Täältä löydät Omaan kotiin -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Muuttajalle muistilista

Olen pian muuttamassa kerrostaloon vuokralle. Antaisitteko minulle muistilistan että mitä kaikkea pitää muistaa tehdä muuttaessa? Ainakin muistan että vuokrasopimus ja sähkösopimus pitää tehdä, ja osoitteenmuutos(mutta millä nettisivulla se tehdään?), ja on tietty päivänselvää että pitää siivota kämppä hyvin ennen omien kamojen levittämistä sinne.

Saako 17 vuotias päättää itsenäisesti muuttaa toisten perheenjäsenien luokse?

Terve,

Olen 17 vuotias poika Espoossa. Minulla on ollut kotona rankka vuosi. Olen ollut esim lastensuojelun kanssa tekemisissä koska minulla on niin henkisesti huono olla kotona. Haluan muuttaa isovanhempieni luokse, ketkä asuvat Helsingissä.

Minun ainoa laillinen huoltaja, siis äitini, ei anna minun muuttaa pois kotoota ollenkaan - ei siis omaan asuntoon tai isovanhempieni luokse. Lastensuojelu ei auttanut minua ollenkaan ja otti äitini puolen. Äitini on uhannut soittaa poliisit jos muutan pois.

Minun isovanhemmat olevat antaneet minulle luvan muuttaa heidän luokse. Voinko minä muuttaa heidän luokse ilman minun äidin suostumusta ja jos en, voiko minut pakottaa takaisin kotiin siinä tilanteessa että en lähde isovanhempieni luota?

En saanut minkäänlaista juridista tietoa lastensuojelulla ja en ole löytänyt mitään netistä. Olen Suomen kansalainen.

Kiitos paljon,

Anonyymi

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, 

kiitos viestistäsi. Haluaisit muuttaa isovanhempiesi luokse, mutta huoltajasi ei anna lupaa. Olet jo ollut lastensuojelun kanssa tekemisissä, ja koet ettet ole sieltä saanut tarvitsemaasi tukea. 

Lain mukaan huoltaja päättää lapsen hoidosta, kasvatuksesta, koulutuksesta, asuinpaikasta, harrastuksista sekä muista henkilökohtaisista asioista. Huoltajan on keskusteltava lapsen kanssa ennen päätöksentekoa ja otettava huomioon tämän mielipide ja toivomukset. Huoltajan on kerrottava lapselle häntä koskevista päätöksistä ja muista lapsen elämään vaikuttavista asioista tämän ikä ja kehitystaso huomioiden.  (Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 4 § (Finlex)) Alaikäinen tarvitsee vanhempien/huoltajien luvan omilleen muuttaessa. Omaan asuntoon muuttaessa yleensä tarvitsee vanhemman allekirjoittamaan vuokrasopimuksen.  

Ehdottaisin sinulle, että yrität vielä jutella äitisi kanssa ja jos se tuntuu mahdottomalta tai asia ei etene, voisit ottaa yhteyttä Nuorten turvataloon. https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja-tukea/nuortenturvatalot  Heillä voisi olla tarjota ainakin keskusteluapua ja vinkkejä sinulle tai sinulle ja äidillesi yhdessä ja voisitte yhdessä miettiä ratkaisua, joka olisi kaikille hyvä.  

Jos olet tällä hetkellä opiskelijana jossain oppilaitoksessa, voit myös olla yhteydessä kuraattoriin, jonka kanssa voisit käydä tilannettasi läpi.  

Toivottavasti saat asiaasi ratkaisun pian.  

Ystävällisin terveisin Marjo, Nuorten Elämä Espoo 

omaan asuntoon muuttaminen täysi-ikäisen siskon kanssa

olen 15, 2022 kesällä 16 ja siskoni on 17, 2022 helmikuussa 18. vanhempamme erosivat noin 7 vuotta sitten, mutta eivät voi käydä normaalia keskustelua ilman että siitä puhkeaa riita. isäni ja siskoni välit eivät ole kovin hyvät, eli he riitelevät aika usein. nämä molemmat asiat ahdistavat minua ja kotona on joskus todella epämukavaa olla, ja sen kukkuraksi vielä joka viikkoinen kodin vaihto ja koulu. siskoni käy lukiota ja itse aijon hakea amikseen ensi vuonna.
eli siis, olemme suunnitelleet vanhemmille puhumista asiasta, ja sitä että kuin olen 16 ja hän 18, muuttaisimme mahdollisesti samaan rakennukseen kuin äitimme, ja samaan asuntoon yhdessä.
haluan kovasti päästä eroon syyllisyyden tunteesta jos vietän aikaa toisen vanhemman kanssa enemmän kuin toisen, ja uskon että asiaa helpottaisi jos suunnitelmamme onnistuu.
ainut vaan, että vanhempamme eivät ole kovin varakkaita, ja isälläni on rahaongelmia koronan takia. miten asiaa voisi edeltää, ja onko se hyvä idea?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki sofia! 

Kiitos viestistäsi. Olen pahoillani, että teillä on haasteita perhesuhteissa.. Satunnaiset riidat kuuluvat ihmissuhteisiin, mutta jos riitely on jatkuvaa, voi se tuntua hyvinkin raskaalta ja kuluttavalta. Sellaiseen tilanteeseen onkin hyvä hakea neuvoja ja yrittää saada positiivista muutosta aikaan.  

Tarvitset alaikäisenä kotoa pois muuttamiseen huoltajien suostumuksen, joten hyvä ajatus, että otatte asian puheeksi vanhempienne kanssa. Voitte yhdessä perheen kesken keskustella ja arvioida, onko teidän muuttonne pois kotoa hyvä idea. Voitte kuitenkin valmistautua tähän siskosi kanssa ottamalla selvää muuttoon ja itsenäiseen asumiseen liittyvistä asioista ja suunnittelemalla, miten hoidatte esimerkiksi raha-asiat omillaan asuessanne.  

Voitte siskosi kanssa käydä läpi Nuorisoasuntoliitto NALin Oletko valmis? -sivua (linkki aukeaa uuteen välilehteen). Sen tarkoitus on auttaa nuorta pohtimaan, onko hän valmis muuttamaan omilleen. Tämä auttaa teitä myös vastaamaan kysymykseen, onko hyvä idea muuttaa pois kotoa.  

Kelan tuet turvaa opiskelijan toimeentulon 

Opiskelijoilla on oikeus Kelan maksamiin etuuksiin. Eli sekä sinä että siskosi saatte Kelalta tukia opiskeluaikananne. Opiskelijan pikaoppaasta saatte katsauksen opiskelijan tärkeimmistä Kela-asioista (linkki aukeaa uuteen välilehteen)Tukien määrään vaikuttaa moni asia. Yleisimmin opiskelijat saavat opintotukea ja asumistukea sekä joissain tapauksissa toimeentulotukea. Voitte arvioida tukien määrän Kelan laskureilla (linkki aukeaa uuteen välilehteen).  

Kelasta voi kysyä suoraan, jos haluaa tietää jostakin tuesta tarkemmin. Asiantuntija auttaa teitä maksutta. Tukiasiat tuntuvat joskus monimutkaisilta, ja aina kannattaa ennemmin kysyä kuin jäädä epävarmuuteen, jotta ei tule yllätyksiä myöhemmin.  

Työnteko opintojen ohessa helpottaa opiskelijan taloutta 

Monet opiskelijat tekevät opintojen ohella ilta- ja viikonlopputöitä osa-aikatöinä tai keikkatöinä ja helpottavat näin opiskelijabudjettiaan. Olisiko työnteko teille mahdollista opintojen ohessa?  

Budjettilaskuria hyödyntämällä voi arvioida tulot ja menot 

Näiden pohdintojen ja selvitysten jälkeen voitte laskea budjettilaskurilla, pärjäisittekö rahallisesti omillanne asuessa. NALin budjettilaskuriin pääsette tästä (linkki aukeaa uuteen välilehteen) 

Perhesuhteiden haasteisiin saatavilla apua 

Muista myös, että perhesuhteiden haasteisiin, kuten vuorovaikutuksen ongelmiin, on saatavilla apua. Apua voi hakea esimerkiksi koulukuraattorilta tai sosiaalipalveluista. Lue lisää sosiaalipalveluiden sivulta (linkki aukeaa uuteen välilehteen). 

Toivottavasti vastaus auttaa teitä eteenpäin asiassanne.  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

humalasalko

Mikä on humalasalko?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka! 

Kiitos kysymyksestäsi. Humalasalko on humalan kasvatuksessa käytettävä tukikeppi. Humala taas on köynnöskasvi, jota näkee paljon suomalaisten pihoilla esimerkiksi talojen seinustoilla ja kuisteilla.  

Mukavaa loppuvuotta sinulle! 

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

kerään rahaan koiraan

olen 10vuotias 12v siskoni olemme aina halunneet koiran ja se olisi mahdollista nyt mutta rahaa tarvittaisiin arviolta 1500€
ja meillä ei ole lähellekään sen verran

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi aatos! 

Kiitos viestistäsi. Ihana kuulla, että olette hankkimassa koiraa.  

Rahaa saa tavallisimmin tekemällä töitä. Palkkatöihin teidän ikäisenne eivät pääse, joten teille voisi sopia Miten saada taskurahaa? -sivun vinkit tienaamiseen. Voitte katsoa vaikkapa yhdessä vanhempanne kanssa sivulta, mitkä tavat tienata rahaa sopisivat juuri teille.  

Voitte tehdä suunnitelman, johon kirjaatte kaikki tavat, joilla tienaatte rahaa. Voitte kirjata välitavoitteita: esimerkiksi paljonko teidän on mahdollista tienata kuukaudessa tai puolessa vuodessa. Sopikaa myös, missä säilytätte säästöjänne. Kun suunnitelma on tehty, on sitten helpompi alkaa tienaamaan.

Vanhemmilta ja muilta tutuilta aikuisilta voi kysyä lisää vinkkejä. 

Tsemppiä ja malttia säästämiseen! :) 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Oma koti

Haluaisin tietää että minkä ikäisenä on mahdollisuus muuttaa omaan kotiin? Onko mahdollista muuttaa 15-vuotiaana tai 16-vuotiaana.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa Ville,

Halusit tietää onko 15-16-vuotiaana mahdollista muuttaa omaan kotiin. Itsenäistyminen ja omaan kotiin muutto vaatii
aika paljon selvittelyä ja aikaa. Hienoa, että kysyit asiaan apua. Oletko ottanut asian puheeksi jo vanhempiesi/huoltajiesi
kanssa? Alaikäisenä omilleen muuttoon, ei ole laillista estettä, mutta huoltajasi ovat sinusta elatusvelvollisia ja vastuussa
kunnes täytät 18-vuotta ja siksikin he voivat päättää asuinpaikastasi. Olisi hyvä jutella aiheesta heidänkin kanssa.

Alle 18-vuotias ei voi tehdä vuokrasopimusta itsenäisesti, vaan vuokranantajat yleensä pyytävät huoltajan suostumuksen
vuokrasuhteen solmimiseen. Toinen vaihtoehto on se, että asunto vuokrataan suoraan vanhemmille, ja sitten lapsi asuu heidän suostumuksellaan
asunnossa.

Yksinasumiseen liittyy myös monenlaisia kuluja, joista alaikäisen voi olla vaikea huolehtia. Vuokran lisäksi tulee maksaa esim. sähkö- ja vesilaskut,
netti- ja puhelinlaskut sekä tietysti ruokakulut tulee näiden lisäksi maksettavaksi. Kelalta voi saada rahallista tukea peruskoulun jälkeisiin opintoihin vasta kun sinusta ei makseta lapsilisää. Jos pääset kuitenkin opiskelemaan ja sinulle on myönnetään opintoraha, niin olet oikeutettu myös Kelan asumistukeen jos asut jo omassa asunnossa. Voit lukea näistä enemmän Kelan (https://www.kela.fi/opintotuki-omat-tulot) omilta sivuilta.

Espoon Leppävaarassa on Ohjaamotalon Starttipiste, jonne nuori voi tulla kysymään neuvoa, tukea, apua ja tietoa erilaisiin elämän
kysymyksiin. Täällä palvelee säännöllisesti esim. asumisneuvoja, joka voi auttaa miettimään asumisen ja itsenäistymiseen
liittyviä asioita. Voit myös soittaa meille, tai jutella meidän kanssamme Discordissa. Yhteystiedot löydät täältä (https://www.espoo.fi/fi/toimipisteet/57369)

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua.
Oikein mukavaa talven odotusta sinulle,
Irene
Nuorten Elämä Espoo

Mistä tietää mitä oikeasti tulevaisuudelta haluaa?

Haluaisin muutta 9lk jälkee opiskelemaan lukioon johonkin isoon kaupunkiin. Samalla pelottaa että jos jäänkin aivan yksin ja en saa yhtään ystävää koska olen luonteeltani vetäytyvä tuntemattomien seurassa. Myös miten voisin rahallisesti mahdollistaa kaiken mietityttää koska vanhempani ovat sanoneet suoraan että eivät ala minun kulujani maksamaan. Tuet ovat kuitenkin mahdollisia?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Pelottaa! 

Kiitos viestistäsi. On luonnollista, että omilleen muuttaminen ja siihen liittyvät muutkin muutokset mietityttävät ja aiheuttavat epävarmuutta, jopa pelkoja. Kun muutoksiin valmistautuu ja muuttoa suunnittelee hyvissä ajoin, sujuu se yleensä myös mutkattomammin. 

Viestisi otsikko “Mistä tietää mitä oikeasti tulevaisuudelta haluaa?” onkin hyvä ja haastava kysymys. Kannustan listaamaan itsellesi tällä hetkellä tärkeitä asioita ylös. Voit kirjata myös toiveita ja haaveitasi – vaikka vain muutamia. Jo tällainen voi auttaa hahmottamaan, mitä haluaa. Aiheesta kannattaa myös jutella itselle tärkeiden ihmisten kanssa ja jakaa ajatuksia. Opintoihin liittyviin suunnitelmiin kannustan kääntymään koulusi opon puoleen. Onneksi elämää ei taritse suunnitella hirveän pitkälle eteenpäin kerralla. Lisäksi - se mitä tulevaisuudelta haluaa, voi hyvinkin muuttua elämän mittaan. 

Uusia kavereita 

Moni muukin nuori on aloittaa opintoja uudella paikkakunnalla, josta ei tunne ketään. Erityisesti opintoja aloittaville järjestetään erilaisia ryhmäyttäviä tehtäviä osana opintoja sekä ryhmäytymistä tukevia tapahtumia tai retkiäRyhmäyttämisen tarkoituksena on, että jokainen löytäisi paikkansa osana opiskelijayhteisöä ja saisi kavereita. Se mitä itse voi tehdä kavereiden saamiseksi on, että tarttuu rohkeasti näihin tilaisuuksiin. Varmasti moni on halukas saamaan uusia kavereita ja tutustumaan esimerkiksi juuri sinuun.  

Kannattaa olla aktiivinen ja tavallaan altistaa itsensä uusien ihmisten kohtaamiselle, jolloin on suurempi todennäköisyys tutustua ihmisiin ja saada kavereita. Ystävyyssuhteen muodostumiseen tarvitaan sopivan asenteen lisäksi aikaaaloitteellisuutta ja useampia kohtaamisia. Uusia kavereita voi hyvin saada koulun lisäksi esimerkiksi uusien harrastusten parista, nuorisotiloilla tai asuntolalla tai soluasunnossa, jos sellaiseen muuttaa. Kavereiden saamiseen saat lisää hyviä vinkkejä Nyytin verkkosivulta (linkki avautuu uuteen välilehteen).  

Pärjääminen rahallisesti 

Olet oikeassa, että tuet ovat mahdollisia, jos muutat omilleen ja opiskelet. Voit saada ainakin opintotukeen kuuluvaa oppimateriaalilisää sekä opintolainan valtiontakauksen. Kun täytät 17 vuotta ja lapsilisien maksaminen päättyy, voit saada lisäksi opintotukeen kuuluvaa opintorahaa. Lue lisää opintotuesta Kelan sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen)Joissain tilanteissa opiskelijan on mahdollista muuttaa asuntolaan, jossa asumisesta ei tarvitse maksaa vuokraa. Kannustan selvittämään mahdollisuutesi tähän miettimiesi paikkakuntien osalta. Opiskelija-asuntosäätiöt puolestaan vuokraavat asuntoja opiskelijoille edullisesti. Erityisesti soluasunnossa asuminen on yleensä halpaa. Tilanteesta riippuen saatat olla oikeutettu Kelan myöntämään yleiseen asumistukeen. Lue lisää asumistuesta Kelan sivulta (linkki avautuu uuteen välilehteen) 

Kelan tukiasioissa suosittelen varaamaan ajan Kelan asiantuntijalle, kunhan suunnitelmasi vielä tarkentuvat. Palvelu on maksutonta. Ajan voi varata osoitteessa www.kela.fi/ajanvaraus. 

Monet opiskelijat tekevät opintojen ohessa ilta- ja viikonlopputöitä tai keikkatöitä. Näin saa lisätienestiä, joka helpottaa opiskelijabudjettia. 

Toivottavasti vastaus auttaa sinua eteenpäin pohdinnoissasi. 

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Asumistukea ja opintotukea 16-vuotiaalle?

Voiko 16-vuotias saada asumistukea ja opintotukea, jos vanhemmilta lopettaa lapsilisän. Haluaisin muuttaa Tampereelle mahdollisesti keskustan alueelle koulun perässä. Eli mikä on mahdollinen suurin asumistuki jonka pienituloisten lapselle voi myöntää 16-vuotiaana. Ja voiko mahdollinen kämppisasuminen vaikuttaa tukien suuruuteen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Apuatarvitseva! 

Kiitos kysymyksestäsi.  

Opintotuki muodostuu opintorahasta ja sen oppimateriaalilisästä sekä opintolainan valtiontakauksesta. Pääsääntöisesti 16-vuotias voi saada oppimateriaalilisää (ei muuta opintorahaa) sekä opintolainan valtiontakauksen. Opintorahaa on silti mahdollista hakea 16-vuotiaana juuri siinä tapauksessa, jos sinusta maksettava lapsilisä lakkautetaan. Suosittelen, että olette lapsilisän lakkauttamisen osalta yhteydessä suoraan Kelaan.  

(15-17-vuotias voi myös hakea maksuvaatimuksella lapsilisän maksamista itselleen. Näin tehdään joskus esimerkiksi silloin, jos nuori muuttaa omilleen opiskelujen takia. Tavallisesti Kela maksaa lapsilisää sen kuukauden loppuun, jolloin nuori täyttää 17 vuotta.) 

Jos muuttaisit omilleen esimerkiksi vuokra-asuntoon, saattaisit saada yleistä asumistukea. Vanhempansa kodista erillään asuva alaikäinen lapsi katsotaan kuitenkin yleensä vanhempansa ruokakuntaan kuuluvaksi eikä hän voi saada omaa asumistukea. Kuitenkin jos itsenäisesti asuvalle alaikäiselle on myönnetty esimerkiksi opintotuki, hänelle voidaan myöntää myös yleinen asumistuki. Lue lisää asumistuesta Kelan sivuilta. 

Kela maksaa asumistuen siis yhteisesti koko ruokakunnalle. Ruokakunnan muodostavat yleensä samassa asunnossa asuvat henkilöt. Kämppisasuminen voi siis vaikuttaa asumistuen määrään. Jos kuitenkin vuokraatte asunnon osat erillisillä vuokrasopimuksilla, kuulutte eri ruokakuntiin ja näin saat oman erillisen asumistuen, jos olet oikeutettu asumistukeen. Asumistuen maksimimäärä vuokra-asunnossa asuvalle 1 hengen ruokakunnalle Tampereella on 320e. Tuet ovat kuitenkin yksilöllisiä. Kämppisasuminen ei vaikuta opintotukeen. 

Voit varata ajan Kelan asiantuntijalle ja selvittää hänen kanssaan, mihin ja kuinka suuriin tukiin olisit oikeutettu, jos muuttaisit omilleen. Palvelu on maksutonta. Kelan asiantuntija osaakin neuvoa kaikista parhaiten tukiasioihin liittyen, kun pääsee keskustelemaan tilanteestasi tarkemmin. 

Ajan voi varata joko palvelupisteeseen tai puhelimitse asiointiin. Ajan voi varata osoitteessa www.kela.fi/ajanvaraus. 

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Yksin asuminen

Moi. Sellaista tuli mieleen, että olisin ensi vuonna muuttamassa Varkaudesta Jyväskylään opiskelujen perässä ja porukoille on ok, että muuttaisin. Voiko muuttaa vuokra-asuntoon, vaikka koulu tarjoaisi opiskelu asuntoja? Vanhemmille olisi ok, että muuttaisin vuokra-asuntoon. Otettaisiin kaikki tue mitä vaan saisin. Olen siis 16-vuotta ja täytän vuonna 2022 17-vuotta elokuussa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei jensku ja kiitos kysymyksestäsi!

Alle 18-vuotias tarvitsee kotoa pois muuttamiseen vanhempien suostumuksen. Kerroitkin, että muuttaminen olisi vanhemmilllesi okei, joten tämän suhteen ei pitäisi tulla haasteita.

Pienituloisten on mahdollista saada Kelalta tukea asumiseen ja opintoihin tietyissä tilanteissa. Tukien määrään vaikuttaa esim. vanhempien tulot ja asunnon vuokra (jos kyseessä on vuokra-asunto). Kelan laskureiden avulla voitte vaikka yhdessä vanhempiesi kanssa arvioida, mitä tukia ja millaisin määrin voisit saada. Voitte olla myös suoraan yhteydessä Kelaan ja selvittää asiaa heidän kauttaan. 

Toisen asteen opiskelijat tekevät usein ilta-, viikonloppu- ja/tai keikkatöitä opintojen ohessa, josta he saavat lisätienestiä helpottamaan opiskelijabudjettia. Tärkeintä on kuitenkin keskittyä ensisijaisesti opintoihin ja kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin.

Eli vielä kertauksena: jos muutat pois kotoa, kuluista on vastuussa ensisijaisesti vanhempasi siihen saakka kun täytät 18-vuotta. Myös Kelalta on tilanteesta riippuen mahdollista saada tukea.Töiden tekeminen opintojen ohessa helpottaa raha-asioiden hoitamista.  

 

Kun etsit asuntoa, tärkeimmät asiat ovat asunnon sijainti ja hinta. Ota selvää, pääsetkö asunnolle helposti esimerkiksi bussilla tai junalla ja kuinka pitkä matka asunnolta on oppilaitokselle. Asuntojen vuokrat vaihtelevat paljon (esim. kaupunkien keskustassa on kalliita asuntoja ja reuna-alueilla on halvempia, talon ylempi kerros on kalliimpi kuin alin kerros sekä uusi ja remontoitu asunto on kalliimpi kuin vanha). Joskus opiskelija-asunnot ovat kuluiltaan pienempiä kuin kunnan tai yksityisen tahon vuokra-asunnot.

Jos olet opiskelija, voit hakea opiskelija-asuntoa. Saat asua opiskelija-asunnossa niin kauan kuin opiskelet. Kun opintosi loppuvat, joudut muuttamaan pois. Voit hakea myös oman kunnan tai kaupungin vuokra-asuntoa. Tee hakemus internetissä tai oman kunnan asuntotoimistossa. Sen jälkeen sinun täytyy jonottaa asuntoa. Voit hakea vuokra-asuntoa myös yksityisiltä vuokranantajilta. Voit harkita myös solu tai kimppakämppä asumista.

Tästä voit tarkastella vielä, mistä kaikkialta voisit löytää asunnon.

 

Kaikissa näissä asioissa auttaa myös oman paikkakuntasi Ohjaamo. Varkauden Ohjaamon sivut löydät täältä.

 

Suosittelen sinua lukemaan Nuorisoasuntoliiton tekemän Omaan kotiin- Opas itsenäistyvälle nuorelle oppaan, jossa on rutkasti hyödyllistä tietoa omilleen muuttamisesta! NAL:in sivuilla on myös paljon muuta hyödyllistä infoa asumiseen liittyen, kuten budjettilaskuri oman talouden hallintaan.

 

Lämpimin terveisin,

Asta / Po1nt

Vanhempien lupa

Olen 17-vuotias opiskelija ja haluaisin muuttaa vuokralle poikaystäväni kanssa omaan kämppään. Tarvitsenko molempien huoltajien kirjallisen suostumuksen vai riittääkö toinen? Vanhempani erosivat muutama vuosi sitten, mutta asuvat edelleen samalla paikkakunnalla ja tulevat jonkin verran toimeen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Hämmentynyt, 

kiitos viestistäsi! Niin kuin tiesit, tarvitset huoltajan suostumuksen kirjallisena vuokrasopimuksen tekemiseen. Suostumus annetaan joko allekirjoittamalla vuokrasopimus alaikäisen vuokralaisen lisäksi tai erillisellä vuokrasopimuksen liitteellä. Käytännöt vaihtelevatUseimmiten vuokranantajat kysyvät vain yhden huoltajan tiedot ja allekirjoituksen. Joskus toisenkin huoltajan tiedot ja allekirjoitus pyydetään, mutta tämä on yleensä vapaaehtoista.  

Vaikka sopimusta varten ei välttämättä tarvitse molempien huoltajien kirjallista suostumusta, on kuitenkin kummallakin vanhemmallasi oikeus yhteisesti päättää, saatko muuttaa pois kotoa yhteen poikaystäväsi kanssa, jos heillä on sinusta yhteishuoltajuus. Jos jommallakummalla vanhemmistasi on virallisesti yksinhuoltajuus, riittää tällöin hänen suostumuksensa.  

Tsemppiä muuttosuunnitelmien tekoon ja niiden toteuttamiseen!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Sivut