan kevyttä työtä, josta ei ole haittaa terveydelle, kehitykselle tai koulunkäynnille.

 

Voit tutustua tarkemmin rajoituksiin ja työehtoihin http://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/nuori-tyontekija sivulla.

Laitan myös linkin missä on lista töistä, joita alle 15-vuotias voi tehdä:

http://tem.fi/nuorille-sopivat-kevyet-tyot

 

Kesätyön haku kannattaa aloittaa jo tammi-helmikuussa www.mol.fi sivun kautta tai olemalla suoraan yhteydessä yrityksiin. Esim. Vantaan kaupungin nuorten kesätyöpaikkojen haku alkaa tammikuun loppupuolella www.vantaa.fi-sivustolla. Apua hakemusten tekemiseen voit saada esim. huoltajiltasi, oppilaanohjaajalta tai esim. nuorisotyöntekijältä.

 

Kiva kuulla, että olet halukas tietämään kesätöistä ja mahdollisesti hakemaan kesätöitä!

Hyvää syksyn jatkoa toivottaa Noora Vantaan nuorisopalveluista! 

Kesätöihin/ansaita rahaa

Hei. Olisin kiinostunut tekemään kesätöitä ja ansaita rahaa joillain tapaa. Minut suuntasi tänne Nettinapin sivu ja tarvitsen apua. Vanhemmiltani en viikkorahoja voi kysellä ja en tiedä ketään sukulaisiani, jotka olisivat niin apua tarvitsivia. Löytyisikö Lapista hyvin läheltä esimerkiksi Kuusamon,Kemijärven tai Posion lähistöltä mitään kesätyö paikkoja. Mieluiten Kemijärvellä olisi hyvä kun olisi kyyditkin. Eli asun Lapissa. 20.1.2003 syntymäaika

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi! 13-vuotiaana et voi vielä tehdä varsinaisia palkkatöitä, mutta voit toki kysellä tuttaviltasi, olisiko heillä jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä/projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla vaikkapa haravointi ja muut pihatyöt, varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms. Myös pulloja keräämällä (erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä) voi kerätä hieman rahaa.

14-vuotiaana voit huoltajan suostumuksella tehdä jo jonkin verran pienimuotoista palkkatyötä. Voit tienata esimerkiksi mainoksia jakamalla.
Joillain 4h-yhdistyksillä on myös projekteja, joissa 14-vuotias voi tienata erilaisia pikkuaskareita tekemällä. Lisää tietoa tästä linkistä:
http://posio.4h.fi/toiminta-ja-jasenyys/

15-vuotiaana voit solmia työsopimuksen itsenäisesti ja tehdä kesätöitä tai työskennellä koulun jälkeen pari tuntia päivässä. Lisätietoa ansaitsemikeinoista löydät täältä: http://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/tyo-ja-yrittajyys/tyonteko-alaikaisena-790

Kesätöistä saat lisätietoa täältä: http://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/tyo-ja-yrittajyys/kesatyot

Tulevaisuutta ajatellen kannattaa katsoa myös kunnan kesätyöpaikkojen ohjeistukset: http://www.posio.fi/nuorten-kesatyo-ja-tyoharjoittelutuki

Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi

 

Sivut