Täältä löydät Omaan kotiin -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

oman huoneen suunnittelu

en osaa oikein suunnitella mun huonetta. ja mun huone on pieni, ja haluisin että sielä on tilaa. haluisin päästä turhasta tavarasta eroon mutta sekin tuntuu vaikealta. miten pystyisin suunnitella mun huoneen niin että pystyisin myöhemmin toteuttaa sen sitten?

Linnunkakka irti parvekelasista

Olisi vähän kiireellinen kysymys. Miten giganttinen linnunkakka saadaan pois parvekkeen lasituksesta? Osaan avata lasituksen, mutta mitä aineita/siivousmateriaaleja siihen oikein uskaltaa käyttää? Ei oikein ole kokemuksia lasitetuista parvekkeista… Haluaisin siivota sen ennen vieraiden tuloa(ensi viikon ti).

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Hyi! 

Kiitos kysymyksestäsi. Linnunkakka kannattaa puhdistaa parvekelasista mahdollisimman pian, jotta se lähtisi helposti pois, eikä ehtisi kuivahtaa jämäkästi kiinni lasiin. Siivouksessa kannattaa käyttää suojakäsineitä, koska ulosteessa voi olla haitallisia bakteereja. Ulosteen voi ensin pyyhkiä talous- tai vessapaperilla pois lasista – siinä määrin kuin se irtoaa. Lasin voi sitten pestä desinfioivalla puhdistusaineella, ikkunanpesuaineella tai tiskiaineella. Välineenä voi käyttää ikkunanpesintä tai siivousliinaa. 

Jos linnunkakka ei meinaa lähteä, kannattaa siihen suihkuttaa pesuainetta ja jättää hetkeksi likoamaan, jonka jälkeen sen pitäisi irrota helpommin lasin pinnasta.  

Toivottavasti saat ikävän tahran näillä ohjeilla pois. Mukavaa kesää sinulle!  

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

mitä käy jos karkaan/lähen kotoa ja meen kauas Suomeen pois kotoolta ja rupeen asuu sielä?

eli toi voi kuulostaa hauskalta mutta oon tosissani. en haluu mennä äidille. koska äiti on yhdessä yhen miehen kaa, johon en luota tai luota edes siihen että ne ei riitele ja äiti jauhais samaa paskaa et muutetaan pois kotoa. tää on tapahtunu monta kertaa. oon kertonu tästä yhdelle toisellekin aikuiselle netissä, mutta en jaksa vain kirjoittaa tästä asiasta niin miten sen kerroin silloin. ja mun isä on soittanut kerran sossuun ja kysynyt uskaltaako viedä mut ja mun veljen äidille. no äiti ei suostunut olla samassa puhelussa isän kanssa kun sillä on joku vitunmoinen ongelma että ei vaan siedä isää. mutta äiti oli sanonut että mä ja mun veli liioteltiin asian kanssa että se mies joka on varmaa viiskymppinen on uhannut kerran tappaa äidin. sillä oli alkoholi ongelma ei enää niin paha koska tuli syöpä joka ei lähe ja nyt vihaan äitiä ja sitä miestä entistä enemmän. tahtoisin muuttaa isän vanhemmille mutta silloin en pääsisi keskustaan tapaamaan muita sukulaisia ja sielä mulla on muitakin tärkeitä asioita. tai isä myös sanoi että voisin muuttaa hänelle mutta isä asuu Helsingissä ja sanoi kyllä että hankkisi tänne silloin asunnon jos oisi asiat niin että ois pakko. sen lisäks mulla on muitakin paineita, ura jne muut jutut. en vaan jaksa. haluun oikeesti lähtee asuu vaikka johonkin keskelle mettää, pieneen mökkiin ja asuu sielä, et mitä jos meen sinne mitä sit mun muka pitäis tehä tai mun läheiset tekee sit? mulla on jopa pikku juttui (omasta mielestä) ja kaikkee mitä en ees oo päässy kirjottaa vieläkään. ja jos ehdotatte yhtään kertomista aikuiselle tai muulle ei onnaa. mä en riitä siihen ja en sais minkäänlaista apua. jos ehdotatte menee kuraattorille, sanon ei. kävin jo kaks kertaa ja sain tarpeeks. mä en saanu kerrottuu ees kaikkee mitä halusin. mä en riitä kertoo. ainut minne pystyn on tänne. ja musta tuntuu että oon niin idiottii kusipää mulkku ja vaikka mitä kun kirjotan tänne, vaikka mä tiiän et mulle hoetaan sitä samaa paskaa mee puhuu aikuiselle tai kenties mee puhuu muille nuorille. ei oo auttanut puhuu muille nuorille anonyymisti. oon saanu hetkeks hyvän olon ja ku meen sivustolta pois taas se sama paska olo myöhemmin. ja käyn siis täällä, nuortenlinkissä-, netissä ja apuu ja sekasin chatissa välillä. tää tuntuu vaan niin paskalta välillä kun pysähtyy ja miettii enemmän vaikkei tää mitään oo johonkin toiseen verrattuna.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki "muuttaja"!

Hyvä, kun laitoit viestiä. Minua ilahduttaa kuulla, että käyt täällä Nuortenelämä.fissä sekä muissa nuorten verkkopalveluissa. Jos koet näistä pientäkään apua, palveluiden käyttöä kannattaa ilman muuta jatkaa. Joskus jo asioiden sanoittaminen/kirjoittaminen voi jäsentää ajatuksia ja helpottaa oloa, edes pikkuisen. 

Pohdit siis, mitä käy, jos karkaat ja rupeat asumaan kaukana kotoa, esimerkiksi jossakin mökissä metsässä. Muutto vaatisi hyvän suunnitelman, esimerkiksi: Mistä mökki? Millä rahalla? Miten pitkäksi aikaa lähtisit? Kuinka pitkään ja kuinka paljon sinun pitäisi säästää sitä varten rahaa esim. ruokaan, hygieniatarvikkeisiin, matkakuluihin ja asumiskuluihin? Miten tienaat rahat? Mitä tekisit yksin metsässä asuessasi? Oletko valmis olemaan erossa ystävistäsi ja muista läheisistäsi? Keneen olet yhteydessä mahdollisia ongelmia kohdatessasi?

Siihen, mitä karkaamisesta seuraisi, ei ole valitettavasti tarkkaa vastausta, sillä siihen vaikuttaa paljon esim. se, mihin menet ja miten, aiotko kertoa lähdöstäsi ja kenelle, ja miten läheisesi reagoivat tilanteessa. Kaikkea ei voi ennakoida. Tässä kuitenkin näkökulmia ja pohdintoja, mitä saattaisi käydä, jos karkaisit:

Perääsi soitellaan ja viestitellään. Vanhempasi soittelevat kaverisi ja muut läheisesi läpi, jos eivät saa sinuun yhteyttä. He tarkistavat myös lähiympäristönne ja soittavat lähialueen sairaaloihin/terveyskeskuksiin kaiken varalta. Jos sinua ei tavoiteta, kutsutaan poliisi apuun tekemällä katoamisilmoitus. Voit lukea katoamisilmoituksesta poliisin sivuilta (avautuu uuteen välilehteen). Somen erilaisiin ryhmiin saatetaan laittaa katoamisilmoituksia jakoon kuvallasi ja tuntomerkeilläsi. Esim. huoltajasi ja poliisi voivat tehdä lastensuojelulain mukaisen lastensuojeluilmoituksen. Sinut siis yritetään saada turvallisesti takaisin kotiin mahdollisimman pian ja tarjota apua tilanteeseesi.

Lain mukaan huoltajasi päättävät asumisestasi. Eli alaikäinen ei voi itse päättää, missä asuu. Tietty huoltajat ovat vastuussa sinusta ja hyvinvoinnistasi huolehtimisesta muutenkin. Lain mukaan sinun tulee myös suorittaa oppivelvollisuus, eikä se onnistuisi, jos olet karkumatkalla ja asuisit itseksesi metsässä. Huoltajien tulee huolehtia, että heidän lapsensa suorittaa oppivelvollisuuden. Opetushallituksen sivulta voit lukea, mitä oppivelvollisuuden laiminlyönnistä seuraa (avautuu uuteen välilehteen). Siitä voi esim. seurata, että opetuksen järjestäjä tekee asiasta lastensuojeluilmoituksen, ja lastensuojeluviranomaiset päättävät tarvittavista toimenpiteistä. Joka tapauksessa lastensuojelu tulisi apuun jossain kohtaa.

Lastensuojelu auttaa ja tarjoaa perheille monenlaista tukea. Tuen tarve arvioidaan jokaisen kohdalla aina erikseen. Nuori voi itsekin olla yhteydessä sinne, jos esim. kotona on turvatonta tai muita ongelmia. Lastensuojelu voi auttaa esim. perhesuhteiden parantamisessa ja siinä, miten koti olisi nuorelle hyvä ja turvallinen asuinpaikka tai mikä asuinpaikka olisi nuorelle kaikista paras, jos nykyinen koti ei sitä jostain syystä ole (olisiko se esim. toisen vanhemman, isovanhempien tai muiden sukulaisten koti). Päätökset tehdään aina lapsen/nuoren edun mukaisesti. Jos haluat, lue lisää Lastensuojelu.infosta (avautuu uuteen välilehteen).

Käytännössä olisi siis työlästä ja haastavaa muuttaa kauas kotoa ja asua metsässä. Jos sattuisit pääsemään kohteeseen asti, sinut todennäköisesti haettaisiin sieltä pian pois. Vaikka pakeneminen voi ajatuksen tasolla tuntua ratkaisulta ikävään tilanteeseen, poistaisiko se kuitenkaan lopulta ongelmia tai korjaisiko tilannetta paremmaksi? Ikäisesi ei kuulu asua yksin tai olla itsenäisesti vastuussa kaikesta, vaan ansaitsee välittävien aikuisten läsnäoloa, rakkautta ja huolenpitoa sekä järkeviä rajoja ja tukea itsenäistymisen vaiheisiin.

Koska puhuminen auttaville aikuisille ei tunnu sinusta nyt hyvältä idealta, voisit tutustua erilaisiin tukipalveluihin Nuortenelämä.fin Tuki- ja kriisipalvelut -sivulla, jos vain haluat. Sieltä löytyy myös palveluja, joissa asioiminen ei edellytä puhumista. Jos palvelut eivät just nyt kiinnosta, voit kokeilla olisiko näistä sivustoista sinulle hyötyä (näille kannattaa varata hyvin aikaa):

Zekki.fi (avautuu uuteen välilehteen)

  • Sivusto auttaa sinua hahmottamaan, miten sulla menee. Sivusto tarjoaa tietoa hyvinvoinnin tueksi elämän eri osa-alueilla.

Tulevaisuusmatka.fi (avautuu uuteen välilehteen)

  • Sivustoa voi käyttää esim. tulevaisuuden suunnitteluun ja haaveiluun, oman hyvinvoinnin tukemiseen, omien arvojen ja tavoitteiden kirkastamiseen ja omien vahvuuksien tunnistamiseen.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Kaikkea hyvää sinulle! <3

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Laitteet, parveke ja sade

Voikohan kaatosateella näprätä kännyä ja tablettia tuntikausien ajan lasitetulla parvekkeella, voiko ilmankosteus pilata laitteet?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Rain!

Kiitos kysymyksestäsi. On epätodennäköistä, että kuvailemassasi tapauksessa känny tai tabletti menisi kerrasta pilalle. Yleisesti ottaen korkea ilmankosteus, hiki, sade ja muut nesteet eivät silti ole hyväksi puhelimille ja tableteille. Mobiililaitteiden kosteudensietokyvyllä on kuitenkin eroja. Jotkut kestävät vettä ja muuta kosteutta paremmin kuin toiset. On myös olemassa vedenkestäviä mobiililaitteita.

Voit tutustua omien laitteidesi ominaisuuksiin esimerkiksi googlettamalla kyseessä olevat laitteet.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Hyvä vuokrahakemus

Moi! Olen 17 vuotias tyttö ja mietin omilleen muuttamista. Miten etsisin itselleni vuokra-asuntoa? Kun etsin asuntoja esimerkiksi vuokraovi.com sivustolta ja löydän mieleisen asunnon, pitääkö minun laittaa viestiä vuokranantajalle, että olisin kiinnostunut asunnosta ja mitä kaikkea kyseiseen vuokrahakemukseen tulisi kirjoittaa, jotta se vaikuttaisi hyvältä. Ja saako luottotiedot itselle jostain ja miten ne ilmoitetaan vuokranantajalle?
Kiitos vastauksesta!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,

 

Ja kiitos viestistä. Pohdit viestissäsi, mistä voi etsiä vuokra-asuntoa sekä millainen on hyvä asuntohakemus. Nuorena ihmisenä asuntoa kannattaa ensisijaisesti hakea nuoriso- ja opiskelija-asumista tarjoavilta vuokranantajilta. Näitä ovat esimerkiksi Nuorisoasuntoliitto, Nuorisosäätiö ja Helsingin seudun opiskelija-asunnot HOAS. Jokaiselta sivustolta löytyy ohjeet hakemuksen täyttämiseen. 

Asuntohakemuksessa tärkeintä on täyttää kaikki kohdat huolellisesti ja kertoa mahdollisimman tarkasti omasta tilanteesta. Hakemuksen tulee myös vakuuttaa vuokranantaja siitä, että olet luotettava vuokralainen, joten hakemuksen kirjoittamiseen kannattaa panostaa. Mikäli hakemuksen kirjoittaminen tuntuu vaikealta, kannattaa pyytää apua esimerkiksi vanhemmilta.  

Luottotiedoilla tarkoitetaan henkilökohtaisia tietoja mahdollisista maksuhäiriöistä. Luottotietoihin tulee siis merkintä, mikäli henkilöllä on pitkittyneitä maksuhäiriöitä. Jokaisella kansalaisella on luottotiedot, joten sinun ei näitä tarvitse erikseen mistään hakea. Pääsääntöisesti vuokranantajat tarkistavat luottotietodot itse Suomen luottotietorekisteristä, mutta mikäli vuokranantaja pyytää sinua esittämään luottotietosi, löydät oman luottotietoraporttisi täältä omatieto.

Tässä vielä sinulle linkki itsenäistyvälle nuorelle suunnattuun oppaaseen asumisen abc, johon kannattaa käydä tutustumassa.

Toivottavasti vastauksestani oli sinulle hyötyä.

 

Mukavaa kesää!

 

Ystävällisin terveisin,

 

Tanni Stålhane

Asumisneuvoja

Pääkaupunkiseudun nuorisoasunnot ry

Miten sitä saadaan huoltaja keskustelemaan omilleen muutosta?

Moi! Kotona tilanne on monta vuotta ollut sellainen, ettei yhdessä asuminen oikein enää onnistu huoltajani kanssa. Olen jonkin aikaa nyt yrittnyt kylvää ajatusta siitä, että muuttaisin lähemmäs kaupunkia, jotta oman tilan, itsenäistymisen ja lyhyempien koulu ja työmatkojen tarve täyttyisi. Silti hän tyrmää ajatuksen enkä tiedä miten asian kanssa etenisin. Pois muuttaminen helpottaisi oloani, elämääni ja varmasti lämmittäisi huoltajani ja minun välistä suhdetta...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei anon!

Kerrot viestissäsi, että olet kokenut kotona asumisen huoltajasi kanssa hankalaksi jo usean vuoden ajan. Kerrot myös, että olet yrittänyt keskustella ja perustella omillesi muuttamista monesta eri näkökulmasta, mutta huoltajasi on tyrmännyt ajatuksen. Kerrot ikähaarukaksi 16–17 vuotta, joten täysi-ikäiseksi ja omaan täyteen päätäntävaltaan tulemiseenkin on sinulla vielä jonkin verran aikaa.

Kysyt viestissäsi, miten huoltaja saadaan keskustelemaan omilleen muutosta. Kuulostaa siltä, että olet todella yrittänyt kertoa huoltajallesi omaa näkemystäsi siitä, miksi itsenäinen asuminen sinun mielestäsi olisi tarpeellista ja kannattavaa. Oletko kysynyt huoltajaltasi tai onko hän kertonut, mitkä asiat saavat hänet kieltäytymään pyynnöstäsi muuttaa omilleen? Olisiko mahdollista, että kirjoittaisitte auki omilleen muuttamisesi uhat, mahdollisuudet, heikkoudet ja vahvuudet? Tätä menetelmää kutsutaan SWOT-menetelmäksi, ja sitä voi käyttää apuna esimerkiksi ongelmatilanteessa. SWOTin avulla pääsisitte tarkastelemaan asiaa molempien näkökulmista ja käymään keskustelua sen eri puolista. Voit etsiä itse tai voitte huoltajasi kanssa yhdessä etsiä tietoa itsenäistymisestä tästä linkistä.

Sinun kannattaa joka tapauksessa jatkaa keskusteluja huoltajasi kanssa, ja kertoa omia näkökulmiasi sekä kuunnella hänen ajatuksiaan.

Mikäli itsenäistymistarpeidesi taustalla on jotain kotona sinulle haitallista (esimerkiksi henkistä tai fyysistä väkivaltaa sinua tai muita perheenjäseniä kohtaan, liiallista päihteiden käyttöä tai muuta), suosittelen sinua olemaan yhteydessä oman alueesi lastensuojelupalveluihin, joissa sinua voidaan auttaa.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua. Tsemppiä juttelutuokioihin ja oikein valoisaa alkavaa kesää sinulle!

Terveisin, Liisa
Byströmin Ohjaamo

Siivouskysymyksiä

Kuinka usein käsipyyhkeet pitäisi pestä jos niitä käyttää viitenä päivänä viikossa yli kymmenen kertaa päivässä? Kuinka usein kylpypyyhe pitäisi pestä jos sitä käyttää viisi kertaa viikossa? Kuinka usein lakanat pitäisi pestä jos niillä nukkuu viisi yötä viikossa? Miten usein sohvalla olevat tyynyt ja viltit pitäisi pestä jos niitä käytetään viitenä päivänä viikossa jopa 6h/pvä? Miten usein päiväpeitto pitäisi pestä jos sen päällä nukkuu päikkärit viidesti viikossa? Kuuluuko lasitettua parveketta imuroida vai miten se pidetään puhtaana?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Siistiä!

Kiitos kysymyksistäsi. Siivoussuosituksia on olemassa paljon, kokosin niitä alle vastaamaan kysymyksiisi. Ne ovat nimensä mukaisesti suosituksia, eikä ole olemassa tarkkoja sääntöjä esimerkiksi siivoustapoihin tai -aikatauluihin. Jokainen itse valitsee, miten ja kuinka usein omassa kodissaan siivoaa. :)

Pyyhkeiden vaihtoväli

Normaalissa käytössä oleva käsipyyhe on hyvä vaihtaa vähintään 1 kerran viikossa. Käsipyyhe kannattaa vaihtaa puhtaaseen sitä tiheämmin, mitä tiheämmin käsipyyhettä käyttää. Kerroit, että käytät käsipyyhkeitä 5 päivänä viikossa yli 10 kertaa päivässä. Kuinka monesta pyyhkeestä on kyse? Jos käytössäsi olisi vain 1 käsipyyhe, voisi olla hyvä vaihtaa se puhtaaseen vielä useammin, kuin 1 kerran viikossa.

Kylpypyyhe suositellaan vaihdettavan puhtaaseen noin 2 viikon välein. Kylpypyyhe kannattaa laittaa aina käytön jälkeen ilmavasti kuivumaan.

Sohvalla käytettävien tyynyjen ja vilttien peseminen

Sohvalla käytettävien tyynyjen pesuun voi soveltaa makuuhuoneen tyynyjen pesuohjeita, kun niiden käyttöaste on noin suuri. Martat suosittelevat, että tyynyt pestään 1–2 kertaa vuodessa. Koska sohvallasi olevien tyynyjen käyttö ei ole ihan yhtä runsasta, 1 pesukerta vuodessa saattaa käytössäsi riittää hyvin. Pesuun vaikutta myös tyynyn materiaali. Sohvatyynyjä pitää puhtaana myös niiden säännöllinen tuulettaminen ja niiden päällisten peseminen.

Vilttienkin puhtaanapidosta voi huolehtia tuulettamalla niitä silloin, kun ne vaikuttavat tunkkaisilta/pölyisiltä. Tavalliset peitot suositellaan pestävän noin 1 kerran vuodessa. Vilttien käyttö on tätä vähäisempää, joten niitä ei tarvitse pestä yhtä usein. Viltin puhtautta voi silmämääräisesti arvioida, ja miettiä tarvitseeko se pesua vai ei ja riittäisikö tuulettaminen, jolloin pesemistä voisi lykätä eteenpäin. 

Vuodevaatteiden vaihtoväli

Tyynyliina suositellaan vaihdettavan puhtaaseen 1–2 viikon välein. Jos esimerkiksi käyttää paljon hiustenmuotoilutuotteita, voi olla hyvä pestä tyynyliina 1 viikon välein. Aluslakana ja pussilakana suositellaan vaihdettavan noin 2 viikon välein. Jos esimerkiksi hikoilee öisin joskus tavallista enemmän, on lakanat hyvä pestä/vaihtaa jo vähän aiemmin. Jos samassa sängyssä ei tule nukuttua kaikkina öinä, voi vaihtoväli luonnollisesti olla vähän pidempi.

Normaalisti päiväpeitto on hyvä pestä noin pari kertaa vuodessa. Jos pedatulla sängyllä kuitenkin nukkuu päiväunet useita kertoja viikossa tai viettää siinä muuten aikaa, on päiväpeitto hyvä pestä useammin. Myös päiväpeiton materiaali vaikuttaa pesuväliin.

Lue lisää vuodevaatteiden hoidosta Marttojen sivulta (avautuu uuteen välilehteen).

Lasitetun parvekkeen puhtaanapito

Lasitetun parvekkeen voi hyvin imuroida muun siivoamisen yhteydessä. Jotkut myös käyttävät siivoamisen kihveliä ja harjaa. Parvekkeen pinnat voi pyyhkiä kostealla liinalla. Parvekkeen lasien puhdistamiseen voi hyödyntää Marttojen ikkunanpesuohjeita. Suositus on, että ikkunat pestään 1–2 kertaa vuodessa. Sopiva ajankohta on yleensä keväällä ja/tai syksyllä. Kurkkaa Marttojen ikkunanpesuohjeisiin (avautuu uuteen välilehteen).

Ihanaa loppukevättä ja mukavia siivoushetkiä sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Muuttaminen 16v

Moi, olen menossa toiseen kaupunkiin lukioon jonne on noin tunti bussilla. Kotona en pysty keskittymään opiskeluun koska on aina niin kamala meteli. Haluaisin todella paljon muuttaa kaupunkiin jossa lukio sijaitsee kun täytän 16 mutta vanhempani eivät hyväksy asiaa yhtään. Tarkoitus olisi siis hommata osa-aikainen työ. Onko minulla mitään mahdollisuuksia?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei,  

 

Kiitos viestistäsi. Pohdit viestissäsi, onko sinun mahdollistaa asua yksin 16-vuotiaana ja tehdä osa-aikaista työtä opintojen ohella. 16-vuotiaana on mahdollista asua omillaan, mutta alaikäisenä tarvitset huoltajan suostumuksen ja allekirjoituksen vuokrasopimukseen. 

16-vuotiaana on myös mahdollista hankkia työpaikka. Vapaita työpaikkoja voit etsiä esimerkiksi mol.fi -sivustolta tai vaikka käydä kaupunkisi Ohjaamossa hakemassa töitä palveluneuvojan kanssa. Toisen asteen opiskelijana voit myös hakea Kelasta opintotukea, asumistukea ja perustoimeentulotukea. Opiskelijan etuuksista voit tehdä laskurit täällä: Kelan laskurit. Mikäli saat Kelasta opintotukea, voit hakea myös opintolainaa omasta pankistasi. Tähän tarvitaan myös huoltajan suostumus ollessasi alaikäinen.  

Tässä vielä linkki budjettilaskuriin, jonka avulla on helppo hahmottaa omaa taloutta budjettilaskuri. Samoilta sivuilta löytyy myös itsenäistyvälle nuorelle suunnattu opas asumisen abc sekä paljon muuta itsenäistyvälle nuorelle suunnattua materiaalia. Uskon, että vanhempiesi on helpompi luottaa sinuun ja päätökseesi, kun olet ajan kanssa lukenut ja kerännyt tietoa omaan kotiin muuttamisesta. 

Toivottavasti vastauksestani oli sinulle hyötyä.  

 

Mukavaa kesän odottelua! 

 

Ystävällisin terveisin, 

 

Tanni Stålhane 

Asumisneuvoja 

Pääkaupunkiseudun nuorisoasunnot ry

Omilleen alaikäisenä.

Moi! Olen 17-vuotias nuori, joka on pitkän ja varman pohdinnan jälkeen päättänyt muuttaa omilleen. Tarkoituksena olisi muuttaa n. 100km päähän kotoa opiskelemaan. Molempien vanhempien kanssa asiasta on puhuttu, mutteivat tahdo minun muuttaa. Syitä en saa, ehkä he vain yksinkertaisesti halua päästä eroon vielä viimeisestä lapsesta, joka asuu kotona, joka on täysin ymmärrettävää, mutta muutto pois olisi hyvin tärkeä askel minulle, kuitenkin minun tulevaisuuteni kyseessä. En aisti minkäänlaista luottamusta, tukea tai kiinnostusta tulevaisuuteni kannalta. Olen nyt joka tapauksessa aloittanut tutkimaan raha-asioita siltä varalta, jos muuttavat mieltänsä. Ilmeisesti yleistä asumistukea voin hakea, kun lapsilisäkin loppui täyttäessä 17. Oppimistukeakin hakisin, niin pärjäänkö näillä? Mitä kaikkea minun tarvitsee tietää sähkösopparista vuokrasta ja muista kuluista? Kuitenkin jatkan tiedonhankintaa, mutta päätin tähän väliin ilmoittaa asiasta tänne. Voitte jakaa mielipiteenne myös muutosta alaikäisenä, sekä kuinka saisin luottavaisuutta kerättyä, jotta he uskaltaisivat päästää minut menemään. Kiitos!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

 

Kiitos viestistäsi. Pohdit viestissäsi omilleen muuttamista alaikäisenä ja sen tuomaa vastuuta sekä oman talouden hallintaa.

Omilleen muuttaminen tuo mukanaan paljon vastuuta ja uusien taitojen opettelua. Tästä linkistä löydät budjettilaskurin, jonka avulla on helppo hahmottaa omaa taloutta budjettilaskuri. Samoilta sivuilta löytyy myös itsenäistyvälle nuorelle suunnattu opas asumisen abc. Toivottavasti näistä on sinulle apua tiedonhankintaan.

Toisen asteen opiskelijana voit hakea Kelasta opintotukea, asumistukea ja perustoimeentulotukea. Opiskelijan etuuksista voit tehdä laskurit täällä Kelan laskurit. Mikäli saat Kelasta opintotukea, voit hakea myös opintolainaa omasta pankistasi. Tähän tarvitaan vanhempiesi suostumus ollessasi alaikäinen.

Perustoimeentulotuen myöntämiseen vaikuttaa vanhempien tulot sekä varallisuus, joten Kela selvittää myös vanhempien mahdollisuudet huolehtia elatusvelvollisuudestaan. Voit tutustua toimeentulotukeen ja sen hakemiseen lisää täällä toimeentulotuki. Vanhempasi ovat elatusvelvollisia niin kauan, kun olet alaikäinen.

Toivoit myös vinkkejä, kuinka lisätä vanhempiesi luottamusta omilleen muuttamisesta. Mielestäni voisit ajan kanssa jatkaa tiedonhankkimista itsenäistymisestä ja keskustella asiasta uudelleen vanhempiesi kanssa. Kun olet mielestäsi kerännyt tarpeeksi tietoa omillaan asumisesta ja tämä alkaa hahmottumaan sinulle kokonaisuutena, uskon että myös vanhempiesi on helpompi luottaa päätökseesi.

 

Toivottavasti vastauksestani oli sinulle hyötyä. Mukavaa alkanutta kevättä!

 

Ystävällisin terveisin,

 

Tanni Stålhane

Asumisneuvoja

Pääkaupunkiseudun nuorisoasunnot ry

Muutin omilleeni enkä enää haluaisi olla yhteydessä perheeseen

Muutin omilleni kuun alussa, mikä ei tunnu edes isolta muutokselta, en koe että elämäni olisi muuttunut mitenkään merkittävästi. Kuitenkin ahdistaa soitella vanhemmille ja käydä kylässä kotona, suutun aina kun äiti koittaa ehdottaa jotain sisustusideoita kotiini enkä tiedä edes miksi, en vaan halua päästää sitä mun tilaan.
Mua ahdistaa myös päästää läheisimpiä, pitkäaikaisimpia kavereita kotiini mutta ei uusia opiskelukavereita. En ymmärrä mistä nää tunteet tulee ja pelkään että perhe ja kaverit joita välttelen suuttuu mulle kun otan välimatkaa. Onko tää jokin yleinen reaktio ja mitä mun tässä tilanteessa kannattais tehdä? En tiedä onko asiasta puhuminenkaan hyvä idea, kun ihmiset vaan loukkaantuis että mua ällöttää niiden läsnäolo.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka! 

Kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttää, se mitä sinun kannattaisi tehdä siinä tilanteessa, kun et haluaisi olla yhteydessä läheisiisi.  

Omilleen muutto on uusi elämänvaihe, joka varmasti tuo monenlaisia tuntemuksia. Etäisyyden ottaminen perheeseen ja ystäviin on hyvin normaali reaktio, varsinkin silloin, jos sinusta tuntuu siltä, että läheisiltä tulee erilaisia ideoita kotiisi liittyen, vaikka et niitä varsinaisesti kaipaisi. Usein nämä tuntemukset lievittyvät ja helpottavat ajan kuluessa.   

Pohdit myös sitä, onko sinun fiiliksistäsi läheisille kertominen hyvä asia, koska pelkäät loukkaavasi heitä. Usein asioista keskusteleminen helpottaa, koska silloin pystyy välttymään väärinymmärryksiltä ja läheistesi ei tarvitse arvailla mitä on tekeillä. Kerroit, että tällä hetkellä sinua ällöttää läheistesi läsnäolo. Se ei ehkä ole kannattavin tapa kertoa tuntemuksistasi. Voisitko muotoilla asian, vaikka niin, että haluaisit tässä uudessa elämän vaiheessa keskittyä kodin rakentamiseen ja itsenäiseen elämään, jonka takia kaipaat omaa aikaa ja tilaa? Voit kertoa etukäteen, että sinusta ei välttämättä kuulu niin usein mitä normaalisti. Voit myös sopia, että otat yhteyttä, kun olet alkanut kotiutumaan ja sinulla on sellainen tunne, että olet valmis olemaan yhteyksissä. Voit ilmaista läheisillesi, että toivoisit heiltä ymmärrystä asian suhteen, sillä jokainen meistä tarvitsee joskus omaa tilaa. 

Terkuin, Malissa/Nuorten Elämä Espoo  

Kiitos vastauksesta! Ehkä kaipasin juuri kuulla että näin on ok tuntea ja otan vinkit toteutukseen


Sivut