Täältä löydät Oma talous -aiheeseen liittyvät kysymykset, kommentit ja vastaukset. Mikäli et löydä vastauksia mieltäsi askarruttavaan asiaan, pääset esittämään oman kysymyksen klikkaamalla Esitä kysymys -painiketta.

Mistä bensa rahulia 14v

Miten sais ennen talvee noin 150e bensarahaa peltorässiin 14 vuotiaana kun ei ole varmaankaan töitä mistään tämän ikäiselle saatavilla

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Hieno juttu, että olet lähtenyt selvittelemään, miten voisit tienata bensarahaa ennen talvea. Poimin sinulle tähän muutamia vinkkejä, joita on mainittu täällä Nuortenelämä.fi:n Elävää elämää -osiossa Miten saada taskurahaa:

  • Voit kerätä pulloja ja tölkkejä ja palauttaa ne. Etenkin isojen tapahtumien yhteydessä näitä valitettavasti näkee paljonkin lojumassa eli silloin ahkera kerääjä voi saada hyvänkin saaliin.
  • Voit myös poimia ja myydä marjoja ja sieniä, mutta ota mielellään aikuinen mukaan sieni- tai marjametsään
  • Voisitko kenties tarjoutua tekemään avustavia hommia vanhemmillesi, sukulaisille, naapureille tai muille tutuille pientä rahallista korvausta vastaan? Näin syksyn myötä se voisi olla esim. haravointia, halkotöitä ja jossain kohtaa esim. auton renkaiden vaihtoa. Joku voisi myös kaivata apua vaikka varaston siivoamiseen tai kauppa-asiointiin. Näitä voit keksiä itse lisää oman osaamisesi mukaan.
  • Tarpeettomaksi jääneitä vaatteita ja tavaroita voi myydä kirpputoreilla ja netissä vanhempasi/huoltajasi luvalla.
  • Kannattaa myös toivoa mahdolliset synttäri- tai muut lahjat rahana, jolloin bensakassaa saa kerrytettyä mahdollisesti sitäkin kautta.

Jos haluaisit tienata rahaa pidemmälläkin tähtäimellä, niin yksi vaihtoehto voisi olla myös 4H-yrittäjyys. 4H-yrityksen voi perustaa jo 14-vuotiaana ja apua on tarjolla yritysidean miettimiseen, yrityksen pyörittämiseen, markkinointiin sekä muihin siihen liittyviin asioihin Jyvässeudun 4H-yhdistyksen kautta. Jos tällainen yhtään kiinnostaa ja sinulla on jotain osaamista ja taitoja millä voisi tienata, kannattaa lukea asiasta lisää Jyvässeudun 4h:n sivuilta ja kysyä heiltä vielä lisätietoa: Perusta oma 4H-yritys

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua ja saat kerättyä tarvittavat bensarahat ja vaikka vähän enemmänkin kasaan!

Tsemppiterveisin,
Rita / Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut

Rahaa

Tarvitsen rahaa tuotteeseen joka maksaa 130€. Minulla on nyt noin 30€ ja sukulaisillani ei ole mitään töitä. Minulla on vähän pulloja mutta niistä ei varmaan saa kovin paljoa. Kertokaa jotakin tapoja saada rahaa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Niilo22, kiitos viestistäsi!

Pullojen palauttamisella pääsee hyvään alkuun rahan tienaamisessa.

Rahaa saa tavallisimmin palkkatöistä. Työn saamiseen vaikuttaa paljon ikäsi.

Rahan tienaaminen alle 14-vuotiaana

Jos olet alle 14-vuotias, sinua ei voida vielä ottaa varsinaisiin palkkatöihin. Alle 14-vuotias voi kuitenkin esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Voit myös tienata hieman rahaa ilman varsinaista työpaikkaa. Voit säästää viikko- tai kuukausirahasi (jos sellaista saat). Nyt loppukesästä/syksystä tienaamiseen hyvä keino on marjojen ja sienten poiminta ja myynti. Kysy apua sienten tunnistamiseen ja mukaan sieni- ja marjametsään jotakuta aikuista.

Voit kysyä vaikkapa naapureiltasi, olisiko heillä sinulle tarjolla jotain pientä työtä, josta he maksaisivat hieman palkkaa. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi siivoaminen, lastenhoito, kauppa-apuna oleminen, koiran ulkoiluttaminen tai muu lemmikinhoito, erilaiset pihatyöt kuten kesällä nurmikon leikkuu, syksyllä haravointi ja talvella lumen kolaaminen. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta

Rahan tienaaminen 14- ja 15-vuotiaana

Jos täytät tänä vuonna 14 vuotta, voit päästä palkkatöihin. 

14-vuotiaalle sopivia töitä ja vinkkejä työnhakuun voit lukea täältä Elävää elämää –alueen Töitä 14-vuotiaalle -osiosta.

Töitä 15-vuotiaalle -osiosta puolestaan voi olla sinulle hyötyä, jos olet 15-vuotias ja suorittanut peruskoulun.

Yksi mahdollisuus myös on 13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys. Voit tutustua siihen paremmin 4H:n verkkosivuilla. 4h palkkaa nuoria paljon myös vaikkapa kerhonohjaajaksi. Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät linkin takaa valitsemalla oman paikkakuntasi.

Lisää neuvoja

Voit kysyä lisää neuvoa rahan tienaamiseen esimerkiksi jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Chatteja löydät Netarin sivulta. Myös vanhempasi tai muut sinulle läheiset aikuiset ja paikkakuntasi nuorisotyöntekijät auttavat sinua varmasti rahan tienaamiseen liittyvissä asioissa.

Tsemppiä tienaamiseen!

Riina | Nuortenelämä.fi

olenko ainoa joka onnistuu rikkomaan kaiken

olenko ainut joka osaa rikkoa vahingossa kaiken minkä saa esim olen 6kk sisään rikkonut 3 puhelinrta 2 pleikka ohjainta ja
kaikkea muuta

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!  

Kiitos viestistäsi. Ikävä kuulla, että sinulla on mennyt rikki lyhyen ajan sisällä useampia digilaitteita. Vahinkoja sattuu kuitenkin kaikille, etkä varmasti ole ainut, jolla näitä digilaitteita ynnä muuta rikkoutuu. Esimerkiksi puhelimia rikkoutuu satoja tuhansia vuosittain. 

Se, mitä voit tehdä on, että mietit keinoja, jotka voisivat estää samanlaiset vahingot jatkossa. Missä tilanteissa tai miten laitteet ovat menneet rikki? Keksitkö keinoja, miten jatkossa voisi välttyä samanlaisilta tilanteilta? Auttaisiko esimerkiksi jykevät suojakuoret ja/tai panssarilasi puhelimeen?  

Ole kuitenkin armollinen itsellesi - vahingoille ei mahda mitään, eikä niiltä välty kokonaan kukaan.  

Mukavaa kesää sinulle!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Opettelisit käyttämää niitä. Varmaa pelaat fortnitee


Tarvitsen apua nopeasti!

Moi! Oon 13v tyttö ja tarviin TODELLA paljon rahaa. Oon ratsastanu 5 vuotta ja tiedän olevani valmis omaan hevoseen. Se kuitenkin maksaa omaisuuden. Ei se hevonen tietenkään kallis ole (5500e) mutta ylläpito maksaa. Tää voi kuulostaa siltä etten ikinä tuu saamaan näin paljon rahaa varsinkaan nuorena enkö oikeesti käsitä kuinka paljon se on, mutta kyllä mä ymmärrän. Tarvitsen siis 40 000e..... Mulla on jo tällä hetkellä 700e. Miten saisin rahaa ja NOPEESTI???!!! Mä tiedän jo minkä hevosen haluan. Sen kanssa mikään ei enää tunnu miltään. Vaan se hevonen merkitsee. JA SE ON MYYNNISSÄ! Mä tarvitsen sen. Tiedän että pystyn ja osaan huolehtia siitä ja mulla on tosi TOSI paljon ylimäärästä aikaa joten pystyn hoitamaan sen. Ja se menis meidän lähitallille vuokralle joten kaikkee mun ei tarvii tehä ite.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Nelly!

Jos käsitin oikein tavoitteena on siis oman hevosen ostaminen ja hoitaminen. Kuten itsekkin sanoit hevosen kalliin hinnan lisäksi tarvitaan rahaa ylläpitämiseen. Kustannuksen lisäksi hevonen vaatii todella paljon aikaa hoitamiseen, mutta myös siihen että hevonen on pitkäikäinen, joten sitoutuminen tapahtuu pitkäksi aikaa. 

On hienoa että olet asiaa miettinyt ja olet jo alkanut säästämään, mutta hevosen ostamisen lisäksi tulisi olla rahaa 600e kuukautta kohden, minkä itsekkin mainitsit. Kesälomalla vapaata saattaa olla enemmän, mutta koulun kanssa hevosen hoitaminen voi olla todella rankkaa. Sanoitkin että hevonen voisi mennä lähitallille, mikä varmasti auttaa, mutta vastuu on silti kovin suuri. 

Neuvoisinkin puhumaan asiasta vanhempien kanssa. Myös ostamisen sijaan kannattaa miettiä vuokraamista tai kysellä lähitallilta mahdollisuutta tehdä töitä ratsastamista vastaan. Jos kuitenkin tämä ei ole mahdollista ja vanhemmat ovat hevosen hankintaan kovin vastaan, voi ratsastukseen hakea myös apurahaa esimerkiksi tukilinjan kautta linkki: https://tukilinja.fi/apurahat/hae-henkilokohtaista-apurahaa/harrastusapuraha/

Ei kannata kuitenkaan haavetta hylätä, vaikka se ei tässä hetkessä onnistuisi. 

 

terveisin 

Sanni/ Ohjaamo Kuopio

Raha

Moi olen 16 vuotias olen yrittänyt etsiä netistä helppoja tapoja saada rahaa olen tehnyt ainakin 5 eri kysely sivuja niistä en ole ansainnut yhtään rahaa ja olen katsonut youtubesta videoita ja jossakin oli että kuva editoinnilla saisi rahaa ja videoeditoinnilla mutta en tiedä miten se onnistuu se kyl kiinnostais ja pörssi juttu kiinnostais mut en tiedä saako 16 vuotias tehdä sitä ja yritin nettikasinoa pörssiä olen yrittänyt nordnetin sivuilla mutta en uskalla laittaa koska pitää laittaa kotiosoite ja en ymmärrä miksi ja pörssijuttu kanssa kiinnostaa haluaisin näihin vastauksen

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Mika!  

Kiitos viestistäsi. Rahaa on yleensä vaikea saada helpostiRahaa tienataan yleensä töitä tekemällä - esimerkiksi mainitsemaasi editointityötä tekemällä voi tienata rahaa. Sitä varten tarvitset työpaikan tai oman yrityksen. Töitä voit saada kysymällä niitä suoraan jostakin tuntemastasi työpaikasta tai etsimällä vapaita paikkoja esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta: 

Myös henkilöstövuokrausfirmojen kautta voi päästä töihin. Paikkakunnallasi toimivia henkilöstövuokrausfirmoja löydät googlettamalla paikkakuntasi henkilöstövuokrausfirmat. Yksi monen mielestä helppo tapa saada rahaa on kerätä ja palauttaa pulloja. Myös marjoja ja sieniä poimimalla ja myymällä saa rahaa. Lisää vinkkejä rahan saamiseen saat Elävää elämää -tietoalueen Työ ja yrittäjyys -osion artikkeleista 

Lisää neuvontaa rahan tienaamiseen saat paikkakuntasi nuorisotyöntekijöiltä. Lue lisää ja katso yhteystiedotHeidän kanssaan voit keskustella tarkemmin myös siitä, miten sinun olisi mahdollista alkaa tekemään editointitöitä.  

Hienoa, että harkitset ja otat selvää pörssijutuista etukäteen16-vuotias ei voi käydä kauppaa Nordnetissä. Alaikäiselle voidaan kyllä tehdä tunnukset palveluun, mutta alaikäisen salkkua/tiliä hoitavat ja hallinnoivat alaikäisen huoltajat. Suosittelen siis juttelemaan asiasta huoltajiesi kanssa ja tutustumaan palveluun tarkemmin yhdessä heidän kanssaan. 

Mukavaa kesää sinulle!  

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi  

munuaisen myyminen

Minulla on aika paha rahan puute. Olen ajatellut myydä toisen munuaiseni. En valitettavasti oikein tiedä minkä arvoinen se on. Paljonko sillä voisi pyytää rahaa, ja missä se voitaisiin poistaa minulta? Käytännön asiat olisi saatava selville, ennen kuin mitään tehdään.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. Sini vastaa:

Moikka! 

Kiitos kysymyksestäsi. Ikävää, että sinulla on niin huono rahatilanne. Ei silti kannata lähteä myymään munuaistaan, sillä Suomessa elinkauppa on kiellettyä, eikä munuaisen luovutuksesta makseta. Nuortenelämä.fi-palvelusta voit lukea vinkkejä, kun rahat ovat vähissä. Kannattaa myös tutustua Takuusäätiön palveluihin. Voit myös soittaa Takuusäätiön Velkalinjalle (nro 0800 98009), josta saat maksuttomasti tukea ja neuvoja tilanteeseesi. 

Tsemppiä kevääseen!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Miten saada rahaa?

Moi oon kohta 13.v mun pitäis kerätä tooosi paljon rahaa ratsastus tunteihin kun muutettiin uudelle paikkakunnalle ja ne ei oo mitään maailman halvimpia ja oon yrittäny kerätä pulloja, en saa kuukausi-tai viikkorahaa ja mun äiti on yksinhuoltaja enkä oikeen löydä mitään keino kerätä rahaa, mitä minun pitäisi tehdä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi, kiitos viestistäsi. Sini vastaa:

Moikka! 

Suurien rahamäärien kerääminen on usein haastavaa. Voit kuitenkin saada tienattua esimerkiksi myymällä kirpputorilla tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita (tähän tarvitset äitisi luvan). Voit myös selvittää olisiko naapureillasi tai sukulaisillasi joitakin hommia, joissa voisit auttaa ja he voisivat niistä hieman maksaa. Tällaisia hommia voi olla vaikkapa pihan tai talon siivoaminen, ikkunoiden pesu tai lasten hoito. 

Tsemppiä tienaamiseen!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Miten saada rahaa?

Moi oon kohta 13.v mun pitäis kerätä tooosi paljon rahaa ratsastus tunteihin kun muutettiin uudelle paikkakunnalle ja ne ei oo mitään maailman halvimpia, en tiiä mitä tehdä oon yrittäny kerätä pulloja, mulla ei oo mitään turhaa tavaraa ja en saa ikinä mitään viikko-tai kuukausirahaa, ja mun äiti on yksinhuoltaja, en tiiä mitä teen?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Hei! 

Isoja summia rahaa on hyvin vaikea saada kasaan nopeasti. Voisit vaikkapa kysellä sukulaisilta ja naapureilta pieniä hommia, joista he olisivat valmiita hieman maksamaan, esimerkiksi lemmikkien ulkoilutus ja hoitaminen tai pihatöissä auttaminen voisivat olla tällaisia hommia. Kesällä ja syksyllä voit kerätä ja myydä marjoja ja sieniä. 

Kannattaa lukea Nuortenelämä.fi-sivulta lisää vinkkejä taskurahan tienaamiseen

Onnea rahan keräämiseen!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Voiko taskurahaa tienata ilman verokorttia?

Moi!

Oon 14 vuotias. Haluaisin tienata omaa rahaa ja mietin et laitan ilmoituksen someen et voisin ulkoiluttaa koiria. Meillä on omakin koira ja ulkoilutan sitä tosi paljon. Voinks mä tienata näin ihan laillisesti? Siis et pitääks tällaista varten olla verokortti? Vai voinks mä saada palkan käteisenä suoraan?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Moikka!  

Sinulla on jo hyvä suunnitelma oman rahan tienaamiseen. Jos tienaat alle 14 000 euroa vuodessa, sinun ei tarvitse maksaa töistäsi veroja, mutta tarvitset kuitenkin verokortin. OmaVeron chatissä kerrottiin näin: ”Pääsääntöisesti tuloista täytyy ilmoittaa verohallintoon. Veron määrä riippuu tulon määrästä ja pienistä tuloista ei yleensä tarvitse maksaa veroja.” 

Viisitoista vuotta täytettyäsi, sinulle lähetetään verokortti alkuvuodesta. Tätä ennen voit tilata verokortin OmaVero-palvelusta, johon saat ohjeita täältä

Voit lukea lisää verokortista ja sen hankinnasta Kunkoululoppuu -sivustolta. Jos jokin vielä mietityttää voit olla yhteydessä henkilöverotuksen numeroon 029 497 002. 

Aurinkoista kevättä sulle!:)  

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi

Varastaako shein tietoja?

Moikka,
varastaako shein siis tietoja? Oon etsinyt monesta paikasta, mutta on tosi vaihtelevat arviot. Jotkut sanoo, että on hakkeroitu vaikka some tilejä, spotify yms, mut sitten jotkut sanovat, että on täysin turvallinen, ja on tilattu monta kertaa, eikä oo ollut mitään ongelmaa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. Kiitos kysymyksestäsi. Sini vastaa:

Moi! 

Nettikauppojen ei pitäisi varastaa tietoja. Netissä kannattaa olla kriittinen tiedon suhteen, mitä löytää. Tuotteita tilatessa on hyvä lukea muiden arvioita ja kokemuksia kaupasta ja tuotteesta, niin kuin olet tehnytkin. Maksaessa on myös tärkeää miettiä, mitä tietoja liikkeelle antaa. Voi esimerkiksi olla turvallisempaa maksaa tuotteet laskulla. 

Aurinkoista päivää sulle!:) 

Terveisin, Sini | Nuortenelämä.fi 

Sivut