Täältä löydät Oma talous -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Tarviin massii

Moi, oon 14v tyttö ja haluisin kerätä 400-600€ sillee semi nopeesti, ku kelasin ostaa piirtopöydän, eikä vanhemmat tai sukulaiset maksa piha töistä, nii mitä pitäis tehä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Rahastaja!

Kiitos kysymyksestäsi. Kiva kuulla, että haluat tienata omaa rahaa.

Rahaa on hankala saada nopeasti satojen eurojen edestä. Kannustankin tekemään suunnitelman, johon kirjaat sopivan aikataulun, tavoitesumman, välitavoitteita ja keinot, joiden avulla ryhdyt tienaamaan. Tällaisesta voi kehitellä hauskan projektin itselle. Voit tehdä suunnitelmasta oman näköisen. Sen voi tehdä tietokoneella, paperille tai jollakin säästämiseen tarkoitetulla sovelluksella.

Jos vanhemmat ja sukulaiset eivät tarvitse mitään sellaista apua, mistä he olisivat valmiita maksamaan, voi nopein keino tavoitesummaan pääsemiseksi olla työnteko. 14-vuotiaat voivat tehdä koulun ohella töitä iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina. Tälle Elävää elämää -tietoalueen sivulle olemme koonneet tietoa 14-vuotiaana työskentelystä ja vinkkejä, millaisiin hommiin ikäisesi voi työllistyä: Töitä 14-vuotiaalle | Nuortenelämä.fi

Lisäksi voit tienata myös ilman varsinaista työpaikkaa. Löytyisikö näistä sinulle sopivia tienaamistapoja:

 • Pullojen ja tölkkien kerääminen ja palauttaminen (erityisesti tapahtumien yhteydessä ja viikonloppuisin pääsee usein hyville apajille.)
 • Marjojen poimiminen ja myyminen (nyt on puolukoiden ja karpaloiden aikaa).
 • Tarpeettomien tavaroiden ja vaatteiden myyminen tutuille tai kirppareilla ja/tai netissä (vanhempien kanssa sovitusti).
 • Naapureiden ja perhetuttujen avustaminen tarvittavissa hommissa, joista he olisivat valmiita maksamaan (esimerkiksi lasten- tai lemmikinhoito, kaupassakäynti, siivoaminen, haravointi tai muut pihatyöt).

Yksi keino tienaamiseen on yrittäjyys. Jos tämä vaihtoehto kiinnostaa, kannustan tutustumaan ikäisillesi sopivaan 4H-yrittäjyyteen. Tutustu 4H-yrittäjyyteen (avautuu uuteen välilehteen).

Toivottavasti pääset näillä vinkeillä alkuun rahan tienaamisessa.  

Tsemppiä, malttia ja iloista mieltä säästämiseen! 

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Lihoille halvempi korvike

Mitkä ovat halpoja ja terveellisiä lihankorvikkeita? Lihan(ja kalan ja kanan) hinta on nykyään aika hurja, joten ajattelin syödä niitä käydessäni kylässä sukulaisten luona ja kotona olisin enimmäkseen vegeruualla… Esim. millä korvaisi edullisesti kastikkeiden&laatikoiden jauhelihan, lisukkeiden kanssa syötävän pihvin/rintafileen/kanankoiven/uunilohen tai keittoihin laitettavat liha/kala/kanapalat?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Vegempää!

Kiitos kysymyksestäsi. Tässä terveellisiä ja verrattain edullisia kasviperäisiä proteiininlähteitä, joita voi hyödyntää mainitsemissasi ruuissa lihan sijasta:

 • Pavut: soijapapu, härkäpapu, valkoinen papu, mustapapu, kidneypapu, kikherne, mustasilmäpapu, ruskea papu, suuri valkoinen papu eli voipapu, vihreä papu
 • Muut palkokasvit: herneet, vihreät linssit, punaiset linssit, mustat linssit
 • Soijarouheet ja -suikaleet
 • Tofu 

Proteiinia saa mukavasti myös siemenistä, pähkinöistä, kvinoasta ja täysjyväviljatuotteista.

Netistä löytyy paljon kasvisruokareseptejä. Niiden avulla voi päästä helpommin alkuun, kun voi vain seurata valmiita reseptejä ja valita niistä itselle mieluisimmat arjen ruokailuihin. Toki reseptejä voi aina myös soveltaa omaan makuun sopivammaksi. Kattava reseptipankki löytyy esimerkiksi Vegaanihaasteen sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Sen lisäksi, että lompakko kiittää lihansyönnin vähentämisestä, on se myös ilmastolle ja eläimille eduksi.

Antoisia kasvisruokakokeiluja ja mukavaa syksyä sinulle!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Paljonko rahaa varata sähkölaskuihin?

Sähkön hinnat käsittääkseni nousivat/nousevat reippaasti. Kulutan kuukaudessa enintään 50kWh sähköä(se oli viime talven isoin lukema) ja se laskutetaan kerran kuukaudessa. Miten paljon rahaa minun kannattaa varata tuleviin talven sähkölaskuihin per kuukausi, minkä arvelisitte olevan korkein mahdollinen tuleva hinta tuolle sähkömäärälle? En halua että tulee yllättävän isoja katastrofilaskuja, tahdon varmistaa että minulla on aina jätetty tilille rahaa hiukan yli maksimitarpeen. Haluaisin pystyä edes jotenkuten arvioimaan kuinka usein voin esim. käydä syömässä ulkona tulevina kuukausina, etten tuhlaa liikaa vahingossa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Electric!

Kiitos kysymyksestäsi. Teet järkevästi, kun huolehdit raha-asioistasi ja suunnittelet tulevaa. Olet oikeassa, että sähkön hinta on noussut reippaasti ja sähkön hinta on tällä hetkellä todella korkealla.

Viime kuussa julkaistussa Ylen jutussa kerrotaan, että sähkön hinta on korkeimmillaan tämän vuoden viimeisinä kuukausina. Silloin keskimääräinen kolmen kuukauden hinta tulee arvioiden mukaan olemaan 48 senttiä kilowattitunnilta. Tämä on kuitenkin vain arvio. Lopulliseen hintaan vaikuttaa monet asiat. Ensi keväänä sähkön hinnan on arvioitu taas laskevan. Lähde ja lisää tietoa: Yle.fi (avautuu uuteen välilehteen).

Noihin arvioihin perustuen 50 kWh sähköä maksaisi siis keskimäärin noin 24 €. Huomioitavaa on, että hintaan vaikuttaa myös se, millainen sähkösopimus sinulla on. Kannustankin tutustumaan sähkösopimukseesi tarkemmin, niin saat selville esimerkiksi, mitkä ovat sähkön hinnan määräytymisen ehdot. Halutessaan voi myös vertailla eri sähkönmyyjien hintoja ja tarvittaessa kilpailuttaa sopimuksen, jolloin saattaa saada paremman tarjouksen.  

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Mukavaa syksyä!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Rahankäytön vähentäminen

Moi, miten saisin rahankäyttöni takaisin hallintaan? Tuntuu, että olen tämän vuoden puolella ollut jatkuvasti ostelemassa kaikkia herkkuja ja toisinaan myös pientä tavaraa mikä ei edes olisi välttämätöntä. Yhdessä välissä minulla oli kyllä pitempi jakso, jolloin en ostanut kuun aikana juuri mitään. Tässä onnistuin seuraamalla rahankäyttöä listan avulla. Toukokuun alussa aloitin listan uudelleen mutta tällä kertaa se ei ole juuri ostelua vähentänyt. Olisiko jotain parempia keinoja vähentää rahankäyttöä? Asia ahdistaa toisinaan, sillä olen aikaisemmin ollut hyvin "pihi" ihminen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka Toope Ankka. 

Kiva että laitoit viestiä. Sinua mietityttää rahan käyttö ja se että välillä tuhlaat liikaa rahaa herkkuihin ja turhiin tavaroihin. Kirjoitit että aikaisemmin olet pitänyt listaa ostoista ja että nyt aloitit uudestaan sen tekemisen mutta sen avulla ostelu ei ole vähentynyt. 

On tärkeää selvittää mihin ja kuinka paljon rahaa kuluu kuukausittain. Kiire, stressi ja arjen epäsäännöllisyys vaikeuttavat talouden tasapainottamista. Kiireessä tulee tehtyä heräteostoksia ja nälkäisenä ei kannata mennä kauppaan.  

Suunnitelmallisuudella ja menojen ja tulojen listauksella näkee hyvin mihin rahaa menee. Pakolliset menot kannattaa kirjata ylös ja laittaa sivuun vuokraan ja muihin laskuihin menevät kulut ja sen jälkeen katsoa paljonko rahaa jää ruokaan ja muihin asioihin. Myös ostoksia ja kuluja ennalta suunnittelemalla on mahdollista vaikuttaa rahan käyttöön. Tee ostoslista ennen kuin menet kauppaan ja pyri noudattamaan sitä. Listaa, mitä tavaraa tarvitset, ja vertaile niiden hintoja ennen hankintaa. Kun mielesi tekee ostaa jokin tavara, kysy itseltäsi, tarvitsenko tätä oikeasti?  

Martoilla on paljon hyviä vinkkejä oman talouden hallintaan. Esimerkiksi täältä: Kulut kuriin | Martat löydät hyviä vinkkejä, kuinka voit yrittää hillitä omaa rahan kulutustasi. 

Toivottavasti saat oman rahan käyttösi takaisin hallintaasi, pystyt varmasti siihen. Pyri löytämään tasapaino ylenpalttisen ostelun ja liian pihistelyn väliltä.  

Terveisin Kirsi ja Marjo, Nuorten elämä Espoo  

ite en tiiä mitään kovin hyviä vinkkejä tohon mut mitä ittelläni on aina mielessä ennen kun ostan tai otan rahaa lompakosta on et tarviinko ees. tai toinen juttu on et jos sulla ois esim. 545€ nii ajattele et toi loppu numero 45€ on se mitä sä saat käyttää ennenkun saat lisää rahaa. sit seuraavan kerran kun katot sulla oiskin 1595€ niin taas toi 95€ on mitä saat ainoastaan käyttää.

se löytyy youtubesta, mut siitä on aikaa ja en enää tiiä miltä kanavalta.

toivottavasti autti jollain tavalla :)


Yksi tapa pitää kulutus kurissa on ottaa kaksi pankkitiliä samaan pankkiin(ilman mitään rahojensiirtorajoituksia). Siirrät aina rahantulopäivänä tarpeellisiin menoihin tarvittavat rahat(ruoka, vuokra, sähkö, puhelinlasku, ym) toiselle tilille, ja mielellään hiukan enemmänkin jotta on rahaa pahan päivän varalle(esim. mahdolliset yllätyslääkärikäynnit tai kodinkoneen hajoamiset), ja jätät käyttötilille vain sen verran rahaa mitä sinulla on ”lupa” tuhlata siinä kuussa. Täten et voi kuluttaa liikaa sillä kun käyttötili on tyhjä, kortilla ei voi maksaa ennen uusien rahojen tuloa. Kun tulee vuokranmaksun tms aika, siirrät toiselta tililtä tarvittavan verran rahaa käyttötilille jotta voit maksaa laskun, tai maksat suoraan kakkostililtä jos se on mahdollista.


velan ottamisen järjettömyys

Mitä varten ihmiset ottavat velkaa? En voi ymmärtää sitä, kun en itse missään olosuhteissa sellaista voisi tehdä. Kokevatko he jotenkin hienona asiana, jos on vaikka asuntolainaa? Olisikohan viisaampaa ostaa asunto vasta sitten kun omat rahat siihen riitävät?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi.

Monet ihmiset ottavat lainaa varsinkin isompia ostoksia varten. On helpompaa maksaa pienempiä kuukausieriä muiden menojen ohella kuin kerralla iso pompsi. Nykyään myös korot lainoilla ovat varsin kohtuullisia (paitsi pikavipeissä ja-lainoissa) ja on olemassa erilaisia korkokattoja, joiden ansiosta korotkaan eivät pääse kohoamaan älyttömiin mittasuhteisiin.

Toki monet pärjäävät vielä esim. opiskeluajan ilman opintolainaa ja lainan ottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta juurikin asuntoa tai autoa ostettaessa, kun hankitaan jotain isompaa tai tehdään kalliimpaa remonttia. Hyvin harvalla on kerralla niin suuria säästöjä, että kykenee niin suuria summia maksamaan kerralla, toki sekin on mahdollista.

Kuulostaa siltä, että sinulla on taloudellisesti vakaa ja hyvä tilanne, mikä on hyvä. Mikäli joskus tilanne muuttuu ja tarvitset apua, saat lainaneuvontaa esim. omasta pankistasi. Ja tännekin voit laittaa uutta kysymystä, jos joku asia mietityttää.

Aurinkoista kevättä!
Nuortenelämä Lappi / Jenni, nuoriso-ohjaaja

Miten saada helposti n200€?

Moi oon 13 v ja tarvisin 200 euroo setupin näyttöön. Oisko mitään helppoo tapaa saada rahaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei! Tässä Sannan vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi. On olemassa monia erilaisia tapoja kerätä rahaa. Siihen, saako rahaa nopeasti ja helposti, on vaikea antaa varmaa vastausta.
Voit aina kysyä sukulaisilta ja tuttavilta, olisiko heillä jotakin tekemistä, josta voisi saada vähän taskurahaa. Esimerkiksi piha- tai puuhommat, lastenhoito tai marjojen poimiminen voivat pidemmällä mittakaavalla tuottaa jo jonkin verran taskun pohjalle. Toki voit myös kerätä pulloja ja tölkkejä tai myydä vaatteita huoltajan luvalla kirppiksellä.

Onko sinulla jokin intohimo tai juttu, jota tykkäät tehdä? Voisiko se olla musiikki, käsityöt tai jotakin ihan muuta? Silloin kannattaa käyttää hyödyksi kaikki verkostot, joiden kautta pääsisit näkyville oman juttusi kanssa. Sosiaalinen media on myös potentiaalinen paikka päästä myymään tai markkinoimaan omaa juttuaan. Omalla blogilla tai vlogilla voi saada rahaa mainostuloista ja myöhemmin yhteistyöprojekteista. Vaikka some on tämän päivän kauppapaikka, kannattaa olla silti varovainen ja käyttää omaa harkintaa siinä, mitä siellä haluaa jakaa. Somesta tehtävästä bisneksestä on myös järkevää keskustella vanhempien kanssa.

13-28-vuotias voi perustaa myös oman 4H-yrityksen. Tällainen yrittäjyys on pienimuotoista ja sivutoimista, jossa voit kokeilla yrittäjänä toimimista ja saada rahaa. 4H-yrittäjänä saat kokemusta ja osaamista, joista voi olla hyötyä jatkossakin. Voit lukea lisää 4H-yrittäjyydestä täältä (avautuu uuteen välilehteen).

Jos sinua mietityttää jokin työhön liittyvä tai haluat jutella mahdollisista tienausvaihtoehtoista jonkun kanssa, voit tulla käymään meillä Nuorten Turussa. Meidät löytää Taide- ja toimintatalo Vimmasta osoitteesta Aurakatu 16. Lisää infoa saat tästä linkistä (avautuu uuteen välilehteen).

Tsemppiä työkuvioihin!

Sanna / tietopalveluohjaaja
Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Nuorten Turku

Netti ja media

Miten saan rahaa kun en vielä pääse töihin?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi, 
 
Hienoa, että mietit tällaista asiaa. Jos olet täyttänyt 15 vuotta, voit hakea kesätöihin. 
 
Tässä Sinulle pari linkkiä, mistä löydät avoimet kesätyöpaikat- ja hakemukset: 
 
Kuntarekry 
https://www.kuntarekry.fi/fi/tyonantajat/rautavaaran-kunta/ 

Jos et kuitenkaan ole vielä 15-vuotias, niin hätä ei ole tämän näköinen!
Kysy esimerkiksi huoltajiltasi, että olisiko heillä tarjota jotain palkallista tekemistä sinulle kotona, allekirjoittanut esimerkiksi teki puutöitä nuorena ja tienasi oikein hyvin! Mahdollisilta isovanhemmilta sekä muilta sukulaisilta kannattaa myös kysyä, jollakin voi olla tarjota hommia! 
 
Kirpputori on myös mainio tapa ansaita tavaraa, allekirjoittaneella kokemusta myös tästä! Kannattaa ensin kerätä kaikki tarpeettomat tavarat yhteen ja arvioida, että paljonko saisit niistä yhteensä rahaa, niin sitten näet, että kannattaako kirpparipöytää ostaa. Tässä asiassa myös kannattaa tutuilta kysyä apua, että josko haluaisivat lahjoittaa tavaroita myyntiin, ja voit neuvotella itsellesi prosenttiosuuden myynneistä! 
 
Pullojen keräys on myös todella varteenotettava vaihtoehto rahan ansaitsemisen suhteen. Allekirjoittaneen pikkuveli keräsi aikoinaan pulloja, ja osti rahoilla trampoliinin. Muista tässä tapauksessa hyvä käsihygienia ja suojakäsineet! 
 
Toivottavasti auttoi, aurinkoista kesää toivottaa 
Ville / Po1nt 
 

Eri verran tukea sisaruksille

Sisarukseni ja minä olemme täysi-ikäisiä. Sisarus on töissä ja asuu ulkomailla, minä olen pysyvästi työkyvyttömyyseläkkeellä mielisairauksien yms takia ja asun vanhempien lähistöllä. Onko ok että vanhemmat ja isovanhemmat ostelevat minulle tavaroita, esim. vaatteita, he antavat välillä minulle rahaa, ja he käyttävät minua aina heillä ollessani kaupassa ja saan kassillisen ruokaa mukaan kotiin? Tuntuu että onko tämä epäreilua sisarustani kohtaan, kun hän ei saa vastaavaa apua? On meillä tietysti vähän eri luokan tulot mutta silti, en kai ole epäreilu tai käytä hyväkseni sukuani?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi Pip ja kiitos viestistäsi!

Et tee mitään väärin, etkä käytä hyväksesi ketään, jos otat vastaan sinulle tarjotun avun. On hyvä, että ottaa apua vastaan silloin, kun sitä tarvitsee. Jokaisella on joskus tilanne, että tarvitsee apua tai tukea muilta. On upeaa, että sinulla on läheisiä, jotka auttavat.

On vanhempiesi ja isovanhempiesi valinta, kun he auttavat ja tukevat sinua tilanteessasi. He tekevät sen varmasti siksi, koska välittävät sinusta. Tämä ei ole sisarukseltasi pois, vai mitä? Sisaruksesihan voi olla myös onnellinen puolestasi siitä, että saat apua läheisiltä. On tietysti reilua, jos vanhempasi ja isovanhempasi auttavat myös sisarustasi silloin, kun hän apua tarvitsee.

Huoltasi voisi helpottaa, jos otat asian puheeksi sisaruksesi ja/tai vanhempiesi ja isovanhempiesi kanssa. Voit halutessasi kysyä, mitä mieltä he ovat asiasta ja kertoa, mitä mietteitä sinulla on tilanteesta herännyt. Luulenpa, että heidän kanssaan puhuminen tuo sinulle mielenrauhan asian suhteen. 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Rahankäyttö yksinasuvalla

Jos tulot ovat yhteensä noin 1100e kuukaudessa ja vuokraan menee 600e ja veteen 15e ja sähköön arvion mukaan 10-20e, ja vaatteet saan useimmiten sukulaisilta lahjaksi, ja netin ja puhelinlaskun maksavat vanhemmat, ja ajoneuvoa ei ole, eikä telkkaria tms viihderahanmenojakaan, niin kuinka paljon rahaa voi turvallisin mielin käyttää harrastuksiin ja ulkona syömiseen? Mitä muita kuluja on olemassa? Kuinka suuri yksinelävän kasvissyöjän(noin puolet itsetehtyä, puolet valmista tai puolivalmista ruokaa) ruokalasku kuukaudessa yleensä on? Minulla alkoi juuri eka yksinasumisen kuukausi enkä tiedä miten rennosti minun kannattaa rahojani käytellä… Minulla on kyllä joitakin satasia säästötilillä katastrofien varalta mutta silti, niiden on tarkoitus pysyä siellä mielellään ikuisesti :)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Moneymoneymoney! 

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että suunnittelet rahankäyttöäsi. Pohdit siis, mitä muita kuluja on mainitsemiesi lisäksi ja paljonko voi käyttää rahaa harrastuksiin ja ulkona syömiseen.  

Usein kuluja tulee mainitsemiesi kulujen lisäksi: 

 • vakuutuksista, esimerkiksi kotivakuutuksesta 
 • hygieniatuotteista (vessapaperi, shampoo, hoitoaine, suihkugeeli, kasvojenpuhdistusaine, parranajotuotteet, kuukautissuojat, pyykinpesuaineet, siivoustuotteet yms) 
 • matkustamisesta (esim. bussikortti, -liput tai polttoaine) 
 • suoratoistopalveluista  
 • mahdollisista lääkkeistä ja lääkärikäynneistä 

Se, miten paljon rahaa voi turvallisin mielin käyttää harrastuksiin ja ulkona syömiseen, riippuu siitä summasta, paljonko sinulla menee rahaa kaikkiin muihin kuluihin yhteensä. Jos 1100 eurosta vähentää jo mainitsemasi kulut, jää jäljelle 465–475 euroa. Mitä muita kuluja juuri sinulla on, esimerkiksi ylläolevasta listauksesta? Laskemisessa voit käyttää apuna Nuorisoasuntoliiton budjettilaskuria (avautuu uuteen välilehteen).  

Mietit myös, kuinka suuri ruokalasku yksinelävällä kasvissyöjällä on per kk. Tämä voi vaihdella suurestikin sen mukaan, miten kalliita ruokia ostaa. Marttojen sivuilta kuitenkin saa suuntaa sille, millaiset ovat kohtuullisen minimin mukaiset syömisen kustannukset kuukaudessa. Siirry tästä Marttojen sivulle (avautuu uuteen välilehteen).  

Halutessasi voit tehdä niin, että aluksi lasket budjettilaskurilla, paljonko sinulla jää muiden pakollisten kulujen jälkeen rahaa. Sitten voit jakaa jäljelle jääneen summan haluamallasi tavalla ruokaan, harrastuksiin ja ei-pakollisiin menoihin tai vaikka säästöön. 

Sitten voit seurata vaikkapa nyt ensimmäisen yksinasumisen kuukauden aikana tarkkaan sitä, mitä ruokia ostat ja paljonko niihin kuluu rahaa. Kuukauden jälkeen sinulla on selvillä, paljonko juuri sinulla menee rahaa kasvisruokaan per kk. Sitten voit arvioida, onko se liikaa ja pitäisikö ostaa halvempaa ruokaa, onko se ihan sopivasti budjettiisi nähden vai olisiko kenties varaa käyttää vähän enemmänkin rahaa.  

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Onnea ja iloa itsenäiseen asumiseen!  

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

Mistä bensa rahulia 14v

Miten sais ennen talvee noin 150e bensarahaa peltorässiin 14 vuotiaana kun ei ole varmaankaan töitä mistään tämän ikäiselle saatavilla

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Hieno juttu, että olet lähtenyt selvittelemään, miten voisit tienata bensarahaa ennen talvea. Poimin sinulle tähän muutamia vinkkejä, joita on mainittu täällä Nuortenelämä.fi:n Elävää elämää -osiossa Miten saada taskurahaa:

 • Voit kerätä pulloja ja tölkkejä ja palauttaa ne. Etenkin isojen tapahtumien yhteydessä näitä valitettavasti näkee paljonkin lojumassa eli silloin ahkera kerääjä voi saada hyvänkin saaliin.
 • Voit myös poimia ja myydä marjoja ja sieniä, mutta ota mielellään aikuinen mukaan sieni- tai marjametsään
 • Voisitko kenties tarjoutua tekemään avustavia hommia vanhemmillesi, sukulaisille, naapureille tai muille tutuille pientä rahallista korvausta vastaan? Näin syksyn myötä se voisi olla esim. haravointia, halkotöitä ja jossain kohtaa esim. auton renkaiden vaihtoa. Joku voisi myös kaivata apua vaikka varaston siivoamiseen tai kauppa-asiointiin. Näitä voit keksiä itse lisää oman osaamisesi mukaan.
 • Tarpeettomaksi jääneitä vaatteita ja tavaroita voi myydä kirpputoreilla ja netissä vanhempasi/huoltajasi luvalla.
 • Kannattaa myös toivoa mahdolliset synttäri- tai muut lahjat rahana, jolloin bensakassaa saa kerrytettyä mahdollisesti sitäkin kautta.

Jos haluaisit tienata rahaa pidemmälläkin tähtäimellä, niin yksi vaihtoehto voisi olla myös 4H-yrittäjyys. 4H-yrityksen voi perustaa jo 14-vuotiaana ja apua on tarjolla yritysidean miettimiseen, yrityksen pyörittämiseen, markkinointiin sekä muihin siihen liittyviin asioihin Jyvässeudun 4H-yhdistyksen kautta. Jos tällainen yhtään kiinnostaa ja sinulla on jotain osaamista ja taitoja millä voisi tienata, kannattaa lukea asiasta lisää Jyvässeudun 4h:n sivuilta ja kysyä heiltä vielä lisätietoa: Perusta oma 4H-yritys

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua ja saat kerättyä tarvittavat bensarahat ja vaikka vähän enemmänkin kasaan!

Tsemppiterveisin,
Rita / Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut

Sivut