Täältä löydät Omaan kotiin -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

huostaanotetun muutto pois kotoa

Hei! täytämme poikaystäväni kanssa molemmat tänävuonna 18. ollaan muuttamassa yhteen, mutta poikaystäväni synttäreihin on vielä muutama kuukausi aikaa, ja koska hän on huostaanotettu emme ilmeisesti voi muuttaa ennenkuin hän on 18? onko huostaanotetun mahdollista jollain tavalla päästä muuttamaan aikaisemmin, vai onko se välttämätöntä täyttää 18 vuotta ennen sitä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei mmmh ja kiitos viestistäsi! :)

Olette muuttamassa poikaystäväsi kanssa yhteen. Hän on otettu huostaan. Mietit, onko huostaanotosta mahdollista päästä muuttamaan pois aikaisemmin vai onko 18 vuotta täyttäminen edellytys pois muuttamiseen.

Huostaanotto on voimassa toistaiseksi. Jokaisen huostaan otetun lapsen kohdalla arvioidaan aina erikseen, kauan lasta on tarpeellista pitää huostassa. Huostassapito loppuu viimeistään silloin, kun hän täyttää 18, mutta se voi loppua myös aiemmin. Siihen vaikuttavat monet asiat.

Poikaystäväsi voi hakea huostassapidon lopettamista. Poikaystäväsi asioista vastaava sosiaalityöntekijä sitten arvioi, voiko poikaystäväsi muuttaa pois paikasta, jossa hän on huostassa. Sen jälkeen johtava viranhaltija tekee lopullisen päätöksen huostassapidon jatkamisesta/lopettamisesta. Arvioinnissa otetaan huomioon monenlaisia asioita ja ennen kaikkea poikaystäväsi etu. Myös hänen toiveensa asuinpaikasta huomioidaan. Huostassapidon lopettamista arvioidaan ja valmistellaan aina huolellisesti.

Täältä THL:n sivulta voit lukea asiasta lisää.

Ihanaa kevättä sinulle ja poikaystävällesi!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Omilleen muutto

Olen 16 vuotias ammattikoulua käyvä lähihoitaja opiskelija, joka on miettinyt omaan yksiöön muuttoa. Säännölistä tuloa minulla lapsilisän ohella ei ole, mutta ensi keväänä alan saaman vähän yli sadan euron arvoista opintotukea. Opintoni ovat myös sellaisessa vaiheessa, että pystyisin tekemään keikkatyötä. Vanhempani hyväksyisivät varmasti muuton ja voisivat jonkun verran rahallisestikkin avustaa, mutta puuttuvatko sosiaalityöntekijät aina jotenkin alle-18 vuotiaan kotoa lähtemiseen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,
Voit muuttaa omillesi vanhempiesi luvalla, sille ei ole mitään laillisia esteitä. Sosiaalityöntekijät eivät puutu tilanteeseen, kunhan muuton jälkeen ei ilmene huolta herättäviä ongelmia. Jos täytät ensi keväänä 17 vuotta, voit hakea KELA:n myöntämää opintotukea. Jos sinulla on silloin jo vuokrasopimus asunnosta, voit hakea myös asumistukea. Asumistukeen liittyen Kelan sivuilla lukee näin: ”Vanhempansa kodista erillään asuva alaikäinen lapsi katsotaan yleensä vanhempansa ruokakuntaan kuuluvaksi eikä hän voi saada omaa asumistukea. Jos itsenäisesti asuvalle alaikäiselle on myönnetty opintotuki, hänelle voidaan myöntää myös yleinen asumistuki.” Mahdollisuutesi saada asumistukea sinun kannattaa selvittää suoraan Kelasta jo etukäteen yhdessä vanhempiesi kanssa.

Vanhempiesi tulee todennäköisesti allekirjoittaa vuokrasopimus puolestasi, tai ainakin olla mukana vuokrasopimusta allekirjoittaessa, sillä alle 18-vuotias tarvitsee huoltajan hyväksynnän sopimuksen tekemiseen. Vanhempasi ovat sinusta myös elatusvelvollisia, kunnes täytät 18 vuotta, joten heidän tulee olla valmiita avustamaan sinua taloudellisesti. Vanhempiesi tulot vaikuttavat saamiesi tukien määrään vielä elokuuhun 2019 saakka, jonka jälkeen Kelan tukiin tulee muutoksia ja vanhempien tulot eivät enää vaikuta alle 18-vuotiaan opintorahan perusmäärään tai asumistukeen, jos opiskelija asuu muualla kuin vanhempansa luona. Voit lukea tarkemmin asiasta Kelan sivuilta.

Jos löydät sopivan osa-aikatyön ja selvität etukäteen paljonko saat palkkaa kuukaudessa, voit tehdä laskelmia tulevista kuukausituloistasi. Samalla sinun kannattaa selvittää asumiseen ja elämiseen liittyvät kuukausittaiset menot. Kun nämä lukemat ovat selvillä, tiedät onko sinulla mahdollisuutta selvitä kuluista itse ja ovatko vanhempasi mahdollisesti valmiita avustamaan riittävästi, jotta saat pakolliset kulut katettua.  Nuorisoasuntoliiton sivuilta löydät budjettilaskurin, jota voit käyttää apunasi.

Suosittelen sinulle, että juttelet vielä vanhempiesi kanssa muuttoon liittyvistä asioista, sekä yksin asumiseen liittyvistä vastuista ja velvollisuuksista. Voit myös lukea aiheesta lisää Nuorisoasuntoliiton sivuilta ja sivustolla voit tehdä myös ”Oletko valmis muuttamaan pois kotoa?” –testin. Muuttopäätöksen kanssa ei kannata kiirehtiä. Omilleen kannattaa muuttaa vasta, kun tiedät selviäväsi taloudellisestikin ja vanhempasi tukevat sinua muuttopäätöksessä.

Terveisin Hanna,
Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi

 

Vuokrasopimuksen allekirjoitus ilman takaajaa.

Olen 17v ja olen toivottavasti muuttamassa pian miesystäväni kanssa yhteen. Meillä on yhteinen 1kk vanha lapsi, mutta olen vielä itse huostaanotettu. Sosiaalityöntekijä antoi luvan etsiä asuntoa, mutta en uskalla ottaa yhteyttä vuokrananatajiin koska en tiedä miten allekirjoittaa vuokrasopimus. Tarkemmin vielä että en tiedä voiko vuokrasopimuksen allekirjoittaa alle 18-vuotias ilman vuokrantakaajaa. Äidilläni ei ole luottotietoja, isäpuoleni ei suostu liityymään asioihini millää muotoa ja biologinen isä ei ole ollut halukas edes puhumaan kanssani joten takajaksikaan ei varmasti suostu. Sosiaalityöntekijäni kuitenki tahtoo että nimeni on vuokrasopimuksessa, mutta en saa siihen nimelleni takaajaa. Onko takaaja pakollinen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

Omaan kotiin muuttaminen on iso askel, samoin kuin yhteenmuuttaminen parisuhteessa. Vuokranantajille voi myös soittaa alkuun tiedustellakseen tietoja asunnosta, vaikka ei vielä voisikaan asuntoa vuokrata. Muutamia asioita, kuten tarpeet asunnon sijainnille, budjetti jne olisi hyvä olla mietittynä jo valmiiksi ennen yhteydenottoa vuokranantajiin. Lisätietoja ja hyvä muistilista omaan kotiin muuttamiseen löytyy esimerkiksi osoitteesta http://www.nal.fi/asumisen-abc.Olisi hyvä, että vuokrasopimuksessa on kaikkien asuntoon muuttavien nimet, jotta asumisoikeuden sekä vuokranmaksun kannalta on selvää, ketkä asunnosta ovat vastuussa. Vuokranantaja voi vaatia, että alle 18-vuotiaalla on vuokrasopimuksessa huoltajan allekirjoitus, mutta se ei ole välttämätöntä. Jos olet jälkihuollon piirissä niin olisiko sinun mahdollista saada sieltä joku allekirjoittamaan vuokrasopimuksen sinun kanssasi? Myös alueen etsivään nuorisotyöhön voi olla yhteydessä. He auttavat matalalla kynnyksellä etsimään asuntoa sekä käyvät vaikka näytöissä yhdessä teidän kanssanne. Etsivän yhteystiedot löytvät osoitteesta https://www.nuortenkouvola.fi/index/kohdennettunuorisotyomotiimi.html.

Hienoa, että olet lähtenyt selvittämään asioita jo etukäteen! Saat etsiviltä nuorisotyöntekijöiltä tarvittaessa apuja ja neuvoja myös Kelan kanssa asumiseen liittyvien tukien selvittelyyn.

Onnea tulevaan uuteen kotiin!

Terveisin, Anna

Nuortenelämä.fi

opiskelijan taloudesta

pitääkö minun luopua harrastuksista kun siirryn omaan kotiin ja vuokra on maksettava?( mm. soitonopetus)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos viestistäsi!

Kysyt, pitääkö sinun luopua harrastuksista, kun siirryt omaan kotiin ja vuokra on maksettava.

Listaa ja laske kaikki tulosi, joita sinulla on, kun asut omassa kodissasi. Tulot voivat olla ainakin opintotuki, asumistuki ja mahdolliset palkkatulot, jos teet opintojen ohella töitä. Listaa ja laske myös kaikki välttämättömät rahalliset menosi. Näitä ovat muun muassa vuokra, sähkö- ja vesimaksut, ruoka, hygieniatarvikkeet ja mahdolliset vakuutus- ja puhelinlaskut. Laske sitten, paljonko sinulle jää rahaa välttämättömien menojen jälkeen. Näin saat selville, mihin harrastuksiin sinulla jää rahaa ja mistä sinun pitää luopua - vai pitääkö luopua mistään.

Voit käyttää laskuissasi apuna tätä NALin opiskelijoille tarkoitettua budjettilaskuria. Sivulta saat myös hyviä ohjeita ja vinkkejä opiskelijaelämään.

Jos rahat eivät tunnu riittävän harrastuksiin, kannattaa kuitenkin miettiä, mistä saisit lisätuloja. Voisivatkohan vanhempasi maksaa harrastuksesi? Pystytkö tekemään töitä opintojen ohella, jotta voit maksaa harrastuksesi? Onko opintolaina sinulle sopiva ratkaisu? Mieleiset harrastukset ovat ihmisen hyvinvoinnille tärkeitä, joten toivottavasti pystyt jatkamaan sinulle tärkeitä harrastuksia vielä omaan kotiin muutettuasi. :)

Täältä Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää –tietoalueen Oma talous –osion eri artikkeleista saat paljon ohjeita ja vinkkejä omien raha-asioiden ja opiskelijaelämän hallintaan. Lisäksi, voit kysyä lisää neuvoa tilanteeseesi vaikkapa vanhemmiltasi tai jossakin nuorille tarkoitetussa chatissa luotettavalta aikuiselta. Chatit löytyvät täältä Netarin sivulta.

Ihanaa vuotta 2019 sinulle ja tsemppiä omaan kotiin muuttamiseen!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Omaan asuntoon?

Hei!
Olen lukion toisella oleva tyttö ja täytän huhtikuussa 18 vuotta. Asun vanhempieni kanssa ja minulla on yksi yli 10 vuotta vanhempi isoveli, joka on muuttanut pois kotoa jo ollessaan alaikäinen ja siitäkin on jo aikaa, joten emme ole kovinkaan läheisissä väleissä. Vietän todella paljon aikaa yksin, sillä isälläni on matkustelua vaativa työ ja äitini on jatkuvasti töissä, joten heitä ei kotona paljoa näy. He myös matkustavat paljon tai viettävät aikaa mökillämme neljän tunnin ajomatkan päässä kotoamme. Aikana, jolloin he ovat poissa viestittelemme paljon ja koen tällöin, että olemme hyvissä väleissä keskenämme. Heidän kuitenkin saapuessaan takaisin kotiin minuun iskee ahdistus, sillä ehdin helposti muutaman päivän aikana aina tottumaan yksin olemiseen. Heidän saapuessaan kotiin saatan tulla ärtyneeksi, sillä minusta tuntuu, että tietyllä tapaa sotkevat sen mitä minä heidän poissa ollessaan olen itse saanut kotona aikaiseksi.
Tämä hiertää välejämme, enkä koskaan ole tullut äitini kanssa toimeen. Niin kuin aikaisemmin mainitsinkin, koen suhteemme olevan läheisempi silloin kun emme vietä paljoa aikaa saman katon alla. Käyn koulukuraattorilla säännöllisesti puhumassa kodin tilanteesta, sillä kotona on tapahtunut paljon asioita, jotka ovat vaikuttaneet mielialaani negatiivisesti. Olen jo monen vuoden ajan pohtinut omaan asuntoon muuttamista täytettyäni 18 vuotta. Tilanne on monella tapaa monimutkainen, sillä isäni ei tahdo minun asuvan yksin eikä kumpikaan tunnu kestävän ajatusta kahdestaan asumaan jäämisestä. Tiedän, että minun on turha mainita heille asiasta ennen kuin olen täysin varma saamistani tuista jne. Tämän virheen olen joskus aikaisemmin tehnyt ja sain osakseni vähättelyä "et sinä pärjää, kun et saisi tukia ja joutuisit töihin" jne. He eivät siis haluaisi minun muuttavan. Tiedän, että pärjään tietyllä tapaa käytännön elämän osalta varmasti, sen verran paljon olen joutunut kotiamme hoitamaan sekä huolehtimaan vanhempieni asioista heidän ollessaan poissa kotoa. Olen aina ollut rahoistani tarkka ja siitä olenkin saanut vanhemmiltani tunnustusta.
Toinen juttu onkin sitten toimeentulo. Asuinpaikkakunnallani minulle sopivien asuntojen vuokrat ovat n.350-500e/kk. Minulla on lukion ohella työpaikka, jossa olen töissä viikonloppuisin ja lomilla. Minulla on säästössä rahaa ja palkkaa tulee noin 100-200e kuukaudessa (kesälomalla toki enemmän) ja tiedän, etten pärjäisi pelkästään säästämilläni rahoilla ja tuolla palkalla, joka vaihtelee kuukausittain. Kelan sivuilla olevilta laskureilta olen selvittänyt, että asumistukea voisin yksinasuvana täysi-ikäisenä saada hieman yli 300e/kk. Toinen juttu onkin sitten opintotuki. Laskurin mukaan voisin saada opintotukea n. 250e/kk, mutta tuon lisäksi laskuri ilmoittaa opintolainan valtiontakauksen määrän/kk? Jos haen opintotukea, onko minun tällöin pakko ottaa opintolainaa?
En tiedä Kelan tukien saamisesta paljoakaan, vaikka isoveljeni eli niillä muutaman vuoden. Häneltä en voi kysyä tästä asiasta, sillä tieto voi olla jo vanhentunutta ja pelkään myös hänen kertovan ajatuksistani vanhemmillemme, jotka pistäisivät kapulat rattaisiin heti alkuunsa. Uskon vanhempieni luota pois muuttamisen parantavan välejämme sekä vaikuttavan positiivisesti mielialaani ja opintoihini.
Siksi toivonkin apua näihin kysymyksiin. Olen yrittänyt etsiä netistä tietoa huonoin tuloksin enkä tiedä mitään muutakaan paikkaa, josta näitä kysymyksiä kysellä. Onko siis opintorahan vastaanottajan pakko ottaa myös opintolainaa? Entä eiväthän vanhempani voi pakottaa minua asumaan kotona 18 vuotta täytettyäni? Mitä minun on tehtävä, jos he eivät suostu kotoani pois muuttamiseen? Mistä voisi saada lisää apua näiden kaltaisiin kysymyksiin? Juuri muuttoa ja raha-asioita kun mietin.
Kiitos jo etukäteen vastauksesta! Toivon, että kysymykseni olivat tarpeeksi selviä ymmärrettäviksi.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksistäsi! Kotoa muuttaminen on aina iso asia niin muuttajalle kuin vanhemmillekin, se on yhden aikakauden päätös, kun lapset muuttavat kotoa. Joskus se on jopa pelottavampaa äidille ja isälle kuin nuorelle, sekin on hyvä muistaa. Kun olet täyttänyt 18 vuotta, voit muuttaa pois kotoa, vaikka vanhempasi sitä vastustaisivatkin. Kysymykseesi onko pakko ottaa opintolainaa, jos nostaa opintotukea on vastaus ei, mutta toimeentulotukea et saa, ellet ole nostanut opintolainaa tai saanut päätöstä siitä, että et sitä saa (maksuhäiriömerkintä voi olla syy). Asumistukea olet oikeutettu saamaan, jos tulosi ovat alle heidän rajojensa. Voit käydä Kelassa keskustelemassa tukiasioista tai jos haluat enemmän apua ja tukea kannattaa olla yhteydessä etsivään nuorisotyöntekijään heidän kanssaan voi hyvin selvitellä näitä asumis- ja raha-asioita kuin myös omaan jaksamiseen liittyviä asioita. Linkistä yhteystiedot: https://www.reimari.info/nuorten-vaasa/etsiva-nuorisotyo-onigo/.

Nuorisoasema Klaara on myös paikka, johonka voit olla yhteyksissä omasta jaksamisestasi: https://klaara.vaasa.fi/etusivu.

Toivottavasti löydät ratkaisuja omaan tilanteeseesi ja asiat järjestyvät! Huomioithan, että niin etsivien kuin Klaarankin palvelut ovat luottamuksellisia ja ilmaisia!

Terv Nuorisotiedottaja Tiina P

Paha olo

Olen siis 15v tyttö. Olen ennen ollut masentunut, ja viiltelin paljon. Vanhempani näkivät viiltelyni ja meinasivat laittaa minut koulukotiin, mutten kuitenkaan joutunut sinne. Minulla on veli ja sisko, nykyään minulla onsinua erioikeudet kuin heillä. Minua kohdellaan eritavalla, eikä oteta huomioon kuin heitä. Itken todella usein, sillä toiveitani eikä ajatuksiani kuunnella. Mietin, voisiko tilanteeni johtua siitä kun ennen viiltelin?:(

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi

Kurjaa kuulla, että on ollut masennusta ja viiltelyä. Harmittavaa lukea myös, että koet olevasi eri asemassa sisaruksiisi nähden. Toivottavasti olet päässyt yli masennuksesta ja viiltelystä.

Sinun kannattaa keskustella vanhempiesi kanssa kokemuksestasi, että sinun mielestä sinulla on erilaiset oikeudet kuin sisaruksillasi. Voit nostaa asian keskusteluun esimerkiksi kertomalla konkreettisia esimerkkejä kokemuksistasi. Vanhemmillasi on varmasti hyvä tahto ja ajatus, mutta eivät välttämättä tiedä ja näe kuinka sinä koet asian ja erilaisen kohtelun. Masennus ja viiltely on ollut sinulle haastavaa, mutta myös vanhemmillesi. Jos koet, että sinun on hankala päästä tilanteesta eteenpäin ja asia ei tunnu ratkeavan, niin voit myös jutella asiasta esimerkiksi koulukuraattorin kanssa ja miettiä hänen kanssaan miten toimia tilanteessa ja saada tilanteeseen muutosta. Se, että sinä itset usein kokemasi kohtelun takia ei ole hyvä. Minulla tulee mieleen myös sen, että oletko keskustellut veljesi ja siskosi kanssa siitä miten koet teidän erilaiset oikeudet. Ehkä sekin, että he huomaavat asian ja ymmärtävät miten sinä koet asian voi muuttaa tilannetta.

Kovasti tsemppiä tilanteeseen. Sinun kannattaa myös käydä lukemassa suhteista aikuisiin Nuortenelämän sivulla

terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

Kommuuniasuminen

moi.
Voinko opiskeltuani muuttaa kommuuniin, eli kommuuniasua?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysyt, voitko opiskeltuasi muuttaa kommuuniin. Jos tarkoitat sitä, että muuttaisit toisen asteen opintojen jälkeen kommuuniin asumaan, niin se kyllä onnistuu, koska tällöin olet täysi-ikäinen. Täytettyäsi 18 vuotta, voit itse päättää asumisestasi. Alle 18-vuotiaana tarvitset vanhempien suostumuksen omilleen muuttamiseen ja tukiasiat ovat paljon mutkikkaampia. Tietoa ensimmäiseen asuntoon muuttamisesta, ja erilaisista asumismuodoista, saat täältä. Kommuuniasuminen on hyvä asumismuoto kaveriporukoille, sosiaalisille ihmisille ja etenkin sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista.

Kommuunissa asuvien tukiasiat voivat tuntua hieman monimutkaisilta. Yleisen asumistuen saaminen ja määrä riippuvat useasta tekijästä kommuuniasumisessa. Jos kommuunissa asuvilla on erilliset vuokrasopimukset, eikä vuokrasopimuksessa mainita kaikkien olevan yhdessä vastuussa vuokrasta, saavat he kaikki asumistukea erikseen. Tällöin asujien tulot eivät vaikuta toisten tukiin. Jos vuokranantaja vaati asukkailta yhteisvastuullisuutta vuokranmaksusta, niin tällöin asukkaat saavat yhteisen asumistuen, ja asukkaiden tulot vaikuttavat toisten tukiin. Yhteisvastuulla tarkoitetaan sitä, että jos joku asukkaista ei kykene esimerkiksi maksamaan vuokraa, pitää muiden asukkaiden maksaa hänen osuutensa.

Toivottavasti sain muotoiltua asumistukiasiat tarpeeksi selkeästi!

Mukavaa joulunaikaa sinulle!

Terveisin, Kalle – Nuortenelämä.fi

Millaisia tukia 16 vuotias voi saada?

Hei,

olen ensi syksynä opiskeluiden takia todennäköisesti muuttamassa vieraalle paikkakunnalle. Eniten minua mietityttää miten, mistä ja millä perustein voin saada rahaa esim. kelalta. Vanhempani eivät ole kovinkaan hyvätuottoisessa työssä, joten heillä ei välttämättä ole varaa kustantaa kaikkia menojani. Toisella harkitsemallani opiskelu paikkakunnalla on asunto, joka pienentäisi kuluja. Mutta toisessa paikassa ei ole asuntoloita, opiskelija-asuntoja, nuorisoasuntoja yms. Vuokrat paukkuvat 400-700e ja olisihan sitten muitakin kuluja tietenkin tiedossa (esim. vesi, sähkö, liittymä, ruoka yms.) Toivoisin selkeää ja monipuolista vastausta JOS mahdollista. Kiitos jo etukäteen!!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Olet muuttamassa ensi syksynä opiskeluiden perässä uudelle paikkakunnalle. Sinua mietityttävät raha-asiat ja se, kuinka voit maksaa omat kulusi, kun vanhemmillasi ei välttämättä ole varaa kustantaa kaikkia menojasi. Kysyt, millaisia tukia 16-vuotias voi saada.

Hienoa, että hoidat itse omia tukiasioitasi ja olet kiinnostunut toimeentulostasi! Nämä tukiasiat voivat välillä olla hieman epäselviä ja monimutkaisia. Kovin monet asiat vaikuttavat tukien saamiseen.

16-vuotiaana olet vielä lapsilisän piirissä. Eli vanhemmillesi maksetaan lapsilisää sinusta siihen asti, kunnes täytät 17 vuotta. Opintorahaa ei makseta alle 17-vuotiaille. Eli täytettyäsi 17 vuotta voit alkaa nostamaan opintorahaa.

Opintolainan valtiontakaus sinulla on mahdollista saada, jos vanhempiesi vuosittaiset tulot ovat yhteensä alle 61 000 euroa. Lainaa on mahdollista saada 300 euroa kuukaudessa. 

Yleistä asumistukea ei myönnetä opiskelijalle, jos hän ei saa opintotukea. Opintotuki siis käsittää edellä mainitut opintorahan ja opintolainan. Eli jos sinulle myönnetään opintolaina, voit saada myös yleistä asumistukea. Yleinen asumistuki kattaa maksimissaan 80% asumiskuluistasi, joihin sisältyy vuokra, vesimaksu ja lämmityskulut.

Eli 16-vuotiaana sinun on mahdollista saada opintolaina, jos vanhempiesi tulot yhteensä ovat alle 61 000 euroa vuodessa. Jos sinulle myönnetään opintolaina, sinun on mahdollista saada yleistä asumistukea. Tämän keskustelun perusteella opintolainaa ei ole pakko nostaa, riittää että se on myönnetty. Tilanne muuttuu siinä vaiheessa kun täytät 17 vuotta. Silloin alat saamaan opintorahaa ja saat siihen lisäksi yleistä asumistukea. Alaikäiselle myönnetyn opintorahan määrä riippuu vanhempiesi tuloista.

Voitte täyttää hakemuksia netissä yhdessä vanhempiesi kanssa. Voitte myös käydä vanhempiesi kanssa Kelan toimipisteessä keskustelemassa Kelan palveluneuvojan kanssa tukiasioista. Ajan voitte varata täältä.

Hyvää loppusyksyä ja tsemppiä koulupaikan saamiseen!

Terveisin, Kalle – Nuortenelämä.fi

Muuttaminen ilman vanhempien suostumusta

Heippa. Voiko 17 vuotias muuttaa kotoaan pois ilman vanhempien lupaa. Olen 16v tyttö ja haluaisin muuttaa pois kotoa, vanhemmat eivät t tietenkään suostu siihen. Haluaisin muuttaa, että saisin opiskella rauhassa ja saada vapautta. Olen töissä ja uskon, että pärjäisin kyllä yksin. Jos lähtee kotoaan 17v ilman vanhempien tietämystä ja poliisit tulevat perään, mitä he tekevät jos heille sanoo, että on parempi asua täällä ja on turvassa ja onnellinen, kun on melkein jo täysi-ikäinenkin.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Nuori !

Kiitos viestistäsi. Kysyt, voiko 17-vuotias muuttaa kotoa pois ilman vanhempien lupaa. Mietit, miten kävisi poliisien kanssa, jos he tulisivat perääsi, jos muutat ilman vanhempien lupaa.

Alle 18-vuotias ei voi muuttaa ilman huoltajan, eli sinun tapauksessasi ilman vanhempasi lupaa. Alaikäinen tarvitsee vuokrasopimukseen huoltajan kirjallisen suostumuksen. Et siis saisi vuokra-asuntoa alaikäisenä, jos vanhempasi ei anna siihen lupaa. Vanhempasi ovat elatusvelvollisia ja vastuussa sinusta siihen saakka, kun täytät 18. Vanhemmilla on oikeus päättää alaikäisen lapsensa kasvatuksesta, asuinpaikasta ja muista lasta koskevista asioista.

On kuitenkin reilua, että vanhemmat ottavat huomioon myös lapsensa mielipiteet ja toiveet. Voisitkohan vielä jutella vanhemmillesi muutosta? Voisit samalla perustella, miksi sinulle on tärkeää, että saisit muuttaa pois kotoa. Näin he saattaisivat ymmärtää sinua paremmin. Keskustelu kannattaa pitää asiallisena. Osoita vanhemmillesi, että olet valmis ottamaan itsenäistymisen askeleen ja pärjäät omillaan asuessa. Täältä Nuortenelämä.fin Elävää elämää –tietoalueelta voit lukea omaan kotiin muuttamisesta. 

Et kertonut tarkemmin, miksi et tahdo asua kotona ja miksi sinun olisi parempi asua omillasi. Jos kotiolosi ovat huonot eli jos esimerkiksi koet, että sinun ei ole turvallista asua kotonasi, sinun kannattaa hakea tilanteeseesi neuvoa/apua. Voit hyvin jutella tilanteestasi esimerkiksi koulusi kuraattorin kanssa. Keskustelut hänen kanssaan ovat luottamuksellisia. Voit myös jutella anonyymina jossakin nuorille suunnatussa chatissa ja saada tukea turvalliselta aikuiselta. Avoimet chatit löydät täältä Netarin sivuilta.

Tsemppiä kovasti ja hyvää loppuvuotta! :)

Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Omilleen?

Voiko 16- vuotias muuttaa kotoa pois ilman huoltajan lupaa. Muuttaisin poikaystäväni luo joten vuokrasopimusts ei tarvitse kirjoittaa eli siihen ainakaan en tarvitse vanhempiani.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Pikkumyy ja kiitos viestistäsi!

Kysyt, voiko 16-vuotias muuttaa kotoa pois ilman huoltajan lupaa.

Tiesitkin jo hyvin, että alaikäinen tarvitsee vuokrasopimuksen tekemiseen huoltajan suostumuksen. Alaikäinen tarvitsee kuitenkin joka tapauksessa huoltajan suostumuksen kotoa pois muuttamiseen, koska huoltaja on elatusvelvollinen ja vastuussa alaikäisestä lapsestaan. Huoltajalla on oikeus päättää alaikäisen lapsensa kasvatuksesta, asuinpaikasta ja muista lasta koskevista asioista. On kuitenkin reilua, että huoltaja ottaa huomioon myös lapsensa mielipiteet ja toiveet.

Et kertonut tilanteestasi tarkemmin, mutta kannustan sinua keskustelemaan huoltajasi kanssa muutosta. Voisit kysyä häneltä, minkä vuoksi et saisi muuttaa poikaystäväsi luo. Voisit samalla perustella hänelle, miksi sinulle on tärkeää, että saisit muuttaa. Näin hän ehkä ymmärtää sinua paremmin. Keskustelu kannattaa totta kai pitää asiallisena. Osoita huoltajallesi, että olet valmis ottamaan itsenäistymisen askeleen ja muuttamaan pois kotoa. Voi olla, että hän vain ajattelee sinun parastasi, eikä tahdo, että sinulle sattuisi mitään pahaa ja siksi tahtoo sinun asuvan kotona. Kotona hän tietää sinun olevan turvassa. Voit kertoa hänelle, millaista poikaystäväsi luona asuminen tulisi olemaan ja miten elättäisit itsesi – osoita hänelle, että pärjäät.

Jos huoltajasi ei lopulta suostu muuttoosi, yksi vaihtoehto on, että teette kompromissin ja asut esimerkiksi osan ajasta kotona ja osan ajasta poikaystäväsi luona. Uskon kyllä, että löydätte varmasti ratkaisun tilanteeseenne.

Voit halutessasi lukea omilleen muuttamisesta Nuortenelämä.fi:n Elävää elämää –tietoalueelta ja valmistautua sen eri artikkeleiden avulla keskusteluun ja kotoa pois muuttamiseen. 

Tsemppiä keskusteluhetkiin! :)
Syysterkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Sivut