Täältä löydät Päihteet ja riippuvuudet -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Milloin tää loppuu?

Mitä enemmän kaikesta puhutaan, sitä enemmän ne ärsyttää ja sitä todennäköisemmin ihmiset ei kuuntele. Tiiän miten vaarallisia jotkut aineet voi olla mutta on se elämä silti hauskempaa niiden kanssa kuin ilman. Mielummin on kännissä kadulla kuin itkemässä kotona. Mielummin on ihan muissa maailmoissa kuin puhumassa ihmisille ketkä ei ymmärrä. Milloin tää kaikkien päihteiden "vaarallisuuden" saarnaus loppuu?
Antakaa ihmisten olla ihmisiä. Lopettakaa aikanne tuhlaaminen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi. :) Tässä Sallan vastaus viestiisi:

Hei Soodastream,

Kiitos viestistäsi. Päihdevalistuksen tarkoituksena on antaa tietoa ja ymmärrystä päihteistä ja päihteiden käytön vaikutuksista. Aiheesta ”saarnaaminen” ei useinkaan ole toimiva tyyli, jos halutaan herättää keskustelua. Sellainen toimintatapa saattaa tuntua leimaavalta. Jos päihteitä käyttää, on käytön leimaamisen sijasta usein merkityksellisempää keskustella päihteiden käytön taustasyistä; mitä päihteet itselle merkitsevät.

Jos päihtyneenä elämä tuntuu mielekkäämmältä, voi pohtia, onko omassa elämässä asioita, jotka kaipaisivat muutosta ja voisiko niihin hakea apua ja tukea. Tunne siitä, että ympärillä ei ole ihmisiä jotka ymmärtävät, saattaa olla hyvinkin raskas - kenenkään ei tarvitse olla yksin omien huolien ja murheiden kanssa.

Ihmisyyteen kuuluu tunteet ja tunteiden käsittely. On tärkeää tunnistaa se, mihin tunteeseen ja missä tilanteissa päihteitä käyttää, ja voisiko olemassa olla myös jokin muu vaihtoehtoinen tapa toimia. Ihmiset saavat olla ihmisiä, mutta jos kaipaa kuuntelijaa ja tukea, voi aina ottaa yhteyttä sitä varten oleviin tahoihin. Tässä linkin takana esimerkkinä eri auttavien puhelimien yhteystietoja.

Mukavaa syksyä!

Terveisin Salla - Nuorten Vihti

Alkoholi ja mielenterveyden häiriöt

Vaikuttaako alkoholi jotenkin eri tavalla ihmisiin, joilla on jokin mielenterveyden häiriö? Onko huono idea, että juo alkoholia välillä bileissä jos kärsii mielenterveyden häiriöstä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Vera! 

Kiitos kysymyksestäsi. Alkoholilla on monenlaisia vaikutuksia. Alkoholi vaikuttaa eri ihmisiin hiukan eri tavoin - oli ihmisellä mielenterveyden häiriö tai ei. Vaikutukset riippuvat myös esimerkiksi siitä, kuinka paljon kerralla ja kuinka usein alkoholia käyttää. 

Erityisesti lasten ja nuorten aivoille ja elimistölle alkoholi ei sovi. Aivot kehittyvät jopa 25-vuotiaaksi asti. Lapset ja nuoret ovatkin alttiimpia alkoholin haitallisille vaikutuksille muun muassa siksi, koska aivojen kehitys on vielä kesken.  

Mistä mielenterveyden häiriöstä on kyse? Joka tapauksessa, alkoholi tutkitusti vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen. Alkoholi yleensä pahentaa esimerkiksi masennus- ja ahdistusoireita. Alkoholi myös aiheuttaa usein jo pieninä annoksina unettomuutta tai unen laadun ja rakenteen heikentymistä. Tämä taas saattaa aiheuttaa tai lisätä ahdistusoireita ja masennusta. Paniikkihäiriöiselle alkoholin käyttö saattaa myös laukaista paniikkikohtauksen. 

Lainaus Fressiksen sivultaAlkoholilla on merkittävä yhteys mielenterveyteen. Se voi muun muassa aiheuttaa tai pahentaa masennusta. Yksittäisestäkin alkoholin käyttökerrasta voi seurata mielipahaa huonojen kokemusten tai valintojen kautta, mutta alkoholi vaikuttaa myös suoraan aivojen mielihyväjärjestelmiin. Alkoholin käytön jälkeen mielihyvää tuottavien välittäjäaineiden pitoisuudet voivat olla normaalia alempana, mikä voi aiheuttaa alakuloisen olon ilman sen suurempaa syytä. 

Myös mielenterveyden häiriöstä kärsivän henkilön mahdollinen lääkitys vaikuttaa siihen, miten järkevä ajatus alkoholin juominen bileissä on. Esimerkiksi jotkut mieliala- ja psyykenlääkkeet käytettynä yhdessä alkoholin kanssa saattavat vain pahentaa masennus- ja mielialaoireita.  

Jos sinulla on jokin mielenterveyden häiriö, suosittelen sinua keskustelemaan lääkärin kanssa alkoholin käytöstä. Hänen kanssaan voitte jutella, mitkä olisivat juuri sinulle sopivat alkoholin käytön rajat tai olisiko alkoholin käyttöä syytä välttää kokonaan.  

Mukavaa viikonloppua! :) 

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Huolissani isän terveydestä

Moikka! Mun isi juo alkoholia melkein päivittäin (ei silloin kun se menee töihin mutta illalla) ja se polttaa melkein askin päivässä tupakkaa. Mua ahistaa ja pelottaa se että millohan mun isä kuolee. Haluisin tukea mutta en tiiä mistä sitä saisi. Toivoisin että te vastaisitte.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka Taita,
Ymmärrän huolesi isästä ja on hyvä jakaa huolta jonkun toisen kanssa keskustelemalla. Onko sinulla ketään luottoaikuista, kenen kanssa voisit jutella asiasta? Esimerkiksi sukulaista, naapuria, ystävien vanhempia, kummia. Myös omien kavereiden kanssa kannattaa jutella. Kirjoittaminen ja muut luovat tekemiset voivat myös helpottaa oloa. Onko isän kanssa mahdollista ottaa puheeksi, että olet huolissasi hänen juomisesta ja tupakan poltosta?
Lappeenrannassa on myös Lasten ja nuorten talo, jonne voit joko soittaa arkisin klo 9-15 puh. 05-3522360 ja varata aikaa tai mennä sinne suoraan. Jos menet suoraan niin voit vastaanottotiskillä sanoa, että haluat jutella jonkun työntekijän kanssa. Linkin heidän toimintaansa ja osoitteen löydät täältä http://www.eksote.fi/toimipisteet/lasten-ja-nuorten-talot/Sivut/default.aspx.
Yksi mahdollisuus keskusteluun on myös Eksoten ehkäisevän päihdetyön koordinaattori, jonka puh on 040 7405527
Viimeisimpänä vielä linkki Varjomaailmaan jos haluat jutella mieluummin chatin kautta www.varjomaailma.fi
Kun on huolia, niin suosittelen siitä huolimatta tekemään sellaisia asioita, joista tykkäät ja nautit niin arkeen tulee myös mukavia juttuja.
Hyvää kesää sinulle ja tsemppiä!

Kuinka kauan kestää jäädä koukkuun tupakkaan?

Oon polttanu nyt pian 2 askia tupakkaa ja siinä välissä kavereitten nakkaamia kessuja, enkä ole vieläkään jäänyt koukkuun tupakkaan eikä nikotiini ole koskaan noussut vielä päähän. Poskisauhuja en ole ikinä polttanut eli se ei voi olla syy. Joku sanoi, että johtuu siitä että poltan tyhjään mahaan. Voiko se olla syynä? Yleensä jos mulla on aski niin poltan 1-4 tupakkaa päivässä. On kumma kun ei missään tunnu, usein tekee mieli tupakkia mutta en kuitenkaan koe olevani jäänyt koukkuun.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Tupagga!

Kiitos, kun laitoit viestiä. Kysyt, kauan kestää jäädä koukkuun tupakkaan. Sinulla tekee usein mieli tupakkaa, mutta et koe olevasi siihen koukussa. Sinua kummastuttaa, kun tupakka ei tunnu vieläkään missään, eikä nikotiini ole koskaan noussut päähän.

Tässä Fressiksen sivulta tietoa nikotiiniriippuvuuden kehittymisestä:

  • Nikotiinin toistuva käyttö aiheuttaa riippuvuutta ja haittaa aivojen normaalia kehitystä. Tupakansavussa on tuhansia ihmiselle haitallisia yhdisteitä, joista noin 70 on osoitettu syöpää aiheuttaviksi. Tupakointi vaurioittaa lähes jokaista elimistömme osaa. Tupakointi voi estää nuoren keuhkojen kehittymisen täyteen mittaan ja alentaa niiden toimintakykyä. 
  • Riippuvuuden ensimmäiset merkit ilmenevät tupakoivilla nuorilla todennäköisimmin noin kuukaudessa, kun viikoittain on poltettu ainakin kaksi savuketta. Riippuvuuden kehittyminen on kuitenkin yksilöllistä: toisille siihen riittää jo muutama savuke ja toisaalta osalle tupakoijista ei välttämättä kehity riippuvuutta koskaan.

Tupakkaan jää usein nopeasti koukkuun. Myös geenit vaikuttavat riippuvuuden syntyyn. Fyysisen riippuvuuden lisäksi tupakka aiheuttaa sosiaalista ja henkistä riippuvuutta. Voit lukea tarkemmin riippuvuudesta Nikotiiniriippuvuus-osiosta. Lisäksi tupakointi ja nikotiini ovat erityisen haitallisia nuorille, sillä nuoruudessa aivojen kehitys on vielä kesken.

Joillakin nikotiini voi tuntua siltä, että se ”nousee päähän”, jos ei ole ikinä polttanut tai polttaa hyvin harvoin tupakkaa. Kysyt, voiko tyhjään mahaan polttaminen aiheuttaa sen, että et jää koukkuun eikä nikotiini nouse päähän. Tupakan savu hengitetään keuhkoihin, ei mahaan. Nikotiini imeytyy keuhkoista verenkiertoon ja saavuttaa aivot n. 7 sekunnissa – riippumatta siitä, onko tyhjä maha vai ei. Riippuvuuskaan ei ole yhteydessä siihen, polttaako tyhjällä vai täydellä mahalla.

Hienoa, että sinulle ei ole muodostunut riippuvuutta. Mitä aikaisemmassa vaiheessa tupakan käytön lopettaa, sitä helpommin siitä pääsee eroon ja sitä vähemmän se aiheuttaa haittaa terveydelle. Viestisi perusteella kuitenkin tahdot jäädä riippuvaiseksi tupakkaan – osaatko itse sanoa syyt, miksi?

Lue Fressiksen sivulta Nämä 5 asiaa määräävät, jäätkö koukkuun tupakkaan –juttu ja seuraa Tupakka-kanavaa, mikäli tupakkaan liittyvät asiat kiinnostavat.

Jos tahdot, voit jutella asiasta jossakin nuorten chatissa. Chatteja löytyy Netarista.

Ihanaa kesän jatkoa sinulle! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kannabiksen ajattelu, pahasta?

Oon siis jo pari vuotta ajatellu kannabiksesta eri tavalla kuin muista huumeista, se on ollu jotenki kiehtova aihe. Mun mä lähimmät ystävät on jo huolissaan, sillä tää mun ajatusmalli on pahentunu ja ne pelkää että lopulta hankin sitä jotain kautta ja jään koukkuun. Ja no... Mä oon saattanu ajatella että sitä olisi kiva testata ja se ajatusmalli vaan voimistuu. Pitäiskö mun mennä puhumaan jollekin, vai voinko elää normaalisti?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Mietteliäs!

Hyvä, että laitoit viestiä. Olet siis ajatellut kannabiksesta vähän eri tavalla kuin muista huumeista. Ajattelet, että kannabista olisi kiva testata. Ajatusmalli voimistuu koko ajan. Ystäväsi pelkäävät, että lopulta hankit kannabista ja jäät siihen koukkuun. Kysyt, pitäisikö sun mennä puhumaan jollekin vai voitko elää normaalisti. Mietit, onko kannabiksen ajattelu pahasta.

Hienoa, että uskalsit ottaa asian esiin. Ihana myös kuulla, että sinulla on ystäviä, jotka välittävät ja huolehtivat sinusta. Päihteet mietityttävät usein ikäisiäsi, vaikka niitä ei ehkä aikoisikaan kokeilla. Pelkkä kannabiksen ajatteluei sinänsä ole pahasta, mutta sinun kannattaa vielä miettiä tarkemmin, haluatko kokeilla kannabista. Mieti myös syitä, miksi oikeastaan haluaisit sitä kokeilla. Voisiko näihin syihin olla ratkaisuna jokin muu, kuin kannabis? Mikä vaikuttaa ajattelumalliisi, että kannabista olisi kiva testata? Mitä siitä seuraisi, jos kokeilisit? Varmasti tiedätkin jo, että kannabis on terveydelle haitallista ja että se on Suomessa laitonta. Tässä kuitenkin vielä kertauksena vähän tietoa kannabiksen vaikutuksista nuorten mielenterveystalon sivulta:

Kannabiksen vaikutus voi olla aluksi rauhoittava ja rentouttava, mutta kannabiksella voi myös olla epämiellyttäviä ja vaarallisia vaikutuksia, kuten masennusta, vainoharhaisuutta, paniikkikohtauksia ja ahdistusta. Pitkään käytettynä koulunkäynti vaikeutuu, muisti ja oppiminen kärsivät ja elämänpiiri kaventuu, kun kaverit ja harrastukset jäävät. Kannabis voi aiheuttaa riippuvuutta ja käytön lopettamisen jälkeen jopa viikkoja kestäviä vieroitusoireita. Huumeiden, kuten lääkkeiden, amfetamiinin, ekstaasin tai kannabiksen, kokeilu tai käyttäminen, uhkaa vakavasti nuoren terveyttä ja kehitystä.

Kannabiksesta on täysin sallittua keskustella. Ja koska aihe selvästi sinua puhututtaa, kannustan sinua juttelemaan siitä jonkun luottoaikuisesi (vanhempasi, kummisi, sukulaisesi..) tai vaikkapa nuorisotyöntekijän kanssa nuorisotilalla. Yksi vaihtoehto on, että juttelet siitä jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Chatteja löytyy Netarista. Ihan varmasti myös koulusi terveydenhoitaja keskustelee kanssasi mielellään aiheesta. Hän on terveydenhuollon ammattilainen ja voit hyvin mennä hänen vastaanotolleen juttelemaan aiheesta. Olet tervetullut myös Ohjaamoon.

Voit halutessasi tutustua nuorille tarkoitettuun nuortenlinkki.fi-sivustoon, jossa teemana esimerkiksi päihteet tai päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö, masennus ja kiusaaminen.

 

Tsemppiä ja rohkeutta keskustelun aloittamiseen! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Lue kannabiksesta enemmän infoa ennen kokeilemista. On totta, että kannabis ei koukuta samalla tavalla kun esim. amfetamiini eikä se ole läheskään yhtä vaarallinen aine kun monet muut huumeet (tai jopa lailliset lääkkeet! : Esim. Xanax, benzot jne.). Mutta lue kuitenkin enemmän asiasta ennen päätöksen tekemistä. Kannabiksella on tosiaan joitakin huonoja puolia ja sitä ei teininä kannattaisi käyttää sillä aivot eivät ole vielä kehittyneet kunnolla. Kannabiksen käyttö nuorena voi lisätä riskiä erilaisten neurologisten ongelmien, kuten skitsofrenian tai paranoian, syntymistä. Jos olisin sinä odottaisin vielä, kunnes olen noin 20-25, koska silloin aivot alkavat olemaan tarpeeksi kehittyneet jolloin näiden ongelmien riski on alhaisempi. Mutta kaikki reagoivat eri lailla..

Tosin suomessa kannabis on vielä laitonta (omasta mielestäni jokseenkin huonoista syistä), joten jos ikinä kokeilet ennen sen laillistamista (jos se nyt ikinä tapahtuukaan) hanki se joko luotettavalta ystävältä tai käy esim. Amsterdamissa coffee shopissa laillisesti (aka 18+).


FORTNITE ADDIKTIO

Mitä mun pitäs tehä ku en tee nykyää muuta ku pelaa Fortnitee joka päivä ja saan Victrory Royalei ainaki 20 päivässä ku oon niin PRO. Ja mun Fortnite tyttöystävä jätti mut ja sen takii hävisin yhen matsin. Mul ei oo enää kavereit koska ne on niin kateellisii ku oon nin hyvä pelaa. Tai ainaki näin luulen. JA SE ÄRSYTTÄÄÄ IHAN SIKANA KU NETTI LAGAA JA SIT MÄ HUUDAN JA ÄITI VAA RAGEE JA OTTAA PLEIKKARIN POIS!!!!!! SE SIIS SUORAAN SANOTTUNA VITUTTAA. Ja älkää kertoko äitille et mää kiroilin just muuten en saa pelaa. Mut haluisin eroon tästä addiktiosta, koska haluun mun tyttöystävän takas ja oon siis 13v poika.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei xxxcreeperboyxxx!

Kiitos viestistäsi. Hyvä, että laitoit meille viestiä. Kerrot, että sinulla on Fortnite-addiktio eli koet olevasi riippuvainen kyseisestä pelistä. Tyttöystäväsi on jättänyt sinut, ja nyt haluaisit eroon riippuvuudesta, koska haluat tyttöystäväsi takaisin. Kerrot, että sinulla ei myöskään ole enää kavereita.

Ikävä kuulla, että sinulla ei ole enää kavereita ja tyttöystäväsi on jättänyt sinut. Tuntuu varmasti pahalta. :/ Hienoa kuitenkin, että haluat eroon peliriippuvuudesta. Oma halu päästä riippuvuudesta eroon auttaa jo hurjasti riippuvuudesta eroon pääsemisessä. Siihen on olemassa myös ulkopuolista apua, jota kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Kannustan sinua tutustumaan maksuttomaan digipelirajaton.fi-palveluun, joka tarjoaa monenlaista tukea pelaajille, esimerkiksi:

DPR Online

DPR Online on paljon digipelejä pelaaville tarkoitettu avoin Discord-serveri keskustelua sekä kokemusten ja vinkkien jakamista varten. 

Jos haluat keskustella anonyymisti digipelaamisen roolista elämässäsi, liity keskusteluun!

Digipelirajat’on-tiimiläiset tunnistat keskustelussa DPR-nimimerkistä. 

Muita auttavia tahoja on koottu EHYT ry:n pelitaito.fi-sivulle.

Kannustan sinua juttelemaan koulusi oppilashuollossa riippuvuudestasi. Käy siis rohkeasti juttelemassa koulusi terveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa pelaamisestasi. Voit myös jutella siitä, että äitisi ragee ja vie pleikkarin sinulta pois. On ihan ymmärrettävää, että sellainen ärsyttää sinua. Terkkarille ja kuraattorille voit jutella avoimesti myös pelaamisen ja riippuvuuden aiheuttamista tunteista ja ajatuksista. Kerro myös, että sinulla ei ole enää kavereita.

Keskustelut terkkarin ja kuraattorin kanssa ovat luottamuksellisia. He auttavat sinua riippuvuudesta eroon pääsemisessä ja pelaamisen vähentämisessä. He ovat tukenasi ja toimivat sinun etuasi ajatellen. He voivat myös halutessasi keskustella vanhempiesi kanssa siitä, miten he voisivat tukea sinua tilanteessasi mahdollisimman hyvin. Voitte vaikka yhdessä terkkarin tai kuraattorin sekä vanhempiesi kanssa keskustella tilanteestasi.

Jos haluat jutella, täältä Netarin sivulta löytyy nuorille tarkoitettuja avoimia chatteja. Pidä mielessä myös aiemmin mainittu DPR Online. 

Toivottavasti haet apua, etkä jää yksin riippuvuutesi kanssa! Yksin sinun ei tarvitse selvitä.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Moi creeperboy. Mäki pelaan fortnitea joka päivä mut mä en oo niin hyvä ku sä. Se syy miks mä kommentoin on se että mä haluisin hyvän poikkiksen joka on pro fortnitessa ja et se auttais mua victory royaleissa. Mä saan päivässä vaa varmaa jonkun yhen VICTORY ROYALEN ja tarvin apuu ihan sikana. Mä oikeest haluun jonkun auttavan ku mä kuolen aina rocket launcherille!!!!! Se on TOSI OP mä VIHAAN sitä.


Kannabis

Mitä jos on addiktoitunut kannabikseen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. Oli hyvä, kun otit yhteyttä ja että olet alkanut miettiä, miten kannabis voi olla koukuttava. Apua ja tietoa voi hakea itselle tai läheiselle matalalla kynnyksellä. Muun muassa Ylä-Savossa voit ottaa yhteyden ympärivuorokautisesti päihteiden käyttöön liittyen ohjaus- ja neuvontapuhelimeen p. 040 761 4400. Vaikuttaa siltä, että olet asiaa jo miettinyt, joten rohkaisen sinua ottamaan yhteyden ohjaus- ja neuvontapuhelimeen. Terveisin, Leena Vamos Kuopiosta

kokaiini

Mistä Porista saa halvalla hyvää kokaiinia?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi xdlsd!

Kokaiini on luokiteltu Suomessa huumausaineeksi. Sen käyttö, osto, myynti ja hallussapito on laissa kiellettyä ja sen vuoksi emme voi vastata kysymykseesi tarkemmin. Jos oma tai läheisen päihteiden käyttö mietityttää, niin auttavia tahoja löytyy esimerkiksi Päihdelinkin sivuilta ja paikallista apua löydät Jeesari.nuokka.fi -sivulta.

terveisin, Anniina Porin kaupungin nuorisopalvelut

hakiksii

mo.eihä siinä kait oo värrää ku oon koulun jälkee jakamas ilmaislehtii ja mainoksii.Aina palkkapäivänä meen mun frendin tykö 50v mies joka ostaa mulle viinaa ja röökii.Saan myös punkata sen luona jos en pysty meneen himaan.Siel ei o mitään mulle. Mutsi kämppää sen uuden miehen kaa ja paljon oon yksin himpes tai tän mun frendimiehen kaa. Annan sille osan palkasta hakiksii.meil menee yhessä tosi hyvin.Ei kait täs mitää väärää oo? Koulun hoidan kuitenki ihan jees,en o ollu poissa.Mut tykkään vanhemmista miehistä muuteskin.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi sekä kysymyksistäsi.

Siinä, että jaat ilmaislehtiä ja mainoksia ei ole mitään väärää. Kannattaa tietysti miettiä mihin työllä ansaitsemansa rahat lopulta käyttää. Olisiko sinulla alkoholin ja tupakan sijasta jokin toinen kohde johon voisit vaikka säästää rahaa. Hienoa, että hoidat koulunkäynnin vaikka sinulla kertomasi mukaan on kotona vähän ongelmaa. 

Se, että aikuinen hakee alaikäiselle alkoholia ja tupakkaa on väärin. Alkoholin välittäminen palkkiota vastaan ja alkoholin alaikäiselle on alkoholilainsäädännön vastaista. Myöskään tupakkaa ei saa välittää alaikäiselle vastiketta vastaan. Alaikäiselle alkoholin ja tupakan välittäminen on siis rikos, josta voidaan esimerkiksi tuomita sakkoihin. Alle 18-vuotiaiden päihteiden käytöstä ilmoitetaan aina vanhemmille ja lastensuojeluviranomaisille. Lisäksi seurauksena on usein rikesakko.

Kuulostaa tietysti hiukan erikoiselta, että sinun ikäisellä on 50-vuotias kaveri, jonka luona aina välillä vietät öitä. On tietysti kiva, että sinulla on elämässä aikuinen, joka tarjoaa sinulle turvaa, kun äitisi ja äitisi miesystävä eivät ilmeisesti sitä sinulle tarjoa. Olisi tietysti tärkeää, että äitisi tietäisi missä vietät yösi, kun et ole kotona. Oletko jutellut äitisi kanssa tästä tilanteesta ja kuinka koet sen? Äidilläsi on tietysti kasvatusvastuu sinusta, kun olet vielä alaikäinen ja hänen tulisi kyllä olla selvillä siitä missä vietät vapaa-aikaasi. Alaikäisen viettäessä öitä pois kotoa toisen aikuisen luona herää tietysti kysymys siitä oletko varmasti turvassa ja ettet vaaranna omaa terveyttäsi tai henkeäsi viettäessäsi aikaa "tuntemattoman aikuisen" luona. Kannattaisi nyt rohkeasti jutella asiasta äitisi kanssa, ja koettaa löytää sellainen ratkaisu asiassa, että voisit viettää turvallisesti vapaa-aikaasi kotonasi.

terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

Huumeveikko

Hei. Luulen että olen koukussa kokaiiniin ja muihin huumeisiin. Myös alkoholiin. Jos saisin, ottaisin molempia todella usein. Mitä voin tehdä? Mun vanhemmat luulee että oon vaan ottanu joskus mutta en halua kertoa että tilanne on näin paha. En myöskään jaksa mennä puhumaan kellekkään, siks mä kirjotan tähän. Eli älä ees ehdota mitään terapeuttia tai vastaavaa. Oon myös paneskellu aivan liikaa. Yleensä kännipäis ja aineis, ei kortsua ja ihan random äijien kaa. Semmonen 17 eri tyyppien kaa ja puolet enemmän mun iästä. Mitä pitää tehdä etten olis näin sekasin. Kaikkien mielestä oon helppo enkä halua olla semmonen :(

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! On rohkeaa ottaa meihin yhteyttä, sekin on jo askel tilanteen korjaamiseksi. Oletko koskaan millekään muulle taholle tai kenellekään henkilölle kertonut todellista tilannettasi? Oloasi varmasti keventäisi, jos olisi joku, jolle voi olla oma itsensä eikä tarvitsisi vetää mitään roolia. Moni ujostelee vanhemmilleen kertomista, mutta ehkäpä joku muu sinulle läheinen ihminen voisi toimia kuuntelijanasi tai tukihenkilönäsi.

Se on kurja tunne, jos kokee antaneesi toisille väärän kuvan itsestään käyttäytymisellään. Osaatko sanoa, mikä sai sinut ensi kertaa testaamaan erilaisia päihteitä? Oliko se ihan silkkaa kokeilunhalua, olitko "väärässä" kaveripiirissä, tai oliko esimerkiksi jokin asia taustalla, jonka halusit tukahduttaa ja päihteet tulivat siksi mukaan kuvioihin? Kuten varmaan oletkin jo todennut, päihteet voivat pahimmillaan olla erittäin koukuttavia ja saada elämän sekaisin huonolla tavalla. Onko teillä muuten suvussa ketään, jolla on ollut vaikeuksia päihteiden käytön kanssa? Niin perimällä kuin ympäristötekijöillä on vaikutusta esimerkiksi alkoholisoitumistaipumuksen periytymiseen. Mutta toki omilla valinnoillaan voi vaikuttaa tilanteeseensa puolin ja toisin.

Pystytkö erittelemään itsellesi, millaisissa tilanteissa sinun tekee mieli päihteitä? Onko sinun mahdollista välttää näitä tilanteita? Pystytkö näissä hetkissä vielä "harhauttamaan" itseäsi keksimällä jotakin muuta mielenkiintoista tekemistä? Onko käytöksesi vaikuttanut arkeesi millään tavalla vai pystytkö tällä hetkellä huolehtimaan opiskeluistasi tai työssäkäynnistäsi? On hyvin hälyttävä merkki, mikäli käytöksesi heijastuu jo arkesi sujumiseen.

Et maininnut, miksi et halua saada esimerkiksi terapeutilta apua. Olethan kuitenkin valmis vieroittumaan päihteistä ja ottamaan apua vastaan? Yleensä jos on valmis vieroittumaan ja muuttamaan käytöstään, on hyvä ottaa kaikki mahdollinen apu vastaan. Siksi tavallisesti esimerkiksi suositellaan terapeutille juttelemista. Päihteistä vieroittuminen on mahdollista, mutta siihen tarvitaan tahdonvoimaa ja luottamusta niin toisiin kuin omaan itseensä. Ensi askel sinun tilanteessasi olisi varmasti käydä lääkärillä, joka räätälöi juuri sinulle sopivan hoitomuodon. Lääkärin kanssa olisi hyvä ottaa puheeksi myös seksikäyttäytymisesi sekä siihen liittyvä sukupuolitautien vaara ja niiden testaaminen.

Kuten jo varmaan tiedätkin, kondomi suojaa niin raskaudelta kuin taudeilta. Mikäli taudit eivät ole elämässäsi päällimmäinen murhe, olisi hyvä, että huolehtisit kuitenkin raskaudenehkäisyn lääkärin kanssa kuntoon. On ymmärrettävää, että kondomi voi joskus unohtua, etenkin, jos on päihdyttävien aineiden vaikutuksen alaisena. Voithan kuitenkin yrittää tästä lähtien kantaa mukanasi kondomeja, jos vaikka edes jollain kerralla, kondomi muistuisi. Tosin, mikäli hakeudut avun piiriin, ei oletettavasti enää tapahdu niin paljon yhdyntöjä satunnaisten miesten kanssa ilman kondomia. Ovatko kaikki mainitsemasi yhdyntäkerrat muuten toteutuneet yhteisymmärryksessä? Mikäli sinulle olisi tehty jotakin vastentahtoisesti tai olet harrastanut seksiä alle 16-vuotiaana sinua reilusti vanhemman aikuisen henkilön kanssa, olisi hyvä ilmoittaa asiasta poliisille. Tueksi voit ottaa jokun henkilön, johon luotat.

Tuohon helpon maineeseen ei oikein ole muuta keinoa kuin yrittää muuttaa käytöstään. Niin kauan kuin päihteet ovat kuvioissa, se voi olla vaikeaa, mutta tilanne saattaa muuttua helpommaksi, jos olet kuivilla. Joskus myös aloittaminen niin sanotusti puhtaalta pöydältä ihan uusien ystävien kanssa auttaa sekä maineen muuttamiseen että tervehenkisten tapojen ylläpitämiseen.

Et määritellyt, millainen apu olisi sinulle mielestäsi sopivin. Toivottavasti et pahastu siitä, että kokosin sinulle erilaisia linkkejä, joiden kautta saat lisätietoa ja voit miettiä, mikä olisi sinulle sopivin auttamistaho. Olen ottanut huomioon erilaiset vaihtoehdot, eli linkkien kautta löytyy muitakin apukeinoja kuin terapeutille jutteleminen kasvokkain. Päihdelinkin kautta on saatavilla neuvonnan lisäksi muun muassa oma-apua sekä Internet- ja puhelinpalveluita. A-klinikkasäätiön sivuilla on tietoa hoitopalveluista ja palveluista, jotka toteutetaan myöskin verkossa, puhelimitse tai kasvokkain. Irti huumeista ry:n sivuilta voit löytää paikkakuntaasi lähellä olevan vertaistukimuodon. Sitten on olemassa myös Suomen AA, Nimettömät Alkoholistit ja NA, Nimettömät Narkomaanit. Nimettömien Narkomaanien sivuilla sinua muuten voisi motivoida arjessasi Puhtaan ajan laskuri. Laitan sinulle myös kaikkien näiden lisäksi Tukinetin sivut, joiden kautta voit löytää netissä tukihenkilön tai keskustella erilaisissa ryhmissä

On sinusta itsestäsi kiinni, miten vietät loppuelämäsi. Ota opiksi muiden virheistä, sillä tässä tapauksessa voit myös vaikuttaa vielä, onko elinkaaresi pitkä vai lyhyt. Jonkinlainen auttamistaho olisi suotavaa hankkia tueksesi, mutta jos et millään pysty hakemaan vielä apua, voithan määrätietoisesti yrittää edes vähentää pikkuhiljaa päihteitä pois elämästäsi. Jos olet valmis katkaisemaan käytöksesi, voit onnitella itseäsi. Tästä alkaa uusi elämäsi! Ole rakastava kehoasi ja mieltäsi kohtaan ja yritä tuen avulla etsiä jokin tietty kiintopiste tai motivaationlähde, jota kohti jaksat taistella.  

Toivottavasti kaikki menee parhain päin ja voit hyvin niin henkisesti kuin fyysisestikin. Inspiroivaa kevättä sinulle, toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

 

Sivut