Täältä löydät Omaan kotiin -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Muutto alaikäisenä

Moikka! Täytän parin kuukauden päästä 18 ja miettisin että voiko asuntoa hakea jo nyt 17 vuotiaana mutta allekirjoittaa vuokrasopimus vasta sillon kun olen 18 täyttänyt? Siihen ei kuitenkaan ole pitkä aika että olen täysi-ikäinen ja muutto tulisi huomattavasti nopeammin jos tämä onnistuu

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heips. Tässä Susannan vastaus: 

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Jos suunnitelmissasi on muuttaa mahdollisimman pian täytettyäsi 18 vuotta, voit ja sinun kannattaakin selailla vuokra-asuntoja, sillä sopivan vuokra-asunnon löytämiseen saattaa mennä aikaa. Voit olla yhteydessä vuokranvälittäjään ja tiedustella asunnon vapautumista, jos se vaikka sattuisi ajankohtaan, jolloin olet jo täysi-ikäinen. Tosiaan alaikäisenä et voi tehdä vuokrasopimusta itsenäisesti, vaan tarvitset huoltajan suostumuksen sopimuksen tekemiseen, jotta vuokrasopimus on pätevä.

Jos kaipaat apua itsenäiseen asumiseen liittyvissä asioissa, voit olla myös meihin yhteydessä niin katsotaan miten voisimme sinua auttaa:
Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Nuorten Turku, Aurakatu 16, puh. 040 183 3562, s-posti: nuortenturku@turku.fi

Tässä vielä muutamia hyödyllisiä linkkejä itsenäiseen asumiseen ja vuokra-asuntojen etsimiseen liittyen:

https://nal.fi/asumisen-abc/

https://www.tvt.fi

www.turunnuorisoasunnot.fi

https://www.tsvv.fi/vuokra-asunnot/

https://www.turunvuokra-asunnot.fi/etusivu.html

https://tys.fi/

Jos omassa elämäntilanteessasi tai perheessä on erityisiä haasteita, voit ottaa yhteyttä myös nuorten asumisneuvojaan. Nuorten asumisneuvojan palvelut on tarkoitettu nuorille, joilla asunnon saaminen tai asumisen onnistuminen edellyttää kokonaisvaltaista tilannekartoitusta ja yksilöllistä ohjeistusta.

Tässä yhteystiedot: Nuorten asumisneuvoja Seija Petman, puh. 0400 491764 tai seija.petman@turunnuorisoasunnot.fi.

Terveisin Susanna (Nuorten Turku)

Omaan kotiin

Suunnitelmissani on muuttaa toiselle paikkakunnalle ensimmäiseen omaan kotiin, sillä haluan itsenäistyä kunnolla ja hieman vaihtelua. Minulla ei kuitenkaan vielä ole töitä, mutta opiskelupaikkaa olen sieltä jo hakenut ja suunnitelmissa on hakea töitä siihen asti, kunnes pääsen opiskelemaan. Onko vinkkejä siihen, miten vuokranantajia kannattaa tässä tilanteessa lähestyä, kun säännöllisiä tuloja ei vielä tällä hetkellä ole?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus:

Hei!

Kiitos viestistäsi. Kerroit, että haluaisit muuttaa ensimmäiseen omaan kotiin toiselle paikkakunnalle. Olet hakenut opiskelupaikkaa ja aiot mahdollisesti hakea töitä vielä ennen opiskeluja. Pohdit, miten vuokranantajaa kannattaa lähestyä, kun säännöllisiä tuloja ei vielä ole.

Vuokranantajat etsivät aina hyviä vuokralaisia. Hyvä vuokralainen maksaa vuokran ajallaan, ei aiheuta häiriötä naapureille ja pitää asunnon kunnosta hyvää huolta. Yksityiset vuokranantajat ovat monesti tästä vieläkin tarkempia, kuin isommat vuokrafirmat tai yleishyödylliset vuokranantajat. Voit etukäteen esimerkiksi pohtia sitä, minkälaiselle henkilölle itse vuokraisit oman asuntosi.

Asuntoa haetaan yleisimmin täyttämällä asuntohakemus joko vuokranantajan nettisivuilla tai asuntonäytössä. Asuntohakemuksen täyttämistä voisi verrata tavallaan työhakemukseen – pyri antamaan itsestäsi ja tilanteestasi hyvä, selkeä ja totuuden mukainen kuva vuokranantajalle. Korosta hakemuksessa vahvuuksiasi ja kerro tulevaisuuden suunnitelmistasi lyhyesti. Voit esimerkiksi kertoa, että olet hakenut opiskelupaikkaa ja aiot hakea töitä ennen opiskelujen aloittamista. Kerro myös siitä, miten saisit vuokran maksettua, mikäli töitä ei löytyisikään.

Mikäli käyt yksityisten vuokranantajien järjestämissä asuntonäytöissä, suosittelen tekemään hyvän ensivaikutelman jo paikan päällä. Olethan ajoissa, pukeutunut siististi ja esittelet itsesi heti välittäjälle. Voit myös miettiä valmiiksi 2-3 kysymystä asuntoon/naapurustoon/lähialueisiin liittyen. Näin viestität olevasi aidosti kiinnostunut asunnon saamisesta ja saatat jäädä positiivisesti välittäjän mieleen. Asuntonäytöissä voi olla yhtä aikaa paljon ihmisiä, joten on hyvä erottua suuresta hakijajoukosta edukseen.

Pääasia siis on, että hakuvaiheessa avaat tilannettasi vuokranantajalle ja perustelet mahdollisimman hyvin, miksi juuri sinulle tulisi vuokrata asunto. Voit tutustua lisää aiheeseen Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -sivuilla.

Onnea ensimmäisen oman asunnon hakemiseen!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

16v muutto ja työt

Mitä lainoja/asumistukea 16-vuotias peruskoulun juuri suorittanut voi saada jos muuttaa kahdestaan saman ikäisen kaverin kanssa yhteiseen vuokra asuntoon jotta pystyy maksamaan vuokran ja ostaa ruokaa, pärjääkö niillä rahoilla jos vuokra on 400€/kk ja ruokaan menee 100-150€/kk?Suunnitelmissa olisi siis muuttaa vähän reilun vuoden päästä opiskeluiden takia kun perus koulu on suoritettu ja opiskella lukiossa. Mitä viikonloppu-/ilta töitä 16-vuotias voi kotkassa saada?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle:

Hei Tuleva opiskelija,

Kiitos viestistäsi. Kerroit, että olet juuri peruskoulun suorittanut 16-vuotias. Pohdit, mitä lainoja/asumistukea voi saada muuttaessa kaverin kanssa yhteiseen asuntoon, sekä rahan riittämistä vuokraan ja ruokaan. Kysyit myös viikonloppu-/iltatöistä Kotkassa.

Pääsääntöisesti alaikäinen katsotaan kuuluvaksi vanhempiensa ruokakuntaan, eikä siksi voi hakea automaattisesti asumistukea. Alaikäinen voi kuitenkin saada asumistukea siinä tilanteessa, mikäli hän osoittaa saavansa myös muita tuloja. Näitä ovat esimerkiksi opintotuki tai työstä saatavaa palkka.

Opintorahaa voi saada myös lukion aikana. Itsenäisesti asuva 17-vuotias tai nuorempi voi saada 102,75€/kk. Vanhempien tulot voivat suurentaa tätä 252,76€/kk saakka. Oppimateriaalilisää itsenäisesti asuva alle 18-vuotias voi saada 47,26€/kk, jos vanhempien tulot ovat enintään 41 100€ vuodessa. Tämän lisäksi voi saada valtion takauksen opintolainalle, jota voi nostaa 300€/kk (pois lukien kesä-/heinäkuu). Nämä tiedot ovat Kelan sivuilta ja voimassa 1.8.2020 alkaen, joten kannattaa tarkistaa oikeat tiedot muuton tullessa ajankohtaiseksi.

Arvioit, että vuokraan ja ruokaan menisi yhteensä 500-550€/kk. Jos nostat opintolainaa ja saat opintorahaa sekä asumistukea, niin saat kyllä maksettua arvioimasi kustannukset. Tarkemman arvion saamiseksi suosittelen kuitenkin vielä olemaan Kelaan yhteydessä ja kysymään tarkempaa arviota myönnettävän asumistuen määrästä. Näin pystyt laskemaan etukäteen, paljonko tulosi olisivat. Jos käyt ilta-/viikonlopputöissä, niin silloin taloudellinen tilanne helpottuu luonnollisesti vielä enemmän.

Itsenäiseen asumiseen kuuluu toki paljon myös muita kuluja. Vuokran ja ruoan lisäksi rahaa menee esimerkiksi sähkölaskuun, puhelinlaskuun, kotivakuutukseen, bussilippuun, vaatteisiin, lääkkeisiin, harrastuksiin, koulutarvikkeisiin sekä muihin yllättäviin menoihin. Nuorisoasuntoliiton sivuilla voi täyttää budjettilaskurin, jonka avulla näkee omat menot ja tulot. Tulojen pitäisi olla vähintään yhtä suuret kuin menojen, mutta mielellään kuitenkin suuremmat. Budjettilaskuriin pääsee tästä.

Ilta- ja viikonlopputöihin liittyen suosittelen kurkkaamaan vinkkejä täältä. Kannattaa seurailla sivulta löytyvien hakukoneiden avulla, millaisia ilta- ja viikonlopputöitä Kotkassa on tarjolla. Sivulta löytyvien linkkien avulla voi tutustua, millaiset työt sopisivat jo 15 vuotta täyttäneille. Lisäksi Kotkan Ohjaamossa autetaan mielellään, jos kaipaa henkilökohtaisempaa neuvontaa töiden hakemiseen. Ohjaamon yhteystiedot löytyvät täältä.

Toivottavasti tästä on sinulle apua. Voit halutessasi käydä tutustumassa vielä Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC-materiaaleihin. Sieltä löytyy paljon tietoa omaan kotiin muuttamisesta!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Ensi vuoden muutto

Haluaisin tietää, että jos on 16v. Ja muuttaa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan. Minne/miten asua jos on lemmikki (eikä asuntolaan ilmeisesti saa lemmikkejä tuoda) ja miten sitä rahaakaan saisi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi. 

Todennäköisesti asuntoloihin ei voi muuttaa lemminkin kanssa, mutta asiaa kannattaa kysyä silti oppilaitoksesta, johon olet menossa opiskelemaan. 

Opiskelijan kannattaa hakea opiskelija-asuntoa, mikäli asuntolaan ei voi muuttaa. Eri kaupungeissa eri tahot tarjoavat opiskelija-asuntoja, esimerkiski Rovaniemellä DAS, Oulussa PSOAS. Hakemus kannattaa tehdä ajoissa. Mikäli asuntoa ei sitä kautta löydy, myös tavalliset vuokra-asunnot ovat vaihtoehto. Opiskelija-asunnot ovat kuitenkin yleensä edullisempia.

Opiskelijalla on oikeus hakea Kelan opintotukea sekä lisäksi yleistä asumistukea ja tarvittaessa toimeentulotukea. Hakemukset voi täyttää Kelan verkkopalvelussa tai Kelan toimipisteessä. 

https://www.kela.fi/opiskelijat -osoitteesta löytyy ohjeet opiskelijalle.

https://www.kela.fi/yleinen-asumistuki -osoitteesta asumistukeen liittyvät ohjeet.

Voit laskea Kelan laskureilla arvion siitä, kuinka paljon tukea voit saada, laskurit löytyvät osoitteesta: https://www.kela.fi/laskurit?inheritRedirect=true.

 

Tsemppiä sinulle asunnon hankintaan.

 

Ystävällisin terveisin

Laura, Nuorisotiedotuspiste Poppari

Omilleen muutto.

Hei! Minulla on tälläinen tilanne. Vanhempani ovat eronneet. Heillä on yhteishuoltajuus. Asun äitini ja pikkuveljeni kanssa. Äitini kanssa on ollut todella paljon hankaluuksia. Olen käynyt kuraattorilla juttelemassa hänelle, ja minulla on ollut suunnitelmissa jo pitkään, että kun olen 18v, muutan poikaystäväni kanssa yhteen, mutta nyt olemme kuraattorini kanssa ruvenneet pohtimaan, että voisinko muuttaa jo 17v, tilanteeni vuoksi kotona. Isäni puoltaa asiaa, mutta äitini ei vielä tiedä tästä, mutta olen aivan varma että äiti ei ilahdu aiheesta. Kysymykseni siis on, että minkälainen prosessi tämä käytännössä on? Tuleeko sopimuksia, liittyykö sossut tähän mukaan? Mitäs sitten jos äitini ei suostu ollenkaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Kukkakimppu,

kerroit, että sinulla on ollut äitisi kanssa hankaluuksia ja olet harkinnut kotoa pois muuttamista. Kerroit että olet kuraattorin kanssa pohtinut, voisitko muuttaa jo 17v tilanteesi vuoksi pois kotoa. Kysyit minkälainen prosessi kotoa pois muuttaminen käytännössä olisi. Tiedustelit sopimuksia ja sossun mukaan tulemista. Kysyit myös mitä tehdä, jos äitisi ei suostu asiaan ollenkaan.

 

Huoltajat ovat lain mukaan elatusvelvollisia ja vastuussa alle 18-vuotiaasta lapsestaan. Huoltajat ovat siis myös vastuussa alaikäisen lapsensa asumisesta ja näin ollen päättävät lapsen asuinpaikasta. Muuten laillista estettä alaikäisenä omilleen muuttoon ei ole.  Alaikäinen voi muuttaa omaan kotiin vain molempien vanhempiensa suostumuksella. Kannustankin sinua juttelemaan kotona tuntemuksistasi ja haaveistasi muuttaa omaan kotiin.

 

Myöskään alle 18-vuotias ei voi itsenäisesti solmia vuokrasuhdetta vuokranantajan kanssa. Jotkut vuokranantajat pyytävät huoltajan suostumuksen vuokrasopimuksen solmimiseen, toiset taas vuokraavat asunnon huoltajalle, ja huoltaja sitten antaa lapsensa asua asunnossa. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmat ovat loppukädessä vastuussa sinusta ja vuokranmaksustasi.

 

Yksinasumiseen liittyy monia kuluja, joista tulee huolehtia. Vuokran maksamisen lisäksi asumisesta aiheutuu muitakin kuluja, kuten sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinmaksut sekä ruokaan menevät kulut. Jos vanhemmat suostuvat maksamaan tai tukemaan asumiskulun kustannuksissa, on muuttaminen helpompaa.  Sinun tulisi myös tutustua tarkemmin siihen, miten maksaisit asumiskulut ja muun elämisen. Kelan sivuilta löytyy paljon tietoa mahdollisista tuista, kuten esimerkiksi opintotuesta ja perustoimeentulotuesta. Voisitko saada jostain työpaikan?

 

Tiedustelit, tuleeko sossu mukaan prosessiin. Alaikäisen omilleen muutto ei suoraan käynnistä työskentelyä sosiaalitoimen kanssa. Sosiaalipalveluiden tehtävänä on auttaa perheitä (sekä lapsia, nuoria että aikuisia) erilaisissa elämän pulmatilanteissa kuten perheen sisäisissä ristiriidoissa, työttömyydessä, taloudellisessa tilanteessa ja päihteiden väärinkäytön selvittelyssä. Mikäli näitä pulmatilanteita ei ole tai omilleen muutto ei luo, ei sossulla ole syytä lähteä toimimaan perheen kanssa.  

 

Omilleen muuttoon liittyy monia erilaisia asioita, jotka tulee ottaa huomioon jo ennen muuttoa, kuten asunnon etsiminen, vuokrasopimuksen allekirjoittaminen vanhempien /huoltajien kanssa, sopimusasiat netti-, sähkö ja vesiasioissa (voivat kuulua myös vuokraan) sekä muuttoilmoituksen tekeminen ja osoitteen muutos. Tässä oli vain muutamia kohtia koko prosessista.

Suosittelen, että tutustut vielä Nuorisoasuntoliiton materiaaleihin. Heidän sivuiltaan löytyy budjettilaskuria, vinkkejä muuttoon, tietoa itsenäisesti asumisesta ja erittäin kätevä Omaan kotiin -opas.

 

Po1ntin sivuilla on myös joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona mahdollisuus keskustella asumiseen, itsenäistymiseen ja talouteen liittyvissä asioissa asumisneuvojan kanssa anonyymisti ja luottamuksella chatissa.

 

Tsemppiä!

- Po1nt koordinaattori Asta / Po1nt

 

Opiskelian kulut

Heippa! Olen toivonut omaan asuntoon muuttamista jo monia vuosia ja pian se toteutuukin, kun ysiluokan jälkeen muutan Helsinkiin ja menen opiskelemaan unelma ammattiani. Ajattelin tulla kysymään täältä, että mitä kaikkia kuluja 16 vuotiaan opiskelija asunnossa asuvan pitäisi maksaa? Tiedän jo aika paljon, mutta ihan varmuuden vuoksi kysyn ettei mikään tule yllätyksenä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Selma!

Kysyit mitä kuluja 16-vuotiaan opiskelija-asunnossa asuvan pitäisi maksaa.

 

Hienoa, että tutustut asiaan tarkoin etukäteen ja haluat varmistua tuloistasi ja menoistasi. Rahankäytön suunnittelussa tärkeintä onkin selvittää omat tulosi ja menosi, jotta tiedät mihin rahasi kuluvat. Kulutuksen seuraaminen viikko- tai kuukausitasolla voi auttaa hahmottamaan rahan kulumista tarkemmin. Oman budjetin hahmottamiseen voi olla avuksi myös esimerkiksi tämä nuorisoasuntoliiton budjettilaskuri.

Kannattaa vielä selvittää, millaisia tukia voit saada asumiseen ja opintoihin. Lisää Kelan tarjoamista tuista saat lyhyesti tästä.

 

Opiskelija-asunnoissa on useita eri käytäntöjä maksujen suhteen, ja sinun tulisikin selvittää, mitä kaikkea vuokraan kuuluu. Tuleeko vuokran lisäksi kuluja sähköstä tai vedestä? Kuuluuko internetyhteys vuokraan?

 

Tässä on muutamia yleisiä omilleen muuttamisen ja asumisen kuluja, jotka on hyvä ottaa huomioon:

Takuuvuokra (1–3 kuukauden vuokrasumma)​ eli esim. vuokra 460€/kk = takuuvuokra 460€ (1kk)- 1380€ (3kk)

Vuokra (n. 300–700 € / kk.)​

Kotivakuutus (n. 10 € / kk.)​

Sähkö- ja vesilasku (n. 40 € / kk.)​

Pohdi lisäksi, paljon sinulla menee rahaa näihin:

Ruoka, terveydenhoitokulut, huonekalut, astiat, pyykkääminen, siivous, puhelin- ja nettiyhteys, kulkeminen…​

Miten paljon rahaa tarvitset omilleen muuttaessasi? Ja mitä muita menoja tiedät? On hyvä muistaa varata rahaa myös yllättäviin kuluihin esim. puhelimen rikkoutumisen tms. varalle.

 

NAL:n sivuilta löydät myös monia taloudenhallintoon liittyviä tehtäviä, jotka voivat auttaa hahmottamaan kuluja tarkemmin.

 

Nuorisoasuntoliiton sivuilta saat paljon hyödyllistä tietoa ja vinkkejä asumiseen ja itsenäistymiseen liittyen.

 

Halutessasi voit tulla keskustelemaan asiasta myös Po1ntin chattiin, jossa on joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko mahdollisuus jutella asumisneuvojan kanssa anonyymisti ja luottamuksella asumiseen, talouteen ja itsenäistymiseen liittyen.

 

Tsemppiä!

-Po1nt koordinaattori Asta / Po1nt

16-vuotiaana omille muutto

Moro. Haluaisin kysyä onko 16-vuotiaana mahdollista muuttaa omaan asuntoon ilman työpaikkaa/tulonlähdettä. Perheessä riitaa ja narsismi läsnä päivittäin ja tämän kaikki vie paljon voimia ja turhauttaa. Olen tällä hetkellä peruskoulun jälkeen ”välivuodella” joten mietin myös että mistä saisi helpoiten duunipaikan ilman koulutusta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos viestistäsi. Sini vastaa sinulle:

Hei nimimerkki elpugi!

Koska olet alaikäinen, tarvitset vanhempiesi suostumuksen omaan asuntoon muuttamista varten. Alle 18-vuotiaana et voi kirjoittaa vuokrasopimusta vaan vanhempiesi on allekirjoitettava se. Tämä tarkoittaa, että lopulta vanhempasi ovat vastuussa sinusta ja vuokranmaksustasi.

Yleensä opintotukea voi saada vasta 17-vuotiaana. 16-vuotiaana, jos vanhempiesi tulot ovat pienet, sinulla on mahdollista saada opintorahan oppimateriaalilisää, sekä opintolainan valtiontakauksen. Voit myös mahdollisesti saada asumistukea, jos sinulle myönnetään opintolainan valtiontakaus. Opintolainaa ei kuitenkaan välttämättä tarvitse nostaa. Kelan sivuilta löytyy hyvin tietoa opintolainasta ja tuista, joita voit saada.

Voit lukea itsenäisestä asumisesta lisää Nuorisoasuntoliiton sivuilta, mistä löydät esimerkiksi budjettilaskurin ja paljon vinkkejä tilanteeseesi.

Workpilots-sovelluksen kautta voit etsiä keikkatöitä, vaikka sinulla ei olisikaan työkokemusta tai koulutusta.

Tässä lisää vinkkejä, mitä kautta voit töitä hakea:

Kannattaa lukea Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -osiosta Työ ja yrittäjyys -artikkeleita, joista löydät lisää vinkkejä ja neuvoja.

Suosittelen ottamaan yhteyttä paikkakuntasi Ohjaamoon. Sieltä saat apua niin työnhakuun, omilleen muuttamiseen, kuin ongelmiin kotona. Ohjaamoon voit halutessasi ottaa yhteyttä anonyymisti tai mennä vaikkapa käymään paikan päällä.

Tsemppiä työnhakuun ja asunnon etsimiseen. Mukavaa syksyä!:)

Ystävällisin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

Mitä pitää muistaa omaan kotiin muuttamisessa?

Heips! Mun äiti puhu mulle yks päivä siitä kuinka mun kannattais miettiä kotoa muuttoa viimeistään 18 vuotta täyttäessäni ja siitä tulikin mieleeni yksi kysymys, joka kuitenkin pitää sisällään montaa eri asiaa: Mitä pitää siis muistaa omaan kotiin muuttamisessa? Ja voiko kaverin kanssa muuttaa vaikka kaveri ei olisi vielä täysi-ikäinen? Mistä voisin saada viikonlopputöitä itselleni silloin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, asumineuvoja Heidi vastaa sinulle:

Hei Omaan kotiin jossain vaiheessa,

Kiitos viestistäsi. Kerroit, että olitte äitisi kanssa jutelleet kotoa pois muuttamisesta viimeistään 18 vuotta täyttäessäsi. Pohdit, mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon omilleen muuttaessa. Lisäksi mietit kaverin kanssa yhteen muuttamista ja mahdollisia viikonlopputöitä.

Omaan kotiin muuttaessa on paljon muistettavaa, joten kannattaa tutustua näihin asioihin jo hyvissä ajoin ennen itsenäistymistä. On hyvä miettiä, millä saa maksettua kaikki elämisen kustannukset: vuokra, sähkö, vesi, puhelin, netti, ruoka, vaatteet, lääkkeet, harrastukset yms. Voit pohtia jo etukäteen, aiotko mahdollisesti käydä töissä vai hakea kenties Kelalta tukea. Oman talouden lisäksi kannattaa miettiä, mistä asuntoa hakee: tarvitsetko hyvät joukkoliikennereitit, käytätkö autoa, asuuko lähellä tuttavia jne. Ennen muuttoa on hyvä miettiä, selviytyykö itse arkisista askareista, kuten siivoamisesta ja ruuanlaitosta. Kannattaa selvittää kehen voit olla tarvittaessa yhteydessä, jos asumisen aikana tulee ongelmia (ystävät, perhe yms.).

Kun olet löytänyt itsellesi uuden oman kodin, tulee allekirjoittaa vuokrasopimus. Vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen pitää hankkia sähkösopimus ja tehdä muuttoilmoitus Postin sivuilla. Näin saat sähköä ja postisi perille, kun muutat omaan kotiin. Kannattaa myös hankkia kotivakuutus, joka korvaa esim. tahattoman vesivahingon kulut. Kun olet muuttanut sisään uuteen asuntoon, tee tästä ilmoitus talosi huoltoyhtiöön (yhteystiedot löytyvät usein talolla olevalta ilmoitustaululta).

Voit muuttaa asumaan alaikäisen kaverin kanssa, mutta alaikäinen ei voi itse vielä allekirjoittaa vuokrasopimusta. Tämä tarkoittaa sitä, että alaikäinen nuori tarvitsee vanhempien/huoltajien suostumuksen omilleen muuttamiseen ja heidän tulee allekirjoittaa vuokrasopimus alaikäisen nuoren puolesta. Tällöin vanhemmat/huoltajat ovat viimekädessä myös vastuussa asunnosta ja vuokranmaksusta.

Viikonlopputöihin haetaan esimerkiksi myyjiä, siivoojia, ravintolatyöntekijöitä, järjestyksenvalvojia, feissaajia, tarjoilijoita, varastotyöntekijöitä, puhelinmyyjiä ja lastenhoitajia. Voit käydä kurkkaamassa Nuortenelämä.fi sivun ”Työ ja yrittäjyys” -kohdasta lisää. Suosittelen myös tutustumaan Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -materiaaleihin. Sieltä löytyy esimerkiksi budjettilaskuria, muuttajan muistilistaa ja paljon muutakin tietoa omilleen muuttamisesta.

Hyvin suunniteltuna omilleen muuttaminen sujuu varmasti oikein hyvin!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Mitä voin tehdä kun kotipaikkakunta ahdistaa?

Mitä voin tehdä kun kotipaikkakunnalla asuminen ahdistaa? Haluaisin muuttaa mahdollisimman pian Helsinkiin ihmisten ilmoille mutta en varmastikaan sitä ennen peruskoulun loppua voi tehdä. Mikä neuvoksi? Olen pian seiskaluokalle siirtyvä tyttö.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysmyksestäsi. Tässä Sinin vastaus:

Moi!

Oletko miettinyt, mikä kotipaikkakunnallasi asumisessa sinua ahdistaa? Voisiko asiaa koittaa korjata jotenkin muuten kuin pois muuttamalla?

Kannattaa jutella asiasta vanhempiesi kanssa. Voit myös mennä koulukuraattorin juttusille. Heiltä varmasti saat apua ja neuvoja.

Lue ihmeessä tämä artikkeli asumisesta itsenäisesti.

Kaikki ihmiset kokevat ahdistusta jossain vaiheessa elämäänsä. Ahdistukseen voi auttaa kertominen siitä jollekin luotettavalle aikuiselle tai ystävälle, ja esimerkiksi Sekasin-chatissä voi jutella fiiliksistään. Voit tulla myös juttelemaan Nuortenelämä.fi-chattiin. Chat on avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 14-16. Chat löytyy Nuortenelämä.fi-sivuston oikeasta alareunasta.

Ahdistusta voi myös helpottaa tekemällä asioita, joista pitää, kuten liikkumalla, lukemalla tai kuuntelemalla musiikkia. Nuortenlinkistä voit lukea lisää ahdistuksesta ja keinoista lievittää sitä.

Tsemppiä syksyyn!:)

Ystävällisin terveisin, Sini - Nuortenelämä.fi

Omaan kotiin toiselle paikkakunnalle

Hei!
Täytin juuri 18 ja haluaisin muuttaa helsinkiin takaisin, mutta tällä kertaa omilleni. Käyn verkossa koulua ja haluaisin muuttaa omilleni, mutta minulla ei juuri ole säästöjä eikä työpaikkaa. Miten pystyn elättämään itseni? Varsinkin näin koronan aikaan kun työpaikkoja on hankala saada (en ole yhtäkään saanut vaikka olen hakenut lukuisiin) Kelan tuet tuskin riittävät maksamaan Helsingin kalliita vuokria. Soluun en haluaisi muuttaa. Kouluni ei ole opintotuki ns kelpoinen eli opiskelijana en saa mitään kelalta kouluun liittyen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus: 

Hei Juuri 18v täyttänyt,

Kiitos viestistäsi. Kerroit, että haluaisit muuttaa asumaan omillesi Helsinkiin. Pohdit myös, miten rahoittaisit asumiskustannukset ja pystyisit elättämään itsesi. Kerroit myös, ettet ole oikeutettu opintotukeen. On hienoa, että olet valmiiksi jo pohtinut omaan talouteen liittyviä asioita ja sitä, millä voisit kustantaa omillaan asumista.

Tämänhetkinen tautitilanne aiheuttaa kieltämättä haasteita monelle työnhakuun, mutta suosittelen silti vaan jatkamaan aktiivisesti työnhakua. Jos et ole oikeutettu opintotukeen, voit hakea Kelalta työttömyysetuutta. Tämän lisäksi voit hakea asumistukea, kun olet saanut itsellesi asunnon. Jos edellä mainittavat tuet eivät riitä välttämättömiin menoihin, voit olla oikeutettu saamaan myös perustoimeentulotukea. Tämä on kuitenkin viimesijainen etuus, eli kaikki muut etuudet tulee olla haettuna ensin.

Helsingissä on pääsääntöisesti suhteellisen korkea vuokrataso, mutta tarjolla on myös paljon kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Näitä tarjoavat esimerkiksi Helsingin kaupunki sekä erilaiset säätiöt ja järjestöt. Kela katsoo Helsingissä kohtuullisen vuokran maksimirajaksi 694€ (vuonna 2020) yhden henkilön taloudessa. Jos et ole töissä, niin suosittelen ensisijaisesti etsimään asuntoa, jonka vuokra on maksimissaan tuon verran. Kohtuuhintaisia yksiöitä löytyy kyllä alle 700€ hintaan, mutta hakijoita on pääkaupunkiseudulla todella paljon. Asuntoa voi joutua hetken etsimään, joten kannattaa panostaa asuntohakemuksen tekemiseen huolella. Kelan tuet riittävät yleensä hyvin kattamaan asumiskulut, kunhan ei vuokraa itselleen liian kallista asuntoa.

Kelan sivuilta löydät lisää tietoa etuuksista ja suuntaa antavia laskureita (www.kela.fi). Nuorisoasuntoliiton sivuilta löydät paljon tietoa asunnon hakemisesta, omilleen muuttamisesta ja omasta taloudesta (www.nal.fi). Suosittelen kurkkaamaan kummatkin sivustot vielä läpi.

Tsemppiä asunnonhakuun ja toivottavasti oma koti löytyy pian!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Sivut