Täältä löydät Työ ja yrittäjyys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

hiihtolomaksi töitä

onko mahdollista mennä vain hiihtolomaksi töihin. olen 15v ja suoritan peruskoulun keväällä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei lumi!

Kiitos viestistäsi. 15-vuotiaan on mahdollista mennä vain hiihtolomaksi töihin.

Työaikasi saa loma-aikana olla enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja enintään 35 tuntia viikossa.

Lue lisää työnteosta ja katso vinkit ikäisellesi sopivista töistä Elävää elämää -tietoalueelta.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

töitä peruskoulun ohella

Moi, miten voin saada 15-vuotiaana töitä peruskoulun ohelle?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi. :) Tässä Sinin vastaus sinulle:

Hei!

Peruskoulun ohella voi tehdä töitä siinä tapauksessa, että työ ei ole haitaksi koulunkäynnillesi, eikä se vahingoita sinun terveyttäsi. Vinkkejä sopivista töistä löytyy Nuortenelämä.fi:n sivuilta.

Töitä hakiessa pitää työpaikkaan tehdä hakemus ja CV eli ansioluettelo. Avoimia työpaikkoja löytyy esimerkiksi seuraavilta sivuilta:

Töitä voi saada myös työnhakusovellusten avulla. Esimerkiksi Workpilots-sovelluksen kautta ikäisesi voi saada keikkatöitä.

Lisäksi töitä voi saada olemalla suoraan yhteydessä sinua kiinnostavaan työpaikkaan, vaikka siellä ei olisikaan tällä hetkellä avoimia työpaikkoja. Voit lähettää heille avoimen työhakemuksen. Työpaikasta voidaan sitten olla sinuun yhteydessä, kun tarvetta uusille työntekijöille tulee.

Lisää ohjeita työnhakuun löytyy Nuortenelämä.fi-sivulta.

Onnea työn hakuun!:)

Ystävällisin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

Töitä nuorelle

Hei
Minun on pian muutettava omilleni, sillä en pysty kotiolojeni takia enää pidempään kotona asumaan. Olen 17v ja opiskelen lähihoitajaksi ja tarvitsisin töitä. Onko kellään ehdottaa jotain työpaikkoja minne nuori voitaisiin ottaa? Jotain jonka ohella voisin myös koulua käydä. Minne nuoria edes otetaan töihin? Mieluiten viikonloppu töitä sillä itselläni on mielenterveysongelmia, en varmaankaan jaksaisi koulusta suoraan töihin mennä. Ehdotuksia vinkkejä ja kokemuksia otetaan vastaan.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!
Viikonloppu- (ja ilta)töitä voit etsiä ainakin TE-palveluiden sivujen kautta (www.mol.fi) laittamalla hakuehdoksi ilta- ja viikonlopputyö. Lisäksi kannattaa tarkistaa lähihoitajien sijaisuudet, riippuen toki kuinka pitkällä opintosi ovat. Turun kaupunki huomioi sijaisuuksien täytössä hoitoalan lähihoitajaopiskelijat siten, että 2/3 opinnoista suorittaneen on mahdollista työskennellä vuodeosastoilla lähihoitajan tehtävissä ja 1. vuoden opinnot suorittaneen on mahdollista työskennellä hengityshalvauspotilaan hoitotiimiin lähihoitajan tehtävissä. Tässä linkki hakuun: https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikat/lahihoitajan-sijaisuudet-1037/

Muita linkkejä, mistä voit etsiä viikonlopputöitä:
Avustajakeskus (henkilökohtaisen avustajan työt): https://www.avustajakeskus.fi/haluan-avustajaksi
Gubbe (yhdistää opiskelijat ja ikäihmiset, jotka ovat seuran tarpeessa tai kaipaavat esimerkiksi ulkoilu- tai kauppa-apua): https://www.gubbe.io/gubbeksi.html
Amisrekry (ei vielä paljoa paikkoja, mutta kannattaa pitää silmällä): https://amisrekry.fi/avoimet-tyopaikat

Muista myös vuokratyöfirmat, puskaradio (kysele kavereilta, tutuilta tai sukulaisilta) sekä avoimet hakemukset kiinnostaviin työpaikkoihin!

Terveisin tietopalveluohjaaja Janni - Nuortenelämä.fi

Malliksi

Kuinka päästä malliksi ulkomaille tai kuinka alloittaa mallinhommat? Lähinnä haluasin olla sellanen catwalk malli miksikä sitä ikinä kutsutaankaan. Olen siis vielä ala ikäinen ja yksinhuoltaja äidilläni ei ole varaa vain lähettää minua ulkoimaille mallinhommiin tai muuta.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Minna, kiitos kysymyksestäsi.  

Mallin hommien tekemiseen tarvitsee huoltajan luvan. 

Erilaisia mallin hommia voi päästä tekemään ilman varsinaista koulutusta tai kokemusta. Oman mielenkiinnon mukaan voi hakea esimerkiksi mainosmallin, valokuva- tai videomallin - tai niin kuin sinun tapauksessasi - näytösmallin (eli catwalk-mallin) hommia. Koska olet vielä kovin nuori ja kerroit rahatilanteenne olevan sellainen, ettei sinun ole mahdollista päästä ulkomaille, voisi olla hyvä idea aloitella mallin hommat kotimaassa ja kenties myöhemmin hakeutua ulkomaille.

Aloitteleva malli 

Kriteerit malleille vaihtelevat sen mukaan, millaisia hommia tekee ja kenelle. Joskus ikäraja on sellainen, ettei ikäistäsi oteta hommiin. Monissa paikoissa kuitenkin haetaan myös nuorisoa malliksi. Näytösmalleilta ei läheskään aina edellytetä kokemusta mallin hommista. Monet näytösmallit ovatkin “amatöörimalleja”.   

Jos etsii amatöörimallin hommia, voi tarjoutua malliksi eri kuvaajille, kuvastudioihin tai mallitoimistoihin sen lisäksi, että hakee näytösmallin hommia. Voit esimerkiksi kysellä eri kuvaajilta, minkälaisia malleja he hakevat. Amatöörimalliksi voi olla helppokin päästä, sillä amatöörivalokuvaajia on paljon. Ja he tarvitsevat varmasti aina kuvattavaa. Monelle valokuvamallin hommat amatöörivalokuvaajan kuvattavana ovat siis helpoin tapa aloittaa ja harjoitella mallin hommia 

Yksi tapa aloittelijalle näytösmallin hommiin pääsemiseksi on hakeutua esimerkiksi paikallisten ostoskeskusten muotinäytöksiin tai koekuvauksiin. Niissä ei useinkaan tarvita kokemusta - hyvä lähtökohta on, että on itseluottamusta ja hymyä! Esimerkiksi paikkakuntasi ostoskeskuksissa on järjestetty mm. Fashion Model Agencyn toimesta koekuvauksia, joihin on voinut kuka tahansa osallistua.  

Ammattimalliksi 

Ammattimalliksi voi olla hankala päästä kovan kilpailun vuoksi. Ammattimallin hommiin tarvitsee ensin kerryttää kokemusta. Usein myös tarvitsee oman mallikansionsa, jonka esittää mallitoimistossa, josta ammattimallin töitä hakee.  

Esimerkiksi jotkut mallitoimistot välittävät suomalaisia malleja ulkomaille mallin hommiin. Kansainvälisillä markkinoilla on kuitenkin yleensä kovemmat vaatimukset mallille. Tie ammattimalliksi on varmasti haastava ja vaatii paljon työtä - on se silti mahdollista. 

Koulutusta 

On myös olemassa mallikouluja ja koulutusta, joissa pääsee kehittämään omaa osaamista. Siitä taas on todennäköisesti hyötyä, kun hakee mallin töitä. Esimerkkinä tästä pääset mallitoimisto Fashion Model Agencyn hakusivulle, jota kautta voi hakea koulutukseen, mallikouluun tai mallitöihin.  

Eli tiivistetysti: 

  1. Otselvää erilaisista mallin hommista ja väylistä malliksiEsimerkiksi tällä sivulla on lyhyesti esiteltynä erilaisia väyliä päästä mallin hommiin 

  1. Keskustele äitisi kanssa mallin töiden hakemisesta ja kysy lupa. 

  1. Googleta lähimpiä mallitoimistoja, kuvastudioita ja valokuvaajia sekä yleisiä koekuvauksia. Myös somesta voi löytää esim. amatöörivalokuvaajia. Seuraa paikkakuntasi ostoskeskusten ajankohtaisia uutisia, saatat bongata sieltä muotinäytöksiä ja näytösmallien hakuilmoituksia. 

  1. Hae mallin hommia(Jos saat äidiltäsi luvan.) 

Huomioi myös ikäisiäsi koskevat rajoitukset liittyen työntekoon. Niistä voit lukea Elävää elämää -tietoalueen Työ ja yrittäjyys -osion artikkeleista, joissa kerrotaan työnteosta eri ikäisenä. 

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin tilanteessasi. :) 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

kyssäri

oon sosiaalinen mutta oon ryhmässä omilla ehdoillani missä ammateissa voin menestyä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei politicsman! 

Kiitos kysymyksestäsi. Sinua, osaamistasi, kiinnostuksiasi ja taustaasi tarkemmin tuntematta on hankala arvioida, missä ammateissa voit menestyä. Ajattelen, että sosiaalisuudestasi on hyötyä todella monissa ammateissa ja oikeastaan kaikissa työyhteisöissä. :) En valitettavasti ymmärtänyt viestistäsi, mitä omat ehtosi ryhmässä olemiseksi ovatKommenttikentässä voit halutessasi tarkentaa, mitä tarkoitat.  

Mukavaa kesän jatkoa! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

rahaa

moi oon 12v poika ja säästän rahaa pelitietokoneeseen ja mulla on jo 85€ keräilen myös pulloja mutta miten muuten voisin saada rahaa asun pienessä kylässä ja täällähän ei paljon tapahtumia ole mistä voisi saada pulloja kertokaa joku miten voisin saada RAHAA !!!!!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei jonne! 

Hienoa, että olet säästänyt jo 85€ rahaa ja keräilet pulloja saadaksesi rahaa lisää. 

Rahan tienaaminen ikäisenäsi voi olla haastavaa, sillä 12-vuotiasta ei voida palkata töihin. Poikkeuksena sellainen, että ikäisesi voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla ja tienata sillä tavoin rahaa.  

Voit myös tienata ja säästää jonkin verran rahaa näillä tavoin: 

  • Kotitöiden ja muiden avustavien töiden tekeminen kotona/sukulaisilla/naapurustossa. (Kysy voisitko esimerkiksi leikata nurmikkoa, olla kauppa-apuna, hoitaa lemmikkiä, pestä ikkunoita tai auton tai tehdä viikkosiivouksia rahallista korvausta vastaan.) 
  • Toivo esimerkiksi synttäri- ja joululahjat rahana ja laita säästöön. 
  • Poimi marjoja ja/tai sieniä ja myy ne.  
  • Myy tarpeettomaksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputoreilla ja nettikirpputoreilla (Huom. Tähän tarvitset vanhempien luvan!) 

Toivottavasti vinkeistä on sinulle hyötyä! 

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

TÖITÄ

Hei, haluasin kysya että mistä saisin töitä/kesätöitä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä Pauliinan vastaus sinulle. :) 

Hei,

Kiitos viestistä. Kiva kuulla, että olet innokas hakeutumaan töihin. Viestistäsi ei käynyt ilmi se, oletko jo täyttänyt tai täyttämässä tämän vuoden aikana 14-vuotta. Valitettavasti alle 14-vuotiasta ei saa palkata töihin. Mikäli sinulla ei ikäsi puolesta ole vielä tänä vuonna mahdollisuutta hakeutua palkkatöihin, kannattaa tutustua Miten saada taskurahaa -artikkeliin, josta saat vinkkejä töistä, joita on mahdollista tehdä alle 14-vuotiaana.

Nuortenelämä.fi:n Ilta- ja viikonlopputyö ja Töitä 14-vuotiaalle -sivuilta löydät hyödyllistä tietoa työnhakuun liittyen, sekä linkkejä eri hakukoneisiin. Sinun kannattaa myös olla rohkeasti yhteydessä lähialueesi yrityksiin, kuten ruokakauppoihin, marjamyyntipisteisiin, postiin jne. josko heillä olisi työtä tarjolla.  

Voisit myös olla yhteydessä paikkakuntasi Ohjaamoon, he osaavat varmasti auttaa sinua työn hakemisessa.

Paljon tsemppiä työnhakuun!

Terveisin,

Pauliina / Nuortenelämä.fi

Kysymys kesätöistä

Olen 13 vuotias (täytän 14 vuotta joulukuussa vuonna 2020). Tuttavalta perheeltä olisi minulle tarjolla kesätöitä lastenhoitajana (lapset ovat 6 ja 9 vuotiaita) muutama tunti päivässä kesäkuun aikana. Tarvitseeko meidän tässä tapauksessa tehdä työsopimus ja tarvitseeko tästä maksaa veroa/hakea verokorttia? Mikä olisi kätevin tapa saada palkka käteisenä tai vanhempien tilille?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä Pauliinan vastaus sinulle :)

Hei,

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että olet hakeutumassa kesätöihin nuoresta iästäsi huolimatta ja haluat ottaa näistä asioista selvää.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. 14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Lisätietoja löydät Nuortenelämä.fi-sivustolta.

Työnantajalle tulee aina toimittaa verokortti, vaikka kyse olisi lyhyestäkin työsuhteesta. Verotus riippuu palkan suuruudesta. Luulen, ettei sinun vielä tarvitse veroa maksaa.  Vero.fi sivustolta saat lisätietoa verokortista. Sivustolta löytyy myös ohjeet, miten vanhempasi voivat tilata sinulle verokortin.

Palkan voi toki maksaa käteisellä, mutta kannustaisin teitä avaamaan vanhempiesi kanssa sinulle oman pankkitilin, jonne voisit tallettaa kesätöistä tienaamasi rahat. Tällöin rahaa jäisi ehkä helpommin säästöönkin :)

Toivotan sinulle antoisaa kesätyökokemusta, kun sen aika koittaa!

Aurinkoisin terveisin,

Pauliina / Nuortenelämä.fi

pulma

eräs ohjaajani töissä ei arvosta älyäni politiikan saralla eräs työtoveri huomas että tunnen politikka termit ja tiedän paljon asioista

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. Viestissäsi ei selviä tarkemmin millaisesta tilanteesta on kysymys, joten on hiukan hankalaa ottaa tarkemmin kantaa. Sinun on varmaan hyvä keskustella kyseisen ohjaajan kanssa tilanteesta ja ajatuksistasi politiikan suhteen. Meillä jokaisella on oikeus mielipiteeseen ja sananvapauteen.

terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

Vaarat itsensä työllistämisessä. Mitä vaihtoehtoja?

Olen siis työskennellyt erilaisissa paikoissa paljon heti kun ikää riitti hakea minkäänlaista työtä. Olen kuitenkin halunnut työllistää itseäni enemmän ja olen tehnyt töitä myös freelancerina työtä netissä. Haluaisin kuitenkin lopettaa sen, koska nautin enemmän fyysisestä työstä (pihatyöt, korjaus/kunnostustyöt ym). Ajattelin sitten suunnitella itelleni käyntikortteja, hankkia niitä jotain 200 kappaletta ja jaella ympäriinsä. Kaikki tähän asti kuullostaa hyvältä, mut nyt tulee ongelmia eteen.

Elän siis melko huonomaineisella alueella ja niillä "hyvillä" alueillakaan ei kauheasti tyypit uskalla itsekseen työskennellä. Perheen aikuisista osa on töissä psykiatrian alalla ja oon kuullu paljo kauheitakin tarinoita miten nuoret menee tekemään muille töitä ja sitte raiskataan. Vanhemmat ei halua eikä tietenkään anna mun tehdä muille töitä. Mun haluan silti työllistää itseni netin ulkopuolella tehden fyysisiä pihatöitä. Sovin myös vanhempien kanssa että lukuvuoden aikana en mene työnantajalle töihin, mutta voisin tiettyjen aikarajojen sisällä (asetettiin maksimi työmäärä per viikko). Lomilla mua kuitenkin ahdistaa todella paljon jos ei oo esimerkiksi töitä koulusta tai sen ulkopuolelta, tarviin siis jatkuvasti tekemistä (rahastettavan työn muodossa mieluiten).

Miten sitten voin työllistää itseni netin ulkopuolella ilman työnantajaa, kun asuinalue on huonomaineinen? En kuitenkaan haluais mennä riskillä tarjoamaan esim pihatyö palveluita jos päädyn jälkeenpäin psykiatriselle.

Kiitos jo etukäteen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olette vanhempiesi kanssa keskustelleet työntekoon liittyvistä riskeistä alueellasi sekä suunnitelleet, mikä on maksimi työmäärä sinulle.

Tahtoisit siis tehdä ilman työnantajaa jotain fyysistä työtä, esimerkiksi pihatöitä. Pelkäät, että huonomaisella asuinalueellasi sinulle sattuu jotain ikävää, jos teet töitä tuntemattomille. Mietit, mitkä ovat vaihtoehtojasi.

Jos tuntemattomille työskentely alueellasi tuntuu liian riskialttiilta, on vaihtoehtonasi työskennellä tutuillesi. Voit kartoittaa kaikki tutut aikuisesi ja suunnitella hyvin, millaista työtä voisit heille tarjota, josta he sitten voisivat maksaa sovitun summan rahaa. Tällöin asiakaskuntasi ei tietenkään olisi yhtä laaja, mutta työ voi kuitenkin olla tuottoisaa ja turvallista. Työ voi olla säännöllistä esimerkiksi talon siivous ja pyykkien pyykkäys taikka pihatöiden osalta nurmikonleikkuu/puutarhanhoito/lumityöt, tai työt voivat olla jotain kertaluontoisia isompia projekteja.

Toinen vaihtoehto on, että teet töitä asuinalueesi ulkopuolella – sellaisella alueella, jossa on turvallisempaa. Onko tällainen sinulle mahdollista matkustamisen/kyydin puolesta? Voisit vielä jutella vanhempiesi kanssa, millä alueella sinun voisi olla turvallista työskennellä.

Tietoa erilaisista vaihtoehdoista ja tukea yrittäjyyteen saat Elävää elämää -tietoalueelta.

Lisää henkilökohtaista neuvontaa työhön ja yrittäjyyteen saat paikan päällä Ohjaamossa.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut