Täältä löydät Omaan kotiin -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

lastensuojelu täysikäisenä

Hei,
Haluaisin asumaan pois kotoa paikkaan jossa edelleen huolehditaan, siis perhekoti/laitos/tms. Kotonani on rankkaa, ei kuitenkaan niin pahasti asiat, että välitön sijoitus tarpeellista. Voimaa ei ole oikein mihinkään. Täytän tämän vuoden puolella 18. Yksin en pysty vielä asumaan, en jaksaisi hoitaa itseäni (ruokaa, siivousta yms). Kuitenkin kotona on todellla rankkaa (riitaa, kotityöt vastuullani suuresti).
Haluan kuulla, onko mahdollisesti jotain asumismuotoa, jossa myös täysikäne voi asua autetusti? Myöskään "osasto hoidon tarpeessa" en ole. Koti tilanteeni ei ole paranemassa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa! 

Kiitos kysymyksestäsi. Haluaisit pois kotoa esimerkiksi perhekotiin tai johonkin laitokseen. Kotona sinulla on rankkaa: esimerkiksi riitaa ja iso vastuu kotitöistä. Kysyt, olisiko asumismuotoa, jossa täysi-ikäinen voisi asua autetusti.  

Ikävä kuulla, että sinulla on rankkaa omassa kodissasi. Hienoa, että haet tilanteeseesi apua. 

Esimerkiksi Nuorisoasuntoliiton NAL-palvelut tarjoavat tuetun asumisen palvelua 16–25-vuotiaille itsenäistyville nuorille ja nuorille aikuisille. Asiakkaina voi olla esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujat, lastensuojelun jälkihuollon asiakkaat, vaikeasta kotitilanteesta alaikäisenä itsenäistyvät nuoret, asunnottomat nuoret ja nuoret maahanmuuttajat. 

Jotta pääsee tällaiseen tuettuun asumiseen, vaatii se sosiaalityön suunnitelman ja päätöksen tuetusta asumisesta. Tuetun asumisen tarpeen kartoittaminen aloitetaan oman kunnan sosiaalitoimesta, eli aivan aluksi pitäisi soittaa sosiaalitoimistoon 

Sinun on mahdollista saada apua ja helpotusta tilanteeseesi. Sinulla on siihen myös oikeus. Kannustan sinua olemaan aivan aluksi yhteydessä etsivään nuorisotyöhön: 

Työn lähtökohtana on aina sinun itsesi asettamat tavoitteet. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Ota rohkeasti yhteyttä. 

Kovasti jaksamista sinulle, oli jo hyvä askel parempaa, kun laitoit meille viestiä. Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa sinua tilanteessasi yhä eteenpäin. <3 

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Omilleen muuttaminen ja rahatilanne

Hei.
Olen 18v ja olen löytänyt juuri sopivan vuokra asunnon läheltä kouluani. Asunto on juuri sopivan kokoinen minulle ja koiralleni (asunnossa lemmikit sallittu), vuokra sopiva eikä minun tarvitsisi tehdä isoja hankkeita muuttaessani. Vanhempieni luo on n. 20km joten esim viikonloppuisin saisin käydä kylässä jne mutta rahallisesti he eivät voi auttaa enkä sitä viitsi pyytääkkään. Olen laskenut että kelan tuet riittäisivät elämiseen ja vuokraan, mutta oma rahatilanne on erittäin huono sillä tili on melko tyhjä. Pärjäisin erinomaisesti omillani muuten, mutta mietinkin kuinka paljon rahaa pitäisi olla omasta takaa esim. muuttaessa ja onko mahdollista elää vuoden pelkillä tuilla viimeisen lukiovuoteni?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei 18 v! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olet suunnitellut omilleen muuttoa ja omaa talouden hoitamista itsenäisesti asuessasi. Olet siis laskenut, että Kelan tuet riittäisivät elämiseen ja vuokraan. Pärjäisit omillasi muuten erinomaisesti, mutta mietit, kuinka paljon rahaa pitäisi olla muuttaessa. Kysyt myös, onko mahdollista elää pelkillä tuilla viimeinen lukiovuotesi.  

Omilleen muuttamista varten on hyvä säästää rahaa, sillä muuttoon liittyy erilaisia rahallisia kulujaTässä lista rahallisista kuluista, jotka kannattaa huomioida ennen omilleen muuttamista: 

  • Takuuvuokran/vuokravakuuden maksaminen. (Yleensä 1-3 kk vuokran suuruinen summa.) 
  • Kotivakuutuksen hankkiminen.  
  • Sähkösopimuksen solmiminen. 
  • Nettiyhteyden hankkiminen. 
  • Huonekalujen hankkiminen. 
  • Muuttoauton vuokraaminen tai muuttofirman palvelut, mikäli läheistesi apu muutossa ei riitä. Hintoja voit katsella netistä esimerkiksi hakusanalla muuttoauto + paikkakuntasi.  

Kannustan sinua selvittämään noiden menojen hintoja etukäteen ja laskemaan, paljonko tarvitsisit näihin rahaa. Se, paljonko kyseiset menot maksavat, voi vaihdella suurestikin. On esimerkiksi iso ero, ostaako huonekalut uutena vai kirpparilta, vai saako osan kenties sukulaisilta.  

Muuttaessa omilleen on hyvä olla rahaa säästössä myös yllättäviä kuluja varten (esim. eläinlääkärikulut). Tai vähintäänkin suunnitella vanhempien kanssa, kenen puoleen voit kääntyä, jos yllättäviä kuluja tulee. 

Yleisesti ottaen on mahdollista elää viimeinen lukiovuosi pelkillä Kelan tuilla. Kela siis myöntää taloudellista tukea tarvitsevilleomillaan asuville opiskelijoille yleensä opintotukea (johon kuuluu opintolainan valtiontakaus ja opintoraha) sekä yleistä asumistukea. Näillä tuilla on mahdollista pärjätä lukiovuosi. Siihen vaikuttaa kuitenkin paljon oma rahankäyttösi ja esimerkiksi vuokrasi suuruudella on asiaan vaikutusta. Hyvä suunnittelu ja budjetointi edistävät asiaa. :)

Tsemppiä omilleen muuttoon ja ihanaa viimeistä lukiovuotta!  

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

vuokravakuus ym. Viralliset asiat

Mistä saisi apua kun olen muuttamassa uuteen paikkakuntaan opintojen perässä. En tiedä kuinka hakea vuokravakuutta ja asumistukea, olisi ihana jos näistä voisi soittaa jollekkin joka osaa auttaa, mutta en tiedä mihin? Kiitos avusta!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Pohdit, mitä kautta voisit saada apua vuokravakuus- ja asumistukiasioihin muuttaessasi uudelle paikkakunnalle opintojen perässä.

Kysymyksessäsi ei mainita tätä uutta paikkakuntaa, mutta mikäli siellä toimii Ohjaamo, niin sitä kautta voi kysellä muuttoon, vakuuteen ja tukiin liittyviä asioita. Osoitteessa www.ohjaamot.fi voit hakea paikkakunnan perusteella lähimmän Ohjaamo -palvelun tiedot ja soittaa heille aukioloaikoina.
Jos uudella paikkakunnalla ei ole Ohjaamon palveluita saatavilla, voithan toki aloittaa asioiden selvittämisen Ohjaamo Jyväskylän kautta, puhelinnumero: 050 311 8877 (palveluaika ma-pe klo 8-16).

Myös etsivä nuorisotyö voi olla apuna tällaisissa kysymyksissä ja asioiden selvittelyssä. Etsivää nuorisotyötä toteutetaan laajasti ympäri Suomen. Kannattaa siis tutustua uuden paikkakunnan nuorisolle suunnattuihin palveluihin kaupungin/kunnan nettisivuilla. Sieltä selviää yleensä parhaiten, toimiiko paikkakunnalla etsiviä nuorisotyöntekijöitä ja mistä numerosta heidät tavoittaa.
Sekä etsivän nuorisotyön että Ohjaamon palvelut ovat maksuttomia ja alle 30-vuotiaille suunnattuja.

Onnittelut vielä opiskelupaikasta ja tsemppiä muuttoasian selvittelyyn!

Kesäterveisin,
Rita, Nuorten Jyväskylä

Muutto omilleni 15-vuotiaana?

Moi,
Oon kohta 15-vuotta täyttävä tyttö ja oon ruvennut jo muutama vuosi sitten miettimään omilleni muuttamista, kun perheen ilmapiiri on epävakaa ja kireä. Ideana olisi, että pääsisin muuttamaan viimeistään 17-vuotiaana pois kotoa, mutta mitä aikasemmin sitä parempi. Ymmärsin sen, että alaikäisenä pois kotoa muuttamiseen tarvii vanhempien luvan. Toinen antoi jo luvan sillä ehdolla, että näytän jonkun aikaa, että pystyn hoitamaan koulujutut hyvin, toiselle en ole vielä maininnut mitään muutosta, mutta onko siihen ehdotonta saada kummankin vanhemman lupa? Miten pärjäisin taloudellisesti? Vanhemmilla ei ole varaa auttaa paljon, mutta mietin että voiko 15-vuotiaana saada jostain osa-aikatyötä? Sain täksi kesäksi kesätöitä, mutta tarvisin sellaisen pitkäaikaisemman työn, esim. kävisin mahdollisesti kerran viikossa + viikonloput töissä (onko mahdollista 15-vuotiaalle?) Ja voiko 15-vuotiaana saada jostain asumis- tai muita tukia? Asuisin tosiaan edelleen omalla paikkakunnalla, mutta vaan omassa kämpässä, kunnes sitten siskon kanssa muutettaisiin mahdollisesti pois kun täytän 17.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle:

Hei omaan rauhaan,

Kiitos viestistäsi. Kerroit, että olet suunnitellut kotoa pois muuttamista jo jonkin aikaa. Mietit, tarvitseeko myös toiselta vanhemmalta luvan muuttamiseen alaikäisenä. Lisäksi oma talous ja rahatilanne mietityttää.

Olet aivan oikeassa siinä, että alaikäinen tarvitsee vanhempien/huoltajien luvan omilleen muuttaessa. Tämä siksi, että alaikäinen ei voi vielä itse allekirjoittaa vuokrasopimusta. Oletkin hienosti saanut jo puhuttua toisen vanhempasi kanssa asiasta. Tässä tilanteessa tarvitset kuitenkin kummankin vanhemman luvan muuttamiseen. Suosittelen kertomaan toiveistasi myös toiselle vanhemmallesi ja kysymään hänen lupaansa muuttamiseen.

Omaa taloutta ja rahatilannetta on hyvä miettiä ennen muuttoa ja näin oletkin jo tehnyt. Marttojen sivuilta löytyy paljon tietoa siitä, mitä asuminen maksaa. Tämä auttaa hahmottamaan sitä, paljonko tarvitset rahaa itsenäiseen elämään. Kannattaa siis käydä kurkkaamassa Marttojen sivut. Taloudellisesti pärjää silloin, kun tulot ovat suuremmat kuin menot.

15-vuotias voi hakea itsenäisesti pidempiaikaista työtä, kunhan oppivelvollisuus on suoritettu. Nuortenelämä.fi onkin koonnut vinkkejä juuri 15-vuotiaana töitä haaveilevalle nuorelle ja voit tutustua niihin täällä: https://www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle.

Itsenäisesti asuva alaikäinen nuori katsotaan kuuluvaksi vielä vanhempien ruokakuntaan, eikä voi suoraan saada asumistukea. 15-vuotias nuori voi kuitenkin saada asumistukea silloin, jos Kela katsoo nuoren elättävän itsensä (saa siinä määrin tuloja, että pärjää itsenäisesti). Eli jos käyt töissä, niin Kela saattaa maksaa sinulle asumistukea. Kelan sivuilta löytyy paljon tietoa myös muista mahdollisista tuista, kuten esimerkiksi opintotuesta ja perustoimeentulotuesta (https://www.kela.fi/).

Olet todella hyvin jo miettinyt tulevaisuuttasi ja itsenäistymistä. Kun omilleen muuttamista suunnittelee tarkkaan etukäteen, niin kaikki menee varmasti hyvin. Pääasia on, ettet jää ongelmatilanteissa yksin!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Voiko muuttaa omilleen lähemmäksi yläkoulua

Olen 15v poika ja kysyn saanko muuttaa lähemmäksi ylä-astettani jos minulla on vain tasan vuosi aikaa peruskouluni päättymiseen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! :) Tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle:

Hei Joku,

Kiitos viestistäsi. Pohdit, saisitko muuttaa lähemmäksi yläastetta, jos peruskoulusi päättymiseen on tasan vuosi aikaa. Alaikäisenä voit muuttaa omillesi, mutta tähän tarvitset vanhempien/huoltajien luvan. Tämä siksi, että alaikäinen ei voi itse allekirjoittaa vuokrasopimusta.

Jos saat vanhemmiltasi/huoltajiltasi luvan muuttaa, kannattaa pohtia tarkkaan itsenäistymiseen liittyviä asioita. Mistä tulet saamaan rahaa vuokranmaksuun? Selviätkö itsenäisesti arjesta (ruuanlaitto, siivoaminen, asioiden hoitaminen)? Kuka auttaa tarvittaessa?

Suosittelen käymään Nuorisoasuntoliiton sivuilla tutustumassa Asumisen ABC -materiaaleihin. Sieltä löydät paljon tietoa muuttamiseen ja itsenäistymiseen liittyen. Voit käydä tutustumassa Asumisen ABC -materiaaleihin tästä. Kun valmistautuu vähän etukäteen, niin omilleen muuttaminen menee varmasti hyvin!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Muutto omille

Saako minä ja minun kaveri muuttaa omaan kimppa kämppään minä ja minun kaverin ikä on 16 ja kaverin ikä 15 saako

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Asumisneuvoja Heidin vastaus:

Hei Gg,

Kiitos viestistäsi. Pohdit, että saisitteko sinä ja kaverisi muuttaa omaan kimppakämppään. Kerroit, että olette 16- ja 15-vuotiaita.

Voitte muuttaa yhdessä kimppakämppään, mutta tämä edellyttää tiettyjä asioita. Koska olette kummatkin vielä alaikäisiä, niin tarvitsette muuttamiseen luvan vanhemmilta/huoltajiltanne. Alaikäinen ei voi vielä itse allekirjoittaa vuokrasopimusta, vaan vanhemman/huoltajan tulee allekirjoittaa vuokrasopimus. Tämä tarkoittaa sitä, että allekirjoittanut henkilö on vastuussa loppukädessä kaikesta (esim. asunnon kunnosta sekä vuokranmaksusta).

Suosittelen, että tutustutte vielä Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -materiaaleihin, jotka löydätte NALin sivulta. Sieltä saatte paljon tietoa omilleen muuttamisesta sekä budjettilaskurin, jolla voitte suunnitella omaa talouttanne. Tärkeintä omilleen muutossa on suunnitelmallisuus. Voitte miettiä valmiiksi, mistä tulette saamaan rahaa vuokranmaksua varten, osaatteko laittaa ruokaa itsellenne ja kehen tulee olla yhteydessä ongelmatilanteen sattuessa.

Kun olette valmistautuneet muuttamaan omillenne, niin jutelkaa asiasta vanhempienne/huoltajienne kanssa. Hyvin suunniteltuna omilleen muuttaminen menee varmasti hyvin!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Omman kotiin

Millon on oikea aika muuttaa omaan kotiin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Asumisneuvoja Heidin vastaus: 

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi. Kysyit, että milloin olisi oikea aika muuttaa omaan kotiin. Tähän ei valitettavasti ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, vaan se on todella yksilökohtaista. Toiset ovat valmiita muuttamaan jo todella nuorella iällä omaan kotiin (esim. opiskelujen perässä paikkakunnan vaihtaminen) ja toiset asuvat hyvinkin pitkään kotona. Alaikäisenä ei kuitenkaan voi vielä itse allekirjoittaa vuokrasopimusta, vaan vanhempien/huoltajan tulee tehdä se. Itse muutin 21-vuotiaana pitkään harkittuani asiaa.

Tärkeintä omilleen muuttaessa on kuitenkin se, että suunnittelee omaa asumistaan etukäteen tarkasti. Voit pohtia esimerkiksi sitä, mistä tulet saamaan rahaa vuokranmaksuun ja muihin kuluihin (esim. ruoka, puhelinlasku, sähkölasku, lääkkeet, vaatteet, harrastukset yms.) Oma rahatilanne riippuu paljon siitä, että opiskeletko, käytkö töissä vai teetkö mahdollisesti kumpaakin samaan aikaan.

Kannattaa miettiä myös sitä, selviydytkö jo itsenäisesti esimerkiksi ruuan laitosta, pyykkien pesemisestä, laskujen maksamisesta ja oman kodin siivoamisesta. Nämä asiat tulevat omassa kodissa vastaan lähes päivittäin. On hyvä tiedostaa ketkä ovat niitä läheisiä (perhe, kaverit ja muut tukihenkilöt), joilta voit tarvittaessa pyytää apua ja neuvoa ongelmatilanteissa. On tärkeää, että et jää yksin.

Oikea aika muuttaa omaan kotiin on todennäköisesti juuri silloin, kun tunnet itse olevasi siihen täysin valmis ja pystyt pitämään itsestäsi sekä taloudestasi huolta. Suosittelen, että käyt tutustumassa Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -materiaaleihin. Sieltä löytyy esimerkiksi testi ”Oletko valmis muuttamaan pois kotoa?”. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Muutto omaan kotiin

Moikka, oon 15-vuotias tyttö ja oon tällä hetkellä 9. luokalla. Mun ois tarkotus lähtee ennestään tuttuun paikkaan opiskelemaan, jossa asuin koko elämäni ennen kuin täytin 14. Oon katteellu et mitä tukia voin saada, ja en saa opintotukea ollenkaan, joten onko mahdollista saada mitään vielä tässä iässä? Tosiaan porukat on valmiina maksamaan osan menoista, mutta pitäs keksiä miten saan sit sen lopun maksettua ite. Toimin myös lastenhoitajana, mutta se ei ole säännöllistä eikä siitä paljoa rahaa saa. Yritän päästä koko kesäksi töihin, jolloin saisin ekat vuokrat maksettua siitä tulevilla rahoilla? Onko minkäänlaisia vinkkejä näin nuorelle, joka on muuttamassa pois vanhempien nurkista?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle:

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi. Kerroit, että sinun olisi tarkoitus lähteä opiskelemaan ennestään tuttuun paikkaan ja mahdollisesti muuttaa myös omilleen samalla. Oletkin jo hienosti selvittänyt opintotuen mahdollisuutta ja ajatellut omaa talouttasi. Koska alaikäisenä vanhempasi ovat vielä elatusvelvollisia, on tukien saaminen hieman haastavampaa.

Vaikka et saisikaan opintotukea, niin oletko selvittänyt, saisitko mahdollisesti opintorahan oppimateriaalilisää? Oppimateriaalilisää voivat saada opintotukeen oikeuttavaa ammatillista koulutusta tai lukiokoulutusta suorittavat. Myös 15- ja 16-vuotiaat voivat saada sitä, vaikka he eivät voi saada muuta opintorahaa. Voit lukea lisää opintorahan oppimateriaalilisästä täältä: https://www.kela.fi/opintotuki-opintoraha#oppimlisa

Mikäli työskentelet enemmän opintojen aikana, voit olla oikeutettu myös yleiseen asumistukeen. Kelan mukaan alaikäiselle voidaan myöntää asumistuki, mikäli hän saa tarpeeksi tuloja kuukaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulisi saada sen verran tuloja kuukaudessa, että pystyt pääsääntöisesti elättämään itsesi ja vastaamaan asumismenoista itsenäisesti. Voit olla tukiasioissa yhteydessä suoraan Kelaan ja pyytää heitä auttamaan tilanteesi selvittämisessä (www.kela.fi).

Hienoa kuulla, että yrität päästä koko kesäksi töihin. Suosittelen säästämään rahaa muuttoa varten niin, että sinulla olisi ainakin vakuus, parin kuukauden vuokra sekä vähän ylimääräistä tililläsi muuttovaiheessa. Näin vuokranmaksun kanssa ei tule heti ongelmia, jos vaikka et saisikaan tukea tai töitä. Kannattaa miettiä myös, miten saat kesätöiden jälkeen maksettua asumisen kustannukset, jos rahat eivät riitäkään (esimerkiksi kevyttä viikonloppu/iltatyötä?).

Vinkkejä itsenäistyvälle nuorelle on paljon ja suosittelenkin sinua tutustumaan Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -materiaaleihin osoitteessa http://nal.fi/asumisen-abc/. Sieltä löytyy paljon tietoa omaan kotiin muuttavalle nuorelle (mm. budjettilaskuri). Kun muuttoa suunnittelee etukäteen, niin asuminen lähtee varmasti hyvin käyntiin. Tsemppiä! 

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Moikka yritä tsempata tosta jutusta.


18v kaverin kanssa muutto yhteen

Muutetaan tammikuussa syntymäpäiväni jälkeen yhteen kaverini kanssa. Täytän siis 17 ja kaveri on 18. Vanhempani, äitini yksinhuoltajana aikoo tulla vahtimaan minua kun asun kaverin kanssa. äitini on siis koko elämäni ajan ollut paljon poissa työreissuilla ja olen ollut paljon yksin kotona ja kykenen pitämään itsestäni huolta, hän tietää sen aivan hyvin mutta ei myönnän sitä. Meillä ei siis ole parhaimmat välit. Onko se laillista että äitini tulee minun ja kaverini kotiin "vahtimaan" minua? Aiotaan siis vuokrata asunto ja olisin alivuokralaisena kaverilleni. Onko jotain lakia tähän päinkään missä puhutaan siitä saako vanhempi tulla 18v kaverini vuokraamaan asuntoon minua "vahtimaan"?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Alaikäisenä omilleen muuttamiselle ei ole laillisia esteitä. Kuitenkin huoltajat, eli äitisi on vielä elatusvelvollinen ja vastuussa sinusta, joten tarvitset hänen suostumuksensa pois muuttoon. Kerrot viestissäsi, että sinulla ja äidilläsi ei ole tällä hetkellä kovin hyvät välit, eikä hän halua, että muutat pois kotoa. Suosittelen, että juttelette asiasta kasvotusten ja kerrot hänelle perusteluineen, miksi sinun mielestäsi kotoa pois muuttaminen olisi hyvä idea. Alaikäisenä et voi solmia itsenäisesti vuokrasuhdetta, vaan yleensä vuokrasopimukseen pyydetään huoltajan suostumus tai vaihtoehtoisesti vuokraospimus tehdään suoraan huoltajan nimiin. Teidän täytyy siis päästä kotoa pois muuttamisesta yhteisymmärrykseen, jotta se on mahdollista.

Yksin asumiseen liittyy myös todella paljon kuluja, joista sinun tulee jatkossa huolehtia ystäväsi kanssa. Vuokran lisäksi teidän tulee maksaa sähköstä ja vedestä sekä kodin vakuuttamisesta. Myös puhelin ja nettilaskut sekä ruokaan menevät kulut tulevat teidän hoidettaviksenne. Omilleen muuttamisessa tulee siis huolella ensin laskea, onko muuttaminen tässä hetkessä vielä edes mahdollista taloudellisesti. Kelan maksamaa asumistukea voi alle 18-vuotias itsenäisesti asuva saada silloin jos hänellä on tuloja tai hän saa opintotukea tai muuta tukea. Eli jos olet opiskelemassa, tulee sinun ensin hakea opintotukea, jonka jälkeen voit hakea asumistukea. Kannattaa kuitenkin ensin hyödyntää Kelan nettisivuilla olevia laskureita ja katsoa, minkä verran etuuksia sinun olisi mahdollista saada.

Ymmärrän, että kaverin kanssa yhteiseen kimppakämppään muuttaminen houkuttelee. Itsenäistyminen ja omaan kotiin muuttaminen onkin ihanaa! Suosittelen kuitenkin sinua malttamaan mielesi ja juttelemaan ensin äitisi kanssa. Voitte yhdessä laskea, onko muuttaminen vielä järkevää vai olisiko parempi odottaa vielä vuosi, kunnes täytä 18 ja sinulla on paremmat mahdollisuudet tulla taloudellisesti omillasi toimeen. Vuoden aikana ehdit myös säästää rahaa muuttokustannuksia varten, josta on myös iso apu.

Toivottavasti pääsette asiasta yksimielisyyteen.
Terveisin, Karoliina
tietopalveluohjaaja, Oulu

En siis sanonut ettei äitini anna minun muuttaa kaverini kanssa yhteen, hän on tietoinen siitä ja antaa muuttaa. Tiedän kaikki kela asiat ja kulut mutta kysymys oli että saako hän tulla vuokrakämppään "vahtimaan" minua kun olen alivuokralaisena kaverilleni joka on 18-vuotias? Minun ja äitini huonot välit eivät vaikuta mihinkään se oli vaan taustatietoa. Tiedän että äitilläni on minusta vastuu. Kysymys oli siis että onko laillista että äitini tulee "vahtimaa" minua toisen vuokraamaan kämppään?


Hei!

Koska olet alaikäinen, äidilläsi on velvollisuus huolehtia sinusta kuten kirjoititkin. Toisaalta sinulla on myös oikeus yksityisyyteen. Voisitte yhdessä äitisi kanssa sopia pelisäännöt ja pyytää hänet kylään kun sinulle sopii. Tämä voisi lievittää myös äitisi huolta. Olisi hienoa jos saisitte asiat sovittua hyvässä yhteisymmärryksessä äitisi kanssa.

Selvitän asian laillisen puolen vielä asianajajalta ja palaamme asiaan.

Ystävällisin terveisin:

Anni tietopalveluohjaaja, Oulu

 

Hei!
Selvittelimme asiaa vielä asianajajan kanssa ja hän vastasi seuraavasti:

"Ädillä on huoltajana vastuu lapsen hyvinvoinnista. Jos on aihetta olettaa, että nuori ei esim. tule selviämään yksin asumisen haasteista tai hänen hyvinvointinsa voi vakavasti vaarantua yksin asumisen myötä, huoltajalla on siinä tilanteessa tietenkin vastuu lapsesta. Varsinaisesti mikään laki tai lainkohta ei taida kuitenkaan ottaa tällaiseen kysymykseen suoraan kantaa."

Ehdotan siis, että juttelette äitisi kanssa ja sovitte yhteiset pelisäännöt, joiden mukaan kumpikin toimii.

Terveisin,

Karoliina, tietopalvelu Ohjaaja Oulusta

Omille muutto

Pystyykö 15v tai 16v muuttamaan omilleen ilman vanhempien suostumusta? Mun omalle mielenterveydelle ei todellakaan oo hyväksi asua kotona, ja haluaisin vain omilleni mutta tiedän ettei vanhempani suostuisi siihen että muutan omilleni

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi. Muutto omaan kotiin onnistuu, mutta tarvitset siihen huoltajan suostumuksen, koska

  1. Huoltajat ovat lain mukaan elatusvelvollisia ja vastuussa alle 18-vuotiaasta lapsestaan. Huoltajat voivat päättävää esimerkiksi lapsen asuinpaikasta.
  2. Alle 18-vuotias ei voi itsenäisesti solmia vuokrasuhdetta vuokranantajan kanssa. Jotkut vuokranantajat pyytävät huoltajan suostumuksen vuokrasopimuksen solmimiseen, toiset taas vuokraavat asunnon huoltajalle, ja huoltaja sitten antaa lapsensa asua asunnossa.​

Oman asunnon saamiseen liittyy paljon erilaisia vastuukysymyksiä esimerkiksi vuokranmaksu, sähkö, vesimaksut, kotivakuutus ja omat elinkustannukset. Opiskelu toisella paikkakunnalla on myös yksi väylä muuttamiseen, mutta siihenkin tarvitaan huoltajan lupa.

Tässä Nuorisoasuntoliitto ry:n sivut, joilta löytyy tietoa asunnon etsimisestä ja siihen liittyvistä asioista. 

Oman paikkakuntasi etsivä nuorisotyö on luottamuksellista ja maksutonta ohjaus- ja tukipalvelua ja se voisi auttaa sinua selvittämään suunnitelmiasi.

Hyvää syksyn jatkoa sinulle!
Toivoopi Marja-Leena

Sivut