Täältä löydät Omaan kotiin -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Omaan kotiin muutto 15-vuotiaana

Hei!
Olen pitkään halunnut muuttaa omaan asuntoon useasta syystä.
Pärjääkö alaikäinen tuilla, vai tarvitseeko minulla olla työ? Ymmärrykseni mukaan 15-vuotias ei saa työtä jolla voi elättää itsensä. Täytyykö minun odottaa kesään jolloin täytän 16 vuotta saadakseni työpaikan ja muuttaa omilleni?
Kiitos kovasti!

Vanhempien lupa

Olen suunnitellut kaverini kanssa yhteenmuuttoa, molempien porukoille on ok että muutetaan, mutta epäselväksi on jäänyt, että millainen paperi vanhemmilta täytyy olla, jotta alaikäisinä päästään vuokrasopimus allekirjoittamaan? Onko olemassa jokin valmis lomake mikä pitäisi täyttää vai pitääkö taikoa omasta päästä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Asumisneuvoja Sanna vastaa:

Alaikäisenä tulee tosiaan olla vanhemman suostumus, jotta voi vuokrata asunnon. Vuokranantaja voi pyytää vanhemman allekirjoituksen vuokrasopimukseen, tai kirjata luvan ja allekirjoituksen erilliseen liitteeseen, vuokrasopimuksen yhteyteen. Vuokranantaja hoitaa vuokrasopimuksen ja mahdollisen erillisen liitteen. Sopimukseen, tai sen liitteeseen voidaan kirjata myös se, onko vanhempi vastuussa vuokranmaksusta, mikäli vuokralainen ei sitä syystä tai toisesta maksakaan. Tästä on hyvä sopia jo ennen asunnonhakua, että suostuuko vanhempi vuokran takaajaksi. Asuntoa hakiessa ette siis tarvitse vielä erillistä lomaketta, mutta asuntohakemukseen on hyvä kirjata myös vanhemman yhteystiedot.

Terveisin, asumisneuvoja Sanna - Nuortenelämä.fi

Oma paikkakunta ahdistaa

Elikkäs tosiaan mä oon tämmönen 15v kasiluokkalainen Kirkkonummelainen hyvät arvosanat omistava poika, oon hakemassa johonkin hyvään lukioon Helsinkiin, koska keskiarvo varmaan riittää, ja en halua olla Kirkkonummella. Kirkkonummi ahdistaa, asuttiin 5vuotiaaksi asti merihaassa, rakastin sitä, mutta sitten muutettiin Kirkkonummelle, enkä tykkää ollenkaan, haluan päästä ihmisten ilmoille, käyn viikottain ihan vaan hengailemassa helsingissä, mutta nyt koronan aikaan en pääse ja se ahdistaa että on melkein jumissa täällä. Vanhemmat ei lämpene ajatukselle muuttaa pois kirkkonummelta, joten ajattelin että onko mahdollista saada tarpeeksi tukia ja töitä muuttaakseen 18 täyttäessäni (lukion toisella) omaan kotiin? Haluaisin päästä Helsinkiin opiskelemaan. Eli siis 3v päästä haluaisin muuttaa, juuri täytin 15.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Moikka! 

Ikävä kuulla, että paikkakuntasi ahdistaa sinua. Ehkä tilannettasi voi helpottaa, jos kerrot tunteesi ja ajatuksesi vanhemmillesi. Myös jollekin kaverille puhuminen voi helpottaa oloa. 

Kun täytät 18 vuotta, voit vapaasti muuttaa omillesi asumaan. Opiskelijana voit saada opintotukea ja asumistukea. Usein tuilla saa katettua asumisen kulut suhteellisen hyvin, mutta tähän toki vaikuttaa se, mistä päin ja millaisen asumuksen löytää. Opiskelun ohella työskennellessä on hyvinkin mahdollista saada kulut katettua ja ehkä jopa hieman rahaa sivuunkin. Nuortenelämä.fi-sivulta voit lukea lisää opintojen rahoituksesta. Samoilta sivuilta löydät myös tietoa työskentelystä opintojen ohella. Apua ja neuvoja saat myös Ohjaamoista, sinua lähimmän voit etsiä täältä

Tsemppiä ja jaksamista sulle! 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Muutto omaan asuntoon

Voiko 17-vuotias hakea itse asuntoa ja sitten tehdä vuokrasopimus vanhemman kanssa? Yritin hakea, mutta en voinut, koska en ole 18.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi! Kiitos kysymyksestäsi. Tässä asumisneuvoja Sannan vastaus sinulle: 

Alaikäisenä voi hakea vuokra-asuntoa, mutta vanhemmalta tarvitaan kirjallinen suostumus vuokrasopimusta laadittaessa.  Suostumus voi olla joko vanhemman allekirjoitus vuokrasopimukseen tai erillinen liite vuokrasopimukseen. Kaikki vuokranantajat eivät kuitenkaan vuokraa asuntoja alle 18-vuotiaille, joten asunnon löytyminen saattaa olla haasteellisempaa.

Terveisin, asumisneuvoja Sanna - Nuortenelämä.fi

Itse tein juurikin näin, olen 17 ja aloitin ihan muutama viikko sitten prosessin. hain itse n. 7 asuntoa, ja yhdestä tuli soitto takaisin päin. Sitten ihan normaaliin tyyliin näyttö ja sopimukset, vanhempien henkilötiedot ja allekirjoitukset vaan vaaditaan omasi lisäksi.


Muutto alaikäisenä

Moikka! Täytän parin kuukauden päästä 18 ja miettisin että voiko asuntoa hakea jo nyt 17 vuotiaana mutta allekirjoittaa vuokrasopimus vasta sillon kun olen 18 täyttänyt? Siihen ei kuitenkaan ole pitkä aika että olen täysi-ikäinen ja muutto tulisi huomattavasti nopeammin jos tämä onnistuu

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heips. Tässä Susannan vastaus: 

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Jos suunnitelmissasi on muuttaa mahdollisimman pian täytettyäsi 18 vuotta, voit ja sinun kannattaakin selailla vuokra-asuntoja, sillä sopivan vuokra-asunnon löytämiseen saattaa mennä aikaa. Voit olla yhteydessä vuokranvälittäjään ja tiedustella asunnon vapautumista, jos se vaikka sattuisi ajankohtaan, jolloin olet jo täysi-ikäinen. Tosiaan alaikäisenä et voi tehdä vuokrasopimusta itsenäisesti, vaan tarvitset huoltajan suostumuksen sopimuksen tekemiseen, jotta vuokrasopimus on pätevä.

Jos kaipaat apua itsenäiseen asumiseen liittyvissä asioissa, voit olla myös meihin yhteydessä niin katsotaan miten voisimme sinua auttaa:
Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Nuorten Turku, Aurakatu 16, puh. 040 183 3562, s-posti: nuortenturku@turku.fi

Tässä vielä muutamia hyödyllisiä linkkejä itsenäiseen asumiseen ja vuokra-asuntojen etsimiseen liittyen:

https://nal.fi/asumisen-abc/

https://www.tvt.fi

www.turunnuorisoasunnot.fi

https://www.tsvv.fi/vuokra-asunnot/

https://www.turunvuokra-asunnot.fi/etusivu.html

https://tys.fi/

Jos omassa elämäntilanteessasi tai perheessä on erityisiä haasteita, voit ottaa yhteyttä myös nuorten asumisneuvojaan. Nuorten asumisneuvojan palvelut on tarkoitettu nuorille, joilla asunnon saaminen tai asumisen onnistuminen edellyttää kokonaisvaltaista tilannekartoitusta ja yksilöllistä ohjeistusta.

Tässä yhteystiedot: Nuorten asumisneuvoja Seija Petman, puh. 0400 491764 tai seija.petman@turunnuorisoasunnot.fi.

Terveisin Susanna (Nuorten Turku)

Omaan kotiin

Suunnitelmissani on muuttaa toiselle paikkakunnalle ensimmäiseen omaan kotiin, sillä haluan itsenäistyä kunnolla ja hieman vaihtelua. Minulla ei kuitenkaan vielä ole töitä, mutta opiskelupaikkaa olen sieltä jo hakenut ja suunnitelmissa on hakea töitä siihen asti, kunnes pääsen opiskelemaan. Onko vinkkejä siihen, miten vuokranantajia kannattaa tässä tilanteessa lähestyä, kun säännöllisiä tuloja ei vielä tällä hetkellä ole?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus:

Hei!

Kiitos viestistäsi. Kerroit, että haluaisit muuttaa ensimmäiseen omaan kotiin toiselle paikkakunnalle. Olet hakenut opiskelupaikkaa ja aiot mahdollisesti hakea töitä vielä ennen opiskeluja. Pohdit, miten vuokranantajaa kannattaa lähestyä, kun säännöllisiä tuloja ei vielä ole.

Vuokranantajat etsivät aina hyviä vuokralaisia. Hyvä vuokralainen maksaa vuokran ajallaan, ei aiheuta häiriötä naapureille ja pitää asunnon kunnosta hyvää huolta. Yksityiset vuokranantajat ovat monesti tästä vieläkin tarkempia, kuin isommat vuokrafirmat tai yleishyödylliset vuokranantajat. Voit etukäteen esimerkiksi pohtia sitä, minkälaiselle henkilölle itse vuokraisit oman asuntosi.

Asuntoa haetaan yleisimmin täyttämällä asuntohakemus joko vuokranantajan nettisivuilla tai asuntonäytössä. Asuntohakemuksen täyttämistä voisi verrata tavallaan työhakemukseen – pyri antamaan itsestäsi ja tilanteestasi hyvä, selkeä ja totuuden mukainen kuva vuokranantajalle. Korosta hakemuksessa vahvuuksiasi ja kerro tulevaisuuden suunnitelmistasi lyhyesti. Voit esimerkiksi kertoa, että olet hakenut opiskelupaikkaa ja aiot hakea töitä ennen opiskelujen aloittamista. Kerro myös siitä, miten saisit vuokran maksettua, mikäli töitä ei löytyisikään.

Mikäli käyt yksityisten vuokranantajien järjestämissä asuntonäytöissä, suosittelen tekemään hyvän ensivaikutelman jo paikan päällä. Olethan ajoissa, pukeutunut siististi ja esittelet itsesi heti välittäjälle. Voit myös miettiä valmiiksi 2-3 kysymystä asuntoon/naapurustoon/lähialueisiin liittyen. Näin viestität olevasi aidosti kiinnostunut asunnon saamisesta ja saatat jäädä positiivisesti välittäjän mieleen. Asuntonäytöissä voi olla yhtä aikaa paljon ihmisiä, joten on hyvä erottua suuresta hakijajoukosta edukseen.

Pääasia siis on, että hakuvaiheessa avaat tilannettasi vuokranantajalle ja perustelet mahdollisimman hyvin, miksi juuri sinulle tulisi vuokrata asunto. Voit tutustua lisää aiheeseen Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -sivuilla.

Onnea ensimmäisen oman asunnon hakemiseen!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

16v muutto ja työt

Mitä lainoja/asumistukea 16-vuotias peruskoulun juuri suorittanut voi saada jos muuttaa kahdestaan saman ikäisen kaverin kanssa yhteiseen vuokra asuntoon jotta pystyy maksamaan vuokran ja ostaa ruokaa, pärjääkö niillä rahoilla jos vuokra on 400€/kk ja ruokaan menee 100-150€/kk?Suunnitelmissa olisi siis muuttaa vähän reilun vuoden päästä opiskeluiden takia kun perus koulu on suoritettu ja opiskella lukiossa. Mitä viikonloppu-/ilta töitä 16-vuotias voi kotkassa saada?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle:

Hei Tuleva opiskelija,

Kiitos viestistäsi. Kerroit, että olet juuri peruskoulun suorittanut 16-vuotias. Pohdit, mitä lainoja/asumistukea voi saada muuttaessa kaverin kanssa yhteiseen asuntoon, sekä rahan riittämistä vuokraan ja ruokaan. Kysyit myös viikonloppu-/iltatöistä Kotkassa.

Pääsääntöisesti alaikäinen katsotaan kuuluvaksi vanhempiensa ruokakuntaan, eikä siksi voi hakea automaattisesti asumistukea. Alaikäinen voi kuitenkin saada asumistukea siinä tilanteessa, mikäli hän osoittaa saavansa myös muita tuloja. Näitä ovat esimerkiksi opintotuki tai työstä saatavaa palkka.

Opintorahaa voi saada myös lukion aikana. Itsenäisesti asuva 17-vuotias tai nuorempi voi saada 102,75€/kk. Vanhempien tulot voivat suurentaa tätä 252,76€/kk saakka. Oppimateriaalilisää itsenäisesti asuva alle 18-vuotias voi saada 47,26€/kk, jos vanhempien tulot ovat enintään 41 100€ vuodessa. Tämän lisäksi voi saada valtion takauksen opintolainalle, jota voi nostaa 300€/kk (pois lukien kesä-/heinäkuu). Nämä tiedot ovat Kelan sivuilta ja voimassa 1.8.2020 alkaen, joten kannattaa tarkistaa oikeat tiedot muuton tullessa ajankohtaiseksi.

Arvioit, että vuokraan ja ruokaan menisi yhteensä 500-550€/kk. Jos nostat opintolainaa ja saat opintorahaa sekä asumistukea, niin saat kyllä maksettua arvioimasi kustannukset. Tarkemman arvion saamiseksi suosittelen kuitenkin vielä olemaan Kelaan yhteydessä ja kysymään tarkempaa arviota myönnettävän asumistuen määrästä. Näin pystyt laskemaan etukäteen, paljonko tulosi olisivat. Jos käyt ilta-/viikonlopputöissä, niin silloin taloudellinen tilanne helpottuu luonnollisesti vielä enemmän.

Itsenäiseen asumiseen kuuluu toki paljon myös muita kuluja. Vuokran ja ruoan lisäksi rahaa menee esimerkiksi sähkölaskuun, puhelinlaskuun, kotivakuutukseen, bussilippuun, vaatteisiin, lääkkeisiin, harrastuksiin, koulutarvikkeisiin sekä muihin yllättäviin menoihin. Nuorisoasuntoliiton sivuilla voi täyttää budjettilaskurin, jonka avulla näkee omat menot ja tulot. Tulojen pitäisi olla vähintään yhtä suuret kuin menojen, mutta mielellään kuitenkin suuremmat. Budjettilaskuriin pääsee tästä.

Ilta- ja viikonlopputöihin liittyen suosittelen kurkkaamaan vinkkejä täältä. Kannattaa seurailla sivulta löytyvien hakukoneiden avulla, millaisia ilta- ja viikonlopputöitä Kotkassa on tarjolla. Sivulta löytyvien linkkien avulla voi tutustua, millaiset työt sopisivat jo 15 vuotta täyttäneille. Lisäksi Kotkan Ohjaamossa autetaan mielellään, jos kaipaa henkilökohtaisempaa neuvontaa töiden hakemiseen. Ohjaamon yhteystiedot löytyvät täältä.

Toivottavasti tästä on sinulle apua. Voit halutessasi käydä tutustumassa vielä Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC-materiaaleihin. Sieltä löytyy paljon tietoa omaan kotiin muuttamisesta!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Ensi vuoden muutto

Haluaisin tietää, että jos on 16v. Ja muuttaa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan. Minne/miten asua jos on lemmikki (eikä asuntolaan ilmeisesti saa lemmikkejä tuoda) ja miten sitä rahaakaan saisi?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi. 

Todennäköisesti asuntoloihin ei voi muuttaa lemminkin kanssa, mutta asiaa kannattaa kysyä silti oppilaitoksesta, johon olet menossa opiskelemaan. 

Opiskelijan kannattaa hakea opiskelija-asuntoa, mikäli asuntolaan ei voi muuttaa. Eri kaupungeissa eri tahot tarjoavat opiskelija-asuntoja, esimerkiski Rovaniemellä DAS, Oulussa PSOAS. Hakemus kannattaa tehdä ajoissa. Mikäli asuntoa ei sitä kautta löydy, myös tavalliset vuokra-asunnot ovat vaihtoehto. Opiskelija-asunnot ovat kuitenkin yleensä edullisempia.

Opiskelijalla on oikeus hakea Kelan opintotukea sekä lisäksi yleistä asumistukea ja tarvittaessa toimeentulotukea. Hakemukset voi täyttää Kelan verkkopalvelussa tai Kelan toimipisteessä. 

https://www.kela.fi/opiskelijat -osoitteesta löytyy ohjeet opiskelijalle.

https://www.kela.fi/yleinen-asumistuki -osoitteesta asumistukeen liittyvät ohjeet.

Voit laskea Kelan laskureilla arvion siitä, kuinka paljon tukea voit saada, laskurit löytyvät osoitteesta: https://www.kela.fi/laskurit?inheritRedirect=true.

 

Tsemppiä sinulle asunnon hankintaan.

 

Ystävällisin terveisin

Laura, Nuorisotiedotuspiste Poppari

Omilleen muutto.

Hei! Minulla on tälläinen tilanne. Vanhempani ovat eronneet. Heillä on yhteishuoltajuus. Asun äitini ja pikkuveljeni kanssa. Äitini kanssa on ollut todella paljon hankaluuksia. Olen käynyt kuraattorilla juttelemassa hänelle, ja minulla on ollut suunnitelmissa jo pitkään, että kun olen 18v, muutan poikaystäväni kanssa yhteen, mutta nyt olemme kuraattorini kanssa ruvenneet pohtimaan, että voisinko muuttaa jo 17v, tilanteeni vuoksi kotona. Isäni puoltaa asiaa, mutta äitini ei vielä tiedä tästä, mutta olen aivan varma että äiti ei ilahdu aiheesta. Kysymykseni siis on, että minkälainen prosessi tämä käytännössä on? Tuleeko sopimuksia, liittyykö sossut tähän mukaan? Mitäs sitten jos äitini ei suostu ollenkaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Kukkakimppu,

kerroit, että sinulla on ollut äitisi kanssa hankaluuksia ja olet harkinnut kotoa pois muuttamista. Kerroit että olet kuraattorin kanssa pohtinut, voisitko muuttaa jo 17v tilanteesi vuoksi pois kotoa. Kysyit minkälainen prosessi kotoa pois muuttaminen käytännössä olisi. Tiedustelit sopimuksia ja sossun mukaan tulemista. Kysyit myös mitä tehdä, jos äitisi ei suostu asiaan ollenkaan.

 

Huoltajat ovat lain mukaan elatusvelvollisia ja vastuussa alle 18-vuotiaasta lapsestaan. Huoltajat ovat siis myös vastuussa alaikäisen lapsensa asumisesta ja näin ollen päättävät lapsen asuinpaikasta. Muuten laillista estettä alaikäisenä omilleen muuttoon ei ole.  Alaikäinen voi muuttaa omaan kotiin vain molempien vanhempiensa suostumuksella. Kannustankin sinua juttelemaan kotona tuntemuksistasi ja haaveistasi muuttaa omaan kotiin.

 

Myöskään alle 18-vuotias ei voi itsenäisesti solmia vuokrasuhdetta vuokranantajan kanssa. Jotkut vuokranantajat pyytävät huoltajan suostumuksen vuokrasopimuksen solmimiseen, toiset taas vuokraavat asunnon huoltajalle, ja huoltaja sitten antaa lapsensa asua asunnossa. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmat ovat loppukädessä vastuussa sinusta ja vuokranmaksustasi.

 

Yksinasumiseen liittyy monia kuluja, joista tulee huolehtia. Vuokran maksamisen lisäksi asumisesta aiheutuu muitakin kuluja, kuten sähkö- ja vesilaskut, netti- ja puhelinmaksut sekä ruokaan menevät kulut. Jos vanhemmat suostuvat maksamaan tai tukemaan asumiskulun kustannuksissa, on muuttaminen helpompaa.  Sinun tulisi myös tutustua tarkemmin siihen, miten maksaisit asumiskulut ja muun elämisen. Kelan sivuilta löytyy paljon tietoa mahdollisista tuista, kuten esimerkiksi opintotuesta ja perustoimeentulotuesta. Voisitko saada jostain työpaikan?

 

Tiedustelit, tuleeko sossu mukaan prosessiin. Alaikäisen omilleen muutto ei suoraan käynnistä työskentelyä sosiaalitoimen kanssa. Sosiaalipalveluiden tehtävänä on auttaa perheitä (sekä lapsia, nuoria että aikuisia) erilaisissa elämän pulmatilanteissa kuten perheen sisäisissä ristiriidoissa, työttömyydessä, taloudellisessa tilanteessa ja päihteiden väärinkäytön selvittelyssä. Mikäli näitä pulmatilanteita ei ole tai omilleen muutto ei luo, ei sossulla ole syytä lähteä toimimaan perheen kanssa.  

 

Omilleen muuttoon liittyy monia erilaisia asioita, jotka tulee ottaa huomioon jo ennen muuttoa, kuten asunnon etsiminen, vuokrasopimuksen allekirjoittaminen vanhempien /huoltajien kanssa, sopimusasiat netti-, sähkö ja vesiasioissa (voivat kuulua myös vuokraan) sekä muuttoilmoituksen tekeminen ja osoitteen muutos. Tässä oli vain muutamia kohtia koko prosessista.

Suosittelen, että tutustut vielä Nuorisoasuntoliiton materiaaleihin. Heidän sivuiltaan löytyy budjettilaskuria, vinkkejä muuttoon, tietoa itsenäisesti asumisesta ja erittäin kätevä Omaan kotiin -opas.

 

Po1ntin sivuilla on myös joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona mahdollisuus keskustella asumiseen, itsenäistymiseen ja talouteen liittyvissä asioissa asumisneuvojan kanssa anonyymisti ja luottamuksella chatissa.

 

Tsemppiä!

- Po1nt koordinaattori Asta / Po1nt

 

Opiskelian kulut

Heippa! Olen toivonut omaan asuntoon muuttamista jo monia vuosia ja pian se toteutuukin, kun ysiluokan jälkeen muutan Helsinkiin ja menen opiskelemaan unelma ammattiani. Ajattelin tulla kysymään täältä, että mitä kaikkia kuluja 16 vuotiaan opiskelija asunnossa asuvan pitäisi maksaa? Tiedän jo aika paljon, mutta ihan varmuuden vuoksi kysyn ettei mikään tule yllätyksenä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Selma!

Kysyit mitä kuluja 16-vuotiaan opiskelija-asunnossa asuvan pitäisi maksaa.

 

Hienoa, että tutustut asiaan tarkoin etukäteen ja haluat varmistua tuloistasi ja menoistasi. Rahankäytön suunnittelussa tärkeintä onkin selvittää omat tulosi ja menosi, jotta tiedät mihin rahasi kuluvat. Kulutuksen seuraaminen viikko- tai kuukausitasolla voi auttaa hahmottamaan rahan kulumista tarkemmin. Oman budjetin hahmottamiseen voi olla avuksi myös esimerkiksi tämä nuorisoasuntoliiton budjettilaskuri.

Kannattaa vielä selvittää, millaisia tukia voit saada asumiseen ja opintoihin. Lisää Kelan tarjoamista tuista saat lyhyesti tästä.

 

Opiskelija-asunnoissa on useita eri käytäntöjä maksujen suhteen, ja sinun tulisikin selvittää, mitä kaikkea vuokraan kuuluu. Tuleeko vuokran lisäksi kuluja sähköstä tai vedestä? Kuuluuko internetyhteys vuokraan?

 

Tässä on muutamia yleisiä omilleen muuttamisen ja asumisen kuluja, jotka on hyvä ottaa huomioon:

Takuuvuokra (1–3 kuukauden vuokrasumma)​ eli esim. vuokra 460€/kk = takuuvuokra 460€ (1kk)- 1380€ (3kk)

Vuokra (n. 300–700 € / kk.)​

Kotivakuutus (n. 10 € / kk.)​

Sähkö- ja vesilasku (n. 40 € / kk.)​

Pohdi lisäksi, paljon sinulla menee rahaa näihin:

Ruoka, terveydenhoitokulut, huonekalut, astiat, pyykkääminen, siivous, puhelin- ja nettiyhteys, kulkeminen…​

Miten paljon rahaa tarvitset omilleen muuttaessasi? Ja mitä muita menoja tiedät? On hyvä muistaa varata rahaa myös yllättäviin kuluihin esim. puhelimen rikkoutumisen tms. varalle.

 

NAL:n sivuilta löydät myös monia taloudenhallintoon liittyviä tehtäviä, jotka voivat auttaa hahmottamaan kuluja tarkemmin.

 

Nuorisoasuntoliiton sivuilta saat paljon hyödyllistä tietoa ja vinkkejä asumiseen ja itsenäistymiseen liittyen.

 

Halutessasi voit tulla keskustelemaan asiasta myös Po1ntin chattiin, jossa on joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko mahdollisuus jutella asumisneuvojan kanssa anonyymisti ja luottamuksella asumiseen, talouteen ja itsenäistymiseen liittyen.

 

Tsemppiä!

-Po1nt koordinaattori Asta / Po1nt

Sivut