Täältä löydät Työ ja yrittäjyys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

9-luokkalaisten kesätyölistyminen vuonna 2018?

Moro!

Olisko kellää mitää hajua, kuinka moni helsinkiläinen 9-luokkalainen pääsi kesätöihin vuonna 2018? Olis koulun projektiin menossa kyseinen tieto ja en nyt ole vielä löytänyt mitään tietoa määristä.

Työpaikka

Jos 2004 syntynyt niin voiko mennä muuallekkin kuin niihin tutustu työelämään ja tienaa juttuihin ja voiko niista tienata enemmän jos menee "niinku normi kesätöihin"

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Joku! Kiitos kysymyksestäsi.

Kysyt, voiko 2004 vuonna syntynyt mennä muualle kesätöihin kuin Tutustu työelämään ja tienaa –kesätyöharjoitteluun. Mietit, voiko silloin tienata enemmän.

Kyllä, 15-vuotiaana voi päästä muuallekin kesätöihin. Jokainen kesätyökokemus on arvokas.  Se kuinka paljon kesätöistä tienaa, riippuu esimerkiksi kyseessä olevasta työpaikasta ja työn kestosta. Tutustu työelämään ja tienaa –kesätyö kestää kaksi viikkoa, joten tienaat varmasti enemmän, jos olet esimerkiksi kuukauden kesätöissä muualla. Palkasta sovitaan aina työsopimuksessa. Palkka on kuitenkin oltava vähintään alan työehtosopimuksen mukainen.

Lue työsuojelun sivulta siitä, mitä alaikäisistä työntekijöistä ja palkoista on säädetty laissa. 

Tässä joitakin esimerkkejä kesätyöpaikoista, joihin 2004 vuonna syntynytkin voi työllistyä:

Lisäksi kannattaa etsiä muita kesätöitä sekä tietoa ja vinkkejä työntekoon liittyen täältä kesaduuni.org-osoitteesta.

Nuortenelämä.fin Elävää elämää –tietoalueen Töitä 15-vuotiaalle –osiosta saat tietoa ja vinkkejä 15-vuotiaalle sopivista töistä, sekä löydät hakukoneita, joiden kautta voi etsiä töitä.

Ihanaa kevättä sinulle!

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Kesätyö

Hei!
Olen 17v. Halvaisin saada kesätöita kemi, keminmaan alueelta.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Oosa! Kiitos viestistäsi.

Kiva kuulla, että haluat kesätöihin! :)

Jos kaipaat vinkkejä tai neuvoa työnhakuun, kannattaa sinun lukea näitä Elävää elämää –tietoalueiden artikkeleita osiosta Työ ja yrittäjyys.

Avoimia kesätyöpaikkoja voit etsiä esimerkiksi Duunitorista ja TE-palveluiden sivulta. Alueeltasi löytyy muun muassa marjamyyjän, kahvilamyyjän ja siivoojan töitä kesäksi sekä kesätyöpaikkoja hoiva- ja palvelukodeissa. Lisää vinkkejä siihen, mistä kesätöitä voi löytää, saat TE-palveluiden sivulta.

Jos tahdot apua työnhakuun, paikkakuntasi nuorisotyöntekijät varmasti auttavat sinua mielellään! Voit käydä juttelemassa heidän kanssaan vaikkapa nuorisotilalla. Voit halutessasi kysyä neuvoa myös Nuortenelämä.fi-chatissa osoitteessa Nuortenelämä.fi (chat avoinna ma ja ti klo 14-16.)

Tsemppiä kesätyönhakuun! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Töitä 13v

Hei Onko Töitä 13 Vuotiaalle

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Tarvo!

Kiitos viestistäsi! Kysyt, onko töitä 13-vuotiaalle.

Valitettavasti alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Alle 14-vuotias voi kuitenkin esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Voit tienata hieman rahaa ilman varsinaista työpaikkaa. Hyviä keinoja tähän ovat esimerkiksi pullojen kerääminen sekä kesäisin/syksyisin marjojen ja sienien poiminta ja myynti.

Voit kysyä vanhemmiltasi ja muulta lähipiiriltä, olisiko heillä sinulle tarjolla jotain pientä työtä, josta he maksaisivat hieman palkkaa. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi siivoaminen, lastenhoito, kauppa-apuna oleminen, koiran ulkoiluttaminen tai muu lemmikinhoito, erilaiset pihatyöt kuten talvella lumen kolaaminen, kesällä nurmikon leikkuu ja syksyllä haravointi. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta

Jos kuitenkin täytät tänä vuonna 14, sinut voidaan palkata töihin. Tässä tapauksessa hyvä vaihtoehto on hakea Tutustu työelämään ja tienaa –kesätyöharjoitteluun. Se on kahden viikon mittainen kesätyökokemus nuorille. Palkka on kesällä 2019 kahdesta viikosta yhteensä 350 euroa. Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Lue lisää TTT:stä täältä.

Yksi mahdollisuus on 13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys. Voit tutustua siihen paremmin 4H:n verkkosivuilla. 4h palkkaa nuoria paljon myös muun muassa kerhonohjaajaksi tai erilaisiin kesätöihin. Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät linkin takaa valitsemalla oman paikkakuntasi.

Voit kysyä lisää neuvoa töihin liittyen esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Chattien aukioloajat löytyvät Netarin sivulta. Myös vanhempasi tai muut sinulle läheiset aikuiset ja paikkakuntasi nuorisotyöntekijät auttavat sinua varmasti työasioissa.

Lisää tietoa alaikäisenä työskentelystä voit halutessasi lukea täältä Elävää elämää –tietoalueelta.

Tsemppiterkuin ja ihanaa ystävänpäivää toivottaen,

Riina | Nuortenelämä.fi

Annanko itse tietoni

Minkä ikäisenä voin hakea työtä ja antaa tietojani lomakkeelle ilman vanhempieni suostumusta tietojeni antamiseen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Epäselvää!

Kiitos viestistäsi. Kysyt, minkä ikäisenä voit hakea työtä ja antaa tietojasi lomakkeelle ilman vanhempiesi suostumusta.

Työsuojelu.fi-sivulta poimittua: 15-vuotias voi itse tehdä ja päättää työsopimuksensa. Huoltajalla on oikeus purkaa nuoren työntekijän työsopimus, jos se on hänen mukaansa tarpeen nuoren kasvatuksen, kehityksen tai terveyden takia.

Eli koska olet 16-17-vuotias, voit jo hakea itse töitä ja antaa tietosi mahdolliselle työnhakulomakkeelle sekä kirjoittaa työsopimuksen ilman vanhempiesi suostumusta. Vanhempasi voivat purkaa työsopimuksen siinä tapauksessa, jos työstä aiheutuu haittaa kasvatuksellesi, kehityksellesi tai terveydellesi.

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Onkohan tämä laillista?

Joo eli oon siis kysyny täältä jo aikasemminkin rahaan liittyviä kysymyksiä joten ajattelin kysyä lisää, kun vanhemmista en saa oikein tietoa irti.
Elikkäs kävin pari päivää sitten vanhempien kanssa kaupassa ja huomasin, että monissa kaupoissa on sellaisia tuoleja/istuimia joissa on 22,25 millimetrin mittasia koloja ja ne sattuu olemaan saman mittaisia kuin 20 sentin kolikot. No eli jotku tyypit laittaa 20 senttisiä kolikoita niihin ja joka kerta ku vien pullot tai joudun käymää vanhempien kanssa kaupassa nii nään et niitä kolikoita on aika helvarin paljon.
Nyt se ongelma :
Onko se nyt ihan laillista käydä irrottelemassa ne kolikot siitä penkistä, koska olen vähän ajatellut irrottaa ne.Etten vaa joudu mihinkää ongelmiin.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Kolikoiden irroittamista varten olisi kohteliasta kysyä esim.  kauppiaalta, kaupan asiakaspalvelusta tai henkilökunnalta voiko kolikoita ottaa.

 

 

 

Mistä lisää rahaa?

Haluaisin siis enemmän rahaa, koska olen aloittanut osakkeiden ostamisen ja sijoittamisen opiskelun isäni ja pappani avulla.
Olen siis ehkä "vähän" addiktoitunut rahaan ja ideaan et olisin jossain vaiheessa rikas jo hyvin nuoresta iästä asti. Eli siis jo pienenä mä myin kukkia/marjoja torilla ja keräsin pulloja jotka sit palautin kauppaan (yhelt suvussa olevalta alkoholistilta joka juo tosi paljon) ym.
Mutta nyt kun olen aloittanut osakkeisiin sijoituksen niin rahaa menee melko paljo, että tarviin lisää töitä.
Tässä on kaikki työt mitä oon olen tänä vuonna tehny (laitan nää siks et älä laita näitä vastauksiin) :
-Kerännyt pulloja
-Kerännyt muita arvokkaita metalleja -> myynyt (esim vanhan auton osia/johtoja)
-Opettanu naapurin lapsille luonnontieteitä jotai koketta varte
-Kerännyt marjoja/sieniä asiakkaille
-Putsannu kotia
-Kolannu lumia / haravoinu lehtiä / kitkenyt kukkapenkkejä / leikannu ruohot
-Lainaamalla rahaa muille tietyn korkoprosentin kanssa
-Myynyt vanhoja kirjoja jotka olen jo lukenut
Eli siis miten saisin ansaittua lisää rahaa? Ja pyytäisin ny tähä loppuun et vastauksessa EI kehotettaisi hidastamaan työtahtia tai olla lisäämättä työtehtäviä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi.

Osakkeiden ostaminen ja sijoittaminen ovatkin mielenkiintoista. Hienoa, että teet sitä yhdessä isäsi ja pappasi kanssa. He varmasti osaavat neuvoa ja opastaa sinua sijoittamisessa ja kuinka siitä tulee kannattavaa, eli saat tuottoa sijoittamallesi pääomalle.

Olet tehnyt aika monenlaisia asioita jo tähän mennessä ansaitaksesi rahaa. Sinun kannattaa noitakin tehdä ja jatkaa, koska ne ovat kyllä tapoja, joilla voit tienata itsellesi sijoitettavaa rahaa. Oletko kokeillut hakea itsellesi osa-aikaista työtä? Se voisi olla yksi mahdollisuus ansaita rahaa. Osa-aikaista työtä voi olla tarjolla esimerkiksi kaupoissa tai marketeissa. Monet nuoret jakavat lehtiä ja mainoksia ansaitakseen itselleen taskurahaa. Sitäkin kannattaa kokeilla.

Laki hiukan rajoittaa alaikäisten työntekoa, joten kannattaa myös tutustua noihin rajoituksiin. Tietoa työnteosta alaikäisenä löytyy tästä linkistä.

Tsemppiä sijoittamiseen ja työnhakuun.

Terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

 

Lasten kanssa työskentely

Saako 15 vuotias pitää ykdin kerhoa ala-aste ikäisille lapsia vai pitääkö mukana olla aikuinen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei

Kiitos viestistäsi. Laki nuorista työntekijöistä (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930998), alle 18-vuotiaista, sanoo seuraavalla tavalla. 

"9 § Työn turvallisuus ja terveellisyys
Työnantajan on huolehdittava siitä, ettei työ ole nuoren työntekijän ruumiilliselle tai henkiselle kehitykselle vahingoksi ja ettei se vaadi suurempaa ponnistusta tai vastuuta kuin hänen ikäänsä ja voimiinsa nähden on kohtuullista.
Sellaisiin töihin, jotka voivat aiheuttaa erityisen tapaturmavaaran tai terveyshaitan tai jotka voivat 1 momentissa mainitulla tavalla olla nuorelle työntekijälle itselleen tai muille vahingoksi, saa käyttää nuorta työntekijää vain asetuksessa säädetyin edellytyksin.

10 § Opetus ja ohjaus
Työnantajan on huolehdittava, että nuori työntekijä, jolla ei ole työhön tarvittavaa ammattitaitoa ja kokemusta, saa opetusta ja ohjausta työhönsä sekä työolojen, ikänsä ja muiden ominaisuuksiensa edellyttämää henkilökohtaista opastusta työssä niin, että hän välttyy aiheuttamasta vaaraa itselleen tai muille."

Tietojeni mukaan monissa järjestöissä kerhotoiminnassa alaikäiset toimivat aikuisten rinnalla niin sanotusti apuohjaajina. On aika suuri vastuu alaikäiselle toimia ala-asteikäisille yksin kerho-ohjaajana.

terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

 

Töitä nuorelle

Mistä saisi töitä 16v nuorelle joka opiskelee ammattikoulussa. Ei puhelinmyyjä hommia

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi! Työnhaku alaikäisenä on haastavampaa, sillä useisiin tehtäviin vaaditaan täysi-ikäisyyttä ajokorttien tai myyntityön takia. Et maininnut, mitä alaa opiskelet. Voisiko omalla alallasi löytyä kesätyöpaikkoja? Kesätöiden haku useisiin paikkoihin käynnistyy jo heti tammikuussa. Tällaisia on ainakin S-ryhmän hyllytys- ja myyntityöt.

Työpaikkoja voi etsiä esimerkiksi TE-toimistojen avoimet työpaikat -sivustolta. TE-toimistoissa ilmoitetaan myös sellaisista työpaikoista joita alaikäisillä on mahdollista hakea. Muista mainita alaikäisyytesi jo hakemuksessa. Voit kysellä esimerkiksi siivoushommia tai vaikkapa lehdenjakohommia paikallisten lehtien jakeluosastoilta. Jäätelökioskeille tai vaikkapa leirintäalueille tarvitaan kesäaikana työvoimaa. TE-toimistosta sinut voidaan ohjata erilaisiin nuorisotyömuotojen piiriin. TE-toimisto järjestää myös koulutusta. Kouvolan TE-toimiston tiedot löytyvät täältä.

Työpaikan hakuun saat apua myös Ohjaamosta. Kouvolan Ohjaamo on avoinna maanantaista torstaihin klo 13.00-16.30. Ohjaamosta löytyy myös TE-toimiston nuorten asiantuntijoiden palvelut.

 

Ohjaamo Kouvola

Kauppakeskus Valtari, Kouvolankatu 15

45100 Kouvola

[email protected]

p. 020 615 5446

Mistä saa töitä?

Mietin tässä että miten ja mistä voin saada viisitoista vuotiaana töitä jotka soveltuu juuri minulle?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi!

työpaikkoja voi etsiä esimerkiksi TE-toimistojen avoimet työpaikat -sivustolta. TE-toimistoissa ilmoitetaan myös sellaisista työpaikoista joita alaikäisillä on mahdollista hakea. Muista mainita alaikäisyytesi jo hakemuksessa. Voit kysellä esimerkiksi siivoushommia tai vaikkapa lehdenjakohommia paikallisten lehtien jakeluosastoilta. Jäätelökioskeille tai vaikkapa leirintäalueille tarvitaan kesäaikana työvoimaa. TE-toimistosta sinut voidaan ohjata erilaisiin nuorisotyömuotojen piiriin. TE-toimisto järjestää myös koulutusta. Kouvolan TE-toimiston tiedot löytyvät täältä.

Työpaikan hakuun saat apua myös Ohjaamosta. Kouvolan Ohjaamo on avoinna maanantaista torstaihin klo 13.00-16.30. Ohjaamosta löytyy myös TE-toimiston nuorten asiantuntijoiden palvelut.

Ohjaamo Kouvola

Kauppakeskus Valtari, Kouvolankatu 15

45100 Kouvola

[email protected]

p. 020 615 5446

T. Ohjaamo Kouvola

Sivut