Täältä löydät Työ ja yrittäjyys -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Kesätyö

Onko samana kalenterivuonna 14-vuotta täyttävän mahdollista saada kesätyötä pieneltä paikkakunnalta?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Anonyymi! 

Kiitos kysymyksestäsi. Kyllä, samana kalenterivuonna 14 vuotta täyttävän on mahdollista saada kesätöitä pieneltäkin paikkakunnalta.  

Sen ikäiselle sopii esimerkiksi palkallinen Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelu (TTT-kesätyöharjoittelu). Voit lukea TTT-kesätyöharjoittelusta lisää Kun koulu loppuu –sivustolta (linkki avautuu uuteen välilehteen). Sivulla on vielä edellisvuoden päivämääriä, mutta tiedot yleensä päivitetään alkuvuoden aikana. 

Paikkakunnallasi toimii myös 4H-yhdistys, jonne voit olla yhteydessä ja tiedustella kesätöistä. 4H työllistää siis erityisesti nuoria.  

Voit halutessasi kysyä vaikkapa paikkakuntasi nuoriso-ohjaajalta lisää kesätöistä ja saada tukea kesätöiden hakemiseen. Joskus myös omat vanhemmat osaavat auttaa kesätyönhaussa.  

Intoa ja menestystä kesätyönhakuun!  

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Miten tienata rahaa helposti?

Haluaisin tietää, miten voin saada nopeasti rahaa nuorena.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Sanna Nuorten Turusta vastaa sinulle:

Kiitos kysymyksestäsi.

On olemassa monia erilaisia tapoja kerätä rahaa. Siihen, saako rahaa nopeasti, on vaikea antaa varmaa vastausta.

Voit aina kysyä sukulaisilta ja tuttavilta, olisiko heillä jotakin tekemistä, josta voisi saada vähän taskurahaa. Esimerkiksi piha- tai puuhommat, lastenhoito tai marjojen poimiminen voivat pidemmällä mittakaavalla tuottaa jo jonkin verran taskun pohjalle. Toki voit myös kerätä pulloja ja tölkkejä tai myydä vaatteita huoltajan luvalla kirppiksellä.

Onko sinulla jokin intohimo tai juttu, jota tykkäät tehdä? Voisiko se olla musiikki, käsityöt tai jotakin ihan muuta? Silloin kannattaa käyttää hyödyksi kaikki verkostot, joiden kautta pääsisit näkyville oman juttusi kanssa. Sosiaalinen media on myös potentiaalinen paikka päästä myymään tai markkinoimaan omaa juttuaan. Omalla blogilla tai vlogilla voi saada rahaa mainostuloista ja myöhemmin yhteistyöprojekteista. Vaikka some on tämän päivän kauppapaikka, kannattaa olla silti varovainen ja käyttää omaa harkintaa siinä, mitä siellä haluaa jakaa. Somesta tehtävästä bisneksestä on myös järkevää keskustella vanhempien kanssa.

13-28-vuotias voi perustaa myös oman 4H-yrityksen. Tällainen yrittäjyys on pienimuotoista ja sivutoimista, jossa voit kokeilla yrittäjänä toimimista ja saada rahaa. 4H-yrittäjänä saat kokemusta ja osaamista, joista voi olla hyötyä jatkossakin. Voit lukea lisää 4H-yrittäjyydestä 4H:n verkkosivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Jos sinua mietityttää jokin työhön liittyvä tai haluat jutella mahdollisista tienausvaihtoehtoista jonkun kanssa, voit tulla käymään meillä Nuorten Turussa. Meidät löytää Taide- ja toimintatalo Vimmasta osoitteesta Aurakatu 16. Lisää infoa saat Nuorten Turun sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Tsemppiä työkuvioihin!

Sanna / tietopalveluohjaaja

Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Nuorten Turku

Mihin pääsen töihin?

Moi! Mä oon 14v ja haluisin alkaa käymää koulun lisäks töissä. Mietin vaa et pääsiskö vaik koulun jälkee tai viikonloppusin esim.s-markettii hyllyttämää tuotteita. ja ku mul on koulus 5h kouluu nii sit menisin vaik 2-3h töihin

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Tarviin apuu! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hyvä idea hakea hyllyttäjäksi! Hyllyttäminen onkin sellaista työtä, mikä yleensä sopii 14-vuotiaalle. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 h päivässä. Vapaapäivinäsi (esimerkiksi viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 h päivässä.  

Voit siis hyvinkin päästä kauppaan hyllyttämäänTyön saamiseen vaikuttaa esimerkiksi niiden kauppojen työntekijätarve, joihin haet. Mitä useampaan kauppaan haet, sitä todennäköisemmin töitä jostakin tärppää. Lisäksi, 14-vuotiaana tarvitset työntekoon huoltajan luvan.  

Intoa ja reipasta asennetta työnhakuun! :)

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Mitä töitä voin tehdä syksyllä samalla kun käyn koulua?

otsikko

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei bl4d33, kiitos viestistäsi! 

Työn saamiseen vaikuttaa paljon ikäsi. Ilmoitit iäksesi 13–15 vuotta, joten tässä tietoa sekä 13-, 14- että 15-vuotiaalle mahdollisista töistä.  

Työnteko 13-vuotiaana 

Jos olet alle 14-vuotias, sinua ei voida vielä ottaa varsinaisiin palkkatöihin. 13-vuotias voi silti esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla. 

13-vuotias voi tienata hieman rahaa ilman varsinaista työpaikkaa. Hyviä keinoja tähän ovat esimerkiksi pullojen kerääminen sekä nyt syksyllä marjojen ja sienien poiminta ja myynti. Voit myös kysyä vanhemmiltasi ja muulta lähipiiriltä, olisiko heillä sinulle jotain pientä työtä, josta he maksaisivat hieman. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi siivoaminen, lastenhoito, kauppa-apuna oleminen, koiran ulkoiluttaminen tai muu lemmikinhoito, erilaiset pihatyöt kuten haravointi. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Nuortenelämä.fi-verkkopalvelun Elävää elämää –tietoalueelta.   

Työnteko 14- ja 15-vuotiaana 

Jos täytät tänä vuonna 14 vuotta, voit päästä palkkatöihin. 14–15-vuotiaalle sopivia töitä voit lukea Elävää elämää –alueen Töitä 14-vuotiaalle -osiosta. 

Töitä 15-vuotiaalle -osiosta voi olla sinulle hyötyä, jos olet 15-vuotias ja käynyt jo peruskoulun. 

4H työllistää nuoria 

Yksi mahdollisuus työntekoon on 13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys. Voit tutustua siihen 4H:n verkkosivuilla4h palkkaa nuoria paljon myös vaikkapa kerhonohjaajaksi. Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät linkin takaa valitsemalla oman paikkakuntasi.  

Lisää neuvoja 

Voit kysyä lisää neuvoja töihin liittyen esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissaChatteja löytyy Netarin sivultaMyös läheiset aikuisesi ja paikkakuntasi nuorisotyöntekijät auttavat sinua varmasti. 

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Sosiaalinen innovaatio

Onko sallittua, alle 18vee videotutkintaan/kevyeen työhön vahinkotapaus-rakennukseen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Hei! 

Pyydän sinua tarkentamaan kysymystäsi, jotta osaamme vastata siihen mahdollisimman hyvin. 

Mitä tarkoitat sosiaalisella innovaatiolla tässä yhteydessä? 

Mitä tarkoitat videotutkinnalla? Millaiseen videotutkintaan? 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi-palvelun ylläpito

Saako eläkeläinen käydä ”töissä”?

Moi! Olen työkyvyttömyyseläkkeellä ja mietin että olisi kiva päästä erääseen paikkaan ns. helppoon kuntouttavaan työhön pari kertaa viikossa, en ole varma miksi sitä oikeasti kutsutaan mutta kuulin ohimennen että eräs tyyppi on tehnyt sellaista ja minuakin kiinnostaisi. En kuitenkaan tunne niin hyvin että kehtaisin kysellä. Vaikuttaisikohan tämmöinen ”leikkityö” eläkkeeseen jotenkin jos en saa palkkaa tai saan vain jonkin ruokarahan tms pienen korvauksen, ja pitäisiköhän siitä ilmoittaa Kelaan tai jonnekkin? Ja pitäisikö minun mennä vaan suoraan sinne paikkaan ja kysyä mahdollisuudesta tehdä hommia(kyseessä olisi lapsuuteni unelmatyö joten todella haluaisin sinne ja myös teen kyseistä juttua päivittäin vapaa-ajalla), vai tehdäänkö siihen joku hakemus jossakin netissä tai jotain? Mitä teen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Piip! 

Kiitos kysymyksestäsi. Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva voi käydä töissä. Olet pohdinnoissasi oikeilla jäljillä siinä, että siitä pitää ilmoittaa Kelaan. Kelan sivuilla sanotaan työnteosta työkyvyttömyyseläkkeellä näin: Jos aloitat palkallisen työnteon, ilmoita siitä Kelaan ja työeläkelaitokseesi. Kela jatkaa työkyvyttömyyseläkkeesi maksamista, jos ansiotulosi ovat ennen veroja (brutto) enintään 837,59 e/kk. (Voit myös tarkistaa oman ansiorajasi eläkepäätöksestäsi.) Lue lisää Kelan sivulta 

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat olleet työttömyyden tai muun syyn takia pitkään poissa työmarkkinoilta. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistumisesta sovitaan TE-palvelujen kanssa. Palvelusta maksetaan osallistujalle työttömyysetuutta ja kulukorvausta. Täyttä työkyvyttömyyseläkettä ja työttömyysetuutta ei ole mahdollista saada samaan aikaa. 

Sinun kannattaa olla yhteydessä TE-palveluihin ja tiedustella kuntouttavan työn mahdollisuudesta tarkemmin juuri sinun tilanteessasi. Palvelu on maksutonta. Siellä osataan auttaa ja neuvoa, miten pääsisit tekemään lapsuutesi unelmatyötä ja millaisilla tuilla. 

Tsemppiä ja aurinkoista kevättä! 

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

hiihtolomaksi töitä

onko mahdollista mennä vain hiihtolomaksi töihin. olen 15v ja suoritan peruskoulun keväällä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei lumi!

Kiitos viestistäsi. 15-vuotiaan on mahdollista mennä vain hiihtolomaksi töihin.

Työaikasi saa loma-aikana olla enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja enintään 35 tuntia viikossa.

Lue lisää työnteosta ja katso vinkit ikäisellesi sopivista töistä Elävää elämää -tietoalueelta.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

töitä peruskoulun ohella

Moi, miten voin saada 15-vuotiaana töitä peruskoulun ohelle?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi. :) Tässä Sinin vastaus sinulle:

Hei!

Peruskoulun ohella voi tehdä töitä siinä tapauksessa, että työ ei ole haitaksi koulunkäynnillesi, eikä se vahingoita sinun terveyttäsi. Vinkkejä sopivista töistä löytyy Nuortenelämä.fi:n sivuilta.

Töitä hakiessa pitää työpaikkaan tehdä hakemus ja CV eli ansioluettelo. Avoimia työpaikkoja löytyy esimerkiksi seuraavilta sivuilta:

Töitä voi saada myös työnhakusovellusten avulla. Esimerkiksi Workpilots-sovelluksen kautta ikäisesi voi saada keikkatöitä.

Lisäksi töitä voi saada olemalla suoraan yhteydessä sinua kiinnostavaan työpaikkaan, vaikka siellä ei olisikaan tällä hetkellä avoimia työpaikkoja. Voit lähettää heille avoimen työhakemuksen. Työpaikasta voidaan sitten olla sinuun yhteydessä, kun tarvetta uusille työntekijöille tulee.

Lisää ohjeita työnhakuun löytyy Nuortenelämä.fi-sivulta.

Onnea työn hakuun!:)

Ystävällisin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

Töitä nuorelle

Hei
Minun on pian muutettava omilleni, sillä en pysty kotiolojeni takia enää pidempään kotona asumaan. Olen 17v ja opiskelen lähihoitajaksi ja tarvitsisin töitä. Onko kellään ehdottaa jotain työpaikkoja minne nuori voitaisiin ottaa? Jotain jonka ohella voisin myös koulua käydä. Minne nuoria edes otetaan töihin? Mieluiten viikonloppu töitä sillä itselläni on mielenterveysongelmia, en varmaankaan jaksaisi koulusta suoraan töihin mennä. Ehdotuksia vinkkejä ja kokemuksia otetaan vastaan.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!
Viikonloppu- (ja ilta)töitä voit etsiä ainakin TE-palveluiden sivujen kautta (www.mol.fi) laittamalla hakuehdoksi ilta- ja viikonlopputyö. Lisäksi kannattaa tarkistaa lähihoitajien sijaisuudet, riippuen toki kuinka pitkällä opintosi ovat. Turun kaupunki huomioi sijaisuuksien täytössä hoitoalan lähihoitajaopiskelijat siten, että 2/3 opinnoista suorittaneen on mahdollista työskennellä vuodeosastoilla lähihoitajan tehtävissä ja 1. vuoden opinnot suorittaneen on mahdollista työskennellä hengityshalvauspotilaan hoitotiimiin lähihoitajan tehtävissä. Tässä linkki hakuun: https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikat/lahihoitajan-sijaisuudet-1037/

Muita linkkejä, mistä voit etsiä viikonlopputöitä:
Avustajakeskus (henkilökohtaisen avustajan työt): https://www.avustajakeskus.fi/haluan-avustajaksi
Gubbe (yhdistää opiskelijat ja ikäihmiset, jotka ovat seuran tarpeessa tai kaipaavat esimerkiksi ulkoilu- tai kauppa-apua): https://www.gubbe.io/gubbeksi.html
Amisrekry (ei vielä paljoa paikkoja, mutta kannattaa pitää silmällä): https://amisrekry.fi/avoimet-tyopaikat

Muista myös vuokratyöfirmat, puskaradio (kysele kavereilta, tutuilta tai sukulaisilta) sekä avoimet hakemukset kiinnostaviin työpaikkoihin!

Terveisin tietopalveluohjaaja Janni - Nuortenelämä.fi

Malliksi

Kuinka päästä malliksi ulkomaille tai kuinka alloittaa mallinhommat? Lähinnä haluasin olla sellanen catwalk malli miksikä sitä ikinä kutsutaankaan. Olen siis vielä ala ikäinen ja yksinhuoltaja äidilläni ei ole varaa vain lähettää minua ulkoimaille mallinhommiin tai muuta.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Minna, kiitos kysymyksestäsi.  

Mallin hommien tekemiseen tarvitsee huoltajan luvan. 

Erilaisia mallin hommia voi päästä tekemään ilman varsinaista koulutusta tai kokemusta. Oman mielenkiinnon mukaan voi hakea esimerkiksi mainosmallin, valokuva- tai videomallin - tai niin kuin sinun tapauksessasi - näytösmallin (eli catwalk-mallin) hommia. Koska olet vielä kovin nuori ja kerroit rahatilanteenne olevan sellainen, ettei sinun ole mahdollista päästä ulkomaille, voisi olla hyvä idea aloitella mallin hommat kotimaassa ja kenties myöhemmin hakeutua ulkomaille.

Aloitteleva malli 

Kriteerit malleille vaihtelevat sen mukaan, millaisia hommia tekee ja kenelle. Joskus ikäraja on sellainen, ettei ikäistäsi oteta hommiin. Monissa paikoissa kuitenkin haetaan myös nuorisoa malliksi. Näytösmalleilta ei läheskään aina edellytetä kokemusta mallin hommista. Monet näytösmallit ovatkin “amatöörimalleja”.   

Jos etsii amatöörimallin hommia, voi tarjoutua malliksi eri kuvaajille, kuvastudioihin tai mallitoimistoihin sen lisäksi, että hakee näytösmallin hommia. Voit esimerkiksi kysellä eri kuvaajilta, minkälaisia malleja he hakevat. Amatöörimalliksi voi olla helppokin päästä, sillä amatöörivalokuvaajia on paljon. Ja he tarvitsevat varmasti aina kuvattavaa. Monelle valokuvamallin hommat amatöörivalokuvaajan kuvattavana ovat siis helpoin tapa aloittaa ja harjoitella mallin hommia 

Yksi tapa aloittelijalle näytösmallin hommiin pääsemiseksi on hakeutua esimerkiksi paikallisten ostoskeskusten muotinäytöksiin tai koekuvauksiin. Niissä ei useinkaan tarvita kokemusta - hyvä lähtökohta on, että on itseluottamusta ja hymyä! Esimerkiksi paikkakuntasi ostoskeskuksissa on järjestetty mm. Fashion Model Agencyn toimesta koekuvauksia, joihin on voinut kuka tahansa osallistua.  

Ammattimalliksi 

Ammattimalliksi voi olla hankala päästä kovan kilpailun vuoksi. Ammattimallin hommiin tarvitsee ensin kerryttää kokemusta. Usein myös tarvitsee oman mallikansionsa, jonka esittää mallitoimistossa, josta ammattimallin töitä hakee.  

Esimerkiksi jotkut mallitoimistot välittävät suomalaisia malleja ulkomaille mallin hommiin. Kansainvälisillä markkinoilla on kuitenkin yleensä kovemmat vaatimukset mallille. Tie ammattimalliksi on varmasti haastava ja vaatii paljon työtä - on se silti mahdollista. 

Koulutusta 

On myös olemassa mallikouluja ja koulutusta, joissa pääsee kehittämään omaa osaamista. Siitä taas on todennäköisesti hyötyä, kun hakee mallin töitä. Esimerkkinä tästä pääset mallitoimisto Fashion Model Agencyn hakusivulle, jota kautta voi hakea koulutukseen, mallikouluun tai mallitöihin.  

Eli tiivistetysti: 

  1. Otselvää erilaisista mallin hommista ja väylistä malliksiEsimerkiksi tällä sivulla on lyhyesti esiteltynä erilaisia väyliä päästä mallin hommiin 

  1. Keskustele äitisi kanssa mallin töiden hakemisesta ja kysy lupa. 

  1. Googleta lähimpiä mallitoimistoja, kuvastudioita ja valokuvaajia sekä yleisiä koekuvauksia. Myös somesta voi löytää esim. amatöörivalokuvaajia. Seuraa paikkakuntasi ostoskeskusten ajankohtaisia uutisia, saatat bongata sieltä muotinäytöksiä ja näytösmallien hakuilmoituksia. 

  1. Hae mallin hommia(Jos saat äidiltäsi luvan.) 

Huomioi myös ikäisiäsi koskevat rajoitukset liittyen työntekoon. Niistä voit lukea Elävää elämää -tietoalueen Työ ja yrittäjyys -osion artikkeleista, joissa kerrotaan työnteosta eri ikäisenä. 

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin tilanteessasi. :) 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Sivut