os en ollenkaan käytä alkoholia, miten se vaikuttaa dementiaan ja muistisairauksiin? esim vähentääkö riskiä ite en tupakoi tai käytä ollenkaa alkoholijuomia
Täältä löydät Päihteet ja riippuvuudet -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.
os en ollenkaan käytä alkoholia, miten se vaikuttaa dementiaan ja muistisairauksiin? esim vähentääkö riskiä ite en tupakoi tai käytä ollenkaa alkoholijuomia
Moi, kiitos kysymyksestäsi. Eveliina Nuortenlinkistä vastaa:
Hei Oikeudenpuolustaja
Hienoa, että pidät huolta terveydestäsi ja mietit valintojen vaikutuksia myös pitkällä tähtäimellä. Alkoholin suurkulutus lisää dementian riskiä ja runsas ja jatkuva alkoholinkäyttö heikentää tiedonkäsittely- ja toimintakykyä sekä lisää muistisairauksien riskiä. Näin ollen alkoholin ja tupakan maltillinen käyttö / päihteettömyys pienentävät niiden riskiä.
Kannattaa myös kiinnittää huomiota mielen ja kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin: stressin vähentämiseen, riittävään uneen ja lepoon, monipuoliseen ruokavalioon sekä aivojen aktivointiin esimerkiksi kielten opiskelulla, musiikin kuuntelulla tai erilaisten pulmapelien, kuten sudoku tai sanaristikot, ratkaisulla.
Toivottavasti tästä oli apua!
Terveisin; Eveliina / Nuortenlinkki
Onko jossain olemassa jotain itsehoito-ohjeita shoppailuriippuvuuteen? Minulla noin 10% kuukausittaisista tuloista menee täysin turhien tavaroiden osteluun, yleensä ostan netistä, ja sitten kaduttaa ja hävettää ja salailen ostoksiani. Hetken aikaa ostoksen jälkeen on totaalisen euforinen olo, ja sitten se romahtaa ja olen vain itseänivihaava limanuljaska. Minulla on siis ihan liikaa tavaraa, haluan päästä niistä eroon(miten?) ja lopettaa shoppailun tai edes vähentää ei-pakolliset ostelut muutamaan kertaan vuodessa(esim synttäri- ja joululahjat itselleni olisi ihan jees). Välillä olen jopa joutunut siirtämään rahaa säästötililtäni takaisin käyttötilille jotta olen saanut jonkun isomman pakko-ostoksen tehtyä. Tämä ongelma on ahdistava, apua!
Hei nimimerkki IhateShopping!
Kiitos viestistäsi. Hyvä, että lähdit hakemaan neuvoja tilanteeseesi. Tavaroiden ostelemisesta voi tosiaan tulla riippuvaiseksi. Shoppailu on ongelma silloin, jos se haittaa elämää tai aiheuttaa syyllisyyttä. Eli niin kuin tilannettasi kuvailet. Itselle kannattaa aluksi kirkastaa, mikä tai mitkä asiat tilanteessa häiritsee eniten. Onko se kenties rahanmeno, epäekologisuus, osteluun kuluva aika tai mainitsemasi tavaroiden kertyminen liiaksi asti?
Rahavaikeuksia voi ehkäistä pitämällä mukanaan vain käteistä. Nettikaupoissa kannattaa olla varovainen, koska niissä shoppailu on helppoa. Maksu- ja luottokorttien määrä on syytä pitää minimissä, koska ne tekevät ostamisesta valheellisen helppoa. Kulutettuun rahaan ei muodostu samanlaista konkreettista suhdetta kuin käteiseen rahaan. Ilman aktiivista seurantaa on vaikea pitää mielessä, kuinka paljon rahaa kuluu kortteja käytettäessä.
Kun tietää, mitä haluaa tehdä toisin, voi asettaa itselleen muutostavoitteen. Shoppailuun johtavat riskitilanteet, kuten palkkapäivä, on hyvä tunnistaa. Voi olla tarpeen muuttaa omia rutiinejaan ja kulkureittejään. Tavaksi tulleen kaupoissa kiertelyn tilalle täytyy keksiä muuta mukavaa tekemistä. Rahatilanteen tasalla pysyy pitämällä ostospäiväkirjaa, säilyttämällä kuitit ja tarkkailemalla tiliotetta. Ongelmissa voi kääntyä esimerkiksi kuntien talous- ja velkaneuvojien tai Takuu-Säätiön puoleen.
Shoppailuriippuvuuden taustalla voi olla surua tai mielenterveyden ongelmia. Ostelulla pyritään usein parantamaan huonoa itsetuntoa, mutta hyöty jää lyhytaikaiseksi. Shoppailuun liittyvät ongelmat eivät näy ulospäin. On myös tyypillistä, että niitä salaillaan hallinnan tunteen menetyksestä koituneen häpeän tunteen vuoksi. Asia kannattaa kuitenkin ottaa puheeksi perheen tai ystävien kanssa. Keskusteluapua voi hakea vaikkapa koulupsykologin, nuorisoaseman, A-klinikan tai mielenterveystoimiston kautta. Jos tilaan liittyy mielenterveyden häiriöitä, saattaa lääkärin määräämistä lääkkeistäkin olla apua.
Toivottavasti näistä Päihdelinkin ohjeista on sinulle apua. Linkin takaa löydät shoppailuriippuvuudesta myös lisää tietoa, mikä voi auttaa sinua ymmärtämään ongelmaa syvemmin.
Mukavaa kesää ja kaikkea hyvää sinulle!
Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Hei, tuli tässä sattumoisin mieleen, että kuinkakohan pitkän ajan jälkeen voi ottaa särkylääkkeen kun on juonut alkoholia? Siis jos on juonut esim. yhden lonkeron ja ottaisi ibuprofeenia tai parasetamolia. Netistä ei oikein löytynyt tietoa. Itse käytän harvoin alkoholia ja kohtuudella, mutta jäi vain mietityttämään, että jos sattuisikin tulemaan joku kiputila sen kerran, kun sitten eksyykin baariin.
Hei, tässä Eveliinan vastaus:
Moikka Painkiller, kiitos kysymyksestäsi.
Ilman reseptiä saatavat tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja ketoprofeeni ovat satunnaiskäytössä yleensä varsin turvallisia, kunhan suosituksia noudatetaan. Jos siis olet ottanut särkylääkkeen, voit ottaa lasin viiniä tai pullollisen olutta. Burana on tässä kohtaa suositeltavampi kuin Panadol, sillä Panadol sisältää parasetamolia, mikä voi lisätä maksavaurion riskiä. Apteekista voi myös varmistaa lääkkeiden oston yhteydessä, onko särkylääkettä turvallista käyttää alkoholia nautittuaan. Yliopiston Apteekilla on myös käytössä chat-palvelu, josta pystyy kätevästi kysyä lisätietoa.
Terkuin; Eveliina Nuortenlinkistä www.nuortenlinkki.fi
onko se vaarallista jos käytän esimerkiksi vapea, tupakkaa ja sikaria mutta en välillä edes kertaa viikossa. otan vain silloin jos kaveri tarjoaa.
Moi, Taru vastaa sinulle:
Hei, kiitos kysymyksestäsi. Hienoa että pohdit omaa tilannettasi liittyen tupakkatuotteiden käyttöön. Kaikkien päihteiden käyttöön liittyy riskejä, myös tupakkatuotteiden käyttöön. Pitkäaikaisen käytön aiheuttamat riskit kasvavat sitä mukaa, mitä enemmän käyttöä on. Lisäksi nuorilla on taipumusta jäädä aikuisia herkemmin ”koukkuun” eli riippuvaiseksi erilaisiin päihteisiin. Kerroit että käytät erilaisia tuotteita kaverin tarjoamana, mutta et joka viikko.
Sähkösavukkeiden vaikutuksia terveyteen tutkitaan jatkuvasti, mutta niistä on hyvin vähän tietoa verrattuna muiden tupakkatuotteiden terveyshaittoihin, sillä sähkösavukkeet ovat olleet markkinoilla vasta niin vähän aikaa. Siksi myös siihen, onko sähkösavukkeen pienillä käyttömäärillä terveysvaikutuksia, voidaan vastata vain osittain. Tällä hetkellä voidaan sanoa, että ne ovat ehkä haitattomampia kuin savukkeet, mutta eivät täysin haitattomia. Sähkösavukkeiden nesteestä ja höyrystä on löytynyt samoja terveydelle haitallisia aineita kuin savukkeistakin, niiden määrät ovat kuitenkin olleet pääosin pienempiä. Sähkösavukkeissa käytetään kuitenkin usein nikotiinipitoisia nesteitä. Nikotiini voi aiheuttaa voimakkaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen riippuvuuden. Fyysisen riippuvuuden kehittyminen on aina yksilöllistä – osalle siihen riittää muutama savuke, osalle sitä ei tule koskaan. Nikotiini voi myös aiheuttaa erilaisia vieroitusoireita, kuten ärtyneisyyttä tai keskittymisvaikeuksia. Nuoruudessa aivojen kehitys on vielä kesken, mikä tekee nuorista erityisen herkkiä nikotiinin vaikutuksille.
Savukkeet ja tupakansavu sisältävät tuhansia eri kemikaaleja, joista ainakin 69 on todettu syöpää aiheuttaviksi. Tunnetuimpia haittoja aiheuttavia yhdisteitä savukkeissa ovat juuri nikotiini, terva ja häkä. Tupakkatuotteiden käytön yhteydessä mahdollisesti ilmenevä hetkellinen rentoutumisen tunne voi aiheuttaa tarvetta käyttää lisää ja uudestaan, jos tavoitellaan samanlaista vaikutusta. Tämä voi aiheuttaa kierteen, että tupakkaa tarvitsee aina vain enemmän ja useammin. Tupakointi on yhteydessä keuhkosairauksiin sekä alentaa keuhkojen toimintakykyä. Lisäksi tupakointi näkyy esimerkiksi fyysisessä jaksamisessa ja urheilusuorituksissa. Tupakointi on yhteydessä myös suun terveysongelmiin sekä akneen, pojilla vaikutusta voi olla myös potenssiin.
Tupakkatuotteiden, kuten muidenkin päihteiden käytön riskit ovat siis laajat, ja niiden arvioimisesta hankalaa tekee niiden yksilölliset vaikutukset. Joillakin haittoja tulee jo pienistä käyttömääristä, toisilla vasta suuremmista. Turvallisempaa on aina jättää käyttämättä. Lisäksi täytyy muistaa, että Suomen lainsäädännön mukaan alle 18-vuotias ei saa ostaa, maahantuoda eikä pitää hallussaan tupakkatuotteita.
Tilanteessasi suosittelisin pohtimaan niitä syitä, miksi tupakkatuotteita käytät. Kerroit kaverin tarjoavan niitä sinulle. Tuntuuko sinusta tilanteessa kieltäytyminen hankalalta? Tunnetko itse tarvitsevasi tupakkatuotteita niillä kerroilla, kun niitä käytät? Vai onko kyseessä tilanne kavereiden kesken, jolloin muutkin käyttävät ja itsestä tuntuu helpommalta tehdä samoin kuin muut? Monien eri päihteiden käyttöön ja kokeiluun liittyy sosiaalisia tilanteita kavereiden kanssa, missä valintoja tehdään ajatellen sitä, mitä kaverit ajattelevat, vaikka itselle parasta olisi aina pyrkiä ajattelemaan miten päihde vaikuttaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Moni on samanlaisessa tilanteessa, missä kaveri voi tarjota jotakin tuotetta, ja itse ei ehkä uskalla tai tiedä miten tilanteessa voisi kieltäytyä niin, ettei tunne esimerkiksi jäävänsä ulkopuoliseksi. On hienoa, että otat selvää omasta tilanteestasi ja uskallat pohtia omia valintojasi. Sinulla on aina oikeus kieltäytyä, vaikka kaveri tarjoaisi tupakkatuotteita. Rohkaisenkin tekemään päätökset niin, että laitat oman terveytesi etusijalle.
Tästä asiasta voisi olla hyvä puhua myös kavereiden kesken, mitä muut ajattelevat. Jos kavereiden kanssa ei tunnu hyvältä puhua tupakkatuotteiden, tai muiden päihteiden käytöstä, voi aiheesta kysyä lisää nimettömästi ja maksuttomasti esimerkiksi Nuortenlinkin nettineuvonnassa: https://nuortenlinkki.fi/nettineuvonta
Nuortenlinkin tupakkatestillä voit lisäksi arvioida omaa tilannettasi: https://nuortenlinkki.fi/testialue/testit/tupakka
Terveisin,
Taru, Nuortenlinkki.fi
Hei olen 13.v nuori espoolainen laitoslapsi isäni on kokoajana sairaalassa ja jos hän on kotona niin hän riitelee äitipuoleni kanssa se ahdistaa minua laitos ei tiedä alkoholista, röökistä, vapesta, huumeista mitä minun pitäisi tehdä.¿
Moikka,
Kiitos viestistäsi. Viestisi perusteella kuulostaa siltä, että sinulla on useampi huolenaihe elämässäsi.
Silloin kuin mieltä painaa erilaiset asiat, parhain keino ahdistuksen helpottamiseen on jutella jollekin lähipiirissä olevalle aikuiselle. Tällaisia aikuisia voivat olla esimerkiksi sukulainen, laitoksen ohjaaja tai kuka tahansa lähellä oleva aikuinen, jonka koet turvalliseksi ja luotettavaksi.
Jos sinusta tuntuu siltä, ettet pysty juttelemaan kenellekään aikuiselle, voit myös käydä juttelemassa esimerkiksi koulukuraattorin kanssa. Hän osaa auttaa monenlaisissa asioissa kuten perheeseen liittyvissä ongelmissa.
Jos sinun olisi helpompi jutella ulkopuoliselle aikuiselle voisi yksi vaihtoehto olla Nuorten mielenterveys- ja päihdepoliklinikka Nupoli,johon voit varata ajan. Nupolissa on saatavilla tukea ja keskusteluapua mielenterveyteen, päihteiden käyttöön, pelaamiseen ja vapaa-ajan käyttöön liittyvissä asioissa.
Jos sinusta tuntuu vaikealta aloittaa keskustelu aikuisen kanssa, voit käyttää Nuortennetin nettisivuilta löytyvää Huoli puheeksi! -lomaketta. Voit merkitä lomakkeeseen etukäteen mieltäsi painavia asioita ja tämän jälkeen anna se aikuiselle, jonka kanssa haluat puhua huolistasi.
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua ottamaan mietityttävät asiat puheeksi.
Ystävällisin terveisin Malissa, Nuorten Elämä Espoo
Viestini ei mennyt läpi jostain syystä, mutta olin kysymässä sitä, että mistä saa apua huumeriippuvuuteen. Olen ollut heroiiniin ja kokaiinisuolaan riippuvainen siitä asti, kun täytin 18-vuotta. Olen käyttänyt päivittäin heroiinia suonensisäisesti ja kokaiinia ainakin muutaman kerran viikossa. 22-vuotiaana sain kaksi sydäninfarktia epäpuhtaan aineen käytöstä ja lopetin muutamaksi viikoksi. Nyt haluan lopettaa, koska munuaiseni ei ole enää terve. Mistä saa apua? -Speedracer
Hei, Päihdelinkin tiimi vastaa:
Hei Speedracer!
Kiitos kysymyksestäsi ja rohkeudestasi ottaa yhteyttä! Hienoa, että haet apua tilanteeseesi.
Apua voit saada ottamalla yhteyttä terveysasemalle, työterveyshuoltoon, opiskelijaterveydenhuoltoon, A-klinikalle tai päihdeklinikalle. Oman kuntasi hoitopaikkojen yhteystiedot löydät oman paikkakuntasi verkkosivuilta. Tarkempaa tietoa päihdehoitomuodoista ja niiden tuottajista löydät täältä: https://paihdelinkki.fi/fi/mista-apua/tietoa-paihdehoidosta
Voit olla yhteydessä myös oman alueesi terveysneuvontapisteeseen, johon voit mennä ilman ajanvarausta ja halutessasi nimettömästi ja jossa sinua osataan neuvoa avun saamisessa. Lähimmän terveysneuvontapisteen yhteystiedot löydät täältä: https://www.vinkki.info/terveysneuvontapisteet
Tukea tilanteeseesi voit saada myös Päihdelinkin neuvontapalvelusta, jossa voit kysyä nimettömästi ja maksutta päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyen. Vastauksen saat päihdealan ammattilaiselta noin 2-4 arkipäivässä. Neuvontapalvelu löytyy täältä: https://paihdelinkki.fi/fi/neuvonta/kysy-ammattilaiselta
Monet hyötyvät myös vertaistuesta. Esimerkiksi Päihdelinkin Vapaaksi huumeista -videosarjassa kokemusasiantuntijat Krisu ja Samppa kertovat omat tarinansa huumeiden käytön lopettamisesta. Videosarjassa käsitellään mm. huumeiden käytön vähentämisen tai lopettamisen suunnittelua, vieroitusoireita ja mielihalujen hallintaa, hoitoon hakeutumista, muutosta, arkea ilman huumeita, huumeiden käytön stigmaa ja retkahtamista ja sen ennakointia. Videosarjan voit katsoa täällä: https://paihdelinkki.fi/fi/oma-apu/huumeet-ja-laakkeet/kokemusasiantuntijat-vapaaksi-huumeista-videosarja
Toivottavasti näillä vinkeillä pääset askeleen eteenpäin! Hurjan paljon tsemppiä ja aurinkoista loppukesää toivotellen,
Päihdelinkin tiimi
Olen 23-vuotias ja siitä asti, kun täytin 18, olen käyttänyt runsaasti heroiinia sekä kokaiinia. Kokaiinia olen käyttänyt nuuskaamalla nenän kautta ja heroiinia piikittämällä. Päivittäinen käyttö aiheutti minulle sydäninfarktin, kun olin 21-vuotias. Käyttö jatkui ja nyt haluan lopettaa. Etenkin sen takia, että nenäni väliseinään on syöpynyt reikiä ja molemmat käsivarteni ovat tulehtuneet pahasti. Onko tietoa, että mistä saa apua?
Hei, Päihdelinkin tiimi vastaa:
Hei Speedracer!
Kiitos kysymyksestäsi ja rohkeudestasi ottaa yhteyttä! Hienoa, että haet apua tilanteeseesi.
Apua voit saada ottamalla yhteyttä terveysasemalle, työterveyshuoltoon, opiskelijaterveydenhuoltoon, A-klinikalle tai päihdeklinikalle. Oman kuntasi hoitopaikkojen yhteystiedot löydät oman paikkakuntasi verkkosivuilta. Tarkempaa tietoa päihdehoitomuodoista ja niiden tuottajista löydät täältä: https://paihdelinkki.fi/fi/mista-apua/tietoa-paihdehoidosta
Voit olla yhteydessä myös oman alueesi terveysneuvontapisteeseen, johon voit mennä ilman ajanvarausta ja halutessasi nimettömästi ja jossa sinua osataan neuvoa avun saamisessa. Lähimmän terveysneuvontapisteen yhteystiedot löydät täältä: https://www.vinkki.info/terveysneuvontapisteet
Tukea tilanteeseesi voit saada myös Päihdelinkin neuvontapalvelusta, jossa voit kysyä nimettömästi ja maksutta päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyen. Vastauksen saat päihdealan ammattilaiselta noin 2-4 arkipäivässä. Neuvontapalvelu löytyy täältä: https://paihdelinkki.fi/fi/neuvonta/kysy-ammattilaiselta
Monet hyötyvät myös vertaistuesta. Esimerkiksi Päihdelinkin Vapaaksi huumeista -videosarjassa kokemusasiantuntijat Krisu ja Samppa kertovat omat tarinansa huumeiden käytön lopettamisesta. Videosarjassa käsitellään mm. huumeiden käytön vähentämisen tai lopettamisen suunnittelua, vieroitusoireita ja mielihalujen hallintaa, hoitoon hakeutumista, muutosta, arkea ilman huumeita, huumeiden käytön stigmaa ja retkahtamista ja sen ennakointia. Videosarjan voit katsoa täällä: https://paihdelinkki.fi/fi/oma-apu/huumeet-ja-laakkeet/kokemusasiantuntijat-vapaaksi-huumeista-videosarja
Toivottavasti näillä vinkeillä pääset askeleen eteenpäin! Hurjan paljon tsemppiä ja aurinkoista loppukesää toivotellen,
Päihdelinkin tiimi
* mite mä pystyn spiguttaa metaa kauheet kitkut * kelan tuet tuli ja meni jo tarviin massii et pystyn maksaa piuhat * jatarviin vaa snadit vedot jäbä jeesi ny vhäh hei * rotta vasikka
*viestistä poistettu asiaton sisältö. T. Moderaattori
Moi,
Kiitos yhteydenotostasi. Emme jeesi siinä, että saisit itsellesi metaa. Voimme jeesiä kuitenkin siinä, että saisit muunlaista apua.
Sinua auttaa päihdepalvelut. Päihdepalvelut tarjoaa apua ja tukea erilaisten riippuvuuksien, kuten alkoholi- huume-, lääke- ja peliriippuvuuden hoitoon. Sinne hakeudutaan päivystysvastaanoton kautta ilman ajanvarausta tai lähetettä. Sinne voi mennä minä päivänä tahansa.
Tässä lainaus palvelun sivulta:
Toivottavasti haet apua – sinulla on siihen oikeus.
Tsemppiä!
Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Mitä enemmän kaikesta puhutaan, sitä enemmän ne ärsyttää ja sitä todennäköisemmin ihmiset ei kuuntele. Tiiän miten vaarallisia jotkut aineet voi olla mutta on se elämä silti hauskempaa niiden kanssa kuin ilman. Mielummin on kännissä kadulla kuin itkemässä kotona. Mielummin on ihan muissa maailmoissa kuin puhumassa ihmisille ketkä ei ymmärrä. Milloin tää kaikkien päihteiden "vaarallisuuden" saarnaus loppuu?
Antakaa ihmisten olla ihmisiä. Lopettakaa aikanne tuhlaaminen.
Moi. :) Tässä Sallan vastaus viestiisi:
Hei Soodastream,
Kiitos viestistäsi. Päihdevalistuksen tarkoituksena on antaa tietoa ja ymmärrystä päihteistä ja päihteiden käytön vaikutuksista. Aiheesta ”saarnaaminen” ei useinkaan ole toimiva tyyli, jos halutaan herättää keskustelua. Sellainen toimintatapa saattaa tuntua leimaavalta. Jos päihteitä käyttää, on käytön leimaamisen sijasta usein merkityksellisempää keskustella päihteiden käytön taustasyistä; mitä päihteet itselle merkitsevät.
Jos päihtyneenä elämä tuntuu mielekkäämmältä, voi pohtia, onko omassa elämässä asioita, jotka kaipaisivat muutosta ja voisiko niihin hakea apua ja tukea. Tunne siitä, että ympärillä ei ole ihmisiä jotka ymmärtävät, saattaa olla hyvinkin raskas - kenenkään ei tarvitse olla yksin omien huolien ja murheiden kanssa.
Ihmisyyteen kuuluu tunteet ja tunteiden käsittely. On tärkeää tunnistaa se, mihin tunteeseen ja missä tilanteissa päihteitä käyttää, ja voisiko olemassa olla myös jokin muu vaihtoehtoinen tapa toimia. Ihmiset saavat olla ihmisiä, mutta jos kaipaa kuuntelijaa ja tukea, voi aina ottaa yhteyttä sitä varten oleviin tahoihin. Tässä linkin takana esimerkkinä eri auttavien puhelimien yhteystietoja.
Mukavaa syksyä!
Terveisin Salla - Nuorten Vihti
Vaikuttaako alkoholi jotenkin eri tavalla ihmisiin, joilla on jokin mielenterveyden häiriö? Onko huono idea, että juo alkoholia välillä bileissä jos kärsii mielenterveyden häiriöstä?
Hei Vera!
Kiitos kysymyksestäsi. Alkoholilla on monenlaisia vaikutuksia. Alkoholi vaikuttaa eri ihmisiin hiukan eri tavoin - oli ihmisellä mielenterveyden häiriö tai ei. Vaikutukset riippuvat myös esimerkiksi siitä, kuinka paljon kerralla ja kuinka usein alkoholia käyttää.
Erityisesti lasten ja nuorten aivoille ja elimistölle alkoholi ei sovi. Aivot kehittyvät jopa 25-vuotiaaksi asti. Lapset ja nuoret ovatkin alttiimpia alkoholin haitallisille vaikutuksille muun muassa siksi, koska aivojen kehitys on vielä kesken.
Mistä mielenterveyden häiriöstä on kyse? Joka tapauksessa, alkoholi tutkitusti vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen. Alkoholi yleensä pahentaa esimerkiksi masennus- ja ahdistusoireita. Alkoholi myös aiheuttaa usein jo pieninä annoksina unettomuutta tai unen laadun ja rakenteen heikentymistä. Tämä taas saattaa aiheuttaa tai lisätä ahdistusoireita ja masennusta. Paniikkihäiriöiselle alkoholin käyttö saattaa myös laukaista paniikkikohtauksen.
Lainaus Fressiksen sivulta: “Alkoholilla on merkittävä yhteys mielenterveyteen. Se voi muun muassa aiheuttaa tai pahentaa masennusta. Yksittäisestäkin alkoholin käyttökerrasta voi seurata mielipahaa huonojen kokemusten tai valintojen kautta, mutta alkoholi vaikuttaa myös suoraan aivojen mielihyväjärjestelmiin. Alkoholin käytön jälkeen mielihyvää tuottavien välittäjäaineiden pitoisuudet voivat olla normaalia alempana, mikä voi aiheuttaa alakuloisen olon ilman sen suurempaa syytä.”
Myös mielenterveyden häiriöstä kärsivän henkilön mahdollinen lääkitys vaikuttaa siihen, miten järkevä ajatus alkoholin juominen bileissä on. Esimerkiksi jotkut mieliala- ja psyykenlääkkeet käytettynä yhdessä alkoholin kanssa saattavat vain pahentaa masennus- ja mielialaoireita.
Jos sinulla on jokin mielenterveyden häiriö, suosittelen sinua keskustelemaan lääkärin kanssa alkoholin käytöstä. Hänen kanssaan voitte jutella, mitkä olisivat juuri sinulle sopivat alkoholin käytön rajat tai olisiko alkoholin käyttöä syytä välttää kokonaan.
Mukavaa viikonloppua! :)
Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi