Täältä löydät Oma talous -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Normaali sähkönkulutus?

Mikä on normaali sähkönkulutus kerrostalokämpässä jossa ei ole sähkölämmitystä(paitsi kylppärin lattialämpö saattaa olla)? Kämpän koko on noin 27 neliötä. Katsoin sähköyhtiön sivuilta sähkönkulutustietojani ja niinä päivinä kun olen kotona kulutus on 2 tai 3 kWh päivässä ja kun olen poissa se on 0,5 kWh päivässä. Onko tilanteeni hyvä vai pitäisikö minun pyrkiä säästämään sähköä vieläkin tarkemmin? Sammuttelen kyllä laitteet ja valot kun niitä ei tarvitse, käytän kattiloissa kansia, en kokkaa ruokaa juuri koskaan uunissa, pidän parvekkeen oven kiinni muuten paitsi lämpiminä kesäpäivinä ja pidän aina kylppärin oven kiinni ettei lämpö karkaa, ja pidän kylppärin lämmön siten että tuntuu vähän viileältä ilman vaatteita mutta lattia kuitenkin kuivuu hyvin. Kämppäni lämpötila on kesähelteitä lukuunottamatta 19-20 astetta. En tiedä pitäisikö vielä tehdä jotain paremmin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Electric!

Kiitos kysymyksestäsi. Sahkon-kilpailutus.fi-sivuston mukaan tyypillisessä yksiössä sähköä kuluu vuodessa noin 1500–2500 kWh eli siis kuukaudessa keskimäärin noin 125–208 kWh. Kuukauden kokonaiskulutuksesi 50–55 kWh on siis verrattain pieni. Vastaisin siis kysymykseesi, että tilanteesi on sähkönkulutuksen suhteen hyvä. Hienoa, että huolehdit sähkölaitteet ja valot pois päältä silloin, kun et niitä tarvitse ja muutoinkin kiinnität huomiota kodin energiankulutukseen.

Jos silti haluat vinkkejä sähkön säästämiseksi, voit esimerkiksi googlettaa ”sähkön säästäminen” ja katsoa vinkit eri hakutuloksista. Esimerkiksi tästä pääset katsomaan Marttojen vinkit sähkön säästämiseen (avautuu uuteen välilehteen).

Mukavaa viikonloppua!

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Ja lisätietona siis että kuukauden kokonaiskulutus on noin 50-55 kWh, sillä en ole viikonloppuisin yleensä kotona.


Rahankäytön vähentäminen

Moi, miten saisin rahankäyttöni takaisin hallintaan? Tuntuu, että olen tämän vuoden puolella ollut jatkuvasti ostelemassa kaikkia herkkuja ja toisinaan myös pientä tavaraa mikä ei edes olisi välttämätöntä. Yhdessä välissä minulla oli kyllä pitempi jakso, jolloin en ostanut kuun aikana juuri mitään. Tässä onnistuin seuraamalla rahankäyttöä listan avulla. Toukokuun alussa aloitin listan uudelleen mutta tällä kertaa se ei ole juuri ostelua vähentänyt. Olisiko jotain parempia keinoja vähentää rahankäyttöä? Asia ahdistaa toisinaan, sillä olen aikaisemmin ollut hyvin "pihi" ihminen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka Toope Ankka. 

Kiva että laitoit viestiä. Sinua mietityttää rahan käyttö ja se että välillä tuhlaat liikaa rahaa herkkuihin ja turhiin tavaroihin. Kirjoitit että aikaisemmin olet pitänyt listaa ostoista ja että nyt aloitit uudestaan sen tekemisen mutta sen avulla ostelu ei ole vähentynyt. 

On tärkeää selvittää mihin ja kuinka paljon rahaa kuluu kuukausittain. Kiire, stressi ja arjen epäsäännöllisyys vaikeuttavat talouden tasapainottamista. Kiireessä tulee tehtyä heräteostoksia ja nälkäisenä ei kannata mennä kauppaan.  

Suunnitelmallisuudella ja menojen ja tulojen listauksella näkee hyvin mihin rahaa menee. Pakolliset menot kannattaa kirjata ylös ja laittaa sivuun vuokraan ja muihin laskuihin menevät kulut ja sen jälkeen katsoa paljonko rahaa jää ruokaan ja muihin asioihin. Myös ostoksia ja kuluja ennalta suunnittelemalla on mahdollista vaikuttaa rahan käyttöön. Tee ostoslista ennen kuin menet kauppaan ja pyri noudattamaan sitä. Listaa, mitä tavaraa tarvitset, ja vertaile niiden hintoja ennen hankintaa. Kun mielesi tekee ostaa jokin tavara, kysy itseltäsi, tarvitsenko tätä oikeasti?  

Martoilla on paljon hyviä vinkkejä oman talouden hallintaan. Esimerkiksi täältä: Kulut kuriin | Martat löydät hyviä vinkkejä, kuinka voit yrittää hillitä omaa rahan kulutustasi. 

Toivottavasti saat oman rahan käyttösi takaisin hallintaasi, pystyt varmasti siihen. Pyri löytämään tasapaino ylenpalttisen ostelun ja liian pihistelyn väliltä.  

Terveisin Kirsi ja Marjo, Nuorten elämä Espoo  

ite en tiiä mitään kovin hyviä vinkkejä tohon mut mitä ittelläni on aina mielessä ennen kun ostan tai otan rahaa lompakosta on et tarviinko ees. tai toinen juttu on et jos sulla ois esim. 545€ nii ajattele et toi loppu numero 45€ on se mitä sä saat käyttää ennenkun saat lisää rahaa. sit seuraavan kerran kun katot sulla oiskin 1595€ niin taas toi 95€ on mitä saat ainoastaan käyttää.

se löytyy youtubesta, mut siitä on aikaa ja en enää tiiä miltä kanavalta.

toivottavasti autti jollain tavalla :)


Yksi tapa pitää kulutus kurissa on ottaa kaksi pankkitiliä samaan pankkiin(ilman mitään rahojensiirtorajoituksia). Siirrät aina rahantulopäivänä tarpeellisiin menoihin tarvittavat rahat(ruoka, vuokra, sähkö, puhelinlasku, ym) toiselle tilille, ja mielellään hiukan enemmänkin jotta on rahaa pahan päivän varalle(esim. mahdolliset yllätyslääkärikäynnit tai kodinkoneen hajoamiset), ja jätät käyttötilille vain sen verran rahaa mitä sinulla on ”lupa” tuhlata siinä kuussa. Täten et voi kuluttaa liikaa sillä kun käyttötili on tyhjä, kortilla ei voi maksaa ennen uusien rahojen tuloa. Kun tulee vuokranmaksun tms aika, siirrät toiselta tililtä tarvittavan verran rahaa käyttötilille jotta voit maksaa laskun, tai maksat suoraan kakkostililtä jos se on mahdollista.


velan ottamisen järjettömyys

Mitä varten ihmiset ottavat velkaa? En voi ymmärtää sitä, kun en itse missään olosuhteissa sellaista voisi tehdä. Kokevatko he jotenkin hienona asiana, jos on vaikka asuntolainaa? Olisikohan viisaampaa ostaa asunto vasta sitten kun omat rahat siihen riitävät?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi.

Monet ihmiset ottavat lainaa varsinkin isompia ostoksia varten. On helpompaa maksaa pienempiä kuukausieriä muiden menojen ohella kuin kerralla iso pompsi. Nykyään myös korot lainoilla ovat varsin kohtuullisia (paitsi pikavipeissä ja-lainoissa) ja on olemassa erilaisia korkokattoja, joiden ansiosta korotkaan eivät pääse kohoamaan älyttömiin mittasuhteisiin.

Toki monet pärjäävät vielä esim. opiskeluajan ilman opintolainaa ja lainan ottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta juurikin asuntoa tai autoa ostettaessa, kun hankitaan jotain isompaa tai tehdään kalliimpaa remonttia. Hyvin harvalla on kerralla niin suuria säästöjä, että kykenee niin suuria summia maksamaan kerralla, toki sekin on mahdollista.

Kuulostaa siltä, että sinulla on taloudellisesti vakaa ja hyvä tilanne, mikä on hyvä. Mikäli joskus tilanne muuttuu ja tarvitset apua, saat lainaneuvontaa esim. omasta pankistasi. Ja tännekin voit laittaa uutta kysymystä, jos joku asia mietityttää.

Aurinkoista kevättä!
Nuortenelämä Lappi / Jenni, nuoriso-ohjaaja

Miten saada helposti n200€?

Moi oon 13 v ja tarvisin 200 euroo setupin näyttöön. Oisko mitään helppoo tapaa saada rahaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Tässä Sannan vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi. On olemassa monia erilaisia tapoja kerätä rahaa. Siihen, saako rahaa nopeasti ja helposti, on vaikea antaa varmaa vastausta.
Voit aina kysyä sukulaisilta ja tuttavilta, olisiko heillä jotakin tekemistä, josta voisi saada vähän taskurahaa. Esimerkiksi piha- tai puuhommat, lastenhoito tai marjojen poimiminen voivat pidemmällä mittakaavalla tuottaa jo jonkin verran taskun pohjalle. Toki voit myös kerätä pulloja ja tölkkejä tai myydä vaatteita huoltajan luvalla kirppiksellä.

Onko sinulla jokin intohimo tai juttu, jota tykkäät tehdä? Voisiko se olla musiikki, käsityöt tai jotakin ihan muuta? Silloin kannattaa käyttää hyödyksi kaikki verkostot, joiden kautta pääsisit näkyville oman juttusi kanssa. Sosiaalinen media on myös potentiaalinen paikka päästä myymään tai markkinoimaan omaa juttuaan. Omalla blogilla tai vlogilla voi saada rahaa mainostuloista ja myöhemmin yhteistyöprojekteista. Vaikka some on tämän päivän kauppapaikka, kannattaa olla silti varovainen ja käyttää omaa harkintaa siinä, mitä siellä haluaa jakaa. Somesta tehtävästä bisneksestä on myös järkevää keskustella vanhempien kanssa.

13-28-vuotias voi perustaa myös oman 4H-yrityksen. Tällainen yrittäjyys on pienimuotoista ja sivutoimista, jossa voit kokeilla yrittäjänä toimimista ja saada rahaa. 4H-yrittäjänä saat kokemusta ja osaamista, joista voi olla hyötyä jatkossakin. Voit lukea lisää 4H-yrittäjyydestä täältä (avautuu uuteen välilehteen).

Jos sinua mietityttää jokin työhön liittyvä tai haluat jutella mahdollisista tienausvaihtoehtoista jonkun kanssa, voit tulla käymään meillä Nuorten Turussa. Meidät löytää Taide- ja toimintatalo Vimmasta osoitteesta Aurakatu 16. Lisää infoa saat tästä linkistä (avautuu uuteen välilehteen).

Tsemppiä työkuvioihin!

Sanna / tietopalveluohjaaja
Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Nuorten Turku

Netti ja media

Miten saan rahaa kun en vielä pääse töihin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi, 
 
Hienoa, että mietit tällaista asiaa. Jos olet täyttänyt 15 vuotta, voit hakea kesätöihin. 
 
Tässä Sinulle pari linkkiä, mistä löydät avoimet kesätyöpaikat- ja hakemukset: 
 
Kuntarekry 
https://www.kuntarekry.fi/fi/tyonantajat/rautavaaran-kunta/ 

Jos et kuitenkaan ole vielä 15-vuotias, niin hätä ei ole tämän näköinen!
Kysy esimerkiksi huoltajiltasi, että olisiko heillä tarjota jotain palkallista tekemistä sinulle kotona, allekirjoittanut esimerkiksi teki puutöitä nuorena ja tienasi oikein hyvin! Mahdollisilta isovanhemmilta sekä muilta sukulaisilta kannattaa myös kysyä, jollakin voi olla tarjota hommia! 
 
Kirpputori on myös mainio tapa ansaita tavaraa, allekirjoittaneella kokemusta myös tästä! Kannattaa ensin kerätä kaikki tarpeettomat tavarat yhteen ja arvioida, että paljonko saisit niistä yhteensä rahaa, niin sitten näet, että kannattaako kirpparipöytää ostaa. Tässä asiassa myös kannattaa tutuilta kysyä apua, että josko haluaisivat lahjoittaa tavaroita myyntiin, ja voit neuvotella itsellesi prosenttiosuuden myynneistä! 
 
Pullojen keräys on myös todella varteenotettava vaihtoehto rahan ansaitsemisen suhteen. Allekirjoittaneen pikkuveli keräsi aikoinaan pulloja, ja osti rahoilla trampoliinin. Muista tässä tapauksessa hyvä käsihygienia ja suojakäsineet! 
 
Toivottavasti auttoi, aurinkoista kesää toivottaa 
Ville / Po1nt 
 

Eri verran tukea sisaruksille

Sisarukseni ja minä olemme täysi-ikäisiä. Sisarus on töissä ja asuu ulkomailla, minä olen pysyvästi työkyvyttömyyseläkkeellä mielisairauksien yms takia ja asun vanhempien lähistöllä. Onko ok että vanhemmat ja isovanhemmat ostelevat minulle tavaroita, esim. vaatteita, he antavat välillä minulle rahaa, ja he käyttävät minua aina heillä ollessani kaupassa ja saan kassillisen ruokaa mukaan kotiin? Tuntuu että onko tämä epäreilua sisarustani kohtaan, kun hän ei saa vastaavaa apua? On meillä tietysti vähän eri luokan tulot mutta silti, en kai ole epäreilu tai käytä hyväkseni sukuani?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Pip ja kiitos viestistäsi!

Et tee mitään väärin, etkä käytä hyväksesi ketään, jos otat vastaan sinulle tarjotun avun. On hyvä, että ottaa apua vastaan silloin, kun sitä tarvitsee. Jokaisella on joskus tilanne, että tarvitsee apua tai tukea muilta. On upeaa, että sinulla on läheisiä, jotka auttavat.

On vanhempiesi ja isovanhempiesi valinta, kun he auttavat ja tukevat sinua tilanteessasi. He tekevät sen varmasti siksi, koska välittävät sinusta. Tämä ei ole sisarukseltasi pois, vai mitä? Sisaruksesihan voi olla myös onnellinen puolestasi siitä, että saat apua läheisiltä. On tietysti reilua, jos vanhempasi ja isovanhempasi auttavat myös sisarustasi silloin, kun hän apua tarvitsee.

Huoltasi voisi helpottaa, jos otat asian puheeksi sisaruksesi ja/tai vanhempiesi ja isovanhempiesi kanssa. Voit halutessasi kysyä, mitä mieltä he ovat asiasta ja kertoa, mitä mietteitä sinulla on tilanteesta herännyt. Luulenpa, että heidän kanssaan puhuminen tuo sinulle mielenrauhan asian suhteen. 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Rahankäyttö yksinasuvalla

Jos tulot ovat yhteensä noin 1100e kuukaudessa ja vuokraan menee 600e ja veteen 15e ja sähköön arvion mukaan 10-20e, ja vaatteet saan useimmiten sukulaisilta lahjaksi, ja netin ja puhelinlaskun maksavat vanhemmat, ja ajoneuvoa ei ole, eikä telkkaria tms viihderahanmenojakaan, niin kuinka paljon rahaa voi turvallisin mielin käyttää harrastuksiin ja ulkona syömiseen? Mitä muita kuluja on olemassa? Kuinka suuri yksinelävän kasvissyöjän(noin puolet itsetehtyä, puolet valmista tai puolivalmista ruokaa) ruokalasku kuukaudessa yleensä on? Minulla alkoi juuri eka yksinasumisen kuukausi enkä tiedä miten rennosti minun kannattaa rahojani käytellä… Minulla on kyllä joitakin satasia säästötilillä katastrofien varalta mutta silti, niiden on tarkoitus pysyä siellä mielellään ikuisesti :)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Moneymoneymoney! 

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että suunnittelet rahankäyttöäsi. Pohdit siis, mitä muita kuluja on mainitsemiesi lisäksi ja paljonko voi käyttää rahaa harrastuksiin ja ulkona syömiseen.  

Usein kuluja tulee mainitsemiesi kulujen lisäksi: 

  • vakuutuksista, esimerkiksi kotivakuutuksesta 
  • hygieniatuotteista (vessapaperi, shampoo, hoitoaine, suihkugeeli, kasvojenpuhdistusaine, parranajotuotteet, kuukautissuojat, pyykinpesuaineet, siivoustuotteet yms) 
  • matkustamisesta (esim. bussikortti, -liput tai polttoaine) 
  • suoratoistopalveluista  
  • mahdollisista lääkkeistä ja lääkärikäynneistä 

Se, miten paljon rahaa voi turvallisin mielin käyttää harrastuksiin ja ulkona syömiseen, riippuu siitä summasta, paljonko sinulla menee rahaa kaikkiin muihin kuluihin yhteensä. Jos 1100 eurosta vähentää jo mainitsemasi kulut, jää jäljelle 465–475 euroa. Mitä muita kuluja juuri sinulla on, esimerkiksi ylläolevasta listauksesta? Laskemisessa voit käyttää apuna Nuorisoasuntoliiton budjettilaskuria (avautuu uuteen välilehteen).  

Mietit myös, kuinka suuri ruokalasku yksinelävällä kasvissyöjällä on per kk. Tämä voi vaihdella suurestikin sen mukaan, miten kalliita ruokia ostaa. Marttojen sivuilta kuitenkin saa suuntaa sille, millaiset ovat kohtuullisen minimin mukaiset syömisen kustannukset kuukaudessa. Siirry tästä Marttojen sivulle (avautuu uuteen välilehteen).  

Halutessasi voit tehdä niin, että aluksi lasket budjettilaskurilla, paljonko sinulla jää muiden pakollisten kulujen jälkeen rahaa. Sitten voit jakaa jäljelle jääneen summan haluamallasi tavalla ruokaan, harrastuksiin ja ei-pakollisiin menoihin tai vaikka säästöön. 

Sitten voit seurata vaikkapa nyt ensimmäisen yksinasumisen kuukauden aikana tarkkaan sitä, mitä ruokia ostat ja paljonko niihin kuluu rahaa. Kuukauden jälkeen sinulla on selvillä, paljonko juuri sinulla menee rahaa kasvisruokaan per kk. Sitten voit arvioida, onko se liikaa ja pitäisikö ostaa halvempaa ruokaa, onko se ihan sopivasti budjettiisi nähden vai olisiko kenties varaa käyttää vähän enemmänkin rahaa.  

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Onnea ja iloa itsenäiseen asumiseen!  

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Mistä bensa rahulia 14v

Miten sais ennen talvee noin 150e bensarahaa peltorässiin 14 vuotiaana kun ei ole varmaankaan töitä mistään tämän ikäiselle saatavilla

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Hieno juttu, että olet lähtenyt selvittelemään, miten voisit tienata bensarahaa ennen talvea. Poimin sinulle tähän muutamia vinkkejä, joita on mainittu täällä Nuortenelämä.fi:n Elävää elämää -osiossa Miten saada taskurahaa:

  • Voit kerätä pulloja ja tölkkejä ja palauttaa ne. Etenkin isojen tapahtumien yhteydessä näitä valitettavasti näkee paljonkin lojumassa eli silloin ahkera kerääjä voi saada hyvänkin saaliin.
  • Voit myös poimia ja myydä marjoja ja sieniä, mutta ota mielellään aikuinen mukaan sieni- tai marjametsään
  • Voisitko kenties tarjoutua tekemään avustavia hommia vanhemmillesi, sukulaisille, naapureille tai muille tutuille pientä rahallista korvausta vastaan? Näin syksyn myötä se voisi olla esim. haravointia, halkotöitä ja jossain kohtaa esim. auton renkaiden vaihtoa. Joku voisi myös kaivata apua vaikka varaston siivoamiseen tai kauppa-asiointiin. Näitä voit keksiä itse lisää oman osaamisesi mukaan.
  • Tarpeettomaksi jääneitä vaatteita ja tavaroita voi myydä kirpputoreilla ja netissä vanhempasi/huoltajasi luvalla.
  • Kannattaa myös toivoa mahdolliset synttäri- tai muut lahjat rahana, jolloin bensakassaa saa kerrytettyä mahdollisesti sitäkin kautta.

Jos haluaisit tienata rahaa pidemmälläkin tähtäimellä, niin yksi vaihtoehto voisi olla myös 4H-yrittäjyys. 4H-yrityksen voi perustaa jo 14-vuotiaana ja apua on tarjolla yritysidean miettimiseen, yrityksen pyörittämiseen, markkinointiin sekä muihin siihen liittyviin asioihin Jyvässeudun 4H-yhdistyksen kautta. Jos tällainen yhtään kiinnostaa ja sinulla on jotain osaamista ja taitoja millä voisi tienata, kannattaa lukea asiasta lisää Jyvässeudun 4h:n sivuilta ja kysyä heiltä vielä lisätietoa: Perusta oma 4H-yritys

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua ja saat kerättyä tarvittavat bensarahat ja vaikka vähän enemmänkin kasaan!

Tsemppiterveisin,
Rita / Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut

Rahaa

Tarvitsen rahaa tuotteeseen joka maksaa 130€. Minulla on nyt noin 30€ ja sukulaisillani ei ole mitään töitä. Minulla on vähän pulloja mutta niistä ei varmaan saa kovin paljoa. Kertokaa jotakin tapoja saada rahaa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Niilo22, kiitos viestistäsi!

Pullojen palauttamisella pääsee hyvään alkuun rahan tienaamisessa.

Rahaa saa tavallisimmin palkkatöistä. Työn saamiseen vaikuttaa paljon ikäsi.

Rahan tienaaminen alle 14-vuotiaana

Jos olet alle 14-vuotias, sinua ei voida vielä ottaa varsinaisiin palkkatöihin. Alle 14-vuotias voi kuitenkin esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Voit myös tienata hieman rahaa ilman varsinaista työpaikkaa. Voit säästää viikko- tai kuukausirahasi (jos sellaista saat). Nyt loppukesästä/syksystä tienaamiseen hyvä keino on marjojen ja sienten poiminta ja myynti. Kysy apua sienten tunnistamiseen ja mukaan sieni- ja marjametsään jotakuta aikuista.

Voit kysyä vaikkapa naapureiltasi, olisiko heillä sinulle tarjolla jotain pientä työtä, josta he maksaisivat hieman palkkaa. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi siivoaminen, lastenhoito, kauppa-apuna oleminen, koiran ulkoiluttaminen tai muu lemmikinhoito, erilaiset pihatyöt kuten kesällä nurmikon leikkuu, syksyllä haravointi ja talvella lumen kolaaminen. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta

Rahan tienaaminen 14- ja 15-vuotiaana

Jos täytät tänä vuonna 14 vuotta, voit päästä palkkatöihin. 

14-vuotiaalle sopivia töitä ja vinkkejä työnhakuun voit lukea täältä Elävää elämää –alueen Töitä 14-vuotiaalle -osiosta.

Töitä 15-vuotiaalle -osiosta puolestaan voi olla sinulle hyötyä, jos olet 15-vuotias ja suorittanut peruskoulun.

Yksi mahdollisuus myös on 13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys. Voit tutustua siihen paremmin 4H:n verkkosivuilla. 4h palkkaa nuoria paljon myös vaikkapa kerhonohjaajaksi. Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät linkin takaa valitsemalla oman paikkakuntasi.

Lisää neuvoja

Voit kysyä lisää neuvoa rahan tienaamiseen esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Chatteja löydät Netarin sivulta. Myös vanhempasi tai muut sinulle läheiset aikuiset ja paikkakuntasi nuorisotyöntekijät auttavat sinua varmasti rahan tienaamiseen liittyvissä asioissa.

Tsemppiä tienaamiseen!

Riina | Nuortenelämä.fi

olenko ainoa joka onnistuu rikkomaan kaiken

olenko ainut joka osaa rikkoa vahingossa kaiken minkä saa esim olen 6kk sisään rikkonut 3 puhelinrta 2 pleikka ohjainta ja
kaikkea muuta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!  

Kiitos viestistäsi. Ikävä kuulla, että sinulla on mennyt rikki lyhyen ajan sisällä useampia digilaitteita. Vahinkoja sattuu kuitenkin kaikille, etkä varmasti ole ainut, jolla näitä digilaitteita ynnä muuta rikkoutuu. Esimerkiksi puhelimia rikkoutuu satoja tuhansia vuosittain. 

Se, mitä voit tehdä on, että mietit keinoja, jotka voisivat estää samanlaiset vahingot jatkossa. Missä tilanteissa tai miten laitteet ovat menneet rikki? Keksitkö keinoja, miten jatkossa voisi välttyä samanlaisilta tilanteilta? Auttaisiko esimerkiksi jykevät suojakuoret ja/tai panssarilasi puhelimeen?  

Ole kuitenkin armollinen itsellesi - vahingoille ei mahda mitään, eikä niiltä välty kokonaan kukaan.  

Mukavaa kesää sinulle!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Opettelisit käyttämää niitä. Varmaa pelaat fortnitee


Sivut