Täältä löydät Omaan kotiin -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Saisinko muuttaa pois kotoa?

Moikka! Olen 14-vuotias tyttö Asikkalasta, ja haluaisin muuttaa omaan kotiini jo näinkin nuoressa iässä. Kysymykseni kuuluukin että olisiko se täysin lain vastaista? Vanhempanikaan eivät enää asu yhdessä, ja olen miettinyt asiaa todella paljon ja tarkkaan. Muutamia viestejäkin luin tältä sivustolta ja sain jonkinlaisen käsityksen että se olisi ok. Vanhempien suostumus löytyy ja talous asiat ovat kunnossa. Osaan kyllä huolehtia itsestäni ja kokemusta on jos jonkinlaisesta elämäntilanteesta. Asuisin kyllä tällä paikkakunnalla, kun koulutkin ovat täällä. Joten tarvitsen vielä ammattilaisen mielipiteen kysymykseeni.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus kysymykseesi:

Hei Annika!

Kiitos viestistäsi. Kerroit, että haluaisit muuttaa omaan kotiin 14-vuotiaana. Pohdit, onko tämä laillisesti mahdollista ja olet samalla tutustunut etukäteen aiempiin vastauksiin Nuortenelämä.fi -sivustolla.

Alaikäinen voi muuttaa omaan kotiin vanhempiensa suostumuksella. Koska alle 18-vuotias ei voi allekirjoittaa itse vuokrasopimusta, tulee vanhempien allekirjoittaa se. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmat ovat loppukädessä vastuussa sinusta ja vuokranmaksustasi.

On erittäin hienoa, että olet tutustunut aiheeseen etukäteen. Tämä auttaa itsenäisen elämän aloittamisessa ja hyvin suunniteltu onkin jo puoliksi tehty! Suosittelen, että tutustut vielä Nuorisoasuntoliiton materiaaleihin osoitteessa www.nal.fi/asumisen-abc. Sieltä löytyy budjettilaskuria, vinkkejä muuttoon, tietoa itsenäisesti asumisesta ja erittäin kätevä Omaan kotiin -opas.

Onnea omaan kotiin ja hyvää syksyn jatkoa!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Omilleni muutto mahdollisimman nopeasti

Moikka! Minulla on paljon vaikeuksia kotona ja tosi huono olla siellä muutenkin, sekä minulla on myös masennus ja ahdistuneisuushäiriö. Haluaisin mahdollisimman pian muuttaa omilleni sillä se auttaisi paljon ahdistukseeni, mutta esim soluasunto ei kävisi minulle sillä muiden tuntemattomien ihmisten läsnäolo varmasti pahentaisi mielenterveysongelmiani. Mutta mitä muita vaihtoehtoja on? Ja mitä kaikkia tukia voisin saada ja paljonko niistä tulisi rahaa? Tarvitsisinko päivittäisen työpaikan vai riittäisikö esimerkiksi jos viikonloput olisi töissä? Kiitän avusta jo etukäteen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle:

Hei sa!

Kiitos viestistäsi. Kerroit, että haluaisit muuttaa mahdollisimman pian omillesi. Pohdit myös asumismuotoa sekä omaan talouteen liittyviä asioita.

Soluasuntojen lisäksi yksin muuttava voi hakea myös yksiötä tai kaksiota. Pidäthän vain huolen, ettet ota vastaan liian kallista asuntoa. Esimerkiksi Turussa perustoimeentulotuessa hyväksyttävien asumismenojen kuntakohtainen raja vuonna 2020 on 540€/kk, kun asuu yksin.

Työttömyysetuutta nuori voi saada, kun täyttää 17 vuotta. Tällöin pitää ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Alle 18-vuotias nuori voi saada asumistukea silloin, jos Kela katsoo nuoren elättävän itsensä (saa siinä määrin tuloja, että pärjää itsenäisesti). Eli jos käyt töissä tai saat esim. opintotukea, niin silloin Kela saattaa maksaa sinulle asumistukea. Erityistapauksessa itsenäisesti asuvalle alaikäiselle voidaan myöntää myös perustoimeentulotukea, jos muut tuet eivät riitä. Kelan sivuilta löytyy suuntaa antavia laskureita, joilla voit laskea tukien rahallisen määrän. Suosittelen sinua kuitenkin olemaan suoraan Kelaan yhteydessä ja kysymään tuista heiltä tarkemmin, sillä jokaisen tilanne on yksilökohtainen.

Työpaikan saaminen helpottaa aina taloudellista tilannetta. Työpaikka luo myös rytmiä arkeen ja antaa vaihtelevaa tekemistä päiviin. Tilanteestasi riippuen myös osa-aikainen työ esim. viikonloppuisin voi olla yhtä hyvä vaihtoehto. Pääasia on, että raha riittää elämiseen (mm. vuokra, sähkö, netti, ruoka, vaatteet, lääkkeet, vapaa-aika yms.) Kannattaa käydä kurkkaamassa Nuorisoasuntoliiton budjettilaskuri, johon pääset tästä linkistä. Budjettilaskurin avulla saat käsitystä siitä, paljonko sinulla menee rahaa kuukaudessa ja paljonko tarvitsisit rahaa elämiseen.

Muistathan, että tarvitset alaikäisenä myös vanhempien/huoltajien suostumuksen muuttaessasi omaan kotiin. Vuokrasopimusta ei voi itse allekirjoittaa, jos on alaikäinen. Kannustankin sinua juttelemaan kotona tuntemuksistasi ja haaveistasi muuttaa omaan kotiin.

Toivottavasti kaikki järjestyy ja pääset aloittamaan itsenäisen elämän omassa kodissa!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Haethan / saathan apua sun mielenterveyden häiriöihin? En tiiä onko sua diagnosoitu, mutta vaikkei olisikaan niin haethan apua joltain ammattilaiselta, esim vaan koulun terveydenhoitajalta? Vaikka saattaa olla, että sun mielenterveys parantuis yksin asuessa, se voi kans tuoda uutta stressiä, ja sitte olisitki täysin yksin sun negatiivisten tunteiden armoilla. Sen takii on usein vaarallista asuu yksin jos kärsii mielenterveyden häiriöstä. Otathan tän kaiken huomioon, että varmasti oot valmis oikeesti pitämään itestäs huolta silloinki, ku sun mieli ei välttämättä olis kauheen hyvässä kunnossa?


voinko!!!

mitä tukia saan jos muutan 16.v pois kotoa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki iianu, kiitos kysymyksestäsi.  

Kelan tuet ovat aina yksilöllisiä. Siihen, mitä tukia voit saada ja kuinka paljon, vaikuttaa esimerkiksi tulosi ja elämäntilanteesi sekä asumismuotosi. Alaikäisenä tarvitset myös huoltajan luvan kotoa pois muuttoon. 

Tässä tietoa yleisellä tasolla, mitä tukia 16-vuotiaan voi olla mahdollista saada muutettuaan pois kotoa, sekä linkkejä lisätietoihin:

Jos olet opiskelija, voit saada opintotukeen kuuluvaa oppimateriaalilisää sekä opintolainan valtiontakauksen. Kun täytät 17 vuotta ja lapsilisien maksaminen päättyy, voit saada opintotukeen kuuluvaa opintorahaa. Lue lisää opintotuesta Kelan sivuilta. 

Jos asut omillaan esimerkiksi vuokra-asunnossa, saatat saada yleistä asumistukea. Vanhempansa kodista erillään asuva alaikäinen katsotaan yleensä vanhempansa ruokakuntaan kuuluvaksi eikä hän voi saada omaa asumistukea. Kuitenkin jos itsenäisesti asuvalle alaikäiselle on myönnetty esim. opintotuki, hänelle voidaan myöntää myös yleinen asumistuki. Lue lisää asumistuesta Kelan sivuilta. 

Joissakin tilanteissa, jos omat tulot ja Kelan myöntämät muut tuet eivät riitä, on mahdollista saada perustoimeentulotukeaLue lisää perustoimeentulotuesta Kelan sivuilta 

Kelan laskureiden avulla voit arvioida, paljonko saisit mitäkin tukea juuri omassa tilanteessasi. Tästä pääset Kelan laskureihin. 

Voit varata ajan Kelan asiantuntijalle ja selvittää hänen kanssaan, mihin tukiin olisit oikeutettu, jos muuttaisit omilleen. Palvelu on maksutonta. Kelan asiantuntija osaakin neuvoa kaikista parhaiten tukiasioihin liittyen, kun pääsee keskustelemaan kanssasi tilanteestasi tarkemmin. :)

Ajan voi varata joko palvelupisteeseen tai puhelimitse asiointiin. Voit varata ajan osoitteessa www.kela.fi/ajanvaraus. 

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Mukavaa loppukesää. :) 

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Et mitään muutakuin opintotuen jos opiskelet, ehkä myös asumis tuen. Mee kaverille asuu


Omaan kotiin ilman töitä?

Olen 18v ja minulle on valitettavasti pakko mennä asumaan johonkin yksin(2kk sisäällä). Minulla ei siis ole mitään hajua miten muuttaisin, koska olen opiskelija ja minulla ei ole työpaikkaa. MItkä mahdolliset tuet voin saada, että pystyisin elättämän itseani? Vinkit?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos viestistäsi. Alla Jannin vastaus sinulle. :) 

Hei!

Sinun on mahdollista opiskelijana saada opintotukea, opintolainaa sekä omaan kotiin muuttaessasi yleistä asumistukea. Lisäksi jos kaikki tulosi ja sinulle myönnetyt sosiaalituet eivät riitä välttämättömiin arjen menoihisi, voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea. Tukia haetaan sähköisesti Kelan asiointipalvelun kautta.

Opintotukeen ja -lainaan vaikuttaa se, oletko toisen asteen opiskelija vai korkeakouluopiskelija.

  • Jos opiskelet toisella asteella tai aikuisten perusopetuksessa, täytä ammatillisten oppilaitosten, lukioiden ja kansanopistojen opiskelijoiden opintotukihakemus (OT 1). Jos opiskelet toisella asteella tai aikuisten perusopetuksessa, hae lainatakausta samalla, kun haet opintorahaa. Kun olet saanut lainatakauksen, sinun pitää vielä hakea opintolainaa valitsemastasi pankista.
  • Jos opiskelet korkeakoulussa, täytä ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden opintotukihakemus. Jos olet korkeakouluopiskelija ja saat opintorahaa, saat automaattisesti myös opintolainan valtiontakauksen.

Lisätietoa: https://www.kela.fi/opintotuki-nain-haet sekä https://www.kela.fi/opiskelijat.

Tässä ohjeita yleisen asumistuen hakemiseksi: https://www.kela.fi/yleinen-asumistuki-nain-haet. Liitteeksi tarvitaan mm. vuokrasopimus.

Vuokra-asuntoa tarjoavat useat eri tahot. Netistä löytyy helpoiten eri vaihtoehtoja, mutta voit aloittaa etsimisen vaikka näistä:

NAL Asunnot http://turunnuorisoasunnot.fi/.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö TYS https://tys.fi/.

Opiskelijoiden vuokravälitys https://www.ovv.com/.

TVT Asunnot https://www.tvt.fi/.

Toimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Opiskelijan kohdalla pitää täyttyä tietyt ehdot, jotta sitä voi saada. Lisätietoa Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/toimeentulotuki-opiskelijat.

Terveisin, tietopalveluohjaaja Janni - Nuortenelämä.fi

Hei

Olen 16-vuotias tyttö minulle on vaikeuksia perheeni kanssa, ja haluan keskittyä opintoihini, minulla ei ole tarpeeksi voima elää perheeni kanssa vielä kaksi vuotta niin haluan muutta asuntoni, voitteko vastata kiitos.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi zz, 

Haluaisit muuttaa omaan kotiin, jotta voit keskittyä opintoihisi. Huoltajat ovat lain mukaan elatusvelvollisia ja vastuussa alle 18-vuotiaasta lapsestaan. Huoltajat ovat siis myös vastuussa alaikäisen lapsensa asumisesta ja näin ollen päättävät lapsen asuinpaikasta. Muuten laillista estettä alaikäisenä omilleen muuttoon ei ole.    

Myöskään alle 18-vuotias ei voi itsenäisesti solmia vuokrasuhdetta vuokranantajan kanssa. Jotkut vuokranantajat pyytävät huoltajan suostumuksen vuokrasopimuksen solmimiseen, toiset taas vuokraavat asunnon huoltajalle, ja huoltaja sitten antaa lapsensa asua asunnossa.  

Yksinasumiseen liittyy monia kuluja, joista tulee huolehtia. Vuokran maksamisen lisäksi asumisesta aiheutuu muitakin kuluja, kuten sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinmaksut sekä ruokaan menevät kulut. Jos vanhemmat suostuvat maksamaan tai tukemaan asumiskulun kustannuksissa, on muuttaminen helpompaa.  

Opintotukea voi yleensä saada vasta 17-vuotiaana. Jos olet 15- tai 16-vuotias ja vanhempiesi tulot ovat pienet, voit saada opintorahan oppimateriaalilisää ja opintolainan valtiotakauksen.  Alaikäisen asumistuen myöntöön riittää, jos opiskelijalle myönnetään opintolainan valtiontakaus. Opintolainaa ei tarvitse nostaa. Opintolainan valtiontakauksesta voi lukea osoitteessa: www.kela.fi/opintotuki-opintolaina  

Toivottavasti näistä vastauksista oli sinulle apua.  

Ystävällisin terveisin Nuorten Elämä Espoo 

lastensuojelu täysikäisenä

Hei,
Haluaisin asumaan pois kotoa paikkaan jossa edelleen huolehditaan, siis perhekoti/laitos/tms. Kotonani on rankkaa, ei kuitenkaan niin pahasti asiat, että välitön sijoitus tarpeellista. Voimaa ei ole oikein mihinkään. Täytän tämän vuoden puolella 18. Yksin en pysty vielä asumaan, en jaksaisi hoitaa itseäni (ruokaa, siivousta yms). Kuitenkin kotona on todellla rankkaa (riitaa, kotityöt vastuullani suuresti).
Haluan kuulla, onko mahdollisesti jotain asumismuotoa, jossa myös täysikäne voi asua autetusti? Myöskään "osasto hoidon tarpeessa" en ole. Koti tilanteeni ei ole paranemassa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa! 

Kiitos kysymyksestäsi. Haluaisit pois kotoa esimerkiksi perhekotiin tai johonkin laitokseen. Kotona sinulla on rankkaa: esimerkiksi riitaa ja iso vastuu kotitöistä. Kysyt, olisiko asumismuotoa, jossa täysi-ikäinen voisi asua autetusti.  

Ikävä kuulla, että sinulla on rankkaa omassa kodissasi. Hienoa, että haet tilanteeseesi apua. 

Esimerkiksi Nuorisoasuntoliiton NAL-palvelut tarjoavat tuetun asumisen palvelua 16–25-vuotiaille itsenäistyville nuorille ja nuorille aikuisille. Asiakkaina voi olla esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujat, lastensuojelun jälkihuollon asiakkaat, vaikeasta kotitilanteesta alaikäisenä itsenäistyvät nuoret, asunnottomat nuoret ja nuoret maahanmuuttajat. 

Jotta pääsee tällaiseen tuettuun asumiseen, vaatii se sosiaalityön suunnitelman ja päätöksen tuetusta asumisesta. Tuetun asumisen tarpeen kartoittaminen aloitetaan oman kunnan sosiaalitoimesta, eli aivan aluksi pitäisi soittaa sosiaalitoimistoon 

Sinun on mahdollista saada apua ja helpotusta tilanteeseesi. Sinulla on siihen myös oikeus. Kannustan sinua olemaan aivan aluksi yhteydessä etsivään nuorisotyöhön: 

Työn lähtökohtana on aina sinun itsesi asettamat tavoitteet. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Ota rohkeasti yhteyttä. 

Kovasti jaksamista sinulle, oli jo hyvä askel parempaa, kun laitoit meille viestiä. Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa sinua tilanteessasi yhä eteenpäin. <3 

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Omilleen muuttaminen ja rahatilanne

Hei.
Olen 18v ja olen löytänyt juuri sopivan vuokra asunnon läheltä kouluani. Asunto on juuri sopivan kokoinen minulle ja koiralleni (asunnossa lemmikit sallittu), vuokra sopiva eikä minun tarvitsisi tehdä isoja hankkeita muuttaessani. Vanhempieni luo on n. 20km joten esim viikonloppuisin saisin käydä kylässä jne mutta rahallisesti he eivät voi auttaa enkä sitä viitsi pyytääkkään. Olen laskenut että kelan tuet riittäisivät elämiseen ja vuokraan, mutta oma rahatilanne on erittäin huono sillä tili on melko tyhjä. Pärjäisin erinomaisesti omillani muuten, mutta mietinkin kuinka paljon rahaa pitäisi olla omasta takaa esim. muuttaessa ja onko mahdollista elää vuoden pelkillä tuilla viimeisen lukiovuoteni?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei 18 v! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olet suunnitellut omilleen muuttoa ja omaa talouden hoitamista itsenäisesti asuessasi. Olet siis laskenut, että Kelan tuet riittäisivät elämiseen ja vuokraan. Pärjäisit omillasi muuten erinomaisesti, mutta mietit, kuinka paljon rahaa pitäisi olla muuttaessa. Kysyt myös, onko mahdollista elää pelkillä tuilla viimeinen lukiovuotesi.  

Omilleen muuttamista varten on hyvä säästää rahaa, sillä muuttoon liittyy erilaisia rahallisia kulujaTässä lista rahallisista kuluista, jotka kannattaa huomioida ennen omilleen muuttamista: 

  • Takuuvuokran/vuokravakuuden maksaminen. (Yleensä 1-3 kk vuokran suuruinen summa.) 
  • Kotivakuutuksen hankkiminen.  
  • Sähkösopimuksen solmiminen. 
  • Nettiyhteyden hankkiminen. 
  • Huonekalujen hankkiminen. 
  • Muuttoauton vuokraaminen tai muuttofirman palvelut, mikäli läheistesi apu muutossa ei riitä. Hintoja voit katsella netistä esimerkiksi hakusanalla muuttoauto + paikkakuntasi.  

Kannustan sinua selvittämään noiden menojen hintoja etukäteen ja laskemaan, paljonko tarvitsisit näihin rahaa. Se, paljonko kyseiset menot maksavat, voi vaihdella suurestikin. On esimerkiksi iso ero, ostaako huonekalut uutena vai kirpparilta, vai saako osan kenties sukulaisilta.  

Muuttaessa omilleen on hyvä olla rahaa säästössä myös yllättäviä kuluja varten (esim. eläinlääkärikulut). Tai vähintäänkin suunnitella vanhempien kanssa, kenen puoleen voit kääntyä, jos yllättäviä kuluja tulee. 

Yleisesti ottaen on mahdollista elää viimeinen lukiovuosi pelkillä Kelan tuilla. Kela siis myöntää taloudellista tukea tarvitsevilleomillaan asuville opiskelijoille yleensä opintotukea (johon kuuluu opintolainan valtiontakaus ja opintoraha) sekä yleistä asumistukea. Näillä tuilla on mahdollista pärjätä lukiovuosi. Siihen vaikuttaa kuitenkin paljon oma rahankäyttösi ja esimerkiksi vuokrasi suuruudella on asiaan vaikutusta. Hyvä suunnittelu ja budjetointi edistävät asiaa. :)

Tsemppiä omilleen muuttoon ja ihanaa viimeistä lukiovuotta!  

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

vuokravakuus ym. Viralliset asiat

Mistä saisi apua kun olen muuttamassa uuteen paikkakuntaan opintojen perässä. En tiedä kuinka hakea vuokravakuutta ja asumistukea, olisi ihana jos näistä voisi soittaa jollekkin joka osaa auttaa, mutta en tiedä mihin? Kiitos avusta!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Pohdit, mitä kautta voisit saada apua vuokravakuus- ja asumistukiasioihin muuttaessasi uudelle paikkakunnalle opintojen perässä.

Kysymyksessäsi ei mainita tätä uutta paikkakuntaa, mutta mikäli siellä toimii Ohjaamo, niin sitä kautta voi kysellä muuttoon, vakuuteen ja tukiin liittyviä asioita. Osoitteessa www.ohjaamot.fi voit hakea paikkakunnan perusteella lähimmän Ohjaamo -palvelun tiedot ja soittaa heille aukioloaikoina.
Jos uudella paikkakunnalla ei ole Ohjaamon palveluita saatavilla, voithan toki aloittaa asioiden selvittämisen Ohjaamo Jyväskylän kautta, puhelinnumero: 050 311 8877 (palveluaika ma-pe klo 8-16).

Myös etsivä nuorisotyö voi olla apuna tällaisissa kysymyksissä ja asioiden selvittelyssä. Etsivää nuorisotyötä toteutetaan laajasti ympäri Suomen. Kannattaa siis tutustua uuden paikkakunnan nuorisolle suunnattuihin palveluihin kaupungin/kunnan nettisivuilla. Sieltä selviää yleensä parhaiten, toimiiko paikkakunnalla etsiviä nuorisotyöntekijöitä ja mistä numerosta heidät tavoittaa.
Sekä etsivän nuorisotyön että Ohjaamon palvelut ovat maksuttomia ja alle 30-vuotiaille suunnattuja.

Onnittelut vielä opiskelupaikasta ja tsemppiä muuttoasian selvittelyyn!

Kesäterveisin,
Rita, Nuorten Jyväskylä

Muutto omilleni 15-vuotiaana?

Moi,
Oon kohta 15-vuotta täyttävä tyttö ja oon ruvennut jo muutama vuosi sitten miettimään omilleni muuttamista, kun perheen ilmapiiri on epävakaa ja kireä. Ideana olisi, että pääsisin muuttamaan viimeistään 17-vuotiaana pois kotoa, mutta mitä aikasemmin sitä parempi. Ymmärsin sen, että alaikäisenä pois kotoa muuttamiseen tarvii vanhempien luvan. Toinen antoi jo luvan sillä ehdolla, että näytän jonkun aikaa, että pystyn hoitamaan koulujutut hyvin, toiselle en ole vielä maininnut mitään muutosta, mutta onko siihen ehdotonta saada kummankin vanhemman lupa? Miten pärjäisin taloudellisesti? Vanhemmilla ei ole varaa auttaa paljon, mutta mietin että voiko 15-vuotiaana saada jostain osa-aikatyötä? Sain täksi kesäksi kesätöitä, mutta tarvisin sellaisen pitkäaikaisemman työn, esim. kävisin mahdollisesti kerran viikossa + viikonloput töissä (onko mahdollista 15-vuotiaalle?) Ja voiko 15-vuotiaana saada jostain asumis- tai muita tukia? Asuisin tosiaan edelleen omalla paikkakunnalla, mutta vaan omassa kämpässä, kunnes sitten siskon kanssa muutettaisiin mahdollisesti pois kun täytän 17.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle:

Hei omaan rauhaan,

Kiitos viestistäsi. Kerroit, että olet suunnitellut kotoa pois muuttamista jo jonkin aikaa. Mietit, tarvitseeko myös toiselta vanhemmalta luvan muuttamiseen alaikäisenä. Lisäksi oma talous ja rahatilanne mietityttää.

Olet aivan oikeassa siinä, että alaikäinen tarvitsee vanhempien/huoltajien luvan omilleen muuttaessa. Tämä siksi, että alaikäinen ei voi vielä itse allekirjoittaa vuokrasopimusta. Oletkin hienosti saanut jo puhuttua toisen vanhempasi kanssa asiasta. Tässä tilanteessa tarvitset kuitenkin kummankin vanhemman luvan muuttamiseen. Suosittelen kertomaan toiveistasi myös toiselle vanhemmallesi ja kysymään hänen lupaansa muuttamiseen.

Omaa taloutta ja rahatilannetta on hyvä miettiä ennen muuttoa ja näin oletkin jo tehnyt. Marttojen sivuilta löytyy paljon tietoa siitä, mitä asuminen maksaa. Tämä auttaa hahmottamaan sitä, paljonko tarvitset rahaa itsenäiseen elämään. Kannattaa siis käydä kurkkaamassa Marttojen sivut. Taloudellisesti pärjää silloin, kun tulot ovat suuremmat kuin menot.

15-vuotias voi hakea itsenäisesti pidempiaikaista työtä, kunhan oppivelvollisuus on suoritettu. Nuortenelämä.fi onkin koonnut vinkkejä juuri 15-vuotiaana töitä haaveilevalle nuorelle ja voit tutustua niihin täällä: https://www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle.

Itsenäisesti asuva alaikäinen nuori katsotaan kuuluvaksi vielä vanhempien ruokakuntaan, eikä voi suoraan saada asumistukea. 15-vuotias nuori voi kuitenkin saada asumistukea silloin, jos Kela katsoo nuoren elättävän itsensä (saa siinä määrin tuloja, että pärjää itsenäisesti). Eli jos käyt töissä, niin Kela saattaa maksaa sinulle asumistukea. Kelan sivuilta löytyy paljon tietoa myös muista mahdollisista tuista, kuten esimerkiksi opintotuesta ja perustoimeentulotuesta (https://www.kela.fi/).

Olet todella hyvin jo miettinyt tulevaisuuttasi ja itsenäistymistä. Kun omilleen muuttamista suunnittelee tarkkaan etukäteen, niin kaikki menee varmasti hyvin. Pääasia on, ettet jää ongelmatilanteissa yksin!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Voiko muuttaa omilleen lähemmäksi yläkoulua

Olen 15v poika ja kysyn saanko muuttaa lähemmäksi ylä-astettani jos minulla on vain tasan vuosi aikaa peruskouluni päättymiseen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! :) Tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle:

Hei Joku,

Kiitos viestistäsi. Pohdit, saisitko muuttaa lähemmäksi yläastetta, jos peruskoulusi päättymiseen on tasan vuosi aikaa. Alaikäisenä voit muuttaa omillesi, mutta tähän tarvitset vanhempien/huoltajien luvan. Tämä siksi, että alaikäinen ei voi itse allekirjoittaa vuokrasopimusta.

Jos saat vanhemmiltasi/huoltajiltasi luvan muuttaa, kannattaa pohtia tarkkaan itsenäistymiseen liittyviä asioita. Mistä tulet saamaan rahaa vuokranmaksuun? Selviätkö itsenäisesti arjesta (ruuanlaitto, siivoaminen, asioiden hoitaminen)? Kuka auttaa tarvittaessa?

Suosittelen käymään Nuorisoasuntoliiton sivuilla tutustumassa Asumisen ABC -materiaaleihin. Sieltä löydät paljon tietoa muuttamiseen ja itsenäistymiseen liittyen. Voit käydä tutustumassa Asumisen ABC -materiaaleihin tästä. Kun valmistautuu vähän etukäteen, niin omilleen muuttaminen menee varmasti hyvin!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Sivut