Täältä löydät Oma talous -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Raha

Kuinka paljon rahaa Kelalta saa, jos on työtön ja asuu 18-vuotiaana yksin? Pitääkö olla opiskelemassa että saa rahaa, vai voiko olla työtön ja olla opiskelematta, ja silti saada rahallista tukea?

Moviestarplanet

Moi oon 12v tyttö joka säästää vippiin Moviestarplanet pelissä ja sen vipin hinta on 75€ ja nyt mulla on kasassa 20€ ja haluisin kerätä nopeasti rahaa siihen, ja en saa yleensä mitään viikko rahaa :( Mä saan aika yleensä jouluna ja syntymäpäivänä rahaa ja synttärit meni keväällä ja jouluun on vielä niin pitkä aika niin oisko kellään mitään vinkkejä miten voisi kerätä rahaa nopeasti? Ite ajattelin myydä marjoja ja vanhoja tavaroita esim vaatteita ja sellasta. Mut antakaa vinkkejä. (en mee mihikää sit töihi)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Tässä Annin vastaus kysymykseesi:

Moi! Olet selvästi kysymyksesi perusteella motivoitunut säästämään, hienoa! Marjoja keräämällä ja myymällä, sekä vaatteiden myynnillä voit hyvinkin tienata tarvitsemasi summan. Ja sehän on myös omanlaistaan työtä! Mitäs jos työllistäisit itse itsesi? Esimerkiksi tarjoaisit lastenhoitoapua mahdollisille tuttavaperheille, tai nurmikon leikkausta tms. pihanhoitoa, josta sinulle maksettaisiin palkkaa.

Mukavaa kesää! :)

Suosittelen asian jättämään sikseen, elämässä on muutakin menoa ja toimintaa, mistä nauttia ja mitä tulee ostoksiin niin tilaa kaupoista ja verkkokirpputoreilta ota vanhempasi, aikuinen mukaan, älä vastaa mihinkään yksityisviestiin ja etenkin jos hän pyytää muuta somepalvelun käyttäjänimeä. Älä maksa käteisellä, lainaa tuntemattomille isoja summia (kuoleta kortti, ja siirrä rahat, käteiset muulle tilille kuin käyttötilille, vanhemmille, pankkiisi, maksa etukäteen maksetuissa korteissa ja lahjakorteissa), suosittelen luopumaan aikeesta, koska peliriippuvuus on paha ja et hyödy mitään aidosti. Ole rehellinen itsellesi ja pysähdy miettimään. Itse olen sen kokenut ja lopettanut pelaamisen lähes kokonaan, koska en saa siitä mielihyvän kokemuksia. Ja suosittelen lukemaan muutamia kyberturvallisuus oppaita ja varomaan huijauksia. Jos haluat oikeasti ostaa VIP-palveun niin ilmeisesti joku haluaa sinun ostavan sen. Kannattaa lopettaa aidosti ja säästää vaikka uutteen puhelimeen, läppäriin ja kuulokkeisiin (vaatii lukiossa, ammattikoulun jälkeen amk ja yliopistossa). Myös tilin käyttöoikeudet vanhemmillesi myös 18-vuotiaana ja korttiisi nettiostoksille esto, samoin nosto rajat 0 päivässä niin välttyy harmeilta.


Lukiossa omaan kotiin?

Menen syksyllä ysille ja ysiluokan jälkeen olisi tarkoitus lähteä vähän suurempaan kaupunkiin lukio-opiskelijaksi, koska olen todella hyvä koulussa ja koen, että oman paikkakunnan pikkulukio ei ole sellainen jossa haluaisin opiskella ja lisäksi haluan itsenäistyä jo vihdoin ja viimein kotoa. Ainut mikä huolettaa kamalasti on se, että miten saan vuokrat ja laskut maksettua omillani?? Vanhempani ovat luvanneet auttaa huonekalujen ostossa mutta vuokraa, laskuja ja ruokailua yms eivät tietenkään rahoita. Olen syntynyt loppuvuodesta ja olen siis lukion aloittaessani yhä 15-vuotias ja käsitykseni mukaan tukia voi alkaa saada Kelasta vasta täytettyään 17 vuotta. Siihenkö asti minun pitäisi elellä lapsilisillä?? Mitä tukia siis voin saada opiskellessani lukiossa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei tuleva opiskelija! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että suunnittelet opiskelemaan lähtöä ja omillaan asumista jo hyvissä ajoin. Hyvä suunnittelu helpottaakin varmasti uudelle paikkakunnalle muuttoa ja itsenäistä asumista. 

Kela myöntää taloudellista tukea tarvitseville opiskelijoille erilaisia tukia15-16-vuotiaana sinun voi olla mahdollista saada opintotukeen kuuluvaa opintorahan oppimateriaalilisää sekä opintolainan valtiontakauksen, jos vanhemmillasi on pienet tulot 

Jos saat opintotukea, voit saada myös yleistä asumistukea. Asumistuen määrään vaikuttaa esimerkiksi asunnon paikkakunta ja vuokra.  

Kun täytät 17 vuotta ja lapsilisien maksaminen päättyy, voit saada myös muuta opintorahaa kuin oppimateriaalilisää.  

Lähteenä vastauksessa käytin Kelan sivuja, joilta saat lisää tietoa tuistaSivuilta löytyy muun muassa laskureita, joilla voit laskea, paljonko saisit tukia. Voit myös olla yhteydessä Kelaan ja saada maksutonta neuvontaa asiantuntijalta Kelan tukiasioihin liittyen.  

On myös yleistä, että lukio-opintojen aikana tehdään ilta- ja viikonlopputöitä tai keikkatöitä - eli töiden teko on yksi keino tienata rahaa omillaan asumisesta aiheutuvien kulujen maksamiseksi.  

Nuorisoasuntoliitto NALin Omaan kotiin –opas voi olla sinulle hyödyksi suunnitellessasi itsenäistymistä ja omilleen muuttoa.

Tsemppiä ja ihanaa kesää! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Sijoittaminen tulevaisuudessa

Moikka! Mä olen säästänyt rahaa sillä tavalla että aina kun olen saanut rahaa niin annan ne äidilleni ja pyydän häntä laittamaan ne minun pankkitilleni enkä pääse sen takia käyttämään rahaani.
Nyt mulla on 1238€ ja oon miettinyt että jos säästäisin sitä vielä niin voisinko sijoittaa sitä johonkin. Voiko jo 13-vuotiaana sijoittaa johonkin josta voisi saada sitten joskus rahaa takaisin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Arttu! Kiitos kysymyksestäsi. Jos haluat sijoittaa niin kannattaa etsiä tietoa ja sopivia kohteita. Voit kysyä myös apua esimerkiksi ystäviltä, pankista tai läheisiltä.


Nuorena sinulta ei vielä löydy kaikkia valtuuksia, joten kannattaa hoitaa näitä sijoitus asioita esimerkiksi äitisi kanssa. Pitkäaikaissijoittaminen kannattaa nuorena, koska siitä on tulevaisuudessa hyötyä. Sijoittaa voi myös esimerkiksi ASP-tilille, joka helpottaa aikuisena oman asunnon ostoa. Kannattaa myös ottaa pankkiin yhteyttä ja kysyä neuvoa sieltä.


Tässä yleisiä vinkkejä säästöpankin sivuilta:

1. Etsi tietoa sijoittamisesta. Etsi tietoa, ole perillä ja seuraa uutisia. Sopivien kohteiden löytämisessä tieto on tärkeää.
2. Kysy apua. Apua voi löytyä esimerkiksi pankista, ystäviltä tai läheisiltä.
3. Tee suunnitelma. Tee itsellesi sijoitussuunnitelma ja noudata sitä.
4. Muista lähdekritiikki. Arvioi lähteen luotettavuus varsinkin, jos joku lupaa todella suuria tuottoja.
5. Lähde sijoittamaan rohkeasti, vaikka pieniä summia aluksi. Tässä voit käyttää apuna esimerkiksi pankin sijoitusneuvojaa.
6. Sijoituksessa on aina riskejä, joten sitä kannattaa hajauttaa ja sijoittaa moneen eri kohteeseen.
7. Muista olla kärsivällinen, koska sijoitusten arvot heittelevät eikä voittoja tule parissa yössä.


Netistä löytyy paljon lisätietoa, kun kirjoitat selaimeen nuori ja sijoittaminen.


https://www.saastopankki.fi/fi-fi/asiakaspalvelu/vinkit/saastaminen-ja-sijoittaminen/nuori-sijoittaja


Terv. kesätyöntekijä ja koordinaattori / Po1nt


Onnea sijoittamiseen!

Harrastuksesta tienaaminen?

Hei! Tienaan siis silloin tällöin piirtämällä ja pyytämällä siitä rahaa, mutta siitä iskeekin kysymys. Paljon saan tienata harrastus työlläni ilman että joudun maksamaan siitä veroa?
Olen lukenut jotain, että max määrä on jotain 10 000€, mutta joku mainitsi 400€ olevan max määrä ennenkuin pitää maksaa veroja?
Olen nyt siis tienannut jotain 150€ ja alkaa kuumottaa, että teen kohta jonkun veropetoksen tässä, kun olen niin tietämätön asiaa kohtaan.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, alla Pauliinan vastaus viestiisi. :) 

Hei,

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että sinun on mahdollista saada harrastuksestasi pientä lisätienestiä. Viestistäsi ei ilmennyt, miten paljon arvioisit piirtämisellä tienaavasi vuositasolla. Periaatteessa kaikista tuloista pitää ilmoittaa verottajalle. Mikäli saat piirtämisestä verotettavaa tuloa, olet myös oikeutettu vähentämään tarvikekuluja verotuksessa. Tältä Verohallinnon sivulta voisit lukea ainakin kohdat 2.3 Muu tulonhankkimistoiminta ja 2.4 Harrastustoiminta. Kertomasi toiminta lukeutuu todennäköisesti jompaankumpaan näistä. Sivulta löydät tietoa niihin liittyvästä verotuksesta ja siitä, mitä sinun kannattaa erityisesti huomioida toimintaa harjoittaessasi. Rajanveto näiden kahden toimintamuodon välillä tehdään tapauskohtaisesti.

Voisit olla yhteydessä Verohallintoon esimerkiksi heidän Chat-palvelussa, he osaavat varmasti neuvoa sinua asiassa tarkemmin. :)

Tuo 150e on kuitenkin vielä suhteellisen pieni summa, joten et sinä veropetosta ole tehnyt. Ei tarvitse siis olla huolissaan. Hyvä kuitenkin, että otat asiasta nyt selvää, niin ei tule myöhemmin yllätyksiä.

Mukavia piirustushetkiä!

Terveisin,

Pauliina / Nuortenelämä.fi 

matkakorvaus kuntoutusmatkoista

Hei. Kela on myöntänyt minulle työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen (60vrk). Minulla on yhdensuuntaista matkaa kuntoutuspaikkaan 135 km. Haluaisin ilman muuta käydä kuntoutuksessa kotoa käsin. Kysymys kuuluukin, että korvaako Kela minun matkojani, jos ajan joka päivä tuon 270 km omalla autolla.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa! 

Kiitos kysymyksestäsi. Kelan sivuilla sanotaan työllistymistä edistävästä ammatillisesta kuntoutuksesta muun muassa tällaista: “Kuntoutuksen ajalta sinulla saattaa olla oikeus kuntoutusrahaan. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja. Jos menet Kelan järjestämään kuntoutukseen, Kela korvaa matkakulut yleensä sinne, missä kuntoutus järjestetään. Matkakulujen korvaamiseen liittyvät asiat selvitetään kuntoutuksen hakemisen yhteydessä. Jos kuntoutuksen matkakulujen korvaamiseen liittyy rajoitteita, se kerrotaan sinulle kuntoutuspäätöksessä. 

Eli sinulla voi hyvinkin olla mahdollisuus matkakorvaukseen. Tsekkaa vielä kuntoutuspäätöksesi, onko siinä mitään mainintaa matkakorvauksista.  

Asiaan saat varman vastauksen Kelalta, joten kannattaa olla yhteydessä sinne.  

Mukavaa vappua! :) 

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Miten tienata rahaa 13 vuotiaana

Moi miten tienaisi rahaa 13 vuotiaana, kerään rahaa uuteen puhelimeen ja mun pitää itse kerätä rahat niin mistä saisin

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka,

Kiitos viestistäsi! Hienoa, että olet valmis näkemään vaivaa puhelimen saamiseksi. Viestistäsi ei selvinnyt, täytätkö 14 tänä vai vasta ensi vuonna. Valitettavasti alle 14-vuotiasta ei saa palkata töihin, mutta mikäli täytät tämän vuoden aikana 14 vuotta, voit hakea palkallisia töitä. Alla muutamia eri mahdollisuuksia:

13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys

Voit tutustua siihen paremmin 4H:n verkkosivuilla.

4H-yhdistyksen kautta kesätöihin

Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät 4h:n sivuilta valitsemalla oman paikkakuntasi.

Tutustu työelämään ja tienaa –kesätyöharjoittelu

Kyseessä kahden viikon mittainen palkallinen kesätyökokemus nuorille. Palkka oli kesällä 2019 kahdesta viikosta yhteensä 350 euroa (kesän 2020 neuvottelut ovat vielä käynnissä, ja palkkaa ei vielä tiedetä). Lue lisää TTT:stä täältä.

Keikkatöitä työnhakusovellusten kautta

Voit tutustua työnhakusovelluksiin Tiitus sekä WorkPilots, joiden kautta 14-vuotiaat ja sitä vanhemmat nuoret voivat hakea töitä oman mielenkiinnon mukaan.

Lisää vinkkejä nuorille sopivista työtehtävistä löydät Nuortenelämä.fi:n Elävää elämää -tietoalueelta. Kannattaa olla suoraan yhteydessä eri työpaikkoihin, vaikka he eivät työntekijöitä aktiivisesti hakisikaan.

Työnteko ilman varsinaista palkkatyöpaikkaa

Mikäli sinulla ei ikäsi puolesta vielä ole mahdollisuutta päästä töihin, voit hankkia rahaa puhelinta varten muilla tavoilla. Tiedustele, olisiko vanhemmillasi, sukulaisillasi tai tuttavaperheillä jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat näin kesän kynnyksellä olla erilaiset pihatyöt haravoinnista nurmikon leikkaamiseen. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms. Nämä vinkit ja lisätietoja löydät Nuortenelämä.fi sivustolta Miten saada taskurahaa?-artikkelista

Myös vanhemmiltasi, muilta läheisiltä aikuisilta tai paikkakuntasi nuorisotyöntekijöiltä saat varmasti apua työnhaussa.

Tsemppiä työnhakuun :)

Aurinkoisin terveisin,

Pauliina / Nuortenelämä.fi

asunnon hakeminen

Moi! Olen lukiolainen ja asun lukion asuntolassa nyt. Paikkakuntani ahdistaa minua, haluan muutta isompaan kaupunkiin kovasti. Mutta en löytänyt lukioita, joilla voisi olla asuntola opiskelijoille. Vuokraminen on kallista minulle, siksi haluaisin löytää halvan asuntolan tai ihmisiä, jotka myöskin etsivat vuokra-napureita. Onko jotkit internet-sivut tai - ryhmät, joista löydän informaatiota?
( Ja vielä, olen venäläinen, jos on tärkeää )

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Muutto toiselle paikkakunnalle on aika iso juttu, ja se kannatttaa suunnitella huolella. Esimerkiksi nyt on hyvä valmistella asioista niin, että voit seuraavan lukukauden alussa jatkaa koulua uudella paikkakunnalla.

Lukioilla on harvoin omia asuntoloita. Voit kuitenkin hakea opiskelija-asuntoa, jos opiskelet paikkakunnalla. Esimerkiksi Rovaniemellä niitä välittää DAS ja Oulussa PSOA. Huone soluasunnossa/kimppakämpässä on yleensä edullisempi kuin oma asunto. Yksityisten vuokranantajien asuntoja ilmoitetaan mm. vuokraovi.com ja oikotie.fi-sivustoilla sekä tori.fi:ssä ja Facebook-ryhmissä (esimerkiksi Vuokra-asunnot Rovaniemi).

Ennen asunnon etsimistä kannattaa kuitenkin varmistaa opinto-oikeuden siirtäminen uuteen oppilaitokseen. Siitä voit keskustella esimerkiksi lukiosi opon kanssa.

Mieti myös, kuka aikuinen voisi auttaa sinua muuttoon liittyvissä asioissa. Nuoren itsenäistyminen saattaa olla huoltajalle iso ja pelottavakin juttu, mikä voi aiheuttaa vastustusta. Jos et itse hermostu ja osoitat, että olet ottanut asioista selvää ja suhtaudut itsenäistymiseen realistisesti, on helpompi saada aikuinen uskomaan asiaasi. Voit myös kysyä neuvoja nuoriso-ohjaajalta tai ottaa yhteyttä oman paikkakunnan etsivään nuorisotyöntekijään ja keskustella suunnitelmista hänen kanssaan. Etsivän nuorisotyöntekijän yhteystiedot löydät kunnan verkkosivuilta tai goolettamalla.

Olet itsekin miettinyt raha-asioita ja vuokra-asumisen kalleutta. Sinun kannattaa laskea, miten paljon rahaa tarvitset, ja miettiä, mistä saat kasaan riittävän summan kuukaudessa. Kelan laskureilla pystyt ennakoimaan opintotuen ja asumistuen määriä. Mieti, pitääkö sinun nostaa opintoilainaa tai etsiä osa-aikaista työtä opintojen ohella.

Jos sinulla on oleskelupa Suomessa tai Suomen kansalaisuus, ei venäläisyydellä ole vaikutusta, vaan sinulla on samat oikeudet kuin täällä syntyneillä Suomen kansalaisilla. Työnhaussa venäjän kielen osaamisesta on varmasti hyötyä.

Tsemppiä kevääseen ja suunnitelmien toteuttamiseen!

Terveisin,
Nina / Nuorisotiedotuspiste Poppari

https://www.nalasunnot.fi

https://www.nuorisosaatio.fi

https://www.hoas.fi (opiskelijat)

https://www.facebook.com/groups/235368102105/?ref=br_rs (Vuokra-asunnot Helsingissä)

https://www.facebook.com/groups/651072355351265/ (Vuokra-asunnot Helsinki, Vantaa, Espoo) <- Etsi oman paikkakuntasi vuokra-asuntoryhmä Facebookista. Moni ihminen etsii itselleen myös kämppistä.


Perustietoa, neuvoja ja vinkkejä asumiseen: https://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/omaan-kotiin

sekä esim. https://www.kunkoululoppuu.fi/munelama/muutto-omaan-kotiin/ <-Täällä hyviä linkkejä eri sivuile.


Miten saada rahaa kerättyä hevoseen

Eli tosiaan olen 13v tyttö ja hankkimassa omaa hevosta. En tosin tiedä mistä saisin hankittua rahaa eläimeen. Sukulaiset eivät anna rahaa muuten kuin syntymäpäivälahjaksi. Pitäisi kerätä 1000€ näin aluksi ja myöhemmin 2000€. Miten saisin kerättyä tarpeeksi rahaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi nimimerkki Rahaa hevoseen! 

Kiitos kysymyksestäsi. Mietit, miten saisit kerättyä yhteensä 3000e rahaa hevoseen. 

Rahan tienaaminen ikäisenäsi ei yleensä ole kovin helppoa – ainakaan isojen summien tienaaminen. Lisäksi koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne tekee myös omat haasteensa työnhakuun ja rahan tienaamiseen, kun sosiaalisia kontakteja eli ihmisten tapaamista on vältettävä. Sinun on kuitenkin mahdollista tienata rahaa – on kuitenkin hyvä olla kärsivällinen. :)

Rahaa voi kerryttää synttärilahjarahojen säästämisen lisäksi töitä tekemällä. Jos täytät tänä vuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Töitä 14-vuotiaalle -sivulla on esitelty erilaisia töitä 14 vuotta täyttäville ja täyttäneille

Erityisesti nyt kesän lähestyessä voit yrittää etsiä itsellesi kesätyöpaikkaa. Jos täytät tänä vuonna 14, sinun on mahdollista päästä Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesätyöharjoitteluun. Tsekkaa lisätiedot Kun koulu loppuu –sivustolta 

Miten saada taskurahaa -sivulta puolestaan saat vinkkejä rahan tienaamiseen ilman varsinaista työpaikkaa.  

Työntekoon tarvitset vanhempiesi luvan, joten kannattaa keskustella työjutuista ja rahan tienaamisesta heidän kanssaan. 

Halutessasi voit myös yhdessä nuoriso-ohjaajan kanssa miettiä tarkan suunnitelman rahan tienaamiseen esimerkiksi vuodeksi eteenpäin. Paikkakuntasi nuoriso-ohjaajat löydät tältä sivulta. Hyvä suunnitelma on apunasi rahan tienaamisessa. 

Tsemppiä ja ihanaa kevättä! :)

Toivottelee Riina | Nuortenelämä.fi  

Mitä tukea voin saada?

Hei, en saanut opiskelupaikkaa. Olen 16v. Mitä tukea voin saada jos muutan kotoa? Mitä tukea saan jos asun kotona? Pitääkö vanhempien antaa lapsilisät minulle? Voinko hakea perustoimeentulotukea?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kyselet viestissäsi mitä tukia sinulla on mahdollista saada, jos asut kotona tai jos vaihtoehtoisesti muuttaisit omillesi. Koska olet 16 -vuotias, niin sinusta maksetaan yhä lapsilisää vanhemmillesi. Lapsilisä on tarkoitettu huoltajien tueksi, perheen kulujen kattamiseen. Lapsilisät ei siis kuulu suoraan sinulle vaan ovat vanhempien saama tuki. Voitte kuitenkin yhdessä keskustella siitä, että onko sinulla mahdollisuus saada esimerkiksi osuus lapsilisästä, tekemällä viikoittain jotain tiettyjä kotitöitä. Koska olet alaikäinen, niin vanhemmillasi on yhä velvollisuus elättää sinut ja he ovat sinusta yhä vastuussa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos haluaisit muuttaa omillesi, niin sinun tulee saada siihen lupa vanhemmiltasi.

Koska olet 16 -vuotias, etkä tällä hetkellä opiskele missään, niin sinulla ei juurikaan ole mahdollisuutta saada rahallista tukea esimerkiksi Kelalta, jos muuttaisit omillesi. Asumistuenkin hakeminen vaatii sen, että sinulla on säännöllisiä tuloja tai saat esimerkiksi opintorahaa. Kelan sivuilla asumistuesta sanotaan näin: "Vanhempansa kodista erillään asuva alaikäinen lapsi katsotaan yleensä vanhempansa ruokakuntaan kuuluvaksi eikä hän voi saada omaa asumistukea. Jos itsenäisesti asuvalle alaikäiselle on myönnetty opintotuki, hänelle voidaan myöntää myös yleinen asumistuki." Kysyit myös mahdollisuudesta hakea perustoimeentulotukea. Kelan sivuilla perustoimeentulotuesta alaikäisen kohdalla sanotaan näin: "Alaikäinen lapsi voi hakea perustoimeentulotukea omalla hakemuksellaan, jos hän asuu erillään vanhemmistaan. Kela selvittää alaikäisen hakijan vanhempien tulot ja varallisuuden sekä heidän mahdollisuutensa huolehtia elatusvelvollisuudestaan." Eli, vanhempiesi tulot vaikuttavat yhä merkittävästi myös perustoimeentulotuen hakemiseen. Vasta siinä vaiheessa, kun olet täyttänyt 18 -vuotta, on sinulla mahdollisuus hakea perustoimeentulotukea, jos et ole opiskelijana.

Kerroit viestissäsi, ettei sinulla ole opiskelupaikkaa. Oletko kuullut aikaisemmin etsivästä nuorisotyöstä? Etsivän nuorisotyön erityisen huomion kohteena ovat ilman jatko-opiskelupaikkaa olevat nuoret sekä opintonsa keskeyttävät nuoret. Etsivän nuorisotyön tavoitteena on, yhdessä sinun kanssasi, kartoittaa tämän hetkinen elämäntilanteesi ja laatia suunnitelmia tulevaisuutta ajatellen. Etsivä nuorisotyö on luottamuksellista sekä vapaaehtoista ja ohjausta toteutetaan aina yhdessä nuoren kanssa. Työskentely perustuu täysin sinun toiveillesi ja tarpeillesi, on tarkoituksesi suunnata kohti koulutusta, työelämää tai muuta tavoitetta. Suosittelen sinua käymään etsivien juttusilla, jos sinulla ei vielä ole suunnitelmia tulevaisuutta ajatellen. Oulussa löydät etsivät nuorisotyöntekijät Byströmin Ohjaamosta. Esimerkiksi joka tiistai klo 13-15 heidän kanssaan on mahdollista käydä juttelemassa ilman aikavarausta. Etsivien yhteystiedot löydät osoitteesta https://www.ouka.fi/oulu/nuoret/etsiva-nuorisotyo tai halutessasi voit myös varata aikaa puhelimitse Byströmin Ohjaamon asiakasvastaanotosta (p. 050 5992293).


Terveisin
Karoliina, tietopalveluohjaaja Oulusta

Sivut