Täältä löydät Oma talous -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

munuaisen myyminen

Minulla on aika paha rahan puute. Olen ajatellut myydä toisen munuaiseni. En valitettavasti oikein tiedä minkä arvoinen se on. Paljonko sillä voisi pyytää rahaa, ja missä se voitaisiin poistaa minulta? Käytännön asiat olisi saatava selville, ennen kuin mitään tehdään.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. Sini vastaa:

Moikka! 

Kiitos kysymyksestäsi. Ikävää, että sinulla on niin huono rahatilanne. Ei silti kannata lähteä myymään munuaistaan, sillä Suomessa elinkauppa on kiellettyä, eikä munuaisen luovutuksesta makseta. Nuortenelämä.fi-palvelusta voit lukea vinkkejä, kun rahat ovat vähissä. Kannattaa myös tutustua Takuusäätiön palveluihin. Voit myös soittaa Takuusäätiön Velkalinjalle (nro 0800 98009), josta saat maksuttomasti tukea ja neuvoja tilanteeseesi. 

Tsemppiä kevääseen!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Miten saada rahaa?

Moi oon kohta 13.v mun pitäis kerätä tooosi paljon rahaa ratsastus tunteihin kun muutettiin uudelle paikkakunnalle ja ne ei oo mitään maailman halvimpia ja oon yrittäny kerätä pulloja, en saa kuukausi-tai viikkorahaa ja mun äiti on yksinhuoltaja enkä oikeen löydä mitään keino kerätä rahaa, mitä minun pitäisi tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos viestistäsi. Sini vastaa:

Moikka! 

Suurien rahamäärien kerääminen on usein haastavaa. Voit kuitenkin saada tienattua esimerkiksi myymällä kirpputorilla tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita (tähän tarvitset äitisi luvan). Voit myös selvittää olisiko naapureillasi tai sukulaisillasi joitakin hommia, joissa voisit auttaa ja he voisivat niistä hieman maksaa. Tällaisia hommia voi olla vaikkapa pihan tai talon siivoaminen, ikkunoiden pesu tai lasten hoito. 

Tsemppiä tienaamiseen!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Miten saada rahaa?

Moi oon kohta 13.v mun pitäis kerätä tooosi paljon rahaa ratsastus tunteihin kun muutettiin uudelle paikkakunnalle ja ne ei oo mitään maailman halvimpia, en tiiä mitä tehdä oon yrittäny kerätä pulloja, mulla ei oo mitään turhaa tavaraa ja en saa ikinä mitään viikko-tai kuukausirahaa, ja mun äiti on yksinhuoltaja, en tiiä mitä teen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Hei! 

Isoja summia rahaa on hyvin vaikea saada kasaan nopeasti. Voisit vaikkapa kysellä sukulaisilta ja naapureilta pieniä hommia, joista he olisivat valmiita hieman maksamaan, esimerkiksi lemmikkien ulkoilutus ja hoitaminen tai pihatöissä auttaminen voisivat olla tällaisia hommia. Kesällä ja syksyllä voit kerätä ja myydä marjoja ja sieniä. 

Kannattaa lukea Nuortenelämä.fi-sivulta lisää vinkkejä taskurahan tienaamiseen

Onnea rahan keräämiseen!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Voiko taskurahaa tienata ilman verokorttia?

Moi!

Oon 14 vuotias. Haluaisin tienata omaa rahaa ja mietin et laitan ilmoituksen someen et voisin ulkoiluttaa koiria. Meillä on omakin koira ja ulkoilutan sitä tosi paljon. Voinks mä tienata näin ihan laillisesti? Siis et pitääks tällaista varten olla verokortti? Vai voinks mä saada palkan käteisenä suoraan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Moikka!  

Sinulla on jo hyvä suunnitelma oman rahan tienaamiseen. Jos tienaat alle 14 000 euroa vuodessa, sinun ei tarvitse maksaa töistäsi veroja, mutta tarvitset kuitenkin verokortin. OmaVeron chatissä kerrottiin näin: ”Pääsääntöisesti tuloista täytyy ilmoittaa verohallintoon. Veron määrä riippuu tulon määrästä ja pienistä tuloista ei yleensä tarvitse maksaa veroja.” 

Viisitoista vuotta täytettyäsi, sinulle lähetetään verokortti alkuvuodesta. Tätä ennen voit tilata verokortin OmaVero-palvelusta, johon saat ohjeita täältä

Voit lukea lisää verokortista ja sen hankinnasta Kunkoululoppuu -sivustolta. Jos jokin vielä mietityttää voit olla yhteydessä henkilöverotuksen numeroon 029 497 002. 

Aurinkoista kevättä sulle!:)  

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Varastaako shein tietoja?

Moikka,
varastaako shein siis tietoja? Oon etsinyt monesta paikasta, mutta on tosi vaihtelevat arviot. Jotkut sanoo, että on hakkeroitu vaikka some tilejä, spotify yms, mut sitten jotkut sanovat, että on täysin turvallinen, ja on tilattu monta kertaa, eikä oo ollut mitään ongelmaa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. Kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Moi! 

Nettikauppojen ei pitäisi varastaa tietoja. Netissä kannattaa olla kriittinen tiedon suhteen, mitä löytää. Tuotteita tilatessa on hyvä lukea muiden arvioita ja kokemuksia kaupasta ja tuotteesta, niin kuin olet tehnytkin. Maksaessa on myös tärkeää miettiä, mitä tietoja liikkeelle antaa. Voi esimerkiksi olla turvallisempaa maksaa tuotteet laskulla. 

Aurinkoista päivää sulle!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

liikkuvuusavustuksesta uudestaan

En saanut vastausta siihen tärkeimpään asiaan, että voiko työmatkat vähentää verotuksessa siltä ajalta jolloin on saanut liikkuvuusavustusta. Olisiko tuohon nyt mitenkään mahdollista saada vastaus? Työmatkavähennyksessä on kyse isommista summista kuin liikkuvuusavustuksessa, joten jos liikkuvuusavustus estää samalta ajalta työmatkavähennyksen saamisen, saa liikkuvuusavustus olla hakematta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, Sini vastaa:

Hei! 

Kiitos kysymyksestäsi. Selvitin asiaa vero.fi-sivuston chatin kautta, josta kysymykseen vastattiin näin: ”Yleensä jos saa matkaan avustusta niin ei ole oikeutettu matkakuluvähennykseen. Neuvoisin sinua soittamaan henkilöverotukseen vielä ja varmistamaan tilanne. 029497002” 

Veroasiat ovat monesti haastavia ja niissä kannattaakin kysyä neuvoja. Jos jokin jäi vielä mietityttämään, niin suosittelen olemaan yhteydessä verovirastoon, sieltä saat varmasti vastauksen. 

Aurinkoista viikkoa!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

liikkuvuusavustus

Minulla olisi kysymyksiä liikkuvuusavustuksesta. En tiedä olenko laiska, ilkeä vai sekä että, kun vaivaan teitä tällä asialla, enkä ole yrittänyt saada tähän selvyyttä muualta. Tiedän, että minulla on oikeus saada liikkuvuusavustusta, koska olen nyt yli vuoden työttömänä oltuani ainakin puoli vuotta kokoaikatyössä, ja työmatkaa on yhteen suuntaan huikeat 146 km. Kuljen matkat omalla autolla, ja aikaa menee päivittäin vähintään 3,5 tuntia. Tärkeintä olisi saada tietää voiko työmatkat vähentää verotuksessa myös siltä ajalta, jolloin saa liikkuvuusavustusta. Vai viekö liikkuvuusavustus tuon työmatkavähennyksen mennessään? Olisi myös hyvä tietää, voiko liikkuvuusavustusta saada, jos työsuhde jatkuisi heti entisen sopimuksen perään. Vai pitäisikö olla välillä työttömänä, ja jos pitäisi, niin kuinka kauan? Minulla ei ole mahdollisuutta muuttaa lähemmäksi työpaikkaa, joten liikkuvuusavustus on hyvin tärkeä minulle pienipalkkaisessa työssä, etenkin kun bensan hinta nousee kaiken aikaa, ja menee ihan mahdottomaksi.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa: 

Hei! 

Liikkuvuusavustuksesta pidätetään vero, aivan niin kuin työttömyyspäivärahastakin. Ennakonpidätys on aina vähintään 25 %. Kelan sivuilla kerrotaan, että liikkuvuusavustusta voi saada, jos ottaa vastaan vähintään 2 kuukautta kestävän työsuhteisen työn tai osa-aikatyön, jossa päivittäinen työmatka kestää yli 3 tuntia (osa-aikatyössä 2 tuntia). Avustuksen saa vain toteutuneilta eli tehdyiltä työpäiviltä. YTK:n sivuilla kerrotaan lisäksi näin: Liikkuvuusavustus on tarkoitettu työn aloittamiseen työttömyyden jälkeen – siksi sitä ei voida myöntää suoraan työstä toiseen vaihtavalle. 

Toivottavasti vastauksesta on apua. Lisää tietoa saat olemalla yhteydessä Kelaan. 

Kivaa kevättä sulle!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Shein ja tulliin jääminen

Moikka! Kysymykseni olisi, että mitä se oikeastaan edes tarkoittaa, että paketti jää tulliin? Siitä paljon puhutaan, mutta ei kerrota sen tarkemmin. Miksi se siis joskus jää sinne ja miksi tulli lähettäisi laskun?

Toinen kysymykseni liittyy Shein, nimiseen verkkokauppaan. Onko mahdollista, että kortin tiedot menevät johonkin, ja tili onkin yhtäkkiä tyhjä?

Toivottavasti saisin vastauksen tähän! Ei ole etsinnän jälkeen muualta tietoa löytynyt.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi. Heidi vastaa:

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Viestistäsi ei käynyt ilmi oletko tilannut EU:n sisältä vai ulkopuolelta. Ilmeisesti Shein verkkokaupasta tuotteita toimitetaan sekä EU:n sisältä että ulkopuolelta. Jos siis tilaat EU:n ulkopuolelelta tulee sinun yleensä tullata tavara sekä maksaa siitä tullimaksu ja arvonlisävero. Tuotteiden tilaamisessa EU:n alueelta sekä sen ulkopuolelta voi myös olla rajoituksia tai kieltoja, ja tavaran maahantuontiin voi liittyä tullaamista ja verojen maksamista.

Ulkomaiset lähetysseurannat antavat usein tiedon ”Lähetys on Tullissa” tai ”Held by Customs”. Lähetykset eivät kuitenkaan ole Tullissa, vaan Postin tai muun kuljetusyrityksen varastossa. Jos lähetys pitää tullata, saat ilmoituksen tullattavasta lähetyksestä Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä Suomessa. Ota siis yhteys siihen kuljetusyritykseen jolta olet viestin saanut, näin sinulle selviää nopeiten mitä toimenpiteitä sinun tulee tehdä jotta saat lunnastettua pakettisi ja syyn miksi paketti on tulliin jäänyt.

Lisää tietoa tullauksesta saat osoitteesta tulli.fi.

Maksukortin tiedot voivat vuotaa verkkokaupasta jos yrityksen järjestelmä ei ole turvamääräysten mukainen. Kannattaa siis olla tarkkana verkko-ostoksia tehdessä. Yleensä yrityksen tulisi hyväksyä ainoastaan sellaiset maksukorttitapahtumat joissa kysytään CVV tai CVC, eli kortin takaa löytyvä tarkiste. Kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin tiliotteelta onko sinulta lähtenyt ylimääräisiä kuluja tililtä joista et ole tietoinen. Jos epäilet että tietosi on voitu varastaa, ota yhteyttä omaan pankkiisi tai jos huomaat luvattomia veloituksia tililläsi sulje kortti, ilmoita poliisille ja ota yhteys pankkiisi.

Kerro tilanteesta myös vanhemmilesi. Ota myös huomioon että voit tarvita ostoksen tekoon vanhemman suostumukseen. Suostumuksen tarve riippuu iästäsi sekä myös ostoksen hinnasta ja laadusta.

Keväisin terveisin, Heidi

Rahaa 12 v

Hei miten saisin nopeasti rahaa kerättyä 12v kun tarvitsisin lähes 60e yhteensä tarvitsen noin 10e kankaisiin ja noin 40e tähtiprojektoriin ja ei sukulaisilta tai vanhemmilta koska en saa rahaa niiltä ainoastaan minun enolta harvoin kesällä jos teen töitä ja haluan saada rahaa mahdollisimman nopeasti vinkkejä saa antaa

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos viestistäsi. Sini vastaa:

Hei! 

Hienoa, että tiedät tarkan summan, paljonko tarvitset rahaa. Rahan tienaaminen nopeasti ei yleensä ole helppoa. Kun selvittää kaikki itselle sopivat keinot tienata ja tarttuu ahkeralla asenteella heti toimeen, nopeuttaa se halutun summan saamista kasaan.

Jos vanhemmiltasi ja sukulaisiltasi et voi saada rahaa, voit selvittää olisiko naapureillasi antaa sinulle tehtäviä, joista he voisivat hieman maksaa. Myös pulloja ja tölkkejä keräämällä voi tienata pieniä summia. Mikäli syntymäpäiväsi on tulossa pian voit pyytää lahjat rahana.

Lisää vinkkejä voit lukea tästä Nuortenelämä.fi:n artikkelista Miten saada taskurahaa. 

Onnea rahan keräämiseen!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Rahan keruu

Hei miten saan rahaa nopeasti tarvitsisin rahaa pupuun mutta minulla ei ole vielä tarpeeksi tarvitsisin 100€ niin miten saan rahaa nopeasti

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Moi! 

Rahan tienaaminen nopeasti on hyvin vaikeaa, varsinkin jos ei ole mahdollisuutta mennä töihin. Täältä Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueelta löydät artikkeleita, joissa kerrotaan esimerkiksi keinoja tienata taskurahaa, ja millaisia töitä 14- ja 15-vuotiaat voivat tehdä. 

Tässä vielä pari vinkkiä rahan keräämiseen: 

  • vanhempiesi luvalla voit myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla 
  • pyydä syntymäpäivälahjat rahana 
  • kerää tölkkejä ja pulloja 
  • kysy sukulaisilta ja naapureilta olisiko heillä joitakin hommia, joista voisivat maksaa hieman. Tällaisia hommia voivat olla esimerkiksi lastenhoito, lemmikkien ulkoilutus ja siivoaminen. 

Onnea rahan tienaamiseen, toivottavasti saat pupun pian ostettua!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Sivut