Täältä löydät Työ ja yrittäjyys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Viikonloppu työt

Hei olen 15-vuotias ja etsin viikonloppu töitä.Olis tavoitteena ostaa mopo kesäksi nii että osaatteko auttaa mistä löytäisin viikonloppu töitä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei

Kiitos kysymyksestä. Mukavaa, että aloitat mopoon säästämisen hyvissä ajoin. Meidän Nuorten elämä sivustolta löytyy monta hyödyllisiä artikkelia juuri sinulle. Artikkeleista löydät aiheeseen sopivaa tietoa ja linkkejä sivustoille, jossa voit selata avoimia työpaikkoja. 

https://www.nuortenelama.fi/ilta-ja-viikonlopputyo

https://www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa

https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

https://www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle

 

 Rovaniemen ohjaamossa neuvotaan ja autetaan nuoria työnhakuun liittyvissä asioissa. Ohjaamossa esimerkiksi saat apua työpaikan etsimiseen ja työhakemuksien tekemiseen. Ohjaamossa on TE- ohjaaja, joka on tavattavissa päivittäin. TE- Ohjaajan kanssa voit käydä juttelemassa tilanteestasi ja niin saat apua niiden eteenpäin viemiseen. TE- ohjaajalle voit varata aikaa olemalla yhteydessä suoraan TE-ohjaajaan tai ohjaamoon. Linkistä löydät tietoa ohjaamosta ja ohjaajien yhteystiedot.

https://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Nuti/Ohjaamo-/Tyo

 

Toivottavasti löydät sopivan työpaikan! 

Kannabiskauppa tallinaan

Voiko isona aloittaa kannabistuotteiden kaupan tallinaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Yritysttylk!

Kiitos kysymyksestäsi. Kannabistuotteita ovat marihuana, hasis ja kannabisöljy. Et voi sellaisenaan myydä kannabistuotteita Tallinnassa, sillä se on laitonta. Sen sijaan kevytkannabiksen myynti on sallittua Virossa, joten nykyisen lainsäädännön mukaan voit perustaa kevytkannabistuotteita myyvän kaupan Tallinnaan. Huomaa, että päihdekannabis ja kevytkannabis ovat aivan eri asioita.

Lue halutessasi Ylen juttu, jossa kerrotaan kevytkannabistuotteita myyvästä liikkeestä Virossa. Saat siitä vinkkejä kaupan perustamiseen ja lisätietoa, mitä kevytkannabis oikeastaan on.

Saat tietoa yrittäjyydestä Nuortenelämä.fi-palvelumme Elävää elämää –tietoalueella, josta löytyy myös linkkejä yrittäjyyttä käsitteleviin tietolähteisiin. Lisäksi Nuoretyrittäjät.fi-sivustolla on kerrottu hyviä vinkkejä ja tapoja lähteä liikkeelle, kun suunnittelee yrittäjyyttä.

Kannustan sinua käymään Helsingin Ohjaamossa juttelemassa työntekijän kanssa, mikä olisi juuri sinulle sopivin yritysmuoto ja kuinka lähtisit suunnittelemaan liikeideaa ja muutoinkin omaa yritystä tarkemmin, sitten jos/kun päätät perustaa oman yrityksen.

Mukavaa kesän jatkoa!

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Ja vist du kan, det är inte problem. Gå till Tallinn och starta din bisness snabt!


Onko sallittua?

Olen nyt menossa tiede lukioon elokuussa ja halusin vastauksen yhteen kysymykseeni minkä minun olisi varmasti pitänyt kysyä jo edellisenä vuonna.

Eli edellisenä lukuvuonna (9.lk) aloitin pienen yrityksen koulussa, mutta en ollut varma oliko se sallittua tai katsoisivatko muut ihmiset minun tehneet vääränlaisen päätöksen tilanteen suhteen.
Koulussa ihmiset valittivat, että eivät jaksaneet tehdä koulutöitä ja olisivat valmiita maksamaan siitä, että joku toinen saisi ne tehtyä. päätin sitten mainostaa whatsapp:in kautta, että saisin voisin hoitaa ihmisten koulutöitä ja kirjoittaa esseitä rahasta. Tein siis erilaisia esseitä, jotkut lukio tasoisia ja jotkut yliopiston kriteereitä noudattavia (mitä laadukkaampi essee, sitä kalliimpi). En siis antanut minkäänlaista apua tai vastauksia kokeissa, koska tiesin, että se olisi kiellettyä.
AJattelin myös, että voisin palkata joitain tyyppejä kirjoittamaan esseitä. Itse voisin lopettaa esseiden kirjoittamisen ja delegoida työni muille (saisin siis tehtyä tästä rahavirrasta kokonaan passiivisen)

Edellisessä koulussani oli samanlaisia yrityksiä, mutta niissä tuotteina ei ollut esseet tai koulutyö vaan yleensä tupakka tai nuuska.

Onko siis kouluissa sallittua pitää tälläistä pientä "yritystä" koulussa vai käykö se jotain sääntöjä vastaan? Ja jos tämä ei ole sallittua, niin onko mitään muuta mitä voin tehdä "yrityksen muodossa" josta saisin rahaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Työläinen! Kiitos kysymyksestäsi. :) 

En usko, että toimintasi on hyväksyttävää missään koulussa. Ei myöskään heidän toimintansa, jotka sinulta ostavat näitä esseitä ja muita koulutöitä. Koulussa jokaisen on tarkoitus tehdä omat koulutyönsä itse, opettajan antamien ohjeiden mukaisesti. Apua, tukea ja neuvoja saa tietenkin pyytää ja tarjota, mutta toisen puolesta tekeminen on tarkoituksen vastaista, eikä esimerkiksi edistä oppimista. Voit myös miettiä, onko toimintanne mielestäsi eettisesti hyväksyttävää – niin kuin ehkä oletkin miettinyt.

Esimerkiksi toisen tekemän esseen esittämistä omana työnään voidaan kutsua opintovilpiksi. Ei myöskään ole hyväksyttävää kannustaa tai avustaa toista opintovilppiin. Opintovilppi on hyvien tapojen vastaista ja yleisesti kiellettyä, mutta on koulukohtaista, mitä siitä seuraa tekijöilleen.

Hienoa, että etsitkin jotain muuta toimintaa, jota voit tehdä ansaitaksesi rahaa yrityksen muodossa.

Yritystoiminta

Lue tältä vero.fin sivulta ainakin kohdat Harrastustoiminta ja Muu tulonhankkimistoiminta. Kummassakaan tapauksessa sinun ei tarvitse perustaa varsinaista yritystä ansaitaksesi rahaa. Sinun on kuitenkin maksettava tuloistasi veroja. Niistäkin voit lukea tuolta vero.fi:stä.

Jos tahdot perustaa varsinaisen yrityksen, saat siitä kattavan esittelyn tämän yrityksen perustamispolun avulla.

Yksi vaihtoehtosi on perustaa oma 4h-yritys, mikä on nimenomaa nuoria varten. Sinulla on oma yritysohjaaja 4h:ssa ja saat apua 4H-yhdistykseltä, kun perustat 4h-yritystä. He auttavat myös veroasioiden kanssa ja muissakin sinua mietityttävissä asioissa. Lue lisää 4h:n sivulta.

Miten saada taskurahaa? -osiosta löydät vinkkejä, kuinka voit tienata jonkin verran rahaa ilman verojen maksamista tai oman yrityksen perustamista. 

Työt opintojen ohessa

Yksi vaihtoehto rahan tienaamiseen on työpaikan hankkiminen. On tavallista, että lukiolainen tekee keikka-, ilta- ja/tai viikonlopputöitä opiskelun ohessa. Lisää tietoa ja vinkkejä tähän saat Nuortenelämä.fin Elävää elämää –tietoalueen Työ ja yrittäjyys –osion eri artikkeleista. 

Lisää neuvoja

Kannustan sinua käymään juttelemassa tilanteestasi Ohjaamossa. Ohjaamon palvelut ovat maksuttomia. Työntekijän kanssa voitte yhdessä keskustella, mikä olisi juuri sinulle sopiva ja hyvä tapa alkaa tienata lukion ohella. Hänellä saattaa olla sinulle myös hyviä vinkkejä tilanteeseesi.

Tsemppiä lukio-opintoihin! Varmasti löydät jonkun sinulle sopivan keinon ansaita rahaa. :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kannabis buazinesz

Moi.
Onko laillista aloittaa isona kannabis tuotteiden myynnitiin keskittyvän kaupan

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Piisami!

Kiitos kysymyksestäsi. Suomessa ei ole laillista myydä kannabista, joten et voi perustaa kannabistuotteiden myyntiin keskittyvää kauppaa.

Suomen rikoslaki kieltää kannabiksen myynnin. Lisäksi, huumausainelaissa on kohta 5 §, joka kieltää kannabiksen myynnin:

”Huumausaineen tuotanto, valmistus, tuonti Suomen alueelle, vienti Suomen alueelta, kuljetus, kauttakuljetus, jakelu, kauppa, käsittely, hallussapito ja käyttö on kielletty. Kiellosta voidaan poiketa lääkinnällisissä, tutkimuksellisissa ja valvonnallisissa sekä teollisen käytön tarkoituksissa siten kuin niistä erikseen tässä laissa tai muualla laissa säädetään.”

Sen sijaan esimerkiksi Sveitsissä kevytkannabiksen myynti on sallittua ja siellä onkin joitakin erikoisliikkeitä, jotka keskittyvät kevytkannabiksesta valmistettujen tuotteiden myyntiin. Kevytkannabis on kuitenkin eri asia, kuin päihdekannabis. Halutessasi lue Ylen juttu, josta saat lisää tietoa aiheesta.

Mukavaa kesää! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Miten aloittaa asekauppa

Miten aloitan asekaupan isona?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Asekauppa!

Kiitos kysymyksestäsi. Mietit, miten aloitat asekaupan isona.

Aivan aluksi, sinun tulee perehtyä hyvin aseisiin, ammuksiin, asealaan ja ampuma-aselakiin. Ampuma-aselakiin voit tutustua Finlexin sivulla.

Sinun tulee hakea kotikuntasi poliisilaitokselta aseenkäsittelylupa. Lain mukaan aseenkäsittelylupa voidaan antaa 18 vuotta täyttäneelle henkilölle, joka terveydentilansa ja käyttäytymisensä perusteella on sopiva käsittelemään ampuma-aseita ja niiden osia sekä erityisen vaarallisia ammuksia.

Poliisihallitus järjestää vuosittain kokeita, joissa voi suorittaa ase-elinkeinonharjoittajan vastuuhenkilöltä edellytettävän kokeen. Sinun tulee suorittaa koe hyväksytyksi, jotta voit aloittaa asekaupan eli ase-elinkeinon harjoittamisen.

Lisäksi sinun tarvitsee hakea ase-elinkeinolupaa, ennen kuin voit aloittaa asekaupan. Lupaa haetaan vapaamuotoisella, kirjallisella hakemuksella Poliisihallituksen asehallinnosta.

Poliisin sivulta löytyy tietoa, millaista asekauppaa voit luvanvaraisesti harjoittaa sekä paljon muuta tietoa asekaupan aloittamisesta.

Oman yrityksen perustamisesta löydät paljon tietoa Nuortenelämä.fin Elävää elämää –tietoalueelta.

Jätä ihmeessä uusi kysymys, jos jokin jäi vielä mietityttämään. :)

Ihanaa kesää!

Toivottaa, Riina | Nuortenelämä.fi

Rahaa

Mitä eri tapoja on tienata rahaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kysyt viestissäsi, mitä eri tapoja rahan tienaamiselle on. Pääsääntöisesti rahaa voi tienata tekemällä töitä. Alaikäisiä työntekijöitä varten on olemassa tiettyjä ohjeita ja säännöksiä, jotka työn teossa tulee huomioida. Ensimmäisen kerran töitä voi hakea sinä vuonna, jonka aikana täyttää 14 vuotta. Vakituiseen työsuhteeseen voidaan palkata 15 vuotta täyttänyt, joka on suorittanut oppivelvollisuutensa. 15 vuotta täyttäneen työajankesto voi olla sama kuin täysi-ikäisten, mutta töiden tekemistä ilta-aikaan on rajoitettu ja yötyö on kokonaan kielletty.

Nuorille sopivia töitä ovat muun muassa:

 • virvokkeiden, lippujen ja tuotteiden myyntityö erilaisissa tapahtumissa
 • lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako
 • kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö
 • kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt (tavaroiden hyllyttäminen, hinnoittelu, purkaminen, yms.)
 • avustavat toimistotyöt
 • puutarhatyöt
 • majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt
 • puhtaanapito- ja siivoustyössä esimerkiksi toimistojen siivous


Erityisesti nyt kesän kynnyksellä voit yrittää vielä etsiä itsellesi kesätyöpaikkaa. Kesätöitä on tarjolla hyvin monenlaisiin tehtäviin, eikä niihin tarvitse aina aikaisempaa työkokemusta tai koulutusta. Avoimia kesätyöpaikkoja voi vielä etsiä mm. TE-palveluiden nettisivuilta. Oulussa 15 - 17 -vuotiaat oululaiset nuoret ovat myös oikeutettuja Oulun kaupungin kesätyöseteliin, joka helpottaa nuoren kesätyöpaikan saamista. Jos asut Oulussa tai lähialueilla, niin tule ihmeessä käymään meillä Byströmin Ohjaamossa, jossa voimme auttaa sinua kesätyöpaikan etsimisessä ja hakemusten teossa. Meillä voit asioida ilman ajanvarausta arkisin klo 9-16 välillä. Byströmin Ohjaamo sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 5a 90100 Oulu.


Jos sinulla ei ole mahdollisuutta hakea tai päästä töihin, niin rahaa voi hankkia myös muilla tavoilla. Listaan tähän muutamia mahdollisuuksia, joita voit hyödyntää:

 • Kotityöt kotona/sukulaisilla/naapurustossa. (Kysy kotoa tai naapurustossa voisitko mm. leikata nurmikkoa, pestä ikkunoita tai tehdä viikkosiivouksia korvausta vastaan.)
 • Pullojen kerääminen (erityisesti isot kesätapahtumat)
 • Tarpeettomaksi jääneiden vaatteiden myyminen kirppiksillä. (Kysy lupa vanhemmilta!)
 • Marjojen poimiminen ja myyminen sukulaisille/naapureille/tuttaville.
 • Viikko-/lahjarahojen säätäminen.


Toivottavasti näistä vaihtoehdoista oli sinulle hyötyä!
Aurinkoista kesän jatkoa.

 

//Tietopalveluohjaaja, Karoliina

Alkoholi ja tupakka bisnes

Miten aloitan alkoholin ja tupakan myymiseen yrityksen aikuisena?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Eli suunnittelet yritystä, jonka ideana olisi myydä alkoholia ja tupakkaa. Mietit, miten aloittaisit toiminnan aikuisena.

Mukava kuulla, että yrittäjyys kiinnostaa sinua. Voit halutessasi perustaa esimerkiksi kaupan tai ravintolan, joka myy alkoholia ja tupakkaa. Suomessa on esimerkiksi muutama tupakkakauppa. Tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden etämyynti onkin kielletty. Eli yrityksesi ei saa myydä tupakkaa verkkokaupassa netin välityksellä.

Tupakkatuotteiden myyntiä ja käyttöä säädellään EU:n tasolla ja Suomessa on myös oma tupakkalaki. Lain tavoitteena on ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen. Suomessa siis pyritään siihen, että tupakan käyttö loppuisi kokonaan, mikä on todella hyvä asia esimerkiksi terveytemme kannalta. Tupakan käyttö onkin laskussa. Nämä asiat eivät kuitenkaan tiedä hyvää liikeideallesi tupakan myymisestä. Huomioi siis tämä seikka, kun suunnittelet tarkemmin liikeideaasi ja mietit sen kannattavuutta.

Monet ravintolat ja kaupat ovat lopettaneet tupakan myymisen, koska pakolliset valvontamaksut ovat suuret. Tupakan myymiseen on tupakkalaissa määritelty erilaisia säädöksiä ja lupia. Ne sinun kannattaa aluksi selvittää, esimerkiksi Valviran sivulta.

Suomessa on tupakkalain lisäksi alkoholilaki. (Alkoholilain tarkoituksena on kulutusta ohjaamalla ehkäistä alkoholipitoisista aineista aiheutuvia yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja.) Tämäkin laki sinun tulee ottaa huomioon yritystäsi suunnitellessa. Alkoholin myymisestä ja markkinoinnista löytyy paljon tietoa Valviran sivuilta, joihin sinun kannattaa tutustua.

Voit lukea lisää yrittäjyydestä Nuortenelämä.fi-palvelumme Elävää elämää –tietoalueella, josta löytyy myös linkkejä yrittäjyyttä käsitteleviin erilaisiin tietolähteisiin. Lisäksi Nuoretyrittäjät.fi-sivustolla on kerrottu hyviä vinkkejä ja tapoja lähteä liikkeelle, kun suunnittelee yrittäjyyttä.

Kannustan sinua käymään paikan päällä Helsingin Ohjaamossa juttelemassa työntekijän kanssa, mikä olisi juuri sinulle sopivin yritysmuoto ja kuinka lähtisit suunnittelemaan liikeideaa ja muutoinkin omaa yritystä tarkemmin.

Tsemppiä ja menestystä oman yrityksen suunnitteluun ja perustamiseen!

Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

töitä 13-vuotiaalle

olen alkanut säästää mopoa varten, mutta ilma kesätyötä en rahaa siiihen tarpeeksi kahdessa vuodessa saa??
ottaisikohan joku taidekeskus minut töihin, ja mistä kysyisin niiltä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei iipu ja kiitos viestistäsi!

Säästät rahaa mopoon, mutta tarvitset rahantienaamista varten palkkatöitä. Mietit, ottaisikohan joku taidekeskus sinut töihin ja mistä voisit niiltä kysyä.

Hienoa, että olet alkanut säästää rahaa mopoa varten jo hyvissä ajoin! :)

Alle 14-vuotiasta ei voida palkata töihin, muutoin kuin aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla ja silloinkin vain tilapäisesti esiintyjäksi tai avustajaksi taide- ja kulttuuriesityksiin tai samankaltaisiin tapahtumiin.

Tutustu työelämään ja tienaa

Jos kuitenkin täytät tänä vuonna 14 vuotta, voit päästä palkkatöihin. Sinulle sopiva kesätyömuoto voisi olla Tutustu työelämään ja tienaa –kesäharjoittelu. Se kestää kaksi viikkoa ja siitä tienaa 350 euroa. Voit hakea töihin sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysyä, voiko heille tulla Tutustu työelämään ja tienaa –kesäharjoitteluun. Tarkemmat ohjeet löydät Kunkoululoppuu.fi-sivustolta.

Taidekeskus

Voit kysyä haluamastasi taidekeskuksesta töitä esimerkiksi laittamalla sähköpostia, soittamalla tai käymällä paikan päällä haluamassasi taidekeskuksessa. Taidekeskusten yhteystiedot löytyvät tavallisesti heidän verkkosivuiltaan. Kaupungissasi on esimerkiksi Haiharan taidekeskus, mutta voit etsiä myös muita taidekeskuksia vaikkapa Google-haulla tai kaupunkisi verkkosivujen kautta.

4H-yhdistys

4H-yhdistys järjestää nuorille töitä. Yhdistyksen kautta on mahdollista perustaa oma 4H-yritys, jonka avulla yrittäjyyttä pääsee harjoittelemaan turvallisesti ja oman yritysohjaajan tukemana. Samalla tienaa rahaa. Lisää 4H-yrittäjyydestä voit lukea yhdistyksen verkkosivuilta tai käymällä paikan päällä heidän toimistollaan. Voit myös tiedustella, olisiko heillä tarjolla sinulle muita töitä. Tutustu 4H-yhdistykseen heidän verkkosivuilla.

Taskurahaa

Voit tienata hieman rahaa ilman varsinaista työpaikkaakin. Hyviä keinoja tähän ovat esimerkiksi pullojen kerääminen sekä kesäisin/syksyisin marjojen ja sienien poiminta ja myynti. Voit myös kysyä vanhemmiltasi ja muulta lähipiiriltä, olisiko heillä sinulle tarjolla jotain pientä työtä, josta he maksaisivat hieman palkkaa. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi siivoaminen, lastenhoito, kauppa-apuna oleminen, koiran ulkoiluttaminen, erilaiset pihatyöt kuten talvella lumen kolaaminen, kesällä nurmikon leikkuu ja syksyllä haravointi. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta

Muita vinkkejä

Myös somesta voi löytyä työpaikkailmoituksia nuorille, joten voit selailla eri some-kanaviakin etsiessäsi töitä.

Voit tutustua Workpilots-sovellukseen, jonka kautta nuoret voivat tehdä keikkatöitä.

Tsekkaa myös vinkit 14-vuotiaille sopivista työtehtävistä Elävää elämää –tietoalueelta.

Voit kysyä lisää neuvoa rahan tienaamiseen vaikkapa jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Chatteja löydät täältä Netarin sivulta.

Ihanaa kesää sinulle ja tsemppiä työnhakuun! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Työpaikka ja työt

Hei. Olen töissä leipomolla jossa pakataan tehdään leipiä yms. Pelkään epäonnistumisia, olin töissä vähän aikaa sitten(olen siis ollut tällä yrityksellä noin puolivuotta jo) mutta en ole koskaan oikein pitänyt työstäni. Se on tylsää ja kyllästyttävää seisomista 8h oikeastaan. Ongelmana on myös että pelkään epäonnistua. Viimeksi pakkasimme leipiä ja olin todella hidas ja hihna ihan täyttyi leivistä. Sekoitan leivät myös välillä toisiinsa. Tämä stressaa ja ärsyttää minua erittäin paljon koska kuitenkin haluan olla töissä, mutta se on kuitenkin vähän vaativaa koska en ole käsistänj niin nopea.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei !

Kiitos viestistäsi. Työskentelet leipomolla, mutta et oikein pidä työstäsi. Tahdot kuitenkin olla töissä, mutta työ on stressaavaa ja pelkäät epäonnistumista.

Hienoa, että olet päässyt töihin, olet reipas! Ikävää, että työ kuitenkin stressaa sua kovasti. Kannustan sua ottamaan asian puheeksi työpaikallasi esihenkilösi kanssa. Kerro avoimesti, miltä sinusta tuntuu. Kerro, että tahdot jatkaa työskentelyä, mutta työn nopea tahti ja epäonnistumisen pelko stressaavat sinua kovasti. Keskustelkaa, mitä asialle voisi tehdä.

Jos tilanteeseen ei tule muutosta ja työ tuntuu kuormittavan/stressaavan sinua jatkuvasti, on se pidemmän päälle haitaksi hyvinvoinnillesi. Kannustankin sinua varaamaan ajan työterveyshuollosta terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle, jos tilanne ei muutu. Jos sinulle ei kuulu työterveyshuollon palvelut, voit varata ajan paikkakuntasi terveysasemalle.

Rentouttavaa viikonloppua! :)

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

9-luokkalaisten kesätyölistyminen vuonna 2018?

Moro!

Olisko kellää mitää hajua, kuinka moni helsinkiläinen 9-luokkalainen pääsi kesätöihin vuonna 2018? Olis koulun projektiin menossa kyseinen tieto ja en nyt ole vielä löytänyt mitään tietoa määristä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Tim!

Hienoa, että panostat koulun projektiin. Minulla ei valitettavasti ole kattavaa tietoa siitä, kuinka moni 9.-luokkalainen helsinkiläinen nuori pääsi kesätöihin viime vuonna.

Löysin kuitenkin tiedon, että 1535 helsinkiläistä 9.-luokkalaista nuorta työllistyi Kesäsetelin avulla vuonna 2018. Tämä tarkoittaa, että lähes joka kolmas Helsingin yhdeksäsluokkalainen työskenteli Kesäsetelillä. Minulla ei ole tietoa siitä, kuinka moni ysiluokkalainen helsinkiläinen pääsi kesätöihin ilman Kesäseteliä.

Tiedonlähteeni:

Helsingin Kesäsetelin loppuraportti 2018

Voit halutessasi kysyä tarkempaa tietoa kysymykseesi esimerkiksi Helsingin Ohjaamosta (S-posti: [email protected] & puh. 040 704 6818 ma-pe klo 9-15.) 

Tsemppiä projektin työstöön ja mukavaa kesää sinulle! :)

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut