Täältä löydät Työ ja yrittäjyys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

kyssäri

oon sosiaalinen mutta oon ryhmässä omilla ehdoillani missä ammateissa voin menestyä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei politicsman! 

Kiitos kysymyksestäsi. Sinua, osaamistasi, kiinnostuksiasi ja taustaasi tarkemmin tuntematta on hankala arvioida, missä ammateissa voit menestyä. Ajattelen, että sosiaalisuudestasi on hyötyä todella monissa ammateissa ja oikeastaan kaikissa työyhteisöissä. :) En valitettavasti ymmärtänyt viestistäsi, mitä omat ehtosi ryhmässä olemiseksi ovatKommenttikentässä voit halutessasi tarkentaa, mitä tarkoitat.  

Mukavaa kesän jatkoa! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

rahaa

moi oon 12v poika ja säästän rahaa pelitietokoneeseen ja mulla on jo 85€ keräilen myös pulloja mutta miten muuten voisin saada rahaa asun pienessä kylässä ja täällähän ei paljon tapahtumia ole mistä voisi saada pulloja kertokaa joku miten voisin saada RAHAA !!!!!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei jonne! 

Hienoa, että olet säästänyt jo 85€ rahaa ja keräilet pulloja saadaksesi rahaa lisää. 

Rahan tienaaminen ikäisenäsi voi olla haastavaa, sillä 12-vuotiasta ei voida palkata töihin. Poikkeuksena sellainen, että ikäisesi voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla ja tienata sillä tavoin rahaa.  

Voit myös tienata ja säästää jonkin verran rahaa näillä tavoin: 

  • Kotitöiden ja muiden avustavien töiden tekeminen kotona/sukulaisilla/naapurustossa. (Kysy voisitko esimerkiksi leikata nurmikkoa, olla kauppa-apuna, hoitaa lemmikkiä, pestä ikkunoita tai auton tai tehdä viikkosiivouksia rahallista korvausta vastaan.) 
  • Toivo esimerkiksi synttäri- ja joululahjat rahana ja laita säästöön. 
  • Poimi marjoja ja/tai sieniä ja myy ne.  
  • Myy tarpeettomaksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputoreilla ja nettikirpputoreilla (Huom. Tähän tarvitset vanhempien luvan!) 

Toivottavasti vinkeistä on sinulle hyötyä! 

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

TÖITÄ

Hei, haluasin kysya että mistä saisin töitä/kesätöitä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä Pauliinan vastaus sinulle. :) 

Hei,

Kiitos viestistä. Kiva kuulla, että olet innokas hakeutumaan töihin. Viestistäsi ei käynyt ilmi se, oletko jo täyttänyt tai täyttämässä tämän vuoden aikana 14-vuotta. Valitettavasti alle 14-vuotiasta ei saa palkata töihin. Mikäli sinulla ei ikäsi puolesta ole vielä tänä vuonna mahdollisuutta hakeutua palkkatöihin, kannattaa tutustua Miten saada taskurahaa -artikkeliin, josta saat vinkkejä töistä, joita on mahdollista tehdä alle 14-vuotiaana.

Nuortenelämä.fi:n Ilta- ja viikonlopputyö ja Töitä 14-vuotiaalle -sivuilta löydät hyödyllistä tietoa työnhakuun liittyen, sekä linkkejä eri hakukoneisiin. Sinun kannattaa myös olla rohkeasti yhteydessä lähialueesi yrityksiin, kuten ruokakauppoihin, marjamyyntipisteisiin, postiin jne. josko heillä olisi työtä tarjolla.  

Voisit myös olla yhteydessä paikkakuntasi Ohjaamoon, he osaavat varmasti auttaa sinua työn hakemisessa.

Paljon tsemppiä työnhakuun!

Terveisin,

Pauliina / Nuortenelämä.fi

Kysymys kesätöistä

Olen 13 vuotias (täytän 14 vuotta joulukuussa vuonna 2020). Tuttavalta perheeltä olisi minulle tarjolla kesätöitä lastenhoitajana (lapset ovat 6 ja 9 vuotiaita) muutama tunti päivässä kesäkuun aikana. Tarvitseeko meidän tässä tapauksessa tehdä työsopimus ja tarvitseeko tästä maksaa veroa/hakea verokorttia? Mikä olisi kätevin tapa saada palkka käteisenä tai vanhempien tilille?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä Pauliinan vastaus sinulle :)

Hei,

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että olet hakeutumassa kesätöihin nuoresta iästäsi huolimatta ja haluat ottaa näistä asioista selvää.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. 14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Lisätietoja löydät Nuortenelämä.fi-sivustolta.

Työnantajalle tulee aina toimittaa verokortti, vaikka kyse olisi lyhyestäkin työsuhteesta. Verotus riippuu palkan suuruudesta. Luulen, ettei sinun vielä tarvitse veroa maksaa.  Vero.fi sivustolta saat lisätietoa verokortista. Sivustolta löytyy myös ohjeet, miten vanhempasi voivat tilata sinulle verokortin.

Palkan voi toki maksaa käteisellä, mutta kannustaisin teitä avaamaan vanhempiesi kanssa sinulle oman pankkitilin, jonne voisit tallettaa kesätöistä tienaamasi rahat. Tällöin rahaa jäisi ehkä helpommin säästöönkin :)

Toivotan sinulle antoisaa kesätyökokemusta, kun sen aika koittaa!

Aurinkoisin terveisin,

Pauliina / Nuortenelämä.fi

pulma

eräs ohjaajani töissä ei arvosta älyäni politiikan saralla eräs työtoveri huomas että tunnen politikka termit ja tiedän paljon asioista

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. Viestissäsi ei selviä tarkemmin millaisesta tilanteesta on kysymys, joten on hiukan hankalaa ottaa tarkemmin kantaa. Sinun on varmaan hyvä keskustella kyseisen ohjaajan kanssa tilanteesta ja ajatuksistasi politiikan suhteen. Meillä jokaisella on oikeus mielipiteeseen ja sananvapauteen.

terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

Vaarat itsensä työllistämisessä. Mitä vaihtoehtoja?

Olen siis työskennellyt erilaisissa paikoissa paljon heti kun ikää riitti hakea minkäänlaista työtä. Olen kuitenkin halunnut työllistää itseäni enemmän ja olen tehnyt töitä myös freelancerina työtä netissä. Haluaisin kuitenkin lopettaa sen, koska nautin enemmän fyysisestä työstä (pihatyöt, korjaus/kunnostustyöt ym). Ajattelin sitten suunnitella itelleni käyntikortteja, hankkia niitä jotain 200 kappaletta ja jaella ympäriinsä. Kaikki tähän asti kuullostaa hyvältä, mut nyt tulee ongelmia eteen.

Elän siis melko huonomaineisella alueella ja niillä "hyvillä" alueillakaan ei kauheasti tyypit uskalla itsekseen työskennellä. Perheen aikuisista osa on töissä psykiatrian alalla ja oon kuullu paljo kauheitakin tarinoita miten nuoret menee tekemään muille töitä ja sitte raiskataan. Vanhemmat ei halua eikä tietenkään anna mun tehdä muille töitä. Mun haluan silti työllistää itseni netin ulkopuolella tehden fyysisiä pihatöitä. Sovin myös vanhempien kanssa että lukuvuoden aikana en mene työnantajalle töihin, mutta voisin tiettyjen aikarajojen sisällä (asetettiin maksimi työmäärä per viikko). Lomilla mua kuitenkin ahdistaa todella paljon jos ei oo esimerkiksi töitä koulusta tai sen ulkopuolelta, tarviin siis jatkuvasti tekemistä (rahastettavan työn muodossa mieluiten).

Miten sitten voin työllistää itseni netin ulkopuolella ilman työnantajaa, kun asuinalue on huonomaineinen? En kuitenkaan haluais mennä riskillä tarjoamaan esim pihatyö palveluita jos päädyn jälkeenpäin psykiatriselle.

Kiitos jo etukäteen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olette vanhempiesi kanssa keskustelleet työntekoon liittyvistä riskeistä alueellasi sekä suunnitelleet, mikä on maksimi työmäärä sinulle.

Tahtoisit siis tehdä ilman työnantajaa jotain fyysistä työtä, esimerkiksi pihatöitä. Pelkäät, että huonomaisella asuinalueellasi sinulle sattuu jotain ikävää, jos teet töitä tuntemattomille. Mietit, mitkä ovat vaihtoehtojasi.

Jos tuntemattomille työskentely alueellasi tuntuu liian riskialttiilta, on vaihtoehtonasi työskennellä tutuillesi. Voit kartoittaa kaikki tutut aikuisesi ja suunnitella hyvin, millaista työtä voisit heille tarjota, josta he sitten voisivat maksaa sovitun summan rahaa. Tällöin asiakaskuntasi ei tietenkään olisi yhtä laaja, mutta työ voi kuitenkin olla tuottoisaa ja turvallista. Työ voi olla säännöllistä esimerkiksi talon siivous ja pyykkien pyykkäys taikka pihatöiden osalta nurmikonleikkuu/puutarhanhoito/lumityöt, tai työt voivat olla jotain kertaluontoisia isompia projekteja.

Toinen vaihtoehto on, että teet töitä asuinalueesi ulkopuolella – sellaisella alueella, jossa on turvallisempaa. Onko tällainen sinulle mahdollista matkustamisen/kyydin puolesta? Voisit vielä jutella vanhempiesi kanssa, millä alueella sinun voisi olla turvallista työskennellä.

Tietoa erilaisista vaihtoehdoista ja tukea yrittäjyyteen saat Elävää elämää -tietoalueelta.

Lisää henkilökohtaista neuvontaa työhön ja yrittäjyyteen saat paikan päällä Ohjaamossa.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Töitä

En oikein tiedä minne menisin kesätöihin, elektroniikka ja mopot kyllä kiinnostaa mutta mopoista en kummemmin tiedä.
Mistä voisin etsiä sopivaa työpaikkaa?
Olen siis 13

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Samppa!

Kiitos kysymyksestäsi. Alle 14-vuotiasta ei valitettavasti voi palkata töihin.

Jos kuitenkin täytät tänä vuonna 14 vuotta, on sinun mahdollista päästä töihin. Tässäpä vaihtoehtoja esiteltynä:

13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys

Voit tutustua siihen paremmin 4H:n verkkosivuilla.

4H-yhdistyksen kautta kesätöihin

Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät 4h:n sivuilta valitsemalla oman paikkakuntasi.

Tutustu työelämään ja tienaa –kesätyöharjoittelu

Se on kahden viikon mittainen palkallinen kesätyökokemus nuorille. Palkka oli kesällä 2019 kahdesta viikosta yhteensä 350 euroa (kesän 2020 neuvottelut ovat vielä käynnissä, ja palkkaa ei vielä tiedetä). Lue lisää TTT:stä täältä.

Keikkatöitä työnhakusovellusten kautta

Voit tutustua työnhakusovelluksiin Tiitus sekä WorkPilots, joiden kautta 14-vuotiaat ja vanhemmat nuoret voivat hakea töitä oman mielenkiinnon mukaan.

Työnteko ilman varsinaista palkkatyöpaikkaa

Hyviä keinoja tähän ovat pullojen kerääminen ja palauttaminen, sekä kesäisin/syksyisin marjojen ja sienien poiminta ja myynti.

Voit myös kysyä vanhemmiltasi ja muulta lähipiiriltä, olisiko heillä kesäksi sinulle tarjolla jotain työtä, josta he maksaisivat sovitun summan rahaa. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta

Lisää neuvoa

saat esimerkiksi nuorille suunnatussa chatissa. Chattien aukioloajat löytyvät Netarin sivulta. Myös vanhempasi tai muut sinulle läheiset aikuiset ja paikkakuntasi nuorisotyöntekijät auttavat sinua työasioissa.

Mukavaa kevättä ja tsemppiä töiden löytämiseen!

Terkuin, Riina

Metallinpaljastimella etsintä

Oisko sellasta työtä missä etittäs metallinpaljastimilla esim vaikka jonkun kadottamaa esinettä?
Kokkola ja Nivala alueella

Kommentoi
Näytä vastaukset

Hei Samppa,
olipas todella kinkkinen kysymys.
Parilta asiantuntijalta kyselin vastausta kysymykseesi ja kumpikin mainitsi, ettei varmaan suorilta sellaista työtä ole, jossa etsittäisi kadonneita esineitä. Mutta metallinpaljastinta käytetään kyllä useissa ammateissa apuna, kuten maanrakennuksessa hautautuneiden kaivonkansien etsintään.

Anu/Ohjaamo

töitä 14 vuotiaalle

Mistä löytäisin yläaste ikäiselle töitä tampereelta mistä saisi palkkaa säästöjäni varten?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Näiltä Ilta- ja viikonlopputyö ja Töitä 14-vuotiaalle -sivuilta löydät eri hakukoneita ja erilaista työn hakuun liittyvää tietoa. Tämän lisäksi kannattaa käydä itse kysymässä alueesi palveluista, esimerkiksi ruokakaupoista, Postista jne. löytyisikö sieltä työpaikkaa. Kannattaa myös kysyä sukulaiset ja tuttavat läpi, löytyisikö heiltä jotain työtä. Kurkkaahan vielä 4h:n sivut ja Ajokortti työelämään -kurssi, mikä on suunnattu työelämää aloittaville nuorille. 

Onnea työnhakuun! 
Marja-Leena

Freelancer-kuvaaminen

Minkä ikäisenä voi aloittaa tekemään kuvauskeikkoja freelancerina, ja mitä freelancer-työ edellyttää?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä. Et kertonut viestissäsi omaa ikääsi mutta töitä voi tehdä ensimmäisen kerran samana vuonna kun täyttää 14 vuotta. Kuluvan kalenterivuoden aikana 13 vuotta täyttävä ja tätä nuorempi voi tehdä työtä vain työsuojeluviranomaisen myöntämällä poikkeusluvalla. Työaika saa olla 14- vuotiaana enintään seitsemän tuntia ja 15- vuotiaan työn kesto saa olla sama kuin täysi-ikäisillä. Iltatyö on kuitenkin rajoitettua ja yötyö kokonaan kiellettyä.

Suosittelen sinua juttelemaan kiinnostuksestasi yritystoimintaan vanhempiesi kanssa. He ovat vastuussa sinusta ja yritystoiminnastasi koska olet vielä alaikäinen. Lisäksi työn tekemiseen vaaditaan huoltajan lupa.

Hyvä vaihtoehto aloittavalle tekijälle on kevytyrittäjyys varsinkin jos toiminta pienimuotoista tai sivutoimista. Kevytyrittäjänä toimit laskutuspalvelun kautta ja riskit ovat pienet. Kun teet työilmoituksen, sinulla on myös vakuutukset voimassa. Jos valokuvauskeikkoja alkaa tulla enemmän voi olla järkevää alkaa yrittäjäksi.

Kevytyrittäjänä teet laskutuspalveluun tunnukset ja verokortti toimitetaan sähköisesti. Sitten voitkin jo aloittaa laskuttamisen. Yksi hyvin tärkeä asia on tehdä sopimukset tarkasti ja kirjallisena: mitä, milloin ja missä tehdään ja mitä se maksaa. Laskutuspalvelu hoitaa ainakin laskuttamisen, vakuutukset, verot ja sosiaalimaksut. Joka tapauksessa laskutuspalvelunkin kautta tekemällä pitää olla itse hyvin perillä yrittäjää koskevista asioista, kuten arvonlisäverosta, kulukorvauksista ja päivärahoista. Pitää olla tarkkana, että mihin kaikkiin asioihin työkeikassa menee rahaa, ja paljonko itse lopulta haluaa työstä jäävän palkaksi. Siksi olisikin hyvä että sinulla on vanhempien tuki asialle.

Mainostus esim. somessa tai omalla portfoliolla voi olla myös hyödyksi. Töitä kannattaa kysyä omilta sukulaisilta ja tuttavilta. Lisäksi voit halutessasi tehdä oman portfolion, jotta tulevat asiakkaat pääsevät näkemään valokuviasi. Kannattaa myös olla perillä muiden pyytämistä hinnoista, ettei polje markkinoita tai tee ihan liian halvalla. Aloittelevana ja harjoittelevana voi pyytää hiukan alempaa hintaa kuin ammattilaiset keskimäärin.

Laitan sinulle muutaman linkin, josta voit halutessasi etsiä lisää tietoa. Esimerkiksi Oulun Seudun Uuyrityskeskukselta saa apua. Tsemppiä sinulle tulevaan ja mukavaa joulun odotusta!

https://nuoriyrittajyys.fi/nuorelle/
https://www.oulunseudunuusyrityskeskus.fi/
http://www.valokuvaajaksi.fi/yritystoiminta/yrityksen-perustaminen/
https://nettinappi.fi/tietoalue/tyo-ja-yrittajyys/tyonteko-alaikaisena/

Ystävällisin terveisin:

Tietopalveluohjaaja Anni

Sivut