Täältä löydät Työ ja yrittäjyys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Töitä 13v

Hei Onko Töitä 13 Vuotiaalle

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Tarvo!

Kiitos viestistäsi! Kysyt, onko töitä 13-vuotiaalle.

Valitettavasti alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Alle 14-vuotias voi kuitenkin esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Voit tienata hieman rahaa ilman varsinaista työpaikkaa. Hyviä keinoja tähän ovat esimerkiksi pullojen kerääminen sekä kesäisin/syksyisin marjojen ja sienien poiminta ja myynti.

Voit kysyä vanhemmiltasi ja muulta lähipiiriltä, olisiko heillä sinulle tarjolla jotain pientä työtä, josta he maksaisivat hieman palkkaa. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi siivoaminen, lastenhoito, kauppa-apuna oleminen, koiran ulkoiluttaminen tai muu lemmikinhoito, erilaiset pihatyöt kuten talvella lumen kolaaminen, kesällä nurmikon leikkuu ja syksyllä haravointi. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta

Jos kuitenkin täytät tänä vuonna 14, sinut voidaan palkata töihin. Tässä tapauksessa hyvä vaihtoehto on hakea Tutustu työelämään ja tienaa –kesätyöharjoitteluun. Se on kahden viikon mittainen kesätyökokemus nuorille. Palkka on kesällä 2019 kahdesta viikosta yhteensä 350 euroa. Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Lue lisää TTT:stä täältä.

Yksi mahdollisuus on 13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys. Voit tutustua siihen paremmin 4H:n verkkosivuilla. 4h palkkaa nuoria paljon myös muun muassa kerhonohjaajaksi tai erilaisiin kesätöihin. Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät linkin takaa valitsemalla oman paikkakuntasi.

Voit kysyä lisää neuvoa töihin liittyen esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Chattien aukioloajat löytyvät Netarin sivulta. Myös vanhempasi tai muut sinulle läheiset aikuiset ja paikkakuntasi nuorisotyöntekijät auttavat sinua varmasti työasioissa.

Lisää tietoa alaikäisenä työskentelystä voit halutessasi lukea täältä Elävää elämää –tietoalueelta.

Tsemppiterkuin ja ihanaa ystävänpäivää toivottaen,

Riina | Nuortenelämä.fi

Annanko itse tietoni

Minkä ikäisenä voin hakea työtä ja antaa tietojani lomakkeelle ilman vanhempieni suostumusta tietojeni antamiseen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Epäselvää!

Kiitos viestistäsi. Kysyt, minkä ikäisenä voit hakea työtä ja antaa tietojasi lomakkeelle ilman vanhempiesi suostumusta.

Työsuojelu.fi-sivulta poimittua: 15-vuotias voi itse tehdä ja päättää työsopimuksensa. Huoltajalla on oikeus purkaa nuoren työntekijän työsopimus, jos se on hänen mukaansa tarpeen nuoren kasvatuksen, kehityksen tai terveyden takia.

Eli koska olet 16-17-vuotias, voit jo hakea itse töitä ja antaa tietosi mahdolliselle työnhakulomakkeelle sekä kirjoittaa työsopimuksen ilman vanhempiesi suostumusta. Vanhempasi voivat purkaa työsopimuksen siinä tapauksessa, jos työstä aiheutuu haittaa kasvatuksellesi, kehityksellesi tai terveydellesi.

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Onkohan tämä laillista?

Joo eli oon siis kysyny täältä jo aikasemminkin rahaan liittyviä kysymyksiä joten ajattelin kysyä lisää, kun vanhemmista en saa oikein tietoa irti.
Elikkäs kävin pari päivää sitten vanhempien kanssa kaupassa ja huomasin, että monissa kaupoissa on sellaisia tuoleja/istuimia joissa on 22,25 millimetrin mittasia koloja ja ne sattuu olemaan saman mittaisia kuin 20 sentin kolikot. No eli jotku tyypit laittaa 20 senttisiä kolikoita niihin ja joka kerta ku vien pullot tai joudun käymää vanhempien kanssa kaupassa nii nään et niitä kolikoita on aika helvarin paljon.
Nyt se ongelma :
Onko se nyt ihan laillista käydä irrottelemassa ne kolikot siitä penkistä, koska olen vähän ajatellut irrottaa ne.Etten vaa joudu mihinkää ongelmiin.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Kolikoiden irroittamista varten olisi kohteliasta kysyä esim.  kauppiaalta, kaupan asiakaspalvelusta tai henkilökunnalta voiko kolikoita ottaa.

 

 

 

Mistä lisää rahaa?

Haluaisin siis enemmän rahaa, koska olen aloittanut osakkeiden ostamisen ja sijoittamisen opiskelun isäni ja pappani avulla.
Olen siis ehkä "vähän" addiktoitunut rahaan ja ideaan et olisin jossain vaiheessa rikas jo hyvin nuoresta iästä asti. Eli siis jo pienenä mä myin kukkia/marjoja torilla ja keräsin pulloja jotka sit palautin kauppaan (yhelt suvussa olevalta alkoholistilta joka juo tosi paljon) ym.
Mutta nyt kun olen aloittanut osakkeisiin sijoituksen niin rahaa menee melko paljo, että tarviin lisää töitä.
Tässä on kaikki työt mitä oon olen tänä vuonna tehny (laitan nää siks et älä laita näitä vastauksiin) :
-Kerännyt pulloja
-Kerännyt muita arvokkaita metalleja -> myynyt (esim vanhan auton osia/johtoja)
-Opettanu naapurin lapsille luonnontieteitä jotai koketta varte
-Kerännyt marjoja/sieniä asiakkaille
-Putsannu kotia
-Kolannu lumia / haravoinu lehtiä / kitkenyt kukkapenkkejä / leikannu ruohot
-Lainaamalla rahaa muille tietyn korkoprosentin kanssa
-Myynyt vanhoja kirjoja jotka olen jo lukenut
Eli siis miten saisin ansaittua lisää rahaa? Ja pyytäisin ny tähä loppuun et vastauksessa EI kehotettaisi hidastamaan työtahtia tai olla lisäämättä työtehtäviä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi.

Osakkeiden ostaminen ja sijoittaminen ovatkin mielenkiintoista. Hienoa, että teet sitä yhdessä isäsi ja pappasi kanssa. He varmasti osaavat neuvoa ja opastaa sinua sijoittamisessa ja kuinka siitä tulee kannattavaa, eli saat tuottoa sijoittamallesi pääomalle.

Olet tehnyt aika monenlaisia asioita jo tähän mennessä ansaitaksesi rahaa. Sinun kannattaa noitakin tehdä ja jatkaa, koska ne ovat kyllä tapoja, joilla voit tienata itsellesi sijoitettavaa rahaa. Oletko kokeillut hakea itsellesi osa-aikaista työtä? Se voisi olla yksi mahdollisuus ansaita rahaa. Osa-aikaista työtä voi olla tarjolla esimerkiksi kaupoissa tai marketeissa. Monet nuoret jakavat lehtiä ja mainoksia ansaitakseen itselleen taskurahaa. Sitäkin kannattaa kokeilla.

Laki hiukan rajoittaa alaikäisten työntekoa, joten kannattaa myös tutustua noihin rajoituksiin. Tietoa työnteosta alaikäisenä löytyy tästä linkistä.

Tsemppiä sijoittamiseen ja työnhakuun.

Terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

 

Lasten kanssa työskentely

Saako 15 vuotias pitää ykdin kerhoa ala-aste ikäisille lapsia vai pitääkö mukana olla aikuinen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei

Kiitos viestistäsi. Laki nuorista työntekijöistä (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930998), alle 18-vuotiaista, sanoo seuraavalla tavalla. 

"9 § Työn turvallisuus ja terveellisyys
Työnantajan on huolehdittava siitä, ettei työ ole nuoren työntekijän ruumiilliselle tai henkiselle kehitykselle vahingoksi ja ettei se vaadi suurempaa ponnistusta tai vastuuta kuin hänen ikäänsä ja voimiinsa nähden on kohtuullista.
Sellaisiin töihin, jotka voivat aiheuttaa erityisen tapaturmavaaran tai terveyshaitan tai jotka voivat 1 momentissa mainitulla tavalla olla nuorelle työntekijälle itselleen tai muille vahingoksi, saa käyttää nuorta työntekijää vain asetuksessa säädetyin edellytyksin.

10 § Opetus ja ohjaus
Työnantajan on huolehdittava, että nuori työntekijä, jolla ei ole työhön tarvittavaa ammattitaitoa ja kokemusta, saa opetusta ja ohjausta työhönsä sekä työolojen, ikänsä ja muiden ominaisuuksiensa edellyttämää henkilökohtaista opastusta työssä niin, että hän välttyy aiheuttamasta vaaraa itselleen tai muille."

Tietojeni mukaan monissa järjestöissä kerhotoiminnassa alaikäiset toimivat aikuisten rinnalla niin sanotusti apuohjaajina. On aika suuri vastuu alaikäiselle toimia ala-asteikäisille yksin kerho-ohjaajana.

terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

 

Töitä nuorelle

Mistä saisi töitä 16v nuorelle joka opiskelee ammattikoulussa. Ei puhelinmyyjä hommia

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi! Työnhaku alaikäisenä on haastavampaa, sillä useisiin tehtäviin vaaditaan täysi-ikäisyyttä ajokorttien tai myyntityön takia. Et maininnut, mitä alaa opiskelet. Voisiko omalla alallasi löytyä kesätyöpaikkoja? Kesätöiden haku useisiin paikkoihin käynnistyy jo heti tammikuussa. Tällaisia on ainakin S-ryhmän hyllytys- ja myyntityöt.

Työpaikkoja voi etsiä esimerkiksi TE-toimistojen avoimet työpaikat -sivustolta. TE-toimistoissa ilmoitetaan myös sellaisista työpaikoista joita alaikäisillä on mahdollista hakea. Muista mainita alaikäisyytesi jo hakemuksessa. Voit kysellä esimerkiksi siivoushommia tai vaikkapa lehdenjakohommia paikallisten lehtien jakeluosastoilta. Jäätelökioskeille tai vaikkapa leirintäalueille tarvitaan kesäaikana työvoimaa. TE-toimistosta sinut voidaan ohjata erilaisiin nuorisotyömuotojen piiriin. TE-toimisto järjestää myös koulutusta. Kouvolan TE-toimiston tiedot löytyvät täältä.

Työpaikan hakuun saat apua myös Ohjaamosta. Kouvolan Ohjaamo on avoinna maanantaista torstaihin klo 13.00-16.30. Ohjaamosta löytyy myös TE-toimiston nuorten asiantuntijoiden palvelut.

 

Ohjaamo Kouvola

Kauppakeskus Valtari, Kouvolankatu 15

45100 Kouvola

[email protected]

p. 020 615 5446

Mistä saa töitä?

Mietin tässä että miten ja mistä voin saada viisitoista vuotiaana töitä jotka soveltuu juuri minulle?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksestäsi!

työpaikkoja voi etsiä esimerkiksi TE-toimistojen avoimet työpaikat -sivustolta. TE-toimistoissa ilmoitetaan myös sellaisista työpaikoista joita alaikäisillä on mahdollista hakea. Muista mainita alaikäisyytesi jo hakemuksessa. Voit kysellä esimerkiksi siivoushommia tai vaikkapa lehdenjakohommia paikallisten lehtien jakeluosastoilta. Jäätelökioskeille tai vaikkapa leirintäalueille tarvitaan kesäaikana työvoimaa. TE-toimistosta sinut voidaan ohjata erilaisiin nuorisotyömuotojen piiriin. TE-toimisto järjestää myös koulutusta. Kouvolan TE-toimiston tiedot löytyvät täältä.

Työpaikan hakuun saat apua myös Ohjaamosta. Kouvolan Ohjaamo on avoinna maanantaista torstaihin klo 13.00-16.30. Ohjaamosta löytyy myös TE-toimiston nuorten asiantuntijoiden palvelut.

Ohjaamo Kouvola

Kauppakeskus Valtari, Kouvolankatu 15

45100 Kouvola

[email protected]

p. 020 615 5446

T. Ohjaamo Kouvola

Kesätyö ruotsista

Mitä hyviä kesätyönhaku nettisivuja löytyy Ruotsista?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Ruotsissa asuva ja kiitos viestistäsi!

Esimerkiksi Nordjobb-ohjelma on hyvä, jos haluaa tehdä töitä Ruotsissa. Ohjelmaan voi hakea mukaan kuitenkin vasta 18-vuotiaana. 

Toinen palvelu, josta löydät tietoa työnhausta ja kesätöistä Ruotsissa on Haloo Pohjola –palvelu. 

Eurooppalainen työnvälitysverkosto Eures on myös yksi kanava, jonka kautta voi etsiä itselleen töitä ruotsista. 

Myös TE-palveluiden sivuilla on ajoittain erityisiä Pohjoismaisia kesätyönhakuun liittyviä kampanjoita ja tilaisuuksia, joten voit pitää silmällä myös sitä kanavaa. Lisäksi Ruotsin työvoimapalveluiden sivuilla ilmoitetaan avoimista työpaikoista. 

Mukavaa syksyä sinulle! :)
Lämpimin terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Voiko alaikäinen saada Jussi/Venla-palkinnon?

Voiko alaikäinen saada Jussi- tai Venla-patsaan??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Näyttelijätär ja kiitos kysymyksestäsi!

Kyllä, alaikäinen voi saada Jussi-palkinnon tai Kultainen Venla –palkinnon.

Voit lukea lisää kilpailuista niiden nettisivuilla:
http://www.kultainenvenla.fi/
http://www.jussit.fi/

Ihanaa loppukesää sinulle! :)

Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Kesätyöt

Hei! Oilisiko mitenkää mahdollista saada 12-vuotias töitä

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Carlos!

Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti 12-vuotiasta ei voida vielä palkata töihin. Voit lukea lisää työnteosta alaikäisenä Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta.

Mukava kuulla, että sinulta kuitenkin löytyy kiinnostusta töitä kohtaan. 12-vuotiaana voit tienata taskurahaa esimerkiksi kysymällä perheeltäsi ja tutuiltasi, olisiko heillä mitään avun tarvetta. Voit vaikkapa leikata kesällä nurmikkoa, siivota tai ulkoiluttaa koiraa, josta sitten saat sovitun summan rahaa palkkioksi. Jutelkaa ja sopikaa yhdessä perheesi/tuttujesi kanssa, millaista työtä voisit tehdä ja paljonko he siitä sinulle maksaisivat.

Pulloja keräämällä voi myös tienata jonkin verran rahaa. Erityisesti tapahtumien yhteydessä pulloja voi löytää paljonkin. Voit siis vaikkapa yhdessä kaverin kanssa lähteä keräämään pulloja, se voi olla hauskaakin. Lisäksi marjoja poimimalla ja myymällä voi tienata hyvin taskurahaa.

Mukavaa loppuviikkoa sinulle! :)

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Sivut