Täältä löydät Omaan kotiin -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Miten aloitan omilleni muuton prosessin?

Hei! Olen tahtonut muuttaa omilleni jo vuosia, mutta täytän pian 17 ja ideana olisi päästä himasta pois tänä vuonna.

Kysymykseni käy: mistä aloittaisin? Olen tutkinut tukia ja asuntoja mutten tiedä mistä aloittaa, mitä kaikkea tarvitsen ja mitä kaikki tarkoittaa esim. kelan sivuilla tutkiessani. Tällä hetkellä käyn lukiota joten töissä käyminen hankaloituu suuresti, joten myöskään en voi muuttaa minnekkään kalliiseen paikkaan. Pääkaupunkiseutu olisi ideaali, koska käyn Helsingissä koulua. Otanko yhteyttä kelaan ja kyselen tuista? Haenko kaupungin asuntoa? Onko olemassa henkilö joka voisi avustaa minua?

yst. e

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi ja kiitos kysymyksestäsi e! Asumisneuvoja Heidi vastaa: 

Hei e!

Kerrot halunneesi muuttaa omillesi jo pitkään ja pohdit nyt, mistä aloittaisit prosessin. On tärkeää huomioida tässä vaiheessa, että alle 18-vuotias tarvitsee vanhemmiltaan/huoltajiltaan luvan omilleen muuttamiseen alaikäisenä. Aloittaisin koko prosessin siis siitä, että puhuisin itsenäistymisestä ja omaan kotiin muuttamisesta ensiksi kotona.

Omaan kotiin muuttaessa yksi tärkeimmistä asioista on tosiaan raha ja oma talous. Alaikäinen voi saada Kelalta yleistä asumistukea, mikäli hänellä katsotaan olevan tuloja (esim. opintotuki ja ansiotulot). Muuten vanhempasi/huoltajasi ovat pääsääntöisesti vielä elatusvelvollisia. Suosittelen kuitenkin selvittämään vielä yhdessä Kelan työntekijän kanssa, mihin kaikkiin tukiin olisit omassa tilanteessasi oikeutettu. Ennen Kelan työntekijän kanssa tapaamista kannattaa tehdä vähän listaa siitä, kuinka paljon arvelet rahaa menevän esim. vuokraan, sähköön, puhelimeen, HSL-lippuun, ruokaan ja vaatteisiin kuukaudessa. Voit vertailla vuokranantajien sivuilta, kuinka paljon vuokra on siellä alueella, mihin haluaisit muuttaa.

Jos näyttää siltä, että rahat riittävät elämiseen ja vanhempasi/huoltajasi suostuvat allekirjoittamaan vuokrasopimuksen, voit alkaa etsimään uutta asuntoa. Pääkaupunkiseudulla HOAS tarjoaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja opiskelijoille, joten kannattaa ihan ensimmäiseksi kurkata heidän sivunsa. Muita vuokra-asuntoja tarjoavat yleensä kaupungit, järjestöt, isommat vuokrafirmat sekä yksityiset ihmiset. Voit kirjoittaa esimerkiksi Googleen ”vuokra-asunnot (kaupunki)”. Vuokranantajien sivuilla kerrotaan, miten asuntoa voi hakea (yleensä sähköinen hakemus).

Helsingin Ohjaamossa Kampissa päivystää asumisneuvoja joka perjantai klo 12-16. Asumisneuvojalle ei tarvitse varata aikaa, vaan voit kävellä suoraan neuvonnan tiloihin. Olisi hienoa, jos pääsisit tapaamaan asumisneuvojaa – hänen kanssaan voit jutella lisää tilanteesta ja hän auttaa myös tarvittaessa esimerkiksi asuntohakemuksen tekemisessä. Ohjaamossa on tavattavissa myös muita asiantuntijoita, kuten Kelan työntekijää, sosiaalityöntekijää sekä koulutukseen ja työhön erikoistuneita asiantuntijoita.

Tutustuthan myös vielä Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -sivuihin (avautuu uuteen välilehteen). Sieltä löydät paljon tietoa itsenäistymisestä, muuttamisesta sekä käytännöllisen budjettilaskurin. Hyvin suunniteltuna ensimmäinen muutto omaan kotiin menee varmasti kyllä hyvin!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Muutto poikaystävän kanssa

Joo tosiaa oon 16v ja aateltiin poikaystävän kanssa muuttaa yhteen. Poikaystävä on tosiaan 18v, mutta mua mietityttää miten kertoisin vanhemmille ja miten muuttaminen sitten onnistuisi. Auttaa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle:

Hei Mietintää!

Kiitos viestistäsi. Kerroit haluavasi muuttaa alaikäisenä yhteen täysi-ikäisen poikaystäväsi kanssa. Pohdit, miten kertoa asiasta vanhemmille ja miten muuttaminen onnistuisi. On hienoa, että haluat keskustella vanhempiesi kanssa asiasta, sillä tässä tilanteessa itsenäistyminen lähtee juuri siitä.

Alaikäisenä tarvitset luvan muuttamiseen vanhemmiltasi, joten on tosiaan hyvä lähestyä ensin heitä. Voit ottaa asian puheeksi rauhallisessa tilanteessa ja kertoa, että olet miettinyt itsenäistymistä ja omaan kotiin muuttamista. Ole valmis perustelemaan vanhemmillesi, miksi haluat muuttaa omaan asuntoon ja ennen kaikkea, miten aiot elättää itsesi. Alaikäisenä vanhempasi ovat vielä vastuussa sinusta, jonka vuoksi he saattavat olla hyvinkin tarkkoja näistä asioista.

Mieti valmiiksi, mistä saat rahaa ja millä maksat vuokran, sähkön, ruuan, vaatteet, mahdollisen HSL-lipun sekä muut elämisen kulut. Kannattaa myös miettiä valmiiksi, mitä teet ja kehen olet yhteyksissä, mikäli asumisen aikana tulee jokin ongelmatilanne (rahat eivät riitä, yhteiselo ei onnistukaan jne). Todennäköisesti vanhempasi tulevat kysymään juuri näistä asioista, sillä he haluavat varmistaa pärjäämisesi.

Suosittelen tutustumaan Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC-sivuihin (avautuu uuteen välilehteen) ja tekemään suunnitelmaa paperille ennakkoon. Kun olet suunnitellut omaan kotiin muuttamista, voit ottaa asian puheeksi vanhempiesi kanssa. Poismuuttamisella ei kuitenkaan kannata missään vaiheessa uhkailla vanhempia, sillä se ei auta tilanteeseen. Mikäli vanhempasi eivät halua juuri sillä hetkellä keskustella asiasta, anna heille tilaa ja aikaa miettiä tätä. Voit sitten yrittää ottaa asian puheeksi taas sopivammalla hetkellä. Tarvittaessa voit myös ehdottaa heille, että hoitaisit vaikka perheen ruokaostokset/pyykinpesun/siivoamisen ym. kuukauden ajan, jolloin he näkisivät sinun osaavan ottaa vastuuta asumiseen liittyvästä arkielämästä.

Toivon sinulle kaikkea hyvää tulevaan ja onnea muuttamiseen sitten, kun se on ajankohtaista!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

muutto 17-18v

Moikka,
haaveissani olisi muuttaa nyt 17-vuotiaana omaan kämppään. Mietityttää kuitenkin, että onko tässä vaiheessa järkevää muuttaa. Asuntohan tulee alaikäisellä olla vanhemman nimissä, enkä ilmeisesti saa yhtä paljon tukia kuin täysi-ikäisenä. Miten asiat näiltä osin tulevat siis muuttumaan täysi-ikäistyttyäni, onko asunnon omiin nimiin vaihto, tukien muuttaminen/hankkiminen ja muu sellainen tuossa tilanteessa vaikea prosessi? Onko muutto nyt hyvä idea, vai suositteletteko mennä helpoimman kautta ja odottaa suoraan täysi-ikäisyyteen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle: 

Hei Naomi!

Kiitos viestistäsi. Suunnittelet muuttoa omaan asuntoon 17-vuotiaana, mutta samalla pohdit tämän kannattavuutta. Olet myös miettinyt etukäteen talouden ja paperiasioiden hoitamista suhteessa täysi-ikäisyyteen. On erittäin hyvä, että pohdit näitä asioita etukäteen – monesti omilleen muuttaminen onnistuu parhaiten, kun sitä suunnittelee hyvin jo ennen muuttoa.

On totta, että alaikäinen ei voi vielä allekirjoittaa itse vuokrasopimusta, ja ikä vaikuttaa myös mahdollisiin tukiin. Esimerkiksi yleistä asumistukea alaikäinen voi pääsääntöisesti saada vain, jos hänellä on muitakin tuloja (opintotuki/ansiotulot yms).

Kun täytät 18 vuotta, tulisi sinun allekirjoittaa uusi vuokrasopimus omiin nimiisi. Samalla sinun tulisi päivittää ajantasaiset tiedot Kelalle. Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen ja tukien hakeminen/muuttaminen ei ole vaikea prosessi, ja monesti nämä onnistuvat myös kätevästi sähköisen asioinnin kautta. Toki tämä vaatii sinulta itseltäsi oma-aloitteisuutta ja aktiivista asioiden hoitamista.

On hyvin yksilöllistä, milloin on oikea aika muuttaa omaan kotiin ja itsenäistyä. Toisilla elämäntilanne on sellainen, että se edellyttää itsenäistymistä jo hyvinkin varhaalla iällä. Mikäli olet kuitenkin vuoden sisällä täyttämässä 18 vuotta, voisi olla ihan hyvä idea odotella vielä hetken. Silloin pääsisit aloittamaan itsenäisen elämän suoraan omillasi. Mihin tahansa tulokseen tuletkin, niin toivotan oikein paljon onnea oman kodin löytämiseen sitten, kun se on sinun kohdallasi ajankohtaista!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Lieden keskilämpö

Lieden säätönupeissa on numerot ykkösestä kuutoseen. Ruokaohjeessa käsketään lämmittämään/paistamaan ruokaa pannulla keskilämmöllä. Onkohan oikeaoppinen keskilämpö kolmonen vai nelonen vai pitäisikö niitä rampata vuorotellen vai onko sillä mitään väliä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Epäkokki!

Kiitos kysymyksestäsi. Olet ihan oikeilla jäljillä. Jos kyseessä on tosiaan asteikko 1–6, keskilämmöllä tarkoitetaan tavallisimmin 3–4. Kumpikaan numero ei ole niin sanotusti kiveen hakattu. Eli voit itse valita oman lieden, kyseessä olevan ruuan ja omien mieltymysten mukaan, kumpi on omaan käyttöösi parempi.

Voit myös kokeilla tehdä ruokaa ensin kolmosella ja seuraavalla kerralla, kun teet samaa ruokaa, voit kokeilla nelosta. Vertaa sitten kokemuksiasi, kumpi toimi sinun makuusi paremmin. Toki voi olla, että ero ei ole huomattava.

Voit katsoa lisää vinkkejä lieden käyttöön Martoilta (avautuu uuteen välilehteen).

Mukavaa viikonloppua!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sähköyhtiö konkurssissa!

Luin nettilehdestä että sähköyhtiöni meni konkurssiin ja sopimukset loppuvat jo huomenna! Mitä oikein teen, kun uusiin sähköyhtiöihin sopimusta tehdessä aikaisin aloituspäivä on aina vähintään pari viikkoa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Kannustan lukemaan sähköyhtiösi verkkosivuilta, kuinka he opastavat asiakkaitaan toimimaan tässä tilanteessa. Sieltä pitäisi löytyä toimintaohjeet.

Sähkömarkkinalain mukaan jakeluverkon haltija jatkaa kuluttaja-asiakkaiden sähköntoimitusta vähintään 3 viikkoa siitä, kun se on lähettänyt ilmoituksen sähkönjakelun keskeytyksestä. 

Uusi sähkösopimus on hyvä tehdä mahdollisimman pian. Voit vertailla sähkön hintoja eri sähkönmyyjien välillä sahkonhinta.fi-palvelussa.

Eri sähköyhtiöiden sivuilla ohjeistetaan, että jos tarvitsee sähköt heti, kannattaa olla yhteydessä suoraan asiakaspalveluun. Oletko kokeillut?

Moni on samassa tilanteessa kuin sinä. Sähköttömyydeltä onnistuu välttymään: Nyt olisi vain hyvä toimia ripeästi sähköyhtiösi sivuilta löytyvien ohjeiden mukaan, jotta varmistat sähköjen jatkuvuuden.

Tsemppiä asian hoitamiseen.

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Oma koti

Haluaisin muuttaa 18-vuotiaana omilleni, mutta en ole varma kuinka kannattavaa se on. Minulla on vielä lukio kesken, joten tulot olisivat vähäiset, mutta pienikin koti kelpaisi. Onko järkeä edes haaveilla moisesta? Miten nämä asiat edes järjestetään?.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, tässä asumisneuvoja Heidin vastaus sinulle: 

Hei Emma!

Kiitos viestistäsi. Kerrot haluavasi muuttaa omillesi 18-vuotiaana ja mietit, onko tämä järkevää ja miten asiat järjestyisivät lukion ollessa vielä kesken.

Omasta kodista kannattaa aina haaveilla, sillä hyvin suunniteltuna itsenäistyminen onnistuu aina parhaiten! Ennen itsenäistymistä on tosiaan hyvä miettiä sitä, millä rahalla asumisen ja elämisen itse pystyy kustantamaan. Yksi vaihtoehto on se, että voit käydä lukion ohella esimerkiksi keikkatöissä. Työn tulisi olla kuitenkin sellaista, etteivät opintosi kärsisi. Toinen vaihtoehto on se, että voit selvittää Kelasta, mitä tukia olisit oikeutettu saamaan. Esimerkiksi yleinen asumistuki on sellainen, mitä voisit mahdollisesti saada.

Ennen muuttamista kannattaa selvittää, paljonko rahaa menee kuukausittain. Voit käyttää esimerkiksi Nuorisoasuntoliiton budjettilaskuria (avautuu uuteen välilehteen) selvittääksesi, kuinka paljon tarvitset rahaa itsenäiseen elämiseen. Kannattaa myös kysellä kavereilta, sukulaisilta ja muilta tutuilta heidän kokemuksiaan omaan kotiin muuttamisesta.

Lisää tietoa itsenäistymisestä ja omaan kotiin muuttamista löydät Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC-sivuilta (avautuu uuteen välilehteen), suosittelen tutustumaan näihin vielä tarkemmin. Voit käydä myös paikkakuntasi Ohjaamossa juttelemassa näistä – siellä autetaan mielellään sinua myös.

Tsemppiä itsenäistymiseen ja oman kodin löytämiseen. Kun suunnittelet hyvin etukäteen, menee kaikki varmasti oikein hyvin!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Omille muutto 15v

Hei olen 14v tyttö Turust ja haluisin muuttaa 9luokan jälkeen Tampereelle mutta kun pääsen 9 luokalta olen 15v joten onko se mahdollista ja mitä pitää tietää ennen muuttoa ja miten sen voi mahdollistaa helpoimmalla tavalla? Olisi kiva jos saisin joitain vinkkejä ja apua asiassa(:

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi! :) Asumisneuvoja Heidi vastaa:

Hei T.A!

Kerrot haluavasi itsenäistyä ja muuttaa Tampereelle 9. luokan jälkeen. Toivot omilleen muuttamiseen liittyen vinkkejä ja onkin todella hienoa, että pohdit näitä asioita etukäteen!

Alaikäinen ei vielä voi itse allekirjoittaa vuokrasopimusta, joten ihan ensimmäiseksi sinun tulisi saada lupa omilleen muuttamiseen huoltajiltasi. Tämä tarkoittaa sitä, että muuttaessasi vuokra-asuntoon huoltajasi allekirjoittavat vuokrasopimuksen ja ovat näin ollen vastuussa esimerkiksi siitä, että vuokra maksetaan ajallaan. Eli käytännössä tämä on kyllä mahdollista, kunhan sovitte asiasta ensin yhdessä.

Ennen muuttoa on hyvä miettiä ainakin seuraavia asioita:

  1. Miten pystyn maksamaan vuokran? Käynkö töissä vai saanko Kelalta tukea? Riittävätkö rahani vuokraan, ruokaan, vaatteisiin, sähköön, puhelinlaskuun ja äkillisiin menoihin?
  2. Haluanko muuttaa yksin vai jonkun toisen kanssa?
  3. Osaanko siivota, laittaa ruokaa, pestä pyykkiä? Omillaan asuessa näistä kaikista on vastuussa itse.
  4. Keneltä voin pyytää tarvittaessa apua, jos asumisen aikana tulee ongelmatilanteita?

Ennen muuttoa on paljon asioita, joita pitää hoitaa. Ensimmäiseksi on hyvä katsoa taloudellinen tilanne ja raha-asiat kuntoon. Kun löydät itsellesi sopivan asunnon, allekirjoitetaan vuokrasopimus. Tämän jälkeen sovitte avaimien hakemisesta yhdessä vuokranantajan kanssa. Uuteen asuntoon pitää yleensä ottaa myös sähkösopimus, joten se kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Myös muuttolaatikot ja muuttoapu on hyvä olla selvillä jo etukäteen, ettei muuttopäivänä tule paniikkia. Voit lukea lisää asunnon hakemisesta, muuttamisesta sekä itsenäistymisestä täältä: Asumisen ABC - Nuorisoasuntoliitto NAL ry (avautuu uuteen välilehteen)

Kun omilleen muuttoa suunnittelee hyvin etukäteen, on se silloin myös helpompaa. Tsemppiä itsenäistymiseen!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi

Mitä laki sanoo?

Täytän syksyllä 17. mulla ei mee kotona hirveen hyvin ja faija asuu hesas ja oon miettiny omille muuttoa jos saan töitä koulun ohelle, mutta vaikka kotona ei mee hyvin nii mutsi ei meinaa antaa suostumusta siihen. Mitä tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos viestistäsi. Lain mukaan alle 18-vuotias tarvitsee huoltajien suostumuksen kotoa pois muuttamiseen. Eli kannustan sinua vielä juttelemaan muuttamisesta äitisi kanssa.

Huoltajat ovat elatusvelvollisia ja vastuussa alaikäisestä lapsestaan siihen saakka, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Huoltajilla on oikeus päättää alaikäisen lapsensa kasvatuksesta, asuinpaikasta ja muista lasta koskevista asioista.

On kuitenkin reilua, että huoltajat ottavat huomioon myös lapsensa mielipiteet ja toiveet asuinpaikan suhteen. Kannustan siis vielä juttelemaan äitisi kanssa ja perustelemaan hänelle, miksi sinulle on tärkeää, että saisit muuttaa pois kotoa. Näin hän saattaisi ymmärtää sinua paremmin. On myös reilua, että hän kertoo näkemyksensä, miksi ei haluaisi suostua muuttoosi. Keskustelu kannattaa pitää rauhallisena.

Osoita äidillesi, että olet valmis ottamaan itsenäistymisen askeleen ja että pärjäät omillaan asuessa. Jos olet lisäksi halukas sopimaan yhteisistä itsenäisen asumisen ”pelisäännöistä”, voi sekin edistää suostumuksen saamista muuttoon. Jotkut esimerkiksi sopivat, että ainakin aluksi viikonloput tai joka toinen viikonloppu vietetään huoltajan luona tai että huoltaja voi tulla milloin vain lapsensa luo kylään. Jokainen perhe sopii omat pelisääntönsä.

Täältä Nuortenelämä.fin Elävää elämää –tietoalueelta voit lukea lisää omaan kotiin muuttamisesta. Suosittelen myös sivulta löytyvää Asumisen ABC:tä, johon perehtymällä voit valmistautua itsenäiseen asumiseen. Esimerkiksi tällainen valmistautuminen voi osoittaa äidillesi, että olet valmis omaan kotiin muuttamiseen. Myös muulla toiminnallasi, kuten kotitöistä huolehtimisella (siivoaminen, pyykkääminen, ruuanlaitto yms) voit näyttää äidillesi, että pärjäisit omillaan asuessasi.

Et kertonut tarkemmin, miksi sinulla ei mene kotona hyvin, mutta joka tapauksessa sellaiseen tilanteeseen on tarjolla tukea. Voit jutella tilanteestasi esimerkiksi koulusi kuraattorin kanssa. Hän on sosiaalialan ammattilainen, joka auttaa nuoria juuri tällaisissa asioissa. Hänen kanssaan voi myös keskustella omaan kotiin muuttamisesta. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja teidän kahden välisiä.

Voit myös jutella anonyymina jossakin nuorille suunnatussa chatissa ja saada tukea turvalliselta aikuiselta. Avoimia chatteja löydät Netarista (avautuu uuteen välilehteen).

Toivottavasti vastaus auttaa sinua tilanteessasi eteenpäin.

Tsemppiä keskusteluihin ja mukavaa loppukesää!

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

oman huoneen suunnittelu

en osaa oikein suunnitella mun huonetta. ja mun huone on pieni, ja haluisin että sielä on tilaa. haluisin päästä turhasta tavarasta eroon mutta sekin tuntuu vaikealta. miten pystyisin suunnitella mun huoneen niin että pystyisin myöhemmin toteuttaa sen sitten?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei tm!

Kiitos viestistäsi. Oman huoneen suunnittelu voi olla tosi mukavaa, luovaa puuhaa. Esimerkiksi huonekalujen järjestyksen muuttaminen ja verhojen vaihtaminen silloin tällöin tuo uutta ilmettä – ja vaihtelu tunnetusti virkistää.

Voi olla käytännöllisintä, että liikkeelle lähtee turhan tavaran karsimisesta, vaikka kerroitkin sen tuntuvan vaikealta. Monilla muillakin on vaikeuksia luopua ylimääräisestä tavarasta, se on ihan ymmärrettävää. Kun sen kuitenkin tekee, on huoneen suunnittelu helpompaa ja huone voi parhaimmillaan tuntua tilavammalta ja raikkaammalta. Bonuksena: Sinulle turha tavara voi olla jollekulle tarpeellinen eli voit laittaa tavaraa myyntiin ja tienata rahaa (tästä tietty täytyy keskustella huoltajan kanssa, että mitä voit myydä ja saatko pitää rahat). Luopumispäätöksissä voi auttaa, kun kysyt kunkin tavaran kohdalla itseltäsi, milloin olet tarvinnut sitä viimeksi, tarvitsetko sitä oikeasti edelleenkin ja tuoko tavara sinulle iloa.

Voit käydä tavarasi läpi yksitellen ja kerätä yhteen ne, mistä olisit mahdollisesti valmis luopumaan. Sen jälkeen voit vielä käydä nuo valitut tavarat yhdessä huoltajasi kanssa läpi ja saada siten hänenkin mielipiteensä. Samalla voitte keskustella, mitä ylimääräisille tavaroille kannattaisi tehdä. Tavaraa voi myydä esim. kirpparilla tai nettikirpparilla, antaa tai myydä eteenpäin tutuille tai antaa secondhand-myymälöihin eteenpäin myytäväksi. Voi myös miettiä, voisiko jotain tavaraa tuunata uusiokäyttöön.

Inspiraatiota huoneen suunnitteluun voi hakea somesta ja muualta netistä. Voi esim. googlettaa ”makuuhuoneen sisustus” tai katsoa eri somekanavien keskusteluryhmistä aiheesta aloitettuja keskusteluja, joissa on jaettu kuvia makkareista. Voit myös itse aloittaa sellaisen keskustelun ja kysyä kuvia esimerkiksi muiden ikäistesi huoneista tai vaikkapa jollakin itseä kiinnostavalla teemalla sisustetuista makkareista.

Voit suunnitella huoneesi piirtämällä sen käsin paperille tai digitaalisesti tietokoneella jollakin graafisella työkalulla (esim. maksuton Canva). Voit kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja järjestyksiä. Voit listata itsellesi ylös, jos unelmiesi huonetta varten tarvitsee tehdä jotain hankintoja. Suunnitelmasta on hyvä jutella myös huoltajan kanssa. Huoltajalta voi tulla uusia ideoita ja näkemyksiä. Hänen kanssaan voi myös neuvotella, mitä hankintaehdotuksista olisi mahdollista toteuttaa (huom. kirppareilta ja nettikirppareilta voi tehdä hyviä löytöjä halvalla).

Kavereiltakin voi kysyä mielipiteitä suunnittelun tueksi. Heiltä voi tulla sellaisia ajatuksia, mitä itse ei ole vielä hoksannutkaan.

Toivottavasti pääset tämän vastauksen avulla eteenpäin huoneen suunnittelussa.

Ihanaa kesää sinulle!

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Linnunkakka irti parvekelasista

Olisi vähän kiireellinen kysymys. Miten giganttinen linnunkakka saadaan pois parvekkeen lasituksesta? Osaan avata lasituksen, mutta mitä aineita/siivousmateriaaleja siihen oikein uskaltaa käyttää? Ei oikein ole kokemuksia lasitetuista parvekkeista… Haluaisin siivota sen ennen vieraiden tuloa(ensi viikon ti).

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Hyi! 

Kiitos kysymyksestäsi. Linnunkakka kannattaa puhdistaa parvekelasista mahdollisimman pian, jotta se lähtisi helposti pois, eikä ehtisi kuivahtaa jämäkästi kiinni lasiin. Siivouksessa kannattaa käyttää suojakäsineitä, koska ulosteessa voi olla haitallisia bakteereja. Ulosteen voi ensin pyyhkiä talous- tai vessapaperilla pois lasista – siinä määrin kuin se irtoaa. Lasin voi sitten pestä desinfioivalla puhdistusaineella, ikkunanpesuaineella tai tiskiaineella. Välineenä voi käyttää ikkunanpesintä tai siivousliinaa. 

Jos linnunkakka ei meinaa lähteä, kannattaa siihen suihkuttaa pesuainetta ja jättää hetkeksi likoamaan, jonka jälkeen sen pitäisi irrota helpommin lasin pinnasta.  

Toivottavasti saat ikävän tahran näillä ohjeilla pois. Mukavaa kesää sinulle!  

Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut