Täältä löydät Oma talous -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

asunnon hakeminen

Moi! Olen lukiolainen ja asun lukion asuntolassa nyt. Paikkakuntani ahdistaa minua, haluan muutta isompaan kaupunkiin kovasti. Mutta en löytänyt lukioita, joilla voisi olla asuntola opiskelijoille. Vuokraminen on kallista minulle, siksi haluaisin löytää halvan asuntolan tai ihmisiä, jotka myöskin etsivat vuokra-napureita. Onko jotkit internet-sivut tai - ryhmät, joista löydän informaatiota?
( Ja vielä, olen venäläinen, jos on tärkeää )

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Muutto toiselle paikkakunnalle on aika iso juttu, ja se kannatttaa suunnitella huolella. Esimerkiksi nyt on hyvä valmistella asioista niin, että voit seuraavan lukukauden alussa jatkaa koulua uudella paikkakunnalla.

Lukioilla on harvoin omia asuntoloita. Voit kuitenkin hakea opiskelija-asuntoa, jos opiskelet paikkakunnalla. Esimerkiksi Rovaniemellä niitä välittää DAS ja Oulussa PSOA. Huone soluasunnossa/kimppakämpässä on yleensä edullisempi kuin oma asunto. Yksityisten vuokranantajien asuntoja ilmoitetaan mm. vuokraovi.com ja oikotie.fi-sivustoilla sekä tori.fi:ssä ja Facebook-ryhmissä (esimerkiksi Vuokra-asunnot Rovaniemi).

Ennen asunnon etsimistä kannattaa kuitenkin varmistaa opinto-oikeuden siirtäminen uuteen oppilaitokseen. Siitä voit keskustella esimerkiksi lukiosi opon kanssa.

Mieti myös, kuka aikuinen voisi auttaa sinua muuttoon liittyvissä asioissa. Nuoren itsenäistyminen saattaa olla huoltajalle iso ja pelottavakin juttu, mikä voi aiheuttaa vastustusta. Jos et itse hermostu ja osoitat, että olet ottanut asioista selvää ja suhtaudut itsenäistymiseen realistisesti, on helpompi saada aikuinen uskomaan asiaasi. Voit myös kysyä neuvoja nuoriso-ohjaajalta tai ottaa yhteyttä oman paikkakunnan etsivään nuorisotyöntekijään ja keskustella suunnitelmista hänen kanssaan. Etsivän nuorisotyöntekijän yhteystiedot löydät kunnan verkkosivuilta tai goolettamalla.

Olet itsekin miettinyt raha-asioita ja vuokra-asumisen kalleutta. Sinun kannattaa laskea, miten paljon rahaa tarvitset, ja miettiä, mistä saat kasaan riittävän summan kuukaudessa. Kelan laskureilla pystyt ennakoimaan opintotuen ja asumistuen määriä. Mieti, pitääkö sinun nostaa opintoilainaa tai etsiä osa-aikaista työtä opintojen ohella.

Jos sinulla on oleskelupa Suomessa tai Suomen kansalaisuus, ei venäläisyydellä ole vaikutusta, vaan sinulla on samat oikeudet kuin täällä syntyneillä Suomen kansalaisilla. Työnhaussa venäjän kielen osaamisesta on varmasti hyötyä.

Tsemppiä kevääseen ja suunnitelmien toteuttamiseen!

Terveisin,
Nina / Nuorisotiedotuspiste Poppari

https://www.nalasunnot.fi

https://www.nuorisosaatio.fi

https://www.hoas.fi (opiskelijat)

https://www.facebook.com/groups/235368102105/?ref=br_rs (Vuokra-asunnot Helsingissä)

https://www.facebook.com/groups/651072355351265/ (Vuokra-asunnot Helsinki, Vantaa, Espoo) <- Etsi oman paikkakuntasi vuokra-asuntoryhmä Facebookista. Moni ihminen etsii itselleen myös kämppistä.


Perustietoa, neuvoja ja vinkkejä asumiseen: https://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/omaan-kotiin

sekä esim. https://www.kunkoululoppuu.fi/munelama/muutto-omaan-kotiin/ <-Täällä hyviä linkkejä eri sivuile.


Miten saada rahaa kerättyä hevoseen

Eli tosiaan olen 13v tyttö ja hankkimassa omaa hevosta. En tosin tiedä mistä saisin hankittua rahaa eläimeen. Sukulaiset eivät anna rahaa muuten kuin syntymäpäivälahjaksi. Pitäisi kerätä 1000€ näin aluksi ja myöhemmin 2000€. Miten saisin kerättyä tarpeeksi rahaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi nimimerkki Rahaa hevoseen! 

Kiitos kysymyksestäsi. Mietit, miten saisit kerättyä yhteensä 3000e rahaa hevoseen. 

Rahan tienaaminen ikäisenäsi ei yleensä ole kovin helppoa – ainakaan isojen summien tienaaminen. Lisäksi koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne tekee myös omat haasteensa työnhakuun ja rahan tienaamiseen, kun sosiaalisia kontakteja eli ihmisten tapaamista on vältettävä. Sinun on kuitenkin mahdollista tienata rahaa – on kuitenkin hyvä olla kärsivällinen. :)

Rahaa voi kerryttää synttärilahjarahojen säästämisen lisäksi töitä tekemällä. Jos täytät tänä vuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Töitä 14-vuotiaalle -sivulla on esitelty erilaisia töitä 14 vuotta täyttäville ja täyttäneille

Erityisesti nyt kesän lähestyessä voit yrittää etsiä itsellesi kesätyöpaikkaa. Jos täytät tänä vuonna 14, sinun on mahdollista päästä Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesätyöharjoitteluun. Tsekkaa lisätiedot Kun koulu loppuu –sivustolta 

Miten saada taskurahaa -sivulta puolestaan saat vinkkejä rahan tienaamiseen ilman varsinaista työpaikkaa.  

Työntekoon tarvitset vanhempiesi luvan, joten kannattaa keskustella työjutuista ja rahan tienaamisesta heidän kanssaan. 

Halutessasi voit myös yhdessä nuoriso-ohjaajan kanssa miettiä tarkan suunnitelman rahan tienaamiseen esimerkiksi vuodeksi eteenpäin. Paikkakuntasi nuoriso-ohjaajat löydät tältä sivulta. Hyvä suunnitelma on apunasi rahan tienaamisessa. 

Tsemppiä ja ihanaa kevättä! :)

Toivottelee Riina | Nuortenelämä.fi  

Mitä tukea voin saada?

Hei, en saanut opiskelupaikkaa. Olen 16v. Mitä tukea voin saada jos muutan kotoa? Mitä tukea saan jos asun kotona? Pitääkö vanhempien antaa lapsilisät minulle? Voinko hakea perustoimeentulotukea?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kyselet viestissäsi mitä tukia sinulla on mahdollista saada, jos asut kotona tai jos vaihtoehtoisesti muuttaisit omillesi. Koska olet 16 -vuotias, niin sinusta maksetaan yhä lapsilisää vanhemmillesi. Lapsilisä on tarkoitettu huoltajien tueksi, perheen kulujen kattamiseen. Lapsilisät ei siis kuulu suoraan sinulle vaan ovat vanhempien saama tuki. Voitte kuitenkin yhdessä keskustella siitä, että onko sinulla mahdollisuus saada esimerkiksi osuus lapsilisästä, tekemällä viikoittain jotain tiettyjä kotitöitä. Koska olet alaikäinen, niin vanhemmillasi on yhä velvollisuus elättää sinut ja he ovat sinusta yhä vastuussa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos haluaisit muuttaa omillesi, niin sinun tulee saada siihen lupa vanhemmiltasi.

Koska olet 16 -vuotias, etkä tällä hetkellä opiskele missään, niin sinulla ei juurikaan ole mahdollisuutta saada rahallista tukea esimerkiksi Kelalta, jos muuttaisit omillesi. Asumistuenkin hakeminen vaatii sen, että sinulla on säännöllisiä tuloja tai saat esimerkiksi opintorahaa. Kelan sivuilla asumistuesta sanotaan näin: "Vanhempansa kodista erillään asuva alaikäinen lapsi katsotaan yleensä vanhempansa ruokakuntaan kuuluvaksi eikä hän voi saada omaa asumistukea. Jos itsenäisesti asuvalle alaikäiselle on myönnetty opintotuki, hänelle voidaan myöntää myös yleinen asumistuki." Kysyit myös mahdollisuudesta hakea perustoimeentulotukea. Kelan sivuilla perustoimeentulotuesta alaikäisen kohdalla sanotaan näin: "Alaikäinen lapsi voi hakea perustoimeentulotukea omalla hakemuksellaan, jos hän asuu erillään vanhemmistaan. Kela selvittää alaikäisen hakijan vanhempien tulot ja varallisuuden sekä heidän mahdollisuutensa huolehtia elatusvelvollisuudestaan." Eli, vanhempiesi tulot vaikuttavat yhä merkittävästi myös perustoimeentulotuen hakemiseen. Vasta siinä vaiheessa, kun olet täyttänyt 18 -vuotta, on sinulla mahdollisuus hakea perustoimeentulotukea, jos et ole opiskelijana.

Kerroit viestissäsi, ettei sinulla ole opiskelupaikkaa. Oletko kuullut aikaisemmin etsivästä nuorisotyöstä? Etsivän nuorisotyön erityisen huomion kohteena ovat ilman jatko-opiskelupaikkaa olevat nuoret sekä opintonsa keskeyttävät nuoret. Etsivän nuorisotyön tavoitteena on, yhdessä sinun kanssasi, kartoittaa tämän hetkinen elämäntilanteesi ja laatia suunnitelmia tulevaisuutta ajatellen. Etsivä nuorisotyö on luottamuksellista sekä vapaaehtoista ja ohjausta toteutetaan aina yhdessä nuoren kanssa. Työskentely perustuu täysin sinun toiveillesi ja tarpeillesi, on tarkoituksesi suunnata kohti koulutusta, työelämää tai muuta tavoitetta. Suosittelen sinua käymään etsivien juttusilla, jos sinulla ei vielä ole suunnitelmia tulevaisuutta ajatellen. Oulussa löydät etsivät nuorisotyöntekijät Byströmin Ohjaamosta. Esimerkiksi joka tiistai klo 13-15 heidän kanssaan on mahdollista käydä juttelemassa ilman aikavarausta. Etsivien yhteystiedot löydät osoitteesta https://www.ouka.fi/oulu/nuoret/etsiva-nuorisotyo tai halutessasi voit myös varata aikaa puhelimitse Byströmin Ohjaamon asiakasvastaanotosta (p. 050 5992293).


Terveisin
Karoliina, tietopalveluohjaaja Oulusta

Miten voisin saada rahaa uuteen puhelimeen???

Miten voisin saada rahaa uuteen puhelimeen? koska vanha puhelin on aika dead ja toosi hidas...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Tami, kiitos viestistäsi! :)

Kysyt, miten voisit saada rahaa uuteen puhelimeen. Rahaa saa tavallisimmin palkkatöistä. Työn saamiseen vaikuttaa paljon ikäsi.

Rahan tienaaminen alle 14-vuotiaana

Jos olet alle 14-vuotias, sinua ei voida vielä ottaa varsinaisiin palkkatöihin. Alle 14-vuotias voi kuitenkin esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Sinun on mahdollista saada rahaa puhelimeen esimerkiksi säästämällä viikkorahasi (mikäli sellaista saat). Voit myös tienata hieman rahaa ilman varsinaista työpaikkaa. Hyviä keinoja tähän ovat esimerkiksi pullojen kerääminen sekä kesäisin/syksyisin marjojen ja sienien poiminta ja myynti.

Voit kysyä vanhemmiltasi ja muulta lähipiiriltä, olisiko heillä sinulle tarjolla jotain pientä työtä, josta he maksaisivat hieman palkkaa. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi siivoaminen, lastenhoito, kauppa-apuna oleminen, koiran ulkoiluttaminen tai muu lemmikinhoito, erilaiset pihatyöt kuten talvella lumen kolaaminen, kesällä nurmikon leikkuu ja syksyllä haravointi. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta

Rahan tienaaminen 14- ja 15-vuotiaana

Jos täytät tänä vuonna 14 vuotta, voit päästä palkkatöihin. Sinulle sopiva kesätyö voisi olla Tutustu työelämään ja tienaa –kesäharjoittelu. Se kestää kaksi viikkoa ja siitä tienaa n. 335 euroa. Voit hakea töihin sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysyä, voiko heille tulla Tutustu työelämään ja tienaa –kesäharjoitteluun. Tarkemmat ohjeet löydät Kunkoululoppuu.fi-sivustolta.

14-vuotiaalle sopivia töitä ja vinkkejä työnhakuun voit lukea täältä Elävää elämää –alueen Töitä 14-vuotiaalle -osiosta.

Töitä 15-vuotiaalle -osiosta puolestaan voi olla sinulle hyötyä, jos olet 15-vuotias.

Yksi mahdollisuus myös on 13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys. Voit tutustua siihen paremmin 4H:n verkkosivuilla. 4h palkkaa nuoria paljon myös vaikkapa kerhonohjaajaksi tai erilaisiin kesätöihin. Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät linkin takaa valitsemalla oman paikkakuntasi.

Lisää neuvoa

Voit kysyä lisää neuvoa rahan tienaamiseen esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Chattien aukioloajat löytyvät täältä Netarin sivulta. Myös vanhempasi tai muut sinulle läheiset aikuiset ja paikkakuntasi nuorisotyöntekijät auttavat sinua varmasti rahan tienaamiseen liittyvissä asioissa. Kysy siis rohkeasti!

Antoisaa vuotta 2019 sinulle! :)

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Miten äänieristää huone?

Eli siis asun kerrostalossa, jossa on hyvin ohuet seinät. Kuulen jopa omien veljieni kuiskaamisen omaan huoneeseeni päiväsaikaan(he ovat viereisessä huoneessa). Minä soitan yhtä soitinta ja tykkäisin kuunnella kovempaa musiikkia...
Ongelma on etten saa soittaa sitä kyseistä soitinta meillä, sillä se on liian kovaääninen ja en saa kuunnella musiikkia kovalla (eli ilman kuulokkeita en saa laittaa musiikkia yli puolivälin), en myöskään saa pitää normaalia kovempaa ääntä sillä se häiritsee muita (perhettä sekä naapureita) . Siksi haluaisinkin äänieristää huoneeni, jotta voisin pitää hieman kovempaa ääntä häiritsemättä muita.
1. Mitä materiaalia siihen tarvitsee
2. Saako itse äänieristää vai pitääkö olla asunnon/kerrostalon omistajan lupa
3. Paljonko hinta voisi olla
4. Veisikö se paljon tilaa huoneestani

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi.

Asut kerrostalossa, jossa äänieristys on ilmeisesti jäänyt hieman huonolle tasolle jos tosiaan kuulet kuiskaamisenkin viereisestä huoneesta. Huoneistoon kantautuva ääni voidaan karkeasti jakaa ilma- ja runkoääniin. Esimerkiksi askelten töminä tai kalusteiden siirrosta aiheutuva melu ovat runkoääniä. Äänet kulkeutuvat eri taajuuksilla putkistojen, kanavien, aukkojen sekä seinien kautta.

Äänieristäminen on isompi toimenpide, johon varmasti on oltava taloyhtiöstä ja asunto-osakkeen omistajalta. Ääniä voi vaimentaa ja kaikua vähentää hieman kevyemmillä ratkaisuilla. Äänieristetty tila tarkoittaa käytännössä kelluvaa rakennetta eli huone huoneen sisällä, irti rakenteista. Hinta tietysti riippuu käytettävistä materiaaleista ja pystyykö tekemään työn itse vai käyttääkö siihen ulkopuolista toimittajaa. Äänieristetyn tilan rakentamiseen tarvitaan ainakin runkomateriaalit, eristeet, levyä, sauma-ainetta, tasoitetta ja maalia.

Voisitko soittaa tuota soitinta jossakin muualla kuin kotona? Olisiko sinun mahdollista päästä käyttämään jotakin soittotilaa? Jos musiikin kuunteleminen häiritsee muuta perhettä ja naapuria, niin silloin musiikin kuunteleminen kuulokkeilla on tietysti käytännöllinen ratkaisu, mutta ei kuullokkeillakaan voi kovin lujaa kuunnella musiikkia ettei kuulo vahingoitu. Voit tietysti keskustella siitä onko jokin tietty aika, kun voisit kuunnella musiikkia lujempaa, esimerkiksi silloin kun muu perhe ei ole kotona. Se ei tosin poista sitä, että musiikki häiritsee silloin mahdollisesti naapureita.

Hyvää uutta vuotta.

Mika - Nuortenelämä.fi

 

Mistä töitä?

Haluaisin töitä mutta en tiedä mistä. Tietäisittekö te mistä 13v saisi töitä/rahaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Enni!

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin, mutta saat kuitenkin tienata taskurahaa, esimerkiksi kotitöiden ja pienten askareiden avulla. Lisätietoja taskurahan keräämisestä saat osoitteesta: https://www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa-talous.

Kannattaa myös olla yhteydessä Kempeleen 4H-yhdistykseen, jonka kautta voit osallistua 4H-työelämäkursseille. Lisää tietoa saat osoitteesta: https://4h.fi/toita/ tai soittamalla 4H:n toiminnanohjaajalle numeroon: 040 513 0137.

14-vuotias tai samana kalenterivuonna 14 vuotta täyttävä saa tehdä kevyttä työtä, voit siis alkaa jo suunnitella millaista työtä haluaisit tehdä. Lisää tietoa sekä listan kevyistä töistä, löydät osoitteesta: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120189

Osoitteesta: https://www.palkkaus.fi/cms/article/alaikaisen_tyonteko_ja_palkkaaminen, löydät tärkeimmät ehdot nuoren tai lapsen palkkaamiseen.

Jos jokin jäi vielä askarruttamaan, voit olla yhteydessä Kempeleen nuorten tieto- ja neuvontapalveluun, soittamalla tai WhatsAppilla numeroon: 050 3169 694 tai sähköpostitse osoitteeseen: heidi.marjomaa-mikkola@kempele.fi. Voidaan suunnitella yhdessä vaikka työhakemuksen tekemistä =)

Terveisin: Heidi / Kempeleen nuorisopalvelut

Apua!

Otin viagraa ja mulla on seisonu ainakin kolme viikkoa putkeen. APUA!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Sinun olisi hyvä käydä terveydenhuollossa asiasi kanssa. Liian pitkään kestänyt erektio voi aiheuttaa peniksessä vaurioita. Voit siis varata ajan urologille tai lääkärille paikkakuntasi terveysasemalta.

Muista, että Viagra on tarkoitettu vain erektiohäiriöiden hoitoon ja vain sille henkilölle, jolle lääkäri on kirjoittanut reseptin. Viagra ei ole tarkoitettu alaikäisille. 

Terveisin, Riina - Nuortenelämä.fi

Mistä rahat mopoon

Olen 14v poika ja haaveilen että minulla olisi ensikesänä rahaa ostaa mopo. Olen todella reipas ja innokas hakemaan töitä ja olenkin jo koettanut päästä jakamaan mainoksia mutta se ei onnistunut. Minulla on yksi yritys jonne pääsen kesätöihin ensi kesänä, mutta pelkään että en kerkiä tienaamaan tarpeeksi rahaa kesän aikana.Mistä voisin hakea töita tai tienata ennen kesätöihin pääsyä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Rahaton ja kiitos viestistäsi!

Pohdit, mistä voisit hakea töitä tai miten muuten voisit tienata ennen kesää, koska haaveilet omasta moposta.

Hienoa, että pyrit toteuttamaan haaveesi ja olet hyvissä ajoin liikkeellä! Oletkin jo ollut aktiivinen ja koettanut päästä jakamaan mainoksia, joka ei kuitenkaan valitettavasti onnistunut. Seuraavaksi voisit tutustua paikkakuntasi 4h-yhdistykseen. 4h-yhdistys työllistää paljon nuoria – sinäkin voit hakea 4h:lle töihin. 4h:n verkkosivuilla voit tutustua erilaisiin työmahdollisuuksiin ja ottaa myös yhteyttä yhdistykseen ja keskustella työnteosta 4h:lla. 4h:n sivuilla on hae töitä –osio, jonne voit jättää työhakemuksen. 

Lisäksi voit tienata hieman rahaa esimerkiksi kysymällä perheeltäsi/tutuiltasi, olisiko heillä mitään avun tarvetta. Voit vaikkapa siivota tai ulkoiluttaa koiraa, hoitaa lapsia tai lemmikkejä, tehdä kotitöitä taikka pihatöitä kuten haravoida, josta sitten saat sovitun summan rahaa palkkioksi. Sopikaa yhdessä perheesi/tuttujesi kanssa, millaista työtä voisit tehdä ja paljonko he siitä sinulle maksaisivat.

Pulloja keräämällä voi myös tienata vähän rahaa. Erityisesti tapahtumien yhteydessä pulloja voi löytää paljonkin. Voit siis lähteä keräämään pulloja, se voi olla hauskaakin varsinkin, jos otat kaverin mukaan!

Lisää tietoa 14-vuotiaalle sopivista töistä sekä vinkkejä työnhakuun löydät Nuortenelämä.fi-palvelumme Elävää elämää –tietoalueelta. Voit myös kysyä apua/vinkkejä työnhakuun esimerkiksi läheisiltäsi tai paikkakuntasi nuorisotyöntekijöiltä

Tsemppiä työnhakuun! Vaikutat reippaalta ja innokkaalta nuorelta, joku saa sinusta varmasti hyvän työntekijän. :)

Syysterkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Mistä ihmeestä rahaa 16-vuotiaalle yksinasuvalle? Keinot loppu, apua :(

Moikka!

Olen siis 16-vuotias lukion vuoksi uudelle paikkakunnalle muuttanut tyttö. Alunperin olin suunnitellut etsiväni töitä heti kun olin tänne muuttanut, mutta koulun rankkuus yllätti enkä yrityksestä huolimatta ole töitä löytänyt. En ole aivan varma jaksaisinko muutenkaan pitkän koulupäivän jälkeen mennä töihin :( Raha kuitenkin ahdistaa todella paljon, sillä pienituloiset vanhempani (toinen tienaa 27000€/vuosi, toinen työtön ja kolme lasta) eivät todennäköisesti ilman säästötilien tyhjennystä pysty vuokraani, ruokaa ja koulukirjoja maksamaan kolmen vuoden ajan. Olen heidän kanssaan kuitenkin sopinut, että ainakin ensimmäisen vuoden vuokrat he maksavat. Loput ovatkin sitten aika pitkälti minun säästöjeni - joita ei ole paljon - varassa. Kelalta en saa opintotukea vielä vuoteen, ja yleisen asumistuen hakemukseni hylättiin. Nyt olen ajatellut hakevani perustoimeentulotukea, mutta kuraattori sanoi etten sitäkään saisi. Diakoniaan olen ajatellut ottaa yhteyttä myös, mutta pelkään, että he joutuvat olemaan yhteyksissä sosiaaliviranomaisiin, enkä sitä tietenkään halua, olihan muutto kuitenkin oman tahtoni varassa. Vanhemmillani on vastuu elätyksestäni ja he ottavatkin sen, mutta en missään nimessä tahtoisi asettaa heidän harteilleen näin suurta taloudellista taakkaa.

Tässä vaiheessa haluaisin sanoa, ettei muutto takaisin kotiin ole mahdollinen. Kotini sijaitsee satojen kilometrien päässä opiskelupaikkakunnastani, eikä tätä erikoislinjaa jolla opiskelen ole lähempänä mahdollista opiskella. Kotipaikkakuntani lukiossa todella suuren osan kursseista joutuu suorittamaan itsenäisenä, sillä kursseille ei ole tarpeeksi osallistujia. En siis voisi opiskella sitä mitä tahdon.

Raha huolettaa todella paljon. Mitä ihmettä oikein teen? :(

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Sinua huolettaa suuresti taloudellinen tilanteesi ja toimeentulosi. Et saa Kelalta opintorahaa vielä vuoteen, etkä myöskään asumistukea. Kuraattori on sanonut, ettet saisi myöskään perustoimeentulotukea. Vanhempasi ovat pienituloisia, joten et tahtoisi asettaa heille kovin suurta taloudellista taakkaa. Olette kuitenkin sopineet, että he maksavat vuokrasi ainakin ensimmäisen vuoden ajan.

Hienoa, että olet päässyt lukioon erikoislinjalle opiskelemaan sitä, mitä tahdotkin. :) Mukavaa myös, että vanhempasi pystyvät maksamaan vuokrasi nyt ensimmäisen vuoden ajan. Sitten 17-vuotiaana olet oikeutettu opintorahaan ja asumistukeen, jolloin taloudellinen tilanteesi mahdollisesti helpottuu.

Työskentely opintojen ohessa
On ihan ymmärrettävää, että työnteko koulupäivän jälkeen tuntuu rankalta. Opiskelijan kannattaakin keskittyä pääsääntöisesti opiskeluun ja jos aikaa ja jaksamista riittää, niin sitten totta kai työssäkäynti opintojen ohella on järkevää – niin oman talouden kuin työkokemuksenkin kannalta. Omaan hyvinvointiin kannattaa joka tapauksessa kiinnittää huomiota. Töitä voi tehdä esim. vain viikonloppuisin ja lomilla, jolloin viikolla jää opiskelun lisäksi aikaa esim. lepäämiseen ja harrastamiseen. Esimerkiksi henkilöstövuokrausfirmojen kautta voi etsiä viikonloppu- ja keikkatöitä, jotka ovat yleensä sellaisia, että itse voi vaikuttaa työn määrään. Myös eri hakukoneiden kautta (esim. duunitori.fi, te-palvelut.fi..) voi löytää itselleen sopivan työn opintojen ohelle. Lisäduuni.fi-sivustolta voi hakea mainostenjakotyötä, joka myös sopii opintojen ohelle. Lisäksi 4H-yhdistys työllistää nuoria. 

Opintolaina
Opintotuki muodostuu opintorahasta ja valtion takaamasta opintolainasta. Sinun voi olla mahdollista saada opintolainaa, vaikka et opintorahaan vielä olekaan oikeutettu. Opintolaina on turvallinen laina opiskelijoille. Opintolainan määrä olisi kohdallasi 300e/kk. Jos saat Kelasta lainatakauksen, voit hakea opintolainaa valitsemastasi pankista. Voit tutustua opintolainaan paremmin Kelan sivuilla.

Nuorten talo Ohjaamo
Kannustan sinua olemaan yhteydessä Nuorten talo Ohjaamoon, jossa sinua autetaan tilanteessasi eteenpäin. Siellä voit jutella luottamuksellisesti tilanteestasi ja miettiä yhdessä työntekijän kanssa sinulle sopivia ratkaisuja. Ohjaamossa autetaan sinua varmasti. Palvelu on maksutonta. Tästä pääset tutustumaan Ohjaamoon. :)

Tsemppiä kovasti ja mukavaa syksyä!
Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Tullimaksut

Hei! Aattelin tilata Shein nimisestä nettikaupasta vaatteita mutta koska kauppa on kuulema EU:n ulkopuolella niin tulli maksut mietityttää :/ Miten tulli maksut toimii ja kuinka paljon joutuisin niitä maksamaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Mietit, miten tullimaksut toimivat ja kuinka paljon joutuisit niitä maksamaan tilatessasi vaatteita EU:n ulkopuolelta. Tullimaksun suuruus riippuu siitä, mistä tilaat, mitä tilaat ja kuinka paljon tilaamasi tuotteet maksavat.

Tullin sivuilta poimittua:
"Joistakin tavaroista tullia ei kanneta lainkaan. Tällöin tullimaksu on 0 euroa. Tullia ei yleensä tarvitse maksaa, jos lähetykseen sisältyvien tavaroiden yhteisarvo on enintään 150 euroa (yhteishinta ilman kuljetuskustannuksia). Kun tilauksesi toimitetaan EU:n ulkopuolelta, tavarat ovat verollisia ja ne pitää tullata. Huom! Jos tilaat USA:sta, varaudu 25 %:n lisätulleihin 22.6.2018 alkaen."

Voit itse laskea/arvioida tullimaksun ja arvonlisäveron suuruuden tullin sivuilta löytyvän melko helppokäyttöisen tullausoppaan avulla. Samoilta sivuilta saat myös lisää tietoa tullimaksuista.

Ihanaa kesää sinulle! :)

Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Sivut