Täältä löydät Omaan kotiin -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Miten tässä menetellään?

Eli miten jos 16 vuotiaasta maksetaan vielä lapsilisää ja hän haluaisi muuttaa omilleen Tampereelle tai no tarkemmin Kangaslalle ja siellä alkaa opiskelemaan samaa alaa kuin täällä, niin myöntääkö kela tukia silti?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Muutto uuteen kaupunkiin voi olla jännittävää, mutta kun etukäteen ottaa selville, miten asiat järjestyy, se helpottaa selviytymistä tässä uudessa elämänvaiheessa.

Lapsilisää maksetaan jokaisesta vakituisesti Suomessa asuvasta henkilöstä siihen asti, kun hän täyttää 17 vuotta. Muutto toiselle paikkakunnalle ei siis vaikuta tähän. Oikeudesta muihin tukiin kannattaa kysyä joko suoraan Kelalta tai esim. paikalliselta Ohjaamolta.

Tsemppiä muuttoon ja opiskeluun!

Nuortenelämä / Jenni, nuoriso-ohjaaja

Äänet hiljaisuusajan aikana

Onko okei pitää juhlia kerrostalossa/rivitalossa ja soittaa musiikkia hiljaisuus ajan jälkeen? Tarkoitus ei ole tehdä tätä usein, vaan 1-2kertaa vuodessa kun muutkin juhlii esim. Uutena vuotena. Tiedän että kerhohuoneen voi varata, mutta jos se on varattu, mitä sitten? Yksi naapurini paheksuu toisen naapurin juhlimista ja pitää minua hieman ärsyttävänä, kun en ole hänen kansaan samaa mieltä äänen häiritsevyydestä. Juhlia siis n. 2-3 kertaa vuoden aikana, mikä mielestäni normaalia,vai eikö?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

 

Talo yhtiön säännöissä on kirjattu hiljaisuus aika, mutta sen lisäksi usein mainitaan ettei muunakaan aikana saa tuottaa naapureita häiritseviä ääniä. Pelkästään sen pohjalta juhlia, mikä häiritsee naapureita, olisi kielletty.

Kuitenkin juhlintaa ei ole kielletty, eli haasteena on äänenvoimakkuus. Kuitenkin kuulostaisi että naapuri on ehkä yleisesti herkempi kaikille äänille ja siksi itse valittaa. Juhlia saa kotona järjestää ja huomaavaista on huomioida äänenvoimakkuus erityisesti hiljaisuuden jälkeen, mutta hyvä tapa on myös antaa naapureille varoitus minä päivänä ääntä saattaa kuulua enemmän. Kuitenkaan ei pidä pelätä kotona juhlimista, jos puhutaan satunnaisista juhlista.  

terveisin 
Sanni/ Ohjaamo Kuopio

 

Muutto omaan asuntoon

Moi,
Oon 16-vuotias ja muuttamassa omaan vuokra-asuntoon. Mulla on kämppä ja kaikki katottu valmiiksi ja kelan kanssa puhuttu. Eteeni tuli kuitenkin sellainen ongelma, että toinen vanhemmistani ei suostu maksamaan elarimaksun minimiä enkä sitä välttämättä tarvisikaan, mutta olisihan siitä apua. Kuitenkin voinko muuttaa omilleni, vaikka toinen ei suostu maksamaan elatusmaksua?
Kiitos jo valmiiksi!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki T.A! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olet jo hankkinut kämpän ja kaikki on katsottu valmiiksi. Hyvin suunniteltu ja valmisteltu muutto onkin eduksesi. Alaikäinen voi muuttaa omilleen, jos vanhemmat/huoltajat antavat siihen suostumuksensa. Voit muuttaa omillesi, vaikka vanhempasi ei maksa elatusmaksua.  

Vanhemmat/huoltajat ovat kuitenkin elatusvelvollisia alaikäisestä lapsestaan. Heillä siis on velvollisuus auttaa sinua myös omillaan asumisesta syntyvissä kustannuksissa. Toki Kelan tuet myös ovat tässä avuksi. Jotkut 16-vuotiaat myös käyvät esimerkiksi ilta-, keikka- tai viikonlopputöissä, mikä tuo opiskelijabudjettiin helpotusta.  

Onnea uuteen kotiin ja tsemppiä muuttoon!  

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Halua oma lauha


Miten saan elätettyä itseni asumalla yksin?

Hei, olen 15- vuotias tyttö ulvilasta ja haluaisin muuttaa 16- vuotiaana helsinkiin tai tampereelle asumaan johonkin pieneen yksiöön mutta itsellä ei ole melkeimpä yhtään rahaa ja vanhemmistani toinen on työtön ja toinen on automekaanikko ja haluaisin tietää mistä saisin rahaa yksin asumiseen ja mitä tukia saisin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi. Asumisneuvoja Sanna vastaa:

Hei!

Jos opiskelet esimerkiksi lukiossa tai ammattikoulussa, voit hakea Kelasta opintotukea, sekä yleistä asumistukea ja perustoimeentulotukea. Asumistuesta voit tehdä laskurin oheisesta linkistä. Voit kokeilla eri vuokran suuruuksia, nähdäksesi, miten se vaikuttaa tuen määrään.

Opiskelijana on oikeutettu saamaan Kelasta myös opintotukea. Opintotukea myöntäessä voit saada myös valtion takaaman opintolainan, jota voit hakea omasta pankistasi. Tähän tarvitaan myös molemman vanhemman suostumus ollessasi alaikäinen.

Viimesijainen tukimuoto on Kelasta perustoimeentulotuki. Sitä voidaan maksaa kattamaan esimerkiksi loppuosa vuokrasta, sekä lisäksi niin, että elämiseen jää myös rahaa. Perustoimeentulotuen myöntämiseen vaikuttaa vanhempien tulot, sekä varallisuus ja Kela selvittää myös vanhempien mahdollisuudet huolehtia elatusvelvollisuudestaan, eli Kela ottaa yhteyttä myös vanhempiin. Voit tutustua toimeentulotukeen ja sen hakemiseen lisää Kelan sivulla.

Terveisin, asumisneuvoja Sanna - Nuortenelämä.fi

Omaan kotiin muutto 15-vuotiaana

Hei!
Olen pitkään halunnut muuttaa omaan asuntoon useasta syystä.
Pärjääkö alaikäinen tuilla, vai tarvitseeko minulla olla työ? Ymmärrykseni mukaan 15-vuotias ei saa työtä jolla voi elättää itsensä. Täytyykö minun odottaa kesään jolloin täytän 16 vuotta saadakseni työpaikan ja muuttaa omilleni?
Kiitos kovasti!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki rosso 

Kiitos viestistäsi. 15- ja 16-vuotiaana voi muuttaa omilleen, jos saa omilta huoltajiltaan tähän luvan.  

15-vuotiaan on mahdollista saada töitä, joilla elättää itsensä, jos on suorittanut peruskoulun loppuun. Jos sinulla on vielä peruskoulu kesken, sinua koskevat 14-vuotiaille tarkoitetut ohjeet työntekoon liittyenPeruskoulun aikana voit kyllä tehdä töitä, mutta rajallisemmin. Kun olet suorittanut peruskoulun loppuun, sinua koskevat 15-vuotiaille tarkoitetut ohjeet ja voit saada kokoaikaisiakin töitä 

Kelalta on mahdollista saada tukea tietyissä tilanteissa. Alaikäinen voi saada yleistä asumistukea, jos hän asuu itsenäisesti ja hänellä on tuloja (esimerkiksi työstä saatava palkka tai opintotuki). Peruskouluopintoihin ei kuitenkaan myönnetä tukia, vaan vasta toisen asteen opintoihin. 15-vuotias peruskoululainen ei siis pärjää tuilla, mutta toisella asteella opiskelevan 15-vuotiaan on mahdollista pärjätä tuilla. Toki vaikkapa keikkatöiden tekeminen opintojen ohella tuo lisätienestiä, joka helpottaa opiskelijabudjettia. 

Esimerkiksi ammattikoulussa tai lukiossa opiskeleva omillaan asuva 15-16-vuotias voi saada opintorahan oppimateriaalilisää (47,26 e/kk) ja opintolainan valtiontakauksen (300e/kk), jos huoltajilla on pienet tulot. Jos hänestä ei makseta lapsilisää, voi hän lisäksi saada opintorahaa. Jos hänelle myönnetään opintotukea, voi hän saada myös yleistä asumistukea. Asumistuen määrään taas vaikuttaa esimerkiksi asuinpaikkakunta ja asunnon vuokra. Joissain tapauksissa tuet kyllä riittävät pärjäämiseen. Jos ne eivät riitä, omahdollista hakea myös perustoimeentulotukea, jolloin Kela selvittää huoltajien mahdollisuudet huolehtia elatusvelvollisuudestaan.  

Kelan tuet ovat aina yksilöllisiä. Suosittelenkin kysymään suoraan Kelasta, millaisiin tukiin juuri sinä olisit oikeutettuKatso yhteystiedot ja lue lisää tuista Kelan sivuilta. Voit myös arvioida Kelan laksureilla, millaisia tukia mahdollisesti saisit.

Tsemppiä kevääseen! :)

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Vanhempien lupa

Olen suunnitellut kaverini kanssa yhteenmuuttoa, molempien porukoille on ok että muutetaan, mutta epäselväksi on jäänyt, että millainen paperi vanhemmilta täytyy olla, jotta alaikäisinä päästään vuokrasopimus allekirjoittamaan? Onko olemassa jokin valmis lomake mikä pitäisi täyttää vai pitääkö taikoa omasta päästä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Asumisneuvoja Sanna vastaa:

Alaikäisenä tulee tosiaan olla vanhemman suostumus, jotta voi vuokrata asunnon. Vuokranantaja voi pyytää vanhemman allekirjoituksen vuokrasopimukseen, tai kirjata luvan ja allekirjoituksen erilliseen liitteeseen, vuokrasopimuksen yhteyteen. Vuokranantaja hoitaa vuokrasopimuksen ja mahdollisen erillisen liitteen. Sopimukseen, tai sen liitteeseen voidaan kirjata myös se, onko vanhempi vastuussa vuokranmaksusta, mikäli vuokralainen ei sitä syystä tai toisesta maksakaan. Tästä on hyvä sopia jo ennen asunnonhakua, että suostuuko vanhempi vuokran takaajaksi. Asuntoa hakiessa ette siis tarvitse vielä erillistä lomaketta, mutta asuntohakemukseen on hyvä kirjata myös vanhemman yhteystiedot.

Terveisin, asumisneuvoja Sanna - Nuortenelämä.fi

Oma paikkakunta ahdistaa

Elikkäs tosiaan mä oon tämmönen 15v kasiluokkalainen Kirkkonummelainen hyvät arvosanat omistava poika, oon hakemassa johonkin hyvään lukioon Helsinkiin, koska keskiarvo varmaan riittää, ja en halua olla Kirkkonummella. Kirkkonummi ahdistaa, asuttiin 5vuotiaaksi asti merihaassa, rakastin sitä, mutta sitten muutettiin Kirkkonummelle, enkä tykkää ollenkaan, haluan päästä ihmisten ilmoille, käyn viikottain ihan vaan hengailemassa helsingissä, mutta nyt koronan aikaan en pääse ja se ahdistaa että on melkein jumissa täällä. Vanhemmat ei lämpene ajatukselle muuttaa pois kirkkonummelta, joten ajattelin että onko mahdollista saada tarpeeksi tukia ja töitä muuttaakseen 18 täyttäessäni (lukion toisella) omaan kotiin? Haluaisin päästä Helsinkiin opiskelemaan. Eli siis 3v päästä haluaisin muuttaa, juuri täytin 15.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Moikka! 

Ikävä kuulla, että paikkakuntasi ahdistaa sinua. Ehkä tilannettasi voi helpottaa, jos kerrot tunteesi ja ajatuksesi vanhemmillesi. Myös jollekin kaverille puhuminen voi helpottaa oloa. 

Kun täytät 18 vuotta, voit vapaasti muuttaa omillesi asumaan. Opiskelijana voit saada opintotukea ja asumistukea. Usein tuilla saa katettua asumisen kulut suhteellisen hyvin, mutta tähän toki vaikuttaa se, mistä päin ja millaisen asumuksen löytää. Opiskelun ohella työskennellessä on hyvinkin mahdollista saada kulut katettua ja ehkä jopa hieman rahaa sivuunkin. Nuortenelämä.fi-sivulta voit lukea lisää opintojen rahoituksesta. Samoilta sivuilta löydät myös tietoa työskentelystä opintojen ohella. Apua ja neuvoja saat myös Ohjaamoista, sinua lähimmän voit etsiä täältä

Tsemppiä ja jaksamista sulle! 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Muutto omaan asuntoon

Voiko 17-vuotias hakea itse asuntoa ja sitten tehdä vuokrasopimus vanhemman kanssa? Yritin hakea, mutta en voinut, koska en ole 18.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! Kiitos kysymyksestäsi. Tässä asumisneuvoja Sannan vastaus sinulle: 

Alaikäisenä voi hakea vuokra-asuntoa, mutta vanhemmalta tarvitaan kirjallinen suostumus vuokrasopimusta laadittaessa.  Suostumus voi olla joko vanhemman allekirjoitus vuokrasopimukseen tai erillinen liite vuokrasopimukseen. Kaikki vuokranantajat eivät kuitenkaan vuokraa asuntoja alle 18-vuotiaille, joten asunnon löytyminen saattaa olla haasteellisempaa.

Terveisin, asumisneuvoja Sanna - Nuortenelämä.fi

Itse tein juurikin näin, olen 17 ja aloitin ihan muutama viikko sitten prosessin. hain itse n. 7 asuntoa, ja yhdestä tuli soitto takaisin päin. Sitten ihan normaaliin tyyliin näyttö ja sopimukset, vanhempien henkilötiedot ja allekirjoitukset vaan vaaditaan omasi lisäksi.


Muutto alaikäisenä

Moikka! Täytän parin kuukauden päästä 18 ja miettisin että voiko asuntoa hakea jo nyt 17 vuotiaana mutta allekirjoittaa vuokrasopimus vasta sillon kun olen 18 täyttänyt? Siihen ei kuitenkaan ole pitkä aika että olen täysi-ikäinen ja muutto tulisi huomattavasti nopeammin jos tämä onnistuu

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heips. Tässä Susannan vastaus: 

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Jos suunnitelmissasi on muuttaa mahdollisimman pian täytettyäsi 18 vuotta, voit ja sinun kannattaakin selailla vuokra-asuntoja, sillä sopivan vuokra-asunnon löytämiseen saattaa mennä aikaa. Voit olla yhteydessä vuokranvälittäjään ja tiedustella asunnon vapautumista, jos se vaikka sattuisi ajankohtaan, jolloin olet jo täysi-ikäinen. Tosiaan alaikäisenä et voi tehdä vuokrasopimusta itsenäisesti, vaan tarvitset huoltajan suostumuksen sopimuksen tekemiseen, jotta vuokrasopimus on pätevä.

Jos kaipaat apua itsenäiseen asumiseen liittyvissä asioissa, voit olla myös meihin yhteydessä niin katsotaan miten voisimme sinua auttaa:
Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Nuorten Turku, Aurakatu 16, puh. 040 183 3562, s-posti: nuortenturku@turku.fi

Tässä vielä muutamia hyödyllisiä linkkejä itsenäiseen asumiseen ja vuokra-asuntojen etsimiseen liittyen:

https://nal.fi/asumisen-abc/

https://www.tvt.fi

www.turunnuorisoasunnot.fi

https://www.tsvv.fi/vuokra-asunnot/

https://www.turunvuokra-asunnot.fi/etusivu.html

https://tys.fi/

Jos omassa elämäntilanteessasi tai perheessä on erityisiä haasteita, voit ottaa yhteyttä myös nuorten asumisneuvojaan. Nuorten asumisneuvojan palvelut on tarkoitettu nuorille, joilla asunnon saaminen tai asumisen onnistuminen edellyttää kokonaisvaltaista tilannekartoitusta ja yksilöllistä ohjeistusta.

Tässä yhteystiedot: Nuorten asumisneuvoja Seija Petman, puh. 0400 491764 tai seija.petman@turunnuorisoasunnot.fi.

Terveisin Susanna (Nuorten Turku)

Omaan kotiin

Suunnitelmissani on muuttaa toiselle paikkakunnalle ensimmäiseen omaan kotiin, sillä haluan itsenäistyä kunnolla ja hieman vaihtelua. Minulla ei kuitenkaan vielä ole töitä, mutta opiskelupaikkaa olen sieltä jo hakenut ja suunnitelmissa on hakea töitä siihen asti, kunnes pääsen opiskelemaan. Onko vinkkejä siihen, miten vuokranantajia kannattaa tässä tilanteessa lähestyä, kun säännöllisiä tuloja ei vielä tällä hetkellä ole?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus:

Hei!

Kiitos viestistäsi. Kerroit, että haluaisit muuttaa ensimmäiseen omaan kotiin toiselle paikkakunnalle. Olet hakenut opiskelupaikkaa ja aiot mahdollisesti hakea töitä vielä ennen opiskeluja. Pohdit, miten vuokranantajaa kannattaa lähestyä, kun säännöllisiä tuloja ei vielä ole.

Vuokranantajat etsivät aina hyviä vuokralaisia. Hyvä vuokralainen maksaa vuokran ajallaan, ei aiheuta häiriötä naapureille ja pitää asunnon kunnosta hyvää huolta. Yksityiset vuokranantajat ovat monesti tästä vieläkin tarkempia, kuin isommat vuokrafirmat tai yleishyödylliset vuokranantajat. Voit etukäteen esimerkiksi pohtia sitä, minkälaiselle henkilölle itse vuokraisit oman asuntosi.

Asuntoa haetaan yleisimmin täyttämällä asuntohakemus joko vuokranantajan nettisivuilla tai asuntonäytössä. Asuntohakemuksen täyttämistä voisi verrata tavallaan työhakemukseen – pyri antamaan itsestäsi ja tilanteestasi hyvä, selkeä ja totuuden mukainen kuva vuokranantajalle. Korosta hakemuksessa vahvuuksiasi ja kerro tulevaisuuden suunnitelmistasi lyhyesti. Voit esimerkiksi kertoa, että olet hakenut opiskelupaikkaa ja aiot hakea töitä ennen opiskelujen aloittamista. Kerro myös siitä, miten saisit vuokran maksettua, mikäli töitä ei löytyisikään.

Mikäli käyt yksityisten vuokranantajien järjestämissä asuntonäytöissä, suosittelen tekemään hyvän ensivaikutelman jo paikan päällä. Olethan ajoissa, pukeutunut siististi ja esittelet itsesi heti välittäjälle. Voit myös miettiä valmiiksi 2-3 kysymystä asuntoon/naapurustoon/lähialueisiin liittyen. Näin viestität olevasi aidosti kiinnostunut asunnon saamisesta ja saatat jäädä positiivisesti välittäjän mieleen. Asuntonäytöissä voi olla yhtä aikaa paljon ihmisiä, joten on hyvä erottua suuresta hakijajoukosta edukseen.

Pääasia siis on, että hakuvaiheessa avaat tilannettasi vuokranantajalle ja perustelet mahdollisimman hyvin, miksi juuri sinulle tulisi vuokrata asunto. Voit tutustua lisää aiheeseen Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -sivuilla.

Onnea ensimmäisen oman asunnon hakemiseen!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Sivut