Täältä löydät Oma talous -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Kilometrien ilmoitus

Hei.
Minun pitäisi ilmoittaa sosiaalittoimistoon yhdestä viennistä ja hausta kilmoterit. Nin ilmoitanko sinne menon niinkun yhteen suuntaa vain meno-paluu niikuin esim. Helsinki-Turku-helsinki. Vain pelkästään Helsinki-Turku ja tämän välisen kilometrit

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Sarppa!

Kiitos yhteydenotostasi. Parhaiten sinua osataan asiassa opastaa paikkakuntasi sosiaalitoimistossa, joten kannustan olemaan yhteydessä sinne. Toivottavasti saat pian vastauksen heiltä!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Kevytrittäjyydestä

Moi,
Olen 15-vuotias 9. luokkalainen. Haluaisin alkaa myymään piirustuksiani instagramin kautta. Mitä minun pitää ottaa huomioon ja miten voin laskuttaa tuotteet? Tarvitsenko verokorttia?

Terveisin, Yläkoululainen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka,
onpa hienoa, että haluat ansaita rahaa omilla töilläsi ja yrittäjyydellä.

Olet otsikoinut kysymyksesi otsikolla kevytyrittäjyydestä, joten vastaan ensi siihen. Kevytyrittäjyys tarkoittaa sitä, että teet yrittäjämäistä työtä mutta laskutat työsi laskutuspalvelun kautta. Tämä on usein mahdollista myös alle 18-vuotiaalle. Alaikäisenä tarvitset kuitenkin huoltajiltasi suostumuksen, että voit kevytyrittäjyyspalvelua käyttää. Verokortti sinun tulee toimittaa laskutuspalvelulle. Hankit itse asiakkaasi ja päätät hinnoistasi. Laskut lähetät valitsemasi laskutuspalveluyrityksen verkkopalvelussa.

Asiakkaasi maksaa lähettämäsi laskun laskutuspalvelulle, joka sen jälkeen maksaa sinulle rahat. Laskutuspalvelu ottaa oman prosenttiosuutensa laskun summasta palkkionaan. Samalla laskutuspalvelu huolehtii siitä, että summasta pidätetään veroa verokorttisi osoittama määrä. Täältä löydät lisätietoa: https://kevytyrittajaksi.com/kevytyrittajyys/alaikaisena-ikaraja/

 

Jos yrittäjänä toimiminen kiinnostaa sinua, voit myös ottaa yhteyttä YritysEspooseen, siellä osataan auttaa kaikessa yrittämiseen liittyvässä. Voit varata ajan tapaamiseen joko paikan päällä tai Teamsin kautta.

Yksi vaihtoehto sinulle voisi olla 4H-yrittäjyys. Espoossa järjestetään maaliskuussa Nuori Espoo -yrityskoulutus, johon voi hakea 22.2. asti. Kyseessä on maksuton koulutus, jonka suorittamalla voit tutustua yrittäjyyteen helposti ja ohjatusti. Tavoitteena on perustaa oma yritys ja kokeilla yrittäjyyttä harrastuksena. Lue täältä lisää, jos aihe 4H-yrittäjyys kiinnostaa.

4H:n kautta on mahdollista muutenkin opetella yrittäjyyttä. Perusta oma 4H-yritys -sivuilta löydät lisätietoa myös näistä.

Ystävällisin terveisin Marjo / Nuorten Elämä Espoo

Toivottavasti vastauksista on sinulle apua, ja onnea oman yrityksen perustamiseen!

 

Painonvaihtelu ja vaateostokset

Mistä merkeistä tietää, että on onnistunut pääsemään suht pysyvästi terveeseen painoon syömishäiriön jälkeen? Mietin että missä vaiheessa kannattaa ostaa täydellisesti sopivia ja mieluisia vaatteita, kun tuntuisi kurjalta laittaa paljon rahaa niihin ja sitten kohta huomata että olenkin taas vaihtanut kokoani reippaasti suuntaan tai toiseen. Alusvaatteet oli pakko uusia jo pariin otteeseen kun niitä ei saanut pysymään enää järkevästi päällä, mutta monet housuthan saa vyöllä tai narulla kurottua pitkäänkin vaikka jäisi reippaasti tyhjää vyötärölle, ja esim. neulepaidat ja hupparit voivat ihan hyvin olla myös oversize. Tykkäisin kyllä mieluummin käyttää sopivia vaatteita joissa näytän mahdollisimman kivalta, mutta en haluaisi vahingossa hankkia ”melkein-kertakäyttövaatteita” koska siinä menee rahaa ja ympäristön resursseja hukkaan. Missä vaiheessa voin antaa itselleni luvan vaateshoppailla ilman oloa että teen jotain ”turhaa”? Jotenkin minulle ja vähän muillekin on tullut jännä asenne, että en muka voisi nauttia kropastani/panostaa siihen koska kuitenkin tilanne muuttuu kohta ja hetken ilo onkin sitten ollut turhaa tuhlausta. Semmoinen ”ei sinun kannata ostaa tuota, se ei kohta enää sovi kuitenkaan” tai ”ota mieluummin tuo isompi koko kasvunvaralla, tuo pienempi menee nyt niin sopivan napakasti” tai ”onkohan järkeä, kohta ne kuitenkin päätyvät varaston laatikoihin”. Hankalaa…

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Baggy!

Paino on sellainen asia, joka voi terveessäkin kehossa vaihdella jonkin verrankin. On siis vaikeaa – tai oikeastaan jopa mahdotonta - antaa sellaisia merkkejä, joista tietäisi, että nyt tämä paino on tässä, kun erilaiset elämänvaiheet ja tilanteet voivat nekin osaltaan vaikuttaa kulloinkin hyvinvointia parhaiten tukevaan painoon. 

Toki huolesi siitä, että iso määrä vaatteita menee haaskuun koon isosti muuttuessa, on varsin ymmärrettävä, koska sairauden ja toipumisen myötä koon muuttuminen voi hetkellisesti olla nopeaakin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että elämää eletään nyt ja on ihan sallittua valita ja hankkia itselle istuvia ja mieluisia vaatteita, kun niille on tarve.

Vastuullisuus on toki sekin tärkeää, mutta jos sopivina hankittuja vaatteita joutuu uusimaan kehon koon vaihtelun takia, on siinä kyse tarpeesta – ei mieliteoista johtuvasta vastuuttomasta kuluttamisesta. Tällaiset väärän kokoiseksi jääneet vaatteet voi toki myös kierrättää, vaikka myymällä ne kirpputorilla, jolloin vaatteen käyttöikä pitenee ja rahaakin voi ansaita takaisin päin. Ja toki voit pohtia löytyisikö sinulle sopivia ja mieluisia vaatteita itsellesikin kierrätettyinä?

On hyvä, että olet saanut itsesi kiinni ajatuksesta, että et saisi tai voisi nauttia kropastasi – sillä tämä ajatushan on aivan humpuukia ja nyt kun olet sen tunnistanut, voit myös sitä ajatusta myös paremmin haastaa. Muista siis, että sun keho on arvokas juuri sellaisena kuin se on tässä hetkessä ja ansaitsee arvostusta ja huolenpitoa. Me kaikki ihmiset muututaan niin sisäisesti kuin ulkoisestikin ajan mukana ja niin sen kuuluukin olla, eikä se muutos vähennä sitä arvoa yhtään.

Jos huomaat, että myötätuntoinen ja arvostava suhtautuminen omaan kehoon tuntuu yhä vain vaikealta, kannattaa niistä ajatuksista jutella jonkun kanssa! Yksi hyvä paikka voi olla vaikka Syömihäiriöliiton ylläpitämät vertaistuelliset SYLI-chatit tukinetissä keskiviikkoisin ja perjantaisin, tai Syömishäiriöliiton tukipuhelin - lisää tietoa näistä löydät täältä. (linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Taloudellinen tilanne ja onnellisuus

Onko tehty tutkimusta, jossa olisi selvitetty millainen rahatilanne mahdollistaa parhaiten onnellisuuden? Vaikean köyhyyden luulisin olevan ilman muuta haitaksi(suppeammat vapaa-ajanviettomahdollisuudet, ei varaa lapsien/lemmikkien hankintaan, stressi, huonompi ravinto, epämukava asunto, tms), mutta onkohan liiasta rikkaudestakin harmia(vaikeampi luottaa ihmisiin ja saada tosiystäviä, kokemuksista/asioista nauttiminen vähenee kun kaikkea saa miten paljon vaan aina kun haluaa, tms)? Mikähän edes on köyhyyden tai rikkauden määritelmä yksineläjällä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Coin!

Kiitos kysymyksestäsi. Ihmisten onnellisuutta ja hyvinvointia on tutkittu paljonkin. Myös taloudellisten tekijöiden yhteyttä onnellisuuteen ja hyvinvointiin on tutkittu. Kaikki tutkimustulokset eivät ole linjassa keskenään. Joissakin tutkimuksissa tuloksena on, että onnellisuus kasvaa varallisuuden kasvun myötä. Osa tutkimuksista osoittaa, että onnellisuuden kasvu pysähtyy tai vaikeutuu, kun varallisuutta on tietyn verran. Tuo varallisuuden raja vaihtelee tutkimuksesta riippuen. Onnellisuutta voidaan kuitenkin määritellä monin tavoin. Raha ei myöskään takaa onnellisuutta. Voi olla rikas ja onneton. Voi myös olla pienituloinen ja onnellinen. Jokainen myös kokee onnellisuuden omalla tavallaan.

Esimerkiksi Diakonia-ammattikorkeakoulun (DIAK) erityisasiantuntija Sakari Kainulainen on tutkinut tulojen ja onnellisuuden suhdetta. Hän on havainnut, että ihmisen tyytyväisyys elämäänsä kasvaa keskituloihin saakka selvästi. Tämän jälkeen onnellisuuden lisääntyminen näyttäisi olevan vaikeampaa. Kainulaisen tutkimuksen mukaan hyvän elämän raja kulkee noin 1000 eurossa käytettävissä olevia tuloja kuukaudessa. Käytettävissä olevilla tuloilla tarkoitetaan sitä summaa, joka yhdellä ihmisellä jää asumisen ja velkojen maksun jälkeen käteen. Rahalla hankintaan ruoka, harrastetaan ja pidetään muuten yllä elämän perustarpeita. Lähde:

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa ei ole virallisesti määritelty kansallista köyhyysrajaa. Euroopassa köyhyysrajana pidetään yleisesti pienituloisuuteen perustuvaa määritelmää. Se on Eurostatin määritelmän mukaan 60 % kotitalouksien käytettävissä olevasta mediaanitulosta. Mediaanitulo tarkoittaa keskimmäistä tuloa, kun kaikkien kotitalouksien tulot laitetaan suuruusjärjestyksessä jonoon. Tämän perusteella köyhäksi lukeutuu silloin, kun kotitaloudella on käytettävissään alle 60 % väestön keskimääräisestä käytettävissä olevasta tulosta. Esim. viime vuonna pienituloiseksi 1 hengen taloudeksi laskettiin noin 1 350 e kuukaudessa saava. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD puolestaan asettaa rajan 50 % mediaanituloista, jolloin esim. viime vuonna pienituloisuuden raja oli 1 hengen taloudelle noin 1 130 e kuukaudessa. Köyhyyttä voi toki määritellä muillakin tavoilla, esimerkiksi kokemukseen perustuen. Lähteet:

Samoin kuin köyhyyttä, myös rikkautta voi määritellä monin tavoin. Yksi mittapuu on ihmisen oma kokemus siitä, onko rikas. Esimerkiksi Säästöpankin 2019 tekemän tutkimuksen mukaan suomalainen on rikas silloin, kun hänen varallisuutensa on vähintään miljoona euroa. Kuitenkin iso osa suomalaisista on tutkimuksen mukaan sitä mieltä, että jo puoli miljoonaa euroa omistava on rikas. Tämä perustuu tutkimukseen osallistuneiden suomalaisten mielipiteeseen. Lähde:

Se, onko köyhä tai rikas, riippuu myös siitä mihin vertaa. Onnellisuutta pohtiessa oleellista on se, kokeeko itse olevansa onnellinen. Kaikkinensa näitä asioita voi tarkastella hyvin monista eri näkökulmista.

Mukavaa vuoden loppua sinulle!

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Ruokakauppojen valikoima netissä

Ennen pystyin katsomaan läheisten S-markettien valikoimaa foodie-sivuilla netissä, mutta ne sivut poistettiin joskus kesän tienoilla. Löytyy vain joku s-kaupat.fi jossa näkee vain niiden kauppojen valikoiman joista voi tilata tuotteita. Ennen tein niin että suunnittelin ostoslistan rauhassa kotona makuvaihtoehtoja, allergeeneja ja hintoja vertaillen ja kävin sitten lähikaupassa ostoksilla listaa noudattaen, eikä tullut turhia heräteostoksia eikä valinnanvaikeutta(autismin kirjon oireisiini liittyy vaikea valintojen tekemisen vaikeus ja tarve tietää kaikki tarkasti etukäteen). Nykyään kaupassakäynti on aika stressaavaa ja siihen kuluu hirveästi aikaa, ja tulee käytettyä liikaa rahaakin tai vaihtoehtoisesti en saa tehtyä mitään päätöksiä ja päädyn kotiin pelkän rinkelin kanssa vaikka piti hankkia ruokatarvikkeet moneksi päiväksi... Nyt ainoa S-kauppa jonka valikoimaa voin tarkastella, on Prisma joka on niin kaukana ettei sinne pääse ostoksille. Onkohan olemassa joku muu sivu jonne ei nettimyyntiä tekevien S-kauppojen valikoimat on siirretty? Vai pitäisiköhän rueta lenkkeilemään parin kilsan päässä olevaan K-firman kauppaan, niillä kun on valikoima netissä? Pilaantuukohan esim. kasvikset niin pitkän kävelyn aikana pakkasessa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Autismiliiton vastaus sinulle: 

Hei

Viestisi ohjattiin vastattavaksi Autismiliiton neuvontapalveluun.

Muutokset voivat olla aina kovin hankalia sekä uusien sovellusten opettelu on aikaa vievää. Autismikirjon piirteistöön usein kuuluu se, että rutiinit ovat arkeen turvaa luovia menetelmiä. Onko sinulla mahdollista saada apua tai tukea joltain läheiseltä, kenen kanssa voisit tätä asiaa pohtia ja tutkia? Tiedän, että on olemassa monia erilaisia sovelluksia, joilla voi rakentaa ostoslistoja, mutta ei niissäkään pääse tutustumaan jonkun tietyn S-kaupan valikoimaan. Kannattaa myös välittää toiveesi paremman sovelluksen palauttamisesta lähikaupan johdolle.

Jos haluat käydä keskustelua eri sovelluksista, niin ole yhteydessä Neuvontapalveluumme (avautuu uuteen välilehteen)

Autismiliiton Neuvontapalvelu

Tarviin massii

Moi, oon 14v tyttö ja haluisin kerätä 400-600€ sillee semi nopeesti, ku kelasin ostaa piirtopöydän, eikä vanhemmat tai sukulaiset maksa piha töistä, nii mitä pitäis tehä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Rahastaja!

Kiitos kysymyksestäsi. Kiva kuulla, että haluat tienata omaa rahaa.

Rahaa on hankala saada nopeasti satojen eurojen edestä. Kannustankin tekemään suunnitelman, johon kirjaat sopivan aikataulun, tavoitesumman, välitavoitteita ja keinot, joiden avulla ryhdyt tienaamaan. Tällaisesta voi kehitellä hauskan projektin itselle. Voit tehdä suunnitelmasta oman näköisen. Sen voi tehdä tietokoneella, paperille tai jollakin säästämiseen tarkoitetulla sovelluksella.

Jos vanhemmat ja sukulaiset eivät tarvitse mitään sellaista apua, mistä he olisivat valmiita maksamaan, voi nopein keino tavoitesummaan pääsemiseksi olla työnteko. 14-vuotiaat voivat tehdä koulun ohella töitä iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina. Tälle Elävää elämää -tietoalueen sivulle olemme koonneet tietoa 14-vuotiaana työskentelystä ja vinkkejä, millaisiin hommiin ikäisesi voi työllistyä: Töitä 14-vuotiaalle | Nuortenelämä.fi

Lisäksi voit tienata myös ilman varsinaista työpaikkaa. Löytyisikö näistä sinulle sopivia tienaamistapoja:

  • Pullojen ja tölkkien kerääminen ja palauttaminen (erityisesti tapahtumien yhteydessä ja viikonloppuisin pääsee usein hyville apajille.)
  • Marjojen poimiminen ja myyminen (nyt on puolukoiden ja karpaloiden aikaa).
  • Tarpeettomien tavaroiden ja vaatteiden myyminen tutuille tai kirppareilla ja/tai netissä (vanhempien kanssa sovitusti).
  • Naapureiden ja perhetuttujen avustaminen tarvittavissa hommissa, joista he olisivat valmiita maksamaan (esimerkiksi lasten- tai lemmikinhoito, kaupassakäynti, siivoaminen, haravointi tai muut pihatyöt).

Yksi keino tienaamiseen on yrittäjyys. Jos tämä vaihtoehto kiinnostaa, kannustan tutustumaan ikäisillesi sopivaan 4H-yrittäjyyteen. Tutustu 4H-yrittäjyyteen (avautuu uuteen välilehteen).

Toivottavasti pääset näillä vinkeillä alkuun rahan tienaamisessa.  

Tsemppiä, malttia ja iloista mieltä säästämiseen! 

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Lihoille halvempi korvike

Mitkä ovat halpoja ja terveellisiä lihankorvikkeita? Lihan(ja kalan ja kanan) hinta on nykyään aika hurja, joten ajattelin syödä niitä käydessäni kylässä sukulaisten luona ja kotona olisin enimmäkseen vegeruualla… Esim. millä korvaisi edullisesti kastikkeiden&laatikoiden jauhelihan, lisukkeiden kanssa syötävän pihvin/rintafileen/kanankoiven/uunilohen tai keittoihin laitettavat liha/kala/kanapalat?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Vegempää!

Kiitos kysymyksestäsi. Tässä terveellisiä ja verrattain edullisia kasviperäisiä proteiininlähteitä, joita voi hyödyntää mainitsemissasi ruuissa lihan sijasta:

  • Pavut: soijapapu, härkäpapu, valkoinen papu, mustapapu, kidneypapu, kikherne, mustasilmäpapu, ruskea papu, suuri valkoinen papu eli voipapu, vihreä papu
  • Muut palkokasvit: herneet, vihreät linssit, punaiset linssit, mustat linssit
  • Soijarouheet ja -suikaleet
  • Tofu 

Proteiinia saa mukavasti myös siemenistä, pähkinöistä, kvinoasta ja täysjyväviljatuotteista.

Netistä löytyy paljon kasvisruokareseptejä. Niiden avulla voi päästä helpommin alkuun, kun voi vain seurata valmiita reseptejä ja valita niistä itselle mieluisimmat arjen ruokailuihin. Toki reseptejä voi aina myös soveltaa omaan makuun sopivammaksi. Kattava reseptipankki löytyy esimerkiksi Vegaanihaasteen sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Sen lisäksi, että lompakko kiittää lihansyönnin vähentämisestä, on se myös ilmastolle ja eläimille eduksi.

Antoisia kasvisruokakokeiluja ja mukavaa syksyä sinulle!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Paljonko rahaa varata sähkölaskuihin?

Sähkön hinnat käsittääkseni nousivat/nousevat reippaasti. Kulutan kuukaudessa enintään 50kWh sähköä(se oli viime talven isoin lukema) ja se laskutetaan kerran kuukaudessa. Miten paljon rahaa minun kannattaa varata tuleviin talven sähkölaskuihin per kuukausi, minkä arvelisitte olevan korkein mahdollinen tuleva hinta tuolle sähkömäärälle? En halua että tulee yllättävän isoja katastrofilaskuja, tahdon varmistaa että minulla on aina jätetty tilille rahaa hiukan yli maksimitarpeen. Haluaisin pystyä edes jotenkuten arvioimaan kuinka usein voin esim. käydä syömässä ulkona tulevina kuukausina, etten tuhlaa liikaa vahingossa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Electric!

Kiitos kysymyksestäsi. Teet järkevästi, kun huolehdit raha-asioistasi ja suunnittelet tulevaa. Olet oikeassa, että sähkön hinta on noussut reippaasti ja sähkön hinta on tällä hetkellä todella korkealla.

Viime kuussa julkaistussa Ylen jutussa kerrotaan, että sähkön hinta on korkeimmillaan tämän vuoden viimeisinä kuukausina. Silloin keskimääräinen kolmen kuukauden hinta tulee arvioiden mukaan olemaan 48 senttiä kilowattitunnilta. Tämä on kuitenkin vain arvio. Lopulliseen hintaan vaikuttaa monet asiat. Ensi keväänä sähkön hinnan on arvioitu taas laskevan. Lähde ja lisää tietoa: Yle.fi (avautuu uuteen välilehteen).

Noihin arvioihin perustuen 50 kWh sähköä maksaisi siis keskimäärin noin 24 €. Huomioitavaa on, että hintaan vaikuttaa myös se, millainen sähkösopimus sinulla on. Kannustankin tutustumaan sähkösopimukseesi tarkemmin, niin saat selville esimerkiksi, mitkä ovat sähkön hinnan määräytymisen ehdot. Halutessaan voi myös vertailla eri sähkönmyyjien hintoja ja tarvittaessa kilpailuttaa sopimuksen, jolloin saattaa saada paremman tarjouksen.  

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Mukavaa syksyä!

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Rahankäytön vähentäminen

Moi, miten saisin rahankäyttöni takaisin hallintaan? Tuntuu, että olen tämän vuoden puolella ollut jatkuvasti ostelemassa kaikkia herkkuja ja toisinaan myös pientä tavaraa mikä ei edes olisi välttämätöntä. Yhdessä välissä minulla oli kyllä pitempi jakso, jolloin en ostanut kuun aikana juuri mitään. Tässä onnistuin seuraamalla rahankäyttöä listan avulla. Toukokuun alussa aloitin listan uudelleen mutta tällä kertaa se ei ole juuri ostelua vähentänyt. Olisiko jotain parempia keinoja vähentää rahankäyttöä? Asia ahdistaa toisinaan, sillä olen aikaisemmin ollut hyvin "pihi" ihminen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka Toope Ankka. 

Kiva että laitoit viestiä. Sinua mietityttää rahan käyttö ja se että välillä tuhlaat liikaa rahaa herkkuihin ja turhiin tavaroihin. Kirjoitit että aikaisemmin olet pitänyt listaa ostoista ja että nyt aloitit uudestaan sen tekemisen mutta sen avulla ostelu ei ole vähentynyt. 

On tärkeää selvittää mihin ja kuinka paljon rahaa kuluu kuukausittain. Kiire, stressi ja arjen epäsäännöllisyys vaikeuttavat talouden tasapainottamista. Kiireessä tulee tehtyä heräteostoksia ja nälkäisenä ei kannata mennä kauppaan.  

Suunnitelmallisuudella ja menojen ja tulojen listauksella näkee hyvin mihin rahaa menee. Pakolliset menot kannattaa kirjata ylös ja laittaa sivuun vuokraan ja muihin laskuihin menevät kulut ja sen jälkeen katsoa paljonko rahaa jää ruokaan ja muihin asioihin. Myös ostoksia ja kuluja ennalta suunnittelemalla on mahdollista vaikuttaa rahan käyttöön. Tee ostoslista ennen kuin menet kauppaan ja pyri noudattamaan sitä. Listaa, mitä tavaraa tarvitset, ja vertaile niiden hintoja ennen hankintaa. Kun mielesi tekee ostaa jokin tavara, kysy itseltäsi, tarvitsenko tätä oikeasti?  

Martoilla on paljon hyviä vinkkejä oman talouden hallintaan. Esimerkiksi täältä: Kulut kuriin | Martat löydät hyviä vinkkejä, kuinka voit yrittää hillitä omaa rahan kulutustasi. 

Toivottavasti saat oman rahan käyttösi takaisin hallintaasi, pystyt varmasti siihen. Pyri löytämään tasapaino ylenpalttisen ostelun ja liian pihistelyn väliltä.  

Terveisin Kirsi ja Marjo, Nuorten elämä Espoo  

ite en tiiä mitään kovin hyviä vinkkejä tohon mut mitä ittelläni on aina mielessä ennen kun ostan tai otan rahaa lompakosta on et tarviinko ees. tai toinen juttu on et jos sulla ois esim. 545€ nii ajattele et toi loppu numero 45€ on se mitä sä saat käyttää ennenkun saat lisää rahaa. sit seuraavan kerran kun katot sulla oiskin 1595€ niin taas toi 95€ on mitä saat ainoastaan käyttää.

se löytyy youtubesta, mut siitä on aikaa ja en enää tiiä miltä kanavalta.

toivottavasti autti jollain tavalla :)


Yksi tapa pitää kulutus kurissa on ottaa kaksi pankkitiliä samaan pankkiin(ilman mitään rahojensiirtorajoituksia). Siirrät aina rahantulopäivänä tarpeellisiin menoihin tarvittavat rahat(ruoka, vuokra, sähkö, puhelinlasku, ym) toiselle tilille, ja mielellään hiukan enemmänkin jotta on rahaa pahan päivän varalle(esim. mahdolliset yllätyslääkärikäynnit tai kodinkoneen hajoamiset), ja jätät käyttötilille vain sen verran rahaa mitä sinulla on ”lupa” tuhlata siinä kuussa. Täten et voi kuluttaa liikaa sillä kun käyttötili on tyhjä, kortilla ei voi maksaa ennen uusien rahojen tuloa. Kun tulee vuokranmaksun tms aika, siirrät toiselta tililtä tarvittavan verran rahaa käyttötilille jotta voit maksaa laskun, tai maksat suoraan kakkostililtä jos se on mahdollista.


velan ottamisen järjettömyys

Mitä varten ihmiset ottavat velkaa? En voi ymmärtää sitä, kun en itse missään olosuhteissa sellaista voisi tehdä. Kokevatko he jotenkin hienona asiana, jos on vaikka asuntolainaa? Olisikohan viisaampaa ostaa asunto vasta sitten kun omat rahat siihen riitävät?

(Kysymys tullut Decibelistä. Kysymys ja vastaus näkyvät sekä Decibelin Kysy pois! -palstalla että Nuortenelämä.fi-palvelun Kysyttävää-palstalla.)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi.

Monet ihmiset ottavat lainaa varsinkin isompia ostoksia varten. On helpompaa maksaa pienempiä kuukausieriä muiden menojen ohella kuin kerralla iso pompsi. Nykyään myös korot lainoilla ovat varsin kohtuullisia (paitsi pikavipeissä ja-lainoissa) ja on olemassa erilaisia korkokattoja, joiden ansiosta korotkaan eivät pääse kohoamaan älyttömiin mittasuhteisiin.

Toki monet pärjäävät vielä esim. opiskeluajan ilman opintolainaa ja lainan ottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta juurikin asuntoa tai autoa ostettaessa, kun hankitaan jotain isompaa tai tehdään kalliimpaa remonttia. Hyvin harvalla on kerralla niin suuria säästöjä, että kykenee niin suuria summia maksamaan kerralla, toki sekin on mahdollista.

Kuulostaa siltä, että sinulla on taloudellisesti vakaa ja hyvä tilanne, mikä on hyvä. Mikäli joskus tilanne muuttuu ja tarvitset apua, saat lainaneuvontaa esim. omasta pankistasi. Ja tännekin voit laittaa uutta kysymystä, jos joku asia mietityttää.

Aurinkoista kevättä!
Nuortenelämä Lappi / Jenni, nuoriso-ohjaaja

Sivut