Täältä löydät Päihteet ja riippuvuudet -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Kannabis

Mitä jos on addiktoitunut kannabikseen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. Oli hyvä, kun otit yhteyttä ja että olet alkanut miettiä, miten kannabis voi olla koukuttava. Apua ja tietoa voi hakea itselle tai läheiselle matalalla kynnyksellä. Muun muassa Ylä-Savossa voit ottaa yhteyden ympärivuorokautisesti päihteiden käyttöön liittyen ohjaus- ja neuvontapuhelimeen p. 040 761 4400. Vaikuttaa siltä, että olet asiaa jo miettinyt, joten rohkaisen sinua ottamaan yhteyden ohjaus- ja neuvontapuhelimeen. Terveisin, Leena Vamos Kuopiosta

kokaiini

Mistä Porista saa halvalla hyvää kokaiinia?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi xdlsd!

Kokaiini on luokiteltu Suomessa huumausaineeksi. Sen käyttö, osto, myynti ja hallussapito on laissa kiellettyä ja sen vuoksi emme voi vastata kysymykseesi tarkemmin. Jos oma tai läheisen päihteiden käyttö mietityttää, niin auttavia tahoja löytyy esimerkiksi Päihdelinkin sivuilta ja paikallista apua löydät Jeesari.nuokka.fi -sivulta.

terveisin, Anniina Porin kaupungin nuorisopalvelut

hakiksii

mo.eihä siinä kait oo värrää ku oon koulun jälkee jakamas ilmaislehtii ja mainoksii.Aina palkkapäivänä meen mun frendin tykö 50v mies joka ostaa mulle viinaa ja röökii.Saan myös punkata sen luona jos en pysty meneen himaan.Siel ei o mitään mulle. Mutsi kämppää sen uuden miehen kaa ja paljon oon yksin himpes tai tän mun frendimiehen kaa. Annan sille osan palkasta hakiksii.meil menee yhessä tosi hyvin.Ei kait täs mitää väärää oo? Koulun hoidan kuitenki ihan jees,en o ollu poissa.Mut tykkään vanhemmista miehistä muuteskin.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi sekä kysymyksistäsi.

Siinä, että jaat ilmaislehtiä ja mainoksia ei ole mitään väärää. Kannattaa tietysti miettiä mihin työllä ansaitsemansa rahat lopulta käyttää. Olisiko sinulla alkoholin ja tupakan sijasta jokin toinen kohde johon voisit vaikka säästää rahaa. Hienoa, että hoidat koulunkäynnin vaikka sinulla kertomasi mukaan on kotona vähän ongelmaa. 

Se, että aikuinen hakee alaikäiselle alkoholia ja tupakkaa on väärin. Alkoholin välittäminen palkkiota vastaan ja alkoholin alaikäiselle on alkoholilainsäädännön vastaista. Myöskään tupakkaa ei saa välittää alaikäiselle vastiketta vastaan. Alaikäiselle alkoholin ja tupakan välittäminen on siis rikos, josta voidaan esimerkiksi tuomita sakkoihin. Alle 18-vuotiaiden päihteiden käytöstä ilmoitetaan aina vanhemmille ja lastensuojeluviranomaisille. Lisäksi seurauksena on usein rikesakko.

Kuulostaa tietysti hiukan erikoiselta, että sinun ikäisellä on 50-vuotias kaveri, jonka luona aina välillä vietät öitä. On tietysti kiva, että sinulla on elämässä aikuinen, joka tarjoaa sinulle turvaa, kun äitisi ja äitisi miesystävä eivät ilmeisesti sitä sinulle tarjoa. Olisi tietysti tärkeää, että äitisi tietäisi missä vietät yösi, kun et ole kotona. Oletko jutellut äitisi kanssa tästä tilanteesta ja kuinka koet sen? Äidilläsi on tietysti kasvatusvastuu sinusta, kun olet vielä alaikäinen ja hänen tulisi kyllä olla selvillä siitä missä vietät vapaa-aikaasi. Alaikäisen viettäessä öitä pois kotoa toisen aikuisen luona herää tietysti kysymys siitä oletko varmasti turvassa ja ettet vaaranna omaa terveyttäsi tai henkeäsi viettäessäsi aikaa "tuntemattoman aikuisen" luona. Kannattaisi nyt rohkeasti jutella asiasta äitisi kanssa, ja koettaa löytää sellainen ratkaisu asiassa, että voisit viettää turvallisesti vapaa-aikaasi kotonasi.

terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

Huumeveikko

Hei. Luulen että olen koukussa kokaiiniin ja muihin huumeisiin. Myös alkoholiin. Jos saisin, ottaisin molempia todella usein. Mitä voin tehdä? Mun vanhemmat luulee että oon vaan ottanu joskus mutta en halua kertoa että tilanne on näin paha. En myöskään jaksa mennä puhumaan kellekkään, siks mä kirjotan tähän. Eli älä ees ehdota mitään terapeuttia tai vastaavaa. Oon myös paneskellu aivan liikaa. Yleensä kännipäis ja aineis, ei kortsua ja ihan random äijien kaa. Semmonen 17 eri tyyppien kaa ja puolet enemmän mun iästä. Mitä pitää tehdä etten olis näin sekasin. Kaikkien mielestä oon helppo enkä halua olla semmonen :(

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! On rohkeaa ottaa meihin yhteyttä, sekin on jo askel tilanteen korjaamiseksi. Oletko koskaan millekään muulle taholle tai kenellekään henkilölle kertonut todellista tilannettasi? Oloasi varmasti keventäisi, jos olisi joku, jolle voi olla oma itsensä eikä tarvitsisi vetää mitään roolia. Moni ujostelee vanhemmilleen kertomista, mutta ehkäpä joku muu sinulle läheinen ihminen voisi toimia kuuntelijanasi tai tukihenkilönäsi.

Se on kurja tunne, jos kokee antaneesi toisille väärän kuvan itsestään käyttäytymisellään. Osaatko sanoa, mikä sai sinut ensi kertaa testaamaan erilaisia päihteitä? Oliko se ihan silkkaa kokeilunhalua, olitko "väärässä" kaveripiirissä, tai oliko esimerkiksi jokin asia taustalla, jonka halusit tukahduttaa ja päihteet tulivat siksi mukaan kuvioihin? Kuten varmaan oletkin jo todennut, päihteet voivat pahimmillaan olla erittäin koukuttavia ja saada elämän sekaisin huonolla tavalla. Onko teillä muuten suvussa ketään, jolla on ollut vaikeuksia päihteiden käytön kanssa? Niin perimällä kuin ympäristötekijöillä on vaikutusta esimerkiksi alkoholisoitumistaipumuksen periytymiseen. Mutta toki omilla valinnoillaan voi vaikuttaa tilanteeseensa puolin ja toisin.

Pystytkö erittelemään itsellesi, millaisissa tilanteissa sinun tekee mieli päihteitä? Onko sinun mahdollista välttää näitä tilanteita? Pystytkö näissä hetkissä vielä "harhauttamaan" itseäsi keksimällä jotakin muuta mielenkiintoista tekemistä? Onko käytöksesi vaikuttanut arkeesi millään tavalla vai pystytkö tällä hetkellä huolehtimaan opiskeluistasi tai työssäkäynnistäsi? On hyvin hälyttävä merkki, mikäli käytöksesi heijastuu jo arkesi sujumiseen.

Et maininnut, miksi et halua saada esimerkiksi terapeutilta apua. Olethan kuitenkin valmis vieroittumaan päihteistä ja ottamaan apua vastaan? Yleensä jos on valmis vieroittumaan ja muuttamaan käytöstään, on hyvä ottaa kaikki mahdollinen apu vastaan. Siksi tavallisesti esimerkiksi suositellaan terapeutille juttelemista. Päihteistä vieroittuminen on mahdollista, mutta siihen tarvitaan tahdonvoimaa ja luottamusta niin toisiin kuin omaan itseensä. Ensi askel sinun tilanteessasi olisi varmasti käydä lääkärillä, joka räätälöi juuri sinulle sopivan hoitomuodon. Lääkärin kanssa olisi hyvä ottaa puheeksi myös seksikäyttäytymisesi sekä siihen liittyvä sukupuolitautien vaara ja niiden testaaminen.

Kuten jo varmaan tiedätkin, kondomi suojaa niin raskaudelta kuin taudeilta. Mikäli taudit eivät ole elämässäsi päällimmäinen murhe, olisi hyvä, että huolehtisit kuitenkin raskaudenehkäisyn lääkärin kanssa kuntoon. On ymmärrettävää, että kondomi voi joskus unohtua, etenkin, jos on päihdyttävien aineiden vaikutuksen alaisena. Voithan kuitenkin yrittää tästä lähtien kantaa mukanasi kondomeja, jos vaikka edes jollain kerralla, kondomi muistuisi. Tosin, mikäli hakeudut avun piiriin, ei oletettavasti enää tapahdu niin paljon yhdyntöjä satunnaisten miesten kanssa ilman kondomia. Ovatko kaikki mainitsemasi yhdyntäkerrat muuten toteutuneet yhteisymmärryksessä? Mikäli sinulle olisi tehty jotakin vastentahtoisesti tai olet harrastanut seksiä alle 16-vuotiaana sinua reilusti vanhemman aikuisen henkilön kanssa, olisi hyvä ilmoittaa asiasta poliisille. Tueksi voit ottaa jokun henkilön, johon luotat.

Tuohon helpon maineeseen ei oikein ole muuta keinoa kuin yrittää muuttaa käytöstään. Niin kauan kuin päihteet ovat kuvioissa, se voi olla vaikeaa, mutta tilanne saattaa muuttua helpommaksi, jos olet kuivilla. Joskus myös aloittaminen niin sanotusti puhtaalta pöydältä ihan uusien ystävien kanssa auttaa sekä maineen muuttamiseen että tervehenkisten tapojen ylläpitämiseen.

Et määritellyt, millainen apu olisi sinulle mielestäsi sopivin. Toivottavasti et pahastu siitä, että kokosin sinulle erilaisia linkkejä, joiden kautta saat lisätietoa ja voit miettiä, mikä olisi sinulle sopivin auttamistaho. Olen ottanut huomioon erilaiset vaihtoehdot, eli linkkien kautta löytyy muitakin apukeinoja kuin terapeutille jutteleminen kasvokkain. Päihdelinkin kautta on saatavilla neuvonnan lisäksi muun muassa oma-apua sekä Internet- ja puhelinpalveluita. A-klinikkasäätiön sivuilla on tietoa hoitopalveluista ja palveluista, jotka toteutetaan myöskin verkossa, puhelimitse tai kasvokkain. Irti huumeista ry:n sivuilta voit löytää paikkakuntaasi lähellä olevan vertaistukimuodon. Sitten on olemassa myös Suomen AA, Nimettömät Alkoholistit ja NA, Nimettömät Narkomaanit. Nimettömien Narkomaanien sivuilla sinua muuten voisi motivoida arjessasi Puhtaan ajan laskuri. Laitan sinulle myös kaikkien näiden lisäksi Tukinetin sivut, joiden kautta voit löytää netissä tukihenkilön tai keskustella erilaisissa ryhmissä

On sinusta itsestäsi kiinni, miten vietät loppuelämäsi. Ota opiksi muiden virheistä, sillä tässä tapauksessa voit myös vaikuttaa vielä, onko elinkaaresi pitkä vai lyhyt. Jonkinlainen auttamistaho olisi suotavaa hankkia tueksesi, mutta jos et millään pysty hakemaan vielä apua, voithan määrätietoisesti yrittää edes vähentää pikkuhiljaa päihteitä pois elämästäsi. Jos olet valmis katkaisemaan käytöksesi, voit onnitella itseäsi. Tästä alkaa uusi elämäsi! Ole rakastava kehoasi ja mieltäsi kohtaan ja yritä tuen avulla etsiä jokin tietty kiintopiste tai motivaationlähde, jota kohti jaksat taistella.  

Toivottavasti kaikki menee parhain päin ja voit hyvin niin henkisesti kuin fyysisestikin. Inspiroivaa kevättä sinulle, toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

 

Mitä tehdä

Mitä teen jos olen riippuvainen huumeista röökistä ja alkoholista? Olenko sekakäyttäjä? Voinko kuolla aineisiin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

kiitos kysymyksistäsi. Sekakäytöllä tarkoitetaan erilaisten huumaavien aineiden yhtäaikaista väärinkäyttöä.

Huumausaineisiin voi kuolla. Esimerkiksi vuonna 2012 noin 200 ihmistä menehtyi huumausaineiden käytön vuoksi. Huumausaineiden käytön seurauksena on usein myös erilaisia sairastumisia, mielenterveysongelmia ja tapaturmia. Vuonna 2012 lähes 7500 ihmistä sai sairaaloissa hoitoa huumeiden tai lääkkeiden päihdekäytön vuoksi.

Huumeet, alkoholi ja tupakka ovat monella tavalla haitallisia ihmisille. Onneksi käytön lopettamiseen on kuitenkin tarjolla myös paljon apua!

Tupakoinnin lopettamiseen saa neuvoja esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai omalta lääkäriltä sekä tupakoinnin lopettamista tukevilta www-sivuilta kuten http://www.fressis.fi/ ja http://www.stumppi.fi/portal/etusivu

Huumeidenkäytön lopettamiseen saa apua eri tahoilta. Täältä löytyy hyvä listaus: http://www.irtihuumeista.fi/tietoa_ja_tukea/tunnista_ja_toimi/mista_apua

Päihde- ja riippuvuusongelmista saat tietoa täältä: http://www.mll.fi/nuortennetti/mista_apua/apua-paihde-ja-riippuvuusongelmi/

Aurinkoista kesää!

Terveisin, Suvi - Nuortenelämä.fi

Elämänhalu hävinnyt

"Valite aihealue" Valitsin Päihteet ja riippuvuudet, mutta minun pitäisi saada valita muitakin mitä otin, otin tuon koska se vaikuttaa varmaan elämääni eniten, ja on vakavin ongelmani. Olen alkanut käyttämään huumeita about 2-3vuotta sitten, nytten olen siinä tilanteessa että käytän kaikkea mitä eteen tulee, en heitä hihaan jos täällä jengi ymmärtää. Varmaan ymmärtää. En ala tarkemmin kertomaan mitä vedän ja kuinka paljon. Sinä iltana kun poltan ekat savut tai otan ensimmäisen viivan, pommin, tai mitä ikinä keksinkin niin loppua ei näy, kunnes nukahdan. Putki voi olla pitkä myös. Päivänä, jolloin herään ja edellisenä päivänä on mennyt lujaa, minua alkaa aina kaduttamaan, hävettämään, vituttamaan se, että olen taas lähtenyt radalle, ja näin käy suunnilleen joka kerta. Minulla on psyyke huonona. En usko että porukka tästäkään saa pahemmin selvää, varmasti aika epämääräinen teksti. Yritän tehdä tästä mahdollisimman hyvin/helposti luettavan. Mitä minun pitäisi tehdä? Olen harkinnut ilmanvaihdosta, ja niin olen välillä tehnytkin mutta löydän aina itseni vetämästä päihteitä, toisessa kaupungissakin, jossa en tunne ketään. Tavoite on päästä kuiville, kannabista en suostu lopettamaan vaikka olisi viimeinen tekoni, siinä en näe mitään pahaa, edelleenkään. Kannabis ei ole ollut minulle porttihuume, vaan se tuli vasta jälkeenpäin kuvioihin. Kysykää ihmeessä kysymyksia, ja kaikista neuvoista iso kiitos. Vastatkaa toki jotain.

PS: Onhan minulla hauskoja päiviä, useita. Päihteet on vaan yks helvetin iso osa mun elämää, joka vituttaa. Olen masentunut/ahdistunut, en ole lähellekään selvinpäin niin sosiaalinen, mitä olin silloin kun en käyttänyt mitään. Sulkeutunut enemmän, ja huomaan että 4 seinän sisästäkin ulos läteminen selvinpäin on aika tuskalista.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei sekakäyttäjä,

Hyvä, että kirjoitit. Tiivistän hieman näin alkuun, miltä tilanteesi korviini kuulostaa.

Olet nyt käyttänyt huumeita useamman vuoden ajan ja niiden vaikutukset sinuun itseesi ovat alkaneet ahdistaa sinua. Kuulostaa siltä, että haluaisit itse päästä oman elämäsi ohjaimiin sen sijaan, että huumeet pyörittävät sitä liian suurilta osin. Kerrot masennuksen ja ahdistuneisuuden tunteista, sulkeutuneisuudesta sekä häpeän ja katumuksen tunteista. Näin ulkopuolisen silmin huumeet antavat aika vähän mitään positiivista. Päihteiden käyttö alkaa usein hyvänolon tunteen ja euforian vuoksi, mutta salakavalasti käytön jatkuessa niiden vaikutukset näihin vähenee ja ne aiheuttavat mm. masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Nämä taas aiheuttavat tarpeen käyttää lisää, jotta ahdistus lieventyisi edes hetkeksi. Ja tämä taas lisää masennuksen ja ahdistuneisuuden tunteita. Ilkeä oravanpyörä, joka ruokkii itseään. Kuulostaa, että sinulle on käynyt juuri näin: huumeista johtuen olet ahdistunut ja masentunut ja sulkeudut enemmän kuin omana itsenäsi. Huumeiden kerrotaan toimivan myrkkyinä aivoille ja ne muuttavat persoonaa. Tekstistäsi luen kaipuuta siihen, kuka sinä itse olit huumeiden ulkopuolella ja tämä onkin hyvä ymmärtää. Sinä olet siellä jossain kaiken alla, mutta huumeet vääristävät ja varastavat persoonaasi. Menivätkö nämä kuvailut ihan metsään vai tunnistatko näistä jotakin itseesi passaavaa?

Tärkeintä huumeista irrottautumisessa on oma motivaatio. Sinä itse otit tämän askeleen ja kirjoitit saadaksesi neuvoja ja apua. Kyllästymisesi ajaa Sinua muutokseen. Ja se on hyvä! Pidä siitä kiinni! Matka on jo alkanut ja ollenkaan huono enne ei ole, että olet itsenäisesti saanut tämän alkuun.

Kerrot jo aiemmin yrittäneesi maisemanvaihdosta, mutta vieraasta kaupungistakin on löytynyt tutut polut. Kuiville pääsemisessä motivaatio siis tuntuu olevan kunnossa, mutta on vaikea taistella yksin tuulimyllyjä vastaan. Kysyit, mitä sinun pitäisi tehdä ja tähän vastaan, että ole rohkea ottamaan apua vastaan! Sekakäytön myötä elämä muuttuu melkoiseksi sekasorroksi, jolloin ammattiapu auttaa saamaan taas hommat kohdilleen asia kerrallaan. Tartu tuohon omaan motivaatioon, jota  sinulla jo on, ja ota yhteys auttaviin tahoihin. Taistele itsellesi oma persoonasi ja elämänhalusi takaisin!

Ota ensisijaisesti yhteyttä oman paikkakuntasi päihdeklinikkaan.

Tukea, ohjausta ja neuvontaa saat myös näistä palveluista:

EHYT ry:n neuvontapuhelin

 Irti huumeista ry:n valtakunnallinen päivystävä puhelin

Tietoa päihdehoidosta löydät täältä: http://www.paihdelinkki.fi/fi/mista-apua/tietoa-paihdehoidosta

Arnold Schwarzenegger on sanonut, että voittaja/selviytyjä kaatuu maahan ihan yhtä monta kertaa kuin kaikki muutkin, mutta heidät erottaa se, että he nousevat ylös aina uudestaan. Toivoisin sinunkin uskovan itseesi, ja vaikka vielä kaatuisit, nouse sitkeästi ylös uudestaan ja uudestaan periksi antamatta.

Toivon kovasti, että löydät yhteystietojen kautta apua itsellesi ja pääset tavoitteeseesi!

Terveisin,

Hanna-Mari, psykologi – Nuortenelämä.fi

en uskalla/halua pyytää apua, uskon siihen että jonain päivänä itse lopetan. olisiko teillä mitään ideaa, jokin syy lopettamiseen ? se ei riitä, että "huumeet tuhoaa aivot, terveyden yms". vaan jokin esim harrastus( kokeiltu, mutta ei kiinnosta/toimi )


Hei Sekakäyttäjä,

Mikä avun hakemisessa pelottaa ja toisaalta miksi et halua pyytää apua?

Pohdit syytä lopettamiseen. Oletko miettinyt mitä elämältä pitkällä tähtäimellä haluat? Millaisia kokemuksia, opiskelua, työtä, ammattia, matkustelua, perhettä? Millainen olisi unelma elämäsi? Missä toivoisit olevasi viiden tai kymmenen vuoden päästä? Miten huumeidenkäyttö sopii siihen kuvioon? Millaista toisaalta elämäsi on, jos jäät pyörimään nykyisiin piireihin ja tapoihin? Uskoisin, että itse löydät parhaimman syyn lopettamiseen miettimällä sen vaikutuksia itseesi ja omiin toiveisiisi.

Terveisin,

Hanna-Mari, psykologi – Nuortenelämä.fi

Alkoholi ja riidat

Hei. Perheessämme on ollut pitkän aikaa äiti ryyppää sidukkaa ja ravaa baareissa ja valehtelee että yöpyy jossain muualla. Hänellä on paha alkoholi addiktio ja isä on yrittänyt hänelle takoa järkeä päähän. Kun äiti ottaa vähäsenkin puhe alkaa kiihtyä alkaa selitellä kaikkea outoa. Sittenkun isä ottaa tämän ongelman huomioon äiti pimahtaa täysin ja alkaa kirota ja haukkua isäni sukua että isäsi hakkasi vaimoasi ja kaikkea vanhoja juttuja. Olen ite yrittänyt kertoa isälle kun isäni ei pysty vaikuttamaan äitini hölmöön toimintaan ja hän käyttäytyy kun joku pikku teini. Olen ehdottanu pitäskö välillä soittaa jotain apua mikä auttaisi tähän? Välillä voi olla väkivaltaa olen ittekkin pitänyt vetää hänet maahan kun kävi käsiksi ja tilanne on lähteny hallinnasta monesti. Antakaa neuvoja...

”Yhteistyökumppanimme Decibel.fi on välittänyt kysymyksen Nuortenelämä.fi-palveluun vastattavaksi. Kysymys ja vastaus julkaistaan myös Decibelin Kysy pois -palstalla.”

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Lauri,

Kiitos kysymyksestäsi. On todella hyvä, että kirjoitit meille tilanteestasi. Äitisi alkoholin käyttö aiheuttaa monenlaisia ongelmia kotonasi, joista joudut kärsimään. Sinun kannattaa ehdottomasti hakea apua tilanteeseen.

Ota yhteyttä Riihimäellä Nuppi Nuorten palvelupisteeseen. Nupin palvelut on tarkoitettu kaikille alle 25-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat apua ja neuvoja elämäntilanteensa selkiyttämiseksi. Tilanne kotonasi on juuri sellainen, johon Nupista voi hakea apua. Yhteystiedot löydät alla olevasta linkistä:

http://www.riihimaki.fi/Riihimaki/sosiaalipalvelut/Sosiaalipalvelut/Paihdepalvelut/Nuppi/Yhteystiedot/

Voit tutustua myös Varjomaailma –verkkopalveluun: http://www.varjomaailma.fi/ Varjomaailma auttaa nuoria, joilla on huoli vanhempien juomisesta. Varjomaailman sivuilta löytyy mm. muistilista, jonka täyttäminen etukäteen voisi helpottaa tilanteen jäsentämistä ja siitä puhumista ammattilaisen kanssa.  

Muista, että käsiksi käyminen on aina väärin, tapahtuipa se selvin päin tai humalassa. Sinun ei tarvitse sietää väkivaltaista käyttäytymistä äitisi taholta. Jos tilanne sitä vaatii, voit aina soittaa poliisin paikalle. Äitisi on aikuinen ja vastuussa omista valinnoistaan ja teoistaan. Sinulla on oikeus hakea apua itsellesi.

Oikein paljon jaksamista sinulle.

Maria – Nuortenelämä.fi

es

Onko es hyvää

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei

Ilmeisesti takoitat ES-energiajuomaa, se ei selvinnyt kysymyksessäsi tarkemmin.

Energiajuomat ovat kofeiinipitoisia virvoitusjuomia, eli ne piristävät. Piristävä vaikutus saadaan aikaan kofeiinilla, guaranalla tai tauriinilla. 

Energiajuomia ei suositella alle 16-vuotiaille lapsille, raskaana oleville tai kofeiiniherkille henkilöille. Suositus perustuu (Elintarviketurvallisuusviraston suositus) juomien korkeaan kofeiinipitoisuuteen. Pakkausmerkinnöissä tulee olla varoitusmerkintä liiallisen käytön haitoista ja suositus vuorokautisesta käyttömäärästä, joka on yleensä muutamia tölkkejä päivässä.

Lisätietoa energiajuomista löytyy mm. http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/energiajuomat

Se onko ES maultaan hyvää, niin on henkilökohtainen makuasia. Toinen tykkää, toinen ei.

terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

Vanhempien alkoholinkäyttö

Hei! Mua on vaivannu tää asia toosi pitkään eli mun vanhemmat käy ostamassa alkoholia päivittäin n.pari pulloo viiniä ja siihen jotain lisäks ja yleensä juovat ne kaikki koko illan aikana ja seuraavana päivänä käyvät ostamassa taas koska viime illalta alkoholia ei jäänyt enää. Olen yrittänyt puhua heille tästä useita kertoja mutta välillä he hermostuvat mutta useimmiten vaan sivuttavat koko jutun. Eli onko normaalia juoda noin paljon vai onko tuo edes paljon? En ole kertonut tästä vielä kellekkään koska en halua vanhemmilleni ongelmia, mutta nyt alkaa tuntua että on ainut vaihtoehto kertoa jollekkin. Mutta vaikka he juovat paljon ja säännöllisesti en ole ikinä nähnty kumpaakaan humalassa eikä juominen ole aiheuttanut vaaratilanteita yms mmutta silti asia vaivaa :/ olem huolissani siitä minklaista esimerkkiä he näyttävät ja koska suvussani on alkoholismia on suuri riski että vanhemmistanikin tulee eli mitä minun pitäisi tehdä että saan vanhempani lopettamaan/juonaan kohtuudella ja harvemmin?

"Yhteistyökumppanimme Decibel.fi / Kysy pois -palvelu on välittänyt kysymyksen vastattavaksi Nuortenelämä.fi Kysyttävää-palveluun. Asiantuntijamme tai nuorisotiedottajamme vastaavat kysymykseesi. Vastaus on luettavissa kysymyksesi alla niin pian kuin saamme sen. Sekä kysymys ja vastaus tulevat näkymään Decibelin Kysy pois -palstalla ja Nuortenelämä.fi Kysyttävää-palstalla."

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei

Kiitos paljon kysymyksestäsi. Kuvailusi perusteella voi todeta, että vanhempiesi alkoholinkäyttö on runsasta. Olet todella vastuuntuntoinen nuori, kun huolehdit vanhempiesi hyvinvoinnista ja samalla koko perheesi voinnista. Olet rohkea, kun olet yrittänyt keskustella asiasta vanhempiesi kanssa. He ehkä eivät halua nähdä asiaa, koska sivuuttavat sen. Uskon kuitenkin, että he tiedostavat tilanteensa ja asian käsittely vain on niin vaikeata oman lapsen kanssa, että he saattavat myös pelätä hieman.

On raskasta kantaa vastuuta vanhempiensa teoista ja toiminnasta ja sitä sinun ei tarvitsisi tehdä ainakaan yksin. Usein auttaa, kun keskustelee asioista jonkun kanssa. Jos sinulla on lähisukulaisia, joille voit puhua, he ehkä voisivat auttaa sinua saamaan viestisi ja huolesi esiin vanhemmillesi. Usein auttaa, kun saa apua ammattilaisilta ja ulkopuolisilta. Voisit varata ajan koulukuraattorin luokse ja keskustella hänen kanssaan tai ottaa yhteyttä koulusi terveydenhoitajaan. He ovat aikuisia ammattilaisia sinun lähiympäristössäsi, jotka varmasti auttavat sinua löytämään parhaimman ratkaisun juuri sinun perheellesi. Jos et halua käyttää koulusi palveluita, niin nuorisoasemat tarjoavat matalan kynnyksen palvelua ja sinne ei tarvitse minkäänlaista lähetettä. Nuorisoasemilla saa apua muun muassa tilanteissa, missä vanhempien alkoholinkäyttö mietityttää. Tästä linkistä löytyy lisätietoa nuorisoasemien toiminnasta: http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/sosiaalinen-tuki-ja-toimeentulo/nuorten-palvelut/nuorisoasemat/

Voit tutustua myös Varjomaailma –verkkopalveluun: http://www.varjomaailma.fi/ Varjomaailma auttaa nuoria, joilla on huoli vanhempien juomisesta. Varjomaailman sivuilta löytyy mm. muistilista, jonka täyttäminen etukäteen voisi helpottaa tilanteen jäsentämistä ja siitä puhumista ammattilaisen kanssa.  

Oikein paljon jaksamista sinulle. Olet rohkea, kun uskallat tuoda asioita esiin, jotka sinua huolestuttavat.

Tiina Palonen, nuorisotiedottaja / www.reimari.info