Täältä löydät Oma talous -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Mitä tukea voin saada?

Hei, en saanut opiskelupaikkaa. Olen 16v. Mitä tukea voin saada jos muutan kotoa? Mitä tukea saan jos asun kotona? Pitääkö vanhempien antaa lapsilisät minulle? Voinko hakea perustoimeentulotukea?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Kyselet viestissäsi mitä tukia sinulla on mahdollista saada, jos asut kotona tai jos vaihtoehtoisesti muuttaisit omillesi. Koska olet 16 -vuotias, niin sinusta maksetaan yhä lapsilisää vanhemmillesi. Lapsilisä on tarkoitettu huoltajien tueksi, perheen kulujen kattamiseen. Lapsilisät ei siis kuulu suoraan sinulle vaan ovat vanhempien saama tuki. Voitte kuitenkin yhdessä keskustella siitä, että onko sinulla mahdollisuus saada esimerkiksi osuus lapsilisästä, tekemällä viikoittain jotain tiettyjä kotitöitä. Koska olet alaikäinen, niin vanhemmillasi on yhä velvollisuus elättää sinut ja he ovat sinusta yhä vastuussa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos haluaisit muuttaa omillesi, niin sinun tulee saada siihen lupa vanhemmiltasi.

Koska olet 16 -vuotias, etkä tällä hetkellä opiskele missään, niin sinulla ei juurikaan ole mahdollisuutta saada rahallista tukea esimerkiksi Kelalta, jos muuttaisit omillesi. Asumistuenkin hakeminen vaatii sen, että sinulla on säännöllisiä tuloja tai saat esimerkiksi opintorahaa. Kelan sivuilla asumistuesta sanotaan näin: "Vanhempansa kodista erillään asuva alaikäinen lapsi katsotaan yleensä vanhempansa ruokakuntaan kuuluvaksi eikä hän voi saada omaa asumistukea. Jos itsenäisesti asuvalle alaikäiselle on myönnetty opintotuki, hänelle voidaan myöntää myös yleinen asumistuki." Kysyit myös mahdollisuudesta hakea perustoimeentulotukea. Kelan sivuilla perustoimeentulotuesta alaikäisen kohdalla sanotaan näin: "Alaikäinen lapsi voi hakea perustoimeentulotukea omalla hakemuksellaan, jos hän asuu erillään vanhemmistaan. Kela selvittää alaikäisen hakijan vanhempien tulot ja varallisuuden sekä heidän mahdollisuutensa huolehtia elatusvelvollisuudestaan." Eli, vanhempiesi tulot vaikuttavat yhä merkittävästi myös perustoimeentulotuen hakemiseen. Vasta siinä vaiheessa, kun olet täyttänyt 18 -vuotta, on sinulla mahdollisuus hakea perustoimeentulotukea, jos et ole opiskelijana.

Kerroit viestissäsi, ettei sinulla ole opiskelupaikkaa. Oletko kuullut aikaisemmin etsivästä nuorisotyöstä? Etsivän nuorisotyön erityisen huomion kohteena ovat ilman jatko-opiskelupaikkaa olevat nuoret sekä opintonsa keskeyttävät nuoret. Etsivän nuorisotyön tavoitteena on, yhdessä sinun kanssasi, kartoittaa tämän hetkinen elämäntilanteesi ja laatia suunnitelmia tulevaisuutta ajatellen. Etsivä nuorisotyö on luottamuksellista sekä vapaaehtoista ja ohjausta toteutetaan aina yhdessä nuoren kanssa. Työskentely perustuu täysin sinun toiveillesi ja tarpeillesi, on tarkoituksesi suunnata kohti koulutusta, työelämää tai muuta tavoitetta. Suosittelen sinua käymään etsivien juttusilla, jos sinulla ei vielä ole suunnitelmia tulevaisuutta ajatellen. Oulussa löydät etsivät nuorisotyöntekijät Byströmin Ohjaamosta. Esimerkiksi joka tiistai klo 13-15 heidän kanssaan on mahdollista käydä juttelemassa ilman aikavarausta. Etsivien yhteystiedot löydät osoitteesta https://www.ouka.fi/oulu/nuoret/etsiva-nuorisotyo tai halutessasi voit myös varata aikaa puhelimitse Byströmin Ohjaamon asiakasvastaanotosta (p. 050 5992293).


Terveisin
Karoliina, tietopalveluohjaaja Oulusta

Miten voisin saada rahaa uuteen puhelimeen???

Miten voisin saada rahaa uuteen puhelimeen? koska vanha puhelin on aika dead ja toosi hidas...

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Tami, kiitos viestistäsi! :)

Kysyt, miten voisit saada rahaa uuteen puhelimeen. Rahaa saa tavallisimmin palkkatöistä. Työn saamiseen vaikuttaa paljon ikäsi.

Rahan tienaaminen alle 14-vuotiaana

Jos olet alle 14-vuotias, sinua ei voida vielä ottaa varsinaisiin palkkatöihin. Alle 14-vuotias voi kuitenkin esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Sinun on mahdollista saada rahaa puhelimeen esimerkiksi säästämällä viikkorahasi (mikäli sellaista saat). Voit myös tienata hieman rahaa ilman varsinaista työpaikkaa. Hyviä keinoja tähän ovat esimerkiksi pullojen kerääminen sekä kesäisin/syksyisin marjojen ja sienien poiminta ja myynti.

Voit kysyä vanhemmiltasi ja muulta lähipiiriltä, olisiko heillä sinulle tarjolla jotain pientä työtä, josta he maksaisivat hieman palkkaa. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi siivoaminen, lastenhoito, kauppa-apuna oleminen, koiran ulkoiluttaminen tai muu lemmikinhoito, erilaiset pihatyöt kuten talvella lumen kolaaminen, kesällä nurmikon leikkuu ja syksyllä haravointi. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta

Rahan tienaaminen 14- ja 15-vuotiaana

Jos täytät tänä vuonna 14 vuotta, voit päästä palkkatöihin. Sinulle sopiva kesätyö voisi olla Tutustu työelämään ja tienaa –kesäharjoittelu. Se kestää kaksi viikkoa ja siitä tienaa n. 335 euroa. Voit hakea töihin sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysyä, voiko heille tulla Tutustu työelämään ja tienaa –kesäharjoitteluun. Tarkemmat ohjeet löydät Kunkoululoppuu.fi-sivustolta.

14-vuotiaalle sopivia töitä ja vinkkejä työnhakuun voit lukea täältä Elävää elämää –alueen Töitä 14-vuotiaalle -osiosta.

Töitä 15-vuotiaalle -osiosta puolestaan voi olla sinulle hyötyä, jos olet 15-vuotias.

Yksi mahdollisuus myös on 13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys. Voit tutustua siihen paremmin 4H:n verkkosivuilla. 4h palkkaa nuoria paljon myös vaikkapa kerhonohjaajaksi tai erilaisiin kesätöihin. Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät linkin takaa valitsemalla oman paikkakuntasi.

Lisää neuvoa

Voit kysyä lisää neuvoa rahan tienaamiseen esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Chattien aukioloajat löytyvät täältä Netarin sivulta. Myös vanhempasi tai muut sinulle läheiset aikuiset ja paikkakuntasi nuorisotyöntekijät auttavat sinua varmasti rahan tienaamiseen liittyvissä asioissa. Kysy siis rohkeasti!

Antoisaa vuotta 2019 sinulle! :)

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Miten äänieristää huone?

Eli siis asun kerrostalossa, jossa on hyvin ohuet seinät. Kuulen jopa omien veljieni kuiskaamisen omaan huoneeseeni päiväsaikaan(he ovat viereisessä huoneessa). Minä soitan yhtä soitinta ja tykkäisin kuunnella kovempaa musiikkia...
Ongelma on etten saa soittaa sitä kyseistä soitinta meillä, sillä se on liian kovaääninen ja en saa kuunnella musiikkia kovalla (eli ilman kuulokkeita en saa laittaa musiikkia yli puolivälin), en myöskään saa pitää normaalia kovempaa ääntä sillä se häiritsee muita (perhettä sekä naapureita) . Siksi haluaisinkin äänieristää huoneeni, jotta voisin pitää hieman kovempaa ääntä häiritsemättä muita.
1. Mitä materiaalia siihen tarvitsee
2. Saako itse äänieristää vai pitääkö olla asunnon/kerrostalon omistajan lupa
3. Paljonko hinta voisi olla
4. Veisikö se paljon tilaa huoneestani

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi.

Asut kerrostalossa, jossa äänieristys on ilmeisesti jäänyt hieman huonolle tasolle jos tosiaan kuulet kuiskaamisenkin viereisestä huoneesta. Huoneistoon kantautuva ääni voidaan karkeasti jakaa ilma- ja runkoääniin. Esimerkiksi askelten töminä tai kalusteiden siirrosta aiheutuva melu ovat runkoääniä. Äänet kulkeutuvat eri taajuuksilla putkistojen, kanavien, aukkojen sekä seinien kautta.

Äänieristäminen on isompi toimenpide, johon varmasti on oltava taloyhtiöstä ja asunto-osakkeen omistajalta. Ääniä voi vaimentaa ja kaikua vähentää hieman kevyemmillä ratkaisuilla. Äänieristetty tila tarkoittaa käytännössä kelluvaa rakennetta eli huone huoneen sisällä, irti rakenteista. Hinta tietysti riippuu käytettävistä materiaaleista ja pystyykö tekemään työn itse vai käyttääkö siihen ulkopuolista toimittajaa. Äänieristetyn tilan rakentamiseen tarvitaan ainakin runkomateriaalit, eristeet, levyä, sauma-ainetta, tasoitetta ja maalia.

Voisitko soittaa tuota soitinta jossakin muualla kuin kotona? Olisiko sinun mahdollista päästä käyttämään jotakin soittotilaa? Jos musiikin kuunteleminen häiritsee muuta perhettä ja naapuria, niin silloin musiikin kuunteleminen kuulokkeilla on tietysti käytännöllinen ratkaisu, mutta ei kuullokkeillakaan voi kovin lujaa kuunnella musiikkia ettei kuulo vahingoitu. Voit tietysti keskustella siitä onko jokin tietty aika, kun voisit kuunnella musiikkia lujempaa, esimerkiksi silloin kun muu perhe ei ole kotona. Se ei tosin poista sitä, että musiikki häiritsee silloin mahdollisesti naapureita.

Hyvää uutta vuotta.

Mika - Nuortenelämä.fi

 

Mistä töitä?

Haluaisin töitä mutta en tiedä mistä. Tietäisittekö te mistä 13v saisi töitä/rahaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Enni!

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin, mutta saat kuitenkin tienata taskurahaa, esimerkiksi kotitöiden ja pienten askareiden avulla. Lisätietoja taskurahan keräämisestä saat osoitteesta: https://www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa-talous.

Kannattaa myös olla yhteydessä Kempeleen 4H-yhdistykseen, jonka kautta voit osallistua 4H-työelämäkursseille. Lisää tietoa saat osoitteesta: https://4h.fi/toita/ tai soittamalla 4H:n toiminnanohjaajalle numeroon: 040 513 0137.

14-vuotias tai samana kalenterivuonna 14 vuotta täyttävä saa tehdä kevyttä työtä, voit siis alkaa jo suunnitella millaista työtä haluaisit tehdä. Lisää tietoa sekä listan kevyistä töistä, löydät osoitteesta: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120189

Osoitteesta: https://www.palkkaus.fi/cms/article/alaikaisen_tyonteko_ja_palkkaaminen, löydät tärkeimmät ehdot nuoren tai lapsen palkkaamiseen.

Jos jokin jäi vielä askarruttamaan, voit olla yhteydessä Kempeleen nuorten tieto- ja neuvontapalveluun, soittamalla tai WhatsAppilla numeroon: 050 3169 694 tai sähköpostitse osoitteeseen: heidi.marjomaa-mikkola@kempele.fi. Voidaan suunnitella yhdessä vaikka työhakemuksen tekemistä =)

Terveisin: Heidi / Kempeleen nuorisopalvelut

Apua!

Otin viagraa ja mulla on seisonu ainakin kolme viikkoa putkeen. APUA!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! 

Sinun olisi hyvä käydä terveydenhuollossa asiasi kanssa. Liian pitkään kestänyt erektio voi aiheuttaa peniksessä vaurioita. Voit siis varata ajan urologille tai lääkärille paikkakuntasi terveysasemalta.

Muista, että Viagra on tarkoitettu vain erektiohäiriöiden hoitoon ja vain sille henkilölle, jolle lääkäri on kirjoittanut reseptin. Viagra ei ole tarkoitettu alaikäisille. 

Terveisin, Riina - Nuortenelämä.fi

Mistä rahat mopoon

Olen 14v poika ja haaveilen että minulla olisi ensikesänä rahaa ostaa mopo. Olen todella reipas ja innokas hakemaan töitä ja olenkin jo koettanut päästä jakamaan mainoksia mutta se ei onnistunut. Minulla on yksi yritys jonne pääsen kesätöihin ensi kesänä, mutta pelkään että en kerkiä tienaamaan tarpeeksi rahaa kesän aikana.Mistä voisin hakea töita tai tienata ennen kesätöihin pääsyä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Rahaton ja kiitos viestistäsi!

Pohdit, mistä voisit hakea töitä tai miten muuten voisit tienata ennen kesää, koska haaveilet omasta moposta.

Hienoa, että pyrit toteuttamaan haaveesi ja olet hyvissä ajoin liikkeellä! Oletkin jo ollut aktiivinen ja koettanut päästä jakamaan mainoksia, joka ei kuitenkaan valitettavasti onnistunut. Seuraavaksi voisit tutustua paikkakuntasi 4h-yhdistykseen. 4h-yhdistys työllistää paljon nuoria – sinäkin voit hakea 4h:lle töihin. 4h:n verkkosivuilla voit tutustua erilaisiin työmahdollisuuksiin ja ottaa myös yhteyttä yhdistykseen ja keskustella työnteosta 4h:lla. 4h:n sivuilla on hae töitä –osio, jonne voit jättää työhakemuksen. 

Lisäksi voit tienata hieman rahaa esimerkiksi kysymällä perheeltäsi/tutuiltasi, olisiko heillä mitään avun tarvetta. Voit vaikkapa siivota tai ulkoiluttaa koiraa, hoitaa lapsia tai lemmikkejä, tehdä kotitöitä taikka pihatöitä kuten haravoida, josta sitten saat sovitun summan rahaa palkkioksi. Sopikaa yhdessä perheesi/tuttujesi kanssa, millaista työtä voisit tehdä ja paljonko he siitä sinulle maksaisivat.

Pulloja keräämällä voi myös tienata vähän rahaa. Erityisesti tapahtumien yhteydessä pulloja voi löytää paljonkin. Voit siis lähteä keräämään pulloja, se voi olla hauskaakin varsinkin, jos otat kaverin mukaan!

Lisää tietoa 14-vuotiaalle sopivista töistä sekä vinkkejä työnhakuun löydät Nuortenelämä.fi-palvelumme Elävää elämää –tietoalueelta. Voit myös kysyä apua/vinkkejä työnhakuun esimerkiksi läheisiltäsi tai paikkakuntasi nuorisotyöntekijöiltä

Tsemppiä työnhakuun! Vaikutat reippaalta ja innokkaalta nuorelta, joku saa sinusta varmasti hyvän työntekijän. :)

Syysterkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Mistä ihmeestä rahaa 16-vuotiaalle yksinasuvalle? Keinot loppu, apua :(

Moikka!

Olen siis 16-vuotias lukion vuoksi uudelle paikkakunnalle muuttanut tyttö. Alunperin olin suunnitellut etsiväni töitä heti kun olin tänne muuttanut, mutta koulun rankkuus yllätti enkä yrityksestä huolimatta ole töitä löytänyt. En ole aivan varma jaksaisinko muutenkaan pitkän koulupäivän jälkeen mennä töihin :( Raha kuitenkin ahdistaa todella paljon, sillä pienituloiset vanhempani (toinen tienaa 27000€/vuosi, toinen työtön ja kolme lasta) eivät todennäköisesti ilman säästötilien tyhjennystä pysty vuokraani, ruokaa ja koulukirjoja maksamaan kolmen vuoden ajan. Olen heidän kanssaan kuitenkin sopinut, että ainakin ensimmäisen vuoden vuokrat he maksavat. Loput ovatkin sitten aika pitkälti minun säästöjeni - joita ei ole paljon - varassa. Kelalta en saa opintotukea vielä vuoteen, ja yleisen asumistuen hakemukseni hylättiin. Nyt olen ajatellut hakevani perustoimeentulotukea, mutta kuraattori sanoi etten sitäkään saisi. Diakoniaan olen ajatellut ottaa yhteyttä myös, mutta pelkään, että he joutuvat olemaan yhteyksissä sosiaaliviranomaisiin, enkä sitä tietenkään halua, olihan muutto kuitenkin oman tahtoni varassa. Vanhemmillani on vastuu elätyksestäni ja he ottavatkin sen, mutta en missään nimessä tahtoisi asettaa heidän harteilleen näin suurta taloudellista taakkaa.

Tässä vaiheessa haluaisin sanoa, ettei muutto takaisin kotiin ole mahdollinen. Kotini sijaitsee satojen kilometrien päässä opiskelupaikkakunnastani, eikä tätä erikoislinjaa jolla opiskelen ole lähempänä mahdollista opiskella. Kotipaikkakuntani lukiossa todella suuren osan kursseista joutuu suorittamaan itsenäisenä, sillä kursseille ei ole tarpeeksi osallistujia. En siis voisi opiskella sitä mitä tahdon.

Raha huolettaa todella paljon. Mitä ihmettä oikein teen? :(

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Sinua huolettaa suuresti taloudellinen tilanteesi ja toimeentulosi. Et saa Kelalta opintorahaa vielä vuoteen, etkä myöskään asumistukea. Kuraattori on sanonut, ettet saisi myöskään perustoimeentulotukea. Vanhempasi ovat pienituloisia, joten et tahtoisi asettaa heille kovin suurta taloudellista taakkaa. Olette kuitenkin sopineet, että he maksavat vuokrasi ainakin ensimmäisen vuoden ajan.

Hienoa, että olet päässyt lukioon erikoislinjalle opiskelemaan sitä, mitä tahdotkin. :) Mukavaa myös, että vanhempasi pystyvät maksamaan vuokrasi nyt ensimmäisen vuoden ajan. Sitten 17-vuotiaana olet oikeutettu opintorahaan ja asumistukeen, jolloin taloudellinen tilanteesi mahdollisesti helpottuu.

Työskentely opintojen ohessa
On ihan ymmärrettävää, että työnteko koulupäivän jälkeen tuntuu rankalta. Opiskelijan kannattaakin keskittyä pääsääntöisesti opiskeluun ja jos aikaa ja jaksamista riittää, niin sitten totta kai työssäkäynti opintojen ohella on järkevää – niin oman talouden kuin työkokemuksenkin kannalta. Omaan hyvinvointiin kannattaa joka tapauksessa kiinnittää huomiota. Töitä voi tehdä esim. vain viikonloppuisin ja lomilla, jolloin viikolla jää opiskelun lisäksi aikaa esim. lepäämiseen ja harrastamiseen. Esimerkiksi henkilöstövuokrausfirmojen kautta voi etsiä viikonloppu- ja keikkatöitä, jotka ovat yleensä sellaisia, että itse voi vaikuttaa työn määrään. Myös eri hakukoneiden kautta (esim. duunitori.fi, te-palvelut.fi..) voi löytää itselleen sopivan työn opintojen ohelle. Lisäduuni.fi-sivustolta voi hakea mainostenjakotyötä, joka myös sopii opintojen ohelle. Lisäksi 4H-yhdistys työllistää nuoria. 

Opintolaina
Opintotuki muodostuu opintorahasta ja valtion takaamasta opintolainasta. Sinun voi olla mahdollista saada opintolainaa, vaikka et opintorahaan vielä olekaan oikeutettu. Opintolaina on turvallinen laina opiskelijoille. Opintolainan määrä olisi kohdallasi 300e/kk. Jos saat Kelasta lainatakauksen, voit hakea opintolainaa valitsemastasi pankista. Voit tutustua opintolainaan paremmin Kelan sivuilla.

Nuorten talo Ohjaamo
Kannustan sinua olemaan yhteydessä Nuorten talo Ohjaamoon, jossa sinua autetaan tilanteessasi eteenpäin. Siellä voit jutella luottamuksellisesti tilanteestasi ja miettiä yhdessä työntekijän kanssa sinulle sopivia ratkaisuja. Ohjaamossa autetaan sinua varmasti. Palvelu on maksutonta. Tästä pääset tutustumaan Ohjaamoon. :)

Tsemppiä kovasti ja mukavaa syksyä!
Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Tullimaksut

Hei! Aattelin tilata Shein nimisestä nettikaupasta vaatteita mutta koska kauppa on kuulema EU:n ulkopuolella niin tulli maksut mietityttää :/ Miten tulli maksut toimii ja kuinka paljon joutuisin niitä maksamaan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Mietit, miten tullimaksut toimivat ja kuinka paljon joutuisit niitä maksamaan tilatessasi vaatteita EU:n ulkopuolelta. Tullimaksun suuruus riippuu siitä, mistä tilaat, mitä tilaat ja kuinka paljon tilaamasi tuotteet maksavat.

Tullin sivuilta poimittua:
"Joistakin tavaroista tullia ei kanneta lainkaan. Tällöin tullimaksu on 0 euroa. Tullia ei yleensä tarvitse maksaa, jos lähetykseen sisältyvien tavaroiden yhteisarvo on enintään 150 euroa (yhteishinta ilman kuljetuskustannuksia). Kun tilauksesi toimitetaan EU:n ulkopuolelta, tavarat ovat verollisia ja ne pitää tullata. Huom! Jos tilaat USA:sta, varaudu 25 %:n lisätulleihin 22.6.2018 alkaen."

Voit itse laskea/arvioida tullimaksun ja arvonlisäveron suuruuden tullin sivuilta löytyvän melko helppokäyttöisen tullausoppaan avulla. Samoilta sivuilta saat myös lisää tietoa tullimaksuista.

Ihanaa kesää sinulle! :)

Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi

Miten tienata rahaa?

Moikka!
Mulla on tosi suuri ongelma, koska mä oon ihan pikkulapsesta asti haaveillut omasta koirasta, oon lukenu kaikki mahdolliset koirakirjat ja tiedän kaiken koiran hoidosta. Nyt mun äiti sitten vihdoin lupas että voisin saada oman koiran, jos lupaan itse hoitaa sen ja kerätä rahat siihen ja sen kuluihin. Oon niin innoissani että vihdoin mulla on mahdollisuus omaan koiraan. Sen hoitaisin siis itse totta kai, mutta mulla ei oo aavistustakaan mistä saan rahat. Tarviin sellasen 1800€, koska se koira ja kaikki kulut maksaa vähintäänki niin paljon. Asun 2000 hengen paikkakunnalla ja täältä ei saa mistään töitä, varsinkaan kun oon vasta 13v. Miten mä voisin saada rahat ikinä kasaan? ;(

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ”Koira”!

Kiitos viestistäsi. Kerrot, että olet haaveillut pikkulapsesta asti omasta koirasta. Nyt olet vihdoin saanut äidiltäsi luvan, että saat oman koiran. Sinun tulee kuitenkin itse hankkia sitä varten rahat. Olet laskenut, että tarvitset noin 1800€. Et kuitenkaan tiedä, miten hankkisit kyseisen summan rahaa. Paikkakuntasi työtilannekin vaikuttaa heikolta.

Olet oikeassa siinä, että 1800€ tienaaminen on haastavaa, etenkin sinun ikäisellesi. 13-vuotiasta ei voida vielä ottaa varsinaisiin palkkatöihin. (Alle 14-vuotias voi kuitenkin esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.)

Sinun on kuitenkin mahdollista kerätä rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahasi (mikäli sellaista saat). Lisäksi voit kysyä vaikkapa äidiltäsi, sukulaisiltasi tai naapurilta, tarvitsisivatko he apua ruohon leikkuussa, haravoinnissa, puutarhan hoidossa, lumitöissä, lastenhoidossa, lemmikin ulkoiluttamisessa, kodin ja/tai auton siivouksessa, halkotöissä tai vaikkapa kauppareissuissa. Voitte sitten yhdessä sopia, paljonko sinulle siitä maksettaisiin.

Rahaa voi saada myös poimimalla ja myymällä marjoja ja sieniä sekä keräämällä pulloja ja viemällä ne kauppojen pullonpalautusautomaatteihin (erityisesti tapahtumien yhteydessä pulloja löytyy yleensä paljon).

Yksi mahdollisuus myös on 13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys. Voit tutustua siihen paremmin 4H:n verkkosivuilla. Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit myös ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri mahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät linkin takaa valitsemalla oman paikkakuntasi.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä.

Tsemppiä ja ihanaa kesää sinulle! :)

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Pitäs sitä varmaan töihin mennä

Hei.
Olen huomannut, että monet ikäiseni (aikakin meidän lukiosta) käyvät lukion ohella töissä ja suurinpiirtein kaikki, jotka tunnen ainakin hakevat kesätöitä. Olen vanhempieni kohdalta saanut painostusta kesätöiden hakemiseen. (Ainakaan vielä koulun ohelle eivät ole painostaneet töitä hakemaan)
Käyn siis lukion toista luokkaa ja olen usein tosi väsynyt koulun jälkeen. Olen niin väsynyt, että en saa itsestäni mitenkään irti tarvittavaa energiaa kesätyöpaikkojen etsimiseen ja niihin hakemiseen.

Toisaalta asun niin pienellä paikkakunnalla, että tiedossa olevat kesätyöpaikat ovat aikalailla ainoat, jotka täällä on tarjolla. Nämäkin paikat ovat yli kahden kymmenen kilometrin päässä asuinpaikastani, joten myöskään kulkeminen töihin ei ole mitenkään esteetöntä, kun vain osan kesästä pääsisin isän kyydillä, osan kesästä polkupyörä olisikin käytännössä ainoa kulkuväline.

Jos nämäkin ongelmat saataisiin ratkaistua, pitäisi minun käydä todennäköisesti työhaastattelussa. Ja se jos mikä painajainen olisikin. Jos edes koulussa joudun puhumaan aikuisille tai tuomaan oman mielipiteen esille (vaikka opettajat tuttuja ja periaattessa pitäisi olla helppo heille puhua) rupean itkemään. En tiedä miksi niin tapahtuu ja se häiritsee minua todella paljon. Todennäköisesti siis en tulisi selviämään työhaastattelusta.

Jos kuitenkin ihme tapahtuisi ja saisin työpaikan en voisi mennä töihin, sillä minua jännittäisi ja pelottaisi aivan liikaa. Stressaisin itseni kuoliaaksi, jos joutuisin olemaan vastuussa edes esimerkiksi siitä, että tuleeko joku asia johonkin tiettyyn paikkaan tai että teenkö jonkun asian nyt oikein vai väärin.

Arkuuteni hakea töitä on vaivannut minua jo pidemmän aikaa ja sen vuoksi minulla ei ole yhtä paljon työkokemusta, kuin kaikilla muilla minun ikäisilläni tuntuu olevan, joten en senkään takia varmaan edes saisi töitä. Mutta toisaalta ahdistaa se, että jos nyt en hae töitä, en myöskään saa kokemusta ja työn saaminen muuttuu koko ajan vielä vaikeammaksi,

Sen lisäksi vielä työkavereinani tulisi olemaan paljon lukiokavereitani, jotka siis eivät ole kavereitani, he ovat pahimpia vihamiehiäni, no ei nyt sentään. Mutta en oikein tule toimeen monien ihmisten kanssa ja olisi ahdistavaa, jos täytyisi samoja ihmisiä kestää kesälläkin.

Toki nämä asiat voi tulkita vain tekosyiksi olla laiska, mutta en oikeasti tiedä, mitä minun pitäisi tehdä.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerrot haasteista, joita koet työnhakuun liittyen ja pohdit, mitä sinun pitäisi tehdä tilanteessasi. On hienoa, että mietit työnhakua ja olet halukas menemään töihin haasteista huolimatta.

Työt lukion ohella antavat tosiaan hyvää työkokemusta ja samalla tienaakin hieman. Opiskelijana tärkeintä on kuitenkin panostaa opiskeluun. Jos tahdot, voit hakea esim. keikkatöitä tai ilta- ja viikonlopputöitä ja aloittaa pienellä työmäärällä viikossa. Jos sinusta kuitenkin tuntuu, ettet jaksaisi tehdä töitä lukion ohella, on silloin hyvä keskittyä vain opiskeluun. Kannattaa tarkkailla omaa jaksamista, eikä pakottaa itseään töihin sen perusteella, että muutkin tekevät töitä. Lisäksi, kun on panostanut lukiossa hyvin opintoihin ja saanut siten hyvät paperit sieltä, on paremmat edellytykset päästä jatko-opintoihin ja sitä kautta saada mielekäs ammatti ja työpaikka.

Kerrot tietäväsi kaikki kunnassasi tarjolla olevat kesätyöpaikat. Kannattaa vielä miettiä niihin hakemista ja käydä katsomassa myös 4h-yhdistyksen sivuilta paikkakuntasi nuorille suunnatut kesätyöpaikat. Siellä on tarjolla esim. puutarha-/vihertöitä. Ne ovat usein sellaisia töitä, joissa ei ole vaatimuksena hyvät sosiaaliset taidot, joten sinun ei tarvitsisi huolehtia siitä, ettet tulisi ihmisten kanssa hyvin toimeen. Voihan myös olla, että saisit työt sopivalle ajankohdalle, jolloin pääsisit isäsi kyydillä töihin. Mietit myös työmatkapyöräilyä ja sehän olisikin oikein hyvää hyötyliikuntaa.

Jos et pääse paikkakuntasi kesätyöpaikkoihin, onkohan sinun mahdollista hakea jollekin toiselle paikkakunnalle? Silloin työkaverisi todennäköisesti eivät ainakaan olisi lukiokavereitasi. Jos sinulla on vaikkapa sukulaisia muualla Suomessa, voisit jutella heidän kanssaan, saisitko majoittua heidän luonaan mahdollisten kesätöittesi ajan. Kesätöihin pääseminen voi olla vaikeaa, mutta ei kannata lannistua. Joskus pitää vain poistua omalta mukavuusalueelta ja hakea sellaisiinkin töihin, jotka eivät välttämättä ole niitä kaikista hauskimpia töitä. Kaikesta työkokemuksesta on kuitenkin hyötyä tulevaisuudessa. Kerrot myös, että jos pääsisit kesätöihin, sinua stressaisi vastuullasi olevat työt. Jokaiseen työhön kuuluu aina perehdytys. Sinulle siis kerrotaan ja näytetään, miten asiat tulee tehdä, joten opit kyllä varmasti tekemään työtehtäväsi niin kuin pitää.

Koet haasteena työnhaussa myös sen, ettei sinulla ole niin paljon työkokemusta kuin muilla. On totta, että työnantajat arvostavat työkokemusta, mutta kaikkeen työhön ei kuitenkaan sitä vaadita. Usein hyvällä työmotivaatiolla jo pääsee pitkälle. Kesätyöt ovat kuitenkin oiva keino kerryttää työkokemusta. Voit lukea vinkkejä MLL:n Nuortennetistä, mitä asioita kannattaa työnhaussa ottaa huomioon, jos ei ole aiempaa työkokemusta. Samoilta sivuilta löydät vinkkejä, kuinka valmistautua työhaastatteluun. Tärkeää on lisäksi olla oma itsensä ja tehdä parhaansa. On myös ihan normaalia ja varsin yleistä, että työnhakuun liittyvät tilanteet jännittävät. Kerrot, että aikuisille puhuminen koulussa tuntuu vaikealta. Siihen ja työnhakuunkin liittyen voisit saada apua YTHS:n sivuilta, joista löytyy kattavasti tietoa jännittämisestä ja sen helpottamisesta.

Voisitkohan jutella jonkun turvallisen aikuisen kanssa tilanteestasi ja työnhausta? Se voi olla vaikkapa huoltajasi, nuorisotyöntekijä, joku sukulainen tai muu läheinen. Voisitte jutella sinulle sopivista työpaikoista ja hän voisi auttaa sinua työhakemuksen tekemisessä. Voisitte myös harjoitella käytännössä työhaastattelutilannetta. Voit halutessasi myös lukea lisää kesätöistä Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää -tietoalueelta.

Paljon tsemppiä ja rohkeutta kesätyönhakuun!

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi

Sivut