Täältä löydät Omaan kotiin -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

muutto 17-18v

Moikka,
haaveissani olisi muuttaa nyt 17-vuotiaana omaan kämppään. Mietityttää kuitenkin, että onko tässä vaiheessa järkevää muuttaa. Asuntohan tulee alaikäisellä olla vanhemman nimissä, enkä ilmeisesti saa yhtä paljon tukia kuin täysi-ikäisenä. Miten asiat näiltä osin tulevat siis muuttumaan täysi-ikäistyttyäni, onko asunnon omiin nimiin vaihto, tukien muuttaminen/hankkiminen ja muu sellainen tuossa tilanteessa vaikea prosessi? Onko muutto nyt hyvä idea, vai suositteletteko mennä helpoimman kautta ja odottaa suoraan täysi-ikäisyyteen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle: 

Hei Naomi!

Kiitos viestistäsi. Suunnittelet muuttoa omaan asuntoon 17-vuotiaana, mutta samalla pohdit tämän kannattavuutta. Olet myös miettinyt etukäteen talouden ja paperiasioiden hoitamista suhteessa täysi-ikäisyyteen. On erittäin hyvä, että pohdit näitä asioita etukäteen – monesti omilleen muuttaminen onnistuu parhaiten, kun sitä suunnittelee hyvin jo ennen muuttoa.

On totta, että alaikäinen ei voi vielä allekirjoittaa itse vuokrasopimusta, ja ikä vaikuttaa myös mahdollisiin tukiin. Esimerkiksi yleistä asumistukea alaikäinen voi pääsääntöisesti saada vain, jos hänellä on muitakin tuloja (opintotuki/ansiotulot yms).

Kun täytät 18 vuotta, tulisi sinun allekirjoittaa uusi vuokrasopimus omiin nimiisi. Samalla sinun tulisi päivittää ajantasaiset tiedot Kelalle. Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen ja tukien hakeminen/muuttaminen ei ole vaikea prosessi, ja monesti nämä onnistuvat myös kätevästi sähköisen asioinnin kautta. Toki tämä vaatii sinulta itseltäsi oma-aloitteisuutta ja aktiivista asioiden hoitamista.

On hyvin yksilöllistä, milloin on oikea aika muuttaa omaan kotiin ja itsenäistyä. Toisilla elämäntilanne on sellainen, että se edellyttää itsenäistymistä jo hyvinkin varhaalla iällä. Mikäli olet kuitenkin vuoden sisällä täyttämässä 18 vuotta, voisi olla ihan hyvä idea odotella vielä hetken. Silloin pääsisit aloittamaan itsenäisen elämän suoraan omillasi. Mihin tahansa tulokseen tuletkin, niin toivotan oikein paljon onnea oman kodin löytämiseen sitten, kun se on sinun kohdallasi ajankohtaista!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Lieden keskilämpö

Lieden säätönupeissa on numerot ykkösestä kuutoseen. Ruokaohjeessa käsketään lämmittämään/paistamaan ruokaa pannulla keskilämmöllä. Onkohan oikeaoppinen keskilämpö kolmonen vai nelonen vai pitäisikö niitä rampata vuorotellen vai onko sillä mitään väliä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Epäkokki!

Kiitos kysymyksestäsi. Olet ihan oikeilla jäljillä. Jos kyseessä on tosiaan asteikko 1–6, keskilämmöllä tarkoitetaan tavallisimmin 3–4. Kumpikaan numero ei ole niin sanotusti kiveen hakattu. Eli voit itse valita oman lieden, kyseessä olevan ruuan ja omien mieltymysten mukaan, kumpi on omaan käyttöösi parempi.

Voit myös kokeilla tehdä ruokaa ensin kolmosella ja seuraavalla kerralla, kun teet samaa ruokaa, voit kokeilla nelosta. Vertaa sitten kokemuksiasi, kumpi toimi sinun makuusi paremmin. Toki voi olla, että ero ei ole huomattava.

Voit katsoa lisää vinkkejä lieden käyttöön Martoilta (avautuu uuteen välilehteen).

Mukavaa viikonloppua!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sähköyhtiö konkurssissa!

Luin nettilehdestä että sähköyhtiöni meni konkurssiin ja sopimukset loppuvat jo huomenna! Mitä oikein teen, kun uusiin sähköyhtiöihin sopimusta tehdessä aikaisin aloituspäivä on aina vähintään pari viikkoa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Kannustan lukemaan sähköyhtiösi verkkosivuilta, kuinka he opastavat asiakkaitaan toimimaan tässä tilanteessa. Sieltä pitäisi löytyä toimintaohjeet.

Sähkömarkkinalain mukaan jakeluverkon haltija jatkaa kuluttaja-asiakkaiden sähköntoimitusta vähintään 3 viikkoa siitä, kun se on lähettänyt ilmoituksen sähkönjakelun keskeytyksestä. 

Uusi sähkösopimus on hyvä tehdä mahdollisimman pian. Voit vertailla sähkön hintoja eri sähkönmyyjien välillä sahkonhinta.fi-palvelussa.

Eri sähköyhtiöiden sivuilla ohjeistetaan, että jos tarvitsee sähköt heti, kannattaa olla yhteydessä suoraan asiakaspalveluun. Oletko kokeillut?

Moni on samassa tilanteessa kuin sinä. Sähköttömyydeltä onnistuu välttymään: Nyt olisi vain hyvä toimia ripeästi sähköyhtiösi sivuilta löytyvien ohjeiden mukaan, jotta varmistat sähköjen jatkuvuuden.

Tsemppiä asian hoitamiseen.

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Oma koti

Haluaisin muuttaa 18-vuotiaana omilleni, mutta en ole varma kuinka kannattavaa se on. Minulla on vielä lukio kesken, joten tulot olisivat vähäiset, mutta pienikin koti kelpaisi. Onko järkeä edes haaveilla moisesta? Miten nämä asiat edes järjestetään?.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle: 

Hei Emma!

Kiitos viestistäsi. Kerrot haluavasi muuttaa omillesi 18-vuotiaana ja mietit, onko tämä järkevää ja miten asiat järjestyisivät lukion ollessa vielä kesken.

Omasta kodista kannattaa aina haaveilla, sillä hyvin suunniteltuna itsenäistyminen onnistuu aina parhaiten! Ennen itsenäistymistä on tosiaan hyvä miettiä sitä, millä rahalla asumisen ja elämisen itse pystyy kustantamaan. Yksi vaihtoehto on se, että voit käydä lukion ohella esimerkiksi keikkatöissä. Työn tulisi olla kuitenkin sellaista, etteivät opintosi kärsisi. Toinen vaihtoehto on se, että voit selvittää Kelasta, mitä tukia olisit oikeutettu saamaan. Esimerkiksi yleinen asumistuki on sellainen, mitä voisit mahdollisesti saada.

Ennen muuttamista kannattaa selvittää, paljonko rahaa menee kuukausittain. Voit käyttää esimerkiksi Nuorisoasuntoliiton budjettilaskuria (avautuu uuteen välilehteen) selvittääksesi, kuinka paljon tarvitset rahaa itsenäiseen elämiseen. Kannattaa myös kysellä kavereilta, sukulaisilta ja muilta tutuilta heidän kokemuksiaan omaan kotiin muuttamisesta.

Lisää tietoa itsenäistymisestä ja omaan kotiin muuttamista löydät Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC-sivuilta (avautuu uuteen välilehteen), suosittelen tutustumaan näihin vielä tarkemmin. Voit käydä myös paikkakuntasi Ohjaamossa juttelemassa näistä – siellä autetaan mielellään sinua myös.

Tsemppiä itsenäistymiseen ja oman kodin löytämiseen. Kun suunnittelet hyvin etukäteen, menee kaikki varmasti oikein hyvin!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Omille muutto 15v

Hei olen 14v tyttö Turust ja haluisin muuttaa 9luokan jälkeen Tampereelle mutta kun pääsen 9 luokalta olen 15v joten onko se mahdollista ja mitä pitää tietää ennen muuttoa ja miten sen voi mahdollistaa helpoimmalla tavalla? Olisi kiva jos saisin joitain vinkkejä ja apua asiassa(:

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi! :) Asumisneuvoja Heidi vastaa:

Hei T.A!

Kerrot haluavasi itsenäistyä ja muuttaa Tampereelle 9. luokan jälkeen. Toivot omilleen muuttamiseen liittyen vinkkejä ja onkin todella hienoa, että pohdit näitä asioita etukäteen!

Alaikäinen ei vielä voi itse allekirjoittaa vuokrasopimusta, joten ihan ensimmäiseksi sinun tulisi saada lupa omilleen muuttamiseen huoltajiltasi. Tämä tarkoittaa sitä, että muuttaessasi vuokra-asuntoon huoltajasi allekirjoittavat vuokrasopimuksen ja ovat näin ollen vastuussa esimerkiksi siitä, että vuokra maksetaan ajallaan. Eli käytännössä tämä on kyllä mahdollista, kunhan sovitte asiasta ensin yhdessä.

Ennen muuttoa on hyvä miettiä ainakin seuraavia asioita:

  1. Miten pystyn maksamaan vuokran? Käynkö töissä vai saanko Kelalta tukea? Riittävätkö rahani vuokraan, ruokaan, vaatteisiin, sähköön, puhelinlaskuun ja äkillisiin menoihin?
  2. Haluanko muuttaa yksin vai jonkun toisen kanssa?
  3. Osaanko siivota, laittaa ruokaa, pestä pyykkiä? Omillaan asuessa näistä kaikista on vastuussa itse.
  4. Keneltä voin pyytää tarvittaessa apua, jos asumisen aikana tulee ongelmatilanteita?

Ennen muuttoa on paljon asioita, joita pitää hoitaa. Ensimmäiseksi on hyvä katsoa taloudellinen tilanne ja raha-asiat kuntoon. Kun löydät itsellesi sopivan asunnon, allekirjoitetaan vuokrasopimus. Tämän jälkeen sovitte avaimien hakemisesta yhdessä vuokranantajan kanssa. Uuteen asuntoon pitää yleensä ottaa myös sähkösopimus, joten se kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Myös muuttolaatikot ja muuttoapu on hyvä olla selvillä jo etukäteen, ettei muuttopäivänä tule paniikkia. Voit lukea lisää asunnon hakemisesta, muuttamisesta sekä itsenäistymisestä täältä: Asumisen ABC - Nuorisoasuntoliitto NAL ry (avautuu uuteen välilehteen)

Kun omilleen muuttoa suunnittelee hyvin etukäteen, on se silloin myös helpompaa. Tsemppiä itsenäistymiseen!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Mitä laki sanoo?

Täytän syksyllä 17. mulla ei mee kotona hirveen hyvin ja faija asuu hesas ja oon miettiny omille muuttoa jos saan töitä koulun ohelle, mutta vaikka kotona ei mee hyvin nii mutsi ei meinaa antaa suostumusta siihen. Mitä tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Lain mukaan alle 18-vuotias tarvitsee huoltajien suostumuksen kotoa pois muuttamiseen. Eli kannustan sinua vielä juttelemaan muuttamisesta äitisi kanssa.

Huoltajat ovat elatusvelvollisia ja vastuussa alaikäisestä lapsestaan siihen saakka, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Huoltajilla on oikeus päättää alaikäisen lapsensa kasvatuksesta, asuinpaikasta ja muista lasta koskevista asioista.

On kuitenkin reilua, että huoltajat ottavat huomioon myös lapsensa mielipiteet ja toiveet asuinpaikan suhteen. Kannustan siis vielä juttelemaan äitisi kanssa ja perustelemaan hänelle, miksi sinulle on tärkeää, että saisit muuttaa pois kotoa. Näin hän saattaisi ymmärtää sinua paremmin. On myös reilua, että hän kertoo näkemyksensä, miksi ei haluaisi suostua muuttoosi. Keskustelu kannattaa pitää rauhallisena.

Osoita äidillesi, että olet valmis ottamaan itsenäistymisen askeleen ja että pärjäät omillaan asuessa. Jos olet lisäksi halukas sopimaan yhteisistä itsenäisen asumisen ”pelisäännöistä”, voi sekin edistää suostumuksen saamista muuttoon. Jotkut esimerkiksi sopivat, että ainakin aluksi viikonloput tai joka toinen viikonloppu vietetään huoltajan luona tai että huoltaja voi tulla milloin vain lapsensa luo kylään. Jokainen perhe sopii omat pelisääntönsä.

Täältä Nuortenelämä.fin Elävää elämää –tietoalueelta voit lukea lisää omaan kotiin muuttamisesta. Suosittelen myös sivulta löytyvää Asumisen ABC:tä, johon perehtymällä voit valmistautua itsenäiseen asumiseen. Esimerkiksi tällainen valmistautuminen voi osoittaa äidillesi, että olet valmis omaan kotiin muuttamiseen. Myös muulla toiminnallasi, kuten kotitöistä huolehtimisella (siivoaminen, pyykkääminen, ruuanlaitto yms) voit näyttää äidillesi, että pärjäisit omillaan asuessasi.

Et kertonut tarkemmin, miksi sinulla ei mene kotona hyvin, mutta joka tapauksessa sellaiseen tilanteeseen on tarjolla tukea. Voit jutella tilanteestasi esimerkiksi koulusi kuraattorin kanssa. Hän on sosiaalialan ammattilainen, joka auttaa nuoria juuri tällaisissa asioissa. Hänen kanssaan voi myös keskustella omaan kotiin muuttamisesta. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja teidän kahden välisiä.

Voit myös jutella anonyymina jossakin nuorille suunnatussa chatissa ja saada tukea turvalliselta aikuiselta. Avoimia chatteja löydät Netarista (avautuu uuteen välilehteen).

Toivottavasti vastaus auttaa sinua tilanteessasi eteenpäin.

Tsemppiä keskusteluihin ja mukavaa loppukesää!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

oman huoneen suunnittelu

en osaa oikein suunnitella mun huonetta. ja mun huone on pieni, ja haluisin että sielä on tilaa. haluisin päästä turhasta tavarasta eroon mutta sekin tuntuu vaikealta. miten pystyisin suunnitella mun huoneen niin että pystyisin myöhemmin toteuttaa sen sitten?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei tm!

Kiitos viestistäsi. Oman huoneen suunnittelu voi olla tosi mukavaa, luovaa puuhaa. Esimerkiksi huonekalujen järjestyksen muuttaminen ja verhojen vaihtaminen silloin tällöin tuo uutta ilmettä – ja vaihtelu tunnetusti virkistää.

Voi olla käytännöllisintä, että liikkeelle lähtee turhan tavaran karsimisesta, vaikka kerroitkin sen tuntuvan vaikealta. Monilla muillakin on vaikeuksia luopua ylimääräisestä tavarasta, se on ihan ymmärrettävää. Kun sen kuitenkin tekee, on huoneen suunnittelu helpompaa ja huone voi parhaimmillaan tuntua tilavammalta ja raikkaammalta. Bonuksena: Sinulle turha tavara voi olla jollekulle tarpeellinen eli voit laittaa tavaraa myyntiin ja tienata rahaa (tästä tietty täytyy keskustella huoltajan kanssa, että mitä voit myydä ja saatko pitää rahat). Luopumispäätöksissä voi auttaa, kun kysyt kunkin tavaran kohdalla itseltäsi, milloin olet tarvinnut sitä viimeksi, tarvitsetko sitä oikeasti edelleenkin ja tuoko tavara sinulle iloa.

Voit käydä tavarasi läpi yksitellen ja kerätä yhteen ne, mistä olisit mahdollisesti valmis luopumaan. Sen jälkeen voit vielä käydä nuo valitut tavarat yhdessä huoltajasi kanssa läpi ja saada siten hänenkin mielipiteensä. Samalla voitte keskustella, mitä ylimääräisille tavaroille kannattaisi tehdä. Tavaraa voi myydä esim. kirpparilla tai nettikirpparilla, antaa tai myydä eteenpäin tutuille tai antaa secondhand-myymälöihin eteenpäin myytäväksi. Voi myös miettiä, voisiko jotain tavaraa tuunata uusiokäyttöön.

Inspiraatiota huoneen suunnitteluun voi hakea somesta ja muualta netistä. Voi esim. googlettaa ”makuuhuoneen sisustus” tai katsoa eri somekanavien keskusteluryhmistä aiheesta aloitettuja keskusteluja, joissa on jaettu kuvia makkareista. Voit myös itse aloittaa sellaisen keskustelun ja kysyä kuvia esimerkiksi muiden ikäistesi huoneista tai vaikkapa jollakin itseä kiinnostavalla teemalla sisustetuista makkareista.

Voit suunnitella huoneesi piirtämällä sen käsin paperille tai digitaalisesti tietokoneella jollakin graafisella työkalulla (esim. maksuton Canva). Voit kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja järjestyksiä. Voit listata itsellesi ylös, jos unelmiesi huonetta varten tarvitsee tehdä jotain hankintoja. Suunnitelmasta on hyvä jutella myös huoltajan kanssa. Huoltajalta voi tulla uusia ideoita ja näkemyksiä. Hänen kanssaan voi myös neuvotella, mitä hankintaehdotuksista olisi mahdollista toteuttaa (huom. kirppareilta ja nettikirppareilta voi tehdä hyviä löytöjä halvalla).

Kavereiltakin voi kysyä mielipiteitä suunnittelun tueksi. Heiltä voi tulla sellaisia ajatuksia, mitä itse ei ole vielä hoksannutkaan.

Toivottavasti pääset tämän vastauksen avulla eteenpäin huoneen suunnittelussa.

Ihanaa kesää sinulle!

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Linnunkakka irti parvekelasista

Olisi vähän kiireellinen kysymys. Miten giganttinen linnunkakka saadaan pois parvekkeen lasituksesta? Osaan avata lasituksen, mutta mitä aineita/siivousmateriaaleja siihen oikein uskaltaa käyttää? Ei oikein ole kokemuksia lasitetuista parvekkeista… Haluaisin siivota sen ennen vieraiden tuloa(ensi viikon ti).

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Hyi! 

Kiitos kysymyksestäsi. Linnunkakka kannattaa puhdistaa parvekelasista mahdollisimman pian, jotta se lähtisi helposti pois, eikä ehtisi kuivahtaa jämäkästi kiinni lasiin. Siivouksessa kannattaa käyttää suojakäsineitä, koska ulosteessa voi olla haitallisia bakteereja. Ulosteen voi ensin pyyhkiä talous- tai vessapaperilla pois lasista – siinä määrin kuin se irtoaa. Lasin voi sitten pestä desinfioivalla puhdistusaineella, ikkunanpesuaineella tai tiskiaineella. Välineenä voi käyttää ikkunanpesintä tai siivousliinaa. 

Jos linnunkakka ei meinaa lähteä, kannattaa siihen suihkuttaa pesuainetta ja jättää hetkeksi likoamaan, jonka jälkeen sen pitäisi irrota helpommin lasin pinnasta.  

Toivottavasti saat ikävän tahran näillä ohjeilla pois. Mukavaa kesää sinulle!  

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

mitä käy jos karkaan/lähen kotoa ja meen kauas Suomeen pois kotoolta ja rupeen asuu sielä?

eli toi voi kuulostaa hauskalta mutta oon tosissani. en haluu mennä äidille. koska äiti on yhdessä yhen miehen kaa, johon en luota tai luota edes siihen että ne ei riitele ja äiti jauhais samaa paskaa et muutetaan pois kotoa. tää on tapahtunu monta kertaa. oon kertonu tästä yhdelle toisellekin aikuiselle netissä, mutta en jaksa vain kirjoittaa tästä asiasta niin miten sen kerroin silloin. ja mun isä on soittanut kerran sossuun ja kysynyt uskaltaako viedä mut ja mun veljen äidille. no äiti ei suostunut olla samassa puhelussa isän kanssa kun sillä on joku vitunmoinen ongelma että ei vaan siedä isää. mutta äiti oli sanonut että mä ja mun veli liioteltiin asian kanssa että se mies joka on varmaa viiskymppinen on uhannut kerran tappaa äidin. sillä oli alkoholi ongelma ei enää niin paha koska tuli syöpä joka ei lähe ja nyt vihaan äitiä ja sitä miestä entistä enemmän. tahtoisin muuttaa isän vanhemmille mutta silloin en pääsisi keskustaan tapaamaan muita sukulaisia ja sielä mulla on muitakin tärkeitä asioita. tai isä myös sanoi että voisin muuttaa hänelle mutta isä asuu Helsingissä ja sanoi kyllä että hankkisi tänne silloin asunnon jos oisi asiat niin että ois pakko. sen lisäks mulla on muitakin paineita, ura jne muut jutut. en vaan jaksa. haluun oikeesti lähtee asuu vaikka johonkin keskelle mettää, pieneen mökkiin ja asuu sielä, et mitä jos meen sinne mitä sit mun muka pitäis tehä tai mun läheiset tekee sit? mulla on jopa pikku juttui (omasta mielestä) ja kaikkee mitä en ees oo päässy kirjottaa vieläkään. ja jos ehdotatte yhtään kertomista aikuiselle tai muulle ei onnaa. mä en riitä siihen ja en sais minkäänlaista apua. jos ehdotatte menee kuraattorille, sanon ei. kävin jo kaks kertaa ja sain tarpeeks. mä en saanu kerrottuu ees kaikkee mitä halusin. mä en riitä kertoo. ainut minne pystyn on tänne. ja musta tuntuu että oon niin idiottii kusipää mulkku ja vaikka mitä kun kirjotan tänne, vaikka mä tiiän et mulle hoetaan sitä samaa paskaa mee puhuu aikuiselle tai kenties mee puhuu muille nuorille. ei oo auttanut puhuu muille nuorille anonyymisti. oon saanu hetkeks hyvän olon ja ku meen sivustolta pois taas se sama paska olo myöhemmin. ja käyn siis täällä, nuortenlinkissä-, netissä ja apuu ja sekasin chatissa välillä. tää tuntuu vaan niin paskalta välillä kun pysähtyy ja miettii enemmän vaikkei tää mitään oo johonkin toiseen verrattuna.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki "muuttaja"!

Hyvä, kun laitoit viestiä. Minua ilahduttaa kuulla, että käyt täällä Nuortenelämä.fissä sekä muissa nuorten verkkopalveluissa. Jos koet näistä pientäkään apua, palveluiden käyttöä kannattaa ilman muuta jatkaa. Joskus jo asioiden sanoittaminen/kirjoittaminen voi jäsentää ajatuksia ja helpottaa oloa, edes pikkuisen. 

Pohdit siis, mitä käy, jos karkaat ja rupeat asumaan kaukana kotoa, esimerkiksi jossakin mökissä metsässä. Muutto vaatisi hyvän suunnitelman, esimerkiksi: Mistä mökki? Millä rahalla? Miten pitkäksi aikaa lähtisit? Kuinka pitkään ja kuinka paljon sinun pitäisi säästää sitä varten rahaa esim. ruokaan, hygieniatarvikkeisiin, matkakuluihin ja asumiskuluihin? Miten tienaat rahat? Mitä tekisit yksin metsässä asuessasi? Oletko valmis olemaan erossa ystävistäsi ja muista läheisistäsi? Keneen olet yhteydessä mahdollisia ongelmia kohdatessasi?

Siihen, mitä karkaamisesta seuraisi, ei ole valitettavasti tarkkaa vastausta, sillä siihen vaikuttaa paljon esim. se, mihin menet ja miten, aiotko kertoa lähdöstäsi ja kenelle, ja miten läheisesi reagoivat tilanteessa. Kaikkea ei voi ennakoida. Tässä kuitenkin näkökulmia ja pohdintoja, mitä saattaisi käydä, jos karkaisit:

Perääsi soitellaan ja viestitellään. Vanhempasi soittelevat kaverisi ja muut läheisesi läpi, jos eivät saa sinuun yhteyttä. He tarkistavat myös lähiympäristönne ja soittavat lähialueen sairaaloihin/terveyskeskuksiin kaiken varalta. Jos sinua ei tavoiteta, kutsutaan poliisi apuun tekemällä katoamisilmoitus. Voit lukea katoamisilmoituksesta poliisin sivuilta (avautuu uuteen välilehteen). Somen erilaisiin ryhmiin saatetaan laittaa katoamisilmoituksia jakoon kuvallasi ja tuntomerkeilläsi. Esim. huoltajasi ja poliisi voivat tehdä lastensuojelulain mukaisen lastensuojeluilmoituksen. Sinut siis yritetään saada turvallisesti takaisin kotiin mahdollisimman pian ja tarjota apua tilanteeseesi.

Lain mukaan huoltajasi päättävät asumisestasi. Eli alaikäinen ei voi itse päättää, missä asuu. Tietty huoltajat ovat vastuussa sinusta ja hyvinvoinnistasi huolehtimisesta muutenkin. Lain mukaan sinun tulee myös suorittaa oppivelvollisuus, eikä se onnistuisi, jos olet karkumatkalla ja asuisit itseksesi metsässä. Huoltajien tulee huolehtia, että heidän lapsensa suorittaa oppivelvollisuuden. Opetushallituksen sivulta voit lukea, mitä oppivelvollisuuden laiminlyönnistä seuraa (avautuu uuteen välilehteen). Siitä voi esim. seurata, että opetuksen järjestäjä tekee asiasta lastensuojeluilmoituksen, ja lastensuojeluviranomaiset päättävät tarvittavista toimenpiteistä. Joka tapauksessa lastensuojelu tulisi apuun jossain kohtaa.

Lastensuojelu auttaa ja tarjoaa perheille monenlaista tukea. Tuen tarve arvioidaan jokaisen kohdalla aina erikseen. Nuori voi itsekin olla yhteydessä sinne, jos esim. kotona on turvatonta tai muita ongelmia. Lastensuojelu voi auttaa esim. perhesuhteiden parantamisessa ja siinä, miten koti olisi nuorelle hyvä ja turvallinen asuinpaikka tai mikä asuinpaikka olisi nuorelle kaikista paras, jos nykyinen koti ei sitä jostain syystä ole (olisiko se esim. toisen vanhemman, isovanhempien tai muiden sukulaisten koti). Päätökset tehdään aina lapsen/nuoren edun mukaisesti. Jos haluat, lue lisää Lastensuojelu.infosta (avautuu uuteen välilehteen).

Käytännössä olisi siis työlästä ja haastavaa muuttaa kauas kotoa ja asua metsässä. Jos sattuisit pääsemään kohteeseen asti, sinut todennäköisesti haettaisiin sieltä pian pois. Vaikka pakeneminen voi ajatuksen tasolla tuntua ratkaisulta ikävään tilanteeseen, poistaisiko se kuitenkaan lopulta ongelmia tai korjaisiko tilannetta paremmaksi? Ikäisesi ei kuulu asua yksin tai olla itsenäisesti vastuussa kaikesta, vaan ansaitsee välittävien aikuisten läsnäoloa, rakkautta ja huolenpitoa sekä järkeviä rajoja ja tukea itsenäistymisen vaiheisiin.

Koska puhuminen auttaville aikuisille ei tunnu sinusta nyt hyvältä idealta, voisit tutustua erilaisiin tukipalveluihin Nuortenelämä.fin Tuki- ja kriisipalvelut -sivulla, jos vain haluat. Sieltä löytyy myös palveluja, joissa asioiminen ei edellytä puhumista. Jos palvelut eivät just nyt kiinnosta, voit kokeilla olisiko näistä sivustoista sinulle hyötyä (näille kannattaa varata hyvin aikaa):

Zekki.fi (avautuu uuteen välilehteen)

  • Sivusto auttaa sinua hahmottamaan, miten sulla menee. Sivusto tarjoaa tietoa hyvinvoinnin tueksi elämän eri osa-alueilla.

Tulevaisuusmatka.fi (avautuu uuteen välilehteen)

  • Sivustoa voi käyttää esim. tulevaisuuden suunnitteluun ja haaveiluun, oman hyvinvoinnin tukemiseen, omien arvojen ja tavoitteiden kirkastamiseen ja omien vahvuuksien tunnistamiseen.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Kaikkea hyvää sinulle! <3

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Laitteet, parveke ja sade

Voikohan kaatosateella näprätä kännyä ja tablettia tuntikausien ajan lasitetulla parvekkeella, voiko ilmankosteus pilata laitteet?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Rain!

Kiitos kysymyksestäsi. On epätodennäköistä, että kuvailemassasi tapauksessa känny tai tabletti menisi kerrasta pilalle. Yleisesti ottaen korkea ilmankosteus, hiki, sade ja muut nesteet eivät silti ole hyväksi puhelimille ja tableteille. Mobiililaitteiden kosteudensietokyvyllä on kuitenkin eroja. Jotkut kestävät vettä ja muuta kosteutta paremmin kuin toiset. On myös olemassa vedenkestäviä mobiililaitteita.

Voit tutustua omien laitteidesi ominaisuuksiin esimerkiksi googlettamalla kyseessä olevat laitteet.

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut